Slike starog Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ned071

#12101 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Ned071 »

Image

hajmo sarajlije, zna li ko šta i gdje :D
julisiz es grant

#12102 Re: Slike starog Sarajeva

Post by julisiz es grant »

.
Last edited by julisiz es grant on 29/05/2019 10:55, edited 2 times in total.
ma_zdra'o

#12103 Re: Slike starog Sarajeva

Post by ma_zdra'o »

Image

Image
julisiz es grant

#12104 Re: Slike starog Sarajeva

Ned071 wrote:Image

hajmo sarajlije, zna li ko šta i gdje :D
Spaljivanje "Satanskih stihova" pred Begovom džamijom.

Zamisli, nisam Sarajlija :D
Ned071

#12105 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Ned071 »

moje saucesce, zao mi je sto nisi :lol:
zikamu

#12106 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

muha_sa wrote:
zikamu wrote:Image
:thumbup:

jebeš kafanu bRez kariraTih stoljnjaka i plehane pepeljare :lol:
Sve prazni stolovi osim jednog sto ceifi cokaljcic :D . Zavrsio pazarni dan, ceka se autobus...
Banksy

#12107 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Banksy »

muha_sa wrote:

:srce:
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#12108 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Pitar sa Kariba »

Image
zateznistub

#12109 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zateznistub »

Stari kenjac

#12110 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Stari kenjac »

Banksy wrote:
muha_sa wrote:

:srce:
kafana "Tilava" na mjestu danasnjeg vijeca ministara. Tamam za ministre, ubila se !!! :thumbup:
julisiz es grant

#12111 Re: Slike starog Sarajeva

Koliko vidim gledajući smjer tramvaja i raspored objekata, ovo je na drugoj strani, ispred "Alte".
nosara

#12112 Re: Slike starog Sarajeva

Post by nosara »

julisiz es grant wrote:Koliko vidim gledajući smjer tramvaja i raspored objekata, ovo je na drugoj strani, ispred "Alte".
:lol:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#12113 Re: Slike starog Sarajeva

Post by bitanga_sa_otesa »

pogledaj ponovo :-D
julisiz es grant

#12114 Re: Slike starog Sarajeva

bitanga_sa_otesa wrote:pogledaj ponovo :-D
Ovo pravo iznad ljudi što čekaju ispred ograde kafane je onaj restoran kod Solde, Marindvor ili kako već...uz tramvajsku prema Ilidži. Kako god gledam, ovako se ne može vidjeti ako stojiš ispred parlamenta, već samo sa kontra strane.
julisiz es grant

#12115 Re: Slike starog Sarajeva

Image

Kafana je lijevo, van slike, a ne desno.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#12116 Re: Slike starog Sarajeva

Post by bitanga_sa_otesa »

kafana je desno ,da je lijevo kao sto kazes ne bi vidio ni tramvaj ,ni hotel zagreb...
Banksy

#12117 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Banksy »

exliberal-ex wrote:
General_Jackson wrote:

nije na mjestu zajedničkih institucija, Tilava je još uvijek uveliko radila kada je skupština izgrađena, srušena je tek nekoliko godina poslije, znam jer sam imao tu čast sjediti u njoj davne 75´ :D .
Ona se nalazila između fabrike duhana i današnje skupštine, tačno negdje na sredini, na glavnoj cesti, tako se je ja sjećam.
Orginalna tilava je izmjestena kad se skupstina napravila, tad je ime tilava nosila kafana koja je bila prema mostu suade, eh sto se tamo moglo popit...pun k..c seljaka , mene su par puta uveli tamo poslije posla I posjeli u cosak da nemogu pobjec (u to doba nisam pio...piva max) :D ...ja sto je to bilo za filma, pogledi zajebanih momaka, nista se nedesava odjedanput marisana, ....sto je ispala? neko je pogledo nekog poprijeko...mene su upozorili par puta da negledam ljude direktno u oci mislit ce da ih provociram....tito dragi gdje sam ja sve zalazio

ova stara fotografije je ja mislim od kafane koja je bila preko puta feroelektra

Image

Last edited by Banksy on 30/05/2019 13:42, edited 1 time in total.
zateznistub

#12118 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zateznistub »

julisiz es grant wrote:Image

Da nisi strane malo pobrkao
zikamu

#12119 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

julisiz es grant wrote:Koliko vidim gledajući smjer tramvaja i raspored objekata, ovo je na drugoj strani, ispred "Alte".
Kafana je bila tacno preko puta crkve Sv. Josipa koja se nalazi na lijevoj strani fotografije...
julisiz es grant

#12120 Re: Slike starog Sarajeva

zateznistub wrote:
julisiz es grant wrote:Image

Da nisi strane malo pobrkao
Nisam.
Tramvaj na slici sa kafanom bi morao zaokrenuti za skoro 90 stepeni da bi prošao ispred kafane ako je ona na desnoj strani ulice.
Po meni, ispred ograde prolazi današnja fra Anđela Zvizdovića, a kafana je gdje je sad semafor na prelazu početka te ulice.
Stari kenjac

#12121 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Stari kenjac »

kafana je bila gdje sam i napisao. Pa nisam citao o njoj nego sjedio u bašći. :D remiza tramvaja bila kod mosta Suade Dilberovic. (vrbanja most), na mjestu sadasnjeg parkinga.
julisiz es grant

#12122 Re: Slike starog Sarajeva

Stari kenjac wrote:kafana je bila gdje sam i napisao. Pa nisam citao o njoj nego sjedio u bašći. :D remiza tramvaja bila kod mosta Suade Dilberovic. (vrbanja most), na mjestu sadasnjeg parkinga.
Ti polaziš od pretpostavke da je na slici ista kafana u kojoj si ti sjedio nekoliko desetljeća kasnije (osim ako ne pamtiš vrijeme prije Drugog svjetskog rata :D ) i da nikada nijedne druge kafane u zadnjih 140 godina na Marijindvoru nije bilo, pa je ovo baš ta tvoja kafana.
nosara

#12123 Re: Slike starog Sarajeva

Post by nosara »

julisiz es grant wrote: Nisam.
Tramvaj na slici sa kafanom bi morao zaokrenuti za skoro 90 stepeni da bi prošao ispred kafane ako je ona na desnoj strani ulice.
Po meni, ispred ograde prolazi današnja fra Anđela Zvizdovića, a kafana je gdje je sad semafor na prelazu početka te ulice.
Tramvaj je u oba smjera isao istom stranom. Tek kasnije je "zaokruzio".

Ovo je dobro stara slika.
zikamu

#12124 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

julisiz es grant wrote:
Stari kenjac wrote:kafana je bila gdje sam i napisao. Pa nisam citao o njoj nego sjedio u bašći. :D remiza tramvaja bila kod mosta Suade Dilberovic. (vrbanja most), na mjestu sadasnjeg parkinga.
Ti polaziš od pretpostavke da je na slici ista kafana u kojoj si ti sjedio nekoliko desetljeća kasnije (osim ako ne pamtiš vrijeme prije Drugog svjetskog rata :D ) i da nikada nijedne druge kafane u zadnjih 140 godina na Marijindvoru nije bilo, pa je ovo baš ta tvoja kafana.
Doticna kafana Tilava je bila na ovome mjestu do 1975. kada je prelocirana u pravcu mosta Suade Dilberovic, ali to vise nije bilo to, jer se izgubio onaj stari " šmek", pogotovo iz razloga sto vise nije bilo bašte. U neposrednoj blizini stare Tilave je bila i fotografska radnja koju je drzao neki Grk. Nesto kasnije tu se nalazila i biletarnica gdje su se mogle nabaviti mjesecne karte za gradski prvoz...
exliberal-ex

#12125 Re: Slike starog Sarajeva

Post by exliberal-ex »

zikamu wrote:
julisiz es grant wrote:
Doticna kafana Tilava je bila na ovome mjestu do 1975. kada je prelocirana u pravcu mosta Suade Dilberovic, ali to vise nije bilo to, jer se izgubio onaj stari " šmek", pogotovo iz razloga sto vise nije bilo bašte. U neposrednoj blizini stare Tilave je bila i fotografska radnja koju je drzao neki Grk. Nesto kasnije tu se nalazila i biletarnica gdje su se mogle nabaviti mjesecne karte za gradski prvoz...
Sklonili su kafanu kad se okretaliste i autobuska stanica sklonila sa te lokacije, smetala je zgradi Izvrsnog vijeca jer je pravljen trg i garaza ispod njega pa je treba nesmetan prolaz, tad je i remiza prebacena na sadasnju lokaciju ako se nevaram.....meni se cini da su se sine provirivale ispod asfalta tacno gdje je trotoar pored skupsitne prolazio..tamo gdje je bila ona prodavnica namjestaja.

da se ispravim sine su se mogle vidjet uza zid od starog magrosa...pored starih hrastova sto su ostali bili na onom ostrvu prije pjesackog...jebem ti sunce ostario sam

Nesjecam se te fotografske radnje ali mi ta biletarnica ko u magli ....
Last edited by exliberal-ex on 31/05/2019 01:42, edited 1 time in total.
Post Reply