Nagorno Karabah

Post Reply
detroit-mercy

#12101 Re: Nagorno Karabah

Post by detroit-mercy »

Nadzornik wrote: 02/11/2020 22:11
saimidin wrote: 02/11/2020 21:55
Ti hoces da kazes da armeni opet spremaju klopku?

Mada ne vidim vezu sa francom, on je citav rat napredovao, a ovdje citavo vrijeme napreduju azeri

Mislim ok je da ti navijas za amene, ali moras priznati da su donji, dal za mjesec, godinu, deset, bolje bi im bilo da se dogovore sad, kad vec nisu u prethodnih 30 i da nastave zivit, ovako mrcvare najvise sebe

Jermeni cekaju da se Azeri sto vise istrose,da im preko zime ne daju mira i da ih na proljece pometu ili da iskoriste zimu i nepovoljne uvjete kako bi vratili izgubljeno.
Nesto se sprema,vidjecemo sta ce od svega toga biti.

A sto se strane tice mogu samo reci da sila Boga ne moli a Bog silu ne voli.
Uvjek sam bio na strani slabijih koji su ostavljeni na vjetrometini bjelosvjetskih mesetara.
Nista od toga, niti imaju snagu, niti resourse niti pare niti podrsku. Trebaju sjesti za sto i pokusati dobiti najvise sto mogu, u ovom slucaju autonomiju jer bi mogli ostati i bez toga.
Pogledaj samo Oluju.
Krokodajl

#12102 Re: Nagorno Karabah

Post by Krokodajl »

Milenkov buraz wrote: 02/11/2020 21:08

Eto ti izvora gore lijepo sam stavio, oni ne tvrde tako. Enciclopeida of Christianity lijepo kaže da su dio porodice istočnih ortodoksnih ckvi ali eto ja trebam vjerovati forumašima više nego ozbiljnim izvorima. Ta će enciklopedija, vidim svi ste doktorirali kršćansko vjerovanje Armenske apostolske crkve. :roll: Over and out
U Pravoslavlju je hijerarhija pomalo čudna:

Postoje 4 stare autokefalne crkve:

- Vaseljenska (ekumenska) Carigradska patrijaršija
- Aleksandrijska Grčka pravoslavna crkva
- Grčka pravoslavna crkva Antioha (poznata kao i Antiohska pravoslavna crkva)
- Grčka pravoslavna crkva Jerusalimska

Carigradski patrijarh nosi titulu Ekumenskog odnosno Vaseljenskog patrijarha i neslužbeno je najviše sveto lice u Pravoslavlju, da bi neka pravoslavna crkva bila autokefalna mora dobiti priznanje neke pravoslavne crkve višeg reda, priznanje Carigradske patrijaršije je i najveće.

Poslije njih idu pomjesne autokefalne crkve sa statusom patrijaršije i na njihovom je čelu patrijarh:

- Srpska pravoslavna crkva
- Gruzijska pravoslavna crkva
- Ruska pravoslavna crkva
- Bugarska pravoslavna crkva
- Rumunska pravoslavna crkva

Nakon toga idu pomjesne autokefalne crkve sa statusom arhiepiskopije i na njihovom je čelu arhiepiskop:

- Kiparska pravoslavna crkva
- Grčka pravoslavna crkva
- Albanska pravoslavna crkva

Poslije slijede pomjesne autokefalne mitropolije na čelu sa mitropolitom:

- Poljska pravoslavna crkva
- Pravoslavna crkva Češke i Slovačke
- Ukrajinska pravoslavna crkva
- Američka pravoslavna crkva (nije priznata od Vaseljenske crkve).

Potom postoje autonomne pravoslavne crkve koje su organizirane u sastavu nekih drugih crkava, npr. Estonska pravoslavna crkva koja je pod Vaseljenskom crkvom. itd itd.

Dakle, da bi crkva bila pravoslavna mora biti priznata od postojeće pravoslavne crkve i dobija određeni status, tako npr u Grčkoj, pravoslavnoj zemlji, iako je tradicija pravoslavlja duga i iako 4 "antičke" crkve su uglavnom Grčke, na čelu crkve u Grčkoj se nalazi Arhiepiskop a ne patrijarh, jer Grčka crkva nema status patrijaršije tako da je u nivou ispod Srpske npr, u isto vrijeme u Antiohu (Sirija, Libanon...) na čelu nominalno Grčke crkve se nalazi Patrijarh...

Armenska crkva je Apostolska crkva, na njenom čelu se nalazi Katolikos, i nije dio hijerarhije Pravoslavne crkve.
Armenska apostolska crkva spada u Orijentalne crkve jer im je tzv. "Armenski obred" liturgije i slavlja su po Bizantijskom (orijentalnom stilu) a ne po Latinskom, liturgije se slave na Armenskom jeziku (a ne na latinskom) itd. itd. ali Orijentalna nije isto što i Pravoslavna crkva, mnoge katoličke crkve su Orijentalne (Ukrajinska grkokatolička, Sirijačka, Maronitska pa čak i Armenska katolička crkva (u Libanonu)).
Totem5

#12103 Re: Nagorno Karabah

Post by Totem5 »

Autonomija je za Armene nista...
Mason74

#12104 Re: Nagorno Karabah

Post by Mason74 »

detroit-mercy wrote: 02/11/2020 22:51
Nadzornik wrote: 02/11/2020 22:11
saimidin wrote: 02/11/2020 21:55
Ti hoces da kazes da armeni opet spremaju klopku?

Mada ne vidim vezu sa francom, on je citav rat napredovao, a ovdje citavo vrijeme napreduju azeri

Mislim ok je da ti navijas za amene, ali moras priznati da su donji, dal za mjesec, godinu, deset, bolje bi im bilo da se dogovore sad, kad vec nisu u prethodnih 30 i da nastave zivit, ovako mrcvare najvise sebe

Jermeni cekaju da se Azeri sto vise istrose,da im preko zime ne daju mira i da ih na proljece pometu ili da iskoriste zimu i nepovoljne uvjete kako bi vratili izgubljeno.
Nesto se sprema,vidjecemo sta ce od svega toga biti.

A sto se strane tice mogu samo reci da sila Boga ne moli a Bog silu ne voli.
Uvjek sam bio na strani slabijih koji su ostavljeni na vjetrometini bjelosvjetskih mesetara.
Nista od toga, niti imaju snagu, niti resourse niti pare niti podrsku. Trebaju sjesti za sto i pokusati dobiti najvise sto mogu, u ovom slucaju autonomiju jer bi mogli ostati i bez toga.
Pogledaj samo Oluju.
Vidis da lik trola ili se samo lose nada.
Mason74

#12105 Re: Nagorno Karabah

Post by Mason74 »

Totem5 wrote: 02/11/2020 22:54 Autonomija je za Armene nista...
Bas tako, na kraju nece dobiti nista, posljedice ce biti pogubne za njih.
Totem5

#12106 Re: Nagorno Karabah

Post by Totem5 »

Nesto dublje je ovdje u prici...
saimidin

#12107 Re: Nagorno Karabah

Post by saimidin »

Kikibombona wrote: 02/11/2020 22:35
saimidin wrote: 02/11/2020 22:26Dobro ali sta je bilo prije svega toga, pa nije 2000-2500 godina neka proslost, valjda je neko bio I ranije, gdje je njegovo pravo na pradjedovinu? :izet:

Cuj armeni se bore za kucu, daj ba matere ti. Pa I 400k azera je zivilo u kucama u I oko NK, nisu spavali na ledini, plus njih se nakotilo sad ih je 600k, I hoce kuci. Ako cemo pravo, vece pravo imju azeri, od armena, vise ih je-demokratija, ali tebi su drazi klerofasisti, lijepo sebi ocistili treritoriju I prave se ludi, sad kad je doslo da ce izgubiti sve, spremni su I na bolne kompromise, ali I dalje ne da zive u azerbejdzanu, gdje im usput citav svijet kaze da vec zive, ali mitomanija, oni su na braniku beca :-)

Hej tugo, a ovi u austriji bi ih prije par godina zajedno s azerima protjerali kroz dimnjak, odma posle jevreja
Ja kazem da su se jedni i drugi pokazali kao govna.

I Azeri su pocistili sve Armene koje su dohvatili, porusili im sve crkve i sve ostalo sto ima armensko obilježje.

Isto su Armeni uradili njima.

Al' eto, na Balkanu se sve gleda i cijeni kroz vjeru.
Samo ti forsiras vjeru, turci, al kaida ...

Naravno da su jedni drugima ucinili zlo kroz historiju, pa nema mjesta na svijetu gdje to nije tako, ali sta sad, postoji samo sad I ljudi koji su sad zivi, a azera je vise koji sad trebaju svojoj kuci, ali armeni im ne daju vec 30god

Mislim nije realno bilo od armena sto za 30god nisu uspjeli napraviti mir, a mogli su dobiti pripajanje neke manje teritorije armeniji, sto nisu sami su sebi krivi, sad trpe ogromne gubitke ljudske I ekonomske, a ekonomski ce dovesti do jos vecih ljudskih gubitaka

Uzmi samo populaciju jednih I drugih u zadnjih 30 god, pa azeri su nastancali jednu citavu armeniju od 3mil, a amena isto, ako nije I manje

Nema zemlje bez ljudi, to je samo teritorija
Totem5

#12108 Re: Nagorno Karabah

Post by Totem5 »

A svi misle kao oslobodilacki rat...sije mi ga djura
Last edited by Totem5 on 02/11/2020 22:59, edited 1 time in total.
belfy

#12109 Re: Nagorno Karabah

Post by belfy »

155_mm wrote: 02/11/2020 18:30 treba uciti na greskama jermena.

imali su 30 godina vremena da sa pozicije pobjednika izvuku realno moguce za sebe i da im azeri to aminuju. na primjer da im vrate tih 7 regiona za NK i teritoriju za spajanje za armenijom. kaomstomje na primjer izrael vratiomegiptu sinaj za mir sa egiptom.

greska je sjedenje na dvije stolice. iako su im rusi devedesetih pomogli da zauzmu dobar dio azerbejdzana oni su se poceli okretati zapadu vjerovatno iz ekonomskih razloga jer od rusije po tom pitanju nema selameta. ali nema ni kod zapada sadaka za dzaba i oni imaju zahtjeve po pitanju ponasanja. jermeni bi da ih rusi brane zapad hrani.

geeska je sto izgleda igrali na kartu sukoba hriscanstvo-islam. treba znati da su geostrateski interesi uvijek bili iznad vjerskih. iako se islamski teroristi po francuskoj trude koliko mogu da pomognu armenima da zapad reaguje impomogne im jer se i oni kao bore protiv tog islamskog terorizma, nema neke ozbiljnije naznake da ce im iko sanzapada pomoci.

a najveca greska armena je ta njihova mitomanija. ja mislim da preskednik armenije nije nikakav sorosevac nego je mitoman i vjeruje da ce nebeski armeni ponovo potuci nesposobne azere. inzbog toga salje onu nesretnu omladinu da ginu kao glineni golubovi.
ja ne znam kako je moguce da ti nisi do sada izabran za ministra odbrane. poznajes namjensku, poznajes istoriju ratovanja, kao i moderno ratovanje, te jasno ukazujes na greske koje prave ti tamo neki...

ja te samo molim, ali zaista, da ne kazes opet da o temi nemas pojma, nego kupis sta ima na netu, pa da trazis da ti pojasni neko ko zna...
Totem5

#12110 Re: Nagorno Karabah

Post by Totem5 »

Ne mogu replicirati kolegama...onemogucena mi ta privilegija....ali ok. Ja bi da podvucem. Ako tako sjajno idr azerima siruacija...ko sto priopcavaju....sto nisu vec danas u Stepanakertu?
Totem5

#12111 Re: Nagorno Karabah

Post by Totem5 »

I zasto je ponestalo dronova? Nego moraju helikopterima i avionima...kojima ne ide bas najsajnije. Samo nemojte i vi o kisi slicno.
Bloo
Globalna šefica

#12112 Re: Nagorno Karabah

Post by Bloo »

Totem5 wrote: 02/11/2020 23:04 Ne mogu replicirati kolegama...onemogucena mi ta privilegija....ali ok. Ja bi da podvucem. Ako tako sjajno idr azerima siruacija...ko sto priopcavaju....sto nisu vec danas u Stepanakertu?
Ajvar...igra zivaca ko prije popusti moze zavrsiti samo na jedan nacin...
belfy

#12113 Re: Nagorno Karabah

Post by belfy »

Capljina74 wrote: 02/11/2020 20:07 :zoka:
bunk wrote: 02/11/2020 19:49 Lose vrijeme u 2020 godini :lol: :lol:
Kao da dronovi idu na losu lozu :lol:
Ne lete kada je oblačno.
prvo je Amhilohije nije znao sto blagosilja vojnike, jer je moglo biti da oslobadjaju Srbiju negdje, a sada dronovima smetaju oblaci. doduse, jest Vucic pitao one pilote helikoptera smetaju li im kumulonimbusi...
Totem5

#12114 Re: Nagorno Karabah

Post by Totem5 »

...
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#12115 Re: Nagorno Karabah

Post by Hame_ »

Ništa meni sada nije jasno - pa ovdje padaju koji nisu država, jer samo države mogu vako šopat.
Totem5

#12116 Re: Nagorno Karabah

Post by Totem5 »

Znam bloo. Osjetio na kozi.
Capljina74

#12117 Re: Nagorno Karabah

Post by Capljina74 »

belfy wrote: 02/11/2020 23:09
Capljina74 wrote: 02/11/2020 20:07 :zoka:
bunk wrote: 02/11/2020 19:49 Lose vrijeme u 2020 godini :lol: :lol:
Kao da dronovi idu na losu lozu :lol:
Ne lete kada je oblačno.
prvo je Amhilohije nije znao sto blagosilja vojnike, jer je moglo biti da oslobadjaju Srbiju negdje, a sada dronovima smetaju oblaci. doduse, jest Vucic pitao one pilote helikoptera smetaju li im kumulonimbusi...
Da li si ispratio temu?

Da jesi vidio bi da ne lete po lošem vremenu.

Da, da Đedo tebe boli...
Totem5

#12118 Re: Nagorno Karabah

Post by Totem5 »

I jel ima neko pomjeranje napred nazad sa terena?
Totem5

#12119 Re: Nagorno Karabah

Post by Totem5 »

Inace dronovi lete ka soko tica po svskojskom terenu. Glupost ziva da kisa i sl ometa njihov let
Johny12

#12120 Re: Nagorno Karabah

Post by Johny12 »

Totem5 wrote: 02/11/2020 23:04 Ne mogu replicirati kolegama...onemogucena mi ta privilegija....ali ok. Ja bi da podvucem. Ako tako sjajno idr azerima siruacija...ko sto priopcavaju....sto nisu vec danas u Stepanakertu?

Ja ti kazem. Imas model ratovanja Kosovo polje, Staljingrad itd gdje sve zivo zrtvujes za cilj. To radis ako moras.

A onda ima pametnije, ako moze polako a da manje tvojih gine, ides tako.

Sad cu zvucati ko Nadzornik sto izvlaci Franca, ali na um mi pade Zello uzvisine kod Berlina. Da probiju tu liniju Sovjeti pretrpise 30,000 gubitaka bez potrebe. 1945 Svabe gube svima jasno... bespotreban proboj i zrtvovanje ljudstva. Moglo je sporije al uz manje gubitke

Kontas sad?
Totem5

#12121 Re: Nagorno Karabah

Post by Totem5 »

Johny....mijesas bitke i ratove koje nemaju veze jedne sa drugim ali ok. Staljingrad? Nisu to bile bitke bezveze. Barem ne o poslijeratnom konfiguracijom. Svabe su na zapadnom frontu skupa sa Talijanskog imale ukupno vojnika sam0 1/10 od onoga sto je bilo stacionirano na istoku 45-te godine. A valjalo se uci u Berlin. Pa sada ti vidi kako i zasto.
I to je bilo dogovereno. Da Rusi udju u Berlin. Prvi. Suvise se romantiziraju ratovi. Pogotovo to cine ljudi sa balkana.
Totem5

#12123 Re: Nagorno Karabah

Post by Totem5 »

Jel ti mislis da bi u cistom ratu...jedan na jedan dosli do Moskve? Ili da bi Rusi do Berlina? Jako tesko. Tusu bili po snagama. Mrcvarili bi se godinama po rovovima. A Svabe same protiv Engleza? Bez opasnosti sa istoka? Dan danas bi London bio poznat po october festu 2😉
saimidin

#12124 Re: Nagorno Karabah

Post by saimidin »

Ne mogu sada naci, ali otprilike kad je bilo 15 dana I bila ona prica jel pao hadrut, nije poceraj nedaj, to je bilo 23km od pocetnih linija azera od horadiz, pitao sam sta mislite kolko ce trebati do xankandi, koji je 65 km I neko je rekao 40dana. Danas je 35 dana

Iskreno nisam mislio da ce azeri maknuti dalje od hadruta, posle su planine, a nisam mislio ni da ce krenuti prema jugu jer je to ravnica ispod planina, imaju ih na dlanu, pa tu su dobacili preko 80km

Nisu azeri ameri, ali ne bih ja njih podcjenjiivao, mislim to je klasicna greska, azeri su podcijenili armene 88-94, a ovi njih sada, I rezultat je da su azeri sada par km od sushe I oko 10km xankendi

Sta ti mislis kad ce pasti?

Ps
Srebrenica/kao I bilo koje drugo mjesto ce biti od onih koji budu u njoj zivjeli, tako je uvijek I svugdje bilo. Svidjalo se to meni I tebi ili ne

:bih:
Johny12

#12125 Re: Nagorno Karabah

Post by Johny12 »

Totem5 wrote: 02/11/2020 23:40 Johny....mijesas bitke i ratove koje nemaju veze jedne sa drugim ali ok. Staljingrad? Nisu to bile bitke bezveze. Barem ne o poslijeratnom konfiguracijom. Svabe su na zapadnom frontu skupa sa Talijanskog imale ukupno vojnika sam0 1/10 od onoga sto je bilo stacionirano na istoku 45-te godine. A valjalo se uci u Berlin. Pa sada ti vidi kako i zasto.
I to je bilo dogovereno. Da Rusi udju u Berlin. Prvi. Suvise se romantiziraju ratovi. Pogotovo to cine ljudi sa balkana.
Nisam ekspert u vojnim pitanjima priznajem. Al citam eksperte i kazu da za Uranus svo ono ubijanje po samom Staljingradu je bilo bespotrebno.

Svejedno to je off topic. Poanta je da za Azere nije pitanje da li ce pobijediti vec da li ce i kako pobijediti sa sto manje zrtava.

Kontaj malo
Post Reply