Kupio bih nesto sa eBay-a

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
zincx

#12076 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zincx »

seoBIH wrote:Ma dobro i da prelazi 150KM opet se ne angazuje spediter. Je li mozes pratiti posiljku na http://posta.ba/track/1/0/36.html i postaviti sta pise?

Ne brini se, ako su uveli neko novo pravilo, onda ce nas sve zahvatii ovo sto je i tebe. Ti trebas nazvati i upitati zbog cega je potreba da se angazuje spediter, i zbog cega ne carine po skracenom postupku bez potrebe za spediterom.

Napomeni slobodno da ti je drugu prije mjesec dana na isti nacin ocarinjen isti sadržaj paketa, bez potrebe da se angazuje spediter.
Evo, ja ih zovem, ali prebacuju na fax...
Evo i mail, kome treba...
[email protected].
zemomak

#12077 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zemomak »

ti koliko vidim rece da im nisi dostavljao nikakvu dokumentaciju...zato ti i jesu to poslali...recimo meni su prije 15 dana poslali obavjest da dostavim podatke o narudzi i iznosu koji je placen i ja sam im to dostavio...kako ja to tumacim na mene se onda odnosi ovaj stav 2 clana 22 Uputstva, a u tom slucaju JCI u moje ime bi trebalo da podnese posta carinjenja prema clanu 24 istog uputstva bez angazovanja speditera...
victom

#12078 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

victom wrote:
seoBIH wrote:Ma nema logike da ti traze speditera. Imas broj carine na tom papiru pa ih zovi u ponedjeljak i reci da hoces da carine po skracenom postupku kao sto su ti carinili i do sada, bez obaveznog speditera. Upitaj ih po kojem clanu zakona si obavezan za rrobu kojoj cijena ne prelazi 100KM platiti speditera, jer je to nekomercijalna roba.

Je li doslo preko poste, ili recimo preko DHL.a?
vrijednost robe je 40 € baterija i shipping 24 €.
to je preko 100 KM.
Nazvacu ih, sta tačno da tražim ? Carinjenje po skraćenom postupku ?
doslo je sa belgijskom postom.
Evo stanje trackinga. Naručeno sa Hobbykinga. Stoji na carini 15 dana.
https://track.aftership.com/bpost-inter ... 7707300122?

Carina i PDV i takse je OK. Sa tim sam računao. Ali ovo sa špediterom skuplja pita neko tepsija. Pa nisam naručio nosorozi i žirafe, već baterija od 40 € za dječiji autić koju btw nema kupiti u BiH nigdje.
Last edited by victom on 01/03/2021 05:44, edited 6 times in total.
zincx

#12079 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zincx »

BTW, sad sam provjerio, vrijednost pošiljki koje čekam je 12, odnosno 29 USD.
victom

#12080 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

:sretan:
Last edited by victom on 13/02/2021 05:37, edited 1 time in total.
zincx

#12081 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zincx »

zemomak wrote:ti koliko vidim rece da im nisi dostavljao nikakvu dokumentaciju...zato ti i jesu to poslali...recimo meni su prije 15 dana poslali obavjest da dostavim podatke o narudzi i iznosu koji je placen i ja sam im to dostavio...kako ja to tumacim na mene se onda odnosi ovaj stav 2 clana 22 Uputstva, a u tom slucaju JCI u moje ime bi trebalo da podnese posta carinjenja prema clanu 24 istog uputstva bez angazovanja speditera...
Da, ali oni su napisali da im jesam nešto dostavio?
Pazi, ove moje pošiljke su iz US, sigurno imaju CN22 ili 23, bez toga neće izaći iz US.
victom

#12082 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

zincx wrote:
zemomak wrote:ti koliko vidim rece da im nisi dostavljao nikakvu dokumentaciju...zato ti i jesu to poslali...recimo meni su prije 15 dana poslali obavjest da dostavim podatke o narudzi i iznosu koji je placen i ja sam im to dostavio...kako ja to tumacim na mene se onda odnosi ovaj stav 2 clana 22 Uputstva, a u tom slucaju JCI u moje ime bi trebalo da podnese posta carinjenja prema clanu 24 istog uputstva bez angazovanja speditera...
Pazi, ove moje pošiljke su iz US, sigurno imaju CN22 ili 23, bez toga neće izaći iz US.
i meni piše da sam nešto dostavio već. Iako ja lično nisam. To su možda uradili oni što su slali.
Last edited by victom on 01/03/2021 05:43, edited 2 times in total.
victom

#12083 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

Da nisu primili novog zaposlenika, pa čovjek štambilja sve redom.
zincx

#12084 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zincx »

victom wrote:
zincx wrote:
i meni piše da sam nešto dostavio već. Iako ja lično nisam. To su možda uradili oni što su slali.

Svakako da su dostavili, račun u paketu i CN22 na njemu. Bez toga ne mogu poslati. Ali vrijednosti su tako male da im ne treba špediter. U pitanju su rukavice i košulja! Ovo je smiješno.
zincx

#12085 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zincx »

victom wrote:Da nisu primili novog zaposlenika, pa čovjek štambilja sve redom.
Prije će biti da rodjaku iz špedicije pravi posao.
victom

#12086 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

nazvaću ih u ponedeljak. Ali opet, nisam upoznat sa tematikom. ne znam šta da im kažem.
victom

#12087 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

victom wrote:nazvaću ih u ponedeljak. Ali opet, nisam upoznat sa tematikom. ne znam šta da im kažem.
reću. auuuu. ovo je skupooo.
boshniak

#12088 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by boshniak »

To što vam pišu da ste već poslali neke dokumente je njihov obrazac koji svima salju, a zakon nije precizno definisan i u clanu 25 se kaze:

"U poštanskom prometu, kao dokaz o porijeklu robe koju od fizičkog lica iz inostranstva prima
fizičko lice u BiH, može se prihvatiti izjava o porijeklu robe pošiljaoca fizičkog lica u zemlji
ugovornici, ako vrijednost pošiljke u vidu malih paketa (nekomercijalna roba) ne prelazi 1.000,00 KM,
te da je roba deklarirana kao roba koja ispunjava uvjete za sticanje preferencijalnog tretmana (da
postoji navedena izjava) i nema sumnje u pogledu vjerodostojnosti izjave. Izjava se unosi u carinsku
deklaraciju CN 22, CN 23 ili neki drugi međunarodno prihvaćen dokument, a može se upisati i na
poseban list papira priložen ostalim ispravama koje prate pošiljku. Preferencijalna (povlaštena) stopa
carine predviđena pojedinim ugovorom o slobodnoj trgovini, može se primijeniti kada su ispunjeni
navedeni uvjeti."

Riječ "može se prihvatiti izjava o porijeklu...." ne znači isto što i "mora se", tako da je carini na volju ostavljena mogućnost da bira skraćeni carinski postupak kako je to bila praksa, ali imaju i zakonsku mogućnost da pošiljku upute u redovni carinski postupak preko špeditera.
victom

#12089 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

Ništa. Pitaću u ponedeljak što nije skraćeni carinski postupak, jer je roba samo 40 €.
Da nije zbog težine ? ima pola kile u njoj ?
zincx

#12090 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zincx »

boshniak wrote:To što vam pišu da ste već poslali neke dokumente je njihov obrazac koji svima salju, a zakon nije precizno definisan i u clanu 25 se kaze:

"U poštanskom prometu, kao dokaz o porijeklu robe koju od fizičkog lica iz inostranstva prima
fizičko lice u BiH, može se prihvatiti izjava o porijeklu robe pošiljaoca fizičkog lica u zemlji
ugovornici, ako vrijednost pošiljke u vidu malih paketa (nekomercijalna roba) ne prelazi 1.000,00 KM,
te da je roba deklarirana kao roba koja ispunjava uvjete za sticanje preferencijalnog tretmana (da
postoji navedena izjava) i nema sumnje u pogledu vjerodostojnosti izjave. Izjava se unosi u carinsku
deklaraciju CN 22, CN 23 ili neki drugi međunarodno prihvaćen dokument, a može se upisati i na
poseban list papira priložen ostalim ispravama koje prate pošiljku. Preferencijalna (povlaštena) stopa
carine predviđena pojedinim ugovorom o slobodnoj trgovini, može se primijeniti kada su ispunjeni
navedeni uvjeti."

Riječ "može se prihvatiti izjava o porijeklu...." ne znači isto što i "mora se", tako da je carini na volju ostavljena mogućnost da bira skraćeni carinski postupak kako je to bila praksa, ali imaju i zakonsku mogućnost da pošiljku upute u redovni carinski postupak preko špeditera.
Da, ali onda po članu 38 mogu tražiti dodatne dokaze. Tako su meni tražili za telefon sa GearBest-a.
zemomak

#12091 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zemomak »

I jos nesto, mi ne primamo robu od fizickih lica, vec od pravnih

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
zincx

#12092 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zincx »

Meni je najsmješnije to što iz ovog dopisa sa carine ne mogu uopće znati o čemu se radi, možda mi je neko greškom poslao, recimo, MacBook pro... Ili veliku pandu...

Poslano sa mog U15 Pro koristeći Tapatalk
boshniak

#12093 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by boshniak »

Pa to i jeste nedostatak ovog uputstva o carinskom postupku što se sve svodi na riječi "carina može", "mogu" "može se", ali ništa ih ne obavezuje riječima "mora", tako da se nema kome žaliti jer se može široko tumačiti.
zemomak

#12094 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zemomak »

A ne znam sta je poenta ovoga, novi nameti, ugradjivanje speditera ili mozda na ovaj nacin podsticanje na domacu potrošnju...jer siguran sam da ukoliko ovo postane pravilo onlajn kupovina ce sigurno pasti...jer hebiga moze te strefit da nekad moraš platit više nameta nego vrijednost same pošiljke

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
zincx

#12095 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zincx »

Ovo je muljaža, a kad neko mulja, treba tražiti ko ima koristi od toga. U ovom slučaju, špediteri.
Onu kako kod nas mafija ima svoju državu, možemo primjeniti ovdje na način da špediteri imaju svoju carinu.
victom

#12096 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

Javim vam šta su rekli u ponedeljak.
Last edited by victom on 01/03/2021 05:43, edited 3 times in total.
victom

#12097 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

Zamolio bih sve forumuše da navedu šta trebam reći, kako bi imao što bolje argumente u ponedeljak.

Roba je iz Belgije. Baterija za dječiji autić. 40 € + 25 € shipping.
Hoće da mi uvale špeditera za ovo...
victom

#12098 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

ovi što govore da piše "može", pa je do njih.

Tu se onda može potegnuti pitanje, a kome može a kome ne može. Ako već mora biti, onda svima mora biti isto.
A ja kako sam čitao ovdje. Do sada je išlo to bez špeditera. Ako svima uvedoe špeditara, to je OK.
Ali ne može malo ovako, malo onako. Po svakom pravu je tako.
Ali kako već rekoh, u ponedeljak ću znati više,
zincx

#12099 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zincx »

Ja sam im poslao mailom upit o čemu se radi, pa budete vidjeli odgovor.
Speditera neću platiti, ni marku.

Poslano sa mog U15 Pro koristeći Tapatalk
jahac96

#12100 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by jahac96 »

victom wrote:Pitanje:

Dobio sam poštu od carine da nađem špeditera radi podnošenja JCI. (roba je davno stigla na carinu)

Kome treba da se obratim ? I koliko je to novca mimo carine i PDV-a.
Preko cega si narucivao, je li dostava DHL fedex ili nesto slicno? ili je china post
Post Reply