Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
liyf

#12076 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by liyf »

izvrsni direktor wrote: 21/04/2025 20:30 Sta bi sa onog helikoptera sto je pronadjen u jablanickom jezeru? Gdje se nalazi? Leti li?
Našli su ga Ramini momci tako da Ramo sada ima 2 helikoptera + 1 ukradeni
archi_a

#12077 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by archi_a »

Vickasta ekipa sa mycitymilitary i hb foruma. Uvijek ih je krasio "strašan" humor.
Kad nemaju argumenata da ocrne opremu, uvijek mogu posegnuti za pitanjem:" a gDe će ova oprema biti stacionirana?" :pisnuo:

hilarious, nema šta. Cccccc
KraljicaIzJajca

#12078 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by KraljicaIzJajca »

archi_a wrote: 21/04/2025 19:58 :-)
Produžen radni vijek, samo?

A Huey II kit is used consisting of new Bell 212 dynamic components and tailboom. The engine is upgraded from a T53-L13 to a Honeywell T53-L-703 for additional horsepower. Because the tail rotor is a Bell 212 it is on the right side. Bell also adds a new liftbeam. The fuselage is completely striped and inspected, new fuel cells and glass are added.
Čitajte uvažene kolege forumaši. Čitajte i sami donesite zaključak. Ne dajte da vas spinuju. :bih:

Ova neće odustati
Tvrdiš da je u helikopterima nov novcat motor? Nigdje nisam pročitala na engleskom new engine, već upgraded engine, a definicija je sljedeća:

Engine upgrades refer to the process of improving the performance of an aircraft's engine beyond its original design specifications. This can be achieved through various modifications such as installing new components, upgrading existing ones, or replacing the entire engine with a more powerful one.

Gdje piše u definiciji " nov novcat motor"?
archi_a

#12079 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by archi_a »

Šta hoćeš ti? :lol: toliko joj je stalo da dokaže da je u pravu da ovo već prelazi u opsesiju! Ovo može trajati mjesecima, u nedogled. A svrhe nema.
This can be achieved through various modifications such as installing new components, upgrading existing ones, or replacing the entire engine with a more powerful one.
Gdje piše da nije jebeni novi motor?!?

Jok ba, uzeli stari motor na buvljaku sabrali neke stare komponente, šarafe što su imali viškai ugradili ga u 4 letjelice za OS BiH. Eto, jel ok? Jel dosta? Jel lakše? Jesi sretna?!?
Vidi ovo, da je od govana, ta oprema je oprema vojske moje zemlje i ja najponosniji na svijetu. I svaka koja dođe. I da je smrdljiva oprema, pocijepana i uništena draža mi je od opreme i lijevih i desnih i znat ćemo je koristiti. Jer ja znam šta sam i ko sam i neću se ponašati kao stranac u vlastitoj zemlji i ima nas dovoljno. Ostavljam to ovima što se nadaju nečem drugom. Haj sad popusti i.uživaj.

Kako znam razliku između nas i njih? Nećeš kod pojedinaca nikad naći post, a i u stvarnom životu reakciju koja kaže: " uuuu ovo je dobro, super, bravo, baš mi je drago, ovo je dobra vijest, svaka čast". Eto, proučite im historiju postova, ako nađete bar 5 % postova koji o tome govore i tako zvuče ja ću se ispisati sa foruma.
belfy

#12080 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by belfy »

drug @archi_a, koja je tvoja struka?
HelaS

#12081 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by HelaS »

belfy wrote: 21/04/2025 23:15 drug @archi_a, koja je tvoja struka?
Vojni fotograf, snimatelj. Vrlo bitna funkcija, značajna za kasnija proučavanja i istorijske nauke
KraljicaIzJajca

#12082 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

archi_a wrote: 21/04/2025 22:34 Šta hoćeš ti? :lol: toliko joj je stalo da dokaže da je u pravu da ovo već prelazi u opsesiju! Ovo može trajati mjesecima, u nedogled. A svrhe nema.
This can be achieved through various modifications such as installing new components, upgrading existing ones, or replacing the entire engine with a more powerful one.
Gdje piše da nije jebeni novi motor?!?

Jok ba, uzeli stari motor na buvljaku sabrali neke stare komponente, šarafe što su imali viškai ugradili ga u 4 letjelice za OS BiH. Eto, jel ok? Jel dosta? Jel lakše? Jesi sretna?!?
Vidi ovo, da je od govana, ta oprema je oprema vojske moje zemlje i ja najponosniji na svijetu. I svaka koja dođe. I da je smrdljiva oprema, pocijepana i uništena draža mi je od opreme i lijevih i desnih i znat ćemo je koristiti. Jer ja znam šta sam i ko sam i neću se ponašati kao stranac u vlastitoj zemlji i ima nas dovoljno. Ostavljam to ovima što se nadaju nečem drugom. Haj sad popusti i.uživaj.

Kako znam razliku između nas i njih? Nećeš kod pojedinaca nikad naći post, a i u stvarnom životu reakciju koja kaže: " uuuu ovo je dobro, super, bravo, baš mi je drago, ovo je dobra vijest, svaka čast". Eto, proučite im historiju postova, ako nađete bar 5 % postova koji o tome govore i tako zvuče ja ću se ispisati sa foruma.
Poštedi me patetike, da ponoviš gradivo:

A Huey II kit is used consisting of new Bell 212 dynamic components and tailboom. The engine is upgraded from a T53-L13 to a Honeywell T53-L-703 for additional horsepower.

Znači, naglašeno je vrlo jasno što je novo , a to su dijelovi rotora B212. Engine, je Lycoming, piše da je upgraded sa replacement druge engine. Nigdje ne piše da je nova, već isključivo upgraded. Zato sam te pitala, kako si zaključio da su nove mašine. Zar nisu mogli napisati u tekstu da su nove mašine, jer upgrades drugim modelom insuiniraju da nisu.

Da ponovimo jučerašnju lekciju u vezi airframe:

Refurbished airframe nije nov, zato modificirani model se ne može porediti sa novim helikopterom, uprkos drugim novim dijelovima.

The main fuselage >UH-1H keeps it’s identity of flight hours and serial number

Tom modelu je produžen radni vijek.
archi_a

#12083 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by archi_a »

:pisnuo:

Dijele oni lekcije.
archi_a

#12084 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by archi_a »

HelaS wrote: 22/04/2025 06:33
Vojni fotograf, snimatelj. Vrlo bitna funkcija, značajna za kasnija proučavanja i istorijske nauke
Kao.što.rekoh, vickasta ekipica. Smijeh do suza. :pisnuo:
archi_a

#12085 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by archi_a »

MUP KS na putu za Bihać

Image

Image
plavi_E

#12086 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by plavi_E »

Amerikanci pokazali mišiće preletom strateških bombardera B-52 preko Bliskog istoka
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/amer ... /250218147

Cinjenica da Amerikanci i danas koriste B-52 najbolje govori o idiotizmu ove rasprave oko helikoptera UH-H1 odnosno Huey II u OS BiH. I prosipanja suplje u stilu "to jos iz vijetnama". Djeca misle da se prema vojnoj opremi odnosi kao i prema pametnim telefonima. :-)
GOLDZEN

#12087 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by GOLDZEN »

MUP KS i MUP USK

Image

Image
GOLDZEN

#12088 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by GOLDZEN »

High cut, NVGs lijepo lijepo. Konačno da neko obrati pažnju i na noćne sposobnosti.

Image

Image
liyf

#12090 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by liyf »

HelaS wrote: 22/04/2025 06:33
sa ponosom može reći najponosniji vojni fotograf.

Samo ne znam za šta će nama vojni fotograf, ok u Americi combatcam al šta će kod nas fotografisati :p
Iceplayer

#12091 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by Iceplayer »

Ne pali se na budale @archi_a ,što više odgovaraš i oni više trolluju temu, znaju oni dobro šta pričaš zbog toga im i jeste muka...
KraljicaIzJajca

#12092 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

plavi_E wrote: 22/04/2025 12:09 Amerikanci pokazali mišiće preletom strateških bombardera B-52 preko Bliskog istoka
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/amer ... /250218147

Cinjenica da Amerikanci i danas koriste B-52 najbolje govori o idiotizmu ove rasprave oko helikoptera UH-H1 odnosno Huey II u OS BiH. I prosipanja suplje u stilu "to jos iz vijetnama". Djeca misle da se prema vojnoj opremi odnosi kao i prema pametnim telefonima. :-)
Od 70plus komada u letećem stanju, pripremom za let, jedan dio "otkažu" i let bude otkazan. Priprema za let traje 8 sat, a poslije leta, radi sprječavanja i usporavanja korozije, avion se pere id 8 do sati. Da ne spominjem redovno održavanje i inspekcije.

Svaki leti maksimalno 250sati godišnje, oko 11 dana godišnje!
liyf

#12096 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by liyf »

Iceplayer wrote: 22/04/2025 14:27 Ne pali se na budale @archi_a ,što više odgovaraš i oni više trolluju temu, znaju oni dobro šta pričaš zbog toga im i jeste muka...
čuj znaju oni dobro šta pričaš, pa zna i on dobro šta mi pričamo

Ide i on a i mi iz krajnosti u krajnost. Čuj smeta mi nešto i odma sam Srbin, nebošnjak i sl., a on veliki Bošnjak i patrota jer podržava nešto što je u normalnom svijetu sramota
archi_a

#12097 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by archi_a »

Moj Iceplayer, to.je željno pažnje. :pisnuo:
archi_a

#12100 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by archi_a »

SPJ MUP ZDK

Image

Image

Image
Post Reply