Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
triconja

#12076 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by triconja »

Bloo wrote:
triconja wrote: Nesam skolovala sta je kvijetizam?
Ja do sada čula samo kod ovijeh anamo ..kod njiha svega od klementima do krekera...
kvijetizam (lat.), u kršćanstvu, oblik duhovnosti koji naglašava spokojno prepuštanje Bogu. Kao moralno naučavanje ustanovio ga je španj. teolog Miguel de Molinos (1640–96). K. je utjecao na → pijetizam, a posebno je izražen kod kvekera.
kvijetizam (prema lat. quietus: miran, spokojan), u kršćanstvu, oblik misticizma koji zabacuje askezu, etički napor i obavljanje dužnosti, a naglašava mirno, spokojno prepuštanje duše Bogu. Takvo mistično naučavanje susreće se u nekih crkvenih otaca (Klement Aleksandrijski), a javlja se i u nekim srednjovjekovnim sljedbama (braća i sestre slobodna duha, begardi), u nekih flamanskih i njemačkih mistika na Zapadu i kod monaha hezihasta na Istoku oko 1350. Termin i mistični sustav nastao je od mističnoga naučavanja španjolskoga teologa Miguela de Molinosa (1640–96); slijedili su ga u Francuskoj gospođa Guyon i Fénelon, a osudio ga je papa Inocent XI. (1691). Kvijetizam je utjecao na pijetizam, a raširio se i drugdje, npr. među protestantima, osobito među kvekerima. Srodan je ataraksiji grčkoga filozofâ (Demokrit). Kvijetističkih elemenata ima u svim mističkim sustavima i religijama, ima ih u budizmu, a jaki su i kod A. Schopenhauera.
https://en.wikipedia.org/wiki/Quietism_ ... hilosophy)
Al ga zakomplikovase, od vjere u boga prave nuklearnu fiziku :lol:

Edit: sad kontam sto treba zavrsit teologiju da se bude vjerski sluzbenik :-) :lol:
arzuhal

#12077 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

harač wrote:s pojmovima uvijek postoji opasnost da se koriste u razlicito u razlicitim kontekstima (kao ovdje u primjeru krscantva i islama), te da se stoga i ne moze govoriti o neslaganju ("talking past each other"). zato je bitno precizirati nacin na koji se upotrebljava. upravo sam to i uradio, na zanimljivoj studiji slucaja jedne samoispovijesti :D

p.s. ipak, ovdje ga koristim malo idiosinkratski. tradicionalno se koristi za opis pasivnosti nad tiranijom islamskog vladara. ovdje oznacava pasivnost nad nadmocnoscu druge civilizacije / sistema vrijednosti / ideologije etc.
Opa, od pseudofilozofa, preko neinformisanog sociologa religije do pseudopsihoanalitićara u samo par postova tokom kratke izloženosti sunčevom svjetlu :mrgreen:

Nije, @haraču, moj problem što ti ...

1) na osnovu posta u kojem ja naprosto - na, možda će neko reći, neuobičajen i pomirljiv način, uz možda čak i dozu rezignacije (u vakom slučaju namjerno i ciljano) - samo prepričam dio poznate i svima dostupne islamske eshatologije i učenja o Posljednjem Vremenu, opišem stanje duha koji će vladati u tom dobu a kojeg je već opisao Poslanik i za što muslimani znaju stoljećima,
2) ukažem na islamsku uputu temeljenu na Kur'anu i sunnetu da se djeluje u skladu s mogućnostima i okolnostima, nikada ne gubeći optimizam i nad,
3) te uzimanja homoseksualnosti kao određen primjer

... na osnovu dijelom vlastitog nerazumijevanja o čemu tačno govorim, a dijelom temeljeno na vlastitim predrasudama i emotivnom stavu prema islamu generalno (to izbija u postu, recimo namjerno a beslovesno uvođenje u priču i povezivanje "političkog islama" i tobožnjeg prethodno odnekle iskonstruisanog "islamskog kvijetizma" i sl) pričaš stvari koje "rade u tvom svijetu", ali ćeš drugima napraviti možda problem ako te ozbiljno budu uzeli pa se zadaju u razmišljanje... :mrgreen:
harač

#12078 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by harač »

arzuhal wrote:
harač wrote:s pojmovima uvijek postoji opasnost da se koriste u razlicito u razlicitim kontekstima (kao ovdje u primjeru krscantva i islama), te da se stoga i ne moze govoriti o neslaganju ("talking past each other"). zato je bitno precizirati nacin na koji se upotrebljava. upravo sam to i uradio, na zanimljivoj studiji slucaja jedne samoispovijesti :D

p.s. ipak, ovdje ga koristim malo idiosinkratski. tradicionalno se koristi za opis pasivnosti nad tiranijom islamskog vladara. ovdje oznacava pasivnost nad nadmocnoscu druge civilizacije / sistema vrijednosti / ideologije etc.
Opa, od pseudofilozofa, preko neinformisanog sociologa religije do pseudopsihoanalitićara u samo par postova tokom kratke izloženosti sunčevom svjetlu :mrgreen:

Nije, @haraču, moj problem što ti ...

1) na osnovu posta u kojem ja naprosto - na, možda će neko reći, neuobičajen i pomirljiv način, uz možda čak i dozu rezignacije (u vakom slučaju namjerno i ciljano) - samo prepričam dio poznate i svima dostupne islamske eshatologije i učenja o Posljednjem Vremenu, opišem stanje duha koji će vladati u tom dobu a kojeg je već opisao Poslanik i za što muslimani znaju stoljećima,
2) ukažem na islamsku uputu temeljenu na Kur'anu i sunnetu da se djeluje u skladu s mogućnostima i okolnostima, nikada ne gubeći optimizam i nad,
3) te uzimanja homoseksualnosti kao određen primjer

... na osnovu dijelom vlastitog nerazumijevanja o čemu tačno govorim, a dijelom temeljeno na vlastitim predrasudama i emotivnom stavu prema islamu generalno (to izbija u postu, recimo namjerno a beslovesno uvođenje u priču i povezivanje "političkog islama" i tobožnjeg prethodno odnekle iskonstruisanog "islamskog kvijetizma" i sl) pričaš stvari koje "rade u tvom svijetu", ali ćeš drugima napraviti možda problem ako te ozbiljno budu uzeli pa se zadaju u razmišljanje... :mrgreen:
od jednog pseudoanalitićara drugom: nije mati arzuhala karala što se kockao, nego što se vadio :D

kao sto rekoh prvobitno: iznenadjujuce nedvosmislen i hrabar post
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#12079 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Nurudin »

Mislim da @harač piše vrlo ozbiljno baratajući pojmovima, da nešto konkretno i kaže, a ne samo da pokaže kako barata
nekim pojmovima, a ne kaže ništa .
Bloo
Globalna šefica

#12080 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

:meza:

koji menage à trois
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#12081 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Nurudin »

Bloo wrote::meza:

koji menage à trois
šta si ti neki voajer :mrgreen:
harač

#12082 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by harač »

kad smo svi mi vec pseudopsihoanaliticari :D

Image
Bloo
Globalna šefica

#12083 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Nurudin wrote:
Bloo wrote::meza:

koji menage à trois
šta si ti neki voajer :mrgreen:
At your service :mandrak:

Samo vas trojica nastavite... :saveta:
Nurudin

#12084 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Nurudin »

harač wrote:kad smo svi mi vec pseudopsihoanaliticari :D

Image
jung se bavio istejrivanjem džina iz mlade dame :D pa na kraju džin ušao u njega
harač

#12085 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by harač »

niko nije rekao da je saljevanje strave bezopasno :D
arzuhal

#12086 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

harač wrote: kao sto rekoh prvobitno: iznenadjujuce nedvosmislen i hrabar post
Pa, u slučaju tvog poimanja i tumačenja stvari, vjerujem ti da ga iskreno tako doživljavaš.
harač

#12087 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by harač »

arzuhal wrote:
Pa, u slučaju tvog poimanja i tumačenja stvari, vjerujem ti da ga iskreno tako doživljavaš.
naglasak bih stavio na "hrabar" - u svijetu u kojem vlada politicka korektnost, neke stvari covjek i ne ucekuje da cuje, narocito tako jasno i "nedvosmisleno" :D

ali, kao sto psihoanaliza towliea, iako ne besmislena u relevantnom kontekstu, nije na posljetku bila pretjerano zanimljiva, nije ni ova. slozit ces se da je zacatavanje "Ateizma", ovim stvarima, medji vecim forumskim zlima
arzuhal

#12088 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

harač wrote:
arzuhal wrote:
naglasak bih stavio na "hrabar" - u svijetu u kojem vlada politicka korektnost, neke stvari covjek i ne ucekuje da cuje, narocito tako jasno i "nedvosmisleno" :D

ali, kao sto psihoanaliza towliea, iako ne besmislena u relevantnom kontekstu, nije na posljetku bila pretjerano zanimljiva, nije ni ova. slozit ces se da je zacatavanje "Ateizma", ovim stvarima, medji vecim forumskim zlima
Ja ću uvijek govoriti stvari koje su po Kur'anu i sunnetu nedvosmislene i takve, ukoliko sam siguran da znam nešto. Naravno, tako ću ponekad dolaziti u neizbježni sukob s nekim od vjernika koji imaju drukčije tumačanje ili nekim od ateista kojima moje poimanje, shvatanje, vjerovanje i objašnjavanje nikako ne odgovara, ne uklapa se u njihovo dogmatsko tumačenje islama pa onda uznastoje da me na neki način diskvalificiraju iz igre..I slične varijacije na temu...Al'što bi rekla nana Mahmutovca: mutandis mutandis...
harač

#12089 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by harač »

(kako to vec biva sa grijesima [zacatavanja] jedno vuce drugo, ali uvijek je tu nada u iskupljenje)

manje su zaskripali pojedinacni stavovi o nekim stvarima - a la ropstvo ili homoseksualnost - koliko god da su retrogradni, cak i iz islamskog svjetonazora (npr., jedno od brojnih "heretickih gledista" na ova pitanja: https://www.youtube.com/watch?v=VBWD3cr1pC8 ; slozio bih se s tobom da je ovo primjer vanilla muslimana, i pored vehabistickog outlooka :D ), koliko ovaj odnos muslimana, islama i "zapada"/provjetiteljstva (iz ugla zitelja "zapada"). sve je to na mjestu, ali kazem rijetko se te stvari cuju tako jasno

(out.)
Bloo
Globalna šefica

#12090 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

now kiss and make up/out (?)
Connaisseur Karlin

#12091 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Connaisseur Karlin »

arzuhal wrote: Ja ću uvijek govoriti stvari koje su po Kur'anu i sunnetu nedvosmislene i takve, ukoliko sam siguran da znam nešto. Naravno, tako ću ponekad dolaziti u neizbježni sukob s nekim od vjernika koji imaju drukčije tumačanje ili nekim od ateista kojima moje poimanje, shvatanje, vjerovanje i objašnjavanje nikako ne odgovara, ne uklapa se u njihovo dogmatsko tumačenje islama pa onda uznastoje da me na neki način diskvalificiraju iz igre..I slične varijacije na temu...Al'što bi rekla nana Mahmutovca: mutandis mutandis...
:thumbup:

od mene imas agnosticki poljubac :kiss:
Connaisseur Karlin

#12092 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

harač wrote:(kako to vec biva sa grijesima [zacatavanja] jedno vuce drugo, ali uvijek je tu nada u iskupljenje)

manje su zaskripali pojedinacni stavovi o nekim stvarima - a la ropstvo ili homoseksualnost - koliko god da su retrogradni, cak i iz islamskog svjetonazora (npr., jedno od brojnih "heretickih gledista" na ova pitanja: https://www.youtube.com/watch?v=VBWD3cr1pC8 ; slozio bih se s tobom da je ovo primjer vanilla muslimana, i pored vehabistickog outlooka :D ), koliko ovaj odnos muslimana, islama i "zapada"/provjetiteljstva (iz ugla zitelja "zapada"). sve je to na mjestu, ali kazem rijetko se te stvari cuju tako jasno

(out.)
ne cuju se rijetko, ali se na iste manje obraca paznja :D

najglasniji su najcesce retrogradnog razmisljanja, to bi do sad svi trebali znati

ako citas zurnale i knjige iz akademskih krgova, tad ces primjetiti da se itekako prica o sukobima misljenja unutar islama , ako i kod drugih religija :)
MarlboroGold

#12093 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by MarlboroGold »

arzuhal wrote: Ja ću uvijek govoriti stvari koje su po Kur'anu i sunnetu nedvosmislene i takve, ukoliko sam siguran da znam nešto. Naravno, tako ću ponekad dolaziti u neizbježni sukob s nekim od vjernika koji imaju drukčije tumačanje ili nekim od ateista kojima moje poimanje, shvatanje, vjerovanje i objašnjavanje nikako ne odgovara, ne uklapa se u njihovo dogmatsko tumačenje islama pa onda uznastoje da me na neki način diskvalificiraju iz igre..I slične varijacije na temu...Al'što bi rekla nana Mahmutovca: mutandis mutandis...
U islamu i jeste najveći problem što se vi međusobno ne razumijete ili ne uvažavate mišljenja drugih. Neko shvati na jedan, neko na drugi, a opet neko i na treći način itd. Vi bi prvo trebali na tome poraditi, a onda kao jedna jedinica zauzeti stav prema ateistima, agnosticima i drugim.
Bloo
Globalna šefica

#12094 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote:
U islamu i jeste najveći problem što se vi međusobno ne razumijete ili ne uvažavate mišljenja drugih. Neko shvati na jedan, neko na drugi, a opet neko i na treći način itd. Vi bi prvo trebali na tome poraditi, a onda kao jedna jedinica zauzeti stav prema ateistima, agnosticima i drugim.
Bolje da ne. :mrgreen:
Najebali smo onda ko zuti...attack of the titans

Divide et impera ili barem spasi zivu glavu
MarlboroGold

#12095 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote: Bolje da ne. :mrgreen:
Najebali smo onda ko zuti...attack of the titans

Divide et impera ili barem spasi zivu glavu
Dođe do asimilacije, a onda ih iznutra ubijamo u pojam. Master plan :D
Ludzak

#12096 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Ludzak »

hehehehe oni bi da se slažu ili ne slažu sa ateistima, a ne mogu da se slože između sebe. :lol:
MarlboroGold

#12097 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by MarlboroGold »

To je i poenta. Do tad neće moći islam približiti ateistima i drugim... osim, vjerovatno, upotrebom sile.
Bloo
Globalna šefica

#12098 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote:To je i poenta. Do tad neće moći islam približiti ateistima i drugim... osim, vjerovatno, upotrebom sile.
Ja namjeravam da pasivno-agresivno ležim i vičem NEIN!!!!
Connaisseur Karlin

#12099 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Ludzak wrote:hehehehe oni bi da se slažu ili ne slažu sa ateistima, a ne mogu da se slože između sebe. :lol:
a zelis ovom izjavom , potvrditi da svi ateisti imaju jednako misljenje o ateizmu :D
Bloo
Globalna šefica

#12100 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Connaisseur Karlin wrote:
Ludzak wrote:hehehehe oni bi da se slažu ili ne slažu sa ateistima, a ne mogu da se slože između sebe. :lol:
a zelis ovom izjavom , potvrditi da svi ateisti imaju jednako misljenje o ateizmu :D
SHHHHHHHHHHH
oni to ne znaju
united we stand, divided we fall!
Post Reply