Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
supercali

#12051 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

Smije se voziti al neka opsta kultura neki obzir prema pjesacima bi trebao biti da vozi ulicom jer ima prostora a i saobracaj nije gust
orinoco

#12052 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by orinoco »

NediM17 wrote:Vala sto rece nas uvazeni clan foruma "@Hizo" jednom prilikom, nemojte gledat u farove, pa vam nece smetat.
Milion puta mi dosli u susret pod dugim, nikada mi nije zasmetalo, milion puta i ja dosao, ne znam je li mi iko blicao.
Nismo svi savršeni kao ti i uzor ti Hizo
NediM17

#12053 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Naslovnica wrote:
NediM17 wrote:Vala sto rece nas uvazeni clan foruma "@Hizo" jednom prilikom, nemojte gledat u farove, pa vam nece smetat.
Milion puta mi dosli u susret pod dugim, nikada mi nije zasmetalo, milion puta i ja dosao, ne znam je li mi iko blicao.
Ako naiđeš na mene, a imaš upaljena duga, a ne ugasiš li ih nakon što blicnem, upalim i ja duga pa gledaj u desnu liniju.
Niđe veze.
To je stvar je saobraćajne i vozačke kulture.
Kada bi svi imali jedni prema drugima malo više respekta i poštovali jedni druge, bilo bi nam svima ljepše.
Naravno, govorimo o upotrebi dugih svjetala na autocesti, ne u gradu ili na obicnoj dvosmjernoj cesti.

Bio sam i ja fin, pa sam gasio duga svjetla kada nailazi vozilo iz suprotnog smjera ali vidim nema fajde, a vala ni neke potrebe da se gase kada oba vozila idu desnom trakom.
Na mnogim mjestima na ac (na krivinama) imaju postavljene i barijere sto ce reci da je u principu predvidjeno da se vozi pod dugim svjetlima, jer cemu onda stavljanje barijera ako ce se voziti na kratkim svjetlima?

Duga svjetla na autoputu u principu gasim samo kada sustizem drugo vozilo, a i to, cesto se desava kada ga obidjem da on i dalje vozi pod dugim, tako da sam u ozbiljnoj dilemi da ih ne gasim vise nikako. Dakle, ako sam u lijevoj traci, to znaci da nekoga obilazim i da sam vec poodavno na kratkim svjetlima.

Strasno je koliko vozila ima neispravna kratka svjetla i voze i po gradu i po magistralnim i regionalnim cestama na dugim svjetlima bez prestanka (gdje to zaista smeta), a jos su gori smecarski "hexoni" u rastimanim farovima bez leca.
orinoco

#12054 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by orinoco »

kafanski_covjek wrote:gledam juce kod Robota na Socijalnom policija kaznjava bicikliste koji voze kotra smjerom :izet:
Zna li se po kojem članu ZOBS-a?
orinoco

#12055 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by orinoco »

NediM17 wrote:Duga svjetla na autoputu u principu gasim samo kada sustizem drugo vozilo...
Vozač :-)

Na autoputu, duga svjetla se pale samo kad ispred tebe i u susjednoj traci tebi u susret, nema drugih vozila
kabal1337

#12056 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kabal1337 »

orinoco wrote:
kafanski_covjek wrote:gledam juce kod Robota na Socijalnom policija kaznjava bicikliste koji voze kotra smjerom :izet:
Zna li se po kojem članu ZOBS-a?
Zar ti treba clan, jednosmjerna ulica nepostivanje znakova .
I biciklista je ucesnik u saobracaju, samim time mora postovati saobracajne propise i znakove.
NediM17

#12057 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

orinoco wrote:
NediM17 wrote:Duga svjetla na autoputu u principu gasim samo kada sustizem drugo vozilo...

Na autoputu, duga svjetla se pale samo kad ispred tebe i u susjednoj traci tebi u susret, nema drugih vozila
Gdje to pise, je l' to zeko rek'o?
Dijete, ja imam vozackog staza vise nego ti godina zivota.

Za pocetak, nabaci RejHanke. 8) :lol:

Nagradno pitanje za tebe. Cemu sluze barijere na ogradama koje dijele dva smjera autoputa?
orinoco

#12058 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by orinoco »

NediM17 wrote:
orinoco wrote:

Za pocetak, nabaci rejHanke. 8) :lol:
Već sam napisala - vozač :lol: :lol: :lol:
NediM17

#12059 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

orinoco wrote: Već sam napisala - vozač :lol: :lol: :lol:
hrdjavu kurcu i dlake smetaju.
530i

#12060 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by 530i »

Moj Nedime, raspravljaš se sa ljudima koji voze po autoputu noću (uzmimo da je brzina najmanje 100kmh) i pri tome pogledom šaraju po traci za suprotan smjer...
Naslovnica

#12061 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

NediM17 wrote:
orinoco wrote:

Za pocetak, nabaci RejHanke. 8) :lol:

Nagradno pitanje za tebe. Cemu sluze barijere na ogradama koje dijele dva smjera autoputa?
Na autoputu PALIM DUGA samo ako ispred mene na 300-400 m nema automobila u mojoj traci, kao i u suprotnoj.
A obično bude neko ispred, bilo u mojoj ili u traci u suprotnom smjeru.
Barijere za duga na odbojnim ogradama se ne nalaze cijelom dužinom, dapače, samo jednim manjim dijelom.
Danas sam morao da vozim brže nego sam želio jer sam izvršio preticanje 2 papka (u razmaku od 10-20 km) koji su imali upaljena duga.
Preteknem frajera, paf - upaljena duga svjetla. Ni me pomišlja da ih ugasi. Dignem retrovizor u nebo i bježi od papka. Šta da radim, da upalim maglenke ne bi li se dohaviz'o i ugasio duga? Ili da usporim ispred njega, da se pobijemo?
Duga svjetla su stvar je zdravog razuma. Meni zaista smeta kada neko vozi pod dugim, bilo ispred mene ili iza.
Ja sam izrazito svjestan vozač i pun obzira prema drugima. Nije rješenje da ja na autoputu gledam u desnu horizontalnu zato što mi smetaju duga u suprotnoj.
Samo zdravi razum i malo obzira prema drugima.
amar1994

#12062 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

Da ga prebijes 8)
Naslovnica

#12063 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

530i wrote:Moj Nedime, raspravljaš se sa ljudima koji voze po autoputu noću (uzmimo da je brzina najmanje 100kmh) i pri tome pogledom šaraju po traci za suprotan smjer...
Jarane, ja govorim za sebe, za druge i njihova mišljenja nisam nadležan.
Gledam u svoju traku, vozim svakodnevno po autocesti, ne nedostaje mi vozačkog iskustva niti kilometara, mislim da sam za 20 godina vozačkog iskustva dovoljno zreo i odgovoran vozač da znam šta treba a šta ne treba raditi.
Na autoputu zaista ima dionica gdje se može voziti pod dugim tamo gdje nema nikoga ispred tebe i gdje su svjetlosne barijere.
Međutim, punonje više kilometara gdje vožnja pod dugim zaista nema smisla, prvenstveno zbog drugih vozača.
Meni smetaju duga, a duplo više mi smetaju kada su, povrh svega, i raštimana.
Naslovnica

#12064 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

amar1994 wrote:Da ga prebijes 8)
Jašta ću.
Nisam se maris'o kada je trebalo, a ne sada, k'o matori prdonja.
8-)
amar1994

#12065 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

Ja zahvaljujuci dugim svjetlima nisam opalio morona , kojem nisu radile zadnje pozicije :-) :run:
Last edited by amar1994 on 31/10/2017 20:24, edited 1 time in total.
amar1994

#12066 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

Naslovnica wrote:
amar1994 wrote:Da ga prebijes 8)
Jašta ću.
Nisam se maris'o kada je trebalo, a ne sada, k'o matori prdonja.
8-)
:D :D
orinoco

#12067 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by orinoco »

amar1994 wrote:Ja zahvaljujuci dugim svjetlima nisam opalio morona , kojem nisu radile zadnje pozicije :-) :run:
A vozio 500 km/h De ne izmišljaj. I velikom brzinom sa kratkim svjetlima sa velike udaljenosti može se uočiti vozilo ispred
NediM17

#12068 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

@530i
Ako se vozimo dozvoljenom brzinom od 130km/h, to znaci da u jednoj sekundi predjemo 36 metara, sto je otprilike snop bacanja kratkog svjetla (40-80m), dok dugo svjetlo ima minimalan snop od 100 metara, dakle na dobrim farovima, sigurno debelo preko toga, makar +50%. U principu u zakonu pise da se u pravilu vozi pod dugim svjetlima koja se u odredjenim situacijama gase, tj. prebacuju na kratka.
A ova mlada da je nekada naletila na dvicinu koji se vuce autocestom 80km/h bez ijednog svjetla znala bi o cemu pricam (ali o tome se ne uci u knjigama, to je iskustvo).

@Naslovnica
Barijere su stavljene samo na krivinama, gdje bi snop dugih farova, isao direktno u oci vozacima iz suprotnog smjera.
P.S. Moja duga makar nisu rastimana, ako ce ti biti lakse. :D

@amar1994
Upravo to! :thumbup:

@orinoco
Moze, kada on ide 80km/h, a ti 82km/h. Zalijepi to "P" i naprijed i nazad i ne skidaj nikad!
Naslovnica

#12069 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

amar1994 wrote:Ja zahvaljujuci dugim svjetlima nisam opalio morona , kojem nisu radile zadnje pozicije :-) :run:
Razumijem ja tebe, ali po toj logici ne bi trebalo gasiti duga upravo zbog ovih idiota s pregorenim sijalicama.
Valjda su se vidjeli katadiopteri? 8-)
Jbjga, ja prilagodim vožnju uslovima na kolovozu...ne pada mi na pamet da noći čepim 18 banki (taman da moja krntija i može ići toliko).
8-)
Poyyy
orinoco

#12070 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by orinoco »

NediM17 wrote:Barijere su stavljene samo na krivinama, gdje bi snop dugih farova, isao direktno u oci vozacima iz suprotnog smjera.
Očima ti nisi vidio autoput :lol: :lol:
amar1994

#12071 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

Naslovnica wrote:
Razumijem ja tebe, ali po toj logici ne bi trebalo gasiti duga upravo zbog ovih idiota s pregorenim sijalicama.
Valjda su se vidjeli katadiopteri? 8-)
Jbjga, ja prilagodim vožnju uslovima na kolovozu...ne pada mi na pamet da noći čepim 18 banki (taman da moja krntija i može ići toliko).
8-)
Poyyy
nista hahah :lol: , jebena grobina neka :run:

brzina 130 :D
amar1994

#12072 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

orinoco wrote:
A vozio 500 km/h De ne izmišljaj. I velikom brzinom sa kratkim svjetlima sa velike udaljenosti može se uočiti vozilo ispred
vozio 130 , koliko hoces takvih smetljara ima :run:

gmizao je nekih 70-80 na sat lijevom trakom ofKORSE :lol:
kabal1337

#12073 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kabal1337 »

po kome ti selu vozis ako su barijere samo u krivinama :lol: :roll:
Naslovnica

#12074 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

amar1994 wrote:
orinoco wrote:
vozio 130 , koliko hoces takvih smetljara ima :run:

gmizao je nekih 70-80 na sat lijevom trakom ofKORSE :lol:
To su jebene kamikaze, za takve retarde treba pozvati policiju, da ga negdje sačekaju i isključe iz saobraćaja.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#12075 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by bitanga_sa_otesa »

Naslovnica wrote: To su jebene kamikaze, za takve retarde treba pozvati policiju, da ga negdje sačekaju i isključe iz saobraćaja.
iskljuce oni sami sebe
Image
Post Reply