Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
hairlija_sa

#12051 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by hairlija_sa »

Hvala :)
Do dijagnostike nista onda
Posmatrac_007

#12052 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Posmatrac_007 »

SHTEVELEC wrote:
Posmatrac_007 wrote:Pozdrav,
Imao bih jedno pitanje ukoliko neko može da preporuči kako popraviti bio bih zahvalan :)
Golf 4 vozilo. Do prije desetak dana prskalice za pranje prednje šajbe uredno radile. Tečnost je do -20. Dakle zadnji put kada sam ih koristio sve uredno prale, probam prije 5 dana više puta, ne rade nikako, ne čuje se motorić. Pogledam u servisnoj knjižici i pronađem u uputstvu dva osigurača, za jedan piše da je za prednje brisače i pranje (20 ampera) a za drugi da je za zadnji brisač (15 ampera). Kada ih skinem, tačno kao što je opisano prestanu raditi brisači. Vratim, sve radi ali pranje ne radi. Juče slučajno pokušam pranje kad ono radi uredno, dva puta opra staklo i opet prestade raditi i nikako više nije počelo. Danas takođe ne radi nikako a pokušao desetak puta. Bez obzia da li samo povukao ka sebi i koliko god puta pokušao motorić se ne čuje. Druge osigurače nisam dirao. Jedino šta znam da je bio problem u posljednje vrijeme je da je jedna mlaznica djelimično bila začepljena ali je polovično radila a druga je prala punom snagom. Gledao sam kod boce, konektor uredno priključen.
Da li osim ova dva osigurača ima još neki automat ili šta već da je mogao uzrokovati prestanak rada recimo ako je bilo preopterećenje zbog ove jedne poluispravne mlaznice ili je sve na osiguraču? Da li automat brisača ima tu svoju ulogu za mlaznice?
Unaprijed hvala.
Meni se isto desavalo - par dana radi, onda par dana nece, ljeti-zimi, nije bilo bitno vrijeme, neispravna pumpa bila, mislim da sam je 20km platio novu, tako nesto
Vjerovatno je onda do motorića, gledam na youtube da na Bori ima kao uložak-filter koji stoji odmah ispod poklopca boce za tečnost i kada se sipa da spriječi da prođu trunke koje bi kasnije začepile mlaznice (kod mene na golfu nema toga, ili je neko ranije skinuo). Dešavalo mi se nekoliko puta da su se začepljale mlaznice pa sam morao da ih skinem i ručnom pumpom produvam, očito da ima nekih sitnih nečistoća na dnu boce. Nije tečnost zaledila, kupio sam je u Penyju i baš testirao prošle godine, počela je da se ledi kada je bilo -22 a do tad sve uredno radila. Pokušaću onda skinuti bocu ako ne bude komplikovano ili samo pumpu pa da vidim da se nije začepila ako je usisala talog sa dna, mislio danas, kad opet snijeg zatrpa. Sad čekam bolje dane :)
Hvala svima na pomoći :)
mirza2811

#12053 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mirza2811 »

Mazda 626 2.0 DiTD. Bilo kod nekoliko majstora radi grijaca, svi govore da su grijaci dobri. A lampica na instrument tabli od grijaca miga i nece auto da upali(samo vergla). Nakon nekoliko put davanja/iskljucivanja kontakta lampica presta migat i onda pali normalno. Zna li neko u cemu moze biti problem? :-D
hellhammer

#12054 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by hellhammer »

mirza2811 wrote:Mazda 626 2.0 DiTD. Bilo kod nekoliko majstora radi grijaca, svi govore da su grijaci dobri. A lampica na instrument tabli od grijaca miga i nece auto da upali(samo vergla). Nakon nekoliko put davanja/iskljucivanja kontakta lampica presta migat i onda pali normalno. Zna li neko u cemu moze biti problem? :-D
imas neku gresku u radu motora, ako se upali ponovo idi na dijagnostiku, niko ti ne moze napamet reci sta je u pitanju
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#12055 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

hellhammer wrote: imas neku gresku u radu motora, ako se upali ponovo idi na dijagnostiku, niko ti ne moze napamet reci sta je u pitanju
kakvu gresku u radu motora,kad nije motor upalio?
hellhammer

#12056 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by hellhammer »

bitanga_sa_otesa wrote:
hellhammer wrote: imas neku gresku u radu motora, ako se upali ponovo idi na dijagnostiku, niko ti ne moze napamet reci sta je u pitanju
kakvu gresku u radu motora,kad nije motor upalio?
kako ne pali kad je bio kod majsora i utvrdili da su grijaci dobri, lampica grijaca ima visestruku funkciju, i pali se kada je neispravan neki grijac, modul grijaca, kada su losi kontakti, instalacije motora kada su lose, i jos ima toga ne mogu nabrajat. drz se ti mehanike i stojadina jer ocito nemas pojma o drugim stvarima
bitanga_sa_otesa

#12057 Re: Pitamo Mehanicare ?

hellhammer wrote: kako ne pali kad je bio kod majsora i utvrdili da su grijaci dobri, lampica grijaca ima visestruku funkciju, i pali se kada je neispravan neki grijac, modul grijaca, kada su losi kontakti, instalacije motora kada su lose, i jos ima toga ne mogu nabrajat. drz se ti mehanike i stojadina jer ocito nemas pojma o drugim stvarima
drzi se ti prodaje tasnica i palacinki ,nemas ti pojma o autima jer da znas ne bi lupetao,procitaj ponovo sta pise u postu ,evo da se ne mucis

mirza2811 wrote:Mazda 626 2.0 DiTD. Bilo kod nekoliko majstora radi grijaca, svi govore da su grijaci dobri. A lampica na instrument tabli od grijaca miga i nece auto da upali(samo vergla). Nakon nekoliko put davanja/iskljucivanja kontakta lampica presta migat i onda pali normalno.
Bakir1

#12058 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

Primakni se da ti pročitam grešku. :D
bitanga_sa_otesa

#12059 Re: Pitamo Mehanicare ?

kaze se oćitam
hellhammer

#12060 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by hellhammer »

bitanga_sa_otesa wrote:
hellhammer wrote: kako ne pali kad je bio kod majsora i utvrdili da su grijaci dobri, lampica grijaca ima visestruku funkciju, i pali se kada je neispravan neki grijac, modul grijaca, kada su losi kontakti, instalacije motora kada su lose, i jos ima toga ne mogu nabrajat. drz se ti mehanike i stojadina jer ocito nemas pojma o drugim stvarima
drzi se ti prodaje tasnica i palacinki ,nemas ti pojma o autima jer da znas ne bi lupetao,procitaj ponovo sta pise u postu ,evo da se ne mucis

mirza2811 wrote:Mazda 626 2.0 DiTD. Bilo kod nekoliko majstora radi grijaca, svi govore da su grijaci dobri. A lampica na instrument tabli od grijaca miga i nece auto da upali(samo vergla). Nakon nekoliko put davanja/iskljucivanja kontakta lampica presta migat i onda pali normalno.
a koji je uzrok miganja? mora postojati neki uzrok jer kako kaze grijace je provjerovao, greska mora postojati, ti si ocito od onih majstora ma nije to nista samo tjeraj dalje, to je veca matematika za tebe, drz se mehanike prijateljsi savjet jer ocito o drugim stvarima nemas pojma
bitanga_sa_otesa

#12061 Re: Pitamo Mehanicare ?

hellhammer wrote: a koji je uzrok miganja? mora postojati neki uzrok jer kako kaze grijace je provjerovao, greska mora postojati, ti si ocito od onih majstora ma nije to nista samo tjeraj dalje, to je veca matematika za tebe, drz se mehanike prijateljsi savjet jer ocito o drugim stvarima nemas pojma
prvo takvi kao ti mi nisu prijatelji i ne trebaju mi tvoji ''prijateljski'' savjeti.
drugo rekoh ti vec tasnice i palacinke ,ufati se toga ,nisi mehanicar nit imas pojma o autima ,tu si da trolas sa vise nickova jer vidim kao i vecini cunera i glupana glavni argument ti je stojadin.
trece vidim znas sve o meni i mom nacinu rada...tebe i slicne mogu napravit od zice i sarafa ,ne znam samo hocu li vam glas potrefiti.
cetvrto da imas imalo pojma znao bi da je ovo stariji auto koji ne mjeri ponaosob otpor svakog grijaca i ne prikazuje gresku grijaca kad ga spojis na dijagnostiku .lampica koja blinka je signal samo da je strujni krug u prekidu i vjerovatno je u pitanju relej grijaca .
poyyy mirzete/emko1234/kablu1337 :run:
TheGodfather001

#12062 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by TheGodfather001 »

Pozdrav, koliko sam pročitao u prethodnim odgovorima, neko je pominjao dobre mehaničare u Sarajevu za Hyundai-a izvan ovlaštenih servisa? Članica porodice ima Accenta iz 2007-e, 1.4 b, održava ga kod Bilija (ili kako se već zove servis na tranzitu), međutim u zadnje vrijeme se čuje škripanje iz prostora gdje je alternator-mikroremen, naravno čuje oštar zvuk kada se zagrije. U tom servisu su joj, navodno, skidali alternator i "slali na čišćenje"(doslovno), ali se zvuk opet vratio nedavno. Sada su joj rekli da vjerovatno nije do alternatora već do vodene pumpe, a sve ide u smjeru nagađanja, pa molim za kontakt podatke nekog dobrog mehaničara za hyundai-e da to pogleda i kaže o čemu je riječ.
Hvala.
Posmatrac_007

#12063 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Posmatrac_007 »

Pozdrav, opet se javljam,
Danas sam uspio popraviti motorić pumpe za pranje šajbe. Kada sam skinuo konektor sa boce uočio sam da ima kao bijelog taloga, kao početak hrđe, pa sam samo malo naprskao sa wd40 i vratio konektor. Nakon toga sve uredno radi.
Međutim desilo mi se da nisam od promjene ulja, nekih 3.000 km, gledao ulje i danas pogledam a ono ispod označenog područja B :-?
Evo priložio sam sliku, ulje je bilo palo na donju crvenu liniju, nikad mi se to nije desilo. Nasuo sam nekih 0,7 litara i sada je na gornjoj crvenoj liniji.

Zanima me šta mogu očekivati kao posljedicu u narednom periodu na autu?

Ulje je 5W40, ne vozim preko 2.000 obrtaja dok ne izadje iz hladnog kazaljka, međutim kada se zagrije vozio sam u pojedinim situacijama i preko 3.000 obrtaja na autoputu, do nekih 150km/h što je vjerovatno štetno.
Unaprijed hvala.

Image
bitanga_sa_otesa

#12064 Re: Pitamo Mehanicare ?

nista,samo vozi dalje i uzivaj i cesce gledaj nivo ulja...
bleee_sa

#12065 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bleee_sa »

Zamotaj ga u celofan i stavi u garažu, čuj preko 3k obrtaja jes' lud ti :D
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#12066 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by liaar »

Vožnja na 3-4 hiljade obrtaja u maksimalnoj brzini ne šteti motoru
drndalo

#12067 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drndalo »

Koje auto, koji motor, koliko je presao, koliko je prije trosio ulja? I u kojim rezimima...
Posmatrac_007

#12068 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Posmatrac_007 »

bitanga_sa_otesa wrote:nista,samo vozi dalje i uzivaj i cesce gledaj nivo ulja...
Hvala puno :)
Vožnja na 3-4 hiljade obrtaja u maksimalnoj brzini ne šteti motoru
Nisam mislio da mu steti voznja na vecem broju obrtaja zbog motora nego zbog niskog nivoa ulja
Koje auto, koji motor, koliko je presao, koliko je prije trosio ulja? I u kojim rezimima..
A motor je 1.9 TDI 81KW, prešao 280.000. Potrošnja ulja je kada je toplije vrijeme ljeti oko 1 litar na 10.000km ali kada je hladnije zimi onda je oko 2 litra na 10.000. Nemam garažu a vožnja je uglavnom otvorena cesta sa nekih 20% gradske.
bitanga_sa_otesa

#12069 Re: Pitamo Mehanicare ?

Posmatrac_007 wrote:
Hvala puno :)
nema na cemu
drndalo

#12070 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drndalo »

Pa ako ti inace trosi, i nemas drugih problema, onda ti je dosipanje cesce pomalo najmanje losa opcija...

Ulje koje sipas je odgovarajuce prema fabrickoj preporuci? Dimi li plavicast dim iz auspuha?
hellhammer

#12071 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by hellhammer »

bitanga_sa_otesa wrote:
hellhammer wrote: a koji je uzrok miganja? mora postojati neki uzrok jer kako kaze grijace je provjerovao, greska mora postojati, ti si ocito od onih majstora ma nije to nista samo tjeraj dalje, to je veca matematika za tebe, drz se mehanike prijateljsi savjet jer ocito o drugim stvarima nemas pojma
prvo takvi kao ti mi nisu prijatelji i ne trebaju mi tvoji ''prijateljski'' savjeti.
drugo rekoh ti vec tasnice i palacinke ,ufati se toga ,nisi mehanicar nit imas pojma o autima ,tu si da trolas sa vise nickova jer vidim kao i vecini cunera i glupana glavni argument ti je stojadin.
trece vidim znas sve o meni i mom nacinu rada...tebe i slicne mogu napravit od zice i sarafa ,ne znam samo hocu li vam glas potrefiti.
cetvrto da imas imalo pojma znao bi da je ovo stariji auto koji ne mjeri ponaosob otpor svakog grijaca i ne prikazuje gresku grijaca kad ga spojis na dijagnostiku .lampica koja blinka je signal samo da je strujni krug u prekidu i vjerovatno je u pitanju relej grijaca .
poyyy mirzete/emko1234/kablu1337 :run:
Nemas ppjma kad to sam sebi priznas bit ce ti lakse
bitanga_sa_otesa

#12072 Re: Pitamo Mehanicare ?

hellhammer wrote: Nemas ppjma kad to sam sebi priznas bit ce ti lakse
isti smo onda ,ajd odjebaus sad .
Posmatrac_007

#12073 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Posmatrac_007 »

drndalo wrote:Pa ako ti inace trosi, i nemas drugih problema, onda ti je dosipanje cesce pomalo najmanje losa opcija...

Ulje koje sipas je odgovarajuce prema fabrickoj preporuci? Dimi li plavicast dim iz auspuha?
Nije bilo problema, redovno sam ja dosipao po vrlo malo i nastojao da uvijek bude na nekih 80% na onom području gdje se gleda na šipci (samo malo ispod maksimuma), nego sam sad nekako zaboravio. Nije se čulo ništa neobično u radu a ni lampica se nije palila.
Malo bijeli dim kada je hladan motor i tek se pokrene, a kada je zagrijan onda crni dim kada se naglo ubrzava. Ima recimo situacija kada je hladan i tek se upali, a vani hladno vrijeme, onda na cesti gdje duva auspuh kada stoji auto, na cesti ostane malo vlažno, kao neki kondenz vode.
Ulje je sipano polusintetičko LIQUI MOLY 10W40 prije mene. Ja kada sam ga kupio prije dvije godine, na preporuku majstora, kako mi je rekao zbog boljeg podmazivanja turbine, sam počeo sipati sintetičko Optima Magnum 5W40, koje po specifikaciji na ambalaži zadovoljava traženu iz servisne knjige koja je došla uz auto.
Image
amar1994

#12074 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

mirza2811 wrote:Mazda 626 2.0 DiTD. Bilo kod nekoliko majstora radi grijaca, svi govore da su grijaci dobri. A lampica na instrument tabli od grijaca miga i nece auto da upali(samo vergla). Nakon nekoliko put davanja/iskljucivanja kontakta lampica presta migat i onda pali normalno. Zna li neko u cemu moze biti problem? :-D
Joj malo majstora ima za ta auta , takodje dijagnostiku za ta auta rijetko ko ima :roll:

S moje strane ako sta moze pomoc , evo pa pitaj , ima njih nekoliko sto imaju to u malom prstu sto se kaze ;-)

http://www.mazdaclub.rs/forum/viewforum ... 92917595cc

http://www.mazda-hr.com/forum

Image

ovaj kolega sa cluba je volio isti takav auto do neba , zna sve o njemu i nasao je ovo rjesenje za dijagnostiku negdje :thumbup:

http://www.mazdaclub.rs/forum/viewtopic ... 1&start=18

sa srecom :)
amar1994

#12075 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

Koji sam ja idiot :-) , sa strane povucem i ispadne ovaj dio sajle iz lezista , nije pukla jer mi pruza otpor , da li mi je bolje i lakse vratiti ovaj prosireni dio , sa podignutom haubom ili ne , mislim zbog nategnutosti sajle :?

Image

ovako treba da bude

Image
Post Reply