salik79 wrote:dječak sa šibicama wrote:salik79 wrote:
Ovo prvi puta cujem. Ako se pomoc doprema iz zraka to znaci da nisi pod potpunom opsadom, iako si sa svih strana okruzen neprijateljima!? Odakle crpis ove definicije?
Pa "genijalac" drugim rijecima kaze "Sarajevo nije bilo pod potpunom opsadom, jer je cijelo vrijeme pomoc stizala avionima"
Htjedoh napisati, ali radi moguce negativne konotacije sam odustao.
Priznajem,nisam se najjasnije izrazio ali vidite da se o opsadi pise u smislu nemogucnosti snabdjevanja a ne da li je neprijatelj sa svih strana.A sto se tice mogucnosti snabdjevanja,u Madayi je toliko lose da je cak i Sarajevo bilo u boljoj situaciji,koliko god to tesko bilo za povjerovati.Za razliku od Madaye, bio je taj stalni zracni most,bio je tunel,nije bilo hermeticki zatvoreno ko Madaya.Svakog sopstvene rane najvise bole,i sam sam osjetio sta znaci glad,ali to ne znaci da treba porediti neuporedivo.
Drugo,u Deir rezim moze iz zraka dopremit sta god hoce,i to i radi,od oruzja preko ljudi do hrane, dok se u slucaju Sarajeva radilo tek o osnovnim potrepstinama i to u nedovoljnim kolicinama i sve je moralo proci rigorozne UNPROFOR-ove kontrole.Ali i to je vise nego sto Madaya ima.
Zato je poredjenje Madaye i Deira,Fuae i Kafraye i uslova u kojima tamosnji civili zive vise nego neadekvatno.