Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
shake69

#12026 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

Fakat ni ja ne kontam toliko iscjepkanu gradnju dionica, cak i u dolini rijeke Bosne.
Prva je bila 11 km, tako nekako ona do Visokog a najveca do sada je bila ona do Tarcina sto su gradili Turci, zar ne, 20 km a ostale sve manje. Pa od Svilaja je bila 10 km i izgleda tako ce biti do kraja. :?
Valja ugraditi i kuntu i pantu i to sto cesce a Stankovic kad gradi u komadu po 35 km je baska, to je Laktashenkova gubernija, i on svakako tamo nema konkurencije. :-?
Haris.ba

#12027 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Da smo se naštimali na nekih 40 km otvaranja za 4 godine niko ne bi kukao što su mikrodionice. A to bi mogli i finansijski izdurati bez problema.

Mi smo možda i izabrali najbolji sistem finansiranja izgradnje autocesta kada se usporedi sa okolnim zemljama. Samo što smo baš zafrkali zadnje 4 godine. Volio bih i ja da sutra bude čitav koridor, ali...

Crna Gora je mislim izabrala najgori. Ali, nije ni imala nešta puno izbora. Pa obećali su Kinezima eksteritorije u slučaju da ne budu plaćali redovno.
Inteligencija

#12028 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Inteligencija »

So What! wrote:

,

upravo si potrvrdio ono sto sam ja pisao, cijela dionica je izmedju 300 i 400 nmv

dok ti i slicni tebi mislite da se ide u brda na 800 metara nmv i jos kao pametni
Naslovnica

#12029 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

shake69 wrote:Fakat ni ja ne kontam toliko iscjepkanu gradnju dionica, cak i u dolini rijeke Bosne.
Prva je bila 11 km, tako nekako ona do Visokog a najveca do sada je bila ona do Tarcina sto su gradili Turci, zar ne, 20 km a ostale sve manje. Pa od Svilaja je bila 10 km i izgleda tako ce biti do kraja. :?
Valja ugraditi i kuntu i pantu i to sto cesce a Stankovic kad gradi u komadu po 35 km je baska, to je Laktashenkova gubernija, i on svakako tamo nema konkurencije. :-?
Vlakovo-Tarčin su bila 3 LOT-a.
So What!

#12030 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Inteligencija wrote:
So What! wrote:

,

upravo si potrvrdio ono sto sam ja pisao, cijela dionica je izmedju 300 i 400 nmv

dok ti i slicni tebi mislite da se ide u brda na 800 metara nmv i jos kao pametni
Nisam to nikada ni napisao, a ni pomislio, dakle sada već u nedostatku argumenata i izmišljaš činjenice.

Ipak oscilacije između Nemile i Zeničke obilaznice su veće od 100 metara, pa stoga nadam se da ćeš ispoštovati obećanje i nećeš više pametovati o ovome ...
Inteligencija

#12031 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Inteligencija »

ne pricaj gluposti jasno se vidi da je vijadukt babina rijeka na 400 nmv a da nemilom prolazi na 300 nmv a to su tebi oscilacije velike na 17 kilometara i spustanja iz brda u doline i nizije.. zamisli 100 metara strmine na 17 kilometara auu
So What!

#12032 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Inteligencija wrote:ne pricaj gluposti jasno se vidi da je vijadukt babina rijeka na 400 nmv a da nemilom prolazi na 300 nmv a to su tebi oscilacije velike na 17 kilometara i spustanja iz brda u doline i nizije.. zamisli 100 metara strmine na 17 kilometara auu
Vijadukt Babina Rijeka prolazi na perko 400 metara, a autoput kroz Nemilu prolazi kroz Staru Nemilu koja ide ispod 300 metara nadmorske visine.

Image
kurty

#12033 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

Pa sta mislite koliko se dize Heringova dionica, Drivusa-Perin han, na cca 2500 metara duzine???
Thorgerson

#12034 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

So What! wrote:
Ne svode, ovo je samo površina koja se iznosi običnoj raji.

Eh eto sam si sebi dao odgovor, pravila naše igre nisu ista kao ona u Crnoj Gori.

Crna Gora je DJL u vlasništvu Mila Đukanovića i ona može kako hoće, može se zadužiti i kod Kineza, može pozvati gigantsku kompaniju u svoje dvorište.

Neka hvala, ja bih radije da teško dobiveni novac dobije Hering pa čak i Dodikov Integral nego Cengiz, Bechtel, Azvirt ili neka kineska kompanija.
Nije mi bas jasno ovo. Pa to stimanje heringu, euroasfaltu nam dolazi glave (koliko puta pada tender dole ovaj kod počitelja? Mi hocemo da nastimamo, ljudi nam ne daju i kazu da ne moze dok ne bude sve kako treba. I evo peglamo se godinama.

Dakle, nije to ono uzimamo kredit od evrospkih bankara oni daju lovu a mi mozemo sta hocemo i kako hocemo. Ne mozemo - nego te oni uslove, mora bit tako i tako inace nema love. I uostalom, pa nije ni taj Cengiz dosao eto tek tako, nego su se bili prijavili na tender i dobili.

Znaci sutra isto tako ti se moze bilo koja kompanija svjetska prijaviti i dobiti tender ispred nasih igraca.

Jedini razlog zasto ne gradimo jeste jer nemamo para i nema politicke volje. Ali prvenstveno nemamo para.

I jos jedan bitan razlog jeste sto nam dionice (trenutne) nisu uopste atraktivne npr za koncesije. Ko ce ti uzet mrtvi prenj da ga sad radi? Sta ce od njega? Ili inace ovaj juzni dio. Evo sad da izgradi prenj tunel i tu dionicu do mostara? Ko ce tuda voziti? Ako nisi zavrsio ovaj gore sjeverni dio.

Jedini dio koji je atraktivan za koncesiju jeste onaj dio koji je i "najlaksi" za izgradnju a to je ovaj dio od zenice pa gore dalje. Otvoren put do glavnog grada, to bi mozda neko i uzeo jer tu prometa ima. I zato se trebalo mozda to odmah i ganjati, a sve love sto imamo povadit iz kasica i bacit da radimo ovaj dole dio prema jugu. Jer nema sanse da ce to iko uzeti pod koncesiju, to je neisplativo haos. Jer vidim nekima padaju na pamet i te ideje.
kurty

#12035 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

Da se Bogdo HI i Ea mogu dogovoriti... Ali...
I nije se taj Pocitelj stelio heringu, bar koliko sam upoznat
Inteligencija

#12036 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Inteligencija »

kurty wrote:Da se Bogdo HI i Ea mogu dogovoriti... Ali...
kome se to steli treci lot kod zenice pa sve stoji, ista situacija kao kod pocitelja ?
kurty

#12037 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

Inteligencija wrote:
kome se to steli treci lot kod zenice pa sve stoji, ista situacija kao kod pocitelja ?
Pa, ko je, sem Heringa, moze raditi zbog mostova??? (ipak su oni tu No1)
Mislim da ce opet MSS koristiti
Inteligencija

#12038 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Inteligencija »

kurty wrote:
Inteligencija wrote:
Pa, ko je, sem Heringa, moze raditi zbog mostova??? (ipak su oni tu No1)
Mislim da ce opet MSS koristiti
ma da ali opet tender zavrsen davno, tuzbe zalbe klasicno kao pocitelj
kurty

#12039 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

Inteligencija wrote: ma da ali opet tender zavrsen davno, tuzbe zalbe klasicno kao pocitelj
Jel tako da je isti slučaj... HI dobije, ostali se zale... Znaci nije stela za HI
zanimljiv

#12040 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by zanimljiv »

kurty wrote:
Inteligencija wrote: ma da ali opet tender zavrsen davno, tuzbe zalbe klasicno kao pocitelj
Jel tako da je isti slučaj... HI dobije, ostali se zale... Znaci nije stela za HI
Zar nije i sami Hering pao na nekim tenderima jer nije htio dati čuvenih 5% vladajućim strukturama? :D
kurty

#12041 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

To za 5%, pojma nemam
So What!

#12042 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Probijen tunel Pečuj duži od 1.000 metara na dionici autoputa pored Zenice

U prisustvu radnika na Zeničkoj obilaznici danas je u 11:30 sati zvanično probijena,ž prema projektu lijeva cijev tunela Pečuj koji je predstavljao jedan od najzahtjevnijih projekata na poddionici Klopče - Donja Gračanica Koridora 5C.
Tunel Pečuj dužine nešto više od 1.000 metara zbog konfiguracije terena i klizišta predstavljao je najzahtjevniji poduhvat na gradnji Koridora 5C na Zeničkoj obilaznici, a nakon više od godinu i po radovi na probijanju projektne lijeve cijevi tunela su završeni i u narednih šest mjeseci slijedi postavljanje hidroizolacije i sekundarne obloge tunela, dok su radovi na desnoj cijevi u blagoj prednosti.

Današnjem probijanju tunela prisustvovali su radnici koji su radili na ovom projektu.

Image

U izjavi za Klix.ba šef gradilišta Euroasfalta Drago Franc je pojasnio kako je iza njih jedan od najtežih projekata te da slijede sigurniji radovi.

"Nadam se da će oni koji dođu nakon nas u ovaj tunel imati sigurnije okruženje u narednih šest mjeseci, jer danas smo završili najopasniji rad u ovom tunelu. Početak radova na probijanju tunela bio je u oktobru 2016. godine i od tada se radilo 24 sata dnevno i sedam dana u sedmici. Morali smo raditi tim tempom kako bismo završili sve u roku s obzirom na to da smo naišli na brojne probleme zbog konfiguracije terena, ali s podgradama, armaturnim mrežama i mlaznim betonima uspjeli smo sanirati naše probleme", kazao je Franc.

Image

Gradnja trase Zeničke obilaznice nastavlja se i dalje ovisno o tenderskim procedurama i prilivu novčanih sredstava. Glavni nadzorni inžinjer iz Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine Enver Šiljić je izjavio kako iza sebe ima mnogo urađenih tunela, ali da je tunel Pečuj najzahtjevniji u njegovoj karijeri.

"Radili smo projekte u različitim državama i različitim materijalima, ali ovo je bilo izuzetno teško i opasno. Drago nam je da nismo imali povreda na radu, tehnički je sve korektno urađeno, a oduševljeni smo našim radom. Veliki posao je iza nas, a sve što slijedi je lakše", poručio je Šiljić.

Image

Na dionici Zeničke obilaznice Zenica sjever - Zenica jug gradit će se još jedan manji tunel dužine 400 metara te tunel Zenica dužine dva kilometra. Šiljić je dodao kako radnici iz Bosne i Hercegovine rade širom Evrope te da su probijanjem lijeve cijevi tunela Pečuj usvojili nova znanja i tehnike kako bi se ovaj projekt realizirao
do kraja.

Klizište u tunelu Pečuj je sanirano pomoćnim zidovima i šipovima, a podzemnom potoku koji je punio tunelsku cijev prilikom probijanja tunela je promijenjen tok.

Image

Zvanično probijanje cijevi tunela Pečuj pozdravljeno je aplauzom, a radovi na Zeničkoj obilaznici za sada teku planiranom dinamikom. Radovi na poddionici Klopče - Donja Gračanica trebali bi biti završeni sredinom 2019. godine.
Klix
Maystor

#12043 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Maystor »

zanimljiv wrote:
kurty wrote:
Zar nije i sami Hering pao na nekim tenderima jer nije htio dati čuvenih 5% vladajućim strukturama? :D
Jeste. Za Počitelj nije htio dati HDZu legitiman procenat, a Čović je svojim ljudima (SBB, Jusko, Terzić rade za Čovića, sve po nalogu FahrA) naredio da sruše tender. Simple as that.
shake69

#12044 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

Dje je ba zapelo pa Laktashenko ne moze u cjelosti zavrsiti autoput Banja Luka- Doboj do izbora? Mislio sam da ce donator i dobrotvor Stankovic to znati ali po fotkama s gradilista -vrlo tesko.
Inteligencija

#12045 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Inteligencija »

Maystor wrote: Jeste. Za Počitelj nije htio dati HDZu legitiman procenat, a Čović je svojim ljudima (SBB, Jusko, Terzić rade za Čovića, sve po nalogu FahrA) naredio da sruše tender. Simple as that.
Ko onda nije dao i kome procenat za 3lot Zenicke obilaznice pa isto oborise?
So What!

#12046 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Izgradnja Zeničke obilaznice - 21. 06. 2018. @ Dnevni Avaz

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
So What!

#12047 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
studiorum_tuzlaensis

#12048 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by studiorum_tuzlaensis »

slike su perverzija...
notsure

#12049 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by notsure »

Suncobran kao dio HTZ opreme :)

Image
kurty

#12050 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

notsure wrote:Suncobran kao dio HTZ opreme :)

Image
Najjace kad se od geotekstila pravi hladovina... Ovaj je bar moderan... :lol:
A slike su nista, kako je na licu mjesta... Kakvi su trenutni iskopi, kosine, duzine skarpi... I tako dalje...
Post Reply