So What! wrote:
Ne svode, ovo je samo površina koja se iznosi običnoj raji.
Eh eto sam si sebi dao odgovor, pravila naše igre nisu ista kao ona u Crnoj Gori.
Crna Gora je DJL u vlasništvu Mila Đukanovića i ona može kako hoće, može se zadužiti i kod Kineza, može pozvati gigantsku kompaniju u svoje dvorište.
Neka hvala, ja bih radije da teško dobiveni novac dobije Hering pa čak i Dodikov Integral nego Cengiz, Bechtel, Azvirt ili neka kineska kompanija.
Nije mi bas jasno ovo. Pa to stimanje heringu, euroasfaltu nam dolazi glave (koliko puta pada tender dole ovaj kod počitelja? Mi hocemo da nastimamo, ljudi nam ne daju i kazu da ne moze dok ne bude sve kako treba. I evo peglamo se godinama.
Dakle, nije to ono uzimamo kredit od evrospkih bankara oni daju lovu a mi mozemo sta hocemo i kako hocemo. Ne mozemo - nego te oni uslove, mora bit tako i tako inace nema love. I uostalom, pa nije ni taj Cengiz dosao eto tek tako, nego su se bili prijavili na tender i dobili.
Znaci sutra isto tako ti se moze bilo koja kompanija svjetska prijaviti i dobiti tender ispred nasih igraca.
Jedini razlog zasto ne gradimo jeste jer nemamo para i nema politicke volje. Ali prvenstveno nemamo para.
I jos jedan bitan razlog jeste sto nam dionice (trenutne) nisu uopste atraktivne npr za koncesije. Ko ce ti uzet mrtvi prenj da ga sad radi? Sta ce od njega? Ili inace ovaj juzni dio. Evo sad da izgradi prenj tunel i tu dionicu do mostara? Ko ce tuda voziti? Ako nisi zavrsio ovaj gore sjeverni dio.
Jedini dio koji je atraktivan za koncesiju jeste onaj dio koji je i "najlaksi" za izgradnju a to je ovaj dio od zenice pa gore dalje. Otvoren put do glavnog grada, to bi mozda neko i uzeo jer tu prometa ima. I zato se trebalo mozda to odmah i ganjati, a sve love sto imamo povadit iz kasica i bacit da radimo ovaj dole dio prema jugu. Jer nema sanse da ce to iko uzeti pod koncesiju, to je neisplativo haos. Jer vidim nekima padaju na pamet i te ideje.