One stare lm001 su bolje na snijegu kretale
Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#12026 Re: Dolazi zima - zimske gume
LM001 evo zabavna guma
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#12027 Re: Dolazi zima - zimske gume
nema jaćih guma ocam

- Tigar1
#12028 Re: Dolazi zima - zimske gume
U mene Savke, 15-e nove sve četiri. Ma drži k'o grijeh za dušu.
Ujutro u pola sedam na posao, Komar neočišćen, katastrofa. Mnogi stali, sava grne.
U povratku preko Rostova maloprije, cesta kao ski staza, ali guma drži odlično.
Moglo bi i u temu šta vas nervira, ali fakat kako ljudi imaju talenta voziti 20-30 na sat, naprave kolonu i jedni za drugima, pršti snijeg, non stop brisači ne bi neko pretekao ne dao Bog. A ondje gdje se ima mjesta može se bez problema obići sporiji. Znam jednog jarana i tako ga pitam zašto onako sporo vozi, Mischelinke mu nove, pa da bi došao na posao moraš krenuti sat i pol prije kaže "Pa snijeg je!"
Ma nije to razlog da se vozi drugom, prvi u koloni staje uz Komar, svi stanu, krenuti misaona imenica.
Ujutro u pola sedam na posao, Komar neočišćen, katastrofa. Mnogi stali, sava grne.
Moglo bi i u temu šta vas nervira, ali fakat kako ljudi imaju talenta voziti 20-30 na sat, naprave kolonu i jedni za drugima, pršti snijeg, non stop brisači ne bi neko pretekao ne dao Bog. A ondje gdje se ima mjesta može se bez problema obići sporiji. Znam jednog jarana i tako ga pitam zašto onako sporo vozi, Mischelinke mu nove, pa da bi došao na posao moraš krenuti sat i pol prije kaže "Pa snijeg je!"
Ma nije to razlog da se vozi drugom, prvi u koloni staje uz Komar, svi stanu, krenuti misaona imenica.
-
Throttle
#12029 Re: Dolazi zima - zimske gume
Vjerovatno mislis na mene izmedju ostalih. Da malo poznajes propise znao bi da nema osnova za kaznu. Na ljetnim 7mm i lanci u gepeku.alipasijaner wrote:Trebali su drota poslat da uz racun da i prekrsajni nalog ovim sto sada vec mjesec dana voze na ljetnim gumama
- Kiki_Musampa
#12030 Re: Dolazi zima - zimske gume
Total trade Doboj, generalni zastupnik. Sve 4 300 KM na nekoj akciji. Inace su na Adac testu ove godine bile iza Continentala, ali pod nazivom Kleber. I to sam saznao ovdje, da je to jedna te ista guma.MAN-lion's coach wrote:Izvini što pitam jesi li ih uzeo u TSC-u i koliko para?Kiki_Musampa wrote:BfGoodrich![]()
![]()
Ja htjedoh uzeti Fulde, ali nisu imali u Unitrade, pa uzeh Savu. Dobro su me iznijele preko Pala-Stambolčić-Prača-Hrenovica, gore se ne čisti ništa. Idu ko lude na oko 60.
-
alipasijaner
#12031 Re: Dolazi zima - zimske gume
Poznajem propise, ali nisam vidovit pa da znam imas li ti lance oko vrata ili u gepeku, mozda si ti i imao lance, ali 98,6% ostalih sigurno nijeThrottle wrote:Vjerovatno mislis na mene izmedju ostalih. Da malo poznajes propise znao bi da nema osnova za kaznu. Na ljetnim 7mm i lanci u gepeku.alipasijaner wrote:Trebali su drota poslat da uz racun da i prekrsajni nalog ovim sto sada vec mjesec dana voze na ljetnim gumama
-
Throttle
#12032 Re: Dolazi zima - zimske gume
A i kako rekoh, ganjao neke felge pa se razvuklo, gume mi bile u podrumu, nije bas da sam ih morao kupit pa cekao zadnji momenat
- nepass1
#12033 Re: Dolazi zima - zimske gume
hahahaalipasijaner wrote:Trebali su drota poslat da uz racun da i prekrsajni nalog ovim sto sada vec mjesec dana voze na ljetnim gumama
- nepass1
#12034 Re: Dolazi zima - zimske gume
bezveze ti onda nickTigar1 wrote:U mene Savke, 15-e nove sve četiri. Ma drži k'o grijeh za dušu.
-
Milenkov buraz
#12035 Re: Dolazi zima - zimske gume
Dunlop Winter Sport 5 u dimenziji 205/60 R16, zaista nemam zamjerke. Dobra guma se vidi kada staneš na pikliću uzbrdo i trebaš krenuti iz mjesta tu vidiš kakva je guma a Dunlop to odrađuje majstorski.
-
alipasijaner
#12036 Re: Dolazi zima - zimske gume
btw. sad bez zajebancije, da li je neko od vas probao preci pedesetak km autom na kojem su montirani lanci...
- bitanga_sa_otesa
#12037 Re: Dolazi zima - zimske gume
jeste i visealipasijaner wrote:btw. sad bez zajebancije, da li je neko od vas probao preci pedesetak km autom na kojem su montirani lanci...
-
Milenkov buraz
#12038 Re: Dolazi zima - zimske gume
50 ne ali vozio sam sigurno 20km. Kod vožnje lancima moraš se držati ograničenja brzine, mislim da je max.60km mada bi trebalo pisati na svakim lancima. Drugo trebao bi svakih 10 kilometara ako ne i prije provjeravati kako su zategnuti pa pomalo dotezati ako je potrebno. U principu ako moraš jbg. nije teško.alipasijaner wrote:btw. sad bez zajebancije, da li je neko od vas probao preci pedesetak km autom na kojem su montirani lanci...
- Doda37
#12039 Re: Dolazi zima - zimske gume
Od Knina do Zagreba 1999. god. oko 270 kmalipasijaner wrote:btw. sad bez zajebancije, da li je neko od vas probao preci pedesetak km autom na kojem su montirani lanci...
- Industrialyzer
#12040 Re: Dolazi zima - zimske gume
Sava prosla gdje su mnogi stali.
Jedno pitanje, zasto ljudi okrecu auto pa idu u rikverc i misle da ce lakse izaci uz neko brdo? Nekako mi nema logike jer je guma naopako okrenuta, 99% ljudi mnogo losije upravlja autom kad ide u rikverc...
Jedno pitanje, zasto ljudi okrecu auto pa idu u rikverc i misle da ce lakse izaci uz neko brdo? Nekako mi nema logike jer je guma naopako okrenuta, 99% ljudi mnogo losije upravlja autom kad ide u rikverc...
- bitanga_sa_otesa
#12041 Re: Dolazi zima - zimske gume
okrenutost gume nema veze sa snijegom,vec raspored tezine tj. pritisak na pogonske tockove .jel ti sad jasnije?Industrialyzer wrote:Sava prosla gdje su mnogi stali.
- Industrialyzer
#12042 Re: Dolazi zima - zimske gume
Jasno mi je to, ali koliko je to osjetno u praksi? Moj stari maloprije krenuo u rikverc i nije mogao, vratio se, krenuo normalno i izasao, na Tigrubitanga_sa_otesa wrote:okrenutost gume nema veze sa snijegom,vec raspored tezine tj. pritisak na pogonske tockove .jel ti sad jasnije?Industrialyzer wrote:Sava prosla gdje su mnogi stali.
- amar1994
#12043 Re: Dolazi zima - zimske gume
pa sa prednjom vucom moze lakse,cim das gas dio tezine se prebaci naprijed i nabija tockove u snijeg/asfalt.Industrialyzer wrote:Sava prosla gdje su mnogi stali.
kad je okrenut normalno sa prednjom vucom,kad das gas dio tezine ode nazad i slabije prijanjanje imaju prednji.
druga stvar je sto neuki ljudi idu rikvercom sa bmw,mercedesima koji imaju zadnju vucu i onda jos manje prijanjanja imaju
Last edited by amar1994 on 14/12/2018 20:51, edited 1 time in total.
-
Milenkov buraz
#12044 Re: Dolazi zima - zimske gume
Uvijek je bolja opcija gurati uz brdo nego vući i kao što Bitanga reče pritisak na pogonske točkove. Ja sam par puta u životu izlazio rikvercom uz brdo gdje nisam uspio normalno. Opet ako su ti gume loše onda ti je džaba sve.Industrialyzer wrote:Sava prosla gdje su mnogi stali.
- kloniran
#12045 Re: Dolazi zima - zimske gume
tigar je odlican zimi kad je nova guma
- nepass1
#12046 Re: Dolazi zima - zimske gume
nisam nikad imao potrebe, samo sam ih montirao u garazi, bar jednom godisnje, da znam staviti ako zatreba i da se ne smrznem dok skontam sta i kako.alipasijaner wrote:btw. sad bez zajebancije, da li je neko od vas probao preci pedesetak km autom na kojem su montirani lanci...
vozio sam se u taxiju po sarajevu sa lancima.
-
Milenkov buraz
#12047 Re: Dolazi zima - zimske gume
Svaka nova je bolja od premium gume sa dobrom šarom stare 5 i više godina.kloniran wrote:tigar je odlican zimi kad je nova guma
- bitanga_sa_otesa
#12048 Re: Dolazi zima - zimske gume
osjetno je u nekim situacijama i kad znas voziti,kad ne znas ili ako su gume celston ne pomaze ti nikakvo okretanje....Industrialyzer wrote:
Jasno mi je to, ali koliko je to osjetno u praksi? Moj stari maloprije krenuo u rikverc i nije mogao, vratio se, krenuo normalno i izasao, na Tigru
uzbrdo idu najbolje auti sa zadnjim pogonom i motorom nazad,mada nije pravilo,dijana,spacek i renault 4 su jako dobri po snijegu zbog uskih tockova
- kloniran
#12049 Re: Dolazi zima - zimske gume
kad nije snijeg u pitanju, vraćanjem u rikverc se može vrlo lahko lamela spržiti, zavisno od nagiba brdaMilenkov buraz wrote:Uvijek je bolja opcija gurati uz brdo nego vući i kao što Bitanga reče pritisak na pogonske točkove. Ja sam par puta u životu izlazio rikvercom uz brdo gdje nisam uspio normalno. Opet ako su ti gume loše onda ti je džaba sve.Industrialyzer wrote:Sava prosla gdje su mnogi stali.
-
Milenkov buraz
#12050 Re: Dolazi zima - zimske gume
Da, uže gume su generalno bolje po snijegu, to je isto tačno.bitanga_sa_otesa wrote:osjetno je u nekim situacijama i kad znas voziti,kad ne znas ili ako su gume celston ne pomaze ti nikakvo okretanje....Industrialyzer wrote:
Jasno mi je to, ali koliko je to osjetno u praksi? Moj stari maloprije krenuo u rikverc i nije mogao, vratio se, krenuo normalno i izasao, na Tigru
uzbrdo idu najbolje auti sa zadnjim pogonom i motorom nazad,mada nije pravilo,dijana,spacek i renault 4 su jako dobri po snijegu zbog uskih tockova