Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Draugenthaler

#12026 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Draugenthaler »

Ermin ZM wrote: 20/10/2020 12:06
Draugenthaler wrote: 19/10/2020 17:53 Ugrađen Hansol 12, sve super, nije bučno previše. Mislio sam da će to grmiti kao one pređašnje klime. Jedina zamjerka zasad je neki miris kao odgorijevanja prašine. Kontam da smo usisavali, pa reko da se nije malo prašina uzburkala po stanu ili nešto nije urađeno kako treba? Ima li neko slična iskustva?
Ne bi trebalo bit. Izmjenjivac u unutrasnjoj nije toliko vruc da spaljuje prasinu. Prije ce bit da je zaostalo od montaze, tj busenja pa ti se cini od toga. Izluftiraj, pusti da radi koji dan pa javi. Upali i ono drvce(jelkica) prociscava zrak koliko toliko.
U redu. Hvala na pomoći. Probaću.
rovac13

#12027 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Mujkoni zbog kratke instalacije bi mogao zvuk da se prenosi unutra malo kroz instalacije.

Ali ako je vanjska bucna vani to nisam siguram da se rijesi duzom instalacijom.

Sto nisi pokusao hasu angazovat.
Malo ih je koji isprate sve sto treba?

Jesil morao uzet klimu staru 5 godina,ili nije bilo izbora.
baho

#12028 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by baho »

Mujkoni kratke cijevi, pise lijepo u uputstvu 3m minimum! Salabajzeri su ti sfuserili.
Kod mene su iste te dvije i za sad rade ok, ne ureklo se.
mujkoni

#12029 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mujkoni »

rovac13 wrote: 20/10/2020 23:06 Mujkoni zbog kratke instalacije bi mogao zvuk da se prenosi unutra malo kroz instalacije.

Ali ako je vanjska bucna vani to nisam siguram da se rijesi duzom instalacijom.

Sto nisi pokusao hasu angazovat.
Malo ih je koji isprate sve sto treba?

Jesil morao uzet klimu staru 5 godina,ili nije bilo izbora.
Nisam znao da je 5god stara..
Uzeo preko olx-a
Daleko je Haso u kontaktu smo bili
U suštini vanjska i nije toliko glasna ali te vibracije imam osjećaj i napolje da prenosi... Ko će ga znati
Mislim da bi se ovde 80% problema riješili da se primakne uz zid klima tj da je manje opterećenje na nosače i logično da se produži instalacija ali hajd ga sad znaj neću da experimentisem....
mujkoni

#12030 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mujkoni »

baho wrote: 20/10/2020 23:15 Mujkoni kratke cijevi, pise lijepo u uputstvu 3m minimum! Salabajzeri su ti sfuserili.
Kod mene su iste te dvije i za sad rade ok, ne ureklo se.
Ima ih što nije 3m već 2m pa sve ok radi.... Haman je problem ako je <= 1.5m

Drago mi je da ti je ok da te dugo služe
Ništa nemam protiv klime može joj se dat ocjena 8/10 al ja je više nebi uzeo.
rovac13

#12031 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Kad si kupio tog hansola ?
Ja sam stavljao ovdje video kad mi je naletio.
Ovo sto sam cuo mi se nije dopalo,pa kontam nebi bilo lose da se to provjeri prije nego se daju pare.

http://www.youtube.com/watch?v=7EReEsNJAH8

Najpostenije bi bilo sad da ermin nadoknadi stetu ako si ne zadovoljan :)
On mjesecima garantuje za gree :)

Naravno sala.
Obecali smo da necemo se obracat vise medjusobno.
Radi mira u kuci.
mujkoni

#12032 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mujkoni »

rovac13 wrote: 20/10/2020 23:25 Kad si kupio tog hansola ?
Ovo sto sam cuo mi se nije dopalo,pa kontam nebi bilo lose da se to provjeri prije nego se daju pare.

Naravno sala.
Radi mira u kuci.
U aprilu uzeo ..
Ovakav sličan zvuk bude i kod mene vjerovao ili ne
Duboki zvuk ali zvučna izolacija mi je ok meni više djeluje da toliko trese da prenosi na komplet kuću......
rovac13

#12033 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Uglavnom da te nebi jos vise zahebavali.
Ako ce produzavat cijevi treba pripazit kako ce odradit.
Freon se valjda moze sacuvat ako znaju.
Ako su prvi put vakumirali i ako freon nije inficiran sa vazduhom i vlagom.
Da bi klima ispravno radila mora bit skroz tacna kolicina gasa unutra.Svako odstupanje moze se odrazit na rad.

Dopune freona od oka ne postoje.
Samo na vagu.

Otvori oci cetvere sad.
Al vjerujem da ce ti haso sve podvuc,ako ste u kontaktu.
mujkoni

#12034 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mujkoni »

rovac13 wrote: 20/10/2020 23:33 Uglavnom da te nebi jos vise zahebavali.
Ako ce produzavat cijevi treba pripazit kako ce odradit.
Freon se valjda moze sacuvat ako znaju.
Ako su prvi put vakumirali i ako freon nije inficiran sa vazduhom i vlagom.
Da bi klima ispravno radila mora bit skroz tacna kolicina gasa unutra.Svako odstupanje moze se odrazit na rad.

Dopune freona od oka ne postoje.
Samo na vagu.

Otvori oci cetvere sad.
Al vjerujem da ce ti haso sve podvuc,ako ste u kontaktu.
Radi ovlašteni od gree...
Ako opet bude ista situacija zovem ih opet pa ćemo viditi kome će dosaditi...
Jest vakumirano prvi put
Jedni kod montaže klime iz spavaće mu je iscurilo freona 2-3s haman nije nešto dobro zatvorio...
rovac13

#12035 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

E jbg sad.

Nisam optimista.
Ja bi taj plin izbacio van pa ponovo na vagu napunio tacno u gram.Njihova je.greska nije tvoja.
mujkoni

#12036 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mujkoni »

rovac13 wrote: 20/10/2020 23:49 E jbg sad.

Nisam optimista.
Ja bi taj plin izbacio van pa ponovo na vagu napunio tacno u gram.Njihova je.greska nije tvoja.
Ovi sad što će to raditi
Logično nisu ovi prvi što su radili onda bi ja baš bio budala
Spomenuo mi je to Haso da ima rekuperator i da se to tačno može izvagati....
Vidit ću da to zahtjevam...
Ne znam koliko se inače nadoplacuje dopuna ta (na piku nije skupo)
Možda bi najbolje bilo komplet promjeniti ....
baho

#12037 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by baho »

rovac13 wrote: 20/08/2020 22:52 Eto ga iz prve ruke.
Izmjenjivac je sa 2 reda,nije onaj iz spec 2,5 reda.
Kompresor twin kao u spec.

Mene zanima taj grijac u tavi,da li radi non stop kad je vani ispod neke zadane temp,i gasi se kad temp ode iznad te zadane.Ja sam vise za sam sebi ugradit.Moji se pale na vremensku uticnicu,rasporedim u toku 24h da se 3 puta upale po 15min(i to samo kad pocnu minusi udarat) i nikad problema sa odvodima.

Ok bi bilo ako se pali u toku defrosta automatski.

Ako se ne moze upravljati njime nikako,kakav sam ja bi njeg otkopcao pa isprogramirao po svom :)
U ovom postu si i ti afirmativno zvucao o Hansolu.
Posije si obajavio onaj video, al si rekao da i Fujitsu tako radi.
Budimo realni, za svaki model i proizvodjaca se moze naci video da ne radi kako treba.
Ne treba covjeku sad prisjedat na muku, sto nisi ovako sto nisi onako. Klime su nepravilno postavljene i da je bilo koju drugu kupio bilo bi isto. Oni koju su ih postavili treba da snose svu odgovornost.
mujkoni

#12038 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mujkoni »

baho wrote: 21/10/2020 00:00
rovac13 wrote: 20/08/2020 22:52 Eto ga iz prve ruke.
Izmjenjivac je sa 2 reda,nije onaj iz spec 2,5 reda.
Kompresor twin kao u spec.

Mene zanima taj grijac u tavi,da li radi non stop kad je vani ispod neke zadane temp,i gasi se kad temp ode iznad te zadane.Ja sam vise za sam sebi ugradit.Moji se pale na vremensku uticnicu,rasporedim u toku 24h da se 3 puta upale po 15min(i to samo kad pocnu minusi udarat) i nikad problema sa odvodima.

Ok bi bilo ako se pali u toku defrosta automatski.

Ako se ne moze upravljati njime nikako,kakav sam ja bi njeg otkopcao pa isprogramirao po svom :)
U ovom postu si i ti afirmativno zvucao o Hansolu.
Posije si obajavio onaj video, al si rekao da i Fujitsu tako radi.
Budimo realni, za svaki model i proizvodjaca se moze naci video da ne radi kako treba.
Ne treba covjeku sad prisjedat na muku, sto nisi ovako sto nisi onako. Klime su nepravilno postavljene i da je bilo koju drugu kupio bilo bi isto. Oni koju su ih postavili treba da snose svu odgovornost.
Niko nije kriv
Samo da se problem riješi.... (Još samo da znamo šta je problem)
Sudbina je htjela da rovac ne odgovori na vise privatnih poruka
Tako da ja podnesem žrtvu za buduće generacije da jasno znaju šta hoće i da drže do toga
rovac13

#12039 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Kakve sad poruke.
Ja sam juce ili prekjuce morao ukljucit nesto da mogu primit poruke,nemam pojma zasto.
mujkoni

#12040 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mujkoni »

rovac13 wrote: 21/10/2020 00:07 Kakve sad poruke.
Ja sam juce ili prekjuce morao ukljucit nesto da mogu primit poruke,nemam pojma zasto.
To i kažem u pm sam ti se javljao za savjet šta da uzmem.. hehe
rovac13

#12041 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ali pazi od kako hercegovac ordinira ovdje sa milion profila.......ja sve vise nisam ni pratio sta se desava......svaki novi profil vuce na njeg......bolje zaobic
Ermin ZM

#12042 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Naravno sala.
Radi mira u kuci.
Znas i sam da su ovo simptomi lose instalacije. Kakva crna vibracija na plus 10 kad klima se i ne napreze. Dosta ljudi mi je naprotiv reklo da je tiha s kojima sam bio u kontaktu.

Pitanje za clanove ovog foruma sa Hansolom da li imate slicne probleme, da li vam je Hansol glasan itd?
Navratilov

#12043 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Navratilov »

Ermin ZM wrote: 21/10/2020 05:12

Naravno sala.
Radi mira u kuci.
Znas i sam da su ovo simptomi lose instalacije. Kakva crna vibracija na plus 10 kad klima se i ne napreze. Dosta ljudi mi je naprotiv reklo da je tiha s kojima sam bio u kontaktu.

Pitanje za clanove ovog foruma sa Hansolom da li imate slicne probleme, da li vam je Hansol glasan itd?
Kod mene jw hansol tako tih i nikakvih vibracija ali instalavija je 3m a lomo regular mi bas zavibrira kada se pokrece isto ves masina na centrifugi ali na njemu je kratla instalacija
NecuVise

#12044 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by NecuVise »

Ako ima dovoljno dužine instalacije, može li se vanjska jedinica izmjestiti sa trenutačne pozicije bez problema?
Dzemss

#12045 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Dzemss »

Navratilov wrote: 21/10/2020 06:34

Naravno sala.
Radi mira u kuci.

Kod mene jw hansol tako tih i nikakvih vibracija ali instalavija je 3m a lomo regular mi bas zavibrira kada se pokrece isto ves masina na centrifugi ali na njemu je kratla instalacija
I ja mislim da je do instalacije. Kod mene je Hansol i pravo je tih. Ne osjetim uopšte da radi ni pri manjim temperaturama.
Isprva me je začudio tihim radom jer druga duplo manja vanjska jedinica (VOX) više se čuje. Kod nje se osjete te vibracije i kraća joj je instalacija.

Mislim da bi mu mogli dodat jos 2m instalacije na trenutnu instalaciju bez skidanja vanjske jedinice.
Kad su montirali kod mene vidio sam da je vani holender na koji se nastavlja druga cijev i ide do vanjske.
Mislim da ovako nešto izgleda:
Image

Kad bi se ova druga cijev koja ide do vanjske skinula i dodala druga koja je duža za 2m dobio bi onda 3m instalacije bez skidanja vanjske jedinice.
Ili druga stvar da li bi mu mogli samo nadodat na ovu trenutnu instalaciju jos 2m.
Tu ne bi imao puno materijala i vjerovatno jeftine ruke.

Sa druge strane trebalo bi bit sve besplatno od strane ovlaštenog servisa jer u upustvu jasno piše da je minimalna instalacija 3m. Tu nema govora, ovlašteni servis bi trebao besplatno doći i produžiti instalaciju.
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#12046 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bordo gandalf »

bordo gandalf wrote: 20/10/2020 20:47 Gdje u Sarajevu kupiti mirise za klime? Ovaj sto sam dobio uz ugradnju izlapio nakon mjesec dana...
Neko?
mujkoni

#12047 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mujkoni »

Dzemss wrote: 21/10/2020 14:11
Navratilov wrote: 21/10/2020 06:34

I ja mislim da je do instalacije. Kod mene je Hansol i pravo je tih. Ne osjetim uopšte da radi ni pri manjim temperaturama.
Isprva me je začudio tihim radom jer druga duplo manja vanjska jedinica (VOX) više se čuje. Kod nje se osjete te vibracije i kraća joj je instalacija.

Mislim da bi mu mogli dodat jos 2m instalacije na trenutnu instalaciju bez skidanja vanjske jedinice.
Kad su montirali kod mene vidio sam da je vani holender na koji se nastavlja druga cijev i ide do vanjske.
Mislim da ovako nešto izgleda:
Image

Kad bi se ova druga cijev koja ide do vanjske skinula i dodala druga koja je duža za 2m dobio bi onda 3m instalacije bez skidanja vanjske jedinice.
Ili druga stvar da li bi mu mogli samo nadodat na ovu trenutnu instalaciju jos 2m.
Tu ne bi imao puno materijala i vjerovatno jeftine ruke.

Sa druge strane trebalo bi bit sve besplatno od strane ovlaštenog servisa jer u upustvu jasno piše da je minimalna instalacija 3m. Tu nema govora, ovlašteni servis bi trebao besplatno doći i produžiti instalaciju.
nezgodno je ako se to sve odradi i onda opet ništa....
vjeruj ja prvi bi volio da prodjem jeftinije ..
skoronikako

#12048 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by skoronikako »

Danas su mi ugradili Daikin FTXC35.

Eh sad, je li normalno da klima puse istim intenzitetom i kad je iznad zadane temperature? Dakle na online controlleru pokazuje da je zadana recimo 25, a sobna na 25 ili 26 i klima isto puse. Jedino kad je ugasim pa upalim onda ide na "standby". Da li sam pogrijesio pri postavkama? Mozda je najbolje zadati jednu temperaturu i tako drzati?
Felix77

#12049 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Felix77 »

skoronikako wrote: 21/10/2020 18:27 Danas su mi ugradili Daikin FTXC35.

Eh sad, je li normalno da klima puse istim intenzitetom i kad je iznad zadane temperature? Dakle na online controlleru pokazuje da je zadana recimo 25, a sobna na 25 ili 26 i klima isto puse. Jedino kad je ugasim pa upalim onda ide na "standby". Da li sam pogrijesio pri postavkama? Mozda je najbolje zadati jednu temperaturu i tako drzati?
To je tako jesi mislio na ovo
Image
rovac13

#12050 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Temp u sobi je jedno.
A temp na app je ona koju klima mjeri gore pod plafonom.

Klime bi trebale racunat koliko je gore,da griju malo vise,da bi dole na normalnoj visini bilo preciznije kako trazite na daljinskom.

A klima bi trebala uvijek isto puhat ako ste zadali da puse tako.Ako hoces da klima puse nekad jace nekad slabije onda izaberes fan auto.
Post Reply