Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#12001 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

koliko sondi oko tunela jbt :shock:

bio sam prosle sedmice, na babinoj rijeci opet
fino idu radovi
shake69

#12002 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

Sta je to "rostiljski" na ovom podzidu u zastiti od mogucih klizista? Sto lici iz daleka na resetku, sta li? :zoka:
drug_profi

#12003 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Zanimaju me dvije stvari.
Prva je u vezi tezine terena na zenickoj zaobilaznici i zahtjevima koji se stavljaju pred graditelje: ima li titinih inzenjera tu jos zivih? Jbg. ja samo njima vjerujem i donekle onima koji su od njih ucili.
Vidimo sta se desava sa dionicom Vlakovo - Tarcin. Svako malo neko "sanirano" kliziste se aktivira. Turski inzenjeri?

Drugo pitanje je u vezi sa ovim klipom gore: vidio sam na jednom dijelu oko Nemile da se pominje izmjestanje dijela M17. Jesam li dobro uhvatio?
probook

#12004 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by probook »

Ja bih sutra potpisao da autoput u roku od 6 godina zavrse do Bune (jug Mostara - dionica Buna - Bijača) na jugu i sve gore od Jablanice do granice sa Hrvatskom na sjeveru, a tunel Prenj i spajanje sa jugom Mostara, sto se mene tice, u sledecih 30 godina ne moraju ni pocinjati :D
Hajvan

#12005 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hajvan »

to je anti-drzavna strategija :D
kurty

#12006 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

shake69 wrote:Sta je to "rostiljski" na ovom podzidu u zastiti od mogucih klizista? Sto lici iz daleka na resetku, sta li? :zoka:
To sto Lici na resetku su "rostilji"
kurty

#12007 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

drug_profi wrote:Zanimaju me dvije stvari.
Prva je u vezi tezine terena na zenickoj zaobilaznici i zahtjevima koji se stavljaju pred graditelje: ima li titinih inzenjera tu jos zivih? Jbg. ja samo njima vjerujem i donekle onima koji su od njih ucili.
Vidimo sta se desava sa dionicom Vlakovo - Tarcin. Svako malo neko "sanirano" kliziste se aktivira. Turski inzenjeri?

Drugo pitanje je u vezi sa ovim klipom gore: vidio sam na jednom dijelu oko Nemile da se pominje izmjestanje dijela M17. Jesam li dobro uhvatio?

posljednja titina generacija ima 38 godina staza. Ovo sad inzinjera sto gradi Vc su mahom inzinjeri iz Travnika i Brčkog... Ima onaj jedan sto ga se svi boje, kAZU on u Francuskoj zavrsio nesto...
Maraschino

#12008 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Maraschino »

Prekrasne slike. :thumbup:

Kako je lijepo vidjeti gradjevinsku operativu u pogonu.

Dajdza, kakvi ste sa dinamikom? Je li striktna ili promjenljiva?
kurty

#12009 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

Maraschino wrote:Prekrasne slike. :thumbup:

Tesko ti mogu to tacno odgovoriti... Imas neku dinamiku u granici +/-10-15 dana.. I desi se nesto neočekivano tipa pomjeranja, dublje nosivog tla, izmjene projekta, niskih/visokih temperatura... I zastoj... Prpremis sedmicni plan betona i potrefi se recimo u petak u 7.00 na pet pozicija betoniranje... I neko ce se morati pomjeriti za sutra... Ostalo u pp, jer se ruze kad se javno pise :mrgreen:
kurty

#12010 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

Maraschino wrote:Prekrasne slike. :thumbup:

Tesko ti mogu to tacno odgovoriti... Imas neku dinamiku u granici +/-10-15 dana.. I desi se nesto neočekivano tipa pomjeranja, dublje nosivog tla, izmjene projekta, niskih/visokih temperatura... I zastoj... Prpremis sedmicni plan betona i potrefi se recimo u petak u 7.00 na pet pozicija betoniranje... I neko ce se morati pomjeriti za sutra... Ostalo u pp, jer se ruze kad se javno pise :mrgreen:

P. S. Izgleda nista od pp :lol:
Maraschino

#12011 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Maraschino »

to je to :thumbup:

mozes i editovati, nije kasno :D
drug_profi

#12012 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

kurty wrote:
drug_profi wrote:Zanimaju me dvije stvari.

posljednja titina generacija ima 38 godina staza. Ovo sad inzinjera sto gradi Vc su mahom inzinjeri iz Travnika i Brčkog... Ima onaj jedan sto ga se svi boje, kAZU on u Francuskoj zavrsio nesto...
Nemoj me bolan prepadat... nemoj da kroz Zenicu idem umjesto pa AP.
shake69

#12013 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

kurty wrote:
shake69 wrote:Sta je to "rostiljski" na ovom podzidu u zastiti od mogucih klizista? Sto lici iz daleka na resetku, sta li? :zoka:
Simpa kako se neka vikendaska, relaksirajuca rijec udomi u grub, tezak i prljav posao na gradnji autoputa. Aferim, neimari. :thumbup:
Hugo Chavez

#12014 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hugo Chavez »

So What! wrote:Pogledajte kako će izgledati dionica autoputa od Zenice do Nemile

Nastavak gradnje autoputa A1 od Zenice ka sjeveru podrazumijeva gradnju dionice Nemila - Zenica sjever u dužini većoj od 17 kilometara. Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine danas su objavile vizuelni prikaz budućeg savremenog puta.

Dionica je podijeljena u četiri poddionice, dok se na videu prikazan dio do granice Općine Zenica pa je oko dva kilometra trase ostalo "nevidljivo". Na veći dio prikazane dionice bageri bi trebali izaći do kraja godine.

Prva poddionica iz pravca Zenice je Donja Gračanica – Zenica sjever – tunel Zenica duga 3,9 km. Gradit će se preko naselja Donja Gračanica, a sastojat će se od tunela Hum dužine 400 m, dva kraća vijadukta i od tunela Vraca dužine 300 m. U sklopu ove poddionice gradiće se i petlja Zenica sjever sa naplatnim mjestom, mada se taj dio ne vidi na vizuelnom prikazu. Tender je otvoren početkom godine, ali zasad nema informacija o početku gradnje.

Ponirak - Vraca dionica je od 2,6 kilometara, ali je jedna od najskupljih s obzirom da košta 160 miliona KM jer uključuje tunel "Zenica" dužine oko 2,4 kilometra. 50 miliona eura osigurano kod EIB-a. Početak radova se očekuje na ljeto s obzirom da je projekat gotov, a da je eksproprijacija na oko 93 posto.

Na tu će se poddionicu nadovezivati Vranduk - Ponirak koji će koštati oko 100 miliona KM (49 miliona eura osigurao OFID) i njen projekat još uvijek završen. Također, eksproprijacija je na oko 74 posto. Prvi radovi na 5,3 kilometra se očekuju nakon augusta 2018.

Kraj dionice bit će na poddionici Nemila - Vranduk. Dugačka je 5,7 kilometara i njena vrijednost je oko 70 miliona KM (novac osigurala KFAED). Projektovanje je na 70 posto dok eksproprijacija nije ni započeta. Autoceste FBiH se nadaju da će gradnja početi na jesen.
Klix
Sjajno, ovo je prava revolucija u svijetu cestogradnje. Čestitam upravi JP Autoceste FBiH na briljantnoj ideji da 17,5 km autoceste iscjepka na četiri "poddionice" duge od 2,6, do 5,7 km. Kako se samo toga niko prije u svijetu nije sjetio nego svi grade odjednom nekakve tamo dionice duge i po 100, 200 km???? Sa ovakvim genijalnim pristupom ćemo sigurno imati kompletnu autocestu izgrađenu tamo negdje oko 2050, a prije nam svakako i ne treba :izet:
kurty

#12015 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

shake69 wrote:
kurty wrote:
Simpa kako se neka vikendaska, relaksirajuca rijec udomi u grub, tezak i prljav posao na gradnji autoputa. Aferim, neimari. :thumbup:
kad posaljes brigadu na rostilj, mrak im padne na oci :lol: :lol: :lol: :lol:
al fakat... stalno si u kosini... prvih heftu dana pola van stroja, dok se ne naviknu
So What!

#12016 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Hugo Chavez wrote:Sjajno, ovo je prava revolucija u svijetu cestogradnje. Čestitam upravi JP Autoceste FBiH na briljantnoj ideji da 17,5 km autoceste iscjepka na četiri "poddionice" duge od 2,6, do 5,7 km. Kako se samo toga niko prije u svijetu nije sjetio nego svi grade odjednom nekakve tamo dionice duge i po 100, 200 km???? Sa ovakvim genijalnim pristupom ćemo sigurno imati kompletnu autocestu izgrađenu tamo negdje oko 2050, a prije nam svakako i ne treba :izet:
Apsolutno imaš pogrešan pogled na ovo.

Izvodivost ovih pod-dionica je preteška i prespora, a skupe su k'o đavo i iz tog razloga su iscjepkane.

Greška je što je autoput prvo išao brdima iznad Zenice, a zatim je novim projektom ponovo spušten u dolinu rijeke Bosne.

Nije isto graditi u ravnici i u brdu.
Inteligencija

#12017 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Inteligencija »

A ti si kao relevantan da ocjenis gdje je bolje ? procitas na skycrapercity forumu da je bolje brdima iznad nemile a pojma nemate nijedan i hvatas se za to. A da si ikada prosao brdima i planinama iznad Nemile znao bi da se tu snijeg drzi do aprila, da u januaru kada je +15 gore je metar snijega..

Image

Image

evo ti pa provlaci po vrhovima planina autoput
Hugo Chavez

#12018 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hugo Chavez »

So What! wrote:
Hugo Chavez wrote:Sjajno, ovo je prava revolucija u svijetu cestogradnje. Čestitam upravi JP Autoceste FBiH na briljantnoj ideji da 17,5 km autoceste iscjepka na četiri "poddionice" duge od 2,6, do 5,7 km. Kako se samo toga niko prije u svijetu nije sjetio nego svi grade odjednom nekakve tamo dionice duge i po 100, 200 km???? Sa ovakvim genijalnim pristupom ćemo sigurno imati kompletnu autocestu izgrađenu tamo negdje oko 2050, a prije nam svakako i ne treba :izet:
Apsolutno imaš pogrešan pogled na ovo.

Izvodivost ovih pod-dionica je preteška i prespora, a skupe su k'o đavo i iz tog razloga su iscjepkane.

Greška je što je autoput prvo išao brdima iznad Zenice, a zatim je novim projektom ponovo spušten u dolinu rijeke Bosne.

Nije isto graditi u ravnici i u brdu.
Bravo, boldiranim si otkrio Ameriku, ali fulio poentu. U Crnoj Gori, recimo, nište manje zahtjevna nije dionica od Smokovca do Mateševa, ali se, možeš misliti, odjednom gradi čitavih 41 kilometar autoceste. Dionica sa 63 metra nadmorske visine kod Smokovca autoput u Mateševu dolazi na preko 1100 metara, a na trasi ima 16 tunela i reprezentativni objekat "Moračica" (dužine oko 1 km i sa stubovima 180 metara iznad zemlje). E sada poenta: Ugovoreni rok za izgradnju ove dionice je četiri godine, odnosno počela je maja 2015., a sada je u završnoj fazi. A, za tvoju informaciju, investitor je u izgradnju zeničke obilaznice krenuo bez adekvatnih geoistražnih radova, iako su i ptice na grani znale da se u tom području nalaze aktivna klizišta.
So What!

#12019 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Inteligencija wrote:A ti si kao relevantan da ocjenis gdje je bolje ? procitas na skycrapercity forumu da je bolje brdima iznad nemile a pojma nemate nijedan i hvatas se za to. A da si ikada prosao brdima i planinama iznad Nemile znao bi da se tu snijeg drzi do aprila, da u januaru kada je +15 gore je metar snijega..

Da, naravno da jesam. Nije niko rekao gdje je bolje, već je ukazano na grešku podizanja i spuštanja autoputa u kratkom rasponu.

Majka mi potiče s tih krajeva, a mnogo sam vremena proveo u tom kraju, tako da sam upoznat sa reljefom.
So What!

#12020 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Hugo Chavez wrote: Bravo, boldiranim si otkrio Ameriku, ali fulio poentu. U Crnoj Gori, recimo, nište manje zahtjevna nije dionica od Smokovca do Mateševa, ali se, možeš misliti, odjednom gradi čitavih 41 kilometar autoceste. Dionica sa 63 metra nadmorske visine kod Smokovca autoput u Mateševu dolazi na preko 1100 metara, a na trasi ima 16 tunela i reprezentativni objekat "Moračica" (dužine oko 1 km i sa stubovima 180 metara iznad zemlje). E sada poenta: Ugovoreni rok za izgradnju ove dionice je četiri godine, odnosno počela je maja 2015., a sada je u završnoj fazi. A, za tvoju informaciju, investitor je u izgradnju zeničke obilaznice krenuo bez adekvatnih geoistražnih radova, iako su i ptice na grani znale da se u tom području nalaze aktivna klizišta.
U Crnoj Gori se radi u stijeni, a oko Zenice se radi u glini. Nema tu za tvoju informaciju, vjeruj mi da sam uvijek informisaniji od tebe kada je u pitanju regionalna, a i domaća izgradnja autoputeva.

Smokovac - Mateševo se pored toga razlikuju u činjenici da ga je finansirala kineska banka i ona je odlučila da ga gradi. Jedan udio finansijske konstrukcije od 15% pokriva Vlada Crne Gore.

Naše finansijske konstrukcije, ali i radove finansiraju različite evropske banke i međunarodni fondovi koji nisu tako velikodušni kao Kinezi, ali dopuštaju veću slobodu kod izbora izvođača.

Na drugoj strani teško bi bilo pronaći izvođača koji bi mogao ovo sve odjednom da završi.
Inteligencija

#12021 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Inteligencija »

So What! wrote:
Inteligencija wrote:A ti si kao relevantan da ocjenis gdje je bolje ? procitas na skycrapercity forumu da je bolje brdima iznad nemile a pojma nemate nijedan i hvatas se za to. A da si ikada prosao brdima i planinama iznad Nemile znao bi da se tu snijeg drzi do aprila, da u januaru kada je +15 gore je metar snijega..

Da, naravno da jesam. Nije niko rekao gdje je bolje, već je ukazano na grešku podizanja i spuštanja autoputa u kratkom rasponu.

Majka mi potiče s tih krajeva, a mnogo sam vremena proveo u tom kraju, tako da sam upoznat sa reljefom.
Ma nemas pojma vjeruj mi da imas znao bi da je nemoguce provuci autoput po planinama iznad Nemile i da je ovo jedina moguca opcija.

O kakvim spustanjima autoputa pricas ? Kolika je nadmorska visina najvise tacke na autoputu iznad Zenice a koliko je nadmorska visina puta kroz Nemilu ? Evo ako bude razlika veca od 100 metara na duzinu od 17 kilometara nikada vise necu nista napisati na ovu temu,

put varira 100 metara visine na 17 kilometara zbog terena i to kao problem ?

evo napisi kada si upoznat nadmorsku visinu vijadukta babina rijeka(najvisa tacka), petlje zenica sjever i trase kroz nemilu.
to je nekih 20 kilometara, ako bude oscilacija veca od 100 metara nmv priznajem nemam pojma ni necu vise pisati o ovome.
Matzan

#12022 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Matzan »

So What! wrote:
Hugo Chavez wrote: Bravo, boldiranim si otkrio Ameriku, ali fulio poentu. U Crnoj Gori, recimo, nište manje zahtjevna nije dionica od Smokovca do Mateševa, ali se, možeš misliti, odjednom gradi čitavih 41 kilometar autoceste. Dionica sa 63 metra nadmorske visine kod Smokovca autoput u Mateševu dolazi na preko 1100 metara, a na trasi ima 16 tunela i reprezentativni objekat "Moračica" (dužine oko 1 km i sa stubovima 180 metara iznad zemlje). E sada poenta: Ugovoreni rok za izgradnju ove dionice je četiri godine, odnosno počela je maja 2015., a sada je u završnoj fazi. A, za tvoju informaciju, investitor je u izgradnju zeničke obilaznice krenuo bez adekvatnih geoistražnih radova, iako su i ptice na grani znale da se u tom području nalaze aktivna klizišta.
U Crnoj Gori se radi u stijeni, a oko Zenice se radi u glini. Nema tu za tvoju informaciju, vjeruj mi da sam uvijek informisaniji od tebe kada je u pitanju regionalna, a i domaća izgradnja autoputeva.

Smokovac - Mateševo se pored toga razlikuju u činjenici da ga je finansirala kineska banka i ona je odlučila da ga gradi. Jedan udio finansijske konstrukcije od 15% pokriva Vlada Crne Gore.

Naše finansijske konstrukcije, ali i radove finansiraju različite evropske banke i međunarodni fondovi koji nisu tako velikodušni kao Kinezi, ali dopuštaju veću slobodu kod izbora izvođača.

Na drugoj strani teško bi bilo pronaći izvođača koji bi mogao ovo sve odjednom da završi.

Plus što su u prethodnom periodu ove manje dionice omogućile domaćim firmama da se mogu pojaviti na tenderu.

A, ukoliko se pojave zainteresovani koncesionari, na raspolaganju su tunel Prenj i možda dionica Žepče jug - Doboj jug.
Hugo Chavez

#12023 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hugo Chavez »

So What! wrote: U Crnoj Gori se radi u stijeni, a oko Zenice se radi u glini. Nema tu za tvoju informaciju, vjeruj mi da sam uvijek informisaniji od tebe kada je u pitanju regionalna, a i domaća izgradnja autoputeva.

...

Ne moramo se slagati, ali informacije se ne svode na slike snimljene dronovima i linkove sa web stranica. A, o tvojoj informisanosti dovoljno govori ovo što si sam napisao, a ja boldirao. Ja ti samo dajem primjere kako se može, a lično smatram da se i mora brže graditi. I nikada se neću složiti da je bitniji razvoj par domaćih građevinskih firmi od razvoja čitave države, koji, između ostalog, onemogućava katastrofalno stanje transportne infrastrukture. Konačno, kada su u pitanju finansijske konstrukcije i evropski bankari, tu su isključivo bitna pravila igre. Drugim riječima, obzirom da na naš "Koridor Vc" evropljani gledaju kao proširenje njihove osnovne transportne mreže (TEN-T) u regiji "WB6", čim budemo imali spremljene projekte u skladu sa njihovim zahtjevima, dobićemo i kredit, ali i dio sredstava gratis.
So What!

#12024 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Inteligencija wrote:
So What! wrote:

Ma nemas pojma vjeruj mi da imas znao bi da je nemoguce provuci autoput po planinama iznad Nemile i da je ovo jedina moguca opcija.

O kakvim spustanjima autoputa pricas ? Kolika je nadmorska visina najvise tacke na autoputu iznad Zenice a koliko je nadmorska visina puta kroz Nemilu ? Evo ako bude razlika veca od 100 metara na duzinu od 17 kilometara nikada vise necu nista napisati na ovu temu,

put varira 100 metara visine na 17 kilometara zbog terena i to kao problem ?

evo napisi kada si upoznat nadmorsku visinu vijadukta babina rijeka(najvisa tacka), petlje zenica sjever i trase kroz nemilu.
to je nekih 20 kilometara, ako bude oscilacija veca od 100 metara nmv priznajem nemam pojma ni necu vise pisati o ovome.
Postavljam ove topografske mape u nadi da fakat više nećeš pisati o tome ...

Image

Image

Image
So What!

#12025 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Hugo Chavez wrote:
So What! wrote: U Crnoj Gori se radi u stijeni, a oko Zenice se radi u glini. Nema tu za tvoju informaciju, vjeruj mi da sam uvijek informisaniji od tebe kada je u pitanju regionalna, a i domaća izgradnja autoputeva.

...

Ne moramo se slagati, ali informacije se ne svode na slike snimljene dronovima i linkove sa web stranica. A, o tvojoj informisanosti dovoljno govori ovo što si sam napisao, a ja boldirao. Ja ti samo dajem primjere kako se može, a lično smatram da se i mora brže graditi. I nikada se neću složiti da je bitniji razvoj par domaćih građevinskih firmi od razvoja čitave države, koji, između ostalog, onemogućava katastrofalno stanje transportne infrastrukture. Konačno, kada su u pitanju finansijske konstrukcije i evropski bankari, tu su isključivo bitna pravila igre. Drugim riječima, obzirom da na naš "Koridor Vc" evropljani gledaju kao proširenje njihove osnovne transportne mreže (TEN-T) u regiji "WB6", čim budemo imali spremljene projekte u skladu sa njihovim zahtjevima, dobićemo i kredit, ali i dio sredstava gratis.
Ne svode, ovo je samo površina koja se iznosi običnoj raji.

Eh eto sam si sebi dao odgovor, pravila naše igre nisu ista kao ona u Crnoj Gori.

Crna Gora je DJL u vlasništvu Mila Đukanovića i ona može kako hoće, može se zadužiti i kod Kineza, može pozvati gigantsku kompaniju u svoje dvorište.

Neka hvala, ja bih radije da teško dobiveni novac dobije Hering pa čak i Dodikov Integral nego Cengiz, Bechtel, Azvirt ili neka kineska kompanija.
Post Reply