Challenger__ wrote:Srb millet kanun (od grčkog kanon, zakon, pravilo). Odnosio se i na pravoslavne i na katolike. To je zato, znaš, što je narod u Bosni bio hrvatski, a paše sve Hrvat do Hrvata.
Uživaj.
Srednjovjekovna Bosna
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
peljeski_ne
#1201 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
-
zović
#1202 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
KANUN-NAMA(zakonik) na turskom!peljeski_ne wrote:Challenger__ wrote:Srb millet kanun (od grčkog kanon, zakon, pravilo). Odnosio se i na pravoslavne i na katolike. To je zato, znaš, što je narod u Bosni bio hrvatski, a paše sve Hrvat do Hrvata.
Uživaj.
![]()
![]()
![]()
Taj dio o srbima baš i ne razumjem pa tako mi nije ni jasno od kuda srb kanun!
nARAVNO DA ZNAM O VELIKOM DOSELJENJU PRAVOSLAVNIH VLAHA NMO NE I SRBA U BOSNU,A PRIJE TURAKA ZNAMO da Srba nije ni bilo(jako malo uz granicu i u istočnoj hercegovini).
Uostalom ako je poznata činjenica da su pravoslavni Vlasi u turskoj carevini bili osmanlijski saveznici može se govoriti samo o zakonimaKanunima) koji su regulirali njihov povlašteni položaj u odnosu na katoličku zajednicu i ništa drugo!
U tom pogledu se slažem s tobom!
- alibegoa
#1203 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
Za Crkvu Bosansku ne znam, ali srednjovjekovnu Bosnu su nedvojbeno uništili Turci, barem bi se oko toga trebali svi slagati.
- Challenger__
#1204 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
Kanunama i kanun nisu isto. Kanunama je povelja sa zakonskom snagom, ili zbornik zakona, a kanun je zakon. Zoviću, ti si izgubljen slučaj, ti nemaš pojma ni o čemu.zović wrote:...
-
zović
#1205 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
Šta je kod tebe presudilo kanun-nama ili kanun?Challenger__ wrote:Kanunama i kanun nisu isto. Kanunama je povelja sa zakonskom snagom, ili zbornik zakona, a kanun je zakon. Zoviću, ti si izgubljen slučaj, ti nemaš pojma ni o čemu.zović wrote:...
Možeš li malo o povjesti bolesti na osobnoj razini pa ćemo onda o srb-millet kanunu u okolici Smedereva.
- Pickoo
#1206 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
odlično is našao primjer gdje ćeš pokopati samog sebe, PRAVI hrvati pričaju kajkavski, još jedan dokaz da kao Bošnjaci koji su pričali ikavski, ni oni koji su katoličke vjere veze nemaju sa pravim hrvatimazović wrote:
,,Didov štap,,...je ikavski govor bosanskih Hrvata.Valjda bi da su u pitanju muslimani i Bošnjaci bio ,,dedin štap,,.

o čemu ti ???zović wrote: Izvadak iz sidžila careve džamije u Sarajevu iz g.1465 o prijelazima u okolici Jajca
,,Sultan Fatih je ostavio zemlju u selima oko Jajca pateranima koji su prešli na islam.Ali kada su oni iznevjerili islam i opšet prešli na kršćanstvo,to ih sultan protjera u Anatoliju i oduzme im zemlje iz vlasništva,,
po popisu 1604. 73% Bošnjaka je več islamske religije
- Pickoo
#1207 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
nemaš pojma o genetici, a ja nisam plaćen da te obrazujemktlzi wrote:Prvo, ti si taj koji je počeo ovdje prosvjetljavati. Pa tvrdio kako Boris Dežulović komentira jedno istraživanje kojim je dokazano da su Dalmatinci potomci Dalmata i Rimljana. A ja te pitam jedno jednostavno pitanje – daj mi citiraj dio tog istraživanja u kojem se navodi taj zaključak?Pickoo wrote: ajde ti nas prosvjetli,
imaš nekoliko relevanntih istraživanja, googlaj snađi se
uglavnom sve što je naveo dežulović je apsolutno tačno i u skaldu sa istraživanjima
odgovori mi na pitanja koja sam ti postavio, čija je suština kako DOŠLJE hrvati slavenkog haplotipa R1a, mogu biti starosjedioci u odnosu na Dalmatince koji imaju starobalkanski haplotip I2a
- Pickoo
#1208 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
pa ti pojma jadan nemaš, pazi apsolutno pojmaktlzi wrote:Ne blamiraj se.Pickoo wrote: hrvati su prvi put vidjeli Bosnu tek u vrijeme Trpimira oko 845.g. kada su je pokušali osvojiti,
dakle 200 godina TEK poslije dolaska hrvata na Balkan!!!!
kada LJPD lijepo kaže da su tom prilikom zateklo u Bosni Bošnjake !!!!!!!!!!!!!!
na samom početku XX poglavlja spominju se BOŠNJACI !!!!!!!
O naseljavanju Hrvata i stvaranju hrvatske države i na području Bosne (uz područje današnje Dalmacije, Primorja i Like) piše DAI - najstariji povijesni izvor koji opisuje dolazak Slavena na početku 7. stoljeća. Dakle, tamo se jasno navodi 11 hrvatskih župa koje su ustrojene i među njima Hleviana (Livno), Tzenzena (Cetina), Emota (Imotski), Pleva (Pliva), Pesenta (Pset).
neznalico, to što opisuje DAI je u vrijeme pisanja DAI, dakle 950 godine, kada se hrvatska država proširila n a11 župa
neznalico, nije to vrijeme kada su doselili 300 godina ranije, pojma nemaš
i opet pojma nemaš, ta Hrvatska redakcija I JESTE jedini original, sve ostalo kasnije su PREPISI, koji su očigledno loše "prevođeni", prvo na latinski, a onda opet sa latinskog na srpsko-hrvatskiŠto se tiče LJPD to je spis ozbiljni povjesničari analiziraju sa zadrškom i ne uzimaju ga kao argument ako nema dodatnih potvrda. Posebno u prvom dijelu teksta koji je zapravo tek romansirana priča a ne ozbiljna povijesna kronika
Što se tiče ovoga koje ti ističeš u latinskom prijepisu izvornika se nigdje ne spominju Bošnjaci. Bošnjaci se spominju samo u hrvatskoj redakciji koja daira iz 15/16. stoljeća.
jer se umjesto Bošnjaci pisalo bosanski ban...u tome i jeste SUŠTINA
- Pickoo
#1209 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
zar ti nisi tvrdio da nema nikakvih Bošnjaka, nego da Ćelebija spominje samo hrvatepenkalaa wrote: zar nisi par stranica iza satrao se dokazivajući da Hrvata u Bosni nije bilo, nego samo Bošnjaka katolika?
a sada postaš upravo dokaze protiv samog sebe
tu vidim spomen Hrvata i čak Hrvatskog jezika
počeo si se gubiti,jer prvo pročitaj o onom šta postaš a ne samo copy paste
nije ova tema za tebe
igraj tetris
to što on sve katolike u Bosni koji su pričali slavenski vidi kao hrvate, vjerovatno prositiče iz perspektive što su osmanlije imale n zapdnim granicama kao neprijatelje hrvate, pa su pod svim katolicima podrazumjevali hrvate
elem, kako sam ranije naveo, da ne ponavljam, u prvoj polovini 19.vijeka svi su znali SAMO za Bošnjake sa tri vjere, ni za kakave hrvate ili srbi, tek kad je krenula nacionaln propaganda dolazi do formiranja nacionalnih hrvata i srba
propagatori Antun i Stjepan Radić za hrvatsvo i Vaso Pelagić za srpstvo

Utemeljitelj hrvatskih propagandnih aktivnosti u Bosni bio je plaćenik hrvatske vlade – Stjepan Radić.
Sve do dolaska braće Radića u Bosnu, nijedan bošnjački katolik se nije izjašnjavao kao Bosanski Hrvat.
Propagandne aktivnosti braće Radića bile su usmjerene ka iskorjenjivanju termina Bošnjaci i ulijevanju hrvatske narodne svijesti među Bošnjake katoličke, ali i Bošnjake islamske vjeroispovijesti.
-Austrougarski diplomata A. Sheck 1911.:
"Kad se pitanje postavi katoličkom seljaku "sta je on", on stidljivo odgovara da je katolik.
Ni od jednog bosanskog seljaka nisam čuo da je Hrvat."
-Bošnjak katolicke vjeroispovijesti Ivan Frano Jukic ce zabilježiti da u Bosni, u 19. vijeku, “katolici ne znaju šta znaci rijec Hrvat, a kamoli da se oni osjecaju pripadnicima hrvatske nacije”.
"U staro vrijeme, i još pred 300 do 400 godina nije oko Zagreba, Križevaca, Siska, Požege itd. uopće u Hrvatskoj s druge strane gore Velebita do mora, u cijeloj toj zemlji NIJE BILO NI JEDNOG HRVATA: Hrvati su bili preko Velebita, bliže moru, a oko Zagrba itd. pa na zapad sve preko Ljubljane i dalje dolje uza Savu sve su to bili Slovinci ili Slovenci. A DANAS SU TU HRVATI! A GDJE SU SLOVENCI? JESU LI SLOVENCI PROPALI? Sudite, jesu li propali: kad je hrvatska vlada i država preko Velebita pri moru propala, preselili su se hravatski bani među Slovence, u Zagreb, ali su se svejedeno zvali hrvatski bani, i vlada se njihova zvala hrvatska. I tako su Slovenci imali hrvatskog bana, ali to njima nije bio tuđi ban, jer su Slovinci govorili slično, ili posve jednako kao i Hrvati. Ali kad imadu hrvatskog bana i hrvatsku vladu, počeli su ljudi sve po malo govoriti da je to i narod hrvatski. I TAKO SU SE SLOVENCI SVE PO MALO PROZVALI HRVATIMA - izgubili su svoje ime, tako da danas ni jedan seljak oko Zagreba ne zna što je to Slovenac ili Slovinac, nego kaže da je Hrvat."
ANTUN RADIĆ, "Dom" od 3.12.1903.
-Izlaganje Antuna Radica u „Domu” 10.11.1904.:
"Lako vam je danas govorit moj gospodine! Ali da ste vi jos prije 20 godina dosli tamo dalje u Hrvatsku, npr. u Vinkovce, pa da ste rekli da ste Hrvat i da su oni ljudi tamo Hrvati- vi biste sretni bili kad bi vam se sav svijet smijao, jer biste lako bili dobili i batina. Ali nije tako bilo samo medu gospodom, nego jos vise među seljacima: i to su bili ´Rašci´ i ´šokci´- a Hrvatima kakovim ni traga. A tko je to učinio, da su danas i gospoda po Slavoniji većinom Hrvati, te ime i seljaka, koji ponosno kažu da su Hrvati, hrvatski seljaci? Tko je to učinio?
Tko je te Hrvate tako rekuc stvorio? To je učinila Stranka prava.Nauka Ante Starcevica ona je od nesvjesne mase stvorila Hrvate! Tako je to moj gospodine, a lako vama danas govoriti!”
- Pickoo
#1210 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
koja prvoklasna glupost vezivanja prezimena sa etničkom pripadnošću koji se čistim slučajem poklopilo sa imenom hrvatapenkalaa wrote:kod običnih seljaka složio bih se sa tobom, dok kod plemstva nisam tako siguransheiitan 666 wrote: Et, moje skromno misljenje je da danasnji bosnjacki, srpski i hrvatski identitet u BiH pocinje da se razvija nakon dolaska Osmanlija.![]()
kao u primjeru Hrvoja Vukčića Hrvatinića
kojemu ime više nego sugerira da je ili je porijekom hrvat
nitko me nemože drugačije razuvjeriti![]()
dakle, da vidimo, predaci hrvatinića su upravo pomagali Šubićima, ali kada su poraženi sin Vukoslav se vratio Kotromanićima koji su tom prilikom OSTAVILI KAPITALNU povelju, koja upravo služi d apobije ovakve gluposti, i u kojoj se jasno navode šubići kao hrvati, dakle Bošnjaci DOBRO ZNAJU KO SU HRVATI, da su njihovi NEPRIJATELJI koji dolaze iz dalmatinskog zaleđa, i nagrađuju Bošnjaka Vukosava hrvatinića jer je ostao vjeran Bošnjacima Kotromanićima !!!
crkni od muke

Dubrovčani nikad i nisu bili hravti, oni su zaseban etnikum nastao od slavena koji su prodrli na jadran 100 godina prije dolaska hrvata na Balkan uopšte, i od starodjedilaca Rimljana, jednako kao i ono stanovništvo po Splitu, zadru, Šibeniku u čijoj zaleđini su se naselili seljaci hrvati, i tek kasnije uspjeli da pokore primorske gradove i otpočnu HRVATIZACIJU tamošnjeg starosjedilačkog stanovništva,penkalaa wrote: pa ništa, znamo da su u Bosni bili Bošnjaci kao i u Dubrovniku Dubrovčani a ne Hrvati u Veneciji Mlećani a ne Talijani
tako da nerazumijem šta si htio reči sa tim stihom
extra dobro si naveo Venecijance, da li se uopšte ikakvi talijani spominju u srednjem vijeku, naziv talijan je nastao tek kao NACIONALNI termin kda su seve etničke grupe zatečene ne području Italije, pa i oni na primjer LANOBARDI italijanizirani, i postali NACIONALNO italijani
upravo tako nešto su hrvati uradili na području hrvatske, nacionalno pohrvatili Dalamtince, Dubrovčane, Slovince i Bošnjke katolike
-
penkalaa
#1211 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
odustajem, nema smisla sa tobomPickoo wrote: zar ti nisi tvrdio da nema nikakvih Bošnjaka, nego da Ćelebija spominje samo hrvate
to što on sve katolike u Bosni koji su pričali slavenski vidi kao hrvate, vjerovatno prositiče iz perspektive što su osmanlije imale n zapdnim granicama kao neprijatelje hrvate, pa su pod svim katolicima podrazumjevali hrvate
elem, kako sam ranije naveo, da ne ponavljam, u prvoj polovini 19.vijeka svi su znali SAMO za Bošnjake sa tri vjere, ni za kakave hrvate ili srbi, tek kad je krenula nacionaln propaganda dolazi do formiranja nacionalnih hrvata i srba
smori me sa copy paste smećem sa islam bosne, koje je izvađeno iz konteksta
eto priznajem Hrvata nikada nije ni bilo, njih je Ante Starčević prije par godina stvorio
dok su Bošnjaci u Bosni od stoljeća sedmog ili čak ranije
samo što su Hrvati zaboravili da su Bošnjački katolici, Srbi da su pravoslavni a Muslimani da su muslimanski Bošnjaci
ali ajde barem su se Muslimani sjetili prije nepunih 20 godina da su Bošnjaci
jesi zadovoljan i sretan?
- Miss RX
#1212 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
Citam pazljivo ovu diskusiju i mada su teorije razlicite i vidim prilicno se zakuhava moram vam priznati da uzivam u citanju .Ja nisam strucnjak i ne bavim se srednjovjekovnom Bosnom profesionalno,vec amaterski citam i zanima me.
Mislim da ljudi koji su tada zivjeli prije Osmanlija koji su originalno bili heteretici,i kojima je rimo katolicka crkva nametnula novu vjeru i u svojoj dusi je nikad nisu prihvatili ,sasvim lako su prihvatili islam.Prije svega zbog povlastica i borbe za opstanak .Sto se tice istrazivanja koliko je Hrvata,Srba bilo na tim podrucjima,mislim koliko etnicki cisti,mislim da tu svi grijesite.Mislim da se katolici i pravoslavci Bosne mnogo blizi po mentalitetu sa muslimanima BiH.Na svim tim podrucjima dolazilo je do velikih migracija naroda.Ne mozemo naci ni jednu etnicku grupu cistokrvnu sto su dokazala geneticka istrazivanja na tim podrucjima.Svi ti narodi ,ljudi su se medjusobno mjesali(brakovi) kroz vijekove i sasvim je smijesno da se nacionalno prepiremo i jedne druge odvajamo i mrzimo.
Mislim da ljudi koji su tada zivjeli prije Osmanlija koji su originalno bili heteretici,i kojima je rimo katolicka crkva nametnula novu vjeru i u svojoj dusi je nikad nisu prihvatili ,sasvim lako su prihvatili islam.Prije svega zbog povlastica i borbe za opstanak .Sto se tice istrazivanja koliko je Hrvata,Srba bilo na tim podrucjima,mislim koliko etnicki cisti,mislim da tu svi grijesite.Mislim da se katolici i pravoslavci Bosne mnogo blizi po mentalitetu sa muslimanima BiH.Na svim tim podrucjima dolazilo je do velikih migracija naroda.Ne mozemo naci ni jednu etnicku grupu cistokrvnu sto su dokazala geneticka istrazivanja na tim podrucjima.Svi ti narodi ,ljudi su se medjusobno mjesali(brakovi) kroz vijekove i sasvim je smijesno da se nacionalno prepiremo i jedne druge odvajamo i mrzimo.
- Pickoo
#1213 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
konačno nešto pametno da si napisopenkalaa wrote:odustajem, nema smisla sa tobomPickoo wrote: zar ti nisi tvrdio da nema nikakvih Bošnjaka, nego da Ćelebija spominje samo hrvate
smori me sa copy paste smećem sa islam bosne, koje je izvađeno iz konteksta
eto priznajem Hrvata nikada nije ni bilo, njih je Ante Starčević prije par godina stvorio
dok su Bošnjaci u Bosni od stoljeća sedmog ili čak ranije
samo što su Hrvati zaboravili da su Bošnjački katolici, Srbi da su pravoslavni a Muslimani da su muslimanski Bošnjaci
ali ajde barem su se Muslimani sjetili prije nepunih 20 godina da su Bošnjaci![]()
jesi zadovoljan i sretan?
male ispravke su neophodne, nisu ZABORAVILI nego su nacionlnom propagandom odvraćeni od bošnjaštva
i nisu se Muslimani SJETILI nego im je branjeno za vrijeme komunjar da VRATE svoje historijsko ime, kada je Bosna postala nezavisna, i kada su sami ODLUČIVALI osovjoj sufbini i inkog nije bilo da im nešto zabranjuje ili naređuje, ONDA SU I POVRATILI svoje staro ime
-
penkalaa
#1214 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
orginalno su bili pagani i vjerovali su u sunce i zvijezde i slično. heretici su bili ali i kršćaniMiss RX wrote: Mislim da ljudi koji su tada zivjeli prije Osmanlija koji su originalno bili heteretici,i kojima je rimo katolicka crkva nametnula novu vjeru i u svojoj dusi je nikad nisu prihvatili ,sasvim lako su prihvatili islam Prije svega zbog povlastica i borbe za opstanak.
možda se njihova vjera samo 1% razlikovala od službene katoličke
ali to je dovoljno bilo da ih proglase hereticima,prelaskom na katoličku crkvu nisu promjenili vjeru
ovo drugo što si naveo je glavni faktor pored straha islamizacije u Bosni
pa nema naroda na svijetu koji se nije izmješao i koji je čist.Miss RX wrote: Sto se tice istrazivanja koliko je Hrvata,Srba bilo na tim podrucjima,mislim koliko etnicki cisti,mislim da tu svi grijesite.Mislim da se katolici i pravoslavci Bosne mnogo blizi po mentalitetu sa muslimanima BiH.Na svim tim podrucjima dolazilo je do velikih migracija naroda.Ne mozemo naci ni jednu etnicku grupu cistokrvnu sto su dokazala geneticka istrazivanja na tim podrucjima.Svi ti narodi ,ljudi su se medjusobno mjesali(brakovi) kroz vijekove i sasvim je smijesno da se nacionalno prepiremo i jedne druge odvajamo i mrzimo.
-
penkalaa
#1215 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
tko može zabraniti nekom narodu ime, tkooo?Pickoo wrote:
konačno nešto pametno da si napiso
male ispravke su neophodne, nisu ZABORAVILI nego su nacionlnom propagandom odvraćeni od bošnjaštva
i nisu se Muslimani SJETILI nego im je branjeno za vrijeme komunjar da VRATE svoje historijsko ime, kada je Bosna postala nezavisna, i kada su sami ODLUČIVALI osovjoj sufbini i inkog nije bilo da im nešto zabranjuje ili naređuje, ONDA SU I POVRATILI svoje staro ime
nitko na svijetu
ali kao što rekoh odustajem od rasprave sa tobom
- Pickoo
#1216 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
opet bulaznišpenkalaa wrote:orginalno su bili pagani i vjerovali su u sunce i zvijezde i slično. heretici su bili ali i kršćaniMiss RX wrote: Mislim da ljudi koji su tada zivjeli prije Osmanlija koji su originalno bili heteretici,i kojima je rimo katolicka crkva nametnula novu vjeru i u svojoj dusi je nikad nisu prihvatili ,sasvim lako su prihvatili islam Prije svega zbog povlastica i borbe za opstanak.
možda se njihova vjera samo 1% razlikovala od službene katoličke
ali to je dovoljno bilo da ih proglase hereticima,prelaskom na katoličku crkvu nisu promjenili vjeru
ovo drugo što si naveo je glavni faktor pored straha islamizacije u Bosni
da li su maniheji/dualisti kršćani ???
pa nema naroda na svijetu koji se nije izmješao i koji je čist.[/quote]Miss RX wrote: Sto se tice istrazivanja koliko je Hrvata,Srba bilo na tim podrucjima,mislim koliko etnicki cisti,mislim da tu svi grijesite.Mislim da se katolici i pravoslavci Bosne mnogo blizi po mentalitetu sa muslimanima BiH.Na svim tim podrucjima dolazilo je do velikih migracija naroda.Ne mozemo naci ni jednu etnicku grupu cistokrvnu sto su dokazala geneticka istrazivanja na tim podrucjima.Svi ti narodi ,ljudi su se medjusobno mjesali(brakovi) kroz vijekove i sasvim je smijesno da se nacionalno prepiremo i jedne druge odvajamo i mrzimo.
opet lupaš lončiće
šta po tebi kaže genetičko istraživanje ???
- Pickoo
#1217 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
ne mislim se s tobom vrtiti ukrugpenkalaa wrote:tko može zabraniti nekom narodu ime, tkooo?Pickoo wrote:
konačno nešto pametno da si napiso
nitko na svijetu
ali kao što rekoh odustajem od rasprave sa tobom
vrati se par stranica unazad gdje sam postavio izlaganja i citate Hamdije Pozderca - "oca" muslimanske nacije u BH
- Miss RX
#1218 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
Bogumilsko ucenje i filozofija se razlikuje od krscanske i oni nisu bili krscani.Zato i jesu bili proganjani i proglasenim hereticima.Unisteni su jer su bili manjina,a vjerovatno nisu bili ni osvajacki(ratnicki) narodi..Prihvatali su novu krscansku vjeru ali ocigedno nisu dovoljno jer je nisu ni branili.Islam im je bio blizi ili povlastice koje su Osmanlije nudile.Sto se tice moga spominjanja genetskog porijekla Bosanaca,mozete naci na mnogo stranica.I DNK dokazuje da su ljudi bas sa nasih podrucja originalni stanovnici Balkana.Tvrdi se da bas stanovnici tih podrucja najvise imaju ilirske krvi.Najmanje je slavenske krvi u nama.E sad ,desilo se da su ta slavenska plemena Srbi,Hrvati uspjeli da nametnu svoj jezik i dominaciju na tim podrucjima.Mada se meni licno cini da ono pagansko jos uvijek lezi u svima nama....
-
Pripovjedac
#1219 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
...
Last edited by Pripovjedac on 10/07/2021 16:42, edited 1 time in total.
-
penkalaa
#1220 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
čekaj, zar nije po vama bila Bosanska crkva i krstjani najzastupljenija hereza u Bosni?Miss RX wrote:Bogumilsko ucenje i filozofija se razlikuje od krscanske i oni nisu bili krscani.Zato i jesu bili proganjani i proglasenim hereticima.Unisteni su jer su bili manjina,a vjerovatno nisu bili ni osvajacki(ratnicki) narodi
sada su neki manihejci, bogumili i sl.
počeo sam se gubiti od svekolike Bosanske hereze
naravno je da im je Kuran, arapsko jezik i pismo kao i istočnjačka kultura bila bližaMiss RX wrote:Prihvatali su novu krscansku vjeru ali ocigedno nisu dovoljno jer je nisu ni branili.Islam im je bio blizi
nego srodno okružje, kultura i vjera koja je tu stolječima bila prisutna
po tebi je u Bosni bilo kao na bliskom istoku i prije dolaska Turaka
daj ne fantaziraj
pa po tim genima su Hrvati u dalm zagori i hercegovini najautohtonije stanovništvo, a ne Bosanci iz BosneMiss RX wrote: Sto se tice moga spominjanja genetskog porijekla Bosanaca,mozete naci na mnogo stranica.I DNK dokazuje da su ljudi bas sa nasih podrucja originalni stanovnici Balkana.Tvrdi se da bas stanovnici tih podrucja najvise imaju ilirske krvi.Najmanje je slavenske krvi u nama.E sad ,desilo se da su ta slavenska plemena Srbi,Hrvati uspjeli da nametnu svoj jezik i dominaciju na tim podrucjima.Mada se meni licno cini da ono pagansko jos uvijek lezi u svima nama....
a i to najautohtonije stanovništvo ima jedva 20-30% tih gena, neznam točno
a kao nisu se miješali a i oni smiksani kao bloody mary lol
-
zović
#1221 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
Pickoo wrote:odlično is našao primjer gdje ćeš pokopati samog sebe, PRAVI hrvati pričaju kajkavski, još jedan dokaz da kao Bošnjaci koji su pričali ikavski, ni oni koji su katoličke vjere veze nemaju sa pravim hrvatimazović wrote:
,,Didov štap,,...je ikavski govor bosanskih Hrvata.Valjda bi da su u pitanju muslimani i Bošnjaci bio ,,dedin štap,,.
o čemu ti ???zović wrote: Izvadak iz sidžila careve džamije u Sarajevu iz g.1465 o prijelazima u okolici Jajca
,,Sultan Fatih je ostavio zemlju u selima oko Jajca pateranima koji su prešli na islam.Ali kada su oni iznevjerili islam i opšet prešli na kršćanstvo,to ih sultan protjera u Anatoliju i oduzme im zemlje iz vlasništva,,
po popisu 1604. 73% Bošnjaka je več islamske religije
Kajkavci su Slovenci a ,,pravi Hrvati su samo čakavci i ikavci tj. stari Bosanci i Hercegovci!
- Challenger__
#1222 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
Imaš li ti završenu osnovnu školu, Zoviću?zović wrote: Kajkavci su Slovenci a ,,pravi Hrvati su samo čakavci i ikavci tj. stari Bosanci i Hercegovci!
-
zović
#1223 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
Za raspravljati sa tobom o povijesti škola mi uopće nije potrebna!Challenger__ wrote:Imaš li ti završenu osnovnu školu, Zoviću?zović wrote: Kajkavci su Slovenci a ,,pravi Hrvati su samo čakavci i ikavci tj. stari Bosanci i Hercegovci!
- Challenger__
#1224 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
Očito je nemaš, gigante.zović wrote:Za raspravljati sa tobom o povijesti škola mi uopće nije potrebna!
Evo, pitanje:
1. prvo pitanje: čakavica je
a. dijalekat,
b. izgovor
2. pitanje: ikavica je
a. dijalekat
b. izgovor
-
penkalaa
#1225 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
kakva je razlika između dijalekta i izgovora?Challenger__ wrote:Očito je nemaš, gigante.zović wrote:Za raspravljati sa tobom o povijesti škola mi uopće nije potrebna!
Evo, pitanje:
1. prvo pitanje: čakavica je
a. dijalekat,
b. izgovor
2. pitanje: ikavica je
a. dijalekat
b. izgovor
eto ja priznajem da pojma nemam