Dešavanja u Sandžaku

Post Reply
Ludzak

#1201 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Ludzak »

ObserverMode wrote:Najveća podvala na koju su Bošnjaci nasjeli je ta da im je Crna Gora (koja je navodno suprotstavljena Srbiji) apriori prijatelj.
Boze sacuvaj. Narod koji je pomagao Srbima u pokolju mi ne mogu biti prijatelji. '
Nikad ih nisam ni zvao prijateljima. Al ima nas Bosnjaka dosta koji su naivni pa ih smatraju, ali ja NE.
Ludzak

#1202 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Ludzak »

chill001 wrote:
Ludzak wrote:Nekad je Sandzak bio Bosnjacki, a sad je vecina Srpski ;)
... ?

I danas su Bosnjaci vecina u Sandzaku
Jesi li siguran 100% ?
chill001

#1203 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by chill001 »

Ludzak wrote:Jesi li siguran 100% ?
http://en.wikipedia.org/wiki/Sand%C5%BEak#Demographics
ObserverMode

#1204 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by ObserverMode »

Bošnjaci su, po popisima kojima diriguju Srbija i Crna Gora, većina u Sandžaku, ne treba ti ništa više.

Tu naravno računam i ove koji su se izjasnili kao "Muslimani", kao i ostale varijacije koje u sebi sadrže imena "Bošnjak", "Bosanac" i "Musliman", sve su to dakako Bošnjaci. Ima tu i Bošnjaka koji su se izjasnili kao Crnogorci.
seksan

#1205 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by seksan »

Lider u regionu wrote:
seksan wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Može li iko zamisliti bosansku pravoslavnu crkvu? Nema teorije. Prema tome reciprocitet: Može li ijedan Sandžaklija-musliman zamisliti da duhovno nije vezan za Sarajevo?
Podrška Muftiji Zukorliću.

Pa ni ja nebi nista bolji odgovor smislila da me neko pita ej znas sta Hrvatica si, kako to da za sebe kazes da si Bosnjakinja, a uzivas u privilegijama Hr!
:run:

Drugo pitanje:
- Ako se nazivate Bosnjacima "duhovno",zasto je problem udati kcer za bosnjaka? :)
Oni su Bosnjaci onoliko godina koliko i ljudi u Bosni i to po kulturnoj, jezickoj, vjerskoj, genetskoj i svakoj drugoj osnovi i imas gore na pocetku ove strane sve lijepo objasnjeno u vezi toga o privilegijama pa citaj i zamolio bih te idi na drugo mjesto pa trolaj ,]posto u redu da izmisljas da konobari zarade 2000-3000 maraka za dan[, da mozes baveci se poljoprivredom da zaradis 15000 mjesecnoda radis kao seksolog, menadzer , vjeroucitelj i u poljoprivredi posto to je benigno trolanje ali da negiras postojanje Bosnjaka i da ti iz Hrvatske sudis ko je Bosnjak ko nije to ne mozes.
Gdje sam ja rekla da toliko konobari zarade? Drugo pitanje gdje sam ja rekla da mi je MJESECNA ZARADA 15000 na osnovu poljoprivrede? Zaista ne znam gdje ko vas uci da tako lazete i izvrcete tudje rijeci! Majka ili babo? Znaci naveo si, sada dokazi svoje tvrdnje! Tako mi Allaha vece lazove od vas nisam vidjela.

Ne znam stvarno ko vas uci da tako lazete.. bože sacuvaj!

Ako vi imate problem da ne razumijete sta vam covjek pise onda idite se lijeciti! Mozda zbog toga niste ni zaposleni! Covjek vam zatrazi olovku vi donesete kantu! :D

Trece, nisi mi odgovorio na moje pitanje, ako se sandzos smatra bosnjakom sto mu je problem udati kcer za bosnjaka?! Nekako ispada lakse je za srbina nego za bosnjaka! Vec kad toliko servirate tu nacionalnost.
Opetja033

#1206 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Opetja033 »

seksan wrote:
RATM56 wrote:
seksan wrote:Smijem li nesta da pitam?

Po cemu jedan sandzo tvrdi d aje bosnjak iako uziva privilegije Srbije. nekako, ovamo dodju jednu pricu mi smo bosnjaci, ovo ono a ovamo uzivaju plate Srbije, primanja i doprinose Srbije. Zasto vec ako kazu da su bosnje, zasto ne primaju i BiH-crkavice. :)
Građani su Srbije i imaju na to pravo. Mi Balkanci ne određujemo nacionalnost po putnim ispravama koje posedujemo.
Pa po cemu se ONDA nazivaju Bosnjacima? :thumbup:
Klasicna spika onoga ko mrzi i prezire sve bosnjacko. Mislis ljudi retardirani pa ce nasjesti na gluposti koje ti ovdje prosipas? Po tvojoj logici Albanci u Presevskoj dolini su zapravo Srbi sa malo cudnim naglaskom? A Mađari u Vojvodini su takodje Srbi? U Istri ne postoji talijanska manjina, sve su to Hrvati? Ili da se kojim slucajem manji entitet odvoji od BiH, za pedeset godina ce neko sa takvim IQ-om postavljati pitanje "kako Bosnjaci u RS mogu biti Bosnjaci"?
Je li tebi bas toliki problem da shvatis da etnicka pripadnost nema ama bas nista sa drzavnim granicama? Ako je tako iskreno te zalim. Ali ovdje se naravno ne radi o neznanju nego o iskonskoj i nevjesto prikrivenoj mrznji prema Bosnjacima.
chill001

#1207 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by chill001 »

seksan wrote:Trece, nisi mi odgovorio na moje pitanje, ako se sandzos smatra bosnjakom sto mu je problem udati kcer za bosnjaka?! Nekako ispada lakse je za srbina nego za bosnjaka!
O cemu ti ovo... ?
ObserverMode

#1208 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by ObserverMode »

chill001 wrote:
seksan wrote:Trece, nisi mi odgovorio na moje pitanje, ako se sandzos smatra bosnjakom sto mu je problem udati kcer za bosnjaka?! Nekako ispada lakse je za srbina nego za bosnjaka!
O cemu ti ovo... ?
Ma pusti ga, trabunja gluposti po forumu evo ima i dvije hevte.
bokakotorska

#1209 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by bokakotorska »

PipiDugaDevetka wrote:
ObserverMode wrote:Ni to. Ništa. Bošnjaci su im valjali kad su se borili za nezavisnost, a sad bi ih najrađe ukinuli da mogu.

Najlakše je pričat' kako je teško napraviti prekograničnu autonomiju. Šta recimo gospoda misli o ideju da se oforme autonomne regije Sjeverni i Južni Sandžak, pa da se onda naknadno priča o saradnji te dvije regije, recimo to za početak. Milovi jurišnici su nas preveslali i ja ih više ne smatram saveznicima.
Ni ja. Glasati protiv Mila i tako vratiti Crnu nam Goru u bijuSr. Ja se za to zalažem u ovakvoj trenutnoj turbulentnoj situaciji.
Dakle, nikakve osvete, kršenja Cg. zakona,...mirno i pismeno zaokruživanjem prilikom glasanja na slijedećim izborima izvesti revoluciju i vratiti Crnu Goru Srbiji. Drugi put će paziti kako se ''drži data riječ''.
Pipi majku mu, kako turbulentna situacija u kojoj isti covek vlada cirka od 91ve :-)

Nema se sta Crna Gora vracati Srbiji ali se ima zasto drzavno objedinjavati.

Tako je i bilo. Tu je i Bosna bila, a i Hercegovina.

Odgovor na sva sadasnja mikro pitanja lezi u pitanju :

Sta su Bosnjaci iz BiH hteli odcepljenjem od Juge ? Sta su time dobili ili sta je ko time dobio, kako god hoces.

No na to izgleda nema ko da odgovori. Jos uvek :cry:
chill001

#1210 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by chill001 »

bokakotorska wrote:Sta su Bosnjaci iz BiH hteli odcepljenjem od Juge ? Sta su time dobili ili sta je ko time dobio, kako god hoces.

No na to izgleda nema ko da odgovori. Jos uvek :cry:
Sta su Srbi htjeli odcepljenjem od Bosne? Sta su dobili formiranjem genocidnog entiteta... ? Odgovori na to prvo.
seksan

#1211 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by seksan »

ObserverMode wrote:
chill001 wrote:
O cemu ti ovo... ?
Ma pusti ga, trabunja gluposti po forumu evo ima i dvije hevte.
Da prevedem kako to da udajete kcerke za srbe, ne branite da se udaju za srbe a branite da s eudaju za bosnjake, iako se i sami smatrate bosnjacima!

nema mi logike :)

O pokrivanju da ne govorim. Koliko sam sandzaklijki upoznala iz pazara koje su mi pricale da nemaju kontakt s roditeljima jer svoju kcer smatraju vehabijkom.
Pa me zanima kako to od sredine gdje se svi smatraju muslimanima.

Da prevedem sandzaklijama nije normalno da se jedna djevojka pokrije, jer smatraju da je obescascena, kako to vi nazivate? Kod sandzaklija se zene tek pokrivaju kada se vrate s abracnom putovanja,..ili eventualno godinama kasnije ili nikako..pa me zanima ta kontradiktornost tog drustva!

kako to od jedne zajednice gdje se svi smatraju muslimanima.

Sama pomisao i pomisliti da se zena pokriva jer je izgubila svoju cast! :run:
chill001

#1212 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by chill001 »

seksan wrote:Da prevedem kako to da udajete kcerke za srbe, ne branite da se udaju za srbe a branite da s eudaju za bosnjake, iako se i sami smatrate bosnjacima!
A gdje ti to vide da se Bosnjakinje iz Sandzaka udaju za Srbe?

Mjesovitih brakova u Sandzaku nije bilo mnogo ni za vrijeme SFRJ, prema tome na osovu cega izvlacis taj zakljucak... ?
seksan

#1213 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by seksan »

Sandzaklijke su to same pricale, cak je ova jedna bjezala da bi se udala u Bihac. :) Dvije sestre su udate u sarajevu vec 7godina..7godina nemaju kontakt s roditeljima. problem? zato sto je sarajlija!
chill001

#1214 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by chill001 »

seksan wrote:Sandzaklijke su to same pricale, cak je ova jedna bjezala da bi se udala u Bihac. :) Dvije sestre su udate u sarajevu vec 7godina..7godina nemaju kontakt s roditeljima. problem? zato sto je sarajlija!
Gluposti... koliko samo znam brakova izmedju Bosnjaka/Bosnjakinja iz Bosne i Sandzaka... Pravis generalizacije na osnovu pojedinacnih primjera.

Sta... kao nema ljudi u Bosni, narocito u Sarajevu, koji ne bi htjeli da im cerka ode za Sandzakliju? I sad treba i na osnovu tog primjera neku generalizaciju da pravimo?
addem

#1215 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by addem »

Svasta sam cuo u zivotu al ovo je najludja stvar. Znam mnogo cura iz Sandzaka koje su se udale za Sarajlije.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
Maverick78

#1216 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Maverick78 »

addem wrote:Svasta sam cuo u zivotu al ovo je najludja stvar. Znam mnogo cura iz Sandzaka koje su se udale za Sarajlije.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
:thumbup:

Nego evo i meni hanuma porijeklom iz Bosne i to iz Krajine, a ne bih imao nista protiv da mi sutra zet i snaha budu iz Bosne :thumbup: :bih:
Ludzak

#1217 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Ludzak »

Ma kakve bre Sandzaklije? Oni su u Srbiji odn Crnoj gori pa su samim time su Srbi (odn. Crnogorci) hehehe :lol: :lol: :bih:
Mastermind30

#1218 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Mastermind30 »

Sandzaklije su nakon cetnika najvece zlo koje je desilo ovom gradu
Barbe

#1219 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Barbe »

Ludzak wrote:Ma kakve bre Sandzaklije? Oni su u Srbiji odn Crnoj gori pa su samim time su Srbi (odn. Crnogorci) hehehe :lol: :lol: :bih:
Pa poreklom sigurno,isto kao veci deo BiH sto su Srpskog porekla.Samo budite objektivni,i priznajte ono sto su vam i pra-pra-pra...djedovi znali,i takve velicine kao sto je Mesa Selimovic ili Emir Kusturica.
chupacabra

#1220 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by chupacabra »

Barbe wrote:
Ludzak wrote:Ma kakve bre Sandzaklije? Oni su u Srbiji odn Crnoj gori pa su samim time su Srbi (odn. Crnogorci) hehehe :lol: :lol: :bih:
Pa poreklom sigurno,isto kao veci deo BiH sto su Srpskog porekla.Samo budite objektivni,i priznajte ono sto su vam i pra-pra-pra...djedovi znali,i takve velicine kao sto je Mesa Selimovic ili Emir Kusturica.
Posto si veliki Srbin, a vjerujem i sa ove strane Drine, onda vjerujem da si propustio da procitas srpsko djelo zvano Nacertanije od Ilije Garasanina. Ako jesi, ostavi gusle i brlju i knjigu u ruke. Tu ces naci nesto o svom "pra pra pra" porijeklu i kako ga Garasanin naziva. Da citiram:..."Bosnjaci pravoslavne vere, Bosnjaci katolicke vere, Bosnjaci muhamedanske vere"... Kad smo vec o porijeklu, veliki Srbine.
Barbe

#1221 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Barbe »

chupacabra wrote:
Barbe wrote:
Posto si veliki Srbin, a vjerujem i sa ove strane Drine, onda vjerujem da si propustio da procitas srpsko djelo zvano Nacertanije od Ilije Garasanina. Ako jesi, ostavi gusle i brlju i knjigu u tuke. Tu ces naci nesto o svom "pra pra pra" porijeklu i kako ga Garasanin naziva. Da citiram:..."Bosnjaci pravoslavne vere, Bosnjaci katolicke vere, Bosnjaci muhamedanske vere"... Kad smo vec o porijeklu, veliki Srbine.
Ovaj argument sam cuo vec milion puta.I da ga ponovite milijardu nece biti istinit,jer se to koristi iskljucivo kao geografska odrednica.Nikako da razdvojite geografsko poreklo od etnickog.Jel si cuo za Cara Konstantina?Srpske zemlje:Raska,Duklja,Travunija,Hum,BOSNA...
TheMule

#1222 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by TheMule »

A car Konstantin nije imo nikakvog interesa da Bosnu naziva srpskom zemljom? Isti interes mu je bio ko i Kacavendi
TheMule

#1223 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by TheMule »

Ovo o geografskoj odredici nigdje veze kad se pogleda ta recenica. Jasno se odnosti na ljude koji tu zive i koji tako sebe zovu.
Barbe

#1224 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Barbe »

TheMule wrote:A car Konstantin nije imo nikakvog interesa da Bosnu naziva srpskom zemljom? Isti interes mu je bio ko i Kacavendi
:? Uporedjujes istorijske izvore,licnosti sa kacavendom?!WTF? :-) Detinjasto i maloumno. :lol:
TheMule

#1225 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by TheMule »

Barbe wrote:
TheMule wrote:A car Konstantin nije imo nikakvog interesa da Bosnu naziva srpskom zemljom? Isti interes mu je bio ko i Kacavendi
:? Uporedjujes istorijske izvore,licnosti sa kacavendom?!WTF? :-) Detinjasto i maloumno. :lol:
Konstantin je bio religijski lider kao i politicki. Nema tu nikakve sumnje da mu je bilo u interesu da siri vjeru zapadno sto vise moguce. Ne moze se to uzeti zdravo za gotovo, vec se sve treba gledati kritickim okom
Post Reply