Upravo 2008. je nafta imala rekordnu cijenu.tec wrote: ...
Koliko su cijene poskupile u 5 godina samo na benzinu/i naftnim derivatima koji je jedan od najvecih troskova?
...
http://www.infomine.com/investment/meta ... e-oil/all/
Moderator: anex
Upravo 2008. je nafta imala rekordnu cijenu.tec wrote: ...
Koliko su cijene poskupile u 5 godina samo na benzinu/i naftnim derivatima koji je jedan od najvecih troskova?
...
Autoput koji se pravi u BiH je dio evropskog koridora Vc.JOINT_1921 wrote:Joj sto ne mogu ovih pametovanja, eto neko je odlucio da se napravi i to je odmah pametno, svuda se gradi i odmah je i kod nas to pametno, svugdje ima para pa se to pravi, svugdje ima privrede pa se to pravi da se uveze, poveze.. Sta ce tebi neki prolaz na jadran, hrvati napravili autoputeva sto mi nikad necemo, a koliko znam zapadnije su od nas, pa sad ce kad napravimo autoput sav saobracaj preusmjeriti na nas, i mi cemo mi biti jedna od glavnih prometnica, put svile... Zapamtite, BiH NIKAD nece biti strateski znacjana za Evropu, jer nemamo nista sto bi njima trebalo, nego smo samo prokleti balkanci, muslimani, divljaci koju se ne mogu medju sobom a ne tek tamo sa njima ostalima.
Griješiš prijatelju, mi nemamo neko bogatstvo koje bi koristilo Evropi, ali nažalost imamo takav položaj i takav sastav stanovništa da smo mi linija razgraničenja istoka i zapada.JOINT_1921 wrote:Joj sto ne mogu ovih pametovanja, eto neko je odlucio da se napravi i to je odmah pametno, svuda se gradi i odmah je i kod nas to pametno, svugdje ima para pa se to pravi, svugdje ima privrede pa se to pravi da se uveze, poveze.. Sta ce tebi neki prolaz na jadran, hrvati napravili autoputeva sto mi nikad necemo, a koliko znam zapadnije su od nas, pa sad ce kad napravimo autoput sav saobracaj preusmjeriti na nas, i mi cemo mi biti jedna od glavnih prometnica, put svile... Zapamtite, BiH NIKAD nece biti strateski znacjana za Evropu, jer nemamo nista sto bi njima trebalo, nego smo samo prokleti balkanci, muslimani, divljaci koju se ne mogu medju sobom a ne tek tamo sa njima ostalima.
Kad dođeš u Ploče, kuda možeš dalje?korisnik.1 wrote:Griješiš prijatelju, mi nemamo neko bogatstvo koje bi koristilo Evropi, ali nažalost imamo takav položaj i takav sastav stanovništa da smo mi linija razgraničenja istoka i zapada.JOINT_1921 wrote:Joj sto ne mogu ovih pametovanja, eto neko je odlucio da se napravi i to je odmah pametno, svuda se gradi i odmah je i kod nas to pametno, svugdje ima para pa se to pravi, svugdje ima privrede pa se to pravi da se uveze, poveze.. Sta ce tebi neki prolaz na jadran, hrvati napravili autoputeva sto mi nikad necemo, a koliko znam zapadnije su od nas, pa sad ce kad napravimo autoput sav saobracaj preusmjeriti na nas, i mi cemo mi biti jedna od glavnih prometnica, put svile... Zapamtite, BiH NIKAD nece biti strateski znacjana za Evropu, jer nemamo nista sto bi njima trebalo, nego smo samo prokleti balkanci, muslimani, divljaci koju se ne mogu medju sobom a ne tek tamo sa njima ostalima.
http://en.wikipedia.org/wiki/Adriatic%E ... n_motorwayVjecitiStudent wrote:Kad dođeš u Ploče, kuda možeš dalje?korisnik.1 wrote:Griješiš prijatelju, mi nemamo neko bogatstvo koje bi koristilo Evropi, ali nažalost imamo takav položaj i takav sastav stanovništa da smo mi linija razgraničenja istoka i zapada.JOINT_1921 wrote:Joj sto ne mogu ovih pametovanja, eto neko je odlucio da se napravi i to je odmah pametno, svuda se gradi i odmah je i kod nas to pametno, svugdje ima para pa se to pravi, svugdje ima privrede pa se to pravi da se uveze, poveze.. Sta ce tebi neki prolaz na jadran, hrvati napravili autoputeva sto mi nikad necemo, a koliko znam zapadnije su od nas, pa sad ce kad napravimo autoput sav saobracaj preusmjeriti na nas, i mi cemo mi biti jedna od glavnih prometnica, put svile... Zapamtite, BiH NIKAD nece biti strateski znacjana za Evropu, jer nemamo nista sto bi njima trebalo, nego smo samo prokleti balkanci, muslimani, divljaci koju se ne mogu medju sobom a ne tek tamo sa njima ostalima.
Toliko je to jedan prometan i perspektivan pravac, da i Hrvatska do Dubrovnika planira praviti tek brzu cestu.Alfons Kauders wrote:http://en.wikipedia.org/wiki/Adriatic%E ... n_motorwayVjecitiStudent wrote: Kad dođeš u Ploče, kuda možeš dalje?
Opet svoje stavove baziraš na medijskim špekulacijama.VjecitiStudent wrote:Toliko je to jedan prometan i perspektivan pravac, da i Hrvatska do Dubrovnika planira praviti tek brzu cestu.Alfons Kauders wrote:http://en.wikipedia.org/wiki/Adriatic%E ... n_motorwayVjecitiStudent wrote: Kad dođeš u Ploče, kuda možeš dalje?
Griješiš ti! Samo budala može reči da nismo bogata zemlja prirodnim resursima kad jesmo i da imamo imalo pameti mogli bi živjeti kao lordovi, ali imamo kriminogene političare koji gledaju samop svoj interes.korisnik.1 wrote:Griješiš prijatelju, mi nemamo neko bogatstvo koje bi koristilo Evropi, ali nažalost imamo takav položaj i takav sastav stanovništa da smo mi linija razgraničenja istoka i zapada.JOINT_1921 wrote:Joj sto ne mogu ovih pametovanja, eto neko je odlucio da se napravi i to je odmah pametno, svuda se gradi i odmah je i kod nas to pametno, svugdje ima para pa se to pravi, svugdje ima privrede pa se to pravi da se uveze, poveze.. Sta ce tebi neki prolaz na jadran, hrvati napravili autoputeva sto mi nikad necemo, a koliko znam zapadnije su od nas, pa sad ce kad napravimo autoput sav saobracaj preusmjeriti na nas, i mi cemo mi biti jedna od glavnih prometnica, put svile... Zapamtite, BiH NIKAD nece biti strateski znacjana za Evropu, jer nemamo nista sto bi njima trebalo, nego smo samo prokleti balkanci, muslimani, divljaci koju se ne mogu medju sobom a ne tek tamo sa njima ostalima.
JOINT_1921 wrote:Ja koliko znam to je Turska, poveznica istoka i zapada, zasto bi neko skretao od Save preko planinskih podrucja, kad moze na Beograd pa se spustiti dole.. Mene zanima, eto napravimo autoput za 20 godina, od mora do Save, koji su to po vama pozitivni bilansi tog autoputa, osim cestarine, a o visini prometa necemo, ja mislim da ce to biti preskupo za nas, a dobro za turiste sa sjevera Hrvatske, Mađarske i ostalih zemalja...
Krenimo od vode, preko poljoprivrede i da ne nabrajam dalje!JOINT_1921 wrote:Kojim prirodnim resursima smo bogati, a da to moze zadovoljiti makar evropske apetite, da ne kazem svjetske, osim nasih bosanskih, za nase potrebe... ?
Ja ipak ne bih rekao da smo bogati, nego da imamo dovoljno za svoje potrebe, ali mi i dalje uvozimo u velikim kolicinama kako vodu, tako i poljoprivredne proizvode.Better Man wrote:Krenimo od vode, preko poljoprivrede i da ne nabrajam dalje!JOINT_1921 wrote:Kojim prirodnim resursima smo bogati, a da to moze zadovoljiti makar evropske apetite, da ne kazem svjetske, osim nasih bosanskih, za nase potrebe... ?
Ko je rekao da nema svrhu, samo mi reci gdje je tu ekonomski razvoj zemlje ? Ja tvrdim da je bilo pametnijih nacina za uloziti novac, a ne da autoput nema svrhu. Smanjit ce se i broj nesretnih i poginulih od gladi ako ljudima napravis mjesta da rade, das podsticaje za poljoprivredu (zemljiste, stoka, otkup, itd.). Sa kojim parama moj ti, ko to ide u Zagreb da se vrati isti dan? Malo ko, slozit ces se... Domaci turizam uz autoput ??? Hmmm I don't think so, ko se zaputio na jadran ide na jadran, a ne na neku nasu turisticku destinaciju sa koje mora sici sa autoputa 100 km, i jos plus nije adekvatna destinacija jer mora biti uredjena, usminkana, sa ljudima koji su profesionalci tu, itd.Better Man wrote:JOINT_1921 wrote:Ja koliko znam to je Turska, poveznica istoka i zapada, zasto bi neko skretao od Save preko planinskih podrucja, kad moze na Beograd pa se spustiti dole.. Mene zanima, eto napravimo autoput za 20 godina, od mora do Save, koji su to po vama pozitivni bilansi tog autoputa, osim cestarine, a o visini prometa necemo, ja mislim da ce to biti preskupo za nas, a dobro za turiste sa sjevera Hrvatske, Mađarske i ostalih zemalja...
Samo jedan je dovoljan, a to je da će se smanjiti drastično broj saobraćajnih nesreća i poginulih u istim! Da ne govorim da će se vrijeme putovanja npr. u zagreb skratiti za jedno sat do dva sata i da će biti najnormalnije otići u isti rano ujutro i vratiti se isti dan kući. Da smo imali pametne političare već bi ga imali gotovog i svi turisti koji iz Evrope idu na jadran išli bi preko BiH i tu bi bila prilika za veliku zaradu što kroz putarinu, što kroz domaći turizam. Smo budala može reči da autoput nema svrhu.
Je li ovo neka sala ili sta?korisnik.1 wrote:
Griješiš prijatelju, mi nemamo neko bogatstvo koje bi koristilo Evropi, ali nažalost imamo takav položaj i takav sastav stanovništa da smo mi linija razgraničenja istoka i zapada.
Uvozimo zato što smo lijeni da iskoristimo svoje resurse i ulažemo u njih i da zaštitimo svoje poljoprivredne proizvođače! Industrija je prošlost, budučnost BiH je u turizmu, poljoprivrednoj prizvodnji, ekologiji i sl. i kad bi to znali iskoristiti bili bi jako bogata zemlja. Glavni problem je taj što imamo 90% korumpiranih i kriminogenih političara koje jedino interesuje lična korist!Canton wrote:Ja ipak ne bih rekao da smo bogati, nego da imamo dovoljno za svoje potrebe, ali mi i dalje uvozimo u velikim kolicinama kako vodu, tako i poljoprivredne proizvode.Better Man wrote:Krenimo od vode, preko poljoprivrede i da ne nabrajam dalje!JOINT_1921 wrote:Kojim prirodnim resursima smo bogati, a da to moze zadovoljiti makar evropske apetite, da ne kazem svjetske, osim nasih bosanskih, za nase potrebe... ?
Poljoprivreda nije resurs, nego grana privrede, imamo zemlju koja se ne obradjuje, imamo zemlju gdje je sve zaraslo (hoces li u Sloveniji nesto tako vidjeti, ili Austriji ?), ne kosi se trava, nema stoke, znaci to nije resurs... Voda je trenutno podcijenjena, i tesko je, da ne kazem pretesko izvoziti vodu, ona treba i mora da sluzi da zadovolji nase potrebe, a ne neke Jane na ku.rac ih nabijem.. Da bi se probio vani morao bi brat bratu milijardu u reklame uloziti..Better Man wrote:Krenimo od vode, preko poljoprivrede i da ne nabrajam dalje!JOINT_1921 wrote:Kojim prirodnim resursima smo bogati, a da to moze zadovoljiti makar evropske apetite, da ne kazem svjetske, osim nasih bosanskih, za nase potrebe... ?
Evo ti jedan primjer kako smanjiti broj nezaposlenih, otvori javne radove, npr. za gradnju autoputa i obezbjedi ljudima da imaju hranu i platu. Problem je večine ljudi što bi svi prijevremenu penziju i da ništa ne rade! Najgora vrsta ljudi u BiH su pripadnici oružanih snaga koji su najveći lezihljeboviči i neradnici koji samo razmišljaju kako se dočepati penzije i da nemoraju ništa raditi. Takvih ljudi se trebamo što prije riješiti, ako želimo napredak.JOINT_1921 wrote:Ko je rekao da nema svrhu, samo mi reci gdje je tu ekonomski razvoj zemlje ? Ja tvrdim da je bilo pametnijih nacina za uloziti novac, a ne da autoput nema svrhu. Smanjit ce se i broj nesretnih i poginulih od gladi ako ljudima napravis mjesta da rade, das podsticaje za poljoprivredu (zemljiste, stoka, otkup, itd.). Sa kojim parama moj ti, ko to ide u Zagreb da se vrati isti dan? Malo ko, slozit ces se... Domaci turizam uz autoput ??? Hmmm I don't think so, ko se zaputio na jadran ide na jadran, a ne na neku nasu turisticku destinaciju sa koje mora sici sa autoputa 100 km, i jos plus nije adekvatna destinacija jer mora biti uredjena, usminkana, sa ljudima koji su profesionalci tu, itd.Better Man wrote:JOINT_1921 wrote:Ja koliko znam to je Turska, poveznica istoka i zapada, zasto bi neko skretao od Save preko planinskih podrucja, kad moze na Beograd pa se spustiti dole.. Mene zanima, eto napravimo autoput za 20 godina, od mora do Save, koji su to po vama pozitivni bilansi tog autoputa, osim cestarine, a o visini prometa necemo, ja mislim da ce to biti preskupo za nas, a dobro za turiste sa sjevera Hrvatske, Mađarske i ostalih zemalja...
Samo jedan je dovoljan, a to je da će se smanjiti drastično broj saobraćajnih nesreća i poginulih u istim! Da ne govorim da će se vrijeme putovanja npr. u zagreb skratiti za jedno sat do dva sata i da će biti najnormalnije otići u isti rano ujutro i vratiti se isti dan kući. Da smo imali pametne političare već bi ga imali gotovog i svi turisti koji iz Evrope idu na jadran išli bi preko BiH i tu bi bila prilika za veliku zaradu što kroz putarinu, što kroz domaći turizam. Smo budala može reči da autoput nema svrhu.
Saobraćaj je jedan od glavnih preduslova za ekonomski razvoj.JOINT_1921 wrote: Ko je rekao da nema svrhu, samo mi reci gdje je tu ekonomski razvoj zemlje ? Ja tvrdim da je bilo pametnijih nacina za uloziti novac, a ne da autoput nema svrhu. Smanjit ce se i broj nesretnih i poginulih od gladi ako ljudima napravis mjesta da rade, das podsticaje za poljoprivredu (zemljiste, stoka, otkup, itd.). Sa kojim parama moj ti, ko to ide u Zagreb da se vrati isti dan? Malo ko, slozit ces se... Domaci turizam uz autoput ??? Hmmm I don't think so, ko se zaputio na jadran ide na jadran, a ne na neku nasu turisticku destinaciju sa koje mora sici sa autoputa 100 km, i jos plus nije adekvatna destinacija jer mora biti uredjena, usminkana, sa ljudima koji su profesionalci tu, itd.
A da odes na Vrelo Bosne i napijes se malo tog naseg "resursa"?Better Man wrote:Krenimo od vode, preko poljoprivrede i da ne nabrajam dalje!JOINT_1921 wrote:Kojim prirodnim resursima smo bogati, a da to moze zadovoljiti makar evropske apetite, da ne kazem svjetske, osim nasih bosanskih, za nase potrebe... ?