Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
VjecitiStudent

#1201 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

tec wrote: ...
Koliko su cijene poskupile u 5 godina samo na benzinu/i naftnim derivatima koji je jedan od najvecih troskova?
...
Upravo 2008. je nafta imala rekordnu cijenu.
http://www.infomine.com/investment/meta ... e-oil/all/
Canton

#1202 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Canton »

Tih 400 miliona su medijske spekulacije, na koje forumski sveznadari nasjedaju.
JOINT_1921
Vozim: odlično

#1203 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by JOINT_1921 »

Joj sto ne mogu ovih pametovanja, eto neko je odlucio da se napravi i to je odmah pametno, svuda se gradi i odmah je i kod nas to pametno, svugdje ima para pa se to pravi, svugdje ima privrede pa se to pravi da se uveze, poveze.. Sta ce tebi neki prolaz na jadran, hrvati napravili autoputeva sto mi nikad necemo, a koliko znam zapadnije su od nas, pa sad ce kad napravimo autoput sav saobracaj preusmjeriti na nas, i mi cemo mi biti jedna od glavnih prometnica, put svile... Zapamtite, BiH NIKAD nece biti strateski znacjana za Evropu, jer nemamo nista sto bi njima trebalo, nego smo samo prokleti balkanci, muslimani, divljaci koju se ne mogu medju sobom a ne tek tamo sa njima ostalima.
Canton

#1204 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Canton »

JOINT_1921 wrote:Joj sto ne mogu ovih pametovanja, eto neko je odlucio da se napravi i to je odmah pametno, svuda se gradi i odmah je i kod nas to pametno, svugdje ima para pa se to pravi, svugdje ima privrede pa se to pravi da se uveze, poveze.. Sta ce tebi neki prolaz na jadran, hrvati napravili autoputeva sto mi nikad necemo, a koliko znam zapadnije su od nas, pa sad ce kad napravimo autoput sav saobracaj preusmjeriti na nas, i mi cemo mi biti jedna od glavnih prometnica, put svile... Zapamtite, BiH NIKAD nece biti strateski znacjana za Evropu, jer nemamo nista sto bi njima trebalo, nego smo samo prokleti balkanci, muslimani, divljaci koju se ne mogu medju sobom a ne tek tamo sa njima ostalima.
Autoput koji se pravi u BiH je dio evropskog koridora Vc.
korisnik.1

#1205 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by korisnik.1 »

JOINT_1921 wrote:Joj sto ne mogu ovih pametovanja, eto neko je odlucio da se napravi i to je odmah pametno, svuda se gradi i odmah je i kod nas to pametno, svugdje ima para pa se to pravi, svugdje ima privrede pa se to pravi da se uveze, poveze.. Sta ce tebi neki prolaz na jadran, hrvati napravili autoputeva sto mi nikad necemo, a koliko znam zapadnije su od nas, pa sad ce kad napravimo autoput sav saobracaj preusmjeriti na nas, i mi cemo mi biti jedna od glavnih prometnica, put svile... Zapamtite, BiH NIKAD nece biti strateski znacjana za Evropu, jer nemamo nista sto bi njima trebalo, nego smo samo prokleti balkanci, muslimani, divljaci koju se ne mogu medju sobom a ne tek tamo sa njima ostalima.
Griješiš prijatelju, mi nemamo neko bogatstvo koje bi koristilo Evropi, ali nažalost imamo takav položaj i takav sastav stanovništa da smo mi linija razgraničenja istoka i zapada.
VjecitiStudent

#1206 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

korisnik.1 wrote:
Griješiš prijatelju, mi nemamo neko bogatstvo koje bi koristilo Evropi, ali nažalost imamo takav položaj i takav sastav stanovništa da smo mi linija razgraničenja istoka i zapada.
Kad dođeš u Ploče, kuda možeš dalje?
JOINT_1921

#1207 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by JOINT_1921 »

Ja koliko znam to je Turska, poveznica istoka i zapada, zasto bi neko skretao od Save preko planinskih podrucja, kad moze na Beograd pa se spustiti dole.. Mene zanima, eto napravimo autoput za 20 godina, od mora do Save, koji su to po vama pozitivni bilansi tog autoputa, osim cestarine, a o visini prometa necemo, ja mislim da ce to biti preskupo za nas, a dobro za turiste sa sjevera Hrvatske, Mađarske i ostalih zemalja...
Alfons Kauders

#1208 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

VjecitiStudent wrote:
korisnik.1 wrote:
Kad dođeš u Ploče, kuda možeš dalje?
http://en.wikipedia.org/wiki/Adriatic%E ... n_motorway
VjecitiStudent

#1209 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

Alfons Kauders wrote:
VjecitiStudent wrote: Kad dođeš u Ploče, kuda možeš dalje?
Toliko je to jedan prometan i perspektivan pravac, da i Hrvatska do Dubrovnika planira praviti tek brzu cestu.
Canton

#1210 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Canton »

VjecitiStudent wrote:
Alfons Kauders wrote:
VjecitiStudent wrote: Kad dođeš u Ploče, kuda možeš dalje?
Toliko je to jedan prometan i perspektivan pravac, da i Hrvatska do Dubrovnika planira praviti tek brzu cestu.
Opet svoje stavove baziraš na medijskim špekulacijama.
155_mm

#1211 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by 155_mm »

udrch ba, kradu nam 400 miliona a ti se zajebavas i neces da nam pojasnis na koji nacin nas "komunjare" pokradose? i jos izgleda u saradnji sa "bracom" turcima nas zavalise za tih 400 miliona. e stvarno nisi raja. :)
Better Man

#1212 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Better Man »

korisnik.1 wrote:
Griješiš ti! Samo budala može reči da nismo bogata zemlja prirodnim resursima kad jesmo i da imamo imalo pameti mogli bi živjeti kao lordovi, ali imamo kriminogene političare koji gledaju samop svoj interes.
JOINT_1921

#1213 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by JOINT_1921 »

Kojim prirodnim resursima smo bogati, a da to moze zadovoljiti makar evropske apetite, da ne kazem svjetske, osim nasih bosanskih, za nase potrebe... ?
Better Man

#1214 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Better Man »

JOINT_1921 wrote:Ja koliko znam to je Turska, poveznica istoka i zapada, zasto bi neko skretao od Save preko planinskih podrucja, kad moze na Beograd pa se spustiti dole.. Mene zanima, eto napravimo autoput za 20 godina, od mora do Save, koji su to po vama pozitivni bilansi tog autoputa, osim cestarine, a o visini prometa necemo, ja mislim da ce to biti preskupo za nas, a dobro za turiste sa sjevera Hrvatske, Mađarske i ostalih zemalja...

Samo jedan je dovoljan, a to je da će se smanjiti drastično broj saobraćajnih nesreća i poginulih u istim! Da ne govorim da će se vrijeme putovanja npr. u zagreb skratiti za jedno sat do dva sata i da će biti najnormalnije otići u isti rano ujutro i vratiti se isti dan kući. Da smo imali pametne političare već bi ga imali gotovog i svi turisti koji iz Evrope idu na jadran išli bi preko BiH i tu bi bila prilika za veliku zaradu što kroz putarinu, što kroz domaći turizam. Smo budala može reči da autoput nema svrhu.
Better Man

#1215 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Better Man »

JOINT_1921 wrote:Kojim prirodnim resursima smo bogati, a da to moze zadovoljiti makar evropske apetite, da ne kazem svjetske, osim nasih bosanskih, za nase potrebe... ?
Krenimo od vode, preko poljoprivrede i da ne nabrajam dalje!
Canton

#1216 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Canton »

Better Man wrote:
JOINT_1921 wrote:Kojim prirodnim resursima smo bogati, a da to moze zadovoljiti makar evropske apetite, da ne kazem svjetske, osim nasih bosanskih, za nase potrebe... ?
Ja ipak ne bih rekao da smo bogati, nego da imamo dovoljno za svoje potrebe, ali mi i dalje uvozimo u velikim kolicinama kako vodu, tako i poljoprivredne proizvode.
JOINT_1921

#1217 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by JOINT_1921 »

Better Man wrote:
JOINT_1921 wrote:Ja koliko znam to je Turska, poveznica istoka i zapada, zasto bi neko skretao od Save preko planinskih podrucja, kad moze na Beograd pa se spustiti dole.. Mene zanima, eto napravimo autoput za 20 godina, od mora do Save, koji su to po vama pozitivni bilansi tog autoputa, osim cestarine, a o visini prometa necemo, ja mislim da ce to biti preskupo za nas, a dobro za turiste sa sjevera Hrvatske, Mađarske i ostalih zemalja...

Samo jedan je dovoljan, a to je da će se smanjiti drastično broj saobraćajnih nesreća i poginulih u istim! Da ne govorim da će se vrijeme putovanja npr. u zagreb skratiti za jedno sat do dva sata i da će biti najnormalnije otići u isti rano ujutro i vratiti se isti dan kući. Da smo imali pametne političare već bi ga imali gotovog i svi turisti koji iz Evrope idu na jadran išli bi preko BiH i tu bi bila prilika za veliku zaradu što kroz putarinu, što kroz domaći turizam. Smo budala može reči da autoput nema svrhu.
Ko je rekao da nema svrhu, samo mi reci gdje je tu ekonomski razvoj zemlje ? Ja tvrdim da je bilo pametnijih nacina za uloziti novac, a ne da autoput nema svrhu. Smanjit ce se i broj nesretnih i poginulih od gladi ako ljudima napravis mjesta da rade, das podsticaje za poljoprivredu (zemljiste, stoka, otkup, itd.). Sa kojim parama moj ti, ko to ide u Zagreb da se vrati isti dan? Malo ko, slozit ces se... Domaci turizam uz autoput ??? Hmmm I don't think so, ko se zaputio na jadran ide na jadran, a ne na neku nasu turisticku destinaciju sa koje mora sici sa autoputa 100 km, i jos plus nije adekvatna destinacija jer mora biti uredjena, usminkana, sa ljudima koji su profesionalci tu, itd.
PasoDzigera007

#1218 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by PasoDzigera007 »

korisnik.1 wrote:
Je li ovo neka sala ili sta?
Ruda,energija,voda,pa mi smo giganti za pola Evrope covjece,o cemu pricas,mnoge bi zemlje od srece skakale da imaju taj sav potencijal. To sto imamo nesposobne politicare,koji to ne znaju da iskoritse zbog svojih stranacki fotelja je druga stvar. Blago je u BIH,prostrto po cijeloj drzavi,ali smo nesposobni to blago da iskoristimo.
Better Man

#1219 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Better Man »

Canton wrote:
Better Man wrote:
Ja ipak ne bih rekao da smo bogati, nego da imamo dovoljno za svoje potrebe, ali mi i dalje uvozimo u velikim kolicinama kako vodu, tako i poljoprivredne proizvode.
Uvozimo zato što smo lijeni da iskoristimo svoje resurse i ulažemo u njih i da zaštitimo svoje poljoprivredne proizvođače! Industrija je prošlost, budučnost BiH je u turizmu, poljoprivrednoj prizvodnji, ekologiji i sl. i kad bi to znali iskoristiti bili bi jako bogata zemlja. Glavni problem je taj što imamo 90% korumpiranih i kriminogenih političara koje jedino interesuje lična korist!
JOINT_1921

#1220 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by JOINT_1921 »

Better Man wrote:
Poljoprivreda nije resurs, nego grana privrede, imamo zemlju koja se ne obradjuje, imamo zemlju gdje je sve zaraslo (hoces li u Sloveniji nesto tako vidjeti, ili Austriji ?), ne kosi se trava, nema stoke, znaci to nije resurs... Voda je trenutno podcijenjena, i tesko je, da ne kazem pretesko izvoziti vodu, ona treba i mora da sluzi da zadovolji nase potrebe, a ne neke Jane na ku.rac ih nabijem.. Da bi se probio vani morao bi brat bratu milijardu u reklame uloziti..

Ruda, jok.. Nasi ugljevi su jedni od najnekvalitetnijih, isplativije je uvoziti kvalitetan ugalj pa loziti nego ovaj nas sa daskama, kesama, i nekvalitetom koji dolazi iz nasih rudnika, dakle opet domace potrebe, izvoz nema teorije... Energija nije proizvod, ali imamo potencijal da proizvedemo iz voda i ruda energiju pa da je izvozimo, dakle dolazimo do zakljucka da je bilo pametnije napraviti elektranu novu, nego autoput, hoces li kamionima izvoziti struju ?
Better Man

#1221 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Better Man »

JOINT_1921 wrote:
Better Man wrote:

Ko je rekao da nema svrhu, samo mi reci gdje je tu ekonomski razvoj zemlje ? Ja tvrdim da je bilo pametnijih nacina za uloziti novac, a ne da autoput nema svrhu. Smanjit ce se i broj nesretnih i poginulih od gladi ako ljudima napravis mjesta da rade, das podsticaje za poljoprivredu (zemljiste, stoka, otkup, itd.). Sa kojim parama moj ti, ko to ide u Zagreb da se vrati isti dan? Malo ko, slozit ces se... Domaci turizam uz autoput ??? Hmmm I don't think so, ko se zaputio na jadran ide na jadran, a ne na neku nasu turisticku destinaciju sa koje mora sici sa autoputa 100 km, i jos plus nije adekvatna destinacija jer mora biti uredjena, usminkana, sa ljudima koji su profesionalci tu, itd.
Evo ti jedan primjer kako smanjiti broj nezaposlenih, otvori javne radove, npr. za gradnju autoputa i obezbjedi ljudima da imaju hranu i platu. Problem je večine ljudi što bi svi prijevremenu penziju i da ništa ne rade! Najgora vrsta ljudi u BiH su pripadnici oružanih snaga koji su najveći lezihljeboviči i neradnici koji samo razmišljaju kako se dočepati penzije i da nemoraju ništa raditi. Takvih ljudi se trebamo što prije riješiti, ako želimo napredak.
Canton

#1222 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Canton »

JOINT_1921 wrote: Ko je rekao da nema svrhu, samo mi reci gdje je tu ekonomski razvoj zemlje ? Ja tvrdim da je bilo pametnijih nacina za uloziti novac, a ne da autoput nema svrhu. Smanjit ce se i broj nesretnih i poginulih od gladi ako ljudima napravis mjesta da rade, das podsticaje za poljoprivredu (zemljiste, stoka, otkup, itd.). Sa kojim parama moj ti, ko to ide u Zagreb da se vrati isti dan? Malo ko, slozit ces se... Domaci turizam uz autoput ??? Hmmm I don't think so, ko se zaputio na jadran ide na jadran, a ne na neku nasu turisticku destinaciju sa koje mora sici sa autoputa 100 km, i jos plus nije adekvatna destinacija jer mora biti uredjena, usminkana, sa ljudima koji su profesionalci tu, itd.
Saobraćaj je jedan od glavnih preduslova za ekonomski razvoj.
JOINT_1921

#1223 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by JOINT_1921 »

Slazem se, gdje su nama otvoreni javni radovi i prilika nasim ljudima da rade makar fizicki posao.. Svi smo mi kolektivno postali lijeni i to se vidi na svakom koraku, daj do para, ali na sto laksi nacin...
Incubus

#1224 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Incubus »

Nedavno je izišao jedna dobar tekst koji govori o stanju u hrvatskoj i o svim tim "silnim resursima" kojima se svi mi busamo u prsa.

Evo ovdje ako ko hoce citati: http://www.tportal.hr/komentari/komenta ... Q5xnKVZV6k

Resursi su jedno, ali pretvoriti te resurse u kapital je nešto sasvim drugo.
VjecitiStudent

#1225 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

Better Man wrote:
A da odes na Vrelo Bosne i napijes se malo tog naseg "resursa"?
Da li bi se usudio?
Post Reply