morebit sto izvode radove u nikole sopa ? mada sam ja na stupu evo ima vode .eluna wrote:zna li iko zašto od jutros u 8 sati nema vode na stupu??
Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
-
duboka_misao
#1201 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
- eluna
#1202 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
evo su mi upravo javilieluna wrote:zna li iko zašto od jutros u 8 sati nema vode na stupu??
TIBRA PACIFIK
-
lajkujMe
#1203 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
eluna wrote:evo su mi upravo javilieluna wrote:zna li iko zašto od jutros u 8 sati nema vode na stupu??
TIBRA PACIFIK![]()
![]()
je prekinuo glavnu dovodnu cijev. Vode neće biti barem do 13. sati danas
ahahahaha levata
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#1204 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Levati smo mi, a TIBRA nama na oči od grada pravi ruglo.
- nermin.padez
#1205 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Na stupu ne treba zavrtati vodu, *************************
JA veceg rugla od onog dijela nisam vidio 
opomena pred ban zbog krsenja pravila foruma.
opomena pred ban zbog krsenja pravila foruma.
-
nuki_cika
#1206 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Imal vode,nešto ste se ušutjeli, 
- roki
#1207 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Dovoljno je procitati do plavih slova i netreba dalje.Nikakve veze nema da li je oktobar mjesec ili bilo koji drugi u godini,ako nema padavina susa se samo nastavlja.U septembru su bila 3-4 kisna dana i za to vrijeme je toliko palo kise da se miljacka samo zamutila.Znaci zemlja se uopste nije natopila,vec je kisa samo malo zalila.Kada miljacka nadode,visak vode se ocjeduje u njeno korito,i u ostala korita po Sarajevu(Zeljeznica,Bosna).Dok god po Vilsonovom tukne nista od popunjavanja rezervoaranuki_cika wrote:Živa patnja s vodom i njihovim redukcijama.
Dok je bio juni/juli i one suše nije bilo vode,sad oktobar i opet redukcije![]()
Redukcije koje imaju građani sarajeva može značiti samo jedno,a to je da je sarajevo rupa od grada,mnogo veća nego što smo mislili.Samo nemoj da koji pametan dođe i kaže kako je sarajevo prelijep grad u kojem se fino može živjeti.![]()
Od računa za vodu svaki mjesec naberu 5 do 6 miliona maraka,gdje nestaju te pare,pričamo o milionima maraka.
Cijevi se ne mijenjaju već decenijama,50,60 godina stare,dotrajale cijevi koje značajno smanjuju dotok vode do domaćinstava.
U tome je suština problema,Neke čak poticu i iz austrougarskog perioda![]()
Poznata je ona izreka"nek ti služi dok ti traje,ali kod nas je to malo drugačije "nek ti traje i kad te prestane služiti i zato imamo ovakav grad,ovakvu državu.
Pogledajte malo okolo,pričamo kako su stranci oduševljeni sarajevom kad dođu u posjetu,kako sarajevo ima neki poseban duh koji ga izdvaja od ostalih gradova-nemojte se zavaravati dragi ljudi,Ti isti stranci su zgroženi našom infrastruktorum,prelistajte malo stranice,pa ćete vidjeti.Pogledajte samo ona tandrkala od trmavaja,autobuse,vozove,pruge kojima ti vozovi prolaze,itd...
Hoćemo naprijed,a po pitanju infrastrukture stojimo u komunističkom dobu iz 60 ili 70 tih.
Znaju li ili znamo li značenje riječi"modernizacija"?![]()
Sumnjam
- starii
#1208 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
jel dosla voda 
-
Fauja Singh
#1209 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Meni evo krenulo svaki dan nestajati, i to preko dana od 13:30 do nekih 17:00, navecer obicno oko 23:45 nema vode pa do ujutro, haj ok navikli smo mi sad da naspemo vode za pice ali evo vec 10-tak dana ne mozemo uopste iskoristiti jeftinu struju, bojler i masinu palimo stalno po skupoj 
- Cholina_Lokica
#1210 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Strasno bastroga normala wrote:Meni evo krenulo svaki dan nestajati, i to preko dana od 13:30 do nekih 17:00, navecer obicno oko 23:45 nema vode pa do ujutro, haj ok navikli smo mi sad da naspemo vode za pice ali evo vec 10-tak dana ne mozemo uopste iskoristiti jeftinu struju, bojler i masinu palimo stalno po skupoj
-
Frankyee
#1211 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Mislim da je najveci krivac Dodik, njegovo bahato ponasanje.
Covjek je obnovio pola Banjaluke, popravili rupe na putevima, gradi autopu, elektranu u Stanarima, a sad ce i taj aerodrom u Trebinju doci na red
Podvala je nastala u Dejtonu sto je prigradsko podrucje i vodo zastitna zona i izvori vode pripali Federaciji, to je sve maslo cetnika,.... pa sad jos treba to sve odrzavati, stare cijevi zamijeniti, obnavljati , ulagati i slicno , a lakse je kad se rostilja i pije pivo , i sprema se plan za ukidanje RS. Ko ce bolan kopati kanale i postavljati cijevi.,,,,
Dobro je da je ziva glava, da nije tako pa nebi isti ljudi bili na vlasti , ,,, konstantno
Covjek je obnovio pola Banjaluke, popravili rupe na putevima, gradi autopu, elektranu u Stanarima, a sad ce i taj aerodrom u Trebinju doci na red
Podvala je nastala u Dejtonu sto je prigradsko podrucje i vodo zastitna zona i izvori vode pripali Federaciji, to je sve maslo cetnika,.... pa sad jos treba to sve odrzavati, stare cijevi zamijeniti, obnavljati , ulagati i slicno , a lakse je kad se rostilja i pije pivo , i sprema se plan za ukidanje RS. Ko ce bolan kopati kanale i postavljati cijevi.,,,,
Dobro je da je ziva glava, da nije tako pa nebi isti ljudi bili na vlasti , ,,, konstantno
-
Frankyee
#1212 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Dobro je da imas za ves masinu, sta bi ti jos i da imas tekucu vodu u kuci ili stanu , pa nije to danas vise komunizam, pa da u glavnom gradu SR BiH ima vode stalno ???? Pa u Sarajevu je sad demokratija, pa bira se lokalna vlast, pa imamo transparentnost poslovanja, slobodu stampe i govora,.... Komunisti su sve nesto centralizovali, planirali, gradili skole, bolnice, puteve ,,,, a sve netransparento.stroga normala wrote:Meni evo krenulo svaki dan nestajati, i to preko dana od 13:30 do nekih 17:00, navecer obicno oko 23:45 nema vode pa do ujutro, haj ok navikli smo mi sad da naspemo vode za pice ali evo vec 10-tak dana ne mozemo uopste iskoristiti jeftinu struju, bojler i masinu palimo stalno po skupoj
A jos gore da je nedaj boze Austrougarin na vlasti, on bi te tjerao da trosis vodu i plin samo da se njegove firme bogate,...
Ja nezadovoljnog naroda,...... hoce kruha preko pogace,..
- butterfly_01
#1213 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Ima li neko da zna sta se desava sa nestankom vode na Dobrinji. Subota u sred bila dana nema vode.
Da li iko zna?
samo molim bez ovih politickih odgovara ko je kriv ovo ono.
Da li iko zna?
-
Frankyee
#1214 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Pa nazovi vodovod i pitajbutterfly_01 wrote:Ima li neko da zna sta se desava sa nestankom vode na Dobrinji. Subota u sred bila dana nema vode.
Da li iko zna?
- butterfly_01
#1215 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
zovem svaki dan, skoro.. i svaki put, vec 5 dana dobijem isti odgovor - Tibra presjekla cijev, i pustena vam je voda, a vode nema.
- starii
#1216 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
evo vec mjesec dana prolazim ulicom cekalusa i gotovo mjesec dana curi voda iz puknute cijevi, kao da izvire iz asfalta...niko ni da popravi....zalosno nije ni cudo sto breka nema ni pritiska ni vode...
-
c.leon
#1217 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Jutros voda dosla u 05:45h. Obicno dodje tacno u 5h. Ja ne znam mogu li vishe biti pametan i na koga da se istresem. Jer ovo prelazi sve granice normalnog zivljenja!
- MeanMachine
#1218 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Da, primjetno je da su počeli ranije nego inače zavrtati vodu, a eto izgleda i kasnije ujutro odvrtati. U jučerašnjim dnevnim novinama objavljen je intervju sa jednim od rukovodećih uposlenika ViK-a u kojem je rečeno da su zbog najave hidrometeorološkog zavoda o nastavku perioda suše moguće i dnevne redukcije vode u skorije vrijeme jer je, kako je istaknuto, nivo vode u rezervoarima kritičan, a građani vodu navodno troše "neracionalno", šta god to značilo. Meni je interesantan sljedeći podatak koji je naveden: "trenutno se eksploatiše 2.700 litara vode u sekundi (ne tako davno govorili su o 3.000 litara u sekundi), što je kao rekordna potrošnja grada pa je i to jedan od razloga za redukcije. Međutim, u istom tesktu se pominju i gubici u vodovodnoj mreži od "grubo" procijenjenih 70%c.leon wrote:Jutros voda dosla u 05:45h. Obicno dodje tacno u 5h. Ja ne znam mogu li vishe biti pametan i na koga da se istresem. Jer ovo prelazi sve granice normalnog zivljenja!
Što se tiče pitanja "na koga da se istreseš" odgovor je jednostavan: na sve nas zajedno koji to svakodnevno, i iz godine u godinu, uredno trpimo i šutimo
-
rudy81
#1219 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
svaki put kad se vratim na ovu temu (i kad odvrenem cesmu iza ponoci) iznova se sokiram , pa jel moguce da jedan glavni grad u 21 vijeku kuburi s ovakvim problemom, sto je jos sokantnije niko ni da se pocese da se to rijesi... nesto se ne sjecam (ako grijesim nek me neko ispravi) da je ijedan od delegata sto se kleberi na ovim plakatima spomenuo problem vodosnadbijevanja u sarajevu... majke mi nikad prije nisam o tome razmisljala, sad mi dodje da se odselim 
- butterfly_01
#1220 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
zasto ne rijese problem ilegalnih prikljucaka vode?
- sheilak
#1221 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
da, kao sto je spomenuo i Mean Machine, sve ranije iskljucuju vodu, a ona dolazi sve kasnije. mozda im je mrsko cekati do 12 il' zaborave ujutro pustiti vodu u 5.c.leon wrote:Jutros voda dosla u 05:45h. Obicno dodje tacno u 5h. Ja ne znam mogu li vishe biti pametan i na koga da se istresem. Jer ovo prelazi sve granice normalnog zivljenja!
- Dozer
#1222 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
A, hajde i da se malo igramo, cisto reda radi, da vidimo gdje, sta i kako...
Danasnji VIK ima nekoliko podorganizacija, nekadasnjih OUR-a, a sve zajedno ne bi trebalo da imaju vise od ukupno 500 zaposlenih. I to je previse, s obzirom koliko im kapaciteta radi...
Ali, da vidimo tu neku racunicu, onako od oka...
Sarajevo sada ima preko 500.000 stanovnika (opet od oka). Uzmimo da je prosjek porodice/domacinstva 3 clana. Tako dodjemo do nekih 170.000 domacinstava. Uzmimo onda da je prosjek koji se naplacuje po domacinstvu 20KM (a vise je), pa tako dolazimo do mjesecne cifer od 170.000x20=3.400.000KM.
Uzmimo da te rezije ne placa 30% (a manje je), pa cemo dobiti mjesecnu naplatu od 3.400.000-30%=2.200.000.
Onda se vratimo na onih 500 zaposlenih i neka im je prosjecna plata npr. 1.300KM. Na to dodamo doprinose i poreze, i onda to zaokruzimo na ukupno 2.000KM po uposleniku, pa onda pomnozimo sa 500 i to je onda 2.000x500= 1.000.000KM.
Na to onda dodajmo troskove poslovanja, kao sto su troskovi struje, goriva, materijala, i sl., i neka je to recimo 300.000 (iako ne moze biti ovoliko).
Na kraju, mjesecna racunica bi izgledala nekako ovako:
170.000 (domacinstava) x 20KM = 3.400.000 KM
3.400.000 - 30% (neplatise) = 2.200.000
2.200.000 - 1.000.000 (plate) = 1.200.000
1.200.000 - 300.000 (troskovi) = 900.000. I ovo bi, na kraju, trebalo da je mjesecni profit VIK-a.
Onda to fino pomnozimo sa 12, i dobijemo godisnji profit od 10.800.000 KM.
Koliko znam, VIK cak prima i nekakve subvencije od Kantona (ovo neka potvrdi neko ko zaista zna), a onda se postavlja jedno kljucno pitanje: Gdje je profit VIK-a, sto mjesecni, sto godisnji?!
Ako znamo, a znamo da od rata, ili neka bude od '99 pa do danas, VIK nije imao nikakva kapitalna ulaganja (Butile su van funkcije, Moscanica ne funckionise jer ne rade filteri, glavni cjevovodi su vise suplji nego citavi, itd. itd.), a da je naplata manje vise slicna tokom svih ovih 13 godina, onda se dodje do cifre od oko 140.000.000 KM.
Evo, da idemo njima u korist pa da zaokruzimo na 100.000.000, opet se postavlja pitanje - jel' se to s ovim parama do sada nije mogao zamijeniti sav problematicni vodovodni sistem grada?!
A cifre su zasigurno vece nego sto sam kalkulisao...
Hvala SDA na svemu...
Danasnji VIK ima nekoliko podorganizacija, nekadasnjih OUR-a, a sve zajedno ne bi trebalo da imaju vise od ukupno 500 zaposlenih. I to je previse, s obzirom koliko im kapaciteta radi...
Ali, da vidimo tu neku racunicu, onako od oka...
Sarajevo sada ima preko 500.000 stanovnika (opet od oka). Uzmimo da je prosjek porodice/domacinstva 3 clana. Tako dodjemo do nekih 170.000 domacinstava. Uzmimo onda da je prosjek koji se naplacuje po domacinstvu 20KM (a vise je), pa tako dolazimo do mjesecne cifer od 170.000x20=3.400.000KM.
Uzmimo da te rezije ne placa 30% (a manje je), pa cemo dobiti mjesecnu naplatu od 3.400.000-30%=2.200.000.
Onda se vratimo na onih 500 zaposlenih i neka im je prosjecna plata npr. 1.300KM. Na to dodamo doprinose i poreze, i onda to zaokruzimo na ukupno 2.000KM po uposleniku, pa onda pomnozimo sa 500 i to je onda 2.000x500= 1.000.000KM.
Na to onda dodajmo troskove poslovanja, kao sto su troskovi struje, goriva, materijala, i sl., i neka je to recimo 300.000 (iako ne moze biti ovoliko).
Na kraju, mjesecna racunica bi izgledala nekako ovako:
170.000 (domacinstava) x 20KM = 3.400.000 KM
3.400.000 - 30% (neplatise) = 2.200.000
2.200.000 - 1.000.000 (plate) = 1.200.000
1.200.000 - 300.000 (troskovi) = 900.000. I ovo bi, na kraju, trebalo da je mjesecni profit VIK-a.
Onda to fino pomnozimo sa 12, i dobijemo godisnji profit od 10.800.000 KM.
Koliko znam, VIK cak prima i nekakve subvencije od Kantona (ovo neka potvrdi neko ko zaista zna), a onda se postavlja jedno kljucno pitanje: Gdje je profit VIK-a, sto mjesecni, sto godisnji?!
Ako znamo, a znamo da od rata, ili neka bude od '99 pa do danas, VIK nije imao nikakva kapitalna ulaganja (Butile su van funkcije, Moscanica ne funckionise jer ne rade filteri, glavni cjevovodi su vise suplji nego citavi, itd. itd.), a da je naplata manje vise slicna tokom svih ovih 13 godina, onda se dodje do cifre od oko 140.000.000 KM.
Evo, da idemo njima u korist pa da zaokruzimo na 100.000.000, opet se postavlja pitanje - jel' se to s ovim parama do sada nije mogao zamijeniti sav problematicni vodovodni sistem grada?!
A cifre su zasigurno vece nego sto sam kalkulisao...
Hvala SDA na svemu...
- BlackStone
#1223 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Zaboli me ko će se dočepati. Jasno je da se ide na privatizaciju vodovoda i eksploataciju vode od strane velikih sila, kapitalista i blabla... Ne znam šta treba, da trpimo ovo da nam ne bi privatizirali. Neka privatiziraju i eksploatišu, ali da se mogu u 1 okupati ko čovjek i da platim vodu i dobijem vodu. A ne platim vodu i dobijem prazne cijevi, evo već godina i više.Hajlac wrote:Ha naravno - MMF&kompanija zavrcu ruke forsirajuci privatizaciju i unistavanje institucija Drzave.roki wrote:Covjek koji je zaradio penziju u vodovodu mi govori kako se ide na to da se ova firma unisti.Kako je propao gras probast ce i vodovod u dogledno vrijeme
Umjesto da se radi na iskorjenjivanju korupcije i nepotizma po tim firmama.
Coca Cola je kako cujem vec navalila s koncesijama na izvore pitke vode.
Jasno je ko dan da ce se docepati i Baceva kadli tadli, jal oni jal recimo zloglasni Bechtel.
- travar
#1224 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Večeras su zavrnuli oko 19-19:15
džizs krajst
džizs krajst
-
lajkujMe
#1225 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Sinoc mi je prekipjelo, pred spavanje bio sam zedan ko nikad i kad sam se htio napiti cujem samo hrrrsshhhhffffffffff nema vode ali ima zraka
jos u kuci niti soka niti vode.
Rado bih tuzio VIK ali nema fajde od toga jer ko ih danas ne tuzi? I ko dobije pare nece vidjeti a ni pravde.
Ovo stanje je za proteste, kanton mora da rijesi stanje VIK'a kao prvo rekonstrukcija preduzeca a onda masivna obnova infrastrukture nemoguce je raditi na 30% kapaciteta a da se 70% vode jednostavno baca to suludo.
Sarajevo u svijetu poznat kao grad koji je medju prvima ima kanalizaciju, vodovodnu mrezu itd itd sad je pao na vrlo nizak nivo nekog saceoca ne sela nego saceoca.
Rado bih tuzio VIK ali nema fajde od toga jer ko ih danas ne tuzi? I ko dobije pare nece vidjeti a ni pravde.
Ovo stanje je za proteste, kanton mora da rijesi stanje VIK'a kao prvo rekonstrukcija preduzeca a onda masivna obnova infrastrukture nemoguce je raditi na 30% kapaciteta a da se 70% vode jednostavno baca to suludo.
Sarajevo u svijetu poznat kao grad koji je medju prvima ima kanalizaciju, vodovodnu mrezu itd itd sad je pao na vrlo nizak nivo nekog saceoca ne sela nego saceoca.