Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
-
689908
#1201 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
veljaca ti pojma nemas sta pricas
- veljaca
#1202 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
689908 wrote:veljaca ti pojma nemas sta pricas
Ako ti nije nesto jasno - mozemo nastaviti na pp, da ne smaramo ovdje pricu o Dobrinji 1992. - 1995. Ratna desavanja ...
Btw - bio sam licni sudionik tih desavanja - tako da imam pravo da ovdje komentarisem ... i nikoga ne vrijedjam ... kao sto ti radis prema meni ...
- Nekako s proljeća
#1203 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Nešto se pomiješalo, ne zna se...ko odakle puca.felsh wrote:
hahahahaha ko li se prepoznao na ovoj ?
-
kv99
#1204 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Sto ga napadate, pustite da i on isprica svoju verziju desavanja. Kada neki mogu na desetine postova opisivati kako su ko fol branili Dobrinju i Sarajevo i na kraju priznaju kako to uopste nije bila odbrana vec je sve ustvari bila dobra volja cetnika i politicki dogovor neka i on kaze sta zna. @trokaderao samo ti nastavi, nemoj vrijedzati a ostalo laganini, kada se sa jedne strane skidaju maske pa sada znamo da nije bila odbrana vec politicki dogovor skidaj i ti sa te.trokadero wrote:Немам намјеру препуцавати се овдје ко је и када почео, ја један вас педесет, та прича ничему не би водила!smurf wrote:Ma ja, bitno je da se na kraju naglasi kako smo svi isti
A zasto momcino ne napises ko je prvi uzeo pusku i krenuo sa maltretiranjem po barikadama a kasnije i ranjavanjem, ubijanjem? Ha?! Ne smijes misu jedan, izneses par bezveznih informacija koje znamo, ne pokusas to ni uobliciti da eto imamo sta procitati kao neki od tvojih saboraca... Sada likujes jer je jedan od aktivnih ucesnika isprovociran prekrsio pravila i otisao kopati cumur. Tu svoju suplju pricu prosipaj po nekim vasim s'jelima i okupljanjima 'dje cete slaviti samo vama znane vojne pobjede... Ne, necu psovati... jedan, dva, tri OMMMMMMMMM dobro je.
Изнио сам своја сазнања везано директно за ту улицу, а ако су теби те информације о страдалим женама безвезне то је твоја ствар!
-
PM72
#1205 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Kada neki mogu na desetine postova opisivati kako su ko fol branili Dobrinju i Sarajevo i na kraju priznaju kako to uopste nije bila odbrana vec je sve ustvari bila dobra volja cetnika i politicki dogovor neka i on kaze sta zna
Ti "neki" koje pominješ sam bezbeli ja.Ja ne znam jesi li ti glup,lud,nepismen ili bezobrazan? Ja nisam KO FOL branio Sarajevo i zašto lažeš da sam ja "na kraju priznao" kako to nije bila odbrana nego dobra volja četnika? Šta bulazniš? Šta sve ljudi sebi dozvoljavaju u ove dane tuge i žalosti...
Ti "neki" koje pominješ sam bezbeli ja.Ja ne znam jesi li ti glup,lud,nepismen ili bezobrazan? Ja nisam KO FOL branio Sarajevo i zašto lažeš da sam ja "na kraju priznao" kako to nije bila odbrana nego dobra volja četnika? Šta bulazniš? Šta sve ljudi sebi dozvoljavaju u ove dane tuge i žalosti...
-
kv99
#1206 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Ja sam glup , lud i nepismen ali sta onda to govori o tebi kada barem imam toliko pameti i pismenosti da mogu da vidim da u jednom postu tvrdis jedno a u drugom skroz suprotno ?PM72 wrote:Kada neki mogu na desetine postova opisivati kako su ko fol branili Dobrinju i Sarajevo i na kraju priznaju kako to uopste nije bila odbrana vec je sve ustvari bila dobra volja cetnika i politicki dogovor neka i on kaze sta zna
Ti "neki" koje pominješ sam bezbeli ja.Ja ne znam jesi li ti glup,lud ili nepismen? Ja nisam KO FOL branio Sarajevo i zašto lažeš da sam ja "na kraju priznao" kako to nije bila odbrana nego dobra volja četnika? Šta bulazniš? Ti sad izmišljaj i piši šta god hoćeš,ti o ratu veze nemaš pa ti se takve nebuloze primaju.Šta sve ljudi sebi dozvoljavaju u ove dane tuge i žalosti...
Pa sam si licno ne znam vise koliko puta naveo u detalje kako su mogli da uniste tunel , naprave Lunapark od Dobrinje, naveo si primjer Posavine i kako su tamo probili linije jer su htjeli, naveo si lokacije u Sarajevu koje su mogli a nisu granatirali jer nisu imali naredbu i kako su to sve mogli da urade ali nisu i da je to po tebi dokaz kako je sve bila politicka odluka i meni ovdje sada pricas kako to nije bilo tako vec da si ti nesto ko fol branio ? Znaci ako im nije bila volja da to urade, ako je sve bio politicki dogovor sta ste onda branili ? Kako mozes nesto da odbranis ako je bio politicki dogovor sta ce se zauzeti i sta ce se "prodati " ? Sami to tvrdite i kada se to ponovi onda se uvrijedis ? Ti si sigurno pucao, trcao , bio po rovovima ali sta si ti to branio kada tvrdis da je bio politicki dogovor ? Sam sebe negiras pa prvo uskladi svoju pricu pa se onda javi.
- karanana
#1207 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
naravno da je sve bio politicki dogovor.
zasto su se povukli sa igmana i bjelasnice? zato sto im je bilo dosadno gore?
presusuje tema. ali dobro je i 50 stranica.
- agent_zero
#1208 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
To isto pitanje možeš postaviti i onome što je bio u rovu na Grbavici, Ilidži, Vogošći...
Šta je tada branio? Jel politika na kraju odradila svoje ili puška?
Šta je tada branio? Jel politika na kraju odradila svoje ili puška?
- veljaca
#1209 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Forum je mjesto gdje svako moze iznijeti svoje misljenje - samo bez vrijedjanja ...
Mene niko ne moze - ma koliko se trudio, ubijediti da nesto jeste ili da nesto nije, a ja sam to licno vidio, prozivio .....
A od 92 - 95 sam ( po prirodi posla u Armiji RBiH ) prosao uzduz i poprijeko cijelu Dobrinju .... Vidio i licno prozivio ( zajedno sa suprugom i 2 maloljente djece ) granatiranja, snajperisanja, ubistva, sakacenja, ..... Bilo je i puno izlazaka vani na Igman, Bjelasnicu ..... Bilo je i direktne borbe sa cetnicima ..... Bilo i nikada se vise ne ponovilo ...
Ali MOLIO bih sve ovdje ( ako je to moguce ) da ne govore o tome da su cetnici dobrocinitelji ... Pogotovo posto je sutra sjecanje na Srebrenicu ..... A cijela Bosna i Hercegovina ima svoje Srebrenice .....
Btw - jos jednom ponavljam: cetnici a ne Srbi - jer imam dosta prijatelja Srba, kao i Hrvata i Bosnjaka a i Bosanaca i Hercegovaca ...

Mene niko ne moze - ma koliko se trudio, ubijediti da nesto jeste ili da nesto nije, a ja sam to licno vidio, prozivio .....
A od 92 - 95 sam ( po prirodi posla u Armiji RBiH ) prosao uzduz i poprijeko cijelu Dobrinju .... Vidio i licno prozivio ( zajedno sa suprugom i 2 maloljente djece ) granatiranja, snajperisanja, ubistva, sakacenja, ..... Bilo je i puno izlazaka vani na Igman, Bjelasnicu ..... Bilo je i direktne borbe sa cetnicima ..... Bilo i nikada se vise ne ponovilo ...
Ali MOLIO bih sve ovdje ( ako je to moguce ) da ne govore o tome da su cetnici dobrocinitelji ... Pogotovo posto je sutra sjecanje na Srebrenicu ..... A cijela Bosna i Hercegovina ima svoje Srebrenice .....
Btw - jos jednom ponavljam: cetnici a ne Srbi - jer imam dosta prijatelja Srba, kao i Hrvata i Bosnjaka a i Bosanaca i Hercegovaca ...
- veljaca
#1210 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Povukli su se sa Igmana i Bjelasnice jer im je bilo ZAPRIJECENO Nato - udarima ...... ( a cetnici se veoma plase sile ... )karanana wrote:naravno da je sve bio politicki dogovor.
A stali su jer su ih zaustavili borci Armije BiH na Malom Polju ( u rejonu Djurinog brda ) potpomognuti Vikicevcima .... Znam jer sam bio tamo ....
Last edited by veljaca on 10/07/2012 14:32, edited 1 time in total.
- Bancho
#1211 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Jedna molba za forumase koji postavljaju slike.
Bilo bi dobro da napisete sta se nalazi na slikama koje postavljate, jer nema mi koristi slika ako ne znam sta je na njoj.
Npr. ako postavljate sliku nekog dijela Dobrinje onda bi bilo fino da napiste koji je to dio, jer ima dosta raje koji ne poznaju bas dobro Dobrinju a dolaze na ovu temu ili ako je na slici grupa boraca onda da napisete sa kojeg su dijela ti borci ili kojoj jedinici pripadaju itd...
Bilo bi dobro da napisete sta se nalazi na slikama koje postavljate, jer nema mi koristi slika ako ne znam sta je na njoj.
Npr. ako postavljate sliku nekog dijela Dobrinje onda bi bilo fino da napiste koji je to dio, jer ima dosta raje koji ne poznaju bas dobro Dobrinju a dolaze na ovu temu ili ako je na slici grupa boraca onda da napisete sa kojeg su dijela ti borci ili kojoj jedinici pripadaju itd...
- karanana
#1212 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
ko je igdje rekao da su chetnici dobrocinitelji?
vjerovatno su oni imali svoje razloge da na nekim mjestima ne rade ono sto su vojno-tehnicki mogli. mozda su to bili finansijski razlozi, mozda su bili da imaju bolju pregovaracku poziciju, mozda su bili i vojni razlozi da ne urade nesto sto su mogli....niko nije rekao da su postedili nesto iz njihove ljudskosti. pa i sam mladic je optuzivao njihov politicki vrh da prodaju i uspjehe na ratistu odnosno da putem shverca jacaju njihovog neprijatelja zarad svoje dobiti.
vjerovatno su oni imali svoje razloge da na nekim mjestima ne rade ono sto su vojno-tehnicki mogli. mozda su to bili finansijski razlozi, mozda su bili da imaju bolju pregovaracku poziciju, mozda su bili i vojni razlozi da ne urade nesto sto su mogli....niko nije rekao da su postedili nesto iz njihove ljudskosti. pa i sam mladic je optuzivao njihov politicki vrh da prodaju i uspjehe na ratistu odnosno da putem shverca jacaju njihovog neprijatelja zarad svoje dobiti.
-
PM72
#1213 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Kao prvo,ja i ostali pijuni u ono doba nismo ni znali kakve se igre igraju.Počela je priča o tunelu i tome kako su ga mogli zatvoriti kad god su htjeli.Jesu li mogli sjebati igmanski put? Normalno da jesu i to za pola sata.Igrale su se igre kojih ja i ti nikad nećemo biti svjesni.I bolje što nećemo.Omladina je ginula zarad nečijih viših interesa jer bi trebao znati onu narodnu kako "sirotinja u ratove šalje sinove a bogati volove". A ti nemoj biti bezobrazan i licemjer pa mi trpati laži koje nisam nikad izgovorio niti tako mislim.Naravno da alija i radovan nisu mogli dogovoriti svaku akciju ili makljažu,dosta toga je išlo samo od sebe,onako niz vodu.Pa jebo ga ti,jesmo li i mi mogli gađati i zatvarati onaj njihov koridor oko grada? Jesmo.A što nismo? Pa nije bilo naredbe.Moj drug je bio na Borijama na PAM-u i imao je dosta municije a smio je pucati samo kad mu narede.Priča ti on meni kako je pogađao auta i kamione od prvog metka,sve stane i nema prolaza pola sata.A onda gleda po par dana konvoje SMB vozila i bjesni što mu ne daju da ih prošara sa 12,7 mm.Dakle,nemoj bolan biti ograničen ko balkon,saberi dva i dva.kv99 wrote:Ja sam glup , lud i nepismen ali sta onda to govori o tebi kada barem imam toliko pameti i pismenosti da mogu da vidim da u jednom postu tvrdis jedno a u drugom skroz suprotno ?PM72 wrote:Kada neki mogu na desetine postova opisivati kako su ko fol branili Dobrinju i Sarajevo i na kraju priznaju kako to uopste nije bila odbrana vec je sve ustvari bila dobra volja cetnika i politicki dogovor neka i on kaze sta zna
Ti "neki" koje pominješ sam bezbeli ja.Ja ne znam jesi li ti glup,lud ili nepismen? Ja nisam KO FOL branio Sarajevo i zašto lažeš da sam ja "na kraju priznao" kako to nije bila odbrana nego dobra volja četnika? Šta bulazniš? Ti sad izmišljaj i piši šta god hoćeš,ti o ratu veze nemaš pa ti se takve nebuloze primaju.Šta sve ljudi sebi dozvoljavaju u ove dane tuge i žalosti...
Pa sam si licno ne znam vise koliko puta naveo u detalje kako su mogli da uniste tunel , naprave Lunapark od Dobrinje, naveo si primjer Posavine i kako su tamo probili linije jer su htjeli, naveo si lokacije u Sarajevu koje su mogli a nisu granatirali jer nisu imali naredbu i kako su to sve mogli da urade ali nisu i da je to po tebi dokaz kako je sve bila politicka odluka i meni ovdje sada pricas kako to nije bilo tako vec da si ti nesto ko fol branio ? Ako su mogli da sve to urade kada su htjeli i kako su htjeli a nisu onda je to dobra volja cetnika. I znaci ako im nije bila volja da to urade, ako je sve bio politicki dogovor sta ste onda branili ? Kako mozes nesto da odbranis ako je bio politicki dogovor sta ce se zauzeti i sta ce se "prodati " ? Sami to tvrdite i kada se to ponovi onda se uvrijedis ? Ti si sigurno pucao, trcao , bio po rovovima ali sta si ti to branio kada tvrdis da je bio politicki dogovor ? Sam sebe negiras pa prvo uskladi svoju pricu pa se onda javi.
-
kv99
#1214 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
PM72 wrote:
Kao prvo,ja i ostali pijuni u ono doba nismo ni znali kakve se igre igraju.Počela je priča o tunelu i tome kako su ga mogli zatvoriti kad god su htjeli.Jesu li mogli sjebati igmanski put? Normalno da jesu i to za pola sata.Igrale su se igre kojih ja i ti nikad nećemo biti svjesni.I bolje što nećemo.Omladina je ginula zarad nečijih viših interesa jer bi trebao znati onu narodnu kako "sirotinja u ratove šalje sinove a bogati volove". A ti nemoj biti bezobrazan i licemjer pa mi trpati laži koje nisam nikad izgovorio niti tako mislim.Naravno da alija i radovan nisu mogli dogovoriti svaku akciju ili makljažu,dosta toga je išlo samo od sebe,onako niz vodu.Pa jebo ga ti,jesmo li i mi mogli gađati i zatvarati onaj njihov koridor oko grada? Jesmo.A što nismo? Pa nije bilo naredbe.Moj drug je bio na Borijama na PAM-u i imao je dosta municije a smio je pucati samo kad mu narede.Priča ti on meni kako je pogađao auta i kamione od prvog metka,sve stane i nema prolaza pola sata.A onda gleda po par dana konvoje SMB vozila i bjesni što mu ne daju da ih prošara sa 12,7 mm.Dakle,nemoj bolan biti ograničen ko balkon,saberi dva i dva.
Sada nije prica sta si tada znao vec sta sada tvrdis. Sada tvrdis da je bio politicki dogovor i slobodno to tvrdi , ja ne kazem da nisi u pravu ali samo zelim da ti skrenem paznju ako je bio politicki dogovor onda nije bilo ni osvajanje, oslobadanje ili odbrana. Kako mozes nesto odbraniti ako tvrdis da je bio politicki dogovor sa protivnikom sta i kako da se radi ? Samo to ponavljam ovo sto vi tvrdite , ako je bio poliitcki dogovor onda nije bila odbrana, onda nije niko u rovu odbranio Sarajevo , Dobrinju ili m2 Bosne i Hercegovine. A to vi govorite a ne ja i zato nemoj se ne mene ljutiti jer samo ukazujem na to.
Spmenuo si igmanski put i put preko Borija i da su i jedan i drugi mogli da se blokiraju i da je to po tebi dokaz o politickom dogovoru. Da li si siguran da nije bilo u stilu : "Ako prekinete put preko Borija mi prekidamo put preko Igmana i aerodrom pa crknite od gladi" i da li je to politicki dogovor u cilju pljacke ili ucijena ?
- Nekako s proljeća
#1215 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Molba se odbija. Razlog postoji i ima svoju svrhu.Bancho wrote:Jedna molba za forumase koji postavljaju slike.
-
PM72
#1216 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Gledaj jednu stvar.Meni je krivo kad mi neko imputira nebulozu kako ja tvrdim da su četnici bili dobročinitelji i da nas nisu htjeli dokrajčiti radi samilosti i dobre volje.Ma kakvi.Četnik i dobročinstvo? Nikad.Niti je bilo niti će biti.Oni su imali volju da nas pobiju sve do jednog ali nisu mogli,što radi naše žilavosti što radi drugih faktora.A u te druge faktore spada sve ostalo,od politike pa do crne berze.
Rat je počela politika pa ga je i završila.Ja nisam budala da tvrdim kako je rašo sa Pala zvao aliju pa mu govorio gdje i kad će nas napasti ili obratno.Još 1994 svijet je odlučio da će "podjela" Bosne biti na principu 51:49 u korist novostvorene Federacije BIH samo se čekao modus i vrijeme da se to ostvari.Kad su naši 1995 "pretjerali" pa taj procenat debelo popravili u korist FBiH,teritorija se morala vraćati za zelenim stolom.Džaba ginuli.Da možda Oluja nije vojnička pobjeda hrvatske vojske? Nikad.Nisu četnicima mogli opepeliti tri godine a razjebali ih za dva dana.Jel Slobo mrdnuo malim prstom? Nije.A što nije? E to si trebao pitati njega dok je još bio živ.Naši ih u Krajini ganjali autima koliko je stoka bježala.A što su bježali? Naređeno povlačenje.
Da završim i da više ne peglam o tome.Četnik nikad nije bio dobročinitelj niti će biti.To je naš dušman dok je svijeta i vijeka.Naravno,ne poistovjećujem sve Srbe sa četnicima.Ko nas je vodio mi smo prošli fantastično.Valjda sad malo bolje shvataš.
Rat je počela politika pa ga je i završila.Ja nisam budala da tvrdim kako je rašo sa Pala zvao aliju pa mu govorio gdje i kad će nas napasti ili obratno.Još 1994 svijet je odlučio da će "podjela" Bosne biti na principu 51:49 u korist novostvorene Federacije BIH samo se čekao modus i vrijeme da se to ostvari.Kad su naši 1995 "pretjerali" pa taj procenat debelo popravili u korist FBiH,teritorija se morala vraćati za zelenim stolom.Džaba ginuli.Da možda Oluja nije vojnička pobjeda hrvatske vojske? Nikad.Nisu četnicima mogli opepeliti tri godine a razjebali ih za dva dana.Jel Slobo mrdnuo malim prstom? Nije.A što nije? E to si trebao pitati njega dok je još bio živ.Naši ih u Krajini ganjali autima koliko je stoka bježala.A što su bježali? Naređeno povlačenje.
Da završim i da više ne peglam o tome.Četnik nikad nije bio dobročinitelj niti će biti.To je naš dušman dok je svijeta i vijeka.Naravno,ne poistovjećujem sve Srbe sa četnicima.Ko nas je vodio mi smo prošli fantastično.Valjda sad malo bolje shvataš.
- Nekako s proljeća
#1217 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Ja bih vas zamolio da vaša mišljenja imaju u fokusu dobrinjsko ratište ili neki segment sa njenog područja..O ostalim stvarima kojih se dotičete, možete i na temi Armija ili sl.
Last edited by Nekako s proljeća on 10/07/2012 15:20, edited 1 time in total.
- hamza_sa
#1218 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Molim vas kao ratnu bracu, da se prestanete prepucavati.
Nisam pobornik "teorija zavjere" iliti nekih politickih dogovora i talova za vrijeme rata, mada ne iskljucujem i tu opciju.
Ono sto sigurno znam da, ako je i toga bilo, Dobrinja nije bila umjesana u sve to.
Kao svjedok i aktivni ucesnik desavanja u istoj od samog pocetka to odgovorno tvrdim.
Nisam pobornik "teorija zavjere" iliti nekih politickih dogovora i talova za vrijeme rata, mada ne iskljucujem i tu opciju.
Ono sto sigurno znam da, ako je i toga bilo, Dobrinja nije bila umjesana u sve to.
Kao svjedok i aktivni ucesnik desavanja u istoj od samog pocetka to odgovorno tvrdim.
-
PM72
#1219 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
U pravu ste obojca i lagano ćemo završavati sa ovom pričom koja ni meni ne odgovara jer mi "kače" svašta a što ni u ludilu ne bih izjavio.Naravno da je Dobrinja kao i ostali dijelovi grada bila van tih talova niti je neko mogao na ,recimo Dobrinji ,dobiti poruku ili signal da se povuče ili da "slobodno" napadne.Talovi su bili na aerodromu tokom pregovora,po Ženevama,stožerima UN-a ,u New Yorku.Mi smo bili pijuni koji ne mogu nazad.
Pozdrav!
Pozdrav!
- hamza_sa
#1220 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Dajte, da ovu temu iskoristimo za razmjenu ratnih iskustava, evociramo uspomene, pa sto ne i da se licno upoznamo i negdje zajedno sjednemo i druzimo.
- adnandus
#1221 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
karanana wrote:naravno da je sve bio politicki dogovor.
Ma normalno sta je sa Ilidzom, Vogoscom ... na ustrb drugih dijelova ee sad jesu tu radile puske ili talovi Nije sve bila stvar dogovora ali jeste veeeelika vecina, neki to malo uljepsano nazivaju reintegracija Sarajeva gdje se crtalo u društvu sa Holbrookom po raznim kartama itd. itd. Dok su drugi u evropi rusili zidove nama su ih gradili
- poznanik
#1222 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Iskreno - nikakavNekako s proljeća wrote:Zar nije logično da autentična fotografija iz jednog vremena bude čak poželjna uz teoriju. Ako ih već imamo na raspolaganju. Ako ne fotografija ili dokument, onda video snimak.poznanik wrote:Nemoj samo fotografijama, života tiSarajmen wrote:...par rečenica o toj intervenciji na D5 je poželjno da ispišeš ako nije problem. Sve što mogu pomoći u vezi ta dva dana ili te intervencije, rado ću to nekim konkretnijim materijalom pokriti...![]()
![]()
Napiši kakav tekst, napiši nešto što je nepoznato do sad, daj svoje viđenje ili konkretan opis događhttp://www.klix.ba/forum/posting.php?mode=quot ... 540144#aja.
Koji je tvoj doprinos na dobrinjskom ratištu?
Uostalom - ko je tebe šta pitao
- Gile Šampion
#1223 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
[quote="Nekako s proljeća"]
Pratim vas ali izbjegavam da komentarišem.Nemam zivaca da se sa nekim prepirem i dokazujem da je mlijeko bijelo.
Medjutim ova slika mi ''zapara'' oči i jednostavno moram je prokomentarisati. Na njoj se izmedju ostalog nalaze dvije osobe koje cu spomenuti.To je komadant odreda otpora u Aerodromskom naselju i njegov rodjak inace pratili su se cijeli rat. Jedan je dobitnik zlatnog ljiljana,zbog pogadjanja/unistavanja 2 BVP-a i jednog tenka T-55.Gledajuci sliku sa desna ka lijevo,3 osoba sa cvikama suncanim,kasnije komadant bataljona.Izrazito hrabar momak(tada bio),veliki doprinos dao u odbrani Dobrinje-pogotovo 21.06.1992 godine.
Do njega momak, u majici na pruge i crnom maskirnom prsluku,tog 21.06.1992 godine prilikom upada četničkih snaga u zgradu Macho,naselje C-5,i mješanja u toj zgradi naših vojnika sa njihovim,dešava se ta nazovimo je anegdota.Četnici koji su se nalazili na spratu iznad,dodaju mu ruku da ga popnu medju sebe,kontajući da je nijhov. On im dao ruku,popeo se medju njih i tek skontao ko su
Uspio da skoči sa sprata dole,a oni za njim bacili bombu,koja je prilikom eksplozije ranila ga kroz noge,srećom lakše
Ovi koji su iz Dobrinje,znaju imena i prezimena spomenutih.Toliko.

Pratim vas ali izbjegavam da komentarišem.Nemam zivaca da se sa nekim prepirem i dokazujem da je mlijeko bijelo.
Medjutim ova slika mi ''zapara'' oči i jednostavno moram je prokomentarisati. Na njoj se izmedju ostalog nalaze dvije osobe koje cu spomenuti.To je komadant odreda otpora u Aerodromskom naselju i njegov rodjak inace pratili su se cijeli rat. Jedan je dobitnik zlatnog ljiljana,zbog pogadjanja/unistavanja 2 BVP-a i jednog tenka T-55.Gledajuci sliku sa desna ka lijevo,3 osoba sa cvikama suncanim,kasnije komadant bataljona.Izrazito hrabar momak(tada bio),veliki doprinos dao u odbrani Dobrinje-pogotovo 21.06.1992 godine.
Do njega momak, u majici na pruge i crnom maskirnom prsluku,tog 21.06.1992 godine prilikom upada četničkih snaga u zgradu Macho,naselje C-5,i mješanja u toj zgradi naših vojnika sa njihovim,dešava se ta nazovimo je anegdota.Četnici koji su se nalazili na spratu iznad,dodaju mu ruku da ga popnu medju sebe,kontajući da je nijhov. On im dao ruku,popeo se medju njih i tek skontao ko su
Ovi koji su iz Dobrinje,znaju imena i prezimena spomenutih.Toliko.
- Nekako s proljeća
#1224 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Kao da mi imamo puno jače živce...ne zezaj. Mislim, ako je rješenje nekome se najebati majke, daj da se popičkaramo i neka ide sve u tri lijepe. Smatram da možemo i ovu virtualnu borbu voditi uspješno, ne zarad nas samih, već zbog istine . A ako to i hoćemo, onda daj malo da damo lični doprinos i u kulturi dijaloga i arhivi i hronologiji itd.
Koliko god ja znao i bio upućen ...jbg-a, ako sam bio naprijed, ne znam baš šta je bilo iza mene. Ili obratno. Pa tako i ''šta je bilo iza brda''.
Mi koji smo bili ''u tranzitu'' kod vas na ovom području, ne možemo da preuzmemo ulogu ''domaćina'', ipak je to vaš teren . Prema tome, vodite ovu temu kako treba a mi ćemo vam i danas kao i onda...biti pri ruci. Samo činjenice i ni ''po babi ni po stričevima'' ...
I @hamza pomenu da se i okupimo, zasto da ne?
Ako hoćete baš ovog 17-tog da malo prkosimo zaboravu. Ako smo se u onom belaju mogli solidarisati, ne vidim razlog zasto ne bi danas mogli srknuti bar kafu . Neka i findzana viška...
-
nemoguce vruce
#1225 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
To majstore. Kad ovo citam srce mi ko Trebevic...Nekako s proljeća wrote:![]()
Kao da mi imamo puno jače živce...ne zezaj. Mislim, ako je rješenje nekome se najebati majke, daj da se popičkaramo i neka ide sve u tri lijepe. Smatram da možemo i ovu virtualnu borbu voditi uspješno, ne zarad nas samih, već zbog istine . A ako to i hoćemo, onda daj malo da damo lični doprinos i u kulturi dijaloga i arhivi i hronologiji itd.
Koliko god ja znao i bio upućen ...jbg-a, ako sam bio naprijed, ne znam baš šta je bilo iza mene. Ili obratno. Pa tako i ''šta je bilo iza brda''.
Mi koji smo bili ''u tranzitu'' kod vas na ovom području, ne možemo da preuzmemo ulogu ''domaćina'', ipak je to vaš teren . Prema tome, vodite ovu temu kako treba a mi ćemo vam i danas kao i onda...biti pri ruci. Samo činjenice i ni ''po babi ni po stričevima'' ...
I @hamza pomenu da se i okupimo, zasto da ne?
Ako hoćete baš ovog 17-tog da malo prkosimo zaboravu. Ako smo se u onom belaju mogli solidarisati, ne vidim razlog zasto ne bi danas mogli srknuti bar kafu . Neka i findzana viška...
Svaka cast i @Hamzi
Nije moguce da smo u u belaju bili ko jedan, a sada u miru rezimo jedni na druge. Il smo takav narod, sta li...