SDP

Post Reply
Taranta

#1201 Re: SDP

Post by Taranta »

Murisno1 wrote:
Skijaš wrote:
Murisno1 wrote:Ja ti kažem, ja bi isto ovo radio što oni rade na državnom - samo još rigoroznije i žešće, s tim što bi crko da od federacije napravim primjer i bukvicu očitam svakom protivniku države.
E u tom se slučaju potpuno slažemo.
E sad ti meni reci - zašto se ne radi tamo gdje se može?
Valjda zato što je model ponašanja ogromne većine ljudi ovdje praktično uvijek isti, bez obzira na stranku. Pitanje je da li bi (u ovom slučaju) SDP više glasova dobio ili izgubio kada bi stvari poredao (koliko se to zaista može za tri, četiri godine) na njihovo mjesto u općinama i kantonima - čisto zbog nepopularnosti mjera koje je potrebno poduzimati.
Skijaš

#1202 Re: SDP

Post by Skijaš »

Murisno1 wrote:
Skijaš wrote:
Murisno1 wrote:Ja ti kažem, ja bi isto ovo radio što oni rade na državnom - samo još rigoroznije i žešće, s tim što bi crko da od federacije napravim primjer i bukvicu očitam svakom protivniku države.
E u tom se slučaju potpuno slažemo.
E sad ti meni reci - zašto se ne radi tamo gdje se može?
S obzirom na nepostojanje radne navike i slab patriotski naboj našeg prosječnog čovjeka, mislim da je ova nova vlast iznad prosjeka. Kod nas je normalno da se hvališ davanjem mita, potezanjem štele, varanjem države, pogledaj nam prljave ulice, kult nasilništvu, površnosti i sebičnosti. Političari ne mogu biti puno bolji jer ti političari dolaze iz naroda. Mislim da je SDP za nijansu ili dvije iznad tog prosjeka i samo nas to može izvaditi.
Taranta

#1203 Re: SDP

Post by Taranta »

Banalan primjer šta se radi u drugim zemljama, bilo juče na BBC-u (obratiti pažnju i na posljednju rečenicu):

http://news.bbc.co.uk/2/hi/6351667.stm
stochar

#1204 Re: SDP

Post by stochar »

Alija nas branio od ovih, Haris od onih, Zlaya i od ovih i od onih i od anamoonih, a nama sve gore i gore. nemojte nas vise branit' svega vam!
Skijaš

#1205 Re: SDP

Post by Skijaš »

stochar wrote:Alija nas branio od ovih, Haris od onih, Zlaya i od ovih i od onih i od anamoonih, a nama sve gore i gore. nemojte nas vise branit' svega vam!
OK, šta predlažeš ? Šta treba raditi ?
Taranta

#1206 Re: SDP

Post by Taranta »

Skijaš wrote:
stochar wrote:Alija nas branio od ovih, Haris od onih, Zlaya i od ovih i od onih i od anamoonih, a nama sve gore i gore. nemojte nas vise branit' svega vam!
Mogu li ja nešto reći? Nema potrebe za nekim velikim riječima i mistificiranjem. Spominjali smo općinski i kantonalni nivo... Svaki od javnih službenika prima platu i ima opseg obaveza i odgovornosti na mjestu koje obnaša. Trebaju raditi svoj posao. Samo to - svoj posao, osam sati dnevno. Kao što svi radimo.

Isto dobrim dijelim vrijedi i na nivou FBiH. Na državnom nivou je igra sasvim drugačija, akteri su brojniji, pristup je drugačiji, stvari idu sporije, ali princip je isti.

Treba pošteno raditi posao za koji si plaćen. I stvari će biti bolje.
popajic

#1207 Re: SDP

Post by popajic »

@taranta
Mogu li ja nešto reći? Nema potrebe za nekim velikim riječima i mistificiranjem. Spominjali smo općinski i kantonalni nivo... Svaki od javnih službenika prima platu i ima opseg obaveza i odgovornosti na mjestu koje obnaša. Trebaju raditi svoj posao. Samo to - svoj posao, osam sati dnevno. Kao što svi radimo.
To znaju i oni i mi - ali , sta ih tjera da rade posao za koji su placeni ?
Moral ? Misaona imenica za vecinu doticnih .
Narod , ciji su oni servis ih redovno , argumentovano i poimenicno proziva ?
Ikakve kontrole njihovog (ne) rada ? Ikakve ?
Obaveze i odgovornosti prema kome ?
Ma, daj...govorimo o javnim sluzbenicima , a ne o Snjezani i 7 patuljaka. Sasvim je nevazno iz koje se partije ispile uvijek ih veze jedna konstanta - partijska i etnicka podobnost , nesposobnost i lendohana.
Casni izuzeci samo potvrdjuju ovo pravilo !
Murisno1

#1208 Re: SDP

Post by Murisno1 »

Taranta wrote:
Skijaš wrote:

Isto dobrim dijelim vrijedi i na nivou FBiH. Na državnom nivou je igra sasvim drugačija, akteri su brojniji, pristup je drugačiji, stvari idu sporije, ali princip je isti.

Treba pošteno raditi posao za koji si plaćen. I stvari će biti bolje.
Stvari izgledaju komplikovano a ustvari su jednostavne. Ovdje se stvari mogu preokrenuti u pozitivu za manje od godinu dana. Ono što treba da se desi jeste da neko započne stvari. Ali da ih dobro započne jer time se pali radnja.

Navešću jedan primjer zgrade u jednom malom bh gradiću. Par stanara se odlučilo da sredi oko zgradem posijali travu, izlili trotuar, kamenčićem cvijeće i petljanije. Nekoliko njih. Od 50tak stanara! Nakon 2, 3 mjeseca svi su htjeli učestvovati. Neki radi sramote, neki radi trenda, neki radi ovog ili onog... ali svi su htjeli učestvovati.

Taj model nama nije stran. Tito je znao za ovaj fol a ameri su to davno osmislili. Znači, poenta je na početku imat muda i isturiti se i početi stvari mjenjati.

Ja samu biznisu i tu su stvari katastrofalne. Jebo ti državu gdje je sigurnija plata u državnoj administraciji nego kod privatnika. Kada bude obratno, onda možemo nešto pričati. A kada će biti obratno? Kada državni uposlenici shvate da je narod, pa samim tim i privatnik NJIMA šef a ne obratno. Kada se bude ubijo da mi nađe poso, plasman za proizvod i slično. Onda nek se ne sikiraju ni za menzije, ni za PDV ni za varanje države ni slično.

Da ne govorimo o ostalim stvarima. Svijet je neradnički i nedisciplinovan, ali to se može promijeniti prije nego što se misli. Samo DAJ PRIMJER! Ima općina koje su super primjer i gdje se ljudi fakat razliku od onih iz drugih općina ili kantona. To ne znači da tamo žive neki drugi ljudi, drugih gena. Isto je to - samo neko ih je motiviso, poćero, posramio il šta već.

Ja da sam na vlasti ne bi se zamaro RS-om. Njih ne treba ozbiljno shvatati osim onda kada im fakat daš ozbiljnu ulogu. A mi smo im dali ulogu i pred narodom u BiH i pred MZ-om. Ja bi se držo teritorija gdje mogu raditi i napraviti prosperitet i usro bi se od napora da se stvari promijene. Trpio pljuvanja, jer će ih biti svakako, ali činio sve da djela govore za mene a ne priča.

Ima tu masa stvari, ali jbg ... Meni lično predstavlja problem to prosječno razmišljanje - da mi bi da tog problema nema, ja bi sve riješio. Pa jebo ti poso bez izazova, bez problema. Gdje je satisfakcija. kako ćeš naučiti išta itd??

Znači, iako se čini da je komplikovano - sve je to čas posla. Kada krene jedno, kreće i drugo, pa itreće pa odjednom postaneš nešto.
stochar

#1209 Re: SDP

Post by stochar »

Skijaš wrote:
haveru, placamo njih da rade i predlazu! to im je pos'o! to smo godinama trubili kako je vlast servis naroda, ali ovi su se toliko razbahatili... bas me zanima sta bi ti rek'o majstoru kojem bi se pozalio kako je zaista previse da ti 20 dana radi po kuci kako bi zamijenio slavinu, i ti mu uredno za svaki dan placas dnevnicu, a on ti kaze: OK, sta predlazes? istjer'o bi ga iz kuce i nikada vise ne bi zvao tog majstora, vec onoga koji zna raditi svoj posao!
quasar

#1210 Re: SDP

Post by quasar »

Bravo! A koji je to?

Svi mi samo hocemo da nam bude bolje. Pokusavamo da nadjemo tog koji to zna, moze i hoce napraviti.
Pa daj nam reci koji je to i skrati nam muke.
stochar

#1211 Re: SDP

Post by stochar »

quasar wrote:Bravo! A koji je to?

Svi mi samo hocemo da nam bude bolje. Pokusavamo da nadjemo tog koji to zna, moze i hoce napraviti.
do posljednjih izbora sam mislio da znam koji je to majstor, ali to definitivno nije taj, previse dnevnica je potroseno, a slavina i dalje curi.
Murisno1

#1212 Re: SDP

Post by Murisno1 »

quasar wrote:Bravo! A koji je to?

Pa nema koji je. Evo ovaj sto je na vlasti. To je taj - nek to radi i idemo dalje. Ako do sad nije mislio tako nek počne mislit. Nema tu lafine ba da mi sad čekamo da se takav rodi ili slično.
ultima_palabra

#1213 Re: SDP

Post by ultima_palabra »

Murisno1 wrote:Stvari izgledaju komplikovano a ustvari su jednostavne. Ovdje se stvari mogu preokrenuti u pozitivu za manje od godinu dana. Ono što treba da se desi jeste da neko započne stvari. Ali da ih dobro započne jer time se pali radnja.

Navešću jedan primjer zgrade u jednom malom bh gradiću. Par stanara se odlučilo da sredi oko zgradem posijali travu, izlili trotuar, kamenčićem cvijeće i petljanije. Nekoliko njih. Od 50tak stanara! Nakon 2, 3 mjeseca svi su htjeli učestvovati. Neki radi sramote, neki radi trenda, neki radi ovog ili onog... ali svi su htjeli učestvovati.

Taj model nama nije stran. Tito je znao za ovaj fol a ameri su to davno osmislili. Znači, poenta je na početku imat muda i isturiti se i početi stvari mjenjati.

Ja samu biznisu i tu su stvari katastrofalne. Jebo ti državu gdje je sigurnija plata u državnoj administraciji nego kod privatnika. Kada bude obratno, onda možemo nešto pričati. A kada će biti obratno? Kada državni uposlenici shvate da je narod, pa samim tim i privatnik NJIMA šef a ne obratno. Kada se bude ubijo da mi nađe poso, plasman za proizvod i slično. Onda nek se ne sikiraju ni za menzije, ni za PDV ni za varanje države ni slično.

Da ne govorimo o ostalim stvarima. Svijet je neradnički i nedisciplinovan, ali to se može promijeniti prije nego što se misli. Samo DAJ PRIMJER! Ima općina koje su super primjer i gdje se ljudi fakat razliku od onih iz drugih općina ili kantona. To ne znači da tamo žive neki drugi ljudi, drugih gena. Isto je to - samo neko ih je motiviso, poćero, posramio il šta već.

Ja da sam na vlasti ne bi se zamaro RS-om. Njih ne treba ozbiljno shvatati osim onda kada im fakat daš ozbiljnu ulogu. A mi smo im dali ulogu i pred narodom u BiH i pred MZ-om. Ja bi se držo teritorija gdje mogu raditi i napraviti prosperitet i usro bi se od napora da se stvari promijene. Trpio pljuvanja, jer će ih biti svakako, ali činio sve da djela govore za mene a ne priča.

Ima tu masa stvari, ali jbg ... Meni lično predstavlja problem to prosječno razmišljanje - da mi bi da tog problema nema, ja bi sve riješio. Pa jebo ti poso bez izazova, bez problema. Gdje je satisfakcija. kako ćeš naučiti išta itd??

Znači, iako se čini da je komplikovano - sve je to čas posla. Kada krene jedno, kreće i drugo, pa itreće pa odjednom postaneš nešto.
Da se jednom složim i s tobom :-D Dobar post, stvarno... samo mislim da je mnogo očekivati da neko promijeni mentalitet i svjetonazore koji se guraju zadnjih 20 godina za pola godine ili godinu. Ali da treba početi, treba. Ako ne možeš otpuštati administraciju ili im dramatično smanjivati plate, onda ih možeš makar natjerati da krvnički rade i zarade platu a polako ukidati neke od nepotrebnih beneficija koje državni poslovi nose. U isto vrijeme stimulisati okruženje za privatni biznis, pa da se ta neravnoteža malo pomalo mijenja.
Murisno1

#1214 Re: SDP

Post by Murisno1 »

ultima_palabra wrote:
Murisno1 wrote:Stvari izgledaju komplikovano a ustvari su jednostavne. Ovdje se stvari mogu preokrenuti u pozitivu za manje od godinu dana. Ono što treba da se desi jeste da neko započne stvari. Ali da ih dobro započne jer time se pali radnja.

Da se jednom složim i s tobom :-D Dobar post, stvarno... samo mislim da je mnogo očekivati da neko promijeni mentalitet i svjetonazore koji se guraju zadnjih 20 godina za pola godine ili godinu. Ali da treba početi, treba. Ako ne možeš otpuštati administraciju ili im dramatično smanjivati plate, onda ih možeš makar natjerati da krvnički rade i zarade platu a polako ukidati neke od nepotrebnih beneficija koje državni poslovi nose. U isto vrijeme stimulisati okruženje za privatni biznis, pa da se ta neravnoteža malo pomalo mijenja.
Al kako je moguće da je tek tako nasto neki novi mentalitet prije 20tak godina? Fazon je u tome što nije ... nego se upravo desilo ovo o čemu pričamo. Neko je započeo, imo muda (neko počeo ubijati a neko zatražio mirno razdruživanje ili šta već) i odjednom su se svi uključili.

Ja mislim da nije tačno da narod 20 godina ima neki šablon u razmišljanju. Narod se boji, narod je i izvaran, mađutim, napravljeni su i određeni pomaci. Narod je u posljednjih 20 godina samo shvatio da je ono što su nam pričali prije tih godina bila lafina. Ok, idemo dalje. Zna se ko je najviše propatio u ratu a ne pričam o nacionalnom ključu. Najebali su samo oni koji su najviše vjerovali u priču koja se pričala prije 90'te.

Dalje, problem nacionalizma. Šta je problem u pm što se ne volimo? Ne volimo se i idemo dalje. Nemojmo gurat ljude u zagrljaj. Neka i srpstva, i hrvatsta i muslimanstva i titoizma i svega ostalog. Nek se busaju u prsa .. ne obraćaj pažnju i proći će i to. Odnosno obrati pažnju na ono što uzrokuje ta ponašanja a to je da im ti, kao neka građanska opcija, ne nudiš ništa drugačije od ovih - i ti guraš svoje jbg, a kad je tako onda neću sranje od tebe nego sranje od svog. To je ta logika i sasvim mi je razumljiva.

Pa jbt, neki administrativni radnik u privrednoj komori, neki kalkulant ima veću platu od učitelja ili profesora. Halo ba! Pa to je pogon države - prosvjeta/obrazovanje, sudstvo i zdravstvo. Oni što zapisuju šta ovi rade su operativci i to je najmanji problem. A i to je naopako.

Mi smo ko neka fabrika u kojoj sekretarica ima najveću platu. I direktor naravno. Sve ostalo, a najbitnije, najmanje je plaćeno i totalno demotivisano. Eto ti jednostavnog principa. Zaboravio sam i sigurnost i policajce. Znači, sve je naopako a to da promjeniš treba ti mjesec dana :-D

Ja ne čekam da neko moj dođe. Ja bi volio da onaj ko je na vlasti sprovodi priču u djelo, ma ko god da je. Zato sam bio uporan kod primjera ministra Suljage koji je tipičan, školski primjer kako se problem ne rješava stvaranjem novog, potencijalno većeg ... i zbog još nekih stvari. Bez obzira na neslaganja o njemu i sličnima ... poenta je da se ne možeš sexat za nevinost, štedit za bolji biznis ili ratovat za mir
Hipatija

#1215 Re: SDP

Post by Hipatija »

draganbl wrote: U RS-u narod nije ni blizu zadovoljan Dodikom, ali kada vidi da ni u drugom dijelu BiH nije bolje, tj. nova vlast ne radi da bude bolje, onda stanje ostaje kakvo jeste. Oni koji su glasali za Dodika, glasaće i ubuduće, a oni koji nisu glasali ni za koga, ponovo ni za koga neće ni glasati.
Nova vlast radi da bude bolje, a stara vlast nije radila da bude bolje (već nam je bilo sve gore i gore, dok većina u Federaciji nije rekla - DOSTA - stop). Poluge stare vlasti su jake, i k'o korijenje ukopano duboko, preduboko!
Ni pesticidi ne pomažu da se korov počupa.
Last edited by Hipatija on 14/09/2011 15:47, edited 2 times in total.
quasar

#1216 Re: SDP

Post by quasar »

Da, i ja misilim da smo nasli onog koji je najpriblizniji onome sto zelimo, od ovih koji se nude.
E sad ga treba natjerati da radi ono sto je obecao, ili barem ono sto je moguce.

Ako neki savjetnik cita forum, nek dohaberi sefu da se zasad ne pise dobro ni SDP-u ni narodu.

A sve to lagano gleda SDA i ceka priliku i cas da ga zabije do ja*a. Bezbeli i Tornjak.
Hipatija

#1217 Re: SDP

Post by Hipatija »

Ne svi u SDA, ali ih ima podosta! Svi ovi što su od Suljagićevih poslova napravili i isforsirali "problem"! Od kreatora "saopštenja" do novinara koji su to "stručno" obradili i plasirali u javnost!
Murisno1

#1218 Re: SDP

Post by Murisno1 »

Ne može SDP sve sam ni da hoće. Nije SDP narod niti država. Mnogi sposobni ljudi uključivali su se u različite stranke po opštinama, kantonima samo da bi na neki način doprinijeli.. SDP ima šansu da pokrene stvari, a drugi ako ne budu slijedili onda je opet belaj. Ali moraće slijediti ako SDP krene kako treba - moraće jer stranke čine ljudi ..

Do sada je jedino SDA imala ovakav kapacitet kakav danas ima SDP i, sviđalo se to vama ili ne, tada, kada su bili na vlasti, se nešto i radilo. Tihić je, međutim, sve to katastrofalno i urušio. Rastjerao ljude i sve ostalo. Ovo govorim opet iz perspektive poslodavca jer znam kako je bilo raditi prije manje 6-8 godina ... a kako je danas. Raspoloženje je bilo bolje, neprijatelji su bili na koljenima, svijet je bio na našoj strani ...

U Sarajevu, recimo, SDP je katastrofalan do sada. Iako je i prije izbora bio relevantan faktor u sa kantonu - stanje je loše, svi znamo, pa nek priča ko šta hoće...
Hipatija

#1219 Re: SDP

Post by Hipatija »

Nisam siguran da treba Tihića kriviti za katastrofalnu politiku i rezultate vladavine SDA u Kantonu Sarajevo!
Paralela: Ne treba osuđivati tuzlanski SDP za katastrofalnu politiku SDA u Tuzlanskom kantonu ( vlast vrši onaj ko raspolaže budžetskim sredstvima, sudstvom, policijom, informisanjem, školstvom, zdravstvom, ko imenuje upravne odbore,...).
Last edited by Hipatija on 14/09/2011 16:28, edited 1 time in total.
Murisno1

#1220 Re: SDP

Post by Murisno1 »

Hipatija wrote:Nisam siguran da treba Tihića kriviti za katastrofalnu poilitiku i rezultate vladavine SDA u Kantonu Sarajevo!
Tihić je kriv za rad SDA od kad je na vlasti. A za stanje u kantonu Sa SDP ima veliku odgovornost. To ako poričete, jbg onda ...
Hipatija

#1221 Re: SDP

Post by Hipatija »

Čini mi se da od 43 poslanika u sadašnjem sazivu u kantonu Sa SDP ima 18 , a SDA 17?! Ranije je imala prednost SDA.
Zbog čega je sada na SDP-u "velika odgovornost", a na drugima nešto manje "velika"?!
Murisno1

#1222 Re: SDP

Post by Murisno1 »

Hipatija wrote:Čini mi se da od 43 poslanika u sadašnjem sazivu u kantonu Sa SDP ima 18 , a SDA 17?! Ranije je imala prednost SDA.
Pa da pojednostavimo onda ... kakvo je danas stanje u Sa kantonu po pitanju sigurnosti? A kakvo je bilo onda kada su oni najglasniji bili u priči da je sigurnosno stanje katastrofalno (dok je i ZaBiH buila faktor) ? Kako je tada bilo a kako je danas?
Hipatija

#1223 Re: SDP

Post by Hipatija »

I danas isto kao i ranije, a tako će biti i niz godina od danas ( ma ko bio na vlasti)!
Murisno1

#1224 Re: SDP

Post by Murisno1 »

Hipatija wrote:I danas isto kao i ranije, a tako će biti i niz godina od danas ( ma ko bio na vlasti)!
E jbg, danas je gore makar 10 puta nego ranije. Pa de budite fer jbg pa recite da je loše stanje. Pa nikada ovako nije bilo. Da je SDA sad a bila SDP ... pa mogu mislit komentara onda, pljuvanja, protesta i zajebancije ...
Za i Protiv

#1225 Re: SDP

Post by Za i Protiv »

Murisno1 wrote:
Hipatija wrote:I danas isto kao i ranije, a tako će biti i niz godina od danas ( ma ko bio na vlasti)!
E jbg, danas je gore makar 10 puta nego ranije. Pa de budite fer jbg pa recite da je loše stanje. Pa nikada ovako nije bilo. Da je SDA sad a bila SDP ... pa mogu mislit komentara onda, pljuvanja, protesta i zajebancije ...
Ma da je dobro nije, ali i za ovo sto nije dobro kriviti SDP, mislim da nema smisla... Sto neko rece, jos ce SDP okriviti za fnansijski krah Grcke...

Ali moram ti reci @Murisno1 da se u vecini slazem sa tvojim prijasnjim postovima! :thumbup:
Stanje se mora pocet mijenjati. Treba biti realan i znati da se nece puno moci uciniti i to svakako ne preko noci, ali da se vec sada neke stvari moraju poceti dovoditi u red, to je svakome jasno. A ako prve rezultate vidimo i krajem ove godine, ja zadovoljan!
Post Reply