Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
niko_niko_kao_ja

#1201 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by niko_niko_kao_ja »

mi maloprije sa kontrole, sve super, napredujemo :-D , okrenuo se mali glavonja kako treba, jedino kaze doktor posteljica sa vise kalcifikata, ali sad za sad me to puno ne zabrinjava jer bebac raste kako treba, i napredniji je za 2 sedmice, pa vidjecemo.
starii

#1202 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by starii »

niko_niko_kao_ja wrote:mi maloprije sa kontrole, sve super, napredujemo :-D , okrenuo se mali glavonja kako treba, jedino kaze doktor posteljica sa vise kalcifikata, ali sad za sad me to puno ne zabrinjava jer bebac raste kako treba, i napredniji je za 2 sedmice, pa vidjecemo.
jel supruga pušač? sretno sa bebcem :)
putujucidzindas

#1203 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by putujucidzindas »

i mi smo u ponedjeljak bili, sve super. I ovaj se pisonja okrenuo, mada doktor veli da to u 24. sedmici nije ni bitno toliko.
isla sam u petak i u skerlicevu, na vjezbe. uglavnom, ja sam jedena matora trudnica :D , koja je izgleda jedina poletila tako rano na vjezbe :D fin je prostor, toplo je, nije bilo guzve (mozda zbog tog sto je bio jutarnji termin). mislim da cu i sutra ponovo, samo ako me ovaj snijeg ne zavije :)
niko_niko_kao_ja

#1204 Re: Trudnjače i porodilje online

putujucidzindas wrote:i mi smo u ponedjeljak bili, sve super. I ovaj se pisonja okrenuo, mada doktor veli da to u 24. sedmici nije ni bitno toliko.
isla sam u petak i u skerlicevu, na vjezbe. uglavnom, ja sam jedena matora trudnica :D , koja je izgleda jedina poletila tako rano na vjezbe :D fin je prostor, toplo je, nije bilo guzve (mozda zbog tog sto je bio jutarnji termin). mislim da cu i sutra ponovo, samo ako me ovaj snijeg ne zavije :)
u koliko su sutra vjezbe? mislim da bi bio red da i ja krenem :-D
niko_niko_kao_ja

#1205 Re: Trudnjače i porodilje online

starii wrote:
niko_niko_kao_ja wrote:mi maloprije sa kontrole, sve super, napredujemo :-D , okrenuo se mali glavonja kako treba, jedino kaze doktor posteljica sa vise kalcifikata, ali sad za sad me to puno ne zabrinjava jer bebac raste kako treba, i napredniji je za 2 sedmice, pa vidjecemo.
jel supruga pušač? sretno sa bebcem :)
nisam pusac :-D i hvala.
putujucidzindas

#1206 Re: Trudnjače i porodilje online

U 11:00 pocinju, mada je sestra prosli put pocela lagano, sacekala je nekih 15ak minuta ako neko kasni. Trajale su do 13:00.
niko_niko_kao_ja

#1207 Re: Trudnjače i porodilje online

putujucidzindas wrote:U 11:00 pocinju, mada je sestra prosli put pocela lagano, sacekala je nekih 15ak minuta ako neko kasni. Trajale su do 13:00.
e hvala ti, ako se mognem nakaniti zbog ove zime dolazim i ja. :-D
putujucidzindas

#1208 Re: Trudnjače i porodilje online

E pa super, hajde nakani se :) ja sam samoj sebi bila beskrajno smijesna prosli put. Spremila zena sebi ruksak cijeli, s trenerkom, rezervnim vesom (boze moje, necu oznojena na ovu zimu poslije vjezbi), peskiricem, flasiccom vode, maramica ovakvim, onakvim.. Dosla tamo, samo jedna djevojka sjedi. Ja puna entuzijazma, kazem joj, hajde da se mi spremimo da nas ne vrate kad vide da smo spremne. Kaze ona, ja sam spremna. Hajde, ja izvadim sve te svoje stvari, ovako debela i smotana se spremim, udjem. Kaad polako, dolaze ostale drage trudnjace, sve spremne, nigdje ceremonije spremanja ko kod mene.
Zapravo ja mislim da sam bila jedina osoba koja je ponijela sve to tako rezevre i nesto se ko presvukla :D Naravno, poslije vjezbi sve zene odose odmah , a ja se jos uvijek presvlacim i presvlacim :D
niko_niko_kao_ja

#1209 Re: Trudnjače i porodilje online

putujucidzindas wrote:E pa super, hajde nakani se :) ja sam samoj sebi bila beskrajno smijesna prosli put. Spremila zena sebi ruksak cijeli, s trenerkom, rezervnim vesom (boze moje, necu oznojena na ovu zimu poslije vjezbi), peskiricem, flasiccom vode, maramica ovakvim, onakvim.. Dosla tamo, samo jedna djevojka sjedi. Ja puna entuzijazma, kazem joj, hajde da se mi spremimo da nas ne vrate kad vide da smo spremne. Kaze ona, ja sam spremna. Hajde, ja izvadim sve te svoje stvari, ovako debela i smotana se spremim, udjem. Kaad polako, dolaze ostale drage trudnjace, sve spremne, nigdje ceremonije spremanja ko kod mene.
Zapravo ja mislim da sam bila jedina osoba koja je ponijela sve to tako rezevre i nesto se ko presvukla :D Naravno, poslije vjezbi sve zene odose odmah , a ja se jos uvijek presvlacim i presvlacim :D
:thumbup: :lol:
ma ti si super, ali eto sad znas za sljedeci put, da ne prtljas bezveze nista sto ti ne treba. :-D
Cholina_Lokica

#1210 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

Koliko su efektivne te vjezbe? Je li fakat pomognu kasnije?
niko_niko_kao_ja

#1211 Re: Trudnjače i porodilje online

Cholina_Lokica wrote:Koliko su efektivne te vjezbe? Je li fakat pomognu kasnije?
ma to je vise psihicka priprema, ono kako ces, sta ces s bebcom, kako sebi olaksati neke stvari u trudnoci, a Boga mi kad porod krene nesto cisto sumnjam da ijedne vjezbe mogu pomoci :-D
Cholina_Lokica

#1212 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

niko_niko_kao_ja wrote:
Cholina_Lokica wrote:Koliko su efektivne te vjezbe? Je li fakat pomognu kasnije?
ma to je vise psihicka priprema, ono kako ces, sta ces s bebcom, kako sebi olaksati neke stvari u trudnoci, a Boga mi kad porod krene nesto cisto sumnjam da ijedne vjezbe mogu pomoci :-D
Pa to pitam, je li pripremaju za porod konkretno, ili za trudnocu i kasnije... Kako god, vjerujem da ne moze odmoci takvih dodatnih informacija, koje su strucne, a ne mahalske price :D
niko_niko_kao_ja

#1213 Re: Trudnjače i porodilje online

Cholina_Lokica wrote:
niko_niko_kao_ja wrote:
Pa to pitam, je li pripremaju za porod konkretno, ili za trudnocu i kasnije... Kako god, vjerujem da ne moze odmoci takvih dodatnih informacija, koje su strucne, a ne mahalske price :D
ma kazu da pripremaju, ali bilo je slucajeva kad su zene primjenjivala neka pravila za disanje koje su im savjetovali ovi u toj skoli, pa ih babice napadale sta rade, kako samo pate bebu, ono olaksas ti sebi, ali patis bebu, pa haj ti znaj :? a ja nesto kontam kad pocne da boli, tesko da ce mi bilo sta pasti na pamet, osim mozda da rondam :D
Cholina_Lokica

#1214 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

Cuj napale :shock: Doduse kod nas babice vazda napadaju zene zbog necega :-)
Ali opet kontam valjda nije citav svijet lud oko tog disanja i pripremanja na to, a eto nase babice pametne i znaju da to ne treba tako, al hajd znaj sto kazes...
Pa to jeste, hajd znaj sta ce pasti na pamet u tom trenutku. Prijateljica je muzu Hebala sve od do, bukvalno i samo se derala sad si mi ovo uradio i neces nikad vise :lol:
niko_niko_kao_ja

#1215 Re: Trudnjače i porodilje online

Cholina_Lokica wrote:Cuj napale :shock: Doduse kod nas babice vazda napadaju zene zbog necega :-)
Ali opet kontam valjda nije citav svijet lud oko tog disanja i pripremanja na to, a eto nase babice pametne i znaju da to ne treba tako, al hajd znaj sto kazes...
Pa to jeste, hajd znaj sta ce pasti na pamet u tom trenutku. Prijateljica je muzu Hebala sve od do, bukvalno i samo se derala sad si mi ovo uradio i neces nikad vise :lol:
ma kao ima to neko disanje po fazama, i kad je ova dosla do plitkog disanja babice je napala sta radi, sto je po meni nekako i logicno jer ako plitko disemo bebi manje kisika dolazi, i naravno da je patnja. ali ko ce im znati, kod nas svi ionako svoju politiku vode.
a i meni se cini da ce ovaj moj hairlija zaplatiti, ionako je jadan za sve kriv :-D mada pokusacu se iskontrolisati, ali ne garantujem za svoje postupke u tom trenutku. :-D
Cholina_Lokica

#1216 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

Pa to ti kazem, svako nest svoje, pa nikad znati tacno sta i kako...
Mah, hajde u tom trenutku se sve halali :D
Alhemicarkaa

#1217 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Cuj napale, pa zar i te vježbe ne drže babice i obuceno medicinsko osoblje :? Ja sam cula da te te vježbe disanja pripreme za porod, ali ne u smislu da ti smanje bol, to može samo hemija :D , već da ne izgubiš snagu odmah na pocetku.
@putujucidzindas u kojoj si ti sedmici? Kad je preporucljivo krenuti na te vjezbe?
Cholina_Lokica

#1218 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

Alhemicarkaa wrote:Cuj napale, pa zar i te vježbe ne drže babice i obuceno medicinsko osoblje :? Ja sam cula da te te vježbe disanja pripreme za porod, ali ne u smislu da ti smanje bol, to može samo hemija :D , već da ne izgubiš snagu odmah na pocetku.
@putujucidzindas u kojoj si ti sedmici? Kad je preporucljivo krenuti na te vjezbe?
Ma sta se cudis, znas kako to kod nas ide, svi se na svima iskaljuju i prave haos, pogotovo medicinsko osoblje, tako da nista nije iznenadjujuce :-)
wewa

#1219 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

Alhemicarkaa wrote:Cuj napale, pa zar i te vježbe ne drže babice i obuceno medicinsko osoblje :? Ja sam cula da te te vježbe disanja pripreme za porod, ali ne u smislu da ti smanje bol, to može samo hemija :D , već da ne izgubiš snagu odmah na pocetku.
smanjiti bol moze masaza ledja, porod u vodi, umirujuci glas babice, akupunktura, homeopatija, psihofizicka kondicija, prisustvo doule, polozaj koji odabere sama porodilja a da nije samo lezanje na ledjima/desnom boku koji je najzgodniji za CTG a ne za zenu - ali rijetko je sta od ovog dostupno/popularno kod nas. a i, ruku na srce, rijetke su zene koje se spremaju za trudnocu, porod i sve sto ide uz to, uglavnom je pristup na ho-ruk.
Alhemicarkaa

#1220 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

wewa wrote:
smanjiti bol moze masaza ledja, porod u vodi, umirujuci glas babice, akupunktura, homeopatija, psihofizicka kondicija, prisustvo doule, polozaj koji odabere sama porodilja a da nije samo lezanje na ledjima/desnom boku koji je najzgodniji za CTG a ne za zenu - ali rijetko je sta od ovog dostupno/popularno kod nas. a i, ruku na srce, rijetke su zene koje se spremaju za trudnocu, porod i sve sto ide uz to, uglavnom je pristup na ho-ruk.
Šta je doule?

I kako misliš položak koji odaberem? U toku poroda ili? Zar se može poroditi na boku :?
wewa

#1221 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

Alhemicarkaa wrote:
wewa wrote:
Šta je doule?

I kako misliš položak koji odaberem? U toku poroda ili? Zar se može poroditi na boku :?
doula je pratilja, u anglosaksonskom svijetu, u holandiji, u brojnim zapadnim zemljama ovlastena osoba koja zenu prati kroz trudnocu i na porodu. ona je neka vrsta mosta izmedju medicinskog osoblja i porodilje, pomaze porodilji, masira je, prica s njom i tjesi je i stara se da porod prodje u skladu sa zeljama porodilje i tzv. planom poroda.

da, porod nije samo izgon - porod se sastoji od 4 faze i u svakoj od njih bitno je pronaci udoban polozaj. sto se poza za izgon (sam prolazak bebe kroz porodni kanal i izlazak na svijet) tice, zene su se od pamtivijeka poradjale na razlicite nacine, ali najcesce u cucnju. polozaj na ledjima praktikuje se od vremena Luja XIV, cinimise, koji je zelio posmatrati porod ali tako da ga porodilja ne vidi. kasnije je ovaj polozaj posluzio i ljekarima, radi laksih intervencija, ali je zapravo otezavajuci faktor za bebu i porodilju - porodni kanal se suzi za 20% zbog djelovanja gravitacije, beba vrsi pritisak na venu cavu i slabi dotok krvi, otezana je cirkulacija kroz pupcanicu i posteljicu, porodilja teze dise i gubi vise snage.

zanimljivo je da neka amazonska plemena praktikuju porod na sve 4, koji je od izuzetne koristi ako je beba krupna ili izlazi bocno - u savremenom svijetu se u ovim slucajevima praktikuje upotreba porodnih klijesta ili vakuuma i/ili velike epiziotomije, a eto, oni necivilizovani davno nasli rjesenje :)

evo sta veli predsjednica hrvatske udruge primalja (babica):
http://www.ringeraja.hr/clanek/nacini-radanja_423.html
putujucidzindas

#1222 Re: Trudnjače i porodilje online

ja sam sad 24. sedmica. Jos na prosloj kontroli, prije mjesec dana, doktor mi je rekao da mogu krenuti. Prosli petak je bilo najvise trudnica koje su vec pred sami kraj. Medjutim, sestra nije dala ovim koje su preko 37. da rade bilo koje vjezbe izuzev disanja.
Ne znam, kao sto rekoh, samo sam jednom bila. Posto ja stvarno ne znam nista ni o fazama poroda, ni o nacinima disanja, kad-sta-kako sve skupa ide, a ne bih sad da surfam i pretrazujem, jer me to zna odvesti u drugu krajnost, mislim da mi je ovo najbolji nacin da saznam sto zelim, da se opustim, da se na bojim stravicno i da sve to prodje kako treba.

U biti i sama babica kaze, ona te samo pokusava nauciti kako da se opustis i kako da ti svojim fizickim reakcijama pri porodu ne napravis veci problem nego sto jeste. Vecina zena koje se napate, napate se upravo zbog prevelikog soka i grca i same sebi otezaju porod.
baby24

#1223 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by baby24 »

evo da podijelim iskustvo sa vjezbi (ja idem u Skerlicevu, poslijepodnevni termin):-) vjezbe k'o vjezbe u smislu nekog fizickog napora i razgibavanje su lagane, tesko da se to moze nazvati vjezbom, znaci nema znojenja i sl, zene dolaze npr. s posla, znaci nista trenerke, tene i sl. (mora se izuti u carape ili pape).... uci se disanje, opustanje izmedju bolova tj. relaksacija, ali ono sto je po meni najbitnije i jako korisno kad su ove "vjezbe" tj. pripreme u pitanju je to sto svaki put nakon tog disanja i relaksacije, ova med. sestra prica o necemu vezano za porod ili period nakon poroda... znaci bas sve, dojenje, problemi sa dojenjem i kako reagovati, kupanje bebe, previjanje pupka, presvlacenje, kad, kako i koliko dojiti, sta kupiti, sta ponijeti u bolnicu, kako, kad i gdje se otvara bolovanje i ono oko naknade u toku porodiljskog bolovanja, koje pelene koristiti... ma sve zivo... nema sta zene ne pitaju, a sve dobro dodje, posebno kome je prvi put da radja.... tako da je moj savjet ici bar jednom sedmicno, jer imaju 3 termina sedmicno na 3-4 razlicite lokacije u gradu....
nadam se da sam pomogla:-)
LaCici

#1224 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

Hvala na informacijama, ja bas planiram tamo ici, ali vise zbog disanja i tih nekih savjeta, jer planiram posebno ici na fitnes za trudnice tako da mi te vjezbe u Skerlicevoj ne igraju neku ulogu. Nego, sa koliko sedmica je najbolje krenuti na te vjezbe disanja?
putujucidzindas

#1225 Re: Trudnjače i porodilje online

neko je nekad spomenu oko 25-26. sedmice, cini mi se.

gdje ces ici na fitness za trudnice?
Ja sam se odmah na pocetku trudnoce razocarala, jer mi je doktor odmah zabranio bajk, a kad sam ga pitala smijem li onda bar negdje ici na neke vjezbe, blago me naruzio :) plivanje ljetos samo u moru, bazen niposto zbog infekcija... i sad mogu samo samu sebe ruziti, jer sam takav tip da se ODMAH udebljam cim prestanem s fizickom aktivnosti, bez obzira na ishranu, o kojoj vodim racuna bez obzira na trudnocu... opet ce biti borba s kilogramima poslije :x
Post Reply