Korisnicko ime wrote:A ko je dao Gadafiju pravo da na silu mijenja hiljadugodisnji nacin zivota beduinskih plemena i "trpa" ih u kuce, pa makar one bile i opremljene posudjem, friziderima, TV-ima? Je li njih pitao da li to zele (a ocito da to nisu zeljeli)?spreca wrote:Jedan koji je radio tamo 75-te mi je pricao da su radili jedno tipsko naselje kuca gdje je svaka kuca imala okucnicu uredjenu i svaka je kuca bila opremljena od posudjaTv ,puhih Frizidera u koje su useljavali one ko je je vojska dovodila i zaseljavala u te kuce.Sve je to trajalo do u jutro odnosno nocu su oni sveto pobacali kroz prozore i posudu i frizider i TV itd.i opet pobjegnu u pustinju.
I opet gadafi ne valja.Jos jednom Hvala za post radi ovih koji su najsretniji kad kao navodno skidaju diktatore i ako nemaju pojma o cemu pricaju.
Ja sam 80tih bio u Iraqu i znam kako je tada bilo ,mada nemam namjeru da branim Sadama ali znam da je sada situacija 1000 puta gora za cio Iracki narod nego sto je bilo i nevidi se kraja ovoj novoj "demokratiji".
Ovi koji napadaju Gadafija neka uzmu kalasa pa neka izadju tako na demonstracije u Parizu,Londonu,Vasingtonu itd. a probajte to i u Sa.
Pitaj Kurde i Siite kako im je bilo pod Sadamom...a Boga mi i sve one koji su izgubili svoje voljene u suludom desetogodisnjem ratu koji je pokrenuo protiv Irana misleci da iskoristi oslabljeni Iran nakon revolucije i pada Saha kojeg se mis mali bojao dok je bio na vlasti...ili pitaj Kuvajcane koje je okupirao i koje je mislio pripojiti Iraku...
U Parizu, Londonu, Washingtonu i svim drugim gradovima Zapada ljudi protestvuju svakodnevno, bez bojazni da ce neko krenuti na njih avijacijom, tenkovima ili artiljerijom...i ne trebaju da nose kalasnjikove da bi svrgnuli s vlasti predsjednike ili premijere jer za to imaju mnogo civiliziraniji nacin, izbore svake cetiri godine...ono sto stanovnici Libije nisu imali 40 godina, Iraka skoro isto toliko, Egipta 30...i tako redom po arapskom svijetu...jebo drzave u kojima je decenijama samo jedan covjek sposoban da ih vodi i njima upravlja...jebo dozivotne predsjednike i lidere...
Ne idealizujem Zapad (jer ne idealizujem ni ljudsku vrstu), ima milion mana...ali porediti stanje ljudskih prava i sloboda u arapskom svijetu sa onima na Zapadu je nonsens...njima je jedina sreca sto imaju nafte inace bi bili najjadniji dio planete, gori i od subsaharske Afrike...
Uspjesan skok u vlastita usta... Aplaguz...!!!!!
Sto se tice nafte, sreca ih je napustila...