DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post Reply
nosara

#1201 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by nosara »

Korisnicko ime wrote:
spreca wrote:Jedan koji je radio tamo 75-te mi je pricao da su radili jedno tipsko naselje kuca gdje je svaka kuca imala okucnicu uredjenu i svaka je kuca bila opremljena od posudjaTv ,puhih Frizidera u koje su useljavali one ko je je vojska dovodila i zaseljavala u te kuce.Sve je to trajalo do u jutro odnosno nocu su oni sveto pobacali kroz prozore i posudu i frizider i TV itd.i opet pobjegnu u pustinju.
I opet gadafi ne valja.Jos jednom Hvala za post radi ovih koji su najsretniji kad kao navodno skidaju diktatore i ako nemaju pojma o cemu pricaju.
Ja sam 80tih bio u Iraqu i znam kako je tada bilo ,mada nemam namjeru da branim Sadama ali znam da je sada situacija 1000 puta gora za cio Iracki narod nego sto je bilo i nevidi se kraja ovoj novoj "demokratiji".
Ovi koji napadaju Gadafija neka uzmu kalasa pa neka izadju tako na demonstracije u Parizu,Londonu,Vasingtonu itd. a probajte to i u Sa.
A ko je dao Gadafiju pravo da na silu mijenja hiljadugodisnji nacin zivota beduinskih plemena i "trpa" ih u kuce, pa makar one bile i opremljene posudjem, friziderima, TV-ima? Je li njih pitao da li to zele (a ocito da to nisu zeljeli)?

Pitaj Kurde i Siite kako im je bilo pod Sadamom...a Boga mi i sve one koji su izgubili svoje voljene u suludom desetogodisnjem ratu koji je pokrenuo protiv Irana misleci da iskoristi oslabljeni Iran nakon revolucije i pada Saha kojeg se mis mali bojao dok je bio na vlasti...ili pitaj Kuvajcane koje je okupirao i koje je mislio pripojiti Iraku...

U Parizu, Londonu, Washingtonu i svim drugim gradovima Zapada ljudi protestvuju svakodnevno, bez bojazni da ce neko krenuti na njih avijacijom, tenkovima ili artiljerijom...i ne trebaju da nose kalasnjikove da bi svrgnuli s vlasti predsjednike ili premijere jer za to imaju mnogo civiliziraniji nacin, izbore svake cetiri godine...ono sto stanovnici Libije nisu imali 40 godina, Iraka skoro isto toliko, Egipta 30...i tako redom po arapskom svijetu...jebo drzave u kojima je decenijama samo jedan covjek sposoban da ih vodi i njima upravlja...jebo dozivotne predsjednike i lidere...

Ne idealizujem Zapad (jer ne idealizujem ni ljudsku vrstu), ima milion mana...ali porediti stanje ljudskih prava i sloboda u arapskom svijetu sa onima na Zapadu je nonsens...njima je jedina sreca sto imaju nafte inace bi bili najjadniji dio planete, gori i od subsaharske Afrike...
:lol:

Uspjesan skok u vlastita usta... Aplaguz...!!!!! :D

Sto se tice nafte, sreca ih je napustila... :roll:
Korisnicko ime

#1202 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Korisnicko ime »

nosara wrote:
Korisnicko ime wrote:
polusvijet wrote:Zao mi je ali taj ideal "minimuma socijalne sigurnosti i ekonomskog razvoja u zamjenu za odricanje od politickih i pojedinih ljudskih prava i sloboda" koji datira iz kasnijeg Srednjeg vijeka i evo broji posljednje decenije i u Euroaziji, bio je i ostace samo istorijska faza... a Libiji nece biti gore nego sto oni to sami naprave... bas kao i u BiH.
Bravo... :thumbup:
I ti jedes ljudska prava i slobode namazana na visestranacke izbore...?
Ne, ja jedem ono sto posteno zaradim svojim radom, znanjem i sposobnoscu...

I zasto se kao "mjera stvari" uzima danasnja BiH koja ni po cemu nije "uobicajena" zemlja? Izasla iz rata, tranzicije, razjebana nacionalnim i nacionalistickim politikama...
Pogledajte malo "normalne" zemlje...uglavnom evropske. Imaju i ljudska prava i slobode i slobodne izbore i visestranacke izbore...ali imaju i sta namazati za pojest'...jer imaju i jake ekonomije jer im sistem funkcionise i jer rade puno vise od nas...

Arapi uz naftu i gas kojom raspolazu bi mogli drmati svijetom...ali ne drmaju jer je svo bogadstvo skoncentrisano u rukama vladajucih porodica ili dinastija...i prestanite pricati libijci, iracani su imali stanove, TV-e i slicne stvari...jer da vladajuci diktatori ne uzimaju 90% prihoda od nafte za svoj uzak krug, svi bi bukvalno mogli "jesti zlatnim kasikama"...
A na sta ta vrhuska trosi to basnoslovno bogatsvo? Na luksuz umjesto u stvarni razvoj svojih zemalja i stanovnistva! Samo kupuju zapadnjacku pamet a ne razvijaju svoju. Vladajuci diktatori umjesto da razvijaju svoju domacu pamet i dalje placaju Zapadu sa sav luksuz i dostignuca koja imaju u svojoj zemlji. I dalje su to kompanije sa Zapada koje prodaju za skupe pare pamet, tehnologije i svoje luksuzne proizvode Arapima. Cija pamet i tehnologija je napravila Burj Dubai? Sigurno ne arapska vec zapadna. Cija pamet i tehnologija pravi tvornice za desalinizaciju morske vode? Sigurno ne arapska vec zapadna (uglavnom japanska). Ciji su pozlaceni i dijamantima prekriveni Rolls-Roycevi i Mercedesi koje bogati seici basnoslovno placaju? Zapadni naravno. U koje najskuplje i najprestiznije univerzitete Svijeta ti isti arapski bogatasi salju svoju djecu opskrbljenim platinastim kreditnim karticama? Na one na Zapadu naravno...
Korisnicko ime

#1203 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Korisnicko ime »

nosara wrote:
Korisnicko ime wrote:Ne idealizujem Zapad (jer ne idealizujem ni ljudsku vrstu), ima milion mana...ali porediti stanje ljudskih prava i sloboda u arapskom svijetu sa onima na Zapadu je nonsens...njima je jedina sreca sto imaju nafte inace bi bili najjadniji dio planete, gori i od subsaharske Afrike...

Ne znam sta si ovim htio reci ali eto...

Ono sto sam ja htio reci je da libijci, iracani i drugi Arapi trebaju zahvaljivati Allahu dragom na svim tim stanovima, platama, posudju, televizorima, autima jer im je on podario to bogatstvo u nafti i gasu...a ne sposobnostima Gadafija, Sadama i ostalih diktatora...
GOLFER

#1204 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by GOLFER »

Korisnicko ime wrote: Ne, ja jedem ono sto posteno zaradim svojim radom, znanjem i sposobnoscu...

I zasto se kao "mjera stvari" uzima danasnja BiH koja ni po cemu nije "uobicajena" zemlja? Izasla iz rata, tranzicije, razjebana nacionalnim i nacionalistickim politikama...
Pogledajte malo "normalne" zemlje...uglavnom evropske. Imaju i ljudska prava i slobode i slobodne izbore i visestranacke izbore...ali imaju i sta namazati za pojest'...jer imaju i jake ekonomije jer im sistem funkcionise i jer rade puno vise od nas...

Arapi uz naftu i gas kojom raspolazu bi mogli drmati svijetom...ali ne drmaju jer je svo bogadstvo skoncentrisano u rukama vladajucih porodica ili dinastija...i prestanite pricati libijci, iracani su imali stanove, TV-e i slicne stvari...jer da vladajuci diktatori ne uzimaju 90% prihoda od nafte za svoj uzak krug, svi bi bukvalno mogli "jesti zlatnim kasikama"...
A na sta ta vrhuska trosi to basnoslovno bogatsvo? Na luksuz umjesto u stvarni razvoj svojih zemalja i stanovnistva! Samo kupuju zapadnjacku pamet a ne razvijaju svoju. Vladajuci diktatori umjesto da razvijaju svoju domacu pamet i dalje placaju Zapadu sa sav luksuz i dostignuca koja imaju u svojoj zemlji. I dalje su to kompanije sa Zapada koje prodaju za skupe pare pamet, tehnologije i svoje luksuzne proizvode Arapima. Cija pamet i tehnologija je napravila Burj Dubai? Sigurno ne arapska vec zapadna. Cija pamet i tehnologija pravi tvornice za desalinizaciju morske vode? Sigurno ne arapska vec zapadna (uglavnom japanska). Ciji su pozlaceni i dijamantima prekriveni Rolls-Roycevi i Mercedesi koje bogati seici basnoslovno placaju? Zapadni naravno. U koje najskuplje i najprestiznije univerzitete Svijeta ti isti arapski bogatasi salju svoju djecu opskrbljenim platinastim kreditnim karticama? Na one na Zapadu naravno...
E pa ti diktatori su tu, instalirani i odrzavani bas od tog zapada. Jer na taj nacin zapad moze rediti sve ovo sto si ti rekao, uvozit im svoju pamet, svoju tehnologiju itd... a Izvozit naftu i ostala bogastva... A sta se desi sa onima koji odluce da RAZVIJAJU SVOJU PAMET i koji odluce kontrolisati svoju zemlju i svoje resorse? E ti se odmah stave u OSOVINU zla... Kao sto se desilo Iranu, oslobodili se ljudi made in USA diktatora i odmah im uvedene sankcije kako bi im se sprijecio svaki napredak, i jos im na ledja natovare RAT, kako bi ih skroz inisti ali hvala Bogu nisu uspjeli...

Danas onaj ko nije POKORAN ne zasluzuje da napreduje i da se razvija, samo oni poslusni i oni koji su spremni da KUPE sve sto im nudis, i da rede sve sto im kazes i da ti daju sve sto zelis su su prihvatljivi, Onog trenutka kada Saudija, Egipat i ostali otkazu apsolutnu pokornost USA i krenu sa razvijanjem svoje pameti, odmah ce biti najvece zlo na svijetu...
psydelija

#1205 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by psydelija »

da li se neda ukraden oglasavala povodom krize u libiji? :D
nosara

#1206 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by nosara »

Korisnicko ime wrote:
nosara wrote:
Korisnicko ime wrote:Ne idealizujem Zapad (jer ne idealizujem ni ljudsku vrstu), ima milion mana...ali porediti stanje ljudskih prava i sloboda u arapskom svijetu sa onima na Zapadu je nonsens...njima je jedina sreca sto imaju nafte inace bi bili najjadniji dio planete, gori i od subsaharske Afrike...

Ne znam sta si ovim htio reci ali eto...

Ono sto sam ja htio reci je da libijci, iracani i drugi Arapi trebaju zahvaljivati Allahu dragom na svim tim stanovima, platama, posudju, televizorima, autima jer im je on podario to bogatstvo u nafti i gasu...a ne sposobnostima Gadafija, Sadama i ostalih diktatora...
Pa zamjeras Gadafiju to sto je nametao luksuz beduinima, a podrzavas ovo silovanje da bi se kao "demokratizovala" drzava... :-)

Sta mislis, da li ce zapad nastaviti projekat "Zelena Sahara"...? :?
Korisnicko ime

#1207 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Korisnicko ime »

GOLFER wrote:E pa ti diktatori su tu, instalirani i odrzavani bas od tog zapada. Jer na taj nacin zapad moze rediti sve ovo sto si ti rekao, uvozit im svoju pamet, svoju tehnologiju itd... a Izvozit naftu i ostala bogastva... A sta se desi sa onima koji odluce da RAZVIJAJU SVOJU PAMET i koji odluce kontrolisati svoju zemlju i svoje resorse? E ti se odmah stave u OSOVINU zla...
OK, ovo je validna teza...samo se ja ne bih slozio da su ti diktatori instalirani od strane Zapada jer su to vecinom ili visestoljetne dinastije ili revolucionari sa (bar u pocetku) nekim socijalistickim idejama (Gadafi, Naser, Sadam...)...
nosara

#1208 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by nosara »

Korisnicko ime wrote:
GOLFER wrote:E pa ti diktatori su tu, instalirani i odrzavani bas od tog zapada. Jer na taj nacin zapad moze rediti sve ovo sto si ti rekao, uvozit im svoju pamet, svoju tehnologiju itd... a Izvozit naftu i ostala bogastva... A sta se desi sa onima koji odluce da RAZVIJAJU SVOJU PAMET i koji odluce kontrolisati svoju zemlju i svoje resorse? E ti se odmah stave u OSOVINU zla...
OK, ovo je validna teza...samo se ja ne bih slozio da su ti diktatori instalirani od strane Zapada jer su to vecinom ili visestoljetne dinastije ili revolucionari sa (bar u pocetku) nekim socijalistickim idejama (Gadafi, Naser, Sadam...)...
To je ovo novo sto se desava po zapadnom svijetu, ovo spasavanje banaka i privatnih firmi drzavnim parama, ili najnovija inicijativa u Njemackoj "fabrike radnicima"...? :-)
AliceInChains

#1209 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by AliceInChains »

michio wrote:Nije glupo poredjenje. Prije jugoslovenske krize UN ama bas nikad nije dao dozvolu za napad na suverenu zemlju.
Gadafi je javno vjesao opozicionare jos prije 30 godina.
Nemoj mi, boga ti, o historiji.

Evo ti kontraargumenat: Amerikanci su bombardovali Libiju 86'.

I, koje veze ima moj argumenat sa tvojim? Nikakav...isto tako kao i tvoj argumenat na moj prvi post :!:

Nego, vratimo se u buducnost: Kad je Gadafi zadnji put napao civile, vjesao opozicionare i strijeljao demonstrante? Sta po tvom misljenju moze opravdati ofanzivu Alijance?

Usput: Prestanite sa glupim uporedenjem Libija-Jugoslavija :!:
Korisnicko ime

#1210 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Korisnicko ime »

nosara wrote:Pa zamjeras Gadafiju to sto je nametao luksuz beduinima, a podrzavas ovo silovanje da bi se kao "demokratizovala" drzava... :-)

A sta je za jednog beduina luksuz? Mozda njegovo poimanje luksuza nije isto kao i tvoje ili moje?
Mozda za njih luksuz postane nacin zivota koji su imali njihovi preci...jednom kad ih strpaju u te novoizgradjene i opremljene kuce...
AliceInChains

#1211 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by AliceInChains »

Korisnicko ime wrote:
nosara wrote:Pa zamjeras Gadafiju to sto je nametao luksuz beduinima, a podrzavas ovo silovanje da bi se kao "demokratizovala" drzava... :-)

A sta je za jednog beduina luksuz? Mozda njegovo poimanje luksuza nije isto kao i tvoje ili moje?
Mozda za njih luksuz postane nacin zivota koji su imali njihovi preci
...jednom kad ih strpaju u te novoizgradjene i opremljene kuce...
:lol: :lol: :lol:
Izvinjavam se, nije vezano za temu :mrgreen: Ali si me malo podsjetio na Cetnike :lol:

:mrgreen: A sta je za jednog Cetnika luksuz? Mozda njegovo poimanje luksuza nije isto kao i tvoje ili moje?
Mozda za njih luksuz postane nacin zivota koji su imali njihovi preci...jednom kad ih strpaju u te novoizgradjene i opremljene kuce... :mrgreen:
michio

#1212 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by michio »

AliceInChains wrote:
michio wrote:Nije glupo poredjenje. Prije jugoslovenske krize UN ama bas nikad nije dao dozvolu za napad na suverenu zemlju.

I, koje veze ima moj argumenat sa tvojim? Nikakav...isto tako kao i tvoj argumenat na moj prvi post :!:

Nego, vratimo se u buducnost: Kad je Gadafi zadnji put napao civile, vjesao opozicionare i strijeljao demonstrante? Sta po tvom misljenju moze opravdati ofanzivu Alijance?

Opet ti decko. Je li Amerika imala dozvolu od UN-a za bombardovanje Libije 1986 -NIje.
AliceInChains

#1213 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by AliceInChains »

michio wrote:
AliceInChains wrote:

Opet ti decko. Je li Amerika imala dozvolu od UN-a za bombardovanje Libije 1986 -NIje.

Dobro, nismo slozni. Nema veze. Nije vazno.

Nego mi ti odgovori na pitanje. Zanima me tvoje licno misljenje:

michio

#1214 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by michio »

Pa kod Gadafija su zatvori stalno puni. To je policijska drzava.
nosara

#1215 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by nosara »

Korisnicko ime wrote:

Mozda za njih luksuz postane nacin zivota koji su imali njihovi preci...jednom kad ih strpaju u te novoizgradjene i opremljene kuce...
Tvoje egzibicije ne mogu sakrit cinjenicu da si neprincipijelno na strani agresora...
nosara

#1216 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by nosara »

michio wrote:Pa kod Gadafija su zatvori stalno puni. To je policijska drzava.
Ti si neinformisan...
GOLFER

#1217 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by GOLFER »

Korisnicko ime wrote:
Da nisu svi postavljeni od zapada, ali su itekako prihvaceni i odrzavani puno duze nego sto je njihovo neko ''prirodno'' tranjanje, to su odnosi Win/Win diktatori dobijaju vlast i bogastvo a korporacije dobijaju sve ostalo, a sto se naroda tice oni u svakom slucaju gube... Najjasniji primjer koliko zapad ne brine za civile je PALESTINA, a drugi najjasniji primjer koliko je zapadu bitna kontrola nad diktatorima je Iran... Iran je postao ZLO onda kada je rekao americi NE.
Na kraju se sve svodi na kontrolu, cak vise i od nafte, jer onaj ko ima kontrolu ima i naftu, a onaj ko ima naftu nemora znaciti da ima kontrolu, a kad ema kontrolu brzo ce ostati i bez nafte... Da USA nije okupirala Iraq i napravila ovaj nered kakav je napravila, Sadam bi sigurno izgubio kontrolu i doslo bi do promjene vlasti i rezima (sa velikim uticajem Irana) a za izrael i USA to je nedopustivo, Nestanak Sadama znacio bi jacanje Iranskog uticaja i slabljene kontrole zapada u tom dijelu svijeta, i radi toga oni ce do kad je to moguce odrzavati tamo ratno stanje i sukobe, jer nije im u interesu da se tamo stanje ikad popravi... Dakle vrijeme diktatora se privodi kraju, i kako zadrzati kontrolu? U Egiptu se to uspjelo pomocu jake egipatske vojeske, ali u ostalim dijelovima se to radi jednostavno stvaranjem sukoba i rata i pravljenjem takvog nereda koji se nece popraviti godinama, a u neredu uvjek onaj ko ''pomaze'' (usa) je gazda... Novi diktatori su ratovi i sukobi, a i itekako su isplativi za odredjene korporacije...
AliceInChains

#1218 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by AliceInChains »

michio wrote:Pa kod Gadafija su zatvori stalno puni. To je policijska drzava.
Znaci, po tvojim argumentom bi bilo OK, i kad bi se Zapad odlucio da bombarduje Egipat.....jer, boga ti, tamo je isto vladala policijska drzava...prepuni zatvori.....jos je Mubarak sa njegovom policijom napadao nenaoruzane demonstrante.

Sta je sa diktatorima u Saudijskoj Arabiji? Ista stvar. Culi smo nesta zadnjih dana o pobuni naroda... Gdje je tu intervencija?

Ah ja, bratska drzava amerike :mrgreen:

Jbg. kontradiktoran svijet. Lakse je "samo" dijeliti, farbati i generalno oznacavati Diktatorske i Demokratske drzave :mrgreen: .....Ustvari za neke "demokrate" i to nije lahko :mrgreen:
michio

#1219 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by michio »

I Saudijska Arabija je isti slucaj. Ali ne znam u cemu je problem ako danas, sutra budemo imali jednog diktatora manje.
GOLFER

#1220 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by GOLFER »

michio wrote:I Saudijska Arabija je isti slucaj. Ali ne znam u cemu je problem ako danas, sutra budemo imali jednog diktatora manje.
pravi diktatori su babe svim ovim diktatorima o kojima mi supljiramo... Sve su to nikakva rijesenja, jer u sustini porobljava nas sve jedan uzasni sistem u kojem je jedini cilj para i kontrola bez obzira na sve valjda je svakome jasno da moc i kontrolu nemaju predjednici nekakvih drzava, nego ljudi koje i ne znamo i ne vidimo.
polusvijet

#1221 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by polusvijet »

nosara wrote:
polusvijet wrote:Meni se cini da Gadafi ovdje budi izmedju ostalog asocijacije i emocije direktno vezane za Tita.
Iste reference se koriste, nostalgija i zal za izgubljenim izbija iz glorifikacije libijskog standarda i Gadafijevih mitskih dostignuca.

Vrh je i dalje model prosvijecenog apsolutizma, jedna knjiga i jedna politicka solucija. Dozivotni vodja i reducirana odgovornost za sopstveni zivot i drustvene tokove.

Valjda stoga i totalni izostanak samopouzdanja i vjere, ne u Boga ili Vodju, nego sposobnost naroda na demokratsku samoupravu. Naravno da i pluralizam izgleda nemoguc, tipa "ko ce ta silna plemena kontrolisati, nisu oni sposobni za zivot ako im das politicke slobode..."

Zvuci poznato?

Zao mi je ali taj ideal "minimuma socijalne sigurnosti i ekonomskog razvoja u zamjenu za odricanje od politickih i pojedinih ljudskih prava i sloboda" koji datira iz kasnijeg Srednjeg vijeka i evo broji posljednje decenije i u Euroaziji, bio je i ostace samo istorijska faza... a Libiji nece biti gore nego sto oni to sami naprave... bas kao i u BiH.
Dakle, ovo libijci sami sebi rade...?

Poredjenje Tita i Gadafija je bolesno...

Kao sto napisah vec, ti si tipicni produkt ovog vremena... Zaslijepljeni vojnik liberalnog kapitalizma, "demokratije" i silovane "slobode samoodredjenja"...
Opet nista suvislo? Jebga, desice se...

1. Ovo Libijcima posredno i neposredno radi Gadafi, the Vodja Revolucije. On je ovo mogao sprijeciti. Moze i danas. Vec sad, ovog trenutka, moze zapoceti proces predaje vlasti libijskom narodu. Dovoljna je jedna odluka. Ko zna, mozda mu oni produze mandat. Prica se da ga vole.

2. Poredjenje Tita i Gadafija nije bolesno. Bolesno je imati Bogove u ljudskom tijelu. Mozda si mislio na poistovjecivanje? Hmmm, jok, ja sam samo povukao paralele izmedju njihovih idolopoklonika.

3. Opet mi nisi konkretno objasnio smisao te etikete. Sta zapravo znaci biti "tipicni produkt ovog vremena... zaslijepljeni vojnik liberalnog kapitalizma, "demokratije" i silovane "slobode samoodredjenja"?

Nesto kao ovo: podrzavati covjeka koji sebi uzima za pravo da suvereno vlada narodom i resursima jedne zemlje a ne usudjuje se pitati taj isti narod sta misli o tome, to je po meni podanicki mentalitet.
AliceInChains

#1222 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by AliceInChains »

michio wrote:I Saudijska Arabija je isti slucaj. Ali ne znam u cemu je problem ako danas, sutra budemo imali jednog diktatora manje.
Malo cinicno, kad na jednoj strani zapad ucestvuje u napadu na diktatorsku Libiju, a mirno posmatra diktatorsku Sadijsku Arabiju, koja u trenutku sa vojskom u Jemenu vojno podrzava istomisljenike, zar ne? :mrgreen:

Ma ne, za vas superdemokrate je to OKi Doki :mrgreen:
nosara

#1223 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by nosara »

polusvijet wrote:
nosara wrote:
polusvijet wrote:Meni se cini da Gadafi ovdje budi izmedju ostalog asocijacije i emocije direktno vezane za Tita.
Iste reference se koriste, nostalgija i zal za izgubljenim izbija iz glorifikacije libijskog standarda i Gadafijevih mitskih dostignuca.

Vrh je i dalje model prosvijecenog apsolutizma, jedna knjiga i jedna politicka solucija. Dozivotni vodja i reducirana odgovornost za sopstveni zivot i drustvene tokove.

Valjda stoga i totalni izostanak samopouzdanja i vjere, ne u Boga ili Vodju, nego sposobnost naroda na demokratsku samoupravu. Naravno da i pluralizam izgleda nemoguc, tipa "ko ce ta silna plemena kontrolisati, nisu oni sposobni za zivot ako im das politicke slobode..."

Zvuci poznato?

Zao mi je ali taj ideal "minimuma socijalne sigurnosti i ekonomskog razvoja u zamjenu za odricanje od politickih i pojedinih ljudskih prava i sloboda" koji datira iz kasnijeg Srednjeg vijeka i evo broji posljednje decenije i u Euroaziji, bio je i ostace samo istorijska faza... a Libiji nece biti gore nego sto oni to sami naprave... bas kao i u BiH.
Dakle, ovo libijci sami sebi rade...?

Poredjenje Tita i Gadafija je bolesno...

Kao sto napisah vec, ti si tipicni produkt ovog vremena... Zaslijepljeni vojnik liberalnog kapitalizma, "demokratije" i silovane "slobode samoodredjenja"...
Opet nista suvislo? Jebga, desice se...

1. Ovo Libijcima posredno i neposredno radi Gadafi, the Vodja Revolucije. On je ovo mogao sprijeciti. Moze i danas. Vec sad, ovog trenutka, moze zapoceti proces predaje vlasti libijskom narodu. Dovoljna je jedna odluka. Ko zna, mozda mu oni produze mandat. Prica se da ga vole.

2. Poredjenje Tita i Gadafija nije bolesno. Bolesno je imati Bogove u ljudskom tijelu. Mozda si mislio na poistovjecivanje? Hmmm, jok, ja sam samo povukao paralele izmedju njihovih idolopoklonika.

3. Opet mi nisi konkretno objasnio smisao te etikete. Sta zapravo znaci biti "tipicni produkt ovog vremena... zaslijepljeni vojnik liberalnog kapitalizma, "demokratije" i silovane "slobode samoodredjenja"?

Nesto kao ovo: podrzavati covjeka koji sebi uzima za pravo da suvereno vlada narodom i resursima jedne zemlje a ne usudjuje se pitati taj isti narod sta misli o tome, to je po meni podanicki mentalitet.
Samo jedno pitanje... Jesi li ti suveren...?
michio

#1224 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by michio »

AliceInChains wrote:
Malo cinicno, kad na jednoj strani zapad ucestvuje u napadu na diktatorsku Libiju, a mirno posmatra diktatorsku Sadijsku Arabiju, koja u trenutku sa vojskom u Jemenu vojno podrzava istomisljenike, zar ne? :mrgreen:

Da dodje do veceg revolta u SA zapad bi digao ruke od kraljevske porodice. Evo sa Gadafijem su se pomirili, oslobodili Lockerbie bombasa koji je toboze bio na samrti a danas ga bombarduju.
spreca

#1225 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by spreca »

AliceInChains wrote:

:thumbup: :thumbup:

Novac koji alijansa sad trosi na ovu akciju kad bi preusmjerila kao humanitarnu pomoc Somaliji i drugim naj siromasnijim bi imalo vise efekta.Nazalost oni nemaju nafte da im ovi uvezu demokratiju i ljudska prava.
Post Reply