Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
mad max

#1201 Re: Terenci i mehanika

Post by mad max »

pozdrav svima
pitanje za kresu, na strani 9 ovog foruma slika grand cherokee-ja crnog vasega...
koliko sam shvatio podignut je 5 cm, pa me zanima moze li onaj profil guma sa slike iznad (stariji model) na njega i zapinje li sta...
odnosno, ako mozes da stavis sliku kako izgleda sa agresivnim gumama, koja sirina je gume, visina...
i sta se u stvari mijenja kad se dize na visinu od 5 cm... jel se stavlja komplet lift originalni ili ...
kreso_atac

#1202 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

na 5 cm lift na grandu gume moraju biti manje od 33''. što se tiče mojeg granda, instalirao sam mu originalni lift kit, ali se može uradit i sa spacerima kvalitetno 2 incha.
Bakir1

#1203 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

prech85 wrote:hvala bakire :) e posto vidim da se ti razumijes u mitsu da te pitam kad se treba mjenjati ulje u diferencijalima i koje ulje se stavalja ?
nisam prije znao odgovor spasi sebi ovo negdje
http://www.pjchris.myqth.com/Pajero/23.pdf
http://www.4x4community.co.za/forum/sho ... hp?t=29649
prech85

#1204 Re: Terenci i mehanika

Post by prech85 »

to mi treba, hvala :thumbup:
mad max

#1205 Re: Terenci i mehanika

Post by mad max »

pozdrav...
kreso molim te koliko dodje suspension lift kits od 2 incha taj sto ti imas na grandu, odnosno za koliko novca ti mozes to meni nabaviti i poslati u BiH...
hvala...
vrhovny

#1206 Re: Terenci i mehanika

Post by vrhovny »

Kreso druze onaj kod 15 i 21 mi se opet javlja nakon resetovanja ecu-a?????
kreso_atac

#1207 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

@ vrhovny

kako smo vec rekli, 15 je normalan marker na kraj ocitanja gresaka, tj on je uvijek tu, a 21 znaci slab odziv gornje lambda sonde, tj spor odziv u kolu sa grijačem lambde (pin 3 na konektoru).. ukratko, potrebno zamijeniti tu lambdu.

@mad max

lift kit u vidu spacera je oko 100 € 2 inča (naprijed i nazad), a nešto preko 200€ suspension kit sa oprugama 3''...
mad max

#1208 Re: Terenci i mehanika

Post by mad max »

Kreso,
a da kupim i amoritizere original i opruge za lift kits provjeri mi cijenu molim te...
slupao sam jeep :( , pa da ga sredim pravo...
jos ces mi samo napisati koje felne da kupim mislim sirinu felne da budu izbacene i gume sirinu i visinu ...
veliki pozdrav i svima sretna Nova godina...
pendic

#1209 Re: Terenci i mehanika

Post by pendic »

pozdrav svima ima li neko uljni hladnjak za 2.1
Bakir1

#1210 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

provjeri koji su navoji,korak i to,imam ja od pajera mislim da su slicnih dimenzija ;-)
mad max

#1211 Re: Terenci i mehanika

Post by mad max »

pozdrav svima
broi01

#1212 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

Pozdrav svima
Nemam ternca al sam se registrovo samo da kazem kesi da se
javi kad bude prolazio kroz zenicu da odemo na pecenje. Jer ovo sto sam procito u posljednjih 7 dana stvarno je za svaku pohvalu.
Prvo sam mislio kupit nivu iz razloga sto je to bestbay u odnosu ulozenog dobijenog i nabavke dijelova.
Nakon ovih 7 dana citanja ne preskacuci ni jedan post sebi sam reko da nema sanse da nesto drugo kupim osim GC
4.0 plin qd
vec pik prelistavam i pregledam al para ni za ljeka :-D
Stjepke

#1213 Re: Terenci i mehanika

Post by Stjepke »

Pozdrav svima!
Ovako da se predstavim, Zovem se Danijel iz Doboja sam i posjedujem HONDU HR-V 2002gp 1.6vtec 91kW sa 4x4 tj awd pogonom, valjda :) Pa bih, vas, koji se malo vise razumjete kazete nesto o tom mjenjacu tj pogonu na sva 4 točka. Pozdrav i svaka cast na znanju, uživao sam citajuci.
BISCANIN2

#1214 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

Nedavno sam isrobao ciru po snijegu veceras cu staviti foto i clip.
Sreci mojoj nigdje kraja nema .
E sad ko ima 3.7 masinu jeli normalno da mi uzima 20 l benzina po gradu po ovoj zahmeriji.
broi01

#1215 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

Mene interesuje kolko kosta registracija za 4.0 140KW
kreso_atac

#1216 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

@ Stjepke

Generalno, ne znam mnogo o tom vozilu kao vozilu, ali znam da ima AWD sistem sa quebec dual pumpom, i princip je uglavnom kao i kod većine modernih SUV-ova, premoštavanje prenosa preko kvačila, bez odvojenog, mehaničkog reduktora brzine. Ovaj sistem sa hidrauličnom pumpom je smješten u kućištu zadnjeg diferencijala, i u normalnim uslovima auto ide prednjim pogonom, a zavisno od uslova na cesti, sistem trenutno prebacuje moment na zadnju osovinu automatski (bez potrebe ručnog prebacivanja 2wd, 4wd itd), a kad kočiš sistem gasi zadnji pogon, da bi ABS odradio pravilno. Kada senzori registruju razliku u brzini rotacije prednjih i zadnjih (hipoidni zupčanik) kotača, pritisak iz prednje iz zadnje pumpe ulja pomjera lamelu u diferencijalu, i obrtni moment se prenosi na odgovarajuću osovinu. Sistem aktivira 4WD kada vozilo naglo kreće, kada ubrzava naglo (zbog razlike u rotaciji prednje i zadnje osovine), a prebacuje u 2WD kad auto vozi konstantnom brzinom, kad nema razlike u brzini rotacije po osovinama. Za zaštitu sistema, set lamela se konstantno "podmazuje" pumpama za oba moda (4wd i 2wd), i u slučaju pregrijavanja tog diferencijala, sistem zatvara dovod ulja 4WD mehanizmu, tj ostaješ bez 4wd moda ukoliko ga pregriješ. U praksi, ovo je dovoljno za neku normalnu upotrebu, ovakvi sistemi se susreću kod GM (evropski modeli, chevrolet captiva i slični), i eto šta reći više, nema neke mehaničke redukcije tako da nema neke posebne mogućnosti što se tiče zahtjevnijih terena, ali za ono malo snijega, malo blata i svega, dovoljno uz dobre gume.

@ BISCANIN: moglo je to ići par litara ispod 20, recimo da ćiro 4.0 sa starijim i manje ekonomičnim motorom dok je pod "čokom", tj dok ne postigne radnu temperaturu, otprilike na 17 litara u 4x4.

@ broi01: Niva na prvi dojam jest jeftina, ali njena stalna vožnja zahtijeva i stalno održavanje, pa čovjek često izgubi živce više šta joj sve neće zamijeniti za prvu godinu posjedovanja. Što se cijene registracije tiče, to neka ti javi neko iz BiH ko već ima takvog Jeepa, ima takvih ovdje na forumu, a i na temi aktivnih, pričekaj, javit će se već neko vjerojatno.
AdnanSA

#1217 Re: Terenci i mehanika

Post by AdnanSA »

Stjepke wrote:Pozdrav svima!
Ovako da se predstavim, Zovem se Danijel iz Doboja sam i posjedujem HONDU HR-V 2002gp 1.6vtec 91kW sa 4x4 tj awd pogonom, valjda :) Pa bih, vas, koji se malo vise razumjete kazete nesto o tom mjenjacu tj pogonu na sva 4 točka. Pozdrav i svaka cast na znanju, uživao sam citajuci.
Pa kakva je ta tvoja Honda? Valja li čemu? 2 ili 4 vrata i ima li solidan gepek?
I ja sam razmišljao da sebi nabavim jednu. Brinu me dijelovi koji sigurno nema osim možda u Japanu kao i potrošnja.
Uzima li preko 10 litara u gradu? Inaće mi auto dijeluje pravo dobro na prvu. Dizajnom se ne može vidjeti da je staro 10 godina već izgleda kao da je jučer sišlo sa trake.
Kad pomislim na Škodu Yeti skontam da je slično auto Honda izbacila još 1998 godine.
Stjepke

#1218 Re: Terenci i mehanika

Post by Stjepke »

@ AdnanSa

Hondu HR-V imam nepunu godinu dana, dobio sam je slučajno u nekoh kompenzaciji. Sa autom sam prezadovoljan, 2 vrata, potrošnja 10,5-11l plina po gradu, bar po Doboju i mojoj vožni, a na otvorenom oko 8l plina. (moram da napomenem da sam ga dobio sa ugradjenim LOVATTO plinom - nije sekvent, obični je). Gepek kao gepek, zbog plinske boce rezervna fabrička guma je zauzela prostora, a za moje potrebe gepek prostor solidan, po potrebi obaram zadnju klupu. Sto se tiče dijelova nije problem, bar onih sto su meni trebali, standardno, filteri remenje krajnice, sve sam kupovao u MOTOREX doboj, a čuo sam da u SA i BL imaju trgovine bas za japance. Auto je malo tvrd, mogu slobodno reci uz gume 205/60/16(phenix m+s) koje su trenutno na njemu, i kad se vrata zatvaraju ima se osjecaj da zvone, da li zbog tankog lima ili izolacije. Dosao mi je sa 205000km i ne pokazuje nikakve boljke, u sustini, planiram ga jos malo dotjerati i zadrzati. Poz

@ Kreso
Imao bih pitanje? Kada motam puni ili blizu kraja okreta volana, dešava se da nesto grebe, u voznji naravno, prilikom parkiranja i sličnoj sporoj vožnji. U početku sam mislio da gume (205/60/16) zapinju, stružu, ali nije. Jedan "majstor" sto sam ga vozio kaze "to ti je do vuča, kao uključuje se zadnji pogon". Ali mislim da nije, ne bi tako smjelo, imam osjecaj da se ne desava samo na punom motanju, nego kao da sve vise i vise napreduje, i kad manje namotam od punog. Bojim se da nije neki ozbiljan kvar pa te i pitam. I znas li koga u okolini Doboja ili okolnim gradovima da se razumije oko tih pogona da ga pogleda. Hvala unaprijed.
kreso_atac

#1219 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Hmm jesi li provjeravao servo pumpu, kakvo si ulje sipao u nju i koliko ga ima? Pogledaj kinetičke zglobove, čisto sumnjam da je do pogona. Postavi se gdje na mekši teren, pijesak i slično, namotaj puni i udari po gasu iznenada, ako je do pogona tu se ne smije čuti ništa.
mad max

#1220 Re: Terenci i mehanika

Post by mad max »

pozdrav
pitanje za kresu
kod grand cherokee-ja model wj, ispod desnog, znaci vozacevog fara ima neko kuciste od plastike sa malim filterom...
kod mene je osteceno od udesa i zanima me cemu sluzi i koliko je vazno za rad motora jer sad poslije udesa jeep nema snage i eksplozivnosti koliko je imao niti na plinu niti na benzinu... jedino sto je osteceno od udara od dijelova koji su vezani za motor su hladnjak vode i klime... i taj filter mali odnosno njegovo kuciste... problem je u tome sto nema dovoljno snage pa mrsi brzine cini mi se stalno prebacuje manja veca npr. pri usponu i ne moze brzo dostici vece obrtaje i na njima nema snage
i da li je mozda do hladnjaka jer on hladi ulje iz mjenjaca a hladnjak je popravljan kod majstora nisam nasao novi
hvala
pozdrav za sve
p.s.
popravio sam ostecenja, ofarbao, liftovao 5cm i stavio distancere na feluge od 30 mm tako da imam prelijepog granda, koji ce biti jos ljepsi jer namjeravam na proljece da promijenim boju u crnu (sad je trula visnja) i kupim 20 al felne
kreso_atac

#1221 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Slikaj mi taj filter da vidim o čemu se radi, nisam te upratio ovako čitajući. Provjeri kickdown sajlu, možda ti je neko nju dirao, liče mi simptomi na to ako je sve bilo uredu do prije udesa. Je li i hladan i vruć zeza sa mjenjačem?
mad max

#1222 Re: Terenci i mehanika

Post by mad max »

pozdrav
kreso...
kad sam vidio odgovor onda sam isao da to malo testiram naravno motor na radnoj temperaturi...
kad je jeep na benzinu i mjenjac u D samo prvu brzinu odradi kako treba ono smjesta kad je gas do poda i zavrti malo ispod 5 hiljada i promjeni u vecu, u drugoj brzini (gas je i dalje u podu) vrti do 2,8 hiljada i tu trzajuci kao gubeci snagu salta u trecu i tako drzi ponovo do vece... mjenjac salta brzine ali samo odradi kako treba prvu ostale tegli salta ispod 3 i prosto kao da nema dovoda goriva, odnosno ponasa se kao na plinu kad se vuce brzina do oko 5 hiljada obrtaja ono nema snage...
kad ga ogranicim na drugu brzinu rucicom mjenjaca i stisnem sa mjesta onda odradi prvu kako treba i isto tako vuce drugu bez trzanja ikakvih vukao sam do 4 hiljade i stalno ubrzava...
da li je greska u mjenjacu jer po prvoj i drugoj kad je rucica u 2 brzini se vidi da motor vuce perfektno, gresaka nema nikakvih prijavljenih na instrument tabli...
jos da kazem da kad vrati iz druge u prvu odradi kickdown...
znam da je ovako teze zakljuciti ali svaki savjet je dobrodosao...
jos jednom veliko hvala....
kreso_atac

#1223 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Kao što sam i rekao, kreni prvo od kickdown sajle, i usput provjeri miris i boju ulja u mjenjaču.
limited5,9

#1224 Re: Terenci i mehanika

Post by limited5,9 »

kreso majstore nakon dugo vremena pronade ja kvar na 5.9
neka budala prepravljala lijevi nosac motora i nije imo rad oni guma vec vuko u kontra
stavim njegov org miran ko sat
:-D
mad max

#1225 Re: Terenci i mehanika

Post by mad max »

http://www.facebook.com/media/set/?set= ... ac6c7bc007
kreso ako budes mogao otvoriti ove slike ukratko cu samo pojasniti
na prvoj slici vidi se crijevo koje je bilo spalo i obiljezeno je brojem , vratio sam ga na mjesto ali nije doslo do promjene na bolje
na drugoj slici se vidi taj uredjaj odakle je to crijevo islo
na trecoj slici je brojem 1 obiljezeno to crijevo i brojem dva deblje crijevo u koje je ukopcan onaj mali filter o kome sam ti vec pisao i obiljezen je brojem 2
na cetvrtoj slici je brojem 2 obiljezeno crijevo iste debljine kao na slici broj tri ide iz uredjaja sa slike broj dva
hvala na razumijevanju i strpljenju ako uspijes otvoriti slike
i da ulje u mijenjacu je crvene boje mijenjano prije 3000 km
sajla je dobra
stvarno te mucim ali sta cu kad ne znam imena tih dijelova
veliki pozdrav
Post Reply