------------------------------------------madner wrote:Pa zato se prodaju linije po LOTovima. Hoces liniju koja je profitabilna, moze ali zato moras voziti i na Mahmutovac toliko puta dnevno.
OK, ali očito nekome nije u interesu
------------------------------------------madner wrote:Pa zato se prodaju linije po LOTovima. Hoces liniju koja je profitabilna, moze ali zato moras voziti i na Mahmutovac toliko puta dnevno.
Pa da GRASu i GRASovcima.zonbirile wrote:------------------------------------------madner wrote:Pa zato se prodaju linije po LOTovima. Hoces liniju koja je profitabilna, moze ali zato moras voziti i na Mahmutovac toliko puta dnevno.
OK, ali očito nekome nije u interesu
Gdje ces na koalicionog partnera...!?valterbranisarajevo wrote:Ja sam maloprije na autobuskoj stanici gdje prolaze dvije grasove linije (po redu vožnje koji je uredno izvješen sa datumom 21.8.2011. po kojima svaka od njih saobraća svakih 20 minuta) čekao bus više od 1jedan sat -i nisam ga dočekao. Taksisti trljaju ruke a oni nesretnici koji nemaju za taxi proklinju. Neki su imali zakazan ljekarski pregled...Danas u oslobođenju opet prijete štrajkom. kažu da su na početku godine imali 90 autobusa a sada 60. Kombija imaju navodno samo 10...
ja sam još davno napisao -GRAS se nikada neće izvući iz krize i stanje će biti sve gore..Firmu treba likvidirati i osnovati novu recimo sa nazivom GSP i ponovo provesti sve procedure , od konkursa za prijem radnika, tendera za nabavku opreme, goriva. Ispitati na koji način su privatizovane benzinska pumpa i praonica u krugu fabrike i naravno podnijeti krivične prijave, a od lopova koji su uništili GRAS oduzeti imovinu u sudskom procesu...ja ne vidim drugo rješenje...
Tačnije uputili su "ultimatum vladi KS". Mislim da bi tužilaštvo trebalo malo ispitati i rad ovih mnogobrojnih sindikata u GRAS-u jer oni također prave haos i anarhiju...
Uprava i sindikat su kod njih jedno... kad zafali love onda sindikat uzme na sebe da kukumavči i prijeti vladi i građanima, menadžment se ušuti da ne se ne bi neko zapitao oko njihove uloge u svemuvalterbranisarajevo wrote:Tačnije uputili su "ultimatum vladi KS". Mislim da bi tužilaštvo trebalo malo ispitati i rad ovih mnogobrojnih sindikata u GRAS-u jer oni također prave haos i anarhiju...
ali onda vlada ozbiljno treba da se pozabavi tim problemom,veliki je to posaovalterbranisarajevo wrote:Ja sam maloprije na autobuskoj stanici gdje prolaze dvije grasove linije (po redu vožnje koji je uredno izvješen sa datumom 21.8.2011. po kojima svaka od njih saobraća svakih 20 minuta) čekao bus više od 1jedan sat -i nisam ga dočekao. Taksisti trljaju ruke a oni nesretnici koji nemaju za taxi proklinju. Neki su imali zakazan ljekarski pregled...Danas u oslobođenju opet prijete štrajkom. kažu da su na početku godine imali 90 autobusa a sada 60. Kombija imaju navodno samo 10...
ja sam još davno napisao -GRAS se nikada neće izvući iz krize i stanje će biti sve gore..Firmu treba likvidirati i osnovati novu recimo sa nazivom GSP i ponovo provesti sve procedure , od konkursa za prijem radnika, tendera za nabavku opreme, goriva. Ispitati na koji način su privatizovane benzinska pumpa i praonica u krugu fabrike i naravno podnijeti krivične prijave, a od lopova koji su uništili GRAS oduzeti imovinu u sudskom procesu...ja ne vidim drugo rješenje...
Kantonalna vlast udara samo gdje je me(h)ko...ultima_palabra wrote:Uprava i sindikat su kod njih jedno... kad zafali love onda sindikat uzme na sebe da kukumavči i prijeti vladi i građanima, menadžment se ušuti da ne se ne bi neko zapitao oko njihove uloge u svemuvalterbranisarajevo wrote:Tačnije uputili su "ultimatum vladi KS". Mislim da bi tužilaštvo trebalo malo ispitati i rad ovih mnogobrojnih sindikata u GRAS-u jer oni također prave haos i anarhiju...![]()
A slažem se da je onaj gore prijedlog možda i jedino rješenje... samo treba pripremiti OSBiH, jer bi morali proglasiti ratno stanje da bi se tako nešto provelo
Oni samo koriste nasu generalnu nezainteresovanost za tudju patnju... A obecali su da ce bit bolji od prethodnika... Pitschke izdajnicke...grunt wrote:ali onda vlada ozbiljno treba da se pozabavi tim problemom,veliki je to posaovalterbranisarajevo wrote:Ja sam maloprije na autobuskoj stanici gdje prolaze dvije grasove linije (po redu vožnje koji je uredno izvješen sa datumom 21.8.2011. po kojima svaka od njih saobraća svakih 20 minuta) čekao bus više od 1jedan sat -i nisam ga dočekao. Taksisti trljaju ruke a oni nesretnici koji nemaju za taxi proklinju. Neki su imali zakazan ljekarski pregled...Danas u oslobođenju opet prijete štrajkom. kažu da su na početku godine imali 90 autobusa a sada 60. Kombija imaju navodno samo 10...
najlakse je ovako gladiti se po mudima i nista ne raditi,a plata redovna
dovoljno je otici na kombi stanicu na carsiji i vidjet onu silu ljudi koja ceka
prica mi neki dan stariji covjek koji hoda sa stapom I koji zivi na Ploci,kako ga je stid da se vozi sa kombijem jednu stanicu,jer je jos samo ostao kombi do faletica(za sedrenik i za vratnik skoro da i ne voze) i velike su guzve pa nece da zauzima mjesto ljudima koji gore zive, a i sam jedva hoda
nikada mi necemo imati selameta dok u ovoj zemlji "mali" covjek ne postane najbitniji
Nemoj vise racunatvalterbranisarajevo wrote:Kanton non stop upumpava pare i pokriva gubitke GRAS-a a stanje je sve gore i gore..Pitam se šta će biti kada na naplatu počnu stizati rate od MMF-a i kada budžet drastično padne. Tada više neće biti pumpanja i doći će do potpunog kolapsa gradskog saobraćaja u gradu odnosno kantonu. Zato bolje uraditi nešto "drastično" što prije. Milsim da prva rata kredita na naplatu stiže već sljedeće godine...Svojevrremeno smo izračunali da će ona iznositi 1/3 federalnog budžeta a samim tim, pošto je novac dijeljen i kantonima, možda će isto toliko biti kantonalna rata .
Ti da si tako pametan kao što se predstavljaš sada bi negdje zgrtao milione a ne naprđivao ovdje po forumu. Ja tebe ne vrijeđam i ne provaljujem pa nemoj ni ti mene..madner wrote:Nemoj vise racunatvalterbranisarajevo wrote:Kanton non stop upumpava pare i pokriva gubitke GRAS-a a stanje je sve gore i gore..Pitam se šta će biti kada na naplatu počnu stizati rate od MMF-a i kada budžet drastično padne. Tada više neće biti pumpanja i doći će do potpunog kolapsa gradskog saobraćaja u gradu odnosno kantonu. Zato bolje uraditi nešto "drastično" što prije. Milsim da prva rata kredita na naplatu stiže već sljedeće godine...Svojevrremeno smo izračunali da će ona iznositi 1/3 federalnog budžeta a samim tim, pošto je novac dijeljen i kantonima, možda će isto toliko biti kantonalna rata .
demagogija je jedno ali racunica je drugo. mislim da je veci problem visak zaposlenih pa tako 10tak i vise godina nego neki clanovi skupstina. ali eto svi imaju svoje misljenje.al_akhisari wrote:
...vjerujem da je suncicamnogo toga ispravnog kazala; bojim se da se podobro zagazilo na tlo demagogije, a nigdje konkretnih poteza, konstruktivne kritike, samokritike ( ako ovo vise uopce postoji
)
nisu imalu puno izbora. ili sa starim i korumpiranim SDA kadrom ili sa ''novim'' SBB kadrovima. izabrase kao pouzadnije sdaOVCE. evo vidimo da su se zahebali.nosara wrote:Control, u situaciji kakva jeste, sdp je, izmedju dvije opcije, da nesto pokusa promijeniti po cijenu sukoba sa sda, rijasetom, mafijom i odlaska u opoziciju, i da se "uplete" u sadasnje stanje i iskoristi ga najbolji nacin za "pravu raju" izabrao ovo drugo... To je sva prica...
Da im je predizborna bila "sve ce ostat isto, a mi cemo bit jos gori od ovih" dobili bi kurac, a ne glasove...
naravno da nece, a mozda i hoce sa radikalnim rezovima. u grasu mislim da ima oko 2000 zaposlenih od toga je oko 600 vozaca. ko su ostali zaposleni u gradskom prevozu, pored vozaca i revizora. cistacice, pravnici, ekonomisti, savjetnici, pomocnici, sefovi,... sve sami balast.valterbranisarajevo wrote:Ja sam maloprije na autobuskoj stanici gdje prolaze dvije grasove linije (po redu vožnje koji je uredno izvješen sa datumom 21.8.2011. po kojima svaka od njih saobraća svakih 20 minuta) čekao bus više od 1jedan sat -i nisam ga dočekao. Taksisti trljaju ruke a oni nesretnici koji nemaju za taxi proklinju. Neki su imali zakazan ljekarski pregled...Danas u oslobođenju opet prijete štrajkom. kažu da su na početku godine imali 90 autobusa a sada 60. Kombija imaju navodno samo 10...
pa u tome i jeste cijela prica, ali izgleda da nisi upratila. njihov izvjestaj (finasijski i o radu ) usvaja skupstina preduzeca, a ne vlada i skupstina kantona. ti se izvjestajo dostavljaju vladi kao informativnisuncica24 wrote: pa zar nije vlada na vrhu piramide upravljanja? zar vlada nije ta koja usvaja izvjestaje, planove, politike?
i zar ne bi to trebala biti pocetna tacka odnosa vlade prema preduzecima kojima je fakticki na celu?
jer, ovako se radi o pustom zacepljavanju rupe (koje itekako kosta), dok voda curi na sve strane...
dok jednom vise brod ne potone...
plocija i to finansijska je prva koja treba tamo da udje. postavlja se pitanje kako je svaki direktor grasa miliner a firma godinama gubitas. kako?valterbranisarajevo wrote:Prije nekih mjesec dana u oslobođenju je bio objavljen članak u kojem su odgovorni iz GRAS-a tvrdili da su rezervni dijelovi stigli, da će voziti prema redu vožnje i da više neće biti propuštenih vožnji. U današnjem oslobođenju se tvrdi da ima 35 neispravnih autobusa(Od 90 65 ispravnih) i ko zna koliko neispravnih minibusa..Gdje nestadoše rezervni dijelovi odnosno zašto autobusi nisu popravljeni. Milsim da ovo pitanje treba postaviti GRASovcima, ali ne vlada nego tužilaštvo i policija...
pa naravno tenderi su u pitanju i uvijek prodje najpovoljniji ponudjac, koji je usput neki jaran ili rodjak. koji su se tu milioni zavrtili ovih godina.valterbranisarajevo wrote:Pogledajte ovo, dijelove su dobili 18 augusta, a danas prijete štrajkom i pitaju zašto je GRAS uništen u posljednih šest mjeseci da mu je egzistencija dovedena u pitanje... kažu "da li je ovo država za čovjeka"....Mislim da ovu krizu izaziva i radnike huška u štrajk staro rukovodstvo i klanovi kojima se drma stolica (Mislim da je GRAS bio pod upravom SBiH a ne SDA)...
Direktor Grasa Ajdin Kobilić za naš list kaže kako je, zbog problema u snabdijevanju rezervnim dijelovima, odnosno isteka ugovora o njihovim nabavkama, te dugotrajne i složene procedure izbora ponuđača koju propisuje Zakon o javnim nabavkama BiH, ovo preduzeće imalo određenih problema u nabavci rezervnih dijelova, odnosno u funkcionisanju autobuskog i minibuskog saobraćaja pa je dolazilo do odstupanja od reda vožnje.
- Provođenje većeg broja postupaka izbora najpovoljnijih ponuđača zahtijevalo je dosta vremena, ali dio ugovora o nabavci već je potpisan, dok su neki ugovori u pripremi. Već se počelo sa nabavkom i ugradnjom rezervnih dijelova na vozilima koja zahtijevaju sanaciju. Možemo reći da je u saobraćaj uključen određeni broj minibusa i autobusa te da se funkcionisanje ovih vidova saobraćaja normalizovalo, napominje Kobilić.
Oslobođenje 18.8.2011.