Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
fafa

#1201 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by fafa »

Konfuzan sam, kupujem zimske gume!
Sharan, '03.godište.
Da li uzeti 205/55/16 ili 205/60/16?
Gledajući ADAC test 4 modela su u opticaju Michelih Alpin4, Dunlop Winter sport 4D, Goodyear UG8 i Continental TS850.
Zašto je GY jeftiniji u dimenziji 205/60/16 od 205/55/16 dok kod Michelina i Continentala je obrnuto? Dunlop ima istu cijenu za obje dimenzije!?
Dobio sam informaciju da Continetal TS850 se ne proizvodi u dimenziji 205/60/16, mada kod Makbela stoji u tabeli?!

Vaša iskustva, savjeti?
johntra

#1202 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by johntra »

Maloprije sam na Audiju A4 karavan (B6) vidio sve četiri zimske gume Sunny Snowmaster... :D
hopi

#1203 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by hopi »

fafa wrote:Konfuzan sam, kupujem zimske gume!
Sharan, '03.godište.
Da li uzeti 205/55/16 ili 205/60/16?
Gledajući ADAC test 4 modela su u opticaju Michelih Alpin4, Dunlop Winter sport 4D, Goodyear UG8 i Continental TS850.
Zašto je GY jeftiniji u dimenziji 205/60/16 od 205/55/16 dok kod Michelina i Continentala je obrnuto? Dunlop ima istu cijenu za obje dimenzije!?
Dobio sam informaciju da Continetal TS850 se ne proizvodi u dimenziji 205/60/16, mada kod Makbela stoji u tabeli?!

Vaša iskustva, savjeti?
pa ja bi uzeo propisanu dimenziju guma, ne znam koja je za šarana, a od ove 4 gume sve odlične i vjerovatno su tu negdje po karakteristikama pa bi uzeo najjeftinije od te 4.
sema911

#1204 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by sema911 »

ako hocete dobru gumu al samo za snijega preporuka http://www.vredestein.com/car-tyres/win ... ac-3/info/
prosle ih godine koristio samo ih unistio ljetos po pnom snijegu na g4 4motion bio sam ko alpska koza nigdje nisam staoo u savi su 195 60 15 oko 160km
Qler

#1205 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Qler »

Pa zimske gume i jesu obicno samo za zimu.... tako da to da se uniste po ovim temperaturama od 40+ stepeni nije nista neobicno. Samo sto kod nas ljudi to ne kontaju, lakse svake godine kupovati po dvije gume nego se namiriti sa ljetnim i zimskim gumama, pa ih imati po 50k km i zimi i ljeti dok ne dodje vrijeme zamjene za nove..
preludezalude

#1206 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by preludezalude »

Šunj wrote: Neki dan sam kupio Nokian All Weather Plus 215/55 R16 93H M+S Allwetterreifen. Po testovima su kvalitetne gume, a cetiri godine sam vozio na Continental-u
Pa sto ne kaza koliko si platio?
120 Eura po gumi sa montazom i balansiranjem u Minhenu.
Mislim da su ovamo oko 260KM komad
BlageD

#1207 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by BlageD »

tatoo wrote:vjerovatno je vec receno ali za svaki slucaj i samo cu spomenuti gume koje sam imao na autu...znaci IMO
Conti - vrhunska, bez obzira na uvjete, snijeg, kisa ...
2. mjesto - Uniroyal (ne znam tacno koji tip ali po bljuzgi i kisi izvanredna).
Imam priliku da kupim Uniroyal MS plus 66 po veoma povoljnoj cijeni.
Iskreno nemam nikakvih iskustava u vezi ove gume, ali kako reče tatoo očigledno je dobra, pa me interesuje da li ima još neko neko iskustvo u vezi navedene gume, da je imao priliku da je koristi, da znam ako je dobra za Sarajevske zime da je kupim.
direstraits0078

#1208 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by direstraits0078 »

ImasADAC, otprilike slijedece su gume s kojima neces pogrijesiti, u zavisnosti od dimenzija, poredjane po performansama na testu:

215/65 R 16 (SUV)
Bridgestone Blizzak LM-80
Dunlop SP Winter Sport 4D
Continental CrossContact Winter

205/55 R 16 H (compact-srednja klasa)
Continental ContiWinterContact TS850
Michelin Alpin A4
Dunlop SP Winter Sport 4D
Goodyear UltraGrip 8
Nokian WR D3
Bridgestone Blizzak LM-32
Semperit Speed-Grip 2
Vredestein Snowtrac 3

165/70 R 14 T (subcompact i micro)
Michelin Alpin A4
Continental ContiWinterContact TS800
Pirelli Winter 190 Snowcontrol Serie 3
Barum Polaris 3
Sava Eskimo S3+
Marshal I´ZEN MW 15
Goodyear UltraGrip 8
Semperit Master-Grip
Vredestein Snowtrac 3
itd..

Nije e nesto pokazao ovaj Uniroyal. :roll:
ami8

#1209 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ami8 »

BlageD wrote:
tatoo wrote:vjerovatno je vec receno ali za svaki slucaj i samo cu spomenuti gume koje sam imao na autu...znaci IMO
Conti - vrhunska, bez obzira na uvjete, snijeg, kisa ...
2. mjesto - Uniroyal (ne znam tacno koji tip ali po bljuzgi i kisi izvanredna).
Imam priliku da kupim Uniroyal MS plus 66 po veoma povoljnoj cijeni.
Iskreno nemam nikakvih iskustava u vezi ove gume, ali kako reče tatoo očigledno je dobra, pa me interesuje da li ima još neko neko iskustvo u vezi navedene gume, da je imao priliku da je koristi, da znam ako je dobra za Sarajevske zime da je kupim.
Dobre :thumbup: , Ja ih koristio dvije zime, (imam set ljetnih i set zimskih pa mijenjam) i dobro su se pokazale. Inače, osim što su zimske gume takođe na sebi imaju i oznaku "Rain tyres", što znači da su dobre za kišu. Osim prošle zime kod nas je inače 80 % vožnja po mokrom a možda 20 % vožnja po snijegu tako da su Uniroyal gume dobar izbor. Za dvije zime nisam nigdje stao u snijegu ni proklizao na vlažnom i klizavom asvaltu.
mayab

#1210 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mayab »

U Guma pro mi danas nude gume marke PETLAS, turske, dosad nikad cuo, ima li ko da ih je koristio!
Da se razumijemo, sumnjam da bi me uspjeli obrlatiti da ih uzmem, ali eto, da cujem iskustva ako ih ima kod nas!
shalla

#1211 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by shalla »

tatoo wrote:
citroen xm wrote:Ja sam čuo da "Mišelin enerdži sejver" treba izbjegavati jer se po kiši izuzetno loše pokazala. To mi je potvrdilo mnogo ljudi. Vidi je li na toj Tojoti taj tip gume.
Moze biti ali generalno ne smekam Michelin. Imam strah od gume koja uvijek izgleda kao (haman) nova, bez obzira na broj predjenih kilometara i stil voznje. Na moje nece :D da ne znam kakve testove imaju.
Ja na Astri imam te gume (kupovao sam novo auto pa su došle na njemu), samo ću ti reći da sam u zadnjih 15 dana prešao oko 4000 kilometara na jednom proputovanju Evropom i vozio sam po dosta jakoj kiši na autoputu u Francuskoj i Belgiji sa njima oko 150-160 km/h, auto je hvala Bogu bilo kao zaljepljeno za cestu, bez ikakvih znakova nestabilnosti i sl. Također, sinoć u povratku na "autoputu" od Kaknja prema Sarajevu, vidjeli ste svi koliko je jako kiša padala, bez problema vozio 130 km/h. Dakle i na evropskim a i na ovom našem autoputu auto je po kiši bilo izuzetno stabilno tako da ja iz prve ruke mogu demantovati te glasine o Michelin Energy Saveru kao lošoj gumi za kišu ;-)
motorola01

#1212 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by motorola01 »

Ja vozim tri ljeta na toj gumi i nikad nisam imao nikakvih problema. Ne znam otkud da prica da ne valjaju...
didi_sa

#1213 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by didi_sa »

Meni trebaju 175/65-14 pa razmišljam između Continental ContiWinterContact TS800 i Michelin Alpin A4 a sad vidim da je continental izbacio i TS 850.
Pa ako neko ima neko iskustvo ili zna koja je razlika.
_Astra_

#1214 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by _Astra_ »

Ja sam pretprosle zime uzeo alpin a3 kod kojih su zice izasle poslije 20ak hiljada km, od tada vise nikad michelin jer mi se sve cini da to nije vidjelo michelina kvalitetom, vec PIROĆANCA... Sto se tice same voznje/karakteristika... Relativno bucne, STRASNO DOBRO drze u krivinama, kao i na nizbrdici (sto mi je bitnije nego na uzbrdici)... Uzbrdica-prosjecno... I, za kraj, previse napuhana cijena...
Na drugom vozilu sam imao fuldine kristal montero-savrsene za tu cijenu, a kad su se potrosile uzeo sam gy8... Zaista samo rijeci hvale u svakom pogledu...
Vidim da su izasle i continentalove nove ts850 koje sam planirao ove godine uzeti, pa ako neko ima iskusktva, nek napise....
topcam
Vozim: uzbrdo

#1215 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by topcam »

_Astra_ wrote:Ja sam pretprosle zime uzeo alpin a3 kod kojih su zice izasle poslije 20ak hiljada km, od tada vise nikad michelin jer mi se sve cini da to nije vidjelo michelina kvalitetom, vec PIROĆANCA... Sto se tice same voznje/karakteristika... Relativno bucne, STRASNO DOBRO drze u krivinama, kao i na nizbrdici (sto mi je bitnije nego na uzbrdici)... Uzbrdica-prosjecno... I, za kraj, previse napuhana cijena...
Na drugom vozilu sam imao fuldine kristal montero-savrsene za tu cijenu, a kad su se potrosile uzeo sam gy8... Zaista samo rijeci hvale u svakom pogledu...
Vidim da su izasle i continentalove nove ts850 koje sam planirao ove godine uzeti, pa ako neko ima iskusktva, nek napise....
Imam i ja alpin a3, ali ja svoje kupio nove, a ne sa predenih 100.000 km :mrgreen: ,
da nemas neki kvar (osovina, ovjes) koji nije uklonjen ili ga nije uklonio fahman?
hopi

#1216 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by hopi »

basicm

#1217 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by basicm »

Izgleda sa Michelin se ne moze zeznuti :-D
Haris033

#1218 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Haris033 »

Tražio zimske gume po PiK-u- i našao G195/60 r15 continental ts850 m+s 88t za 165 KM/kom.

Code: Select all

http://www.pik.ba/artikal/4242732/g195-60-r15-continental-ts850-m-s-88t/
Da li je neko kupio iste??? Iskustva???

Hvala
Haris033

#1219 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Haris033 »

Kontaktirao sam prodavača, i dobio odgovor:

Jesu li gume ovogodišnje ili od prošlih godina?

Postovani,
Ovaj model se tek poceo proizvoditi pocetkom maja mjeseca tako da su sve gume proizvedene u drugoj polovini tekuce nam godine!

Najvjerovatnije ću doći kod Vas početkom idućeg mjeseca da mi postavite gume (moje auto je Peugept 308). Zanima me još samo kakve su ove gume za vožnju u zimskim uslovima po Sarajevu, obzirom da imaju oznaku M+S? Surfao sam internetom i nigdje nisam mogao da nađem iste sa oznakom M+S... Uglavnom, sve imaju oznaku "Continental ContiWinterContact TS850". Da li su to te gume?

Postovani,
Svaka cisto zimska guma mora da ima dvije oznake a to su:M+S(MUD+SNOW/BLATO+SNIJEG) I OZNAKU PLANINE SA PAHULJICOM!
-Ova navedena guma je trenutno najbolja guma na svijetu sto dokazuje i najprestizniji auto test guma njemacki ADAC zatim AUTO BILD,AUTO ZEITUNG,MOTO AND SPORT itd!
-Sto znaci da bolje kupovinu od ove zaista ne mozete imati!
-Za sve ostale informacije stojimo Vam na raspolaganju!
L.P!

Čitao sam i fakat se ova guma, po svim testovima, pokazala kao najbolja, tako da je pala odluka u vezi kupovine!!! :dance: :thumbup:
holowey

#1220 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by holowey »

Haris033 wrote:Kontaktirao sam prodavača, i dobio odgovor:

Jesu li gume ovogodišnje ili od prošlih godina?

Postovani,
Ovaj model se tek poceo proizvoditi pocetkom maja mjeseca tako da su sve gume proizvedene u drugoj polovini tekuce nam godine!

Najvjerovatnije ću doći kod Vas početkom idućeg mjeseca da mi postavite gume (moje auto je Peugept 308). Zanima me još samo kakve su ove gume za vožnju u zimskim uslovima po Sarajevu, obzirom da imaju oznaku M+S? Surfao sam internetom i nigdje nisam mogao da nađem iste sa oznakom M+S... Uglavnom, sve imaju oznaku "Continental ContiWinterContact TS850". Da li su to te gume?

Postovani,
Svaka cisto zimska guma mora da ima dvije oznake a to su:M+S(MUD+SNOW/BLATO+SNIJEG) I OZNAKU PLANINE SA PAHULJICOM!
-Ova navedena guma je trenutno najbolja guma na svijetu sto dokazuje i najprestizniji auto test guma njemacki ADAC zatim AUTO BILD,AUTO ZEITUNG,MOTO AND SPORT itd!
-Sto znaci da bolje kupovinu od ove zaista ne mozete imati!
-Za sve ostale informacije stojimo Vam na raspolaganju!
L.P!

Čitao sam i fakat se ova guma, po svim testovima, pokazala kao najbolja, tako da je pala odluka u vezi kupovine!!! :dance: :thumbup:
ja bih jos samo dodao, na osnovu iskustva kupovine i montaze i ljetnih i zimskih guma kod njih, da je ova firma, majagume, vrh sto se tice usluge... prvi put kad sam dosao, mislio sam ili je skrivena kamera ili me zaje*avaju pa su toliko ljubazni i usluzni :lol: ali se ljubaznost i usluznost ponovila svaki put kad sam dolazio :thumbup:
didi_sa

#1221 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by didi_sa »

TS850 je dobra guma po testovima najbolja ali nema u dimenziji koja meni treba 175/64 R14 tako da moram uzeti TS800.
rookfash

#1222 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by rookfash »

zbog budzeta obicno uzimam savine gume, no vidjeh reklamu i ovih tigar guma...da li je neko imao iskustva sa istima i valja li to sta?
plemba

#1223 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by plemba »

rookfash wrote:zbog budzeta obicno uzimam savine gume, no vidjeh reklamu i ovih tigar guma...da li je neko imao iskustva sa istima i valja li to sta?
da i ja priupitam: kakve su ove sportiva zimske gume? :D
Qler

#1224 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Qler »

rookfash wrote:zbog budzeta obicno uzimam savine gume, no vidjeh reklamu i ovih tigar guma...da li je neko imao iskustva sa istima i valja li to sta?

Ja kada sam uzimao sebi gume, sava bila 120KM GY UG7+ bila 136KM... a o razlici u kvaliteti guma nema potrebe raspravljati...
rookfash

#1225 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by rookfash »

Qler wrote:

Ja kada sam uzimao sebi gume, sava bila 120KM GY UG7+ bila 136KM... a o razlici u kvaliteti guma nema potrebe raspravljati...
ma u mene je 175/65 R13 i tada kad sam uzimao ove savine su bile oko 90KM, a dosao vakat da se mijenjaju pa reko' da vidim kakva je situacija sad na trzistu
Post Reply