"U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
touch brain

#1201 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by touch brain »

laku noc svima i ispricavam se osobi koju sam nazvao ovcom (mada sam s time htio reci nesto drugo ali eto)
Last edited by touch brain on 22/02/2012 01:39, edited 1 time in total.
PalaSa Marsa

#1202 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by PalaSa Marsa »

Ih jos da je bas film is'o na to da se uzimaju bas i samo te cinjenice, tek onda nebi dobro dos'o.

Nemojmo se lagat.

..Sjeme im se utrlo..
LSD

#1203 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by LSD »

Iz knjige Pisma nebeskom narodu, autor Gojko Berić (5. januar 1998.)

" Usred rata u Bosni Srbi su snimali film Lepa sela lepo gore, uvredljiv ne samo za žrtve vec i za svjedoke njihovih zločina. Film počinje tipicnom gebelsovskom laži, kad onaj Srbin pita svog prijatelja Bošnjaka hoće li biti rata. Kao da su se Bošnjaci, a ne Srbi, pripremali da kolju, siluju i pale "lepa sela". I kad je sve pobijeno, opljačkano i popaljeno, gledaocima se šalje cinična poruka: "Ludi smo, jebiga". "

-----------------------------------------------------------------------------

Ne sjecam se da se digla halabuka neviđenih razmjera nakon ovog filma, kao što je sad slucaj...a bilo je daleko više povoda, motiva pa cak i prava za to - nego sad što se diže oko ovog Andjinog filma.
Lepa sela ,lepo gore je bio jedan patetican pokušaj relativizacije i izjednacavanja krivice...sve pod okriljem "filma i umjetnickog izraza" naravno...film je bio prepun ocitih kontradikcija i laži, ali se nisu pisale peticije, nije se prijetilo glumcima, ni režiseru, niti je taj režiser smatra da mora nekom polagati racune za svoj film, niti je morao ici i svima objašnjavati šta je htio reci sa njim.
Jara

#1204 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by Jara »

minjonja wrote:neki ljudi ce govoriti da je film jednostran sve dok se u istom filmu ne prikaze cetverogodisnja opsada sarajeva i beograda.
:lol: :thumbup: :sad:
klixober

#1205 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by klixober »

Otkad to film treba biti zasnovan na potpunim činjenicama? Odakle uopšte ideja da jedan film može prikazati potpune činjenice? Je li to Spielberg trebao u Schindlerovu listu ubaciti bombardovanje Dresdena ili scene silovanja (minimalno) 100 000 Njemica od strane sovjetskih vojnika prilikom okupiranja Njemačke, da bi film bio jedan od najboljih ikad?

Neki ljudi stvarno nemaju pojma o materiji povodom koje pametuju.
Jara

#1206 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by Jara »

someone_ wrote:Evo malo grafickog prikaza balansa iz suda u Hagu:

Image

Ma to je sve u 5 deka.
E al' anamo oni kažu da su baš ovi podaci dokaz kako su svi protiv njih, kažu sud u Hagu je pristrasan pa je najviše njihovih optuženo. Najgore što prost a i manje prost narod u to vjeruje. :sad:
Jara

#1207 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by Jara »

komeba wrote:Otkad to film treba biti zasnovan na potpunim činjenicama? Odakle uopšte ideja da jedan film može prikazati potpune činjenice? Je li to Spielberg trebao u Schindlerovu listu ubaciti bombardovanje Dresdena ili scene silovanja (minimalno) 100 000 Njemica od strane sovjetskih vojnika prilikom okupiranja Njemačke, da bi film bio jedan od najboljih ikad?

Neki ljudi stvarno nemaju pojma o materiji povodom koje pametuju.
Komeba, odličan komentar! :thumbup:
Bodkin

#1208 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by Bodkin »

sve je to lijepo i krasno ali da napravi neki stranac film koji ide na vodu srpskoj strani bilo bi na forumu 20 banova zbog filma tako da ne znam sto se svi iscudjavaju.andja napravila film i srbi sad trebali skontati, pa majku mu ako je od nje onda je sigurno istina
Ja_Ja

#1209 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by Ja_Ja »

Bodkin wrote:sve je to lijepo i krasno ali da napravi neki stranac film koji ide na vodu srpskoj strani bilo bi na forumu 20 banova zbog filma tako da ne znam sto se svi iscudjavaju.andja napravila film i srbi sad trebali skontati, pa majku mu ako je od nje onda je sigurno istina
Nije poenta na ciju stranu naginje, poenta je u cinjenicama a cinjenice proteklog rata su neumoljive. I dodje vrijeme da se jedan film napravi koji iznosi dio tih cinjenca, preko Drine se uspusili kao da nemaju pojma sta se dogadjalo, ma bjez ba.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#1210 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by ladyblue18 »

Steta sto sam sinoc spavala inace bih vas samo pitala jel vas stid po ko zna koji put prepirati se po ovakvim temama i vrijedjati zrtve rata.
A ovako cu sad samo da upozorim @ touch brain, i da mu kazem da zaobilazi temu ako ima imalo postovanja kao sto kaze da ima.
*mima*

#1211 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by *mima* »

simpozijum delirijum wrote:za sve one koje imaju sumnje u Andzeline dobre namjere i humanost ;
kao prvo ? treba joj para i slave zato sto je napravila svoj prvi fim samostalno ?
da skine gacice i pojavi se u "Playboy " magazinu zaradila bi vise negoli na ovome filmu
bila je luda i blesava kada je bila mlada ( kao i svi mi ), budalesala
?
Ona zna da je u minusu ., zena koja je umjetnik i sazrela kao majka , postala diva i saznala
njen sljedeci film ce biti o Afganistanu ! pomozimo joj !
Andzelina i njen suprug vec koji put ( 5-6 7 put ? )i dolaze u Sarajevo i BiIH da propagiraju ideju ljubavi i pomirenja
a moze biti na Bahamima i reci :" jebite se Balkanski primitivci " kao , sta ba ' hocete od mene .."
strpljivo i odlucno odgovara na intervjue Balkanskih medija i jako je boli sto je pljuju
njene suze na Sarajevskoj premijeri nisu laz !
imamo velikoga jarana i prijatelja i vecega od Bona i U2 u Andzelini

kako joj je bilo dok je kao zena slusala ispovijesti silovanih zena
a mogla je napraviti limunadu od ljubavne price i zgrnuti jos kojih par stotina miliona dolara
a neka usvoji i 10 000 djece , kao sto je pljuju u zapadnim medijima , spasava i radi sta moze u sistemu u kojemu zivi
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1212 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by Chmoljo »

Filozof o filmu "U zemlji krvi i meda"

Bernard-Henri Levy: Angelina Jolie, Bosna u njenom srcu

Istaknuti Francuski filozof i pisac Bernard-Henri Levy se u kolumni za Huffington Post osvrnuo na film Angeline Jolie "U zemlji krvi i meda".

Levy zaključuje da niko nije očekivao da će jedna od najpoznatijih holivudskih glumica na planeti debitirati kao rediteljica pričom smještenom u mračni period 20. stoljeća, nepoznatim bosanskim glumcima, na jeziku nepoznatom i Amerikancima i Evropljanima.

"Rezultat je film koji je prije svega nevjerovatno istinit. Ja poznajem mjesta koja ona prikazuje. Vidio sam u stvarnom životu muškarce i žene koji nalikuju na Danijela i Ajlu, Romea i Juliju, ljubavne priče smještene u pozadinu koncentracijskih logora i užasa. A silovanja kao oružje rata, ponižavanje ljudi kroz izmučena tijela njihovih žena, to etničko čišćenje, ja sam koristio ne kao dekor već kao temu filma koji sam ja snimao u Bosni. Riječ je o dokumentarcu iz 1994. godine. Ostvarenje je bazirano na ovim tragedijama, ono je njihova rekonstrukcija skoro 20 godina poslije u mađarskim filsmki studijima, scenario, scene i sam naziv filma su nevjerovatno istiniti i vjerodostojno oslikavaju mračno nasilje koje ja, nažalost, mogu potvrditi", piše Levy.

Nadalje, filozof poznat kao jedan od prvih francuskih intelektualaca koji je pozivao na vojnu intervenciju protiv srpske vojske u Bosni i Hercegovini, piše da je film "U zemlji krvi i meda" rijetko uspješan i veoma potresan prikaz stvarnih dešavanja u vrijeme agresije na BiH.

"Angelina je bila tinejdžerka kada je rat bjesnio. Za njega je znala jedino na osnovu nejasnih rekla-kazala priča. U to vrijeme nekolicina starijih (Peter Schneider i Hans Christoph Buch u Njemačkoj; Salman Rushdie u Engleskoj; Christopher Hitchens i Susan Sontag u SAD; autor ovih redova i nekoliko drugih u Francuskoj) su strahovali da je Sarajevo zazvonilo Evropi i ponudio novi španski civilni rat 21. stoljeća, koji nije ništa manje strašan od originalnog, ona je i dalje sanjala o ulogama u Glass Shadow i Hackers. No, sada je preuzela tu ulogu, pokupila baklju, nastavila u stilu borbe, a ne kroz sadržaj da proživi ono što smo mi preživjeli i ostvarila čudo pretvarajući naše sjećanje u historiju, a to je uvijek nadmoćno kad se dogodi", stoji u Levyjevoj kolumni.

Film "U zemlji krvi i meda" je, kaže, djelomično politički angažiran.

"Film koji ne oklijeva da se bori i rizikuje kada je to potrebno i kada ga kreteni optužuju za manikeizam zbog toga što je to film koji stvari naziva pravim imenom", piše on i dodaje:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

"Kad je 'U zemlji krvi i meda' prikazan u Sarajevu, noć uoči predstavljanja u Parizu, publika ga je ispratila sa suzama i odobravanjem. Normalno. Zamislite samo silovanu ženu koja je šutjela proteklih 20 godina, djecu silovanih, sada odrasle, koji svoje rođenje nose kao sramotan teret. Zamislite takvo bosansko društvo koje posmatra svoju najveću bolnu tajnu. I odjednom se javlja ta velika glumica i dama, koja je iskoristila svoj prestiž kako bi one mogle podići svoje oborene glave. Svjedočio sam sličnoj situaciji prije 40 godina u Bangladešu kada je predsjednik Mujibur Rahman, musliman, hrabro odlučio proglasiti desetke hiljada silovanih žena, koje su odbacile i vlastite porodice, heroinama nacije. Taj mutatis mutandis je gest Angeline Jolie. I to je ono što čini mračni raskoš njenog filma".
kako mi olako zaboravljamo velike ljude koji su stajali iza nas i naše borbe...

a sami smo svjedoci u kakvom je rasulu bila naša vlast, kojoj je i u ratu bilo najpreče da krade... tako da smo sigurni da njihova podrška nije rezultat nekih lobiranja ili potplaćivanja, nego prepoznavanje pravog i istinitog cilja.

elem, Bernard objasnio :D
hrle1976

#1213 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by hrle1976 »

Nista ljudi, ja cu se drzati kritike do filma.

Film kao film je snimljen dobro, ali opet nista novo sto se tice tematike kojom se zabavlja. Zatim teski engleski akcenti nece proci u USA, jer tamo su cak Mel Gibsona sinkronizirali vise puta, jer nije imao americki naglas, tako da nekontam sto nije film u potpunoj cjelini snimljen na bosanskom!

Film se zabavlja tematikom koja moze biti tumacena na razlicite nacine, ali smatram da film nista neprinosi novo ili neku novu perspektivu nego vec jedanu reciklaznu formulu koju smo vec imali priliku da vidimo u vise filmova slicne tematike sa nasih prostora.

Za razliku od poslje ratnih filmova za vrijeme SFRJ, gdje su protagonisti bile licnosti koje ulaze u borbu, idu kroz borbu, i donose slobodu kao neki konacni epilog ili moralni predikat, danasnji poslje ratni filmovi se vise vezu, daj da se arhivira zlo, znaci protagonista u filmu je sporedna uloga jednog obicnog pojedinca sto opet znaci za nas gledatelje, "pa ovo sam mogao biti i ja, jer sam i ja bio u ratu." Protagonista filma je sami plot filma koji zeli da arhivira sliku zla. Zato u filmu nema glumaca poput Kevin Kostnera, George Klunija, Samuel L Jaksona itd., jer onda bi film bio za prodaju a na ovaj naci zadrzava neku vrstu autenticnosti. Sve u svemu film je mogao imati bolju radnju.
opa22

#1214 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by opa22 »

Njemačke novine: Film Angeline Jolie moćan, dirljiv, impresivan

Image

Rediteljski prvijenac Angeline Jolie, "U zemlji krvi i meda" ratna je melodrama koja govori o ljubavi u mračnim vremenima, ali više o tome koliko je ljubav slaba ili jaka da to zlo i pobijedi, piše Jörg Schöning u Der Spiegelu. Drama iskazana jakim slikama, snažno odigranim scenama i jednostavnom formom.

S Angelinom Jolie uvijek stiže glamour, piše u Spiegel-u Jörg Schöning. Ona prosto kao da zrači i taj sjaj djeluje na sve, ali ono što je prikazala na Berlinalu 2012. nema nikakve veze s bilo kakvim glamourom, niti s ratnom slavom. “U zemlji krvi i meda” je sve, samo ne sladak zalogaj. Jolie je napravila film koji niko rado ne bi snimio, niti pogledao. Ali koji privlači nepodijeljenu pažnju. Riječ je nepolitičnoj melodrami koja počinje kao obična ljubavna priča.

Sarajevo, 1992. Ona je slikarka, on policajac. Ajla je muslimanka, Danijel kršćanin. U diskoteci, u kojoj plešu eksplodira bomba. To označava početak etničkog čišćenja čijom će žrtvom postati i Ajla. Svi su ti ljudi deportovani u logor srpskih vojnika kojima sada pripada i Danijel. Dok su druge žene sistematski ponižavane i silovane, Ajla je na početku pod Danijelovom zaštitom i pošteđena sudbine ostalih žena.

U ovom prikazu rata ničega niste pošteđeni. Ni egzekucija, ni pokolja i masovnih grobnica. Kao da su uskrsnuli nacistički logori iz II svjetskog rata. Angelina Jolie prikazuje osim toga i koliko je to rat muškaraca protiv žena. Ona ne objašnjava odakle nasilje potiče, ali drastično ukazuje na to do čega dovodi.

Ajla biva zlostavljana, premlaćivana, silovana, upotrebljavanja kao živi štit od kiše metaka. Na momente se pojavljuju nježnosti koje samo pojačavaju strah. Kad Angelina Jolie pokazuje ljepotu i krhkost ženskog tijela čini to sračunato da pojača kontrast prema okolnim zbivanjima.

Jedne noći Danijel odvodi Ajlu u Muzej u kojem visi i slika njenog omiljenog autora, slika koju je oduvijek željela dodirnuti. Njen ljubavnik, sada “gospodar rata”, omogućava joj to i Ajla, koja vrhovima prstiju prelazi preko platna, začuđeno konstatuje kako je slikar snažnim potezima nanosio boju jednu preko druge.

Takav jedan moćan potez boje ima i Angelinin film, piše Der Spiegel. Kako bi dirnula gledaoca, sve je snažno odslikala. Da bi bila potpuno sigurna da će svako, bez ostatka, razumjeti što se u BiH dešavalo. Rat tako dobija nešto atavističko.

FAZ: Težak, nesentimentalan film

"U zemlji krvi i meda" po svemu je izvanredan film, baš kao što je i na Angelini Jolie sve izuzetno: njezin izgled, njezina karijera, njen partner, njezina dozvola za letenje, njen humanitarni rad, njen status zvijezde, piše Johanna Adorjan za Frankfurter allgemeine Zeitung.

Glumičin prvijenac težak je, nesentimentalan film o građanskom ratu u Jugoslaviji, piše FAZ. U centru pažnje je ljubavna priča između bosanske muslimanske i kršćanina, lagano ispričana s poprilično tvrdim dijalogom u kojem je iskazano samo ono najbitnije za shvatanje posljednjeg rata u BiH.

Ali je ipak impresivan, i vrlo dirljiv, osobito u prvoj polovini. Ratni film koji donosi žensku perspektivu dešavanja. To podrazumijeva da govori o silovanjima, nesvjestici ali i o tome kako to izgleda kada ti ubiju dijete, kad te koriste kao živi štit, kad te ponižavaju, vežu, premlaćuju, kad si slab i kad si žrtva.

Žena koja je igrala Laru Croft, koja je često glumila hladnokrvne profi-ubice, koju je lako zamisliti s pištoljima, napravila je film koji se bavi ratnim zločinima nad ženama. Ima u tome nešto pomalo “sestrinsko”. Slučajno su u publici oko mene u kinu sjedile uglavnom žene. Gotovo sve su plakale, neke od njih i po nekoliko puta. A jedna, tik uz moju sjedalicu, nakon scene u kojoj Ajlinoj sestri ubijaju dijete, glasno je zajecala i niko je do kraja filma nije mogao utješiti.

Priča ispričana tanano i s mjerom

Kad je već odlučila režirati film, mogla si je Angelina Jolie napraviti i lakši posao. Ali ne, svu prljavštinu, nasilje, bol i patnju, koju je upoznala kao ambasadorica dobre volje, Jolie je stavila u svoju ratnu dramu "U zemlji krvi i meda", piše u Sueddeutsche Zeitungu Anke Sterneborg.

S obzirom na ponor koji razdvaja svijet u kojem ona živi i onaj kojeg prikazuje u svom prvijencu, lako je bilo prepustiti se sumnjama - nije li to napravila samo zato da si i ovaj film “prikači kao jedan od skupih broševa”? Ili je pak Jolie naučila nešto u životu i svoju slavu iskoristila da napravi nešto što je važno za sve nas?, pita se Anke Sterneborg.
I odgovara - te su dileme problem drugih. Angelina Jolie stvari vidi vrlo jasno: “Kad se ujutro probudim ja sam majka koja hrani svoju djecu i supruga koja brine za svog muža. Želim pročitati novine i znati nešto o svijetu u kojem živim. I ponekad mi se pruži šansa da odem iz tog okruženja i budem dio svijeta koji nešto želi promijeniti. Imam posao koji je zabavan, ali koji ima malo veze sa stvarnim životom”.

Kad se Angelina pojavi pred vama u svijetlo bež haljini kratkih rukava, s vrlo visokim potpeticama sa svojim tajanstvenim očima, bujnim usnama i kovrdžama, ona je zvijezda. Ali čim počne pričati o svom filmu, o zemlji i ratu koji je tema njenog rediteljskog debija, postajete svjesni samo njezina integriteta koji stoji ispred obavljenog posla, opisuje Anke Sterneborg u SZ-u.

Njeni glumci, Bosanci koji su rat osjetili na sopstvenoj koži, vjeruju joj bez ostatka, jer je njihovu priču tako tanano i s mjerom ispričala. Zahvalni su joj što je ispričala priču o nemogućoj ljubavi u zadatim okolnostima, a ne o krivici. Rade Šerbedžija, koji igra u filmovima poput "X-Men", "Harry Potter" sve je srpske objede o filmu odbio rekavši: "Nitko u Srbiji nije vidio film, ali nekoliko tabloida je napisalo da je loš, da ga je kritika u Americi sahranila i da je Angelina Jolie tražila ukidanje Republike Srpske. I sljedećeg dana prodali su novine u 100.000 primjeraka. A kad su za tri dana napisali još i laži kako je Angelina rekla da su Srbi gadovi i ubice, prodali su novih 100.000”.

U osnovi, Angelini Jolie politička stajališta uopšte nisu važna. “Htjela sam napraviti jednu ljudsku priču i pokazati šta se dešava s nekim društvom koje je prepušteno ratu. Riječ je o potencijalu koji je propao zbog toga što svijet nije intervenisao i dao podršku”

Angelina Jolie stvarno si je mogla, za svoj prvi rediteljski posao naći i lakši zadatak. Žena kojoj svijet leži pred nogama nije se morala upustiti u ovaj film i doživjeti uvrede kakve jeste. Ali Jolie je poput junakinja svog filma. I one imaju nešto od unutrašnje snage svoje rediteljice.

“Žene su na Balkanu vrlo jake i izdržljive. Centralna ličnost mog filma nije mogla biti mala preplašena djevojčica, nego odrasla žena koja svoje odluke donosi snagom i inteligencijom”, kazala je Jolie za Sueddetsche Zeitung.

Snažna slika

Uoči premijere u Berlinu Angelina Jolie je priznala kako je, sedam dana prije početka prikazivanja svog prvog filma, kolabirala pod tušem, piše Focus. Šokantnom iskrenošću ova holivudska diva pričala je o momentima u kojima joj nije mogao pomoći ni Brad Pitt.

“Osjetila sam svu težinu odgovornosti koju imam prema žrtvama tog rata”, kazala je Jolie, a prenosi tjednik Focus, čiji kritičar nakon odgledanog filma bilježi:

"U zemlji krvi i meda" je film jedne glumice. Geste, jezik, izrazi lica, sve je u službi "snažne" slike koja optužuje i na kraju samooptužuje.

Jolie počinje od prekrasne ideje da je ljubav jaka, možda čak i jača od mržnje, a zatim pokazuje hrabru, ali u konačnici uzaludnu akciju zaštite.

Ajla je bh. muslimanka, Danijel-bosanski Srbin i njihova ljubavna igra dobija na agresivnosti što rat duže traje i što je žrtava više.

Na kraju i ta ljubavna igra postaje borba za premoć u kojoj na koncu postoje samo gubitnici.
dezurni_ucenik

#1215 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by dezurni_ucenik »

3.6 je trenutna ocjena na IMDB.Dobro je,prekucali su Double Dragon(3.3 ocjena).
nihoniho

#1216 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by nihoniho »

e bas ste dosadni s imdb-om i gledanoscu u americi, pa da je tome tezila, igrala bi ona i u nje joj suprug, pa bi svi letili u kino.
ladyblue18

#1217 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by ladyblue18 »

Da vas pitam, vas koji ste gledali film, da li u filmu glumi Leon Lucev? :-)
Jer gledam nekidan prenos iz Zg i on je tu kao dio ekipe glumacke a ja ga nigdje u filmu ne vidjeh i ne skontah :? A njega je bas tesko ne skontati pa mi nije jasno :lol:
dezurni_ucenik

#1218 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by dezurni_ucenik »

ladyblue18 wrote:Da vas pitam, vas koji ste gledali film, da li u filmu glumi Leon Lucev? :-)
Jer gledam nekidan prenos iz Zg i on je tu kao dio ekipe glumacke a ja ga nigdje u filmu ne vidjeh i ne skontah :? A njega je bas tesko ne skontati pa mi nije jasno :lol:

Nuzno zlo,kolegice.Nuzno zlo. :-D
LBVIEW

#1219 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by LBVIEW »

Bodkin wrote:sve je to lijepo i krasno ali da napravi neki stranac film koji ide na vodu srpskoj strani bilo bi na forumu 20 banova zbog filma tako da ne znam sto se svi iscudjavaju.andja napravila film i srbi sad trebali skontati, pa majku mu ako je od nje onda je sigurno istina
I tako, kao sto to obicno i biva, dodosmo do zakljucka kako ima vise istina o ratovima i zlocinima na prostoru bivse Jugoslavije, pa tako i ovaj film "navodi vodu na mlin Bosnjacima", te se Srbi s pravom bune, kao sto bi, uostalom i Bosnjaci da je obratno. :-) Kad bi se, druze, i snimio film koji "navodi vodu na mlin" Srbima u gorepomenutom kontekstu, isti ne bi bio nista drugo do pokusaj historijskog revizionizma. Jer, ovaj put sve je zabiljezeno a dobar dio toga i procesuiran tamo gdje treba, sto je rezultiralo presudama koje se uzimaju kao osnovica prilikom utvrdivanja historijskih cinjenica u vezi nedavnih "desavanja" na prostorima bivse SFRJ. E, sad,sto je dobar dio Srba u sukobu s historijskim cinjenicama, a,cini mi se, i sa osnovnim civilizacijskim normama te zdravim razumom, ne obavezuje bilo koga na toleriranje historijskog revizionizma i relativiziranja zlocina.
Jack Be Nimble

#1220 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by Jack Be Nimble »

Ne vidim ovaj film kao opis desavanja u BiH, vise ga vidim da pokazuje zene u glavnom planu u toku rata, a sam rat je sporedna uloga. To se ne vidi cesto u ratnim filmovima. Krenuvsi od nasih prostora pa do ratova sirom Afrike, silovanje zena postalo je oruzje i to je citava poenta.
Better Man

#1221 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by Better Man »

ladyblue18 wrote:Da vas pitam, vas koji ste gledali film, da li u filmu glumi Leon Lucev? :-)
Nisam ga ni ja skontao, ali se pojavio samo u jednoj sceni kad ga snajper ubija.
menuet

#1222 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by menuet »

Better Man wrote:
Nisam ga ni ja skontao, ali se pojavio samo u jednoj sceni kad ga snajper ubija.
A jel iko skontao Brada? :-D Ja sam pitala dvoje koji su gledali i kažu da ga nisu primijetili...
banjaluka078

#1223 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by banjaluka078 »

Ja bih voljela komentarisati film, a ne mogu. Ne mogu, jer ga ovdje neće prikazati. :( Zato molim, ako iko naleti na neki pouzdan link za skidanje filma, da mi pošalje na pp, jer nas ima zaista puno koji bismo ga pogledali u Banjaluci. Čak mi je i žao što ću morati pribjeći pirateriji, jer bih jako rado platila kartu da ga vidim.
ladyblue18

#1224 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by ladyblue18 »

Better Man wrote:
:-) a ja kontala Bog zna kakva je uloga. :-)

A Pitu nisam skontala naravno. :D

@banjaluka-ja nisam do sada nigdje na linkove naletila, ali ako nadjem bilo gdje posaljem ti pp.
zlajapravaraja

#1225 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by zlajapravaraja »

banjaluka078 wrote:Ja bih voljela komentarisati film, a ne mogu. Ne mogu, jer ga ovdje neće prikazati. :( Zato molim, ako iko naleti na neki pouzdan link za skidanje filma, da mi pošalje na pp, jer nas ima zaista puno koji bismo ga pogledali u Banjaluci. Čak mi je i žao što ću morati pribjeći pirateriji, jer bih jako rado platila kartu da ga vidim.
Pa dodjite na mali izlet u SA :)
Post Reply