Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- no_pasaran
#1201 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Šta možemo očekivati u stranačkom glasilu u četvrtak?
Ima li kakvih interesantnih sadržaja ili je opet: "Sve svuda samo NS"?
Namjeravate li mijenjati urednika ili ostaje Pećanin?
Ima li kakvih interesantnih sadržaja ili je opet: "Sve svuda samo NS"?
Namjeravate li mijenjati urednika ili ostaje Pećanin?
-
ritam
#1202 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Na nacionalnim izborima u Njemačkoj 2009. glasalo je 36,1 %.jeza u ledja wrote:U razvijenim zemljama Evrope prosjecan broj biraca je izmedju 70% i 90%.ritam wrote:Ahuseino, moralnost prema kome: prema ostvarenju nečije interne vizije, koja uvijek može barem do 10 % ići preko leđa onih kojima prazne priče ne trebaju: a takvih, na ulici, bez posla, ova je zemlja prepuna.
Mislim da nema razloga strahu: mislim da ovu zemlju u narednih 5 god., čeka izuzetno dobar odziv: između 35 i 50 %.
Za nekih 10 god. doći ćemo na prosjek RH od najviše 30 %.
To nije ni bitno: u razvijem demokracijama 20 % mijenja vlast kada hoće, a ako se procijeni da to nije moguće, ljudi ne gube vrijeme na organiziranje skupih izbora (o trošku BDP-a građanina), nego iziđu ispred svojih domova (što je i najjednostavnije i najbrže) i riješe problem, tako da onih 20 % opet može namah mijenjati vlast.
Kod nas je taj broj ispod 55%.
- vee-jay
#1203 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pedja Kojovic wrote:jeza u ledja
Mi cemo poziv na obnovu gradjanskog aktivizma imati kao posebnu deklaraciju na kongresu u subotu.
U nacrtima zakona koje pripremamo i koje cemo predloziti cin glasanja je ne samo pravo nego i obaveza cije neizvrsenje drzava sankcionise.( Razlozi odsustva moraju bit opravdani. Na glasackom listicu mora postojati opcija "Ne zelim da glasam" koju oni koji na taj nacin zele izraziti svoj politicki stav mogu zaokruziti).
p.k.
- jeza u ledja
#1204 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Netacno, glasalo je skoro duplo vise od toga - 70.8%.ritam wrote:Na nacionalnim izborima u Njemačkoj 2009. glasalo je 36,1 %.jeza u ledja wrote:U razvijenim zemljama Evrope prosjecan broj biraca je izmedju 70% i 90%.ritam wrote:Ahuseino, moralnost prema kome: prema ostvarenju nečije interne vizije, koja uvijek može barem do 10 % ići preko leđa onih kojima prazne priče ne trebaju: a takvih, na ulici, bez posla, ova je zemlja prepuna.
Mislim da nema razloga strahu: mislim da ovu zemlju u narednih 5 god., čeka izuzetno dobar odziv: između 35 i 50 %.
To nije ni bitno: u razvijem demokracijama 20 % mijenja vlast kada hoće, a ako se procijeni da to nije moguće, ljudi ne gube vrijeme na organiziranje skupih izbora (o trošku BDP-a građanina), nego iziđu ispred svojih domova (što je i najjednostavnije i najbrže) i riješe problem, tako da onih 20 % opet može namah mijenjati vlast.
Kod nas je taj broj ispod 55%.
Izvor.
Na izborima prije toga , 2005, izlaznost je bila 77.7%.
U BiH je izlaznost na zadnjim izborima bila 54%.
- jeza u ledja
#1205 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Nije bitno za koga glasas. Bitno je da GLASAS i kazes svoje misljenje. Radis nesto u vezi ove zemlje.inhibitor wrote:
Zasto mislite da ce neko ko je "natjeran" da glasa dobro promisliti i glasati za "pravu" opciju ("gradjansku"), a ne bez razmisljanja glasati "podrazumjevanu" opciju, tj "za svoje"?
Jel bilo nekih ozbiljnih terenskih istrazivanja na tu temu, ili je to samo preovladjujuce misljenje bez jake podloge?
.
-
ritam
#1206 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
O. K.jeza u ledja wrote:[Netacno, glasalo je skoro duplo vise od toga - 70.8%.
Izvor.
Na izborima prije toga , 2005, izlaznost je bila 77.7%.
U BiH je izlaznost na zadnjim izborima bila 54%.
U pravu si.
Razumjeli smo se: mislio sam na prvi udarni val, koji je bio 36,1 %, i koji zapravo najviše i odlučuje o ishodu svakih izbora.
http://www.spiegel.de/international/ger ... 14,00.html
Kad već govoriš o generalnoj izlaznosti... koja u prosjeku nije veća od 60 % u Evropi... i o zastupljenosti mlađe populacije (a ni srednja nije daleko, jer u Švicarskoj npr. stanovništvo do 50 god. većinom ne zna ko im je predsjednik)...
http://www3.interscience.wiley.com/jour ... 1&SRETRY=0
A povijesni prosjek izborne izlaznosti... npr:...
SAD: 54 %, Švicarska 54 %, Poljska 51 % (prilično dobar pokazatelj, jer je mijenjala različite režime).
- jeza u ledja
#1207 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
jest koliko vidim svica i sad imaju generalno slabiju izlaznost od zemalja eu.
evo imas ovdje povjesni prosjek izlaznosti po zemljama.
austrija 92%
belgija 91%
italija 90%
njemacka 86%
francuska 76%
v. britanija 76%
spanija 73%
itd
moguce da svica ima mali prosjek zbog jako decentralizovane drzave gdje kantoni imaju veci znacaj
austrija 92%
belgija 91%
italija 90%
njemacka 86%
francuska 76%
v. britanija 76%
spanija 73%
itd
moguce da svica ima mali prosjek zbog jako decentralizovane drzave gdje kantoni imaju veci znacaj
- ahuseino
#1208 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Inherentno, moralna obaveza svakog glasaca prema - SEBI...ritam wrote:Ahuseino, moralnost prema kome: prema ostvarenju nečije interne vizije, koja uvijek može barem do 10 % ići preko leđa onih kojima prazne priče ne trebaju: a takvih, na ulici, bez posla, ova je zemlja prepuna.
-
ritam
#1209 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Tačno, ali uzmi gerontološki prosjek tih zemalja i BiH, pa će rezultati tek onda biti porazni.jeza u ledja wrote:jest koliko vidim svica i sad imaju generalno slabiju izlaznost od zemalja eu.
austrija 92%
belgija 91%
italija 90%
njemacka 86%
francuska 76%
v. britanija 76%
spanija 73%
itd
Usput, zar Švicarska, uređenjem nama nije najsličnija, i zar nije jedno od najuređenijih društava u Evropi i svijetu.
- jeza u ledja
#1210 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Gerontoloski prosjek?ritam wrote:Tačno, ali uzmi gerontološki prosjek tih zemalja i BiH, pa će rezultati tek onda biti porazni.
Usput, zar Švicarska, uređenjem nama nije najsličnija, i zar nije jedno od najuređenijih društava u Evropi i svijetu.
Slican je. Nasa zemlja kao i ostale u Evropi ima vrlo 'staro' stanovnistvo.
Svicarska nije ni priblizno uredjena kao nasa.
Svicarska ima jednu od najdirektnijih demokracija i to u tom smislu da o svakoj vaznijoj stvari (zakonu) se moze raspisati referendum na kom ucestvuju svi gradjani zemlje. (Zadnji je primjer je onaj o dzamijama u istoj, da su se pitali politicari, oni vjerovatno to ne bi izglasali, cisto da ne izgledaju ksenofobicno)
-
Stari
#1211 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Bez zluradosti i imalo sarkazma ...pokusavam pronaci nacina da formulisem ovo sto iscitavam u vasem odgovoru ... unaprijed se izvinjavajuci ako mi to ipak nekako ne podje za rukom... pa ova recenica ipak bude protumacena negativno (a nije mi to namjera...eto ako je za povjerovati).Pedja Kojovic wrote:stari
Pokusacu odgovorit ukratko.
Jedan od nasih priroriteta je da simplificiramo admnistrativne postupke vezane za povratak nasih gradjana koji zive i rade u inostranstvu kako bi ih onda mogli pozvati (Bukvalno oglasima u straim medijima) da se vrate u zemlju i da nam pomognu da je izgradimo u modernu evropsku drzavu. (Prosao sam licno sadasnju proceduru povratka i nikom je ne bih mogao, bez ustezanja, preporuciti. Ponizavajuce, glupo, nepotrebno). Nostrifikacija diploma, priznavanje znanja koja su stekli na svojim radnim mjestima, nacin prebacibvanja stvari, oslobadjanje od carine, vadjenje novih BiH dokumenata, informacije o poslovima, o cijenama nekretnina....dakle sve.
p.k.
To sto vidim u gornjem odgovoru je naime to ...da se vi kao stranka imate namjeru baviti jednim (usudio bih se reci) manjim dijelom dijaspore...naime onima koji su nakon 20-tak godina spremni ostaviti sve ovdje i vratiti se u Bosnu. Oni koji o tome nemaju aktivnih planova (bojim se da su takvi u vecini) nemate kao stranka planova imati nikakvog kontakta uopste? ...Ili sam ja nesto krupno propustio...nemojte me molim vas krivo shvatati ...evo recimo ja, ako se za koju godinu penzionisem ...moze biti da se o takvom potezu i porazmislim (u svakom slucaju nije iskljuceno) obzirom da sam cijeli zivot lose vodio licnu ekonomiju ...penzija mi u ovoj drzavi i nece biti bogzna kakva ... s tom penzijom u Bosni bih ljepse zivio nego ovdje ...
U svakom slucaju dobio sam odgovor na postavljeno pitanje zahvaljujem naravno. Evo jos jednog pitanja na kojeg molim odgovor - kao i do sada - sto konkretniji ... rado u sturoj formi ....da ili ne.
U pretpostavljenoj (hipotetickoj) utakmici izmedju fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine i reprezentacije Srbije ... da li bi navijao postovani P. Kojovicu, iskreno i sa nepodijeljenim simpatijama za (the) Reprezentaciju Bosne i Hercegovine?
(izvlakusu tipa ...ne zanima me fudbal, ne razumijem se u to, nije to tema ...ovo-ono i slicno ...znat cu cijeniti i ispravno protumaciti
-
Pedja Kojovic
#1212 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
stari
U svakom sportu i ne samo u sportu.
Moj je odnos prema BiH danas isti kao i prije rata.
p.k.
U svakom sportu i ne samo u sportu.
Moj je odnos prema BiH danas isti kao i prije rata.
p.k.
-
Stari
#1213 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Izvinjavam se ako to sad opet bude zvucalo provokativno ...ali ja sam iz SRBiH (i SFRJ) odselio podavno ...jos prije rata.... tako da mi je na neki nacin promakao (mada razumijem ako se to sad smatra opstim mjestom) ... tvoj(vas) prijeratni odnos spram BiH i sporta uopste. Moje je pitanje bilo napisano u kondicionalu sadasnjem (ili ono bi buducem...joj nisam uspio obnoviti gradivo)...a ne u proslom pogodbenom nacinu ...ili kako god ...
sad sam se spetljao
...
zaboravi to ko je za koga navijao prije rata...pitanje glasi ... Igra Bosna protiv Srbije u fudbalu/nogometu...i za koga ti navijas u toj utakmici ...ne mora biti neko strastveno navijanje naravno...?
zaboravi to ko je za koga navijao prije rata...pitanje glasi ... Igra Bosna protiv Srbije u fudbalu/nogometu...i za koga ti navijas u toj utakmici ...ne mora biti neko strastveno navijanje naravno...?
-
Pedja Kojovic
#1214 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
stari
Ja niti razumijem kakve to ima veze niti sta nije bilo jasno u prethodnom odgovoru, ali evo..
Dakle navijao bih strasno, kao sto i navijam, za reprezentaciju BiH.
Nadam se da sam sad precizan.
p.k.
Ja niti razumijem kakve to ima veze niti sta nije bilo jasno u prethodnom odgovoru, ali evo..
Dakle navijao bih strasno, kao sto i navijam, za reprezentaciju BiH.
Nadam se da sam sad precizan.
p.k.
-
Stari
#1215 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Jeste odgovor je sad bio jasan ...zahvaljujem
- Dozer
#1216 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
I? Da li je nakon 50 stranica ista jasnije po pitanju NS i njenih zelja, namjera, planova...?
Nas mentalitet je stvarno cudo...izgleda da su ljudi u ovoj blesavoj zemlji totalno flipnuli i da su toliko upali u supljikate bazirane na etno osnovama (na nacionalnnim, jer da su nacionalne onda bi se ovdje pricalo o nacionalnosti onako kako svima pise u LK), da jednostavno ne mogu odvojiti generalno i globalno poimanje stvari od licnih implikacija nekog pojedinca koji o tim stvarima prica.
Sta god se pocne pricati, pogotovo ako neko prica o generalnoj promjeni u kojoj bi svima trebalo biti bolje, odmah se nadje neko ko ce sve to svesti na neciji licni nivo...
Stvarno svasta...
Nas mentalitet je stvarno cudo...izgleda da su ljudi u ovoj blesavoj zemlji totalno flipnuli i da su toliko upali u supljikate bazirane na etno osnovama (na nacionalnnim, jer da su nacionalne onda bi se ovdje pricalo o nacionalnosti onako kako svima pise u LK), da jednostavno ne mogu odvojiti generalno i globalno poimanje stvari od licnih implikacija nekog pojedinca koji o tim stvarima prica.
Sta god se pocne pricati, pogotovo ako neko prica o generalnoj promjeni u kojoj bi svima trebalo biti bolje, odmah se nadje neko ko ce sve to svesti na neciji licni nivo...
Stvarno svasta...
-
Stari
#1217 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pa kad se odluci glasati ...(ja to ne radim redovno ali eto onako ponekad) ...onda covjek glasa po svom vlastitom - licnom- subjektivnom...nahodjenju. Ili ti to dozeru ...mislis da bi trebalo biti drugacije ... ili ja ne kontam sta si htio reci.
- Dozer
#1218 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ma Stari, jasno je da ce svako glasati po svom licnom, ili ti subjektivnom nahodjenju. Poenta nije u tome jer to je sasvim normalna stvar. Poenta je u cinjenici da se nekoga ko prica o necemu na generalnom nivou, odmah pokusava saplesti, srozati, derogirati i prikazati na neki nacin na koji i o kojem govornik/pisac nije ni izbliza govorio/pisao.
I pri tome ne mislim ja na tebe, ili samo na tebe, nego je to opste uvrijezen nacin komunikacije u ovoj drzavi, pa i na ovom forumu.
Da plastificiram - ja sad da kazem: "haj'mo se sutra skupiti nas 1000 i idemo ocistiti obale Bosne od silnih stalaktita i stalagmita po drvecu (plasticnih kesa)", iste sekunde bi se nasao minimalno jedan/jedna koji bi rekao, ili: "e, vidi mu glave, i on nesto hoce da cisti", ili jos gore i cesce: "jel to bosnjacka/srpska/hrvatska akcija i inicijativa".
A onda bi me, u neka doba, neko zasigurno upitao - za koga navijam?
Jel' se slazes da je ovakva komunikacija totalno imbecilna?
-
Benevolence
#1219 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pedja,
ne znam da li pristojno postavljati previse pitanja obzirom da bi bilo ispravno dati i drugima priliku, ali ovo pitanje zapravo pokusavam postaviti od samog otvaranja ove teme, samo sam ga potisnuo u drugi red, neopravdano:
1. Da li NS vjeruje da je moguce smanjiti ili sprijeciti postojeci nivo korupcije ( konkretno nepotizam, favoritizam, i kronizam u zaposljavanju) i na koji nacin konkretno?
Pitanje mi je sustinsko jer smatram da su nepotizam, favoritizam i kronizam (a i svi drugi oblici korumpiranosti) ne samo najveca kocnica jednom drustvu nego i jedan od najagresivnijih a perfidnih oblika ponizavanja ljudskog dostojanstva, narocito onog ko je odgajan da bude maksimalno odgovoran i zivi od vlastitog truda i znanja. Mislim da je to daleko realnija opasnost po ovo drustvo od tzv."ugrozavanja vitalnih nacionalnih interesa".
Zar nije najbolnija nepravda kada covjek iz petnih zila zapne, suzama i znojem stekne znanja i vjestine pokusavajuci od njih posteno zivjeti, a radno mjesto mu zauzme neko ko nije za pocetak adekvatno kvalifikovan ( ili nije uopste) i to naravno neregularnim, ili u najmanju ruku sumnjivim putem (uz mnogobrojne beneficije koje pruzaju drzavne institucije)?
Koliko znam mi nemamo neki zakonski i prakticni mehanizam (nekog "revizora za proces zaposljavanja" recimo) da provjerimo rodbinske veze u ministarstvima i svim ostalim drzavnim institucijama i kvalifikacije ministara i njihovih saradnika za funkcije koje obavljaju. Primjetno je i indikativno da u pojedinim ministarstivma imamo ministre i uposlenika iz istog rodnog mjesta. Vecina nas to dobro zna, ali je to tesko zakonski dokazati, jer korupmirani pokrivaju jedni druge, a ima ih prilicno.Ima toga naravno i u naprednim drzavama, ali je razlika u tome sto to tamo nije "modus vivendi" kao kod nas, nego povlastica pojedinih.
zahvaljujem
benevolence
ne znam da li pristojno postavljati previse pitanja obzirom da bi bilo ispravno dati i drugima priliku, ali ovo pitanje zapravo pokusavam postaviti od samog otvaranja ove teme, samo sam ga potisnuo u drugi red, neopravdano:
1. Da li NS vjeruje da je moguce smanjiti ili sprijeciti postojeci nivo korupcije ( konkretno nepotizam, favoritizam, i kronizam u zaposljavanju) i na koji nacin konkretno?
Pitanje mi je sustinsko jer smatram da su nepotizam, favoritizam i kronizam (a i svi drugi oblici korumpiranosti) ne samo najveca kocnica jednom drustvu nego i jedan od najagresivnijih a perfidnih oblika ponizavanja ljudskog dostojanstva, narocito onog ko je odgajan da bude maksimalno odgovoran i zivi od vlastitog truda i znanja. Mislim da je to daleko realnija opasnost po ovo drustvo od tzv."ugrozavanja vitalnih nacionalnih interesa".
Zar nije najbolnija nepravda kada covjek iz petnih zila zapne, suzama i znojem stekne znanja i vjestine pokusavajuci od njih posteno zivjeti, a radno mjesto mu zauzme neko ko nije za pocetak adekvatno kvalifikovan ( ili nije uopste) i to naravno neregularnim, ili u najmanju ruku sumnjivim putem (uz mnogobrojne beneficije koje pruzaju drzavne institucije)?
Koliko znam mi nemamo neki zakonski i prakticni mehanizam (nekog "revizora za proces zaposljavanja" recimo) da provjerimo rodbinske veze u ministarstvima i svim ostalim drzavnim institucijama i kvalifikacije ministara i njihovih saradnika za funkcije koje obavljaju. Primjetno je i indikativno da u pojedinim ministarstivma imamo ministre i uposlenika iz istog rodnog mjesta. Vecina nas to dobro zna, ali je to tesko zakonski dokazati, jer korupmirani pokrivaju jedni druge, a ima ih prilicno.Ima toga naravno i u naprednim drzavama, ali je razlika u tome sto to tamo nije "modus vivendi" kao kod nas, nego povlastica pojedinih.
zahvaljujem
benevolence
-
Pedja Kojovic
#1220 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
benevolence
Borba protiv korupcije i nepotizma je prirotiet Nase stranke. (Ja bih volio da vam mogu ovdje predstaviti nas manifest koji govori o tome i koji ce biti objavljen tokom kongresa stranke koji se odrzava u subotu- ali do subote to nije moguce jer je dokument jos uvijek radni).
U nasim konkretnim prijedlozima mi cemo se zalagati za...
Osnivanje agencije za borbu protiv korupcije.
Promejnu sadasnjeg zakona o drzavnim sluzbenicima.
Trazicemo da primanje mita bude tesko krivicno djelo, kao i nudjenje odnosno davanje mita.
Dio sudske presude za ova djela mora biti da
drzavni i zdravstveni radnici koji su osudjeni za primanje mita nece moci obavljati te poslove u BiH.
p.k.
Borba protiv korupcije i nepotizma je prirotiet Nase stranke. (Ja bih volio da vam mogu ovdje predstaviti nas manifest koji govori o tome i koji ce biti objavljen tokom kongresa stranke koji se odrzava u subotu- ali do subote to nije moguce jer je dokument jos uvijek radni).
U nasim konkretnim prijedlozima mi cemo se zalagati za...
Osnivanje agencije za borbu protiv korupcije.
Promejnu sadasnjeg zakona o drzavnim sluzbenicima.
Trazicemo da primanje mita bude tesko krivicno djelo, kao i nudjenje odnosno davanje mita.
Dio sudske presude za ova djela mora biti da
drzavni i zdravstveni radnici koji su osudjeni za primanje mita nece moci obavljati te poslove u BiH.
p.k.
- Dozer
#1221 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Evo, pokusacu i ja dati svoje misljenje na koji nacin bi se sve ovo moglo smanjiti, a Pedja neka odgovori svoje.
Prije svega, da bi se uopste moglo pristupiti ovom problemu, na realnoj osnovi i sa realnim mogucnostima za uspjeh, etnokratska vlast mora biti promijenjena u tolikoj mjeri, ili na tom nivu da jednostavno nemaju vecinu za formiranje bilo kojeg nivoa vlasti.
Ovo bi znacilo da u oktobru vecinsku vlast osvoje NS, SDP, BPS i sl. (ne nuzno ovim redom, nego samo da se radi o ovim opcijama).
Na ovaj nacin bi se stvorio OSNOVNI preduslov za promjene (ponegdje i drasticne):
1. Ustava
2. Zakona (raznih)
3. Pratecih zakonskih regulativa i sistematizacija
Sljedeci korak bi bio, a na osnovu novih zakona i regulativa, precesljavanje ogromne i megalomanske administracije na svim nivoima. Da odmah rascistimo - kada kazem "administracija", pri tome ne mislim na sluzbenike koji rade po raznoranim ministarstvima tipa Porezne uprave, policije i sl., nego iskljucivo na administraciju nivoa vlasti na kojima postoje mase izmisljenih radnih mjesta (ne more, nego okean savjetnika, pomocnika za ovo i ono, sefova za ovo i ono, predsjednika ovoga i onoga...itd., a u vecini slucajeva se radi o totalno nepotrebnim funkcijama i pozicijama koje ne sluze nicemu drugo nego uhljebljavanju sestrica, tetica, bratica, rodjaka, punica, tetki, zetova, snaha, itd. itd.). Eklatantan primjer ovakve budalastine sa radnim mjestima i pozicijama je zgrada parlamenta na M.Dvoru, gdje je za "vodjenje" restorana uposleno bukvalno 7 rukovodecih ljudi (sef restorana koji ima dva sefa iznad sebe (?!), sekretaricu i 3 pomocnika. Nista od ovoga ne podrazumijeva osoblje, tj. konobare). Slicna situacija ovoj je u svim ministarstvima, na "gornjim" funkcijama i oko njih, tako da bi se tu mogli napraviti i te kakvi rezovi, a samim tim i osoboditi poprilicno velike cifre, milionske.
Zakon o korupciji bih poostrio do te mjere da bi podrazumijevao kontrolu porijekla imovine prijavljenog, ali ne samo njega licno i njegove porodice, nego i kompletne familije i bliskih prijatelja. Svi znamo da oni na sebi licno nemaju nista, ali zato tetke, prijatelji, rodjaci i sl. imaju. Ako ne mogu dokazati odakle im to, slijedi oduzimanje, licitacija, prodaja i punjenje budzeta. Naravno, drakonska zatvorska kazna za prijavljenog, ali i za saucesnike.
Nepotizam i Favoriziranje - samim gornjim aktivnostima i ovo bi bilo srezano zasigurno bar za 50%, a vjerovatno i vise. U roku godine dana svi uposleni bi moralli proci testove kojima bi dokazali svoje kompetencije. Ukoliko ne zadovoljavaju zadate kriterije za poziciju na kojoj rade, sorry - ima onih koji ce kriterije zadovoljiti.
Ovo bih uradio ja. Ne znam za Pedju
Prije svega, da bi se uopste moglo pristupiti ovom problemu, na realnoj osnovi i sa realnim mogucnostima za uspjeh, etnokratska vlast mora biti promijenjena u tolikoj mjeri, ili na tom nivu da jednostavno nemaju vecinu za formiranje bilo kojeg nivoa vlasti.
Ovo bi znacilo da u oktobru vecinsku vlast osvoje NS, SDP, BPS i sl. (ne nuzno ovim redom, nego samo da se radi o ovim opcijama).
Na ovaj nacin bi se stvorio OSNOVNI preduslov za promjene (ponegdje i drasticne):
1. Ustava
2. Zakona (raznih)
3. Pratecih zakonskih regulativa i sistematizacija
Sljedeci korak bi bio, a na osnovu novih zakona i regulativa, precesljavanje ogromne i megalomanske administracije na svim nivoima. Da odmah rascistimo - kada kazem "administracija", pri tome ne mislim na sluzbenike koji rade po raznoranim ministarstvima tipa Porezne uprave, policije i sl., nego iskljucivo na administraciju nivoa vlasti na kojima postoje mase izmisljenih radnih mjesta (ne more, nego okean savjetnika, pomocnika za ovo i ono, sefova za ovo i ono, predsjednika ovoga i onoga...itd., a u vecini slucajeva se radi o totalno nepotrebnim funkcijama i pozicijama koje ne sluze nicemu drugo nego uhljebljavanju sestrica, tetica, bratica, rodjaka, punica, tetki, zetova, snaha, itd. itd.). Eklatantan primjer ovakve budalastine sa radnim mjestima i pozicijama je zgrada parlamenta na M.Dvoru, gdje je za "vodjenje" restorana uposleno bukvalno 7 rukovodecih ljudi (sef restorana koji ima dva sefa iznad sebe (?!), sekretaricu i 3 pomocnika. Nista od ovoga ne podrazumijeva osoblje, tj. konobare). Slicna situacija ovoj je u svim ministarstvima, na "gornjim" funkcijama i oko njih, tako da bi se tu mogli napraviti i te kakvi rezovi, a samim tim i osoboditi poprilicno velike cifre, milionske.
Zakon o korupciji bih poostrio do te mjere da bi podrazumijevao kontrolu porijekla imovine prijavljenog, ali ne samo njega licno i njegove porodice, nego i kompletne familije i bliskih prijatelja. Svi znamo da oni na sebi licno nemaju nista, ali zato tetke, prijatelji, rodjaci i sl. imaju. Ako ne mogu dokazati odakle im to, slijedi oduzimanje, licitacija, prodaja i punjenje budzeta. Naravno, drakonska zatvorska kazna za prijavljenog, ali i za saucesnike.
Nepotizam i Favoriziranje - samim gornjim aktivnostima i ovo bi bilo srezano zasigurno bar za 50%, a vjerovatno i vise. U roku godine dana svi uposleni bi moralli proci testove kojima bi dokazali svoje kompetencije. Ukoliko ne zadovoljavaju zadate kriterije za poziciju na kojoj rade, sorry - ima onih koji ce kriterije zadovoljiti.
Ovo bih uradio ja. Ne znam za Pedju
-
Pedja Kojovic
#1222 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
dozer
Prvi i neophodan korak je promjena zakona o drzavnim sluzbenicima.
Ustavne promjene nisu potrebne za ovaj korak(Smanjenje administracije sa 13% na 5-6%)
Ostalo se uglavnom slazem.
p.k.
Prvi i neophodan korak je promjena zakona o drzavnim sluzbenicima.
Ustavne promjene nisu potrebne za ovaj korak(Smanjenje administracije sa 13% na 5-6%)
Ostalo se uglavnom slazem.
p.k.
- Dozer
#1223 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ne bih se slozio.
Po sadasnjim zakonima se stalno mora voditi racuna o tome ko na kojem mjestu sjedi - jel' to BH Hrvat ili BH Srbin ili Bosnjak.
I to tako nalaze Ustav. Nazalost.
Promjenom Ustava ovo se moze preokrenuti na nacin da nije bitno ime onoga ko sjedi u nekoj stolici ili fotelji, nego da su bitne njegove kompetencije za tu fotelju. Tako se ne bi desavalo da je ministar policije - farmer (karikiram, ali nije daleko od istine), ili da je ministar odbrane ekonomista. Po meni je ovo prvi preduslov za bilo sta, pa i za kasnije donosenje direktno ciljanih zakona.
Sve dok se ne rijesi problem "svetog etnickog trojstva", a to je Ustavni problem, mozemo mi ovdje laprdati o cemu hocemo i kako hocemo. Ne pije vode.
Ali, mozemo se sloziti da su neki nizi nivoi zakona moguci za promjene i mimo promjena Ustava.
Po sadasnjim zakonima se stalno mora voditi racuna o tome ko na kojem mjestu sjedi - jel' to BH Hrvat ili BH Srbin ili Bosnjak.
I to tako nalaze Ustav. Nazalost.
Promjenom Ustava ovo se moze preokrenuti na nacin da nije bitno ime onoga ko sjedi u nekoj stolici ili fotelji, nego da su bitne njegove kompetencije za tu fotelju. Tako se ne bi desavalo da je ministar policije - farmer (karikiram, ali nije daleko od istine), ili da je ministar odbrane ekonomista. Po meni je ovo prvi preduslov za bilo sta, pa i za kasnije donosenje direktno ciljanih zakona.
Sve dok se ne rijesi problem "svetog etnickog trojstva", a to je Ustavni problem, mozemo mi ovdje laprdati o cemu hocemo i kako hocemo. Ne pije vode.
Ali, mozemo se sloziti da su neki nizi nivoi zakona moguci za promjene i mimo promjena Ustava.
-
Pedja Kojovic
#1224 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
dozer
Nacionalna zastupljenost je nesto sasvim drugo.
Vjerujte mi.
Radimo vec dugo na tim stvarima sa ljudima koji su eksperti i polako i ja ucim neke stvari.
p.k.
Nacionalna zastupljenost je nesto sasvim drugo.
Vjerujte mi.
Radimo vec dugo na tim stvarima sa ljudima koji su eksperti i polako i ja ucim neke stvari.
p.k.
- Dozer
#1225 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pa onda je, valjda, etnicka zastupljenost, jer su BH Srbi, BH Hrvati i Bosnjaci etnije, tj. narodnosti u okviru BiH, a ne nacije. Nacionalna nije ni po Ustavu 
Nemojte i Vi i NS upadati u tu zamku i samo produzavati retoricke malverzacije vlastodrzaca.
Svima nam lijepo u CIPS-ovim LK pise sta smo po nacionalnosti, a ja ne uspijevam tu nigdje vidjeti ni Srbin, ni Hrvat ni Bosnjak
Nemojte i Vi i NS upadati u tu zamku i samo produzavati retoricke malverzacije vlastodrzaca.
Svima nam lijepo u CIPS-ovim LK pise sta smo po nacionalnosti, a ja ne uspijevam tu nigdje vidjeti ni Srbin, ni Hrvat ni Bosnjak