Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Mu'min

#1201 Re: Bášča

Post by Mu'min »

flag wrote:Mumine, ja danas bio na buvljaku, kupio malu kosu - kosačica mi nemože kositi oko ograde. I vidio tvoju bakrenu tavulju - kaže da je cijeni 150 KM,i da će u sezoni biti 250. Teška je k'o tuč, puno je bolja od one koju sam prvi put vidio, ta nije bila bakrena.
Ljudino puno ti hvala.
Nabavio sam neku posudu koju je još babo njekamose kupio pa da nju iskoristim. Nešto baš što sam tražio za sebe za njive.
Sve u svemu hvala ljudino! :)
armin_jocker

#1202 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Mu'min wrote:
armin_jocker wrote:Molim vas da mi neko odgovori da li se prvi cvijet koji se nalazi na samom sredistu stabljike paprike(zute) otkida kako bi se stablo razvijalo, tako sam cuo, i da li je to pinciranje? pokusavam naci odgovor, ali slabo ko zna,a nisam isao do onog cike kod kojeg kupujem presadu, moracu, da mi objasni to
Ko ti reče da trgaš cvat? :)
Nije to pinciranje, pinciranje je trganje "tićeva" tj. novih grana.
Pravilo je da ko prvog rasta paprike ostaviš 2 grane (rogove) i onda vodiš po 1 granu naprijed.
A cvat ostavljaš gdje god se pojavi. Cvat je plod.
Mumine, neznam ko mi je rekao, al nije mi bilo logicno da skidam prvi cvat(kao taj prvi srednji cvat smeta razvoju biljke??)
Kontam ja da papriku ostavis na 2 ili 3 grane, ali ne kontam to dalje sto si napisao, vodis 1 granu naprijed, kako to?
I da li se pinciraju i zute i roge paprike, ja sam cuo, opet ja cuo :D , da se pinciraju samo zute, babure?
Oticon

#1203 Re: Bášča

Post by Oticon »

Armine...pogledaj prvi link koji ti je Safran postirala pa će ti biti jasnije šta trebaš kidati. :wink:
safran

#1204 Re: Bášča

Post by safran »

Pogledaj i pijanog tvora - čitava tema posvećena prvoj hanumi i jako dobro objašnjeno pinciranje .....
armin_jocker

#1205 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

safran wrote:Pogledaj i pijanog tvora - čitava tema posvećena prvoj hanumi i jako dobro objašnjeno pinciranje .....
Oticon wrote:Armine...pogledaj prvi link koji ti je Safran postirala pa će ti biti jasnije šta trebaš kidati. :wink:
Hvala na savjetima, citao sam nekoliko stranica pijanog tvora u gluho doba noci, i onda mi je izbacio poruku da se moram registrovati, a meni bilo nesto mrsko:)
Imam novi problemcic u plasteniku, u dijelu bas gdje sam posadio paprike pojavila se krtica, sinoc na tri mjesta ibacila zemlju, i potrefila bas na jednu papriku, bukvalno je izbacila na povrsinu zemlje, i ona jadnica cijeli dan tako bila juce, sta ce biti s njom neznam! Zanima me kako najefikasnije otjerati krticu, citao sam nesto, bijeli luk, zova, nekakve flase, al dok to pocne djelovati preorace mi cijeli plastenik :D , procitah i nesto s benzinom, al to mi i ne naupmada. Ako ima neka efikasna metoda da je otjeram, a da je ne ubijem
flag

#1206 Re: Bášča

Post by flag »

Mu'min wrote:
flag wrote:Mumine, ja danas bio na buvljaku, kupio malu kosu - kosačica mi nemože kositi oko ograde. I vidio tvoju bakrenu tavulju - kaže da je cijeni 150 KM,i da će u sezoni biti 250. Teška je k'o tuč, puno je bolja od one koju sam prvi put vidio, ta nije bila bakrena.
Ljudino puno ti hvala.
Nabavio sam neku posudu koju je još babo njekamose kupio pa da nju iskoristim. Nešto baš što sam tražio za sebe za njive.
Sve u svemu hvala ljudino! :)
E drago mi je da si napokon to uspio naći.
Oticon

#1207 Re: Bášča

Post by Oticon »

Imam novi problemcic u plasteniku, u dijelu bas gdje sam posadio paprike pojavila se krtica, sinoc na tri mjesta ibacila zemlju, i potrefila bas na jednu papriku, bukvalno je izbacila na povrsinu zemlje, i ona jadnica cijeli dan tako bila juce, sta ce biti s njom neznam! Zanima me kako najefikasnije otjerati krticu, citao sam nesto, bijeli luk, zova, nekakve flase, al dok to pocne djelovati preorace mi cijeli plastenik :D , procitah i nesto s benzinom, al to mi i ne naupmada. Ako ima neka efikasna metoda da je otjeram, a da je ne ubijem
Da probaš sa onim ultrazvučnim rastjerivačem krtica?
Oticon

#1208 Re: Bášča

Post by Oticon »

E drago mi je da si napokon to uspio naći.
Izgleda da ćemo svi na jesen kod Mumina da mješamo pekmez :lol: :lol: :lol:
Oticon

#1209 Re: Bášča

Post by Oticon »

Obzirom da za 13., 14. i 15.05. najavljuju veoma niske temperature imam jedno pitanje. Da li? i ako da sa čim? pokriti odnosno zaštititi ono što sam posadila u vrtu ( paprike, paradajz, grašak, mahune, tikvice, luk, mrkvu, kikiriki, blitvu, brokule i rotkvice)
Banksy

#1210 Re: Bášča

Post by Banksy »

armin_jocker wrote: Imam novi problemcic u plasteniku, u dijelu bas gdje sam posadio paprike pojavila se krtica, sinoc na tri mjesta ibacila zemlju, i potrefila bas na jednu papriku, bukvalno je izbacila na povrsinu zemlje, i ona jadnica cijeli dan tako bila juce, sta ce biti s njom neznam! Zanima me kako najefikasnije otjerati krticu, citao sam nesto, bijeli luk, zova, nekakve flase, al dok to pocne djelovati preorace mi cijeli plastenik :D , procitah i nesto s benzinom, al to mi i ne naupmada. Ako ima neka efikasna metoda da je otjeram, a da je ne ubijem
Nema :D neka je, to je dobro, sitni zemlju ...

Kažu, pokušaj na krajeve gredica zabosti u zemlju neki komad starog željeza, pa ponekad u prolazu udari u to ... valjda joj smetaju vibracije, šta li ... nisam probala ...
Banksy

#1211 Re: Bášča

Post by Banksy »

Oticon wrote:Obzirom da za 13., 14. i 15.05. najavljuju veoma niske temperature imam jedno pitanje. Da li? i ako da sa čim? pokriti odnosno zaštititi ono što sam posadila u vrtu ( paprike, paradajz, grašak, mahune, tikvice, luk, mrkvu, kikiriki, blitvu, brokule i rotkvice)
Pomoli se il' prouči :D
vrtlar

#1212 Re: Bášča

Post by vrtlar »

.
Last edited by vrtlar on 10/05/2012 12:06, edited 1 time in total.
vrtlar

#1213 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Oticon wrote:Obzirom da za 13., 14. i 15.05. najavljuju veoma niske temperature imam jedno pitanje. Da li? i ako da sa čim? pokriti odnosno zaštititi ono što sam posadila u vrtu ( paprike, paradajz, grašak, mahune, tikvice, luk, mrkvu, kikiriki, blitvu, brokule i rotkvice)

Zastiti ono sto je osjetljivo i koje je tek izniklo.Luk podnosi hladniju klimu sve zavisi kad si posadila i posijala.Znaci sama odluci sta ces pokriti.Ja necu nista pokrivati pa kako Bog da bice tako.
vrtlar

#1214 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Banksy wrote:
armin_jocker wrote: Imam novi problemcic u plasteniku, u dijelu bas gdje sam posadio paprike pojavila se krtica, sinoc na tri mjesta ibacila zemlju, i potrefila bas na jednu papriku, bukvalno je izbacila na povrsinu zemlje, i ona jadnica cijeli dan tako bila juce, sta ce biti s njom neznam! Zanima me kako najefikasnije otjerati krticu, citao sam nesto, bijeli luk, zova, nekakve flase, al dok to pocne djelovati preorace mi cijeli plastenik :D , procitah i nesto s benzinom, al to mi i ne naupmada. Ako ima neka efikasna metoda da je otjeram, a da je ne ubijem

Kažu, pokušaj na krajeve gredica zabosti u zemlju neki komad starog željeza, pa ponekad u prolazu udari u to ... valjda joj smetaju vibracije, šta li ... nisam probala ...

Posadi bijeli luk po plasteniku na nekoliko mjesta djeluje odmah.
Banksy

#1215 Re: Bášča

Post by Banksy »

vrtlar wrote:
Banksy wrote:

Krtica mi je upravo kvalitetno preorala lijehe bijelog luka ... :D
Oticon

#1216 Re: Bášča

Post by Oticon »

Zastiti ono sto je osjetljivo i koje je tek izniklo.Luk podnosi hladniju klimu sve zavisi kad si posadila i posijala.Znaci sama odluci sta ces pokriti.Ja necu nista pokrivati pa kako Bog da bice tako.
Čim da zaštitim? Da preklijem najlonom ili nešto drugo?
armin_jocker

#1217 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

:D
Oticon wrote:
Da probaš sa onim ultrazvučnim rastjerivačem krtica?
Vidim po komentarima da to ne djeluje nikako, samo beze bacanje para.
vrtlar wrote:
Banksy wrote:

Vjerujes li mi dam jutros prije posla, u 7 sati na nekoliko mjesta, tj na rupe gdje je izrovila zemlju ubacio po cesne bijelog luka, moze li tako, ili bas moram onaj luk sjemenski da posadim?? Krtica me o jadu zabavila, sinoc nisam mogao spavati :D
vrtlar

#1218 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Oticon wrote:

Najlonom ali da je providan da ima svjetlosti. Ima ono kao platno bijele boje ne mogu se sjetiti kako se zove.Kao povecava temperaturu za nekoliko stepeni a moze voda kroz njega.
vrtlar

#1219 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Banksy jesi sigurna da je krtica ima i ona voluharica njoj ne smeta bijeli luk a ponekad kopa kao krtica.
vrtlar

#1220 Re: Bášča

Post by vrtlar »

armin_jocker

Malo istucaj bijeli luk i ubaci ga u te rupe.Drugi posadi po plasteniku ne mora biti sjemenski.
flag

#1221 Re: Bášča

Post by flag »

vrtlar wrote:
Oticon wrote:

Najlonom ali da je providan da ima svjetlosti. Ima ono kao platno bijele boje ne mogu se sjetiti kako se zove.Kao povecava temperaturu za nekoliko stepeni a moze voda kroz njega.
Vrtlar, platno je lutrasil
Oticon drug, prošle godine ja kupovao u OBI-u, oko 10-tak maraka, par kvadrata.
Oticon

#1222 Re: Bášča

Post by Oticon »

Oticon drug, prošle godine ja kupovao u OBI-u, oko 10-tak maraka, par kvadrata.
Drug, hvala na informaciji.
Samo da pitam ako se i u OBI-u godiš kao na autopijaci da te povedem u kupovinu lutrasila :lol: :lol: :lol:
vrtlar

#1223 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Image

4 godine pokusavam da uzgojim chayote i bezbroj pokusaja stavljanja ploda u zemlju.Moze se saditi samo plod nema sjemena i ove godine sam stavio u saksiju i nista i stavio direct u zemlju i evo nikao chayote.
Oticon

#1224 Re: Bášča

Post by Oticon »

vrtlar wrote:Image

4 godine pokusavam da uzgojim chayote i bezbroj pokusaja stavljanja ploda u zemlju.Moze se saditi samo plod nema sjemena i ove godine sam stavio u saksiju i nista i stavio direct u zemlju i evo nikao chayote.
Vrtlar...je li to Meksička tikvica, koja oblikom liči na avokado?
vrtlar

#1225 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Oticon wrote:
vrtlar wrote:

Vrtlar...je li to Meksička tikvica, koja oblikom liči na avokado?

Da,neko je jos zove i meksicki krastavac .Vrijeza moze biti duga i do 25 m kazu da jedna vrijeza moze dati oko 50 plodova a citao sam neke cak i 100 komada.Najvise voli da se penje po drvecu,ili neku drugu mogucnost samo da nije na zemlji.

Image
Post Reply