screenshot sa youtube-a

Ne znam odakle ti ovi podaci i cifre jer sumnjam da je toga toliko bilo.Ja sam bio na Trgu od 21.aprila 1992 pa do polovine jula 1992 i znam za desetak civilnih žrtava a što se tiče naših gubitaka,nismo imali niti jednog poginulog ali smo imali 10-tak ranjenih.Držali smo Trg i to od Brileta,Minjona pa do parkinga ispod Koldžinih kuća.Dakle,ja govorim o direktnim gubicima na Trgu i nisam pominjao naše gubitke na Hrasnom brdu ili stradavanja na putu do Trga ili nazad.Što se tiče gubitaka VRS,znam za 6 potvrđenih i 10-tak ranjenih četalja.Dakle,pričam o onome što sam vidio ili što su vidjeli ljudi kojima vjerujem.Rat je bio dug i nije trajao samo onih 3,5 mjeseca koliko sam bio na Trgu ali nema šanse da je bilo toliko poginulih na obje strane,jedino ako računaš one table na spomeniku sa stradalim koji su stanovali na toj mjesnoj zajednici.Tu onda ulaze i oni koji su poginuli na Nišićima,Treskavici,Bjelašnici ili negdje drugo.Četalji su masovnije stradali u onoj akciji "11 plavih" kad ih je poginulo ukupno 9 (postoje imena) i možda je koji čvaknut snajpero poslije toga.Nije bilo šanse 1993 ili 1995 vidjeti četnika kako hoda po Grbavici jer su meni oči ispadale na početku rata da vidim kojeg ali to si mogao vidjeti na tren ili kad su pretrčavali.Kasnije su i oni došli pameti,razapeli deke i najlone,ukopali se po zgradama i koliko ja znam borbena dejstva nisu vođena na tom području poslije njihovog debakla u koldžinim kućama.Maksimalna cifra njihovih poginulih od dejstva naših jedinica sa Trga je 20-tak.Plafon!arman1 wrote:Malo off. Za one koji ne znaju. Trg heroja ili kako se nekad zvao Trg Pere Kosorića je u jednom periodu u ratu bio prvo nazvan Trg Šehida, pa su odustali od toga. Sam trg je naselje 400 x 400 m + zgrade u ulici porodice Ribar te zgrade Palma i Loris. Sve u svemu max 500 m sa 500m. U toku rata je ne trgu sa ovim dodatnim zgradama što je bila zona odgovornosti jedinice sa trga poginulo oko 410 civila(9 živo izgorilo od toga 4 djece ispod 10 godina) i oko 60 boraca. Više od pola ovih žrtava su poginuli od snajpera.Suljaga wrote:Pridruzujem se zahvali svim borcima koji su nas branili, a iz licnih razloga narocito onim sto su bili na Hrasnom brdu i na trgu Pere Kosorica koji je vec sa pocetka agresije dobio novo, pogodnije ime, Trg Heroja (sa slike iznad kroz snajperski pregled zgrade na trgu)Omerta13 wrote:Samo da se zahvalim svima koji cu na bilo koji nacin ucestovali u odbrani ovog grada i nase drzave.
Neki borci su i po više puta ranjeni(i do pet puta) i opet su se vračali na liniju.
Naselje je bilo radničko i vojni stanovi. Po nekim informacijama na linijama prema trgu sa druge strane poginulo je 80 -90 boraca vrs. Uglavnom na početku, u par glupih akcija i kao mete snajperista.
http://prntscr.com/msz9k„Kad pogodim, drago mi je. Drago mi je jer ih ne volim više, nema života sa njima više. Inače, ovo je humanije - puškom ubiti čovjeka, nego ga uhvatiti.“
Ovo je izjava Dragana Šljivića koji je sa Zlatišta, iz okoline Sarajeva, snajperskim hicima gađao Sarajlije tokom opsade grada. Izjavu je dao na mjestu zločina za špansku televiziju. Ni on, ali ni nijedan drugi snajperista a bilo ih je u Sarajevu 278, još nije procesuiran za ubistva građana glavnog grada Bosne i Hercegovine tokom tripogodišnje agresije.
Zbog ubijenog Nermina i hiljada drugih nevinih bosanskih dječaka i djevojčica, a posebno „zbog unutarnje ljepote“ koju osjeća ubica Šljivić i hiljade nekažnjenih šljivića, imamo li pravo na zaborav?
Vračanje filmova je fora iz Holywoodskih filmova. Uglavnom čekaj momenat, okini i razguli prije nego te neutrališu.swanfilter wrote:Kakvo vracanje filma? Ja se nit na trenutak ne vratim, nit me proganja savijest .. Moje zrtve su bile uniformisane, neprijatelji. Civile nikada, zato sam i cist u glavi ... Ali, nije u pitanju Sarajevo nego drugio dio BiH, a temu citam bas zbog snajpera ..
SimkeA wrote:Pozdrav svima,
samo da postavim ispravan link, jer je snimak sklonjen sa youtube:
http://www.pawelpawlikowski.co.uk/page3/