Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
Ripicipi

#1201 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ripicipi »

Image

screenshot sa youtube-a
PM72

#1202 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

arman1 wrote:
Suljaga wrote:
Omerta13 wrote:Samo da se zahvalim svima koji cu na bilo koji nacin ucestovali u odbrani ovog grada i nase drzave.
Pridruzujem se zahvali svim borcima koji su nas branili, a iz licnih razloga narocito onim sto su bili na Hrasnom brdu i na trgu Pere Kosorica koji je vec sa pocetka agresije dobio novo, pogodnije ime, Trg Heroja (sa slike iznad kroz snajperski pregled zgrade na trgu)
Malo off. Za one koji ne znaju. Trg heroja ili kako se nekad zvao Trg Pere Kosorića je u jednom periodu u ratu bio prvo nazvan Trg Šehida, pa su odustali od toga. Sam trg je naselje 400 x 400 m + zgrade u ulici porodice Ribar te zgrade Palma i Loris. Sve u svemu max 500 m sa 500m. U toku rata je ne trgu sa ovim dodatnim zgradama što je bila zona odgovornosti jedinice sa trga poginulo oko 410 civila(9 živo izgorilo od toga 4 djece ispod 10 godina) i oko 60 boraca. Više od pola ovih žrtava su poginuli od snajpera.
Neki borci su i po više puta ranjeni(i do pet puta) i opet su se vračali na liniju.
Naselje je bilo radničko i vojni stanovi. Po nekim informacijama na linijama prema trgu sa druge strane poginulo je 80 -90 boraca vrs. Uglavnom na početku, u par glupih akcija i kao mete snajperista.
Ne znam odakle ti ovi podaci i cifre jer sumnjam da je toga toliko bilo.Ja sam bio na Trgu od 21.aprila 1992 pa do polovine jula 1992 i znam za desetak civilnih žrtava a što se tiče naših gubitaka,nismo imali niti jednog poginulog ali smo imali 10-tak ranjenih.Držali smo Trg i to od Brileta,Minjona pa do parkinga ispod Koldžinih kuća.Dakle,ja govorim o direktnim gubicima na Trgu i nisam pominjao naše gubitke na Hrasnom brdu ili stradavanja na putu do Trga ili nazad.Što se tiče gubitaka VRS,znam za 6 potvrđenih i 10-tak ranjenih četalja.Dakle,pričam o onome što sam vidio ili što su vidjeli ljudi kojima vjerujem.Rat je bio dug i nije trajao samo onih 3,5 mjeseca koliko sam bio na Trgu ali nema šanse da je bilo toliko poginulih na obje strane,jedino ako računaš one table na spomeniku sa stradalim koji su stanovali na toj mjesnoj zajednici.Tu onda ulaze i oni koji su poginuli na Nišićima,Treskavici,Bjelašnici ili negdje drugo.Četalji su masovnije stradali u onoj akciji "11 plavih" kad ih je poginulo ukupno 9 (postoje imena) i možda je koji čvaknut snajpero poslije toga.Nije bilo šanse 1993 ili 1995 vidjeti četnika kako hoda po Grbavici jer su meni oči ispadale na početku rata da vidim kojeg ali to si mogao vidjeti na tren ili kad su pretrčavali.Kasnije su i oni došli pameti,razapeli deke i najlone,ukopali se po zgradama i koliko ja znam borbena dejstva nisu vođena na tom području poslije njihovog debakla u koldžinim kućama.Maksimalna cifra njihovih poginulih od dejstva naših jedinica sa Trga je 20-tak.Plafon!
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#1203 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by arman1 »

Vjeruj mi da su cifre poprilično tačne (problem su evidencije).
PM72

#1204 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Nije mi namjera da te "ubijam u pojam" (da me pogrešno ne shvatiš) ali nema šanse da je na Trgu stradalo skoro 500 ljudi.Nije te spiskove pravio savez logoraša tzv.RS pošto oni cifre množe sa 10.
Gradski

#1205 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Gradski »

Ovi srpski snajperi su gađali sve živo što se kreće po gradu to svako zna ko je realan i ko je bio tu i djecu i žene i starce sve civile, s ciljem da ubije narodu moral skroz i da ga dovede u beznađe svako je svakim danom bio meta.
Samo ne mogu da shvatim kakva je to čast ubijati djecu, žene i starce i kakav je to uopšte snajperista borac, da ne kažem da su i pojedinci koristili rasprkavajuću municiju, što je svakako zabranjeno Ženevskom konvencijom sve su imali i sve su probali, a imali su radi toga što i je Srbija sve dala i slala svakodnevno iako su svu ratnu opremu dobili od JNA to je fakat.
Đaba tolika tehnika, sredstva i ljudstvo i opet ništa nisu sa tim istim mogli, jesu kukavički sakri se i rokaj po gradu.
Gradski

#1206 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Gradski »

„Kad pogodim, drago mi je. Drago mi je jer ih ne volim više, nema života sa njima više. Inače, ovo je humanije - puškom ubiti čovjeka, nego ga uhvatiti.“

Ovo je izjava Dragana Šljivića koji je sa Zlatišta, iz okoline Sarajeva, snajperskim hicima gađao Sarajlije tokom opsade grada. Izjavu je dao na mjestu zločina za špansku televiziju. Ni on, ali ni nijedan drugi snajperista a bilo ih je u Sarajevu 278, još nije procesuiran za ubistva građana glavnog grada Bosne i Hercegovine tokom tripogodišnje agresije.

Zbog ubijenog Nermina i hiljada drugih nevinih bosanskih dječaka i djevojčica, a posebno „zbog unutarnje ljepote“ koju osjeća ubica Šljivić i hiljade nekažnjenih šljivića, imamo li pravo na zaborav?
http://prntscr.com/msz9k

To mu je slika ako ga vidite gdje treba odmah sve alarmirati.

smurf

#1207 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by smurf »

Razumijem ja tebe i tvoju ogorcenost, ali vjeruj da to nema veze sa obukom vec sa mentalnim sklopom. JNA je bila poligon za ispiranje mozga, kao i svaka druga vojska, izvrsi naredjenje u roku sad i odmah i nema price ali niko nikada ne moze nauciti da hladno i svjesno sakati nekoga. Nije bila tolika frka radi ubijenog koliko je bilo kada se pocne izivljavati ranjavanjima i cekati novu metu koja ce poci da pomogne.
I na njihovoj strani je od snajperskih hitaca stradalo i staraca i djece, mada ni blizu kao kod nas pa i dan danas osudjujem takve postupke.
A kako sam cuo, nije bas jednostavno ubiti ljudsko bice pomocu snajperske puske, onako kada bezazleno sjedi u nekom zaklonu, u svojim mislima, staticna meta, ptice cvrkucu... Ko god ima imalo savjesti, ma koliko taj hitac bio opravdan vrati se "film".
Dozer

#1208 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Imate prilicno pogresnu predodzbu o tim "vracanjima filma"...
swanfilter

#1209 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by swanfilter »

Kakvo vracanje filma? Ja se nit na trenutak ne vratim, nit me proganja savijest .. Moje zrtve su bile uniformisane, neprijatelji. Civile nikada, zato sam i cist u glavi ... Ali, nije u pitanju Sarajevo nego drugio dio BiH, a temu citam bas zbog snajpera ..
Eborg

#1210 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Eborg »

Da li su ove više zgrade poput Zgrade zajedničkih institucija te UNITIC nebodera bile "prohodne" jer su bile uništene, tj. da li su se koristile sa naše strane za anti-snajperske aktivnosti?
smurf

#1211 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by smurf »

Ma htio sam samo da napisem kako nije isto ubiti covjeka u tarapani, obostranoj masovnoj pucacini i naci ga zahvaljujuci optici dok ptice cvrkucu... Naravno da nismo svi isti, neki od nas nikada nisu ni prekidali filmove, neki od nas su podvukli crtu i normalno nastavili dalje zivjeti.
Ono sto znam za sebe je da sam naucio kontrolisati snove, jednostavno sam sebi kazem to je san i bez budjenja ga prekinem i nastavim spavati. A snovi znaju beli iscrpiti i sjebati covjeka.
Dozer

#1212 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

UNITIC neboderi, bar koliko ja znam, nikad nisu koristeni od strane nasih snajpera. Mozda vrlo malo u pocetku, ali kasnije sigurno ne. Razlozi su prakticni - dodatnih 200m daljine. IV i skupstina su bile glavne "kote" na tom dijelu linije prema Grbavici i Vracama, dok su nize, prema Pofalicima i N.Sarajevu, to bile zgrade PRIMAT-a i Bristola.

UNITIC su kasnije koristili antisnajperski timovi francuskog Unprofor-a, ali ni to nije bilo efektivno upravo radi povecane daljine u odnosu na IV. I ma koliko su se oni na taj nacin cuvali, ipak su i tamo "popusili" jednog "profesionalca". Sreco se popeo na 18-ti, postavio izgorenu konstrukciju od stola u sred sobe, i to vanjske, prve, na to stavio nekakvu plocu i zalegao da "antisnajpera". Naravno, u onako supljoj i izgorenoj zgradi, potpuno osvijetljen, bio je kao glineni golub. I tako je i zavrsio, na tom mjestu. Hajrovo takme u vugla. Njegove kolege se posakrivali iza zidova i samo laprdali na motorole, a mi izvukli nesretnika odatle.
Last edited by Dozer on 07/01/2013 15:28, edited 1 time in total.
Eborg

#1213 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Eborg »

Hvala!
Dozer

#1214 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

You're welcome :)
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#1215 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by arman1 »

swanfilter wrote:Kakvo vracanje filma? Ja se nit na trenutak ne vratim, nit me proganja savijest .. Moje zrtve su bile uniformisane, neprijatelji. Civile nikada, zato sam i cist u glavi ... Ali, nije u pitanju Sarajevo nego drugio dio BiH, a temu citam bas zbog snajpera ..
Vračanje filmova je fora iz Holywoodskih filmova. Uglavnom čekaj momenat, okini i razguli prije nego te neutrališu.
jalijas74

#1217 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by jalijas74 »

Image
SimkeA

#1218 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by SimkeA »

Pozdrav svima,
samo da postavim ispravan link, jer je snimak sklonjen sa youtube:
http://www.pawelpawlikowski.co.uk/page3/
pirpa

#1219 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by pirpa »

SimkeA wrote:Pozdrav svima,
samo da postavim ispravan link, jer je snimak sklonjen sa youtube:
http://www.pawelpawlikowski.co.uk/page3/
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
valter.ba

#1220 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by valter.ba »

.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
pirpa

#1221 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by pirpa »

Hodrosfera

#1222 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Hodrosfera »

Pozdrav.

Nijesam iz BiH, nijesam Bošnjak, Srbin ili Hrvat.

Pročoitao sam brojne teme, najviše SA ratne priče. Da fabula nije manje-više istinita, mnogo postovi bi bili čista literatura.

Kapa dolje, Sarajevo!
valter.ba

#1223 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by valter.ba »

Kapa dole, glavu gore izdrzali smo NE PONOVILO SE NIKAD NIKOME!

Dozer

#1224 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Sto...? Bas je bilo interesantno :D
valter.ba

#1225 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by valter.ba »

Mi koji se zovemo "promaseni ljudi" ne smatramo da je bilo interesantno. Nemam zivaca da ti gledam profil kako bih spoznao da li provociras ili se zahebavas ali mogu ti reci da mi nije do zajebancije na ovim ratnim temama.

Post Reply