Ovako.Vedrana4G wrote:Eniac,hvala Vam puno prije svega sto ste izdvojili vrijeme da odgovorite na moje pitanje.
Ovako,bicu smjestena u ovom hotelu http://www.ottomanhotelcagaloglu.com/ ,posto idem prvi put u Istanbul,nemam opste predstavu gdje se sta nalazi,samo znam da je hotel u starom djelu Istanbula,i to je to.
Posto sam vidjela na ovoj temi da Vi imate mozda i najvise iskustva i dobro poznajete Istanbul,zanima me jos gdje su dobra mjesta za odlazak na rucak,kafu i sl.?
P.S. Decka zanima stadion Galatasaraja,da li je to daleko od naseg smjestaja?
Unaprijed hvala.
Vas hotel je u starom dijelu grada, otprilike na granici Sultanahmeta, ali je blizu svih atrakcija.
Ja uglavnom jedem u njihovim restorancicima slicnim nasim ascinicama. Njh imas svuda. Skuplje restorane ne koristim.
Nisam ljubitelj fudbala, pa ne znam detalje za stadion ali:
Stadion je podaleko, ali kako Istanbul ima dobar gradski prevoz, ne bi trebao biti problem doci do njega. Ukucajte u google maps u polja pod nazivom "directions" pod A Ottoman Hotel Cagaloglu, Istanbul, Turkey i pod B Türk Telekom Arena, Istanbul, Turkey i dobicete infomacije gdje je stadion u odnosu na hotel. A samo 2 sekunde trazenja na internetu daje slijedece odgovore: http://www.tripadvisor.com/ShowTopic-g2 ... anbul.html
Mimoza, stavite nargile i duhan u prtljag koji ce predaje na cekiranju ne bi trebali imati problema sa avionom. Osim ako vam prtljag ne predje odredjene dimenzije i tezinu, u tom slucaju cete platiti za visak. Sto se tice rakije, ne bi trebalo biti problema takodje, ja sam nosio neke lomljive predmete u cekiranom prtljagu i nije bili problema, ali kako je u pitnaju staklena boca sa sadrzajem koji se moze prosuti nisam 100% siguran. Mislm da ne bi trebalo biti problema, mozete provjeriti na samom aerodromu, ako ne na turskom, onda na nasem, svi oni imaju medjunarodne, znaci slicne uslove sta moze ili ne moze u prtljag. Sto se duhana tice nekoliko kutija ne bi trebalo biti problem. Ali 10 kutija bi vec moglo biti problem na nasoj carini.
Nista od toga ne mozete unijeti u rucnom prtljagu sa sobom u avion. To ce vam sve iz rucnog prtljaga baciti u kantu za smece. Sve mora u kargo. A to znaci da ce vam kofere bacati, sutati i slicno. Dakle, dobro sve upakujete ako ne zelite da vam se stvari slome i rakija prospe u kofer.
Ako bude ikakav problem, prije ce biti sa carinom i placanjem carine nego sa samim prevozom. Ali dvije nargile, 2-3 kutije duhana i boca rakije ne bi trebalo podlijegati carini. Podijelite, jedna nargila u tvoj kofer, jedna u njegov, isto sa duhanim i rakijom i ne bi trebalo biti problema.
Cijena alkohola je visoka koliko se ja sjecam. Ja pijem samo vino, Turci nemaju pojma o vinu (proizvodnji), tako da u Istanbulu ne pijem alkohol. Cijene alkohola sam vidjao samo usput u prodavnicama dok sam kupovao druge stvari, ali koliko se sjecam iznenadilo me je koliko je alkohol skup. Mislio sam da je puno jeftiniji.
Vidim da ja u Istanbul idem iz sasvim drugih razloga od vecine. Nadam se da neko drugi zna bolje, odgovore na ova pitanja stvarno nemam.