Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
SinjaD

#1201 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SinjaD »

Nedavno sam udomila još jedno mače.
Željela sam s njom proći isti proces vakcinacije kao i sa mačkom kojeg sam udomila u novembru prošle godine.
Nažalost to se pokazalo kao nemoguća misija jer u BiH vakcina nema već pola godine i niko ne zna kada i da li će ih uopće biti.

Pošto vlasnici mačaka u BiH jako rijetko vakcinišu svoje mačke, uvoznik vakcina (navodno jedini) nije našao ekonomski interes u cijeloj priči i uvoz je prekinut.
Vakcina se ne može poručiti i primiti poštom ili otići u drugu državu i kupiti, jer se mora transportovati pod odredjenim uslovima, u ledu, itd.

Vakcinaciju smatram obaveznom i jako mi je stalo da vakcinišem ovo mačence. Želim time zaštiti i nju i drugog mačka i sebe.
Također imam prijateljicu koja već par mjeseci čeka da svoje 3 mace odvede na revakcinu.
Mi čekamo, veterinari sliježu ramenima i ne nude nikakvo rješenje.

Čudi me da dosad niko nije spomenuo ovaj problem????
Da li to znači da zaista malo ko vakciniše svoje mace????

Molim one koji ovaj problem shvataju ozbiljno da se jave ako imaju neki savjet ili rješenje.
Također molim, ako neko zna, naziv firme koja je uvozila vakcine za BiH.
Cholina_Lokica

#1202 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Cholina_Lokica »

Zezas :shock:
Ne mogu da vjerujem :shock:
SinjaD

#1203 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SinjaD »

Cholina_Lokica wrote:Zezas :shock:
Kamo sreće da se zezam :-D

Ne znam šta da radim. Nije valjda da ja pretjerujem??

Ako se ovo otegne Simba će putovati u Hr na vakcinu :D

edit: Da napomenem samo da mi je vet rekao da mače može, bez obzira što nije dobilo prvu vakcinu i revakcinu, primiti vakc. protiv bjesnila kad za to dođe vakat (što je uslov kod prelaska granice).
Tranquilizer

#1204 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Tranquilizer »

SinjaD wrote:
Cholina_Lokica wrote:Zezas :shock:
Kamo sreće da se zezam :-D

Ne znam šta da radim. Nije valjda da ja pretjerujem??

Ako se ovo otegne Simba će putovati u Hr na vakcinu :D

edit: Da napomenem samo da mi je vet rekao da mače može, bez obzira što nije dobilo prvu vakcinu i revakcinu, primiti vakc. protiv bjesnila kad za to dođe vakat (što je uslov kod prelaska granice).

Ma štaš' sad, jbg.... skupi još par ljudi pa naruci poštom :D
nevenka

#1205 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by nevenka »

SinjaD wrote:
nevenka wrote:Zdravo svima,

Trebao bi mi savjet, nemam nekog velikog iskustva sa mačkama.

Naime, mačka se okotila u napuštenoj kući koja graniči sa mojom baštom. Počela je mačiće, dva mačića, dovoditi kod mene. Pitoma je i čim sam je počela hraniti prihvatila me je. Mačići su naravno plašljivi.

Sve troje izgledaju solidno, ali mogli bi nabaciti koji gram.

Prvo me interesuje čime da ih hranim, da njima bude dovoljno i dobro, a da nije preskupo. Čula sam da im se ne bi trebalo davati slatko mlijeko, da li je to tačno i da li im je ok davati kiselo.

Ako neko ima savjeta kako mačiće pripitomiti :-D i naravno svaki savjet kako da njima troma život učinim ljepšim i zdravijim je dobro došao :-D
Nemoj davati slatko mlijeko. To je mit iz crtanih filmova :-D Za kiselo će neko reči "da" neko "ne" ali u biti kiselo mlijeko mački ništa ne znači. Stavi ti njima zdjelicu sa svježom vodom neka im je dostupna stalno.

Ako ti nije zahmet kupi u nekoj vet. stanici tabletu protiv unutrašnjih parazita (cca 2KM) i po 1 četvrtinu daj mačićima, a preostalu polovinu možeš dati mami. Ako budeš to htjela raditi javi se da ti savjetujemo kako najlakše da daš tablete.
Dalje , što se tiče brige o zdravlju, tu je nanošenje sredstva protiv vanjskih parazita.
Pa vakcinacija.
Pa sterilizacija.
To su sve stvari koje iziskuju novačana sredstva, odlaske veterinaru..Ne znam kakve su tvoje namjere glede mačića. Ali ako si se odlučila da im pružiš sklonište i svakodnevno hranu i vodu i to je sasvim OK i bolje nego što bi imale da nema tebe :) Ako te zanimaju sve ove gore pomenute stvari kaži pa da ti pišemo šta i kako i koliko.

Bilo bi dobro kad bi im mogla kupovati i suhu i vlažnu hranu. Što se tiče vlažne hrane - jeftinu hranu, a kažu bolju od Wiskasa, Friskasa i inih, možeš kupovati u DM prodavnicama i to je hrana Daine Bestes. Imaš posebno za mačiće i velike mace. Kutijica od 100g košta 0,90 KM.
Što se tiče suhe hrane nisam sigurna koja je povoljna i dobra (koristim Royalovu suhu hranu koja je malo skuplja).
Nemoj ima davati ostatke svoje hrane u kojoj ima luka, gljiva, puno začina... Imaj na umu da su mace mesožderi i ne mogu živjeti od sira, mrkve i sl . stvari.

zasad mi ovo pade na pamet da napišem. Pitaj slobodno ako nešto nije jasno ili potpuno!
@SinjaD hvala na savjetima :)

Kupovna hrana "IT IS", a i meni je nekako lakše :) Zanima me koliko je otprilike hrane odrasloj mački dnevno potrebno, a koliko malima.

I moram priznati da me malo zeza, jer ja stavim prvo njoj hranu za odrasle i ona pojede koliko toliko i onda stavim za mačiće ne bi li oni šta pojeli, jer sam primjetila da uvijek sačekaju da ona pojede,
pa onda oni i to jedno po jedno. Ali se onda ona prebaci na njihovu hranu :) valjda joj je ukusnija. Da li je ok malima davati mokru hranu za odrasle ili da sad za sad uzimam samo hranu za mačiće,
pa nek je sve troje jedu.

Rado bi učinila sve od navedenog, naravno u zavisnosti od toga kako će se situacija odvijati i kako ću se uspjeti organizovati :-D

Mačići su mi trenutno skroz nedostupni. Čim se ja približim, oni pobjegnu na teritoriju kojoj ja ne mogu pristupiti, tako da ne znam kako da im dam tabletu protiv parazita ili da im stavim sretstvo za vanjske parazite.

Volila bi da ih pripitomim, pa ako ima savjeta kako, dobro bi mi došli :-D

Kada bi se mama teoretski mogla sterilizovati ? Možda onda kad ih skroz odbije od sebe.

Hvala još jednom :) Potrudiću se da stavim slike da ih vidite kako su cakani :)
kakav nered

#1206 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by kakav nered »

SinjaD wrote:Nedavno sam udomila još jedno mače.
Željela sam s njom proći isti proces vakcinacije kao i sa mačkom kojeg sam udomila u novembru prošle godine.
Nažalost to se pokazalo kao nemoguća misija jer u BiH vakcina nema već pola godine i niko ne zna kada i da li će ih uopće biti.

Pošto vlasnici mačaka u BiH jako rijetko vakcinišu svoje mačke, uvoznik vakcina (navodno jedini) nije našao ekonomski interes u cijeloj priči i uvoz je prekinut.
Vakcina se ne može poručiti i primiti poštom ili otići u drugu državu i kupiti, jer se mora transportovati pod odredjenim uslovima, u ledu, itd.

Vakcinaciju smatram obaveznom i jako mi je stalo da vakcinišem ovo mačence. Želim time zaštiti i nju i drugog mačka i sebe.
Također imam prijateljicu koja već par mjeseci čeka da svoje 3 mace odvede na revakcinu.
Mi čekamo, veterinari sliježu ramenima i ne nude nikakvo rješenje.

Čudi me da dosad niko nije spomenuo ovaj problem????
Da li to znači da zaista malo ko vakciniše svoje mace????

Molim one koji ovaj problem shvataju ozbiljno da se jave ako imaju neki savjet ili rješenje.
Također molim, ako neko zna, naziv firme koja je uvozila vakcine za BiH.

hmm moja Viki je prije 2 mjeseca primila prvu vakcinu, a prošli mjesec je revakcinisana.... na Stupu u veterinarskoj...
SinjaD

#1207 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SinjaD »

kakav nered wrote:
hmm moja Viki je prije 2 mjeseca primila prvu vakcinu, a prošli mjesec je revakcinisana.... na Stupu u veterinarskoj...
Hvala puno za info. Zvat ću ih opet!
Zvala sam ih krajem aprila, čini mi se, i vakcina nije bilo (jer ja već 2 mjeseca zivkam i čekam).
Pepita

#1208 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Pepita »

Macici se mogu tek vakcinisat kad navrse 3 mjeseca.Ja sam svoje vakcinisala i vakcinisem ih redovno, naravno kako bi zastitila mace od raznih bolesti a i ukucane. Sada imam mace od 2 mjeseca i rekli su mi nista dok ne prodje 3 mjeseca. Macice mozes hraniti tecnom Wiskas hranom, ona nije tako skupa, a sto se tice mlijeka ako majku doje onda ne trebas nista, ako ne doje, ja sam svojim macama stavljala kap Vit D u tecnu hranu svaki dan,mozes im ispasirat ako mozes nekad priustiti kuvanu teletinu ili piletinu bez dodataka ikakvih.
kakav nered

#1209 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by kakav nered »

SinjaD wrote:
kakav nered wrote:
Hvala puno za info. Zvat ću ih opet!
Zvala sam ih krajem aprila, čini mi se, i vakcina nije bilo (jer ja već 2 mjeseca zivkam i čekam).

ja sam mislila da uvijek ima i nisam ni zvala nego sam samo otišla s mačkom... i jedan i drugi put je bilo... a baš je bezveze ako ih nemaju neki duži period... nadam se da će imati uskoro jer moram i mačka da odvedem...
luna09

#1210 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by luna09 »

Hajd ko ima savjet bit ću zahvalna.Ona moja luda chupa... :-D :-D ljubim ja nju našla je ovih dana novu zanimaciju.Kako pod prozorom imam nekakvo drvo to neki džinovski mrav malo, malo pa ušeta kroz prozor.E tu počinje zabava.Koji je ušao živ se kući nije vratio.Gospođica mica ih sve potamani :-) :-) Hajd za mrave ima ih i previše na ovom svijetu al meni se čini da mojoj mazi baš i ne prijaju, jer imam osjećaj da je poslije boli stomak a čini mi se otkad ih tamani malo češće povraća.Dajte svoje mišljenje plesee da se ne brukam kod vet-a.
suza81

#1211 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by suza81 »

luna09 wrote:Hajd ko ima savjet bit ću zahvalna.Ona moja luda chupa... :-D :-D ljubim ja nju našla je ovih dana novu zanimaciju.Kako pod prozorom imam nekakvo drvo to neki džinovski mrav malo, malo pa ušeta kroz prozor.E tu počinje zabava.Koji je ušao živ se kući nije vratio.Gospođica mica ih sve potamani :-) :-) Hajd za mrave ima ih i previše na ovom svijetu al meni se čini da mojoj mazi baš i ne prijaju, jer imam osjećaj da je poslije boli stomak a čini mi se otkad ih tamani malo češće povraća.Dajte svoje mišljenje plesee da se ne brukam kod vet-a.
Pa znam da su i nama ko djeci govorili da slucajno ne progutamo mrava, oni imaju nekakvu zeznutu kiselinu u sebi i kad skodi ljudima zamisli samo kako je malim macijim organizmima :) ne vjerujem da je nesto smrtonosno ali svakako nije i ugodno cim mora da povrati. Izgleda da je moras odvici te zabavne igre sa mravima :)
drekalica28

#1212 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by drekalica28 »

Narode....izvinite što vam se petljam, htijela sam samo da kažem....imam nov novcat wc za mace.
I to onaj zatvoreni sa kao filterom gore na poklopcu, pa ako je neko zainteresovan da ga kupi nek mi se javi na pp.
Ja sam svog mačka bila dobila od @minjone, ali sam ga zbog alergije morala vratiti. :( :( :(
Mačka sam imala 24h i bukvalno je samo 5-6 puta koristio wc. :oops: Ja sve čuvala wc, kontam....hajd možda opet probam sa macom i nekom terapijom protiv alergije, ali nisam mogla.
Uglavnom....wc je čist, nov je, pa kome treba nek se javi.
Hvala! :)
Filter

#1213 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Filter »

mama maca i mala bagra :D :D
Image

Image

Image

Image
LaCici

#1214 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by LaCici »

Aaaaaaaaaaa ma preslatki su, joj kako bih ja ovo izgnjavila sve redom. :)
Filter

#1215 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Filter »

LaCici wrote:Aaaaaaaaaaa ma preslatki su, joj kako bih ja ovo izgnjavila sve redom. :)
sta preslatki, zloce male :D :D seprtljave :-D :D
smoki_choko

#1216 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by smoki_choko »

imam macku avlijanerku sa dva macica, i danas sam primjetio da ne moze da zatvori usta do kraja. ne znam jel se zaglavila neka kost ili slicno ali ne moze da ih zatvori. pa reko da pitam nekog ko bi mogao da zna ili se sreo sa slicnim problemom da mi da savjet. inace nije bas pitoma pa se ne da dirati. ne mogu sam da joj probam vidjeti sta joj je sa ustima. eto toliko hvala
Cholina_Lokica

#1217 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Cholina_Lokica »

smoki_choko wrote:imam macku avlijanerku sa dva macica, i danas sam primjetio da ne moze da zatvori usta do kraja. ne znam jel se zaglavila neka kost ili slicno ali ne moze da ih zatvori. pa reko da pitam nekog ko bi mogao da zna ili se sreo sa slicnim problemom da mi da savjet. inace nije bas pitoma pa se ne da dirati. ne mogu sam da joj probam vidjeti sta joj je sa ustima. eto toliko hvala
Ili joj se nesto zaglavilo u usta, ili joj je slomljena vilica... A kako da to pregledas veze nemam, u svakom slucaju ako uspijes, nemoj joj previse otvarati vilicu i sl. u slucaju da je slomljena da ne napravis jos gore
smoki_choko

#1218 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by smoki_choko »

Cholina_Lokica wrote:
smoki_choko wrote:imam macku avlijanerku sa dva macica, i danas sam primjetio da ne moze da zatvori usta do kraja. ne znam jel se zaglavila neka kost ili slicno ali ne moze da ih zatvori. pa reko da pitam nekog ko bi mogao da zna ili se sreo sa slicnim problemom da mi da savjet. inace nije bas pitoma pa se ne da dirati. ne mogu sam da joj probam vidjeti sta joj je sa ustima. eto toliko hvala
Ili joj se nesto zaglavilo u usta, ili joj je slomljena vilica... A kako da to pregledas veze nemam, u svakom slucaju ako uspijes, nemoj joj previse otvarati vilicu i sl. u slucaju da je slomljena da ne napravis jos gore
ufatiti je ne mogu nikako, jer odkako je bila mala do sad nikad nije dala da se dira. divlje je, rezi hropce svaki put ako hoces da joj pridjes. tako da je gotovo ne moguce je ufatitit i probati nesto. fakat ne znam. moze ona da jede i da otvara usta al ne moze da ih zatvori do kraja. hoce li se to samo odglaviti ili nece. i hoce li joj smetati. valjda ce joj biti bolje i nadam se da nije slomila vilicu nego da se nesto zaglavilo :roll:
Cholina_Lokica

#1219 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Cholina_Lokica »

I moj Bobi (cuko) kad je slomio vilicu, ista stvar je bila, sasvim normalno funkcionisao, samo nije mogao da zatvori do kraja vilicu... Valjda nije s obzirom da je vani i divlja, pa da ne bude gore...
smoki_choko

#1220 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by smoki_choko »

Cholina_Lokica wrote:I moj Bobi (cuko) kad je slomio vilicu, ista stvar je bila, sasvim normalno funkcionisao, samo nije mogao da zatvori do kraja vilicu... Valjda nije s obzirom da je vani i divlja, pa da ne bude gore...
dobre vijesti danas. stanje se popravilo. moze da zatvara usta. valjda joj se bilo nesto zaglavilo pa je u toku noci uspjela da odglavi. thx na podrsci :thumbup:
minjonja

#1221 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

mozda je i zub bolio, al nebitno, samo nek je bolje :wink:
smoki_choko

#1222 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by smoki_choko »

minjonja wrote:mozda je i zub bolio, al nebitno, samo nek je bolje :wink:
ne vjerujem, jer se ponasala isto ko kad joj zapne kost u grlu samo ovaj put nije htjelo da se odglavi. mozda je i zub. al sve u svemu sad je bolje
Highlander

#1223 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Highlander »

Imam mačka od 8 mjeseci koji povremeno izlazi vani. Unazad nekoliko dana, djevojka i ja smo zapazili da se češe više nego prije i zapazili smo neke male bube koje pobjegnu u dubinu dlake kada probamo da ih uhvatimo.

ŠTA DA RADIM?
minjonja

#1224 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

Highlander wrote:Imam mačka od 8 mjeseci koji povremeno izlazi vani. Unazad nekoliko dana, djevojka i ja smo zapazili da se češe više nego prije i zapazili smo neke male bube koje pobjegnu u dubinu dlake kada probamo da ih uhvatimo.

ŠTA DA RADIM?
kupis sredstvo protiv buha. ima uzeti u svakoj radnji. imas u obliku ogrlice, spot-on cuda, prah...
wildflower

#1225 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by wildflower »

E ovako, kod mene problemcic. Mama maca se okotila u srijedu, znaci mačići su stari 3 dana. Od jucer popodne jedno je postalo nekako mirnije, letargicno, i ne trazi da jede kao ostali, ne sisa. Odgovara na podrazaje, mazi se, pisti kad ga mama cisti, ali ne krece se tako revnosno kao ostali, i ocito je da nije sve ok, cisto usporedbom sa ostalim macicima. E sad posto nece da sisa, ja sam ga u panici malo pocela hraniti zamjenskim mlijekom na spricu, uzima pomalo, a ja necu da ga forsiram, cilj mi je samo da ne izgubi potpuno snagu dok se ne oporavi od toga sto ga je snaslo. Mama maca je jako privrzena meni, ja sam pomogla pri porodu, i ne smeta joj moje prisustvo, naprotiv.
S obzirom da je u pitanju jako malo mace, znam da treba biti spreman na najgore, ali opet, htjela bi uciniti sve da mu pomognem. Ima li neko slicna iskustva, savjete?
Post Reply