Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva
- Mikado
#1201 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva
Evo i koja je najveća kazna zatvora izrečena od strane Kantonalnog suda u Sarajevu.
http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/101007087
http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/101007087
- Cholina_Lokica
#1202 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva
Valja izdrzati do srijede...
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#1203 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva
ne mogu naći na gugletu...
koliko je onaj Mican dobio? za ubistvo dva uposlenika IT computers u olimpijskom?
- Chmoljo
#1204 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva
našao sam...
a evo još nekih
prvo sam ga tražio kao Aleksandra, ali je njemu ime Aleksa
a evo još nekih
ovo boldano mi nikako nije jasno... iz razloga, šta to treba uraditi da se neko osudi na maksimalnu kaznu?!Na najvišu izrečenu kaznu u BiH osuđen je u martu 2003. godine Muamer Topalović, koji je dobio 35 godina zatvora za ubistvo tri člana porodice Anđelić u Kostajnici kod Konjica, na Badnje veče 2002. godine. Kaznu mu je izrekao Kantonalni sud u Mostaru zbog ubistva iz vjerskih i nacionalnih motiva, a deset mjeseci kasnije je potvrdio i Vrhovni sud FBiH.
Druga do sada najviša kazna u BiH izrečena je 16. februara Gojku Jankoviću, koji je osuđen na 34 godine zatvora zbog ratnih zločina nad civilima i sistematskog silovanja žena u Foči. Kaznu je izrekao Sud BiH, ali ona još nije pravosnažna.
znači, ako dobiju više od 20, možemo reći da je uspjeh... nažalost. osim ako javnost opet ne odigra istu ulogu kao i za ubistvo Denisa.Na 25 godina zatvora osuđen je i Aleksa Mican zbog dvostrukog ubistva iz koristoljublja. Njega je Kantonalni sud u Sarajevu, u januaru 2006. godine, prvo osudio na 23 godine zatvora, ali je tu kaznu nekoliko mjeseci kasnije Vrhovni sud FBiH povećao na 25 godina.
-
Šandor
#1205 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva
Chmoljo, mislim da je kod nas maksimalna kazna 40 godina. Prema nekom ludom zakonu koji je na snazi boga pitaj od kad. Nemoj me držati za riječ. Ali siguran sam da sam ovo čuo. A nema teorije da su naši zakonodavci u međuvremenu nešto promijenili.
Ima i većih budalaština u našem krivičnom zakonu.

Ima i većih budalaština u našem krivičnom zakonu.
- Chmoljo
#1206 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva
pa znam. nisam baš tako davno položio KPP
al opet se pitam - ubiti troje ljudi, u njihovoj kući, sa takvim motivima... ne znam...
gdje nesta tih 5 godina 
al opet se pitam - ubiti troje ljudi, u njihovoj kući, sa takvim motivima... ne znam...
- JThomas
#1207 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva
45 je maksimalna kazna. al' ja ne znam da je nekome i izrečena.
- Chmoljo
#1208 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva
članak je iz 2007. da je bilo gorih slučajeva, znali bismo za njih.Sudovi u Bosni i Hercegovini nijednom optuženiku do danas nisu izrekli najvišu zatvorsku kaznu od 45 godina, koja je predviđena Krivičnim zakonom.
Na najvišu izrečenu kaznu u BiH osuđen je u martu 2003. godine Muamer Topalović, koji je dobio 35 godina zatvora za ubistvo tri člana porodice Anđelić u Kostajnici kod Konjica, na Badnje veče 2002. godine. Kaznu mu je izrekao Kantonalni sud u Mostaru zbog ubistva iz vjerskih i nacionalnih motiva, a deset mjeseci kasnije je potvrdio i Vrhovni sud FBiH.
-
Korisničkoime
#1209 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva
Kazna zatvora se može izreći u rasponu od 30 dana do 20 godina.
Samo u najtežim oblicima krivičnih djela može se izreći kazna zatvora od 20 do 45 godina zatvora (kazna dugotrajnog zatvora) s tim da se kazna dugotrajnog zatvora ( od 20 do 45 god.) ne može izreći osobi koja nije u vrijeme počinjenja krivičnog djela navršila 21 godinu života.
U ovom ali i većini drugih slučajeva visine kazni i nisu toliki problem problem je u prevenciji, spriječavanju ovakvih djela. Naš sistem je pogotovo užasan kada je u pitanju maloljetnička delikvencija, kažnjavanje istih te odgoj tj. preodgoj maloljetnika što je u biti srž prevencije ozbiljnih krivičnih djela u bolje funkcionirajućim pravnim sistemima.
Samo u najtežim oblicima krivičnih djela može se izreći kazna zatvora od 20 do 45 godina zatvora (kazna dugotrajnog zatvora) s tim da se kazna dugotrajnog zatvora ( od 20 do 45 god.) ne može izreći osobi koja nije u vrijeme počinjenja krivičnog djela navršila 21 godinu života.
U ovom ali i većini drugih slučajeva visine kazni i nisu toliki problem problem je u prevenciji, spriječavanju ovakvih djela. Naš sistem je pogotovo užasan kada je u pitanju maloljetnička delikvencija, kažnjavanje istih te odgoj tj. preodgoj maloljetnika što je u biti srž prevencije ozbiljnih krivičnih djela u bolje funkcionirajućim pravnim sistemima.
-
Korisničkoime
#1210 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva
Mislim da je prije rata kod naručenog ubistva djeteta izvršiocu tog ubistva izrečena smrtna kazna ali da je onda od strane višeg suda izmijenjena u kaznu zatvora od 45 godina. Eh sad ne znam kad i gdje je počinjeno to ubistvo.
- Chmoljo
#1211 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva
izvjesnost kazne. u te dvije riječi se može sažeti ono što nam treba. napravio si prekršaj, snosi posljedice. međutim, kao što znamo to nije tako... pa se ovi nadolazeći ničega ne boje.
u zabludi su i oni koji misli da ih policija ne lema. ali su isto i u zabludi ako misle da se takvi boje tih batina. oni su na njima odrasli. tako da to nije rješenje. nego kada on bude znao da će sigurno ići u zatvor, ako bude uhvaćen... i to na duži period... e to je već nešto gdje će malo više razmisliti kako i šta raditi...
u zabludi su i oni koji misli da ih policija ne lema. ali su isto i u zabludi ako misle da se takvi boje tih batina. oni su na njima odrasli. tako da to nije rješenje. nego kada on bude znao da će sigurno ići u zatvor, ako bude uhvaćen... i to na duži period... e to je već nešto gdje će malo više razmisliti kako i šta raditi...
- Mikado
#1212 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva
Chmoljo wrote:članak je iz 2007. da je bilo gorih slučajeva, znali bismo za njih.Sudovi u Bosni i Hercegovini nijednom optuženiku do danas nisu izrekli najvišu zatvorsku kaznu od 45 godina, koja je predviđena Krivičnim zakonom.
Na najvišu izrečenu kaznu u BiH osuđen je u martu 2003. godine Muamer Topalović, koji je dobio 35 godina zatvora za ubistvo tri člana porodice Anđelić u Kostajnici kod Konjica, na Badnje veče 2002. godine. Kaznu mu je izrekao Kantonalni sud u Mostaru zbog ubistva iz vjerskih i nacionalnih motiva, a deset mjeseci kasnije je potvrdio i Vrhovni sud FBiH.
http://dalje.com/hr-svijet/u-bih-izrece ... dine/19085SERIJSKI UBOJICA
5. VELJAčE 2007. 20:54h
U BiH izrečena najveća zatvorska kazna, 42 godine
Do sada je najveća kazna bila 35 godina, za ubojstvo tročlane obitelji na Božić 2002. godine.
Jasminko Jarašević (26) iz Mostara dobio je 42. godine zatvora, što je najveća kazna ikad izrečena u BiH.
Njega je Hercegovačko-neretvanski Kantonalni sud kaznio s 22 godine zatvora zbog ubojstva Ramize Rahimić počinjenog 2005. godine u Mostaru i tu kaznu već izdržava. Danas je osuđen na još 30 godina zatvora zbog ubojstva istaknutog mostarskog fotoreportera Ante Borasa počinjenog prije dvije godine.
Kantonalni sud u Mostaru ove je dvije kazne preinačio i spojio u jedinstvenu, u trajanju od 42 godine zatvora.
Do sada je naveća zatvorska kazna bila 35 godina, a dobio ju je Moamer Topalović zbog ubojstva tri člana obitelji Anđelić na Božić 2002. godine u Kostajnici.
- Chmoljo
#1213 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva
nikad čuo... iskreno... 
- Alfons Kauders
#1214 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva
mislim da je u topalovicevom slucaju rijec o starom kz... mislim cak da je djelo pocinio dok je na snazi bio stari zakon, po kome je dugotrajni zatovr bio do 35 god...Chmoljo wrote:našao sam...
a evo još nekih
ovo boldano mi nikako nije jasno... iz razloga, šta to treba uraditi da se neko osudi na maksimalnu kaznu?!Na najvišu izrečenu kaznu u BiH osuđen je u martu 2003. godine Muamer Topalović, koji je dobio 35 godina zatvora za ubistvo tri člana porodice Anđelić u Kostajnici kod Konjica, na Badnje veče 2002. godine. Kaznu mu je izrekao Kantonalni sud u Mostaru zbog ubistva iz vjerskih i nacionalnih motiva, a deset mjeseci kasnije je potvrdio i Vrhovni sud FBiH.
Druga do sada najviša kazna u BiH izrečena je 16. februara Gojku Jankoviću, koji je osuđen na 34 godine zatvora zbog ratnih zločina nad civilima i sistematskog silovanja žena u Foči. Kaznu je izrekao Sud BiH, ali ona još nije pravosnažna.
znači, ako dobiju više od 20, možemo reći da je uspjeh... nažalost. osim ako javnost opet ne odigra istu ulogu kao i za ubistvo Denisa.Na 25 godina zatvora osuđen je i Aleksa Mican zbog dvostrukog ubistva iz koristoljublja. Njega je Kantonalni sud u Sarajevu, u januaru 2006. godine, prvo osudio na 23 godine zatvora, ali je tu kaznu nekoliko mjeseci kasnije Vrhovni sud FBiH povećao na 25 godina.
naravno u tom slucaju bi se koristio stari zakon, jer vise pogoduje optuzenom, tj dobio je 35 godina mada je za takva djela predvidjena kazna do 40g po novom zakonu koji je tada vec bio na snazi
nisam siguran, ako neko zna bolje bio bih zahvalan na pojasnjenju ili ispravci...
- Alfons Kauders
#1215 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva
btw ako se dobro sjecam, dugotrajni zatvor se ne moze izreci mladjim od 21 ili tako nesh... mada mislim da je kreten imao vise godina svakako...
ako slucajno nije, onda je max kazna 20 godina...
- Chmoljo
#1216 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva
pa valjda tužilac ne bi tražio 30 godina da je bio mlađi...Alfons Kauders wrote:btw ako se dobro sjecam, dugotrajni zatvor se ne moze izreci mladjim od 21 ili tako nesh... mada mislim da je kreten imao vise godina svakako...
- Cholina_Lokica
#1217 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva
Nije bio mladji od 21
- Mikado
#1218 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva
Da.Alfons Kauders wrote:btw ako se dobro sjecam, dugotrajni zatvor se ne moze izreci mladjim od 21 ili tako nesh... mada mislim da je kreten imao vise godina svakako...
Član 43b. KZ FBiH.
Kazna dugotrajnog zatvora
(1) Za najteže oblike teških krivičnih djela počinjenih s umišljajem može se propisati kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 21 do 45 godina.
(2) Kazna dugotrajnog zatvora nikada se ne može propisati kao jedina glavna kazna za pojedino krivično djelo.
(3) Kazna dugotrajnog zatvora ne može se izreći počinitelju koji u vrijeme počinjenja krivičnog djela nije navršio 21 godinu života.
(4) Kazna dugotrajnog zatvora izriče se samo na pune godine.
(5) Ako je izrečena kazna dugotrajnog zatvora, amnestija i pomilovanje mogu se dati tek nakon izdržanih tri petine te kazne.
- Alfons Kauders
#1219 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva
imas pravo, ne bi - stariji je, ko sto kolege forumasi kazu, jbg nisam u toku...Chmoljo wrote:pa valjda tužilac ne bi tražio 30 godina da je bio mlađi...Alfons Kauders wrote:btw ako se dobro sjecam, dugotrajni zatvor se ne moze izreci mladjim od 21 ili tako nesh... mada mislim da je kreten imao vise godina svakako...
bitno je da se trazi dugotrajni, ne radi se samo o duzini kazne, vec i uslovima (nema ga vikendom napolju nakon x godina itd)
u biti rijec je o kazni koja mijenja smrtnu, 30 ili 40 je nijansa, bice dovoljno sjeban i star kada izadje... ako izadje
licno mislim da bi za topalovica, vuka i slicne idealno rjesenje bilo ono iz americkih drzava koje nemaju smrtnu - dozivotna bez pomilovanja... da narednih 50 godina sadi borove po nisicima ili da tuca kamen nedje u hercegovini...
- Chmoljo
#1220 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva
eh... ono što je najtužnije, mislim da kada bi se redom to počelo zatvarati da bi malo i curiknulo sa ovom objesnošću...
- Alfons Kauders
#1221 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva
a ko bi poceo "redom zatvarati" ?Chmoljo wrote:eh... ono što je najtužnije, mislim da kada bi se redom to počelo zatvarati da bi malo i curiknulo sa ovom objesnošću...
zaboravljas da je kod nas svako "neciji"... od kravatiranih supaka koji sahranjuju firme, do djece koja se kolju po gradu...
vecina naroda to nece, nece miliciju, nece prave sudove, nece red... jer vecina naroda u svojoj porodici ima jebene kriminalce... ne govorim o ubicama, silovateljima i sl, ali budi siguran da u sarajevu imas par desetina hiljada glasaca koji imaju nekog svog s druge strane resetaka... odnosno nekog ko bi tamo trebao biti... da i ne pricamo o preksajima i "kavaljerskim" deliktima
zato kad ti marnu auto, kad ti obiju stan, kad te opljackaju, skontaj da si zapravo manjina
- Chmoljo
#1222 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva
o, pa ja to jako dobro znam. to su lokalni heroji, a svi se kao snebivaju
ja samo govorim koliko su rješenja prosta i jednostavna. samo mi nismo jednostavni. prosti jedmo
ja samo govorim koliko su rješenja prosta i jednostavna. samo mi nismo jednostavni. prosti jedmo
- Alfons Kauders
#1223 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva
manjina drug, manjina... znam ja da vi komunjare ne kontate taj koncept, po ovom pitanju ste manjina...Chmoljo wrote:o, pa ja to jako dobro znam. to su lokalni heroji, a svi se kao snebivaju![]()
sljedeci put kad vidis komsu, wannabe kriminalca koji se kune u lokalne kabadahije, kako place sto su mu ukrali golfa ili jebali sestru... njegov problem... vjerovatno je to svakako "njegova" raja... ili suparnicka ekipa (sto je meni isti kurac)
- Chmoljo
#1224 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva
halo ba... ja sam sa Alipašina
mi smo izmislili klošarenje 
-
Korisničkoime
#1225 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva
U pravu si novi KZFBiH donešen je u julu 2003 godine tako da sasvim sigurno Topaloviću suđeno po starom KZFBiH jer ako je presuda izrečena u martu 2003 novi KZFBiH nije ni bio na snazi, a mislim da je po starom maks.kazna 35 godina ipak nisam siguran ni ja.Alfons Kauders wrote:mislim da je u topalovicevom slucaju rijec o starom kz... mislim cak da je djelo pocinio dok je na snazi bio stari zakon, po kome je dugotrajni zatovr bio do 35 god...Chmoljo wrote:našao sam...
a evo još nekih
naravno u tom slucaju bi se koristio stari zakon, jer vise pogoduje optuzenom, tj dobio je 35 godina mada je za takva djela predvidjena kazna do 40g po novom zakonu koji je tada vec bio na snazi
nisam siguran, ako neko zna bolje bio bih zahvalan na pojasnjenju ili ispravci...