OK, zasto onda vjera bez belaja nije u stanju da opameti ljude, gdje zapinje?beautyfool wrote:Nazalost mi Bosanci smo takvi, nas samo belaj moze ujediniti i samo u belaju se sjetimo Uzvisenog i Njegove milosti prema nama a kad smo rahat Uzviseni nam nije ni napameti, zato nam Uzviseni i salje belaje nebili se opametili !andrija2007 wrote:
To bi znacilo da nije vjera koja ujedinjuje ljude vec belaj?
Hajmo malo o religijama..
-
andrija2007
#1201 Re: Hajmo malo o religijama..
-
andrija2007
#1202 Re: Hajmo malo o religijama..
Zapravo gdje je problem: u vjeri ili u vjernicima ili u vjerskim uciteljima?andrija2007 wrote:OK, zasto onda vjera bez belaja nije u stanju da opameti ljude, gdje zapinje?beautyfool wrote:Nazalost mi Bosanci smo takvi, nas samo belaj moze ujediniti i samo u belaju se sjetimo Uzvisenog i Njegove milosti prema nama a kad smo rahat Uzviseni nam nije ni napameti, zato nam Uzviseni i salje belaje nebili se opametili !andrija2007 wrote:
- beautyfool
#1203 Re: Hajmo malo o religijama..
Vjera nigdje ne zapinje, vjera je tu gdje jeste vec smo mi ljudi ti koji zapinju koji nece u rahatluku da razmisljaju sekunde!andrija2007 wrote:OK, zasto onda vjera bez belaja nije u stanju da opameti ljude, gdje zapinje?beautyfool wrote:Nazalost mi Bosanci smo takvi, nas samo belaj moze ujediniti i samo u belaju se sjetimo Uzvisenog i Njegove milosti prema nama a kad smo rahat Uzviseni nam nije ni napameti, zato nam Uzviseni i salje belaje nebili se opametili !andrija2007 wrote:
-
andrija2007
#1204 Re: Hajmo malo o religijama..
Ko da gledam,
[/quote]
Pa sta da ti radim kad ne zelis da gledas
[/quote]
A sta bi to trebao da gledam, mir srecu i napredak na Kosovu?
Pa sta da ti radim kad ne zelis da gledas
A sta bi to trebao da gledam, mir srecu i napredak na Kosovu?
-
andrija2007
#1205 Re: Hajmo malo o religijama..
OK, zasto onda vjera bez belaja nije u stanju da opameti ljude, gdje zapinje?[/quote]
Vjera nigdje ne zapinje, vjera je tu gdje jeste vec smo mi ljudi ti koji zapinju koji nece u rahatluku da razmisljaju sekunde![/quote]
OK, ciji je onda zadatak, da takve koji zapinju, poduci i promijeni na bolje, i zasto se u tome ne uspijeva, ovo pitanje sam vec postavio Arzuhalu ali mi nije nikad odgovorio, najvjerovatnije zato sto ne zna odgovor i ne moze da prizna neuspjeh
vjere kako on rece,na dosta pogrdan nacin,sa "ahmacima"?
Vjera nigdje ne zapinje, vjera je tu gdje jeste vec smo mi ljudi ti koji zapinju koji nece u rahatluku da razmisljaju sekunde![/quote]
OK, ciji je onda zadatak, da takve koji zapinju, poduci i promijeni na bolje, i zasto se u tome ne uspijeva, ovo pitanje sam vec postavio Arzuhalu ali mi nije nikad odgovorio, najvjerovatnije zato sto ne zna odgovor i ne moze da prizna neuspjeh
Last edited by andrija2007 on 24/07/2009 16:20, edited 1 time in total.
- Šapat
#1206 Re: Hajmo malo o religijama..
Pa, ako bi se gledalo sta sve vjerske knjige kazu, kao i na koji nacin to kazu, po meni je onda vise nego jasno da one govore o tome kako je Bog, u stvari - sam covjek.
Kako drugacije objasniti sve moguce i nemoguce navode vjerskih knjiga koje nedvosmisleno porucuju da ce Bog (bez obzira na njegovo ime) pomoci ljudima tek i samo ako ljudi, odnosno covjek pomogne sam sebi?
Da li je to indirektna poruka pisaca vjerskih knjiga kojima oni porucuju da smo, ipak, prepusteni sami sebi i da ne mozemo ocekivati pomoc ni od Njega ako sami sebi ne pomognemo? Po meni - jeste. A kako cak i kad pomognemo sami sebi ne dolazi ni do kakve dodatne pomoci, samim tim je i jasno u koju kategoriju se moze svrstati Njegovo "postojanje".
Kako drugacije objasniti sve moguce i nemoguce navode vjerskih knjiga koje nedvosmisleno porucuju da ce Bog (bez obzira na njegovo ime) pomoci ljudima tek i samo ako ljudi, odnosno covjek pomogne sam sebi?
Da li je to indirektna poruka pisaca vjerskih knjiga kojima oni porucuju da smo, ipak, prepusteni sami sebi i da ne mozemo ocekivati pomoc ni od Njega ako sami sebi ne pomognemo? Po meni - jeste. A kako cak i kad pomognemo sami sebi ne dolazi ni do kakve dodatne pomoci, samim tim je i jasno u koju kategoriju se moze svrstati Njegovo "postojanje".
-
andrija2007
#1207 Re: Hajmo malo o religijama..
Nijedan vjernik se nece sloziti sa ovom zadnjom tvrdnjom "da je Bog u stvari - sam covjek", to je sa stanovistaŠapat wrote:Pa, ako bi se gledalo sta sve vjerske knjige kazu, kao i na koji nacin to kazu, po meni je onda vise nego jasno da one govore o tome kako je Bog, u stvari - sam covjek.
monoteistickih religija, Islama, Krscansta i Judaizma bogohulna tvrdnja.
-
andrija2007
#1208 Re: Hajmo malo o religijama..
Vrli vjernici i poznavaoci geografije ne nadjose jos tu "Sretnu zemlju", da nije mozda rijec o zemlji kojoj je neko dao ime Utopija?
-
andrija2007
#1209 Re: Hajmo malo o religijama..
Jeste,bilo ih je kad su zivili Ivica i Marica, Nasrudin Hodza i Snjezana i sest patuljaka.Valbon_1 wrote:Nema vise. Bilo ih je ranije ali tada ti...tako da vise ih nema, barem za sadaandrija2007 wrote:Ajmo jos koju zemlju, hrabro, nije valjda samo Kosovo obecana zemlja, navalite s odgovorima!
- beautyfool
#1210 Re: Hajmo malo o religijama..
andrija2007 wrote:OK, zasto onda vjera bez belaja nije u stanju da opameti ljude, gdje zapinje?
Vjera nigdje ne zapinje, vjera je tu gdje jeste vec smo mi ljudi ti koji zapinju koji nece u rahatluku da razmisljaju sekunde!
Prvenstveno roditelja, zato i Islam ulaze toliki znacaj u porodicu a zatim svakog pojedica da se trudi da se usavrsava kako u vjeri tako i u ostalim stvarima, jer o vjeri se uci svakodnevno i vjera se praktikuje svakodnevno.OK, ciji je onda zadatak, da takve koji zapinju, poduci i promijeni na bolje, i zasto se u tome ne uspijeva, ovo pitanje sam vec postavio Arzuhalu ali mi nije nikad odgovorio, najvjerovatnije zato sto ne zna odgovor i ne moze da prizna neuspjeh
- beautyfool
#1211 Re: Hajmo malo o religijama..
Nije Arzulah lokalni Hodza foruma sa-x da ti mora odgovoriti na sva postavljena pitanjaandrija2007 wrote:
-
andrija2007
#1212 Re: Hajmo malo o religijama..
vjere kako on rece,na dosta pogrdan nacin,sa "ahmacima"?[/quote]
Prvenstveno roditelja, zato i Islam ulaze toliki znacaj u porodicu a zatim svakog pojedica da se trudi da se usavrsava kako u vjeri tako i u ostalim stvarima, jer o vjeri se uci svakodnevno i vjera se praktikuje svakodnevno.[/quote][quote][/quote]
Meni svjedno nije jasno, otkud toliki kriminal, nepravda, korupcija, licemjerje, mrznja i jos mnogo toga, upravo
kod onih, koji senajvise busaju u prsa vjerom, i kako iskreni vjernik, moze stajati, rame uz rame sa takvima u bogomoljama. Nije li to cisto licemjerje?
vjere kako on rece,na dosta pogrdan nacin,sa "ahmacima"?[/quote]
Prvenstveno roditelja, zato i Islam ulaze toliki znacaj u porodicu a zatim svakog pojedica da se trudi da se usavrsava kako u vjeri tako i u ostalim stvarima, jer o vjeri se uci svakodnevno i vjera se praktikuje svakodnevno.[/quote][quote][/quote]
Meni svjedno nije jasno, otkud toliki kriminal, nepravda, korupcija, licemjerje, mrznja i jos mnogo toga, upravo
kod onih, koji senajvise busaju u prsa vjerom, i kako iskreni vjernik, moze stajati, rame uz rame sa takvima u bogomoljama. Nije li to cisto licemjerje?
-
Valbon_1
#1213 Re: Hajmo malo o religijama..
Trebao bih prvo da zelis da gledas, pa onda da dodjes da gledas, pa onda da vidis kako je izgledalo ranije (u doba "svemilosnog " Milosevica i njegovih apostula) pa da uporedjujes juce i danas, pa tek da kazes nesto, a ovako sa distance nesto ne pije vodu, jel se slazes?A sta bi to trebao da gledam, mir srecu i napredak na Kosovu
P.S. I nauci i da citiras malo bolje ok?
-
andrija2007
#1214 Re: Hajmo malo o religijama..
Da, na srecu nije, ali se tako postavlja, nazalost.beautyfool wrote:Nije Arzulah lokalni Hodza foruma sa-x da ti mora odgovoriti na sva postavljena pitanjaandrija2007 wrote:
- Ateista
#1215 Re: Hajmo malo o religijama..
A da li mislis da je vjera jedini nacin do covjek promijeni sebe i da napreduje?beautyfool wrote: Vjera sluzi ljudima koji HOCE da se mjenjaju i da mjenjaju sami sebe i da napreduju iz dana u dan u bolje ljude i da pomazu drugima i da vjeruju u Uzvisenog i da mu zahvaljuju.... a cemu je vjera onome koji NECE da se mjenja eh to ne znam, zato sam ti i rekla vjerovatno da bi se prepucavali po forumima i slicno
-
andrija2007
#1216 Re: Hajmo malo o religijama..
Da,ali se stanje kod vas nije promijenilo religijom vec ratom!Valbon_1 wrote:Trebao bih prvo da zelis da gledas, pa onda da dodjes da gledas, pa onda da vidis kako je izgledalo ranije (u doba "svemilosnog " Milosevica i njegovih apostula) pa da uporedjujes juce i danas, pa tek da kazes nesto, a ovako sa distance nesto ne pije vodu, jel se slazes?A sta bi to trebao da gledam, mir srecu i napredak na Kosovu
P.S. Kad mi nadjete sretnu zemlju u kojoj vlada religija i ja cu se potruditi u svrhu opsteg napretka da naucim da citiram.
-
Valbon_1
#1217 Re: Hajmo malo o religijama..
I ne samo oni nego to je bilo i vrijeme kada su ljudi ziveli do par stotina godina, vreme kada su ljudi bili visoki i po 3 metara, vreme kada su ljudi pricali i sa zivotinjama, pa kada su leteli na zlatnim cilimama...uh kako je to samo ljepo vrijeme biloandrija2007 wrote:Jeste,bilo ih je kad su zivili Ivica i Marica, Nasrudin Hodza i Snjezana i sest patuljaka.Valbon_1 wrote:Nema vise. Bilo ih je ranije ali tada ti...tako da vise ih nema, barem za sadaandrija2007 wrote:Ajmo jos koju zemlju, hrabro, nije valjda samo Kosovo obecana zemlja, navalite s odgovorima!
- beautyfool
#1218 Re: Hajmo malo o religijama..
Pa vjerovatno upravo kod onih s pocetka ovog naseg chata, kod onih koji NECE da se mjenjaju i kod onih kojima vjera sluzi upravo za prepucavanje po forumima, prepucavanje u nekim drugim sferama zivota i slicno, a to sto neko klanja rame uz rame do nekog kriminalca sta to mene interesuje ? Ja za svoja djela odgovaram, on/ona za svoja! Allah zna sta je u cijim prsima, moje nije da sudim bilo kome. Odgoj krece od kuce pa nadalje a ako u tome ni odgoj ni obrazovanje nisu nista uradili kako treba onda ima drzavni zakon da se bori protiv kriminala a da bi nove generacije to svele na minimum trebaju se sto vise fokusirati na svoju porodicu i odgoj svoje djece da nedodju u situaciju da im sutra bude prst uperen u njegovo djete kao kriminalac a sve mi se cini da nove generacije imaju manje i manje odgoja.andrija2007 wrote:
-
Valbon_1
#1219 Re: Hajmo malo o religijama..
Pa religija nema noge da trci i da se bori ispred tenkova, autobilinda, bunkera. Mora bit da je neko koji veruje u nesto, koji se nada dobrome, promeni, i koji je btw od krvi i mesa, taj koji ce da trci i zavrsi final act, jel tako?andrija2007 wrote:Da,ali se stanje kod vas nije promijenilo religijom vec ratom!Valbon_1 wrote:Trebao bih prvo da zelis da gledas, pa onda da dodjes da gledas, pa onda da vidis kako je izgledalo ranije (u doba "svemilosnog " Milosevica i njegovih apostula) pa da uporedjujes juce i danas, pa tek da kazes nesto, a ovako sa distance nesto ne pije vodu, jel se slazes?A sta bi to trebao da gledam, mir srecu i napredak na Kosovu
P.S. Kad mi nadjete sretnu zemlju u kojoj vlada religija i ja cu se potruditi u svrhu opsteg napretka da naucim da citiram.
-
andrija2007
#1220 Re: Hajmo malo o religijama..
Hajmo ovako,pitanje za sve: Da li su tri monoteisticke religije Islam, Judaizam i Krscanstvo/Hriscanstvo, od svog
osnivanja, napravili vise stete ili koristi ljudima, da li su prouzrokovali vise dobra ili zla ljudima kad se sve dobro
izmjeri i stavi na vagu?
P.S. Ja licno nisam siguran u odgovor.
osnivanja, napravili vise stete ili koristi ljudima, da li su prouzrokovali vise dobra ili zla ljudima kad se sve dobro
izmjeri i stavi na vagu?
P.S. Ja licno nisam siguran u odgovor.
-
andrija2007
#1221 Re: Hajmo malo o religijama..
Oprosti, i ti se kao i ja prepucavas "po forumima", niko te ne prisiljava na tako nesto, ako si protivna prepucavanju,beautyfool wrote:Pa vjerovatno upravo kod onih s pocetka ovog naseg chata, kod onih koji NECE da se mjenjaju i kod onih kojima vjera sluzi upravo za prepucavanje po forumima, prepucavanje u nekim drugim sferama zivota i slicno, a to sto neko klanja rame uz rame do nekog kriminalca sta to mene interesuje ? Ja za svoja djela odgovaram, on/ona za svoja! Allah zna sta je u cijim prsima, moje nije da sudim bilo kome. Odgoj krece od kuce pa nadalje a ako u tome ni odgoj ni obrazovanje nisu nista uradili kako treba onda ima drzavni zakon da se bori protiv kriminala a da bi nove generacije to svele na minimum trebaju se sto vise fokusirati na svoju porodicu i odgoj svoje djece da nedodju u situaciju da im sutra bude prst uperen u njegovo djete kao kriminalac a sve mi se cini da nove generacije imaju manje i manje odgoja.andrija2007 wrote:
onda daj sama primjer, odustani.
- beautyfool
#1222 Re: Hajmo malo o religijama..
Ja se uopste ne prepucavam, niti se trudim a Boga mi nemam ni vremena za toandrija2007 wrote:Oprosti, i ti se kao i ja prepucavas "po forumima", niko te ne prisiljava na tako nesto, ako si protivna prepucavanju,beautyfool wrote:Pa vjerovatno upravo kod onih s pocetka ovog naseg chata, kod onih koji NECE da se mjenjaju i kod onih kojima vjera sluzi upravo za prepucavanje po forumima, prepucavanje u nekim drugim sferama zivota i slicno, a to sto neko klanja rame uz rame do nekog kriminalca sta to mene interesuje ? Ja za svoja djela odgovaram, on/ona za svoja! Allah zna sta je u cijim prsima, moje nije da sudim bilo kome. Odgoj krece od kuce pa nadalje a ako u tome ni odgoj ni obrazovanje nisu nista uradili kako treba onda ima drzavni zakon da se bori protiv kriminala a da bi nove generacije to svele na minimum trebaju se sto vise fokusirati na svoju porodicu i odgoj svoje djece da nedodju u situaciju da im sutra bude prst uperen u njegovo djete kao kriminalac a sve mi se cini da nove generacije imaju manje i manje odgoja.andrija2007 wrote:
onda daj sama primjer, odustani.
-
pasvandzija
#1223 Re: Hajmo malo o religijama..
jah sile i argumenata huda mati. blago nama ako se budemo "evoluirali" na tvoj nivoAteista wrote: Vec sam ti rekao da sam prisustvovao misama, i ZNAM sta su tamo govorili, tu mi ne treba nagadjanje, a sto se tice dzumom, samo idem logikom ogromne slicnosti izmedju religija, pa je logicna i slicnost dzume i mise, mislim da je to vec argument. Da ne pricam o tome sto se ljudi vrate ispranih mozgova, ne svi, zavisno valjda od toga u koju dzamiju idu.
prvo, ja bih mogao tvrditi da lazes. ili trazio bih barem da izneses dokaze, prvo to da si bio na misi, a drugo da si cuo tu nebulozu tamo. to "cula, kazala" ti ne vrijedi kada hoces da argumentiras ili dokazes nesto.
drugo, sta i da jesi bio na par misa? da li to uopste dokazuje ista? mozda dokazuje jedino da je taj od koga si cuo to bio jednostavno nepismen. ako nekoliko nepismenih pojedinaca tvrde da su vjernici i da znaju nesto o religijama, ne mora znaciti da je to istina, i ne mora znaciti da su svi kao oni. ekstremista ima svugdje. jedan savjet, ne dopusti da ekstremisti budu izvor tvojih informacija. imas kur'an, imas bibliju (hvala google), da je tebi do istine stalo, davno bi je pronasao...
trece, ja jos nigdje u kur'anu niti u bibliji nisam procitao to sto ti ovdje provali. nasuprot. u kur'anu jasno i glasno pise:
"O ljudi! Mi smo vas od muškarca i žene stvorili i plemenima i narodima vas učinili, da biste se upoznavali!".
"O mankind! We created you from a single (pair) of a male and a female, and made you into nations and tribes, that ye may know each other (not that ye may despise (each other)." - Surah al-Hujurat (49:13)
je li dovoljno jasno ili moram i bojice donijeti? jos ni na jednom islamskom predavanju nisam cuo to sto ti tvrdis da si cuo. ili zelis da vise tebi vjerujem, nego sebi?
-
andrija2007
#1224 Re: Hajmo malo o religijama..
A da li se ja onda, po tebi, "prepucavam po forumima"?
- beautyfool
#1225 Re: Hajmo malo o religijama..
To ti znas, ja nemam namjere da analiziram bilo cije nijjete!andrija2007 wrote:A da li se ja onda, po tebi, "prepucavam po forumima"?
Selam alejkum