Par pitanja za one koji poznaju islam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
ikrime

#1201 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ikrime »

Mislim, ne razumijem, tema je "Par pitanja za one koji poznaju Islam" Eh sad ili sam ja naivna ili ...? Ja sam mislila da ce to bash tako funkcionisati. Ja koja znam malo, ili nimalo o Islamu, postavim pitanje, onaj koji zna odgovori mi, bez da se ibreti shto to pitam, shto nisam prvo neshtp drugo pitala, shto o tome uopshte razmisljam , jesam li ja to feministikinja, koje sam vjere, nacije, znak u hgoroskopu .... :-)
Ja nijedno pitanje nisam postavila ovdje o modi, sportu, nego ono shto ja mislim da ima veze sa Islamom, na ovaj ili na onaj nachin.
Ibretio sam se najmanje tebi, ibret je bio hajmo reći rekacija na sve teme koje se otvaraju u posljednje vrijeme na ovom podforumu, od "dolaska sudnjeg dana" do i ove mesala ovdje - koja se pretvorila u cirkus.

Pošto, kao što sama priznaješ, malo znaš o islamu, i nije te stid pitat. I ne treba da te bude stid. To j ečak i pohvalno i odlika najbolje generacije muslimana, ashaba Allahovog Poslanika s.a.v.s., Ashabi Poslanika s.a.v.s. nisu nikad oklijveali s upitima jer su htjeli da razumiju tačno ajete, i hadise.
Međutim, tewhid treba da bude osnova, pogotovo u tvom slučaju i tebi sličnima - znaš onu; n egradi se kuća od krova nego od temelja.

Također, forumi nisu prava mjesta za to. Literatura, "živa" knjiga, ders, to je najsipravniji put. Forum, kako i sama vidiš, nije najpogodnije mjesto. Evo ovih dana imaš ciklus predavanja o Poslaniku s.a.v.s. u Sarajevu, ako tu živiš, u BKC - u nedjelju u pola 8 imaš jedno islamsko predavanje. ti metodi učenja će ti najviše koristiti, a forumi, i sl. Ne bi ti preporučio da sa forumskih thereda učiš islam.

esselamu alejekum
minjonja

#1202 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by minjonja »

ikrime wrote:
minjonja wrote:oke, ja oponasam sejtana jer sam se rodila ljevoruka :shock:
Ne, opanašaet ćeš tek onda nakon saznanja da to što radiš jeste oponašanje Šejtana l.a. A ne potrudiš se da istu praksu promjeniš.
koliko sam shvatila dosad, u islamu je vrlo vazna namjera. nije isto uplatiti deset maraka haitiju da bi se tom narodu pomoglo i uplatiti 10 maraka da bi me neko vidio da sam ucinila dobro djelo.

isto tako koristim lijevu za pisanje jer mi je od boga preko gena dato da sam lijevoruka. nema veze sa oponasanjem sejtana. ne moze se svaki ajet i hadis samo procitati i donositi neke zakljucke. ljudi godinama to izucavaju, znas i sam. mislim da taj hadis mora imati neku pozadinsku pricu a la neki narod koristio lijevu da bi se bozanstvu svom priblizili (lupam pricu kao primjer). isto kao sa onim da musko ne oblaci zensku odjecu i naopako. nema veze sa samim odjevnim predmetom.

tako da cu ja fino nastaviti koristi svoju lijevu ruku i sigurno necu tjerati svoje dijete da koristi desnu jer znam kakve su to patnje kad po sebi prolijes litar vrele supe jer je lijeva sejtanska.

ova me prica podsjeti na to kako se neki pojedinci, grupe i narodi mogu zakaciti za neku sitnicu da od drveta ne vide sumu pred sobom. nek mu kcerka polugola izlazi vani, bitno je da pise desnom... nek se loce i trose citave plate na pijanke, ali svinjetinu bi mu mogli samo u mrtva usta dusmani staviti.

jel no yusuf islam rece da nikad ne bi na islam presao da je ovu religiju preko muslimana upoznao? ziva istina.
Ahmmed

#1203 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Ahmmed »

ikrime wrote:
Ovo sa desnom rukom ...? Opet shta sa lijevacima? Kao shto rekoh brat mi je lijevak, cijeli zivot jede lijevom rukom, pa ne znam ... da ga pocnem tuci? Jest da je jaci od mene, ali pokushati?
Ne, doviti za njega da ag Allah swt Uputi, da mu iman u srce usadi. Nakon što zavoli Allah swt i Poslanika s.a.v.s. u jednom danu će naučiti jesti desnom rukom.

To se nekad, dok je islam bio način život u Bošnjaka, rješavalo jednostavnom metodom. Odgojem. Moja majka, kao i njene tri sestre su rođene ljevoruke, ali nana rhm, ih je od kako su imale snage za uzet kašiku u ruku, učila da se desnom jede, da muslimani jedu desnom rukom. Nije ih tukla, ne brini.
Ja isto mislim da je danas gorući muslimanski problem u postojanju ljevorukih muslimana :run: Nadam se da vam neće kakve radikalnije metode na um pasti, u rješavanju tih problema :run:
Static-X

#1204 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

Eis sad, ispade da netreba traziti pitanja od sami muslimana, nego valjda kriscani, jevreji, budisti, ateisti ili koli vec ce vam pomoci u vezi islama.

Sto se tice te lijeve ruke koliko vec diskusije o tako po meni nebitnom pitanju. Ja koji sam lijevak, nepada mi napamet da bi pokusao sad u mojim dvadesetim godinama preci na desnicarstvo :lol:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1205 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Chmoljo »

Static-X wrote:Eis sad, ispade da netreba traziti pitanja od sami muslimana, nego valjda kriscani, jevreji, budisti, ateisti ili koli vec ce vam pomoci u vezi islama.

Sto se tice te lijeve ruke koliko vec diskusije o tako po meni nebitnom pitanju. Ja koji sam lijevak, nepada mi napamet da bi pokusao sad u mojim dvadesetim godinama preci na desnicarstvo :lol:
ko bi bolan balansiro sa kašikom punom graha... a i šteta dobra graha da se prolije ;-)
Ahmmed

#1206 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Ahmmed »

Static-X wrote:Eis sad, ispade da netreba traziti pitanja od sami muslimana, nego valjda kriscani, jevreji, budisti, ateisti ili koli vec ce vam pomoci u vezi islama.

Ama, ne kaže niko da pojašnjenja o islamu ne treba tražiti od muslimana. :-) Nego, počesto, o islamu, nadugo i naširoko, vole da rtaspredaju i sve redom nasihate oni koji baš i nisu posložili najbolje islamske prioritete. Kako onbe doktrinarne naravi, tako i one od najživotnijeg značaja za muslimane danas. I onda, dođe neko ko hoće da upozna islam, ko počinje osjećati privlačnost prema univerzalnim islamskim porukama, ko , prepoznaje izvornu prirodnost i lahkoću ove vjere, a onda ga salete neki kojima je biti il ne biti pitanje ljevorukih muslimana, pitanje da li je haram gledati TV vijesti ako ne znaš jel voditeljica koja ih vodi namirisana ili nije ( da, da , nemojte se ibretiti -i o takvim se pitanjima raspreda nadugo i naširoko), pitanje jel haram u kući ili oko kuće držati crnu mačku, pitanje da li se zabrana nošenja svile muškarcima, odnosi samo na svilu koju proizvode svilene bube ili i na sintetičku svilu, da ne pričamo o presudnosti pitanja jel haram nositi kravatu ili nije..... I onda, kad čovjek sretne muslimane koji te sastave sa svih strana ovakvim dilemama, onda je logično da neki od onih koji su upoznali islam u svoj svojoj ljepoti, zahvale Bogu dž.š. što su to postigli, ponajprije,putem pisane riječi......

Uvijek sam tvrdio da su imanski i islamski šarti, najbolja polazna baza za svaku diskusiju.....Ali, jok.....udri po ljevorukim, zagalami: haram, haram, haram..... priprijeti vatrom, zaprijeti džehennemom....I od sijela ništa....
Irish

#1207 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Irish »

Evo, vec nekoliko dana citam vase postove..zaista ste svi nekako dragi, i oni strpljivi a i oni manje strpljivi :-D
Besana i ljubav-aha su me nekako podsjetile na mene, tj. hiiiljadu pitanja, i da je na sve odgovor u jednom danu :)
Posto se ovdje opcenito postavljaju pitanja o islamu, imala bih i ja jedno (ako dodjem na red ;-) )
Vidim da je vecina vas vjernika..pa me zanima (cisto informativno, a i radi usporedbe sa vlastitim nahodjenjem),
vjerujete li u Allaha dz.s. vise iz straha ili iz ljubavi prema njemu???
Ahmmed

#1208 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Ahmmed »

A evo i malo samokritike, koja ide na račun svih nas koji pišemo na ovom podforumu o islamu:

Vrlo, vrlo malo , govorimo o važnosti pravde i pravednosti u islamu, vrlo, vrlo malo nam pada na pamet da napišemo ponešto o važnosti dobrih djela i dobrote općenito,važnosti opraštanja...Kad smo, posljednji put, razmišljali o smislu teobe u islamu, koliko nam je važno s drugima pričati o iskušenjima, borbi sa samima sobom, o konceptu ljudske slobode u islamu..... O svim onim temama koje su od islama napravile planetarnu ideju koju danas slijedi više od petine čovječanstva....
Static-X

#1209 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

Ama @Ahmmede mi se razumijemo, zato i ja kazem da se pustimo ti ljevoruki pitanja nego da predjemo na odgovaranje mog pitanja :D koje zapravo i nije doslovno pitanje. Zanima me pojasnjenje ajeta druge sure na pocetku cini mi se, kada se govori o Ademu i njegovu prelasku iz dzeneta na zemlju. Ako iko moze malo vise da pojasni, prevod ovog djela Kur'ana mi nije najjasniji.
Irish

#1210 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Irish »

Static-X wrote:Ama @Ahmmede mi se razumijemo, zato i ja kazem da se pustimo ti ljevoruki pitanja nego da predjemo na odgovaranje mog pitanja :D koje zapravo i nije doslovno pitanje. Zanima me pojasnjenje ajeta druge sure na pocetku cini mi se, kada se govori o Ademu i njegovu prelasku iz dzeneta na zemlju. Ako iko moze malo vise da pojasni, prevod ovog djela Kur'ana mi nije najjasniji.
Haha, a ja mislila dobiti odgovor preko reda :D
Static-X

#1211 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

@Irish joj tesko to tvoje pravo, evo kontam al neznam ni sta da kazem :( . Moja prva reakcija je bila nijedno, jer vjerujem jer sam ubjedjen da Allah postoji....

@besana :thumbup:
Ahmmed

#1212 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Ahmmed »

Irish wrote:Evo, vec nekoliko dana citam vase postove..zaista ste svi nekako dragi, i oni strpljivi a i oni manje strpljivi :-D
Besana i ljubav-aha su me nekako podsjetile na mene, tj. hiiiljadu pitanja, i da je na sve odgovor u jednom danu :)
Posto se ovdje opcenito postavljaju pitanja o islamu, imala bih i ja jedno (ako dodjem na red ;-) )
Vidim da je vecina vas vjernika..pa me zanima (cisto informativno, a i radi usporedbe sa vlastitim nahodjenjem),
vjerujete li u Allaha dz.s. vise iz straha ili iz ljubavi prema njemu???

Allah dž.š. nije Bog straha.....On je Milostivi, Samilosni, ( navodio sam nekoliko stranica prije i neka Njegova druga lijepa imena )On je onaj koji nas je postavio Svojim namjesnicima na zemlji, Ukazao nam , ako se tako može reći, povjerenje, obasuo nas svojom neizmjernom pažnjom, ljubavi, opskrbom.....I moje je mišljenje, da se to povjerenje ne treba i ne smije izgubiti....da se to povjerenje mora opravdati.....Jer, ako znaš da si stvoren iz Njegove neizmjerne milosti i ljubavi porema tebi, onda je sasvim pristojno da karakteristike tvog odnosa , kao stvorenja prema Stvoritelju,budu i neizmjerna ljubav, stid zbog grešaka,kajanje zbog loših postupaka,uz razmišljanje o kazni....Jer,ljudska smo bića,sklona zaboravljanju ( insan -onaj koji zaboravlja), sklona oholosti, sklona nanošenju boli drugima -momenat straha može nam pomoći da postanemo bolji ljudi,ali strah ne smije biti presudan u našoj vjeri....Važno je, zapravo, za onoga koji vjeruje, biti svjestan da je zloupotreba Božije milosti, najgore što možemo uraditi sami sebi.....Lično, vjerujem iz ljubavi i iz neizmjerne zahvalnosti na Njegovim darovima, uz preispitivanje koliko te darove zloupotrebljavam.Moju vjeru strah ne generira,ali dopuštam da je, do određeme granice, korigira, i o kazni razmišljam....Uzdam se u Njegovu beskrajnu milost ali se i trudim da ne prekoračim granice Njegove samilosti....Bez želje da pravim neprilična poređenja, ali neke stvari bi se mogle svesti na odnos djeteta i roditelja.... A una se, kakav je taj odnos, barem u većini slučajeva :)
Irish

#1213 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Irish »

[quote="Static-X"]@Irish joj tesko to tvoje pravo, evo kontam al neznam ni sta da kazem :( . Moja prva reakcija je bila nijedno, jer vjerujem jer sam ubjedjen da Allah postoji....

Znam, i meni je :( Ali Ahmmed je maloprije priblizno opisao moje stanje..Zanimalo me sa aspekta islama..Dugo sam ja vjerovala u Jednog Boga (Allah na arapskom), pa sam onda traganjem dosla do islama, i taman kad sam osjetila ljubav, stize me haram,haram,haram (kao sto Ahmmed napisa) :) Prvo izljevi milosti a onda opis nezamislivo teskih stanja i prijetnji i zbunih se ja, i zadeverah :? Ali vjerujem....(ili mozda silno zelim da vjerujem)..samo iz konstantne samokritike, izgubih se u haramima i halalima, da vise ne znam jal volim ili se (ali bas bas) plasim :? :? :?
Zakomplikovah ja :dance:
Halali!
Irish

#1214 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Irish »

Ahmmede hvala!!

Ma sve ja tako i shvatih a onda ( a ne znam ni sta me natjera da trazim dalje :-) , da procitam jos ovo, pa ovo, pa "Zivot poslije smrti", te dobih pokoju sijedu (sa svakom stranom po jedna nova :) , ko je citao mozda me i razumije)...pa sad ne znam gdje sam :-) ali svakako se nadam milosti :)
Ahmmed

#1215 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Ahmmed »

besana wrote:Ja cu pokushati to pojednostaviti, nije da poredim neuzubillah, nego ...
Oca volim, ali ga se i bojim. Volim ga, sli se i bojim njegove kazne. Ovo moze biti sa stanovishta jednog shestogodisnjeg djeteta, ali ja drugacije ne mogu objasniti. Dakle ljubav, stid, zahvalnost, strah, Sve skupa.
Sve je to prirodno, besana.....Ta, ljudi smo,skloni poređenjima, iz naše okoline, našeg iskustva :) Pa i sam Allah dž.š. nam mnogo toga pojašnjava, upravo u okvirima naših ljudskih poimanja. Islam je prirodna vjera, prirodni poredak stvari, tako da i naša promišljanja o Bogu dž.š. trebaju biti u skladu s tim.

Kad sam govorio o imanskim i islamskim šartovima, nisam mislio da ih je neophodno posebno obrađivati na ovoj temi. :) Ja ih koristim , u odnosu prema sugovornici ili sugovorniku, kao vrstu polazišta, kao momenat koji mene opredjeljuje u načinu komunikacije s osobom koja je za sebe ustvrdila da je muslimanka ili musliman.

Već sam rekao da mi se veoma sviđa izreka da nema glupih i bezveze pitanja. Sve treba pitati. I sam to činim.
Irish

#1216 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Irish »

Trudim se besana tako razmisljati...samo je i ovo preispitivanje tesko, tipa:jel mi ovo sejtan sapce ili sam ovo ja (ne daj Boze):? :? :?
Nadam se i pronalazim sestogodisnjakinju u sebi :-D i dovim naravno :)
Static-X

#1217 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

@Irish Tvoje pitanje se odnosi ne toliko na vjerovanje nego odnos roba prema gospodaru, - na koji nacin obavljas duznosti dali zbog ljubavi ili zbog straha.
U tom slucaju moj bi odgovor bio oboje.
Ahmmed

#1218 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Ahmmed »

Static-X wrote:Ama @Ahmmede mi se razumijemo, zato i ja kazem da se pustimo ti ljevoruki pitanja nego da predjemo na odgovaranje mog pitanja :D koje zapravo i nije doslovno pitanje. Zanima me pojasnjenje ajeta druge sure na pocetku cini mi se, kada se govori o Ademu i njegovu prelasku iz dzeneta na zemlju. Ako iko moze malo vise da pojasni, prevod ovog djela Kur'ana mi nije najjasniji.
Static - X, na ovom linku možeš pronaći tri teksta, koji će ti, nadam se, ponuditi odgovore na tvoja pitanja:

http://www.znaci.com/taxonomy/term/23/all
Static-X

#1219 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

Hvala Ahmmed :)
Ahmmed

#1220 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Ahmmed »

Irish wrote:Ahmmede hvala!!

Ma sve ja tako i shvatih a onda ( a ne znam ni sta me natjera da trazim dalje :-) , da procitam jos ovo, pa ovo, pa "Zivot poslije smrti", te dobih pokoju sijedu (sa svakom stranom po jedna nova :) , ko je citao mozda me i razumije)...pa sad ne znam gdje sam :-) ali svakako se nadam milosti :)
Ponekad, ono što nam stvara sijede,a što su pisali ljudi, treba odložiti na policu do nekih drugih vremena :) I ne opterećivati se previše.....Pustiti se prirodnom toku islama,posložiti samoga sebe, ne siliti se na previše promišljanja, jer znaju biti kontraproduktivna.....Euza i Bismilla,, vrlo su ekifasna šok-terapija, u određenim stanjima ;-) A nada u milost,i sama milost, koju nije teško prepoznati, pa to je najljepša stvar, koju osjećamo :)
Irish

#1221 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Irish »

Static-X wrote:@Irish Tvoje pitanje se odnosi ne toliko na vjerovanje nego odnos roba prema gospodaru, - na koji nacin obavljas duznosti dali zbog ljubavi ili zbog straha.
Upravu si za vjerovatno pogresno formulisano pitanje..ali oslonih se na ovo "vjerovanje" nakon silnih tekstova o tome jel iskreno iz srca ili...a ako nije ccccc :( E sad, ono kuca na isti nacin vec godinama a sad...jel iskreni sehadet tu, ne znam (silno zelim da jeste, a rentgen ne pokazuje), ali znam da se plasim i stalno ga ponavljam-non stop..

E smorih vam ja sijelo, cini mi se :)
Hvala na odgovorima i halalite! Jest da je bilo preko reda ali :thumbup: super ste!!
Ahmmed

#1222 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Ahmmed »

Irish wrote:
Static-X wrote:@Irish Tvoje pitanje se odnosi ne toliko na vjerovanje nego odnos roba prema gospodaru, - na koji nacin obavljas duznosti dali zbog ljubavi ili zbog straha.
Upravu si za vjerovatno pogresno formulisano pitanje..ali oslonih se na ovo "vjerovanje" nakon silnih tekstova o tome jel iskreno iz srca ili...a ako nije ccccc :( E sad, ono kuca na isti nacin vec godinama a sad...jel iskreni sehadet tu, ne znam (silno zelim da jeste, a rentgen ne pokazuje), ali znam da se plasim i stalno ga ponavljam-non stop..

E smorih vam ja sijelo, cini mi se :)
Hvala na odgovorima i halalite! Jest da je bilo preko reda ali :thumbup: super ste!!

Nije pogrešno formulisano pitanje :) , samo ga je Static-X ,onako, dotjerao i učinio precizinijim. :) Vjera u Gospodara i odnos prema Njemu, neraskidivo su povezani u jednu cjelinu.

I čim se ti toliko brineš....Kuca to srce, očito je, vrlo iskreni šehadet :thumbup:
ikrime

#1223 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ikrime »

Ahmmed wrote:
ikrime wrote:
Ovo sa desnom rukom ...? Opet shta sa lijevacima? Kao shto rekoh brat mi je lijevak, cijeli zivot jede lijevom rukom, pa ne znam ... da ga pocnem tuci? Jest da je jaci od mene, ali pokushati?
Ne, doviti za njega da ag Allah swt Uputi, da mu iman u srce usadi. Nakon što zavoli Allah swt i Poslanika s.a.v.s. u jednom danu će naučiti jesti desnom rukom.

To se nekad, dok je islam bio način život u Bošnjaka, rješavalo jednostavnom metodom. Odgojem. Moja majka, kao i njene tri sestre su rođene ljevoruke, ali nana rhm, ih je od kako su imale snage za uzet kašiku u ruku, učila da se desnom jede, da muslimani jedu desnom rukom. Nije ih tukla, ne brini.
Ja isto mislim da je danas gorući muslimanski problem u postojanju ljevorukih muslimana :run: Nadam se da vam neće kakve radikalnije metode na um pasti, u rješavanju tih problema :run:

Kome ba to ti?!
Ubuduće prvo pročitaj tok diskusije , pa uleti s nekim zajedljiim komentarom. o "šejhu".

Hoće, a takve ko ti ćemo nabijati na kolac, samo zbog francuzice.
Ahmmed

#1224 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Ahmmed »

:-) :-) Nisam te prepozno, jesi opasan :-)
Irish

#1225 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Irish »

E Ahmmede, olaksa mi san :thumbup: Allah te nagradio!!
I ja vama zelim ugodan i lagan san, a jos lakse budjenje za neka dva i pol sahata :thumbup:
Locked