Prirodno matematicki fakultet
-
amraaaaaa
#1201 Re: Prirodno matematicki fakultet
U suštini, tek kad ljudi završe skontaju koliko su bili u krivu!!Ne bih nikoga da odvraćam od bilo kojeg smjera, ali to da je danas lahko upisati i položiti pedagošku grupu, grdno se vara, ili očito nema pojma o čemu priča. Prvo, sad je sve redovno, a ujedno obavezno, te s koje god strane gledaš moraš slušati sve te predmete u semestru u kojem se inače predaju, te čekati rok za polaganje, što znači da se ne mogu položiti mimo "PRAVIH" rokova, i za "dan - dva". Ono vanredno polaganje više ne postoji, bar ne na Filozofskom f. u Sarajevu. I uvijek, ama baš uvijek imaju prednost oni koji su završili taj smjer. Opet, govorim iz iskustva, jer već znam kako stvari stoje kada je zapošljavanje u pitanju, i to za sve smjerove. Ja znam bar 20 biohemičara, mikrobiologa i ekologa (pa čak i onih sa master diplomom) koji već duže vrijeme čekaju na posao, tako da ti je smjer najmanje bitan, opet ti ganjaj štelu. To je kruta, ali, po mom mišljenju, realna procjena.
- LONGMAN
#1202 Re: Prirodno matematicki fakultet
minjonja wrote:sta rade neki - upisu bilo koji smjer osim nastavnog, po zavrsetku fakulteta upisu nekoliko predmeta na filozofskom (vjerovatno pedagogija i sl.) i tako na kraju mogu raditi u prosvjeti, a i onaj posao za koji su studirali.
tako da ne znam koliko se isplati upisivati nastavni smjer.
i da napomenem da se smjer moze mijenjati tokom prve dvije godine studija tako da je svejedno koji se smjer navede pri upisu. nije u kamenu uklesanosamo se na kraju druge godine preda molba i uvijek je prihvate. ja sam tako presla sa genetike na biohemiju. vidis sta volis, sta ne volis i izaberes.
To mi se je uvijek svidjalo kod vas, i sad mi je krivo sto nisam biologiju upisala
-
valter115
#1203 Re: Prirodno matematicki fakultet
Moze li mi neko reci nesto vise o PMF-u smjer Matematika i Informatika "Nastavni smjer" ili samo Matematika "Nastavni smjer" ????
Jel tesko,Je li lako naci posao poslije faxa ?
I da li se ovo moze iskoristiti za inostranstvo,da li se moze nekako zaposliti ako nekada budem isla tamo ?
Zanima me i to kakav je plan i progam za taj smjer,jer sve zbijeno i eto ima li nekih profesora da su Ters ljudi xD
Odgovorite,molim vas ???
I da li se ovo moze iskoristiti za inostranstvo,da li se moze nekako zaposliti ako nekada budem isla tamo ?
Zanima me i to kakav je plan i progam za taj smjer,jer sve zbijeno i eto ima li nekih profesora da su Ters ljudi xD
Odgovorite,molim vas ???
- Kinaski
#1204 Re: Prirodno matematicki fakultet
Razmislite jos jednom 
- altgr
#1205 Re: Prirodno matematicki fakultet
Ako uzmes smjer Matematika i informatika- nastavni smjer tada ces ako Bog da kad zavrsis moci predavati i imatematiku i inforatiku, dok samo Matematika- nastavni smjer mozes samo matematiku predavati.valter115 wrote:Moze li mi neko reci nesto vise o PMF-u smjer Matematika i Informatika "Nastavni smjer" ili samo Matematika "Nastavni smjer" ????
Odgovorite,molim vas ???
Tesko... tako-tako...imas puno teorije iz matematike da ucis i to ti bude prvi šok kad dodjes. Atmosfera na cijelom odsjeku za matematiku je fantasticna za studente. Mozes se dogovarati za termine ispita, nema puno studenata, profesori su realni, nema stela, svi se znaju kao u maloj mahali.
Ters profesora i nemas, ali imas ters predmete sa puno gradiva, i zadataka i teorije. Svaki ispit iz matematike polazes posebno teoriju, a posebno zadatke.
"Je li lako naci posao poslije faxa?" - Meni nije bilo tesko, mada zavisi kako se ti kao osoba snadjes. Licno na preporuku profesora sam pocela raditi 17 dana nakon sto sam dobila diplomu. Ostali ljudi s kojima sam studirala su svi nasli posao osim jedne djevojke, a zajedno nas je dobilo diplome oko 10-ak ljudi sa nastavnog smjera.
Inace malo ljudi zavrsava, sa svih 5 smjerova koliko ih ima na matematici maximalno 30 ljudi dobije diplome.
Ne zaboravi da sad ima i u Travniku isti smjer i njih stancaju kao iz serijske proizvodnje, gdje jedan predmet iz Sa ne mozes uporediti sa jednom godinom na faxu u Travniku. Tako da ne znam kako ce biti za posao zbog ovih iz Tr.
-
valter115
#1206 Re: Prirodno matematicki fakultet
Ako Bog da kao sto ti kazes.altgr wrote:Ako uzmes smjer Matematika i informatika- nastavni smjer tada ces ako Bog da kad zavrsis moci predavati i imatematiku i inforatiku, dok samo Matematika- nastavni smjer mozes samo matematiku predavati.valter115 wrote:Moze li mi neko reci nesto vise o PMF-u smjer Matematika i Informatika "Nastavni smjer" ili samo Matematika "Nastavni smjer" ????
Odgovorite,molim vas ???
Tesko... tako-tako...imas puno teorije iz matematike da ucis i to ti bude prvi šok kad dodjes. Atmosfera na cijelom odsjeku za matematiku je fantasticna za studente. Mozes se dogovarati za termine ispita, nema puno studenata, profesori su realni, nema stela, svi se znaju kao u maloj mahali.)
Ters profesora i nemas, ali imas ters predmete sa puno gradiva, i zadataka i teorije. Svaki ispit iz matematike polazes posebno teoriju, a posebno zadatke.
"Je li lako naci posao poslije faxa?" - Meni nije bilo tesko, mada zavisi kako se ti kao osoba snadjes. Licno na preporuku profesora sam pocela raditi 17 dana nakon sto sam dobila diplomu. Ostali ljudi s kojima sam studirala su svi nasli posao osim jedne djevojke, a zajedno nas je dobilo diplome oko 10-ak ljudi sa nastavnog smjera.
Inace malo ljudi zavrsava, sa svih 5 smjerova koliko ih ima na matematici maximalno 30 ljudi dobije diplome.
Ne zaboravi da sad ima i u Travniku isti smjer i njih stancaju kao iz serijske proizvodnje, gdje jedan predmet iz Sa ne mozes uporediti sa jednom godinom na faxu u Travniku. Tako da ne znam kako ce biti za posao zbog ovih iz Tr.
-Iskreno odavno ohrabrujuci komentar nisam vidio
Znaci ti si isla na PMF i kako je tamo
Cuo sam od nekih da su neke : ANALIZE najteze.Takodjer na onoj stranici PMF-a vidio sam i plan i program,i nije bas toliko prenatrpano,bar mi se cini.
Ono sto me najvise interesuje:
Ima li tamo onih super super teskih zadataka,ili se mi obrazujemo za profesore koji ce raditi osnovne stvari(zadatke) sa djecom.Iskreno takodjer se nisam ni nadao da na PMF-u iz matematike ima puno teorije,ali eto snaci cu se valjda
I ako mozes odgovoriti pls,u koju si srednju isla skolu i sta si imala iz matematike ?Jer ja sam tako-tako,mislim ja obozavam matematiku,ali gimnazija pored ostalih predmeta ne stignem ni stici vjezbati je.Ja bez iti jednog izvjezbanog zadatka uvijek minimalno dobijem 3,a sa vjezbanjem uvijek je 4 ili 5.
- altgr
#1207 Re: Prirodno matematicki fakultet
Analize jesu teske, ali nisu neshvatljive i moguce je poloziti. Moras samo biti uporan, uciti, vjezbati i izlaziti na rokove.
Ima teskih predmeta da se razmijemo, kada se rijesis analiza i kontas da si zavrsio fax vec u prvoj godini dodju ti algebre koje te izmrcvare ali eto valjda ne bi bilo tako zanimljivo bez njih.
)
Ma ne izgleda kad citas plan i program samo sto ima puno oblasti i sto moras polagati i teoriju i zadatke.
Nema vala preteskih nekih zadataka jer su asistenti stvarno super i uvijek mozes pitati sta ti nije jasno i uvijek objasne tako da to nije problem. Osim asistenata i studenti sa visih godina ce uvijek pomoci, objasniti, ma super je stvarno atmosfera.
Rade se zadaci od kojih 80% njih sigurno nikad neces nikom pokazivati niti ce ti trebati u skoli.
Za gradivo za Osnovnu skolu neces morati nista spremati jer je sve vec uveliko predjeno u srednoj, a za Srednju skolu ces koristiti samo par predmeta s faxa, tipa analize 1 i 2, uvoda u linearnu algebru, malo Euklidske geometrije, i elementarna matematika. Za informatiku sec koristiti samo racunarsku tehniku, programiranje, metodiku informatike i web design.
Isla sam u srednju (prva dva razreda) u kojoj je znanje iz matematike bilo na nivou frizerske skole zahvaljujuci profesoru pa skontaj.
)
Druga dva razreda mi je profesorica rekla da vise ne donosim svoje zadatke na cas pa sam samim tim prestala korisiti zbirke i samo ako sam vjezbala vjezbala sam iz skolske sveske.
Dakle, dosla sam uzasnim predznanjem i sa puno truda, vjezbe i ucenja sam hvala Bogu zavrsila.
Ima teskih predmeta da se razmijemo, kada se rijesis analiza i kontas da si zavrsio fax vec u prvoj godini dodju ti algebre koje te izmrcvare ali eto valjda ne bi bilo tako zanimljivo bez njih.
Ma ne izgleda kad citas plan i program samo sto ima puno oblasti i sto moras polagati i teoriju i zadatke.
Nema vala preteskih nekih zadataka jer su asistenti stvarno super i uvijek mozes pitati sta ti nije jasno i uvijek objasne tako da to nije problem. Osim asistenata i studenti sa visih godina ce uvijek pomoci, objasniti, ma super je stvarno atmosfera.
Rade se zadaci od kojih 80% njih sigurno nikad neces nikom pokazivati niti ce ti trebati u skoli.
Za gradivo za Osnovnu skolu neces morati nista spremati jer je sve vec uveliko predjeno u srednoj, a za Srednju skolu ces koristiti samo par predmeta s faxa, tipa analize 1 i 2, uvoda u linearnu algebru, malo Euklidske geometrije, i elementarna matematika. Za informatiku sec koristiti samo racunarsku tehniku, programiranje, metodiku informatike i web design.
Isla sam u srednju (prva dva razreda) u kojoj je znanje iz matematike bilo na nivou frizerske skole zahvaljujuci profesoru pa skontaj.
Druga dva razreda mi je profesorica rekla da vise ne donosim svoje zadatke na cas pa sam samim tim prestala korisiti zbirke i samo ako sam vjezbala vjezbala sam iz skolske sveske.
Dakle, dosla sam uzasnim predznanjem i sa puno truda, vjezbe i ucenja sam hvala Bogu zavrsila.
-
Nina0001
#1208 Re: Prirodno matematicki fakultet
Last edited by Nina0001 on 27/05/2012 21:41, edited 1 time in total.
-
valter115
#1209 Re: Prirodno matematicki fakultet
Iskreno,sad si me malo i prepala sto se tice tih zadataka.Zar je moguce da nesto ucim(vjezbam) sto necu nekad u buducnosti aBd predavati u skoli.To mi skroz cudno.Nina0001 wrote:Da se i ja ukljucim,ti si zavrsila matematiku-nastavni smjer?Znas li ista o smjerovima TKN i primjenjena matematika sto se tice zaposlenja? Bila bih bas zahvalna odgovorualtgr wrote:Analize jesu teske, ali nisu neshvatljive i moguce je poloziti. Moras samo biti uporan, uciti, vjezbati i izlaziti na rokove.
Ima teskih predmeta da se razmijemo, kada se rijesis analiza i kontas da si zavrsio fax vec u prvoj godini dodju ti algebre koje te izmrcvare ali eto valjda ne bi bilo tako zanimljivo bez njih.)
Isla sam u srednju (prva dva razreda) u kojoj je znanje iz matematike bilo na nivou frizerske skole zahvaljujuci profesoru pa skontaj.)
Cekaj ti si zavrsila samo Matematiku- "Nastavni smjer", ili I matematiku i informatiku "Nastavni smjer" ???
Sta mi ti predlazes da upisem aBd?Iskreno ne interesuje me informtika,nego samo matematika.A opet ako zavrsim i matematiku i informatiku imam vecu mogucnost za pronaci posao?Sta mi ti predlazes da uradim ???
Eh ono meni NAJBITNIJE ? Bas sam prije neki dan čačkao po nastavnom planu i programu za taj smjer,i vidio sam da u pojedinim semestrima ima " IZBORNI PREDMET " ? Eh ja sada ne znam sto je dobro izabrati,jesu li oni teski predmeti.
I interesuje me ima li tamo Engleskog kao predmet,jer ja jednostavno sto se engleskog tice nemam pojma
- altgr
#1210 Re: Prirodno matematicki fakultet
Nina0001 wrote: Da se i ja ukljucim,ti si zavrsila matematiku-nastavni smjer?Znas li ista o smjerovima TKN i primjenjena matematika sto se tice zaposlenja? Bila bih bas zahvalna odgovoru
Sto se tice zaposlenja ovi s primjenjene obicno upisu u Zenici (a ove godine je ukinoto) pedagosku grupu predmeta da mogu raditi u skoli jer se kod nas jos ne cijeni taj smjer vjerovatno zato sto malo ljudi zna za taj smjer uopce. Na faxu govore da se moze raditi na puno mjesta ali malo ljudi zavrse taj smjer i neki rade kao programeri, neki u zavodu za statistike kako sam cula ali najvise njih zavrsi u prosvjeti. Mislim da je od pocetka tog smjera zavrsilo max 15 ljudi.
TKN mi je licno najbolji smjer i zao mi je to nisam njega uzela, a da sad upisujem uzela bih TKN. Najlakse se moze naci posao s TKN-om i s najboljom platom od ostalih smjerova. TKN je bionajtezi smjer ali jedan profesor zbog kojeg su ljudi bjezali s tog smjera vise ne radi na faxu, mada je najljepsi profosor bio.
Inace, svedno vam je koji smjer upisete jer je ionako helem ista prva godina pa se mozete prebaciti na drugi smjer ako vam se taj ne svidi. Prvi semestar je isti svima s odjseka za matematiku.
- altgr
#1211 Re: Prirodno matematicki fakultet
Vecina predmeta je povezana tako da se znanje nadovezuje.valter115 wrote:
Iskreno,sad si me malo i prepala sto se tice tih zadataka.Zar je moguce da nesto ucim(vjezbam) sto necu nekad u buducnosti aBd predavati u skoli.To mi skroz cudno.
Cekaj ti si zavrsila samo Matematiku- "Nastavni smjer", ili I matematiku i informatiku "Nastavni smjer" ???
Sta mi ti predlazes da upisem aBd?Iskreno ne interesuje me informtika,nego samo matematika.A opet ako zavrsim i matematiku i informatiku imam vecu mogucnost za pronaci posao?Sta mi ti predlazes da uradim ???
Eh ono meni NAJBITNIJE ? Bas sam prije neki dan čačkao po nastavnom planu i programu za taj smjer,i vidio sam da u pojedinim semestrima ima " IZBORNI PREDMET " ? Eh ja sada ne znam sto je dobro izabrati,jesu li oni teski predmeti.
I interesuje me ima li tamo Engleskog kao predmet,jer ja jednostavno sto se engleskog tice nemam pojmaAli bukvalno
Moguce je, ti kao buduci predavac moras da znas puno vise od onih kojima ces predavati, mozda ces te neke stvari raditi na dodatnoj nastavi ili pak mozda budes asistent ili pak profesor (a to ti je znanje potrebno radi daljeg ucenja) na nekom faxu pa ce ti biti potrebno.
Ja sam zavrsila matematiku i informatiku- nastavni smejr i savjetovala bih svima koji hoce matematiku da upisu i informatiku iz vise razloga, osim ako ih bas to ne zanima.
Vjerovatnoca kaze da je veca mogucnost da ces naci posao sa math i info neko samo sa math.
Dok dodjes do izbornog predmeta shvatit ces kako stvari na faxu funkcionisu. Vecina ljudi prvo pita "Koji profesor predaje taj predmet?" pa onda izabere.
Ja nisam imala engleski ali mislim da je sad engleski kao izborni, ne znam. Ne vjerujem da je to sad nesto tesko. Na predmete koji nisu vezani za math i info svrstavamo ih u lagane i spremanje takvih ispita je cista relaxacija.
- Beauty01
#1212 Re: Prirodno matematicki fakultet
Ljudi...nemam vremena da citam prethodne postove
Nadam se da ima matematicara ovdje... Trebaju mi instukcije iz ANALIZE 2!!!!!!! Iko ista???
- altgr
#1213 Re: Prirodno matematicki fakultet
Javi se na pp. 
-
Starmo1
#1214 Re: Prirodno matematicki fakultet
pozz, moze li mi itko reci ima li slucajeva prebacivanja na PMF Sarajeva sa PMF-a Univerziteta u Mostaru.
Kada se tacno moze prebaciti, i je li moguce nakon 2. godine.
- chengaba
#1215 Re: Prirodno matematicki fakultet
Za obrnuto znam da je da na oba odgovora.Starmo1 wrote:pozz, moze li mi itko reci ima li slucajeva prebacivanja na PMF Sarajeva sa PMF-a Univerziteta u Mostaru.
Morao bi vidjeti šta ti se priznaje, šta ne, ali nema razloga što se ne bi mogao prebaciti...
-
amraaaaaa
#1216 Re: Prirodno matematicki fakultet
Prebaciti se može, ali problem se javlja zbog razlike u predmetima!Koliko sam ja čula, neki predmeti koji se ovdje polažu kao jedan, u Mostaru su rasčlanjeni na više njih. Pa se tada javlja veliki broj komplikacija. Valja sve te predmete položiti, iako su se položili u okviru jednog predmeta. Mada, ako se misliš prebacivati, prebaci se sad dok još nisi na višoj godini studija, kada bi se taj broj predmeta, koji bi pretstavljao razliku povećao. Znači, sada na prvoj ili drugoj godini, imao bi manje predmeta za polagati (razliku predmeta), nego kada bi bio npr. na 3 ili 4 godini. Opet kažem, nisam sigurna, samo sam tako čula. Pozz 
-
valter115
#1217 Re: Prirodno matematicki fakultet
Da,samo se nadam da me ta Informatika nece ukopatialtgr wrote:Vecina predmeta je povezana tako da se znanje nadovezuje.valter115 wrote:
Iskreno,sad si me malo i prepala sto se tice tih zadataka.Zar je moguce da nesto ucim(vjezbam) sto necu nekad u buducnosti aBd predavati u skoli.To mi skroz cudno.
I interesuje me ima li tamo Engleskog kao predmet,jer ja jednostavno sto se engleskog tice nemam pojmaAli bukvalno
Moguce je, ti kao buduci predavac moras da znas puno vise od onih kojima ces predavati, mozda ces te neke stvari raditi na dodatnoj nastavi ili pak mozda budes asistent ili pak profesor (a to ti je znanje potrebno radi daljeg ucenja) na nekom faxu pa ce ti biti potrebno.
Ja sam zavrsila matematiku i informatiku- nastavni smejr i savjetovala bih svima koji hoce matematiku da upisu i informatiku iz vise razloga, osim ako ih bas to ne zanima.
Vjerovatnoca kaze da je veca mogucnost da ces naci posao sa math i info neko samo sa math.)
Dok dodjes do izbornog predmeta shvatit ces kako stvari na faxu funkcionisu. Vecina ljudi prvo pita "Koji profesor predaje taj predmet?" pa onda izabere.)
Ja nisam imala engleski ali mislim da je sad engleski kao izborni, ne znam. Ne vjerujem da je to sad nesto tesko. Na predmete koji nisu vezani za math i info svrstavamo ih u lagane i spremanje takvih ispita je cista relaxacija.)
Da li imas ti neke savjete sto se informatike tice.Vidi ja fkt volim informatiku prakticno,kada nezz radim u Wordu,Powerpointu.Ali mrzim programiranje: Pascal i ostalo.To me ne interesuje.
Zbog matematike definitivno i idem tamo.Ali bi rado volio da idem i na tu informatiku(Ali mogu slobodno reci da je ne znam dovoljno,sto se programiranja tice.I takodjer imao sam je samo u prve 2 godine gimnazije,kasnije sam otisao na drugi smjer.Pokaajao sam se ali sta je tu je
Kako se polaze informatika?Usmeno,pismeno,ima li nekih vjezbi sa racunarom koje se ocjenjuju i tako to
Sto se tice tog zaposlenja kasnije,da li se moze naci posao na neodredjeno vrijeme u Sarajevu,ili te ono svaka skola zaposli dok ne znam neka profesorica ne dodze sa prodiljskog i tako slicno,na odredjen period.???
- altgr
#1218 Re: Prirodno matematicki fakultet
Sto se tice informatike za to se ne sikiraj, a pogotovo ne za programiranje. Te predmete ti predaje najbolji profesor na Univerzitetu u Sa tj Zeljko Juric, genije, veliki metodicar i sto bi rekli majstor svog zanata.valter115 wrote:
Da,samo se nadam da me ta Informatika nece ukopati![]()
Da li imas ti neke savjete sto se informatike tice.Vidi ja fkt volim informatiku prakticno,kada nezz radim u Wordu,Powerpointu.Ali mrzim programiranje: Pascal i ostalo.To me ne interesuje.
Zbog matematike definitivno i idem tamo.Ali bi rado volio da idem i na tu informatiku(Ali mogu slobodno reci da je ne znam dovoljno,sto se programiranja tice.I takodjer imao sam je samo u prve 2 godine gimnazije,kasnije sam otisao na drugi smjer.Pokaajao sam se ali sta je tu je),jer kako kazu dns si bez informatike i engleskog niko i nista.
Kako se polaze informatika?Usmeno,pismeno,ima li nekih vjezbi sa racunarom koje se ocjenjuju i tako to)
Sto se tice tog zaposlenja kasnije,da li se moze naci posao na neodredjeno vrijeme u Sarajevu,ili te ono svaka skola zaposli dok ne znam neka profesorica ne dodze sa prodiljskog i tako slicno,na odredjen period.???
Naprosto, ne mozes da ga ne shvatis kad objasnjava. Krece od nule, kao da dosad nikad se nisi sreo sa informatikom.
Na prvoj godini imas uvod u racunarsku tehniku i racunarsku tehniku, polazes i pismeno i prakticno. Na predavanjima se radi arhitektura racunara i to se polaze pismeno, ali je ispit jako zanimljiv, nije tesko i ako si bio na predavanjima mozes dobiti 7-8 da nista ne procitas (podrazumjeva se da si pomno pratio predavanja). Na vjezbama se radilo MS OFFICE i programski paket MAthematica i to se radi prakticno.
To je sto se tice prve godine, a na drugog radis programiranje i imas samo prakticno kao i racunarske mreze. Vidjet ces aBd na prvoj kako stvari funkcionisu pa se mozes prebaciti na drugi smjer.
Uglavnom, 99,9% studenata tvrdi da je najbolji profesor Zeljko i ne pita se kao se zove izborni predmet vec se odmah uzimama ako ima koji kod njeg. Je li dovoljno?
Na neodredjeno...hahha... ne moze. Zahvaljujuci mjerama stednje danas se niko u skoli za stalno ne prima. Radis po jednu skolsku godinu. Radis od 1.9.-15.8.ili do polugodista. Mada, vecina skola ako jednom nekog prime i naredne godine tu osobu primi ako se fino pokaze u toj skoli.
-
valter115
#1219 Re: Prirodno matematicki fakultet
Hmmm sad si me i malo prepala s tim zaposljenjem.Kolike su sada npr. meni sanse nakon odmah zavrsenog faxa Matematika i Informatika "Nastavni smjer" da nadjem posao,bar to po jednu skolsku godinu ? I kako te placaju za tu jednu godinu?altgr wrote:Sto se tice informatike za to se ne sikiraj, a pogotovo ne za programiranje. Te predmete ti predaje najbolji profesor na Univerzitetu u Sa tj Zeljko Juric, genije, veliki metodicar i sto bi rekli majstor svog zanata.valter115 wrote:
Da,samo se nadam da me ta Informatika nece ukopati![]()
Zbog matematike definitivno i idem tamo.Ali bi rado volio da idem i na tu informatiku(Ali mogu slobodno reci da je ne znam dovoljno,sto se programiranja tice.I takodjer imao sam je samo u prve 2 godine gimnazije,kasnije sam otisao na drugi smjer.Pokaajao sam se ali sta je tu je),jer kako kazu dns si bez informatike i engleskog niko i nista.
Kako se polaze informatika?Usmeno,pismeno,ima li nekih vjezbi sa racunarom koje se ocjenjuju i tako to)
Naprosto, ne mozes da ga ne shvatis kad objasnjava. Krece od nule, kao da dosad nikad se nisi sreo sa informatikom.
Na prvoj godini imas uvod u racunarsku tehniku i racunarsku tehniku, polazes i pismeno i prakticno. Na predavanjima se radi arhitektura racunara i to se polaze pismeno, ali je ispit jako zanimljiv, nije tesko i ako si bio na predavanjima mozes dobiti 7-8 da nista ne procitas (podrazumjeva se da si pomno pratio predavanja). Na vjezbama se radilo MS OFFICE i programski paket MAthematica i to se radi prakticno.
To je sto se tice prve godine, a na drugog radis programiranje i imas samo prakticno kao i racunarske mreze. Vidjet ces aBd na prvoj kako stvari funkcionisu pa se mozes prebaciti na drugi smjer.
Uglavnom, 99,9% studenata tvrdi da je najbolji profesor Zeljko i ne pita se kao se zove izborni predmet vec se odmah uzimama ako ima koji kod njeg. Je li dovoljno?
Na neodredjeno...hahha... ne moze. Zahvaljujuci mjerama stednje danas se niko u skoli za stalno ne prima. Radis po jednu skolsku godinu. Radis od 1.9.-15.8.ili do polugodista. Mada, vecina skola ako jednom nekog prime i naredne godine tu osobu primi ako se fino pokaze u toj skoli.
- E jappp meni najbitnije imam li ja praksu na tom nastavnom smjeru,mislim idem li nekada u osnovne skole ili mozda srednje da predajem ucenicima,pa ono na osnovu toga da se ocjena ?
- Cuo sam i ja za tog Jurica da je najbolji i najludji profesor u gradu i da s njim nema brige
- Kakvi su ostali profesori sa matematike,cuo sam za neku mirjanu(nesto tako milica ili marijana
- altgr
#1220 Re: Prirodno matematicki fakultet
Hmmm sad si me i malo prepala s tim zaposljenjem.Kolike su sada npr. meni sanse nakon odmah zavrsenog faxa Matematika i Informatika "Nastavni smjer" da nadjem posao,bar to po jednu skolsku godinu ? I kako te placaju za tu jednu godinu?
- E jappp meni najbitnije imam li ja praksu na tom nastavnom smjeru,mislim idem li nekada u osnovne skole ili mozda srednje da predajem ucenicima,pa ono na osnovu toga da se ocjena ?
- Cuo sam i ja za tog Jurica da je najbolji i najludji profesor u gradu i da s njim nema brige
- Kakvi su ostali profesori sa matematike,cuo sam za neku mirjanu(nesto tako milica ili marijana ) i neki kazu da je bas stroga i da kod nje vecina pada.Samo izuzeci kao se provuku.Sta ona predaje i da li je to tacno sto govore ?
valter115
Ma moze se lahko naci posao. Bar dosad nije bilo tesko. Placaju te kao da si zastalno primljen.
Imas praksu u skoli i srednoj i osnovnoj, mada kad pocnes raditi tek onda stvoris osjecaj za razred i za djecu kad te razumiji, a kada ne.
Ma helem svi profesori su super na faxu. Mirjana je meni dobra profesorica, fina je, jest da je nekad sitnicava, ali ako naucis proci ces, ako ne na jednom roku proci ces na nekom sljedecem kad sve uradis.
)
Nije stroga, ali kao stara profesorica hoce da se urade sva tri pitanja da bi prosao. Pegla malo ljude za 9-10, a ove ostale ne. To ko ti je rekao nije ucio pa je mislio da na prepisivanje ili vec kako prodje, uglavnom, slagao te je.
- Kakvi su ostali profesori sa matematike,cuo sam za neku mirjanu(nesto tako milica ili marijana ) i neki kazu da je bas stroga i da kod nje vecina pada.Samo izuzeci kao se provuku.Sta ona predaje i da li je to tacno sto govore ?
valter115
Ma moze se lahko naci posao. Bar dosad nije bilo tesko. Placaju te kao da si zastalno primljen.
Imas praksu u skoli i srednoj i osnovnoj, mada kad pocnes raditi tek onda stvoris osjecaj za razred i za djecu kad te razumiji, a kada ne.
Ma helem svi profesori su super na faxu. Mirjana je meni dobra profesorica, fina je, jest da je nekad sitnicava, ali ako naucis proci ces, ako ne na jednom roku proci ces na nekom sljedecem kad sve uradis.
Nije stroga, ali kao stara profesorica hoce da se urade sva tri pitanja da bi prosao. Pegla malo ljude za 9-10, a ove ostale ne. To ko ti je rekao nije ucio pa je mislio da na prepisivanje ili vec kako prodje, uglavnom, slagao te je.
-
Nina0001
#1221 Re: Prirodno matematicki fakultet
altgr wrote: Sto se tice zaposlenja ovi s primjenjene obicno upisu u Zenici (a ove godine je ukinoto) pedagosku grupu predmeta da mogu raditi u skoli jer se kod nas jos ne cijeni taj smjer vjerovatno zato sto malo ljudi zna za taj smjer uopce. Na faxu govore da se moze raditi na puno mjesta ali malo ljudi zavrse taj smjer i neki rade kao programeri, neki u zavodu za statistike kako sam cula ali najvise njih zavrsi u prosvjeti. Mislim da je od pocetka tog smjera zavrsilo max 15 ljudi.
TKN mi je licno najbolji smjer i zao mi je to nisam njega uzela, a da sad upisujem uzela bih TKN. Najlakse se moze naci posao s TKN-om i s najboljom platom od ostalih smjerova. TKN je bionajtezi smjer ali jedan profesor zbog kojeg su ljudi bjezali s tog smjera vise ne radi na faxu, mada je najljepsi profosor bio.)
Inace, svedno vam je koji smjer upisete jer je ionako helem ista prva godina pa se mozete prebaciti na drugi smjer ako vam se taj ne svidi. Prvi semestar je isti svima s odjseka za matematiku.
Aha,a ovaj smjer dosta uporedjuju sa ETF-om, pa me zanima, jesu li bas jednake sanse i pri zaposlenju? Znam ljude sa ETF-a koji su vec tokom skolovanja,studiranja dobili cak nekoliko ponuda za posao,kakav je slucaj sa TKN-om?
-
numizmatic
#1222 Re: Prirodno matematicki fakultet
Kad sam ja upisivala RI na ETF-u, nisam ni znala za TKN. Tako da mi je to sada baš zanimljivo 
- Beauty01
#1223 Re: Prirodno matematicki fakultet
Evo dat cu ti ja primjer jedne privatne firme koja radi sa softverima, i veooooma je uspjesna, meni bliska osoba tamo radi, putuje po svijetu, nema gdje nije bio, sad naravno koliko se to nekome svidja, to je individualna stvar, moze se putovanje i odbiti, jer firma ima sjediste u Sarajevu... On je sa ETF-a, inace jako talentovan i inteligentan, ali kaze u zadnje vrijeme sve dolaze mladi, friski TKN-ovci
I svi su prezadovoljni s njima, ono...sta vise da kazem osim .. mnogi ali mnogi govore da je TKN bolji jer ima bolju podlogu, matematika i tako to... Ali naravno da ne mora znaciti, sve je zapravo do pojedinca i njegove upornosti!
A sad moje staro pitanje, HITNO, al HITNO trazim INSTRUKCIJE IZ ANALIZE 2!!!
A sad moje staro pitanje, HITNO, al HITNO trazim INSTRUKCIJE IZ ANALIZE 2!!!
-
Nina0001
#1224 Re: Prirodno matematicki fakultet
A koliko sad znas o njemu?numizmatic wrote:Kad sam ja upisivala RI na ETF-u, nisam ni znala za TKN. Tako da mi je to sada baš zanimljivo
-
numizmatic
#1225 Re: Prirodno matematicki fakultet
Ne mnogo više. Ma sve je to isto