McDonald's u Sarajevu???

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
chuchumbamayumbe

#1201 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by chuchumbamayumbe »

chuchumbamayumbe wrote:Jos kada otvorimo drive-thru, tek tu ima da bude lom.
Bice sa desne strane ALTA-e, ulazice se sa strane od UNITIC-a, uz onu cestu koja ide pored Katedrale.
To ce tek da bude hit i novost! 8-)
Ja ovo napisah 16.tog maja, a niko me ne uzima za ozbiljno.
Samo sam kontao da će se ići sa BK, ali neće ni McD biti loš, aa?!
8-) :)
L.e.g

#1202 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by L.e.g »

Nemam zivaca ispocetka sve da citam, mozda je vec netko i napisao, ali mcdonalds se bez problema moze otvoriti, samo iskesiras ja mislim 2000000 € i dobijes licencu

a evo malo sa jedne stranice

Američka kompanija McDonald’s privremeno je zatvorila nekoliko restorana u Srbiji, ali je najavila da neće prekinuti širenje mreže u Jugoslaviji. Četiri od 16 restorana ovog lanca brze prehrane u unutrašnjosti Srbije zatvorena su prije desetak dana, a jedan prije šest mjeseci. Konačna odluka o statusu tih restorana, koji su posljednjih pet godina poslovali s gubitkom, bit će donijeta do kraja travnja. Prvi restoran ove kompanije u Srbiji, odnosno u Beogradu, otvoren je 1988. i, prema riječima direktorice za odnose s javnošću u McDonald’su Dragane Roter-Crkvenjakov, među najboljima je u Europi. “Tada je McDonald’s namjeravao otvoriti 100 restorana brze prehrane u tadašnjoj Jugoslaviji, ali su se prilike promijenile, tako da plan nije ni upola realiziran. Slična situacija je i u Hrvatskoj i u Sloveniji. Tamo danas posluje po 15 restorana, u Makedoniji tri, a u Bosni i Hercegovini ni jedan”, kaže Dragana Roter-Crkvenjakov. Unatoč tome što je zatvorio nekoliko restorana, McDonald’s će u Srbiji ostati vodeći lanac brze prehrane, jer je potencijalni konkurent Gudis iz Grčke odgodio otvaranje sličnog restorana u Beogradu, što je prvobitno planirao učiniti ove godine. McDonald’s posjeduje 30.000 restorana u 121 državi i do sada je, zbog slabog poslovanja, zatvorio ukupno oko 500 objekata.
Sunrise00

#1203 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by Sunrise00 »

zenny wrote:ne znam skim se vi narode druzite al' moji poznanici nisu toliko bogati da idu u McDonalds toliko cesto k'o sto su isli na cevape, hamash il' doner.. kakva konkurencija ba sta vam je, vidjet cete vi.. buregdzinice i cevapdzinice ce radit' isto k'o i do sad sto su radile :-)
pa nisu ni cevapi bas jeftini, tako da mozes ici svaki dan, 10 cevapa je 6,7 KM :-?
Mjesanac

#1204 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by Mjesanac »

Samo da vam kazem da se ne uzbudjujete previse, jer ce u pocetku biti samo nesto osnovno. Vec sam to dozivio kada su otvarali MCD u Ceskoj Republici.
blue033

#1205 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by blue033 »

Još prije rata su govorili da će se otvoriti McDonald's, dobro da smo i to dočekali. Dobra je to stvar za imidz grada iako bi vise volio da nam dodje Starbucks. Nekad sam mislio da to ne bi uspjelo kod nas, jer neće biti ni jeftino, ali sad ima puno stranaca a oni su naucili na okus tog smeca, ali i sarajlije će pohrliti tamo i svima ce biti puna usta McDonald's-a. Navijači će na gostovanjima pjevati :"Mi imamo McDonald's, a gdje je vama". Svakodnevno konzumiranje te hrane može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme ( ne znam da li ste gledali emisiju o momku koji je mjesec, mislim, konzumirao samo tu hranu, vec nakon desetak dana ljekari su mu preporucivali da prekine s tim).
Teško da ću ići tamo, uopste mi se ne svidja, radije ću na 15 ćevapa u čitav i po somun, jednom mjesečno kad se zaželim te hrane:)
Koliki su humanisti, govori i podatak iz Zagreba, gdje su radnicima, i pored malih plata, oduzimali bakšiš jer je to vlasništvo kompanije:(

p.s u vezi cole, davno prije rata mi je jedan drug donio dvije bijele kutije od stiropola, u svakoj je bila po jedna velika tegla sa metalnim poklopcem na kojem je pisalo coca cola ... u utra su bili ostaci nekog sirupa, pretpostavljam da su u tome dobijali sirup u Hadzicima, to je bilo nekad, sad pojma nemam. Iako tajna cole i nije tako dobro cuvana, nedavno je jedan uposlenik coca cole ponudio firmi pepsi originalni recept za spravljanje, nije navedeno da li je Bosanac:)
mayab

#1206 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by mayab »

Ako je vec sigurno da ce ga otvoriti, mogli bi opet spekulirati o cijenama!
Po meni Big Mac bi trebao biti maksimalno po cijeni 10 cevapa, inace za mene ne bi dosao u obzir vise od jednom godisnje.
Amazonka27

#1207 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by Amazonka27 »

blue033 wrote:Još prije rata su govorili da će se otvoriti McDonald's, dobro da smo i to dočekali. Dobra je to stvar za imidz grada iako bi vise volio da nam dodje Starbucks. Nekad sam mislio da to ne bi uspjelo kod nas, jer neće biti ni jeftino, ali sad ima puno stranaca a oni su naucili na okus tog smeca, ali i sarajlije će pohrliti tamo i svima ce biti puna usta McDonald's-a. Navijači će na gostovanjima pjevati :"Mi imamo McDonald's, a gdje je vama". Svakodnevno konzumiranje te hrane može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme ( ne znam da li ste gledali emisiju o momku koji je mjesec, mislim, konzumirao samo tu hranu, vec nakon desetak dana ljekari su mu preporucivali da prekine s tim).
Teško da ću ići tamo, uopste mi se ne svidja, radije ću na 15 ćevapa u čitav i po somun, jednom mjesečno kad se zaželim te hrane:)
Koliki su humanisti, govori i podatak iz Zagreba, gdje su radnicima, i pored malih plata, oduzimali bakšiš jer je to vlasništvo kompanije:(

p.s u vezi cole, davno prije rata mi je jedan drug donio dvije bijele kutije od stiropola, u svakoj je bila po jedna velika tegla sa metalnim poklopcem na kojem je pisalo coca cola ... u utra su bili ostaci nekog sirupa, pretpostavljam da su u tome dobijali sirup u Hadzicima, to je bilo nekad, sad pojma nemam. Iako tajna cole i nije tako dobro cuvana, nedavno je jedan uposlenik coca cole ponudio firmi pepsi originalni recept za spravljanje, nije navedeno da li je Bosanac:)
citav i po somun :)

Mozes li postaviti link gdje pise da je radnicima uzet baksis? S obzirom da je MCD iz zemlje gdje je tradicija da se zaposlenicima ugostiteljskih objekata ostavlja odredjeni procenat od iznosa racuna - u narodu poznat kao baksis.

ps. u vezi cole = coca cola u svom sastavu ima sve kao i ostali sokovi + taj"faktor X" koji cini taj dobro cuvani recept. Znaju ga samo 2 covjeka i to iz razloga da se nedo Bog jednom desi nesto...ovaj drugi sluzi kao rezerva. Ta dva covjeka ne smiju putovati u istom avionu. To je strogo cuvana poslovna tajna i kada bi procurila takva informacija znalo bi se odakle je doslo i onda bi se malo zakon igrao sa njim...
Sto se tice tog sirupa, ne znam sta je tu cudno. To se zove "baza" i u svakoj fabrici coca - cole se korisi. Inace, sve tvornice sokova koriste "bazu" kako bi napravile svoj sok.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#1208 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by Toto »

McD treba otvoriti u Sarajevu ako nista radi opismenjavanja sarajlija. Red je vise da se oslobodimo kompleksa kasabe, snobizma i sistema laznih vrijednosti.
Izmedju Coca Cole i Mc Donalldsa nema nikakve razlike. Ako se pitate sta ce Sarajevu donijeti McD onda se presaberite sta je Sarajevu donijela fabrika Coca Cole. Sve sto je - po vasim kriterijima - dobitak za BiH od Coca Cole, to ce isto biti i od McD, ili nekog od ovih probubanih restorana jalan hrane.
Ono sto sam gotovo siguran da ce se dozivjeti kad prvog uljeganja u McD je: razocarenje da to nije onako kako su nam marketing ublehasi nafalili. U nas se to kaze mamipara. Cirkus. Ko nabije taj dobije.
Ono sto jeste stvarna vrijednost McD necete vidjeti kod udjete u njega i pojedete hamburger. McD ima jako visoke standarde iz sanitarnih i higijenskih normi, te onoga sto je domen biznisa ( profitabilnost, ekonomicnost, marketing). Biznis dobra McD mi obicno sazvacemo i nismo ih ni svjesni. Najsabiji dio McD restorana je hrana. Najvece vrijednost te hrane je niska cijena.
McD godisnje obrne na cijelom svijetu oko 35 milijardi dolara. Toliki je bruto prihod cijele BiH.

Ja sam gotovo siguran da McD u BiH nece dozivjeti onaj uspjeh koji dozivi i nekoj EU zemlji. Razlog je u tome sto je svaki McD proizvod procesirana hrana na koju su zapadnjaci navikli. Oni su izgubili okuse sirove neprocesirane hrane obradjene nekom klasicnom kulinarskom tehnologijom. I ono sto im se spremi i servira kao neproceisrana hrana (steak, americki rostilj, pileci i riblji fileti itd) oni unerede sa raznim sosovima tako da ta hrana izgubi orginalni okus na koje smo mi navikli. zamislite da vam neko janjetinju sa raznja prelije sa pola litre nekih buskuris sosova koji u sebi ima na stotien okusa tako da na kraju ne znate sta jedete. 90 % zapadnjaka ne bi smjeli da se napiju svjezeg skuhanog mlijeka jer bi odmah dobili sracku.
Kad budete jeli McD hamburger ocekivat ce te da pljeskavica u njoj ima okus mesa koji je nama poznat. Ta snicla nece imati okus mesa. Isto je sa sirom. Da li ce se to vama svidjeti ili ne to je stvar vaseg ukusa i prehrambenih kriterija, koje imate kad ocjenjujete hranu.

Beograd je prije 20 godina otvorio prve McD. U njemu je tad bila takva guzva kao da djele humanitarnu pomoc. Otvaranjem McD nije propao ni jedan restoran u Beogradu samo radi McD.
Tako ce biti i u Sa. McD ce naci svoje trazite a restorani koji u mdjuvremenu propanu propali bi ionako.

Prehrambena industrija BiH koja je u razvoju moze nauciti po nesto od McD ali ni u kojem slucaju nece moci stvoriti McD.
Sarajlije koje razmisljaju o malom biznisu iz ove branse treba pokusati razviti domaci koncept brze hrane na bazi nekih domacih specjaliteta recimo: sendvica od peksimeta/lokuma sa namazima od travnickog sira i povrca; kvrgusa i/ili kropirnjak ili razljevak sa zeljem(spanjak blitva) i te kako imaju potencijal za mali biznis sa brzom hranom. Pogotovo u turistickoj sezoni.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#1209 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by Toto »

Amazonka27 wrote:
Mozes li postaviti link gdje pise da je radnicima uzet baksis? S obzirom da je MCD iz zemlje gdje je tradicija da se zaposlenicima ugostiteljskih objekata ostavlja odredjeni procenat od iznosa racuna - u narodu poznat kao baksis.
ne znam kako je organizovan restoran u Zagrebu ali McD u USA se ne ostavlja baksisa niti ima konobara. Na kasi ili iz kola na mikrofon odrecituejes sta trebas ili samo kazes broj koji zelis iz jelovnika, platis, na kasi dobijes: racun, broj i casu za pice... sam tocis pice iz automata, kad tvoje narudzba bude gotova neko se izdere tvoj broj, podignes narudzbu . Kad pojedes i popijes ocekuje se od tebe da sam pocistis sto, papire i ostatke basic u kantu, tacnu ostavis na tacno odredjeno mjesto. Ovo uradi 99% gostiju McD u USA. hoce li tako moci biti i u Sa ne znam.
*miara*

#1210 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by *miara* »

Halleluhwah wrote:Mislim da je vrijeme da se tri upitnika u naslovu zamjene tačkom ili jednostavno obrišu, što je pravilnije.
dok ne pojedem zadnju mrvicu svog burgera, necu vjerovati da je dosao u sarajevo.
Halleluhwah
Location: Among and above strange people, mit dir Lili Marleen

#1211 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by Halleluhwah »

*miara* wrote:
Halleluhwah wrote:Mislim da je vrijeme da se tri upitnika u naslovu zamjene tačkom ili jednostavno obrišu, što je pravilnije.
dok ne pojedem zadnju mrvicu svog burgera, necu vjerovati da je dosao u sarajevo.
Istina.
Neelix

#1212 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by Neelix »

juce je u novinama (mescini vecernji list), bio demant od strane mcdonaldsa. nisu rekli direktno da nece doci, ali su potvrdili da jos niko iz BiH nije otkupio fransizu.
Ateista

#1213 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by Ateista »

ladyblue18 wrote:Ma shvatam ja da ima ljudi koje nece ni mrtvi uci unutra, svako ima svoje.
Ali nas mentalitet je za povratiti. Ne treba nama to americko smece, bolje da ostanemo izolovani od ostatka svijeta, najbolje nam je vako samima. Jer narod upravo to hoce kada govori ne trebama nama to.
Mi smo uvijek najpametniji i sve znamo zato nam i jest ovako.
Niko da mucne glavom i skonta kakve ce koristi imati drzava od otvaranja Mc-a.
Jer bez obzira sto to jeste "samo" fast food to je brand, i svako te gleda drugacije kada vidi da u drzavi nemas jedan pisljivi Mc.
Ja sam sigurna da ce dolaskom Mc-a se otvoriti vrata i za neke druge, vece i bolje stvari, ali eto zivi bili pa vidjeli.
Hoce nekim boljim, ali i nekim jos gorim stvarima, polako idemo prema zapadu i prema sve vecem uvodjenju sinteticke hrane, genetski modifikovanog voca i povrca. Vec danas voce i povrce nije kao sto je nekad bilo, mogu misliti sta ce tek biti kada se uvedu neke "svjetske norme" pa se ne bude smjela jesti normalna i prirodna hrana vec samo sinteticka i genetski modifikovana, ne vidim to bas kao neki napredak.

McDonald's nije problem sam po sebi. Samo otvaranje ce mozda stvarno donijeti i neke pozitivne stvari, problem je vise globalan a Mcdonalds je samo jedan od osnovnih simbola - simbol jednog modernog vremena i tihe moderne okupacije u kojoj nam se sve servira i namece, sta da radimo, gdje da idemo, sta da jedemo i sta da kupujemo, i sto je najbitnije kako da razmisljamo. Simbol je globalizacije i svega negativnog sto ona donosi.

Nisu toliki problem sami hamburgeri, imamo mi puno vecih problema, ali Mcdonalads je samo simbol jednog strasnog procesa koji je jako tesko zaustaviti, to je razlog zasto bas i nisam odusevljen sto ce se otvoriti.

Sto se tice samih hamburgera, probao sam, nista posebno, bezukusna sintetika, ali to je evc valjda stvar ukusa. :D
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#1214 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by ladyblue18 »

blue033 wrote:iako bi vise volio da nam dodje Starbucks.
Takodjer. No, mislim da ga nema nijedan grad iz Ex Yu tako da je to SF samo.
Neelix wrote:juce je u novinama (mescini vecernji list), bio demant od strane mcdonaldsa. nisu rekli direktno da nece doci, ali su potvrdili da jos niko iz BiH nije otkupio fransizu.
Znaci nista nije sigurno. Divno. :mrgreen:
Amazonka27

#1215 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by Amazonka27 »

Ateista wrote:
Hoce nekim boljim, ali i nekim jos gorim stvarima, polako idemo prema zapadu i prema sve vecem uvodjenju sinteticke hrane, genetski modifikovanog voca i povrca. Vec danas voce i povrce nije kao sto je nekad bilo, mogu misliti sta ce tek biti kada se uvedu neke "svjetske norme" pa se ne bude smjela jesti normalna i prirodna hrana vec samo sinteticka i genetski modifikovana, ne vidim to bas kao neki napredak.

McDonald's nije problem sam po sebi. Samo otvaranje ce mozda stvarno donijeti i neke pozitivne stvari, problem je vise globalan a Mcdonalds je samo jedan od osnovnih simbola - simbol jednog modernog vremena i tihe moderne okupacije u kojoj nam se sve servira i namece, sta da radimo, gdje da idemo, sta da jedemo i sta da kupujemo, i sto je najbitnije kako da razmisljamo. Simbol je globalizacije i svega negativnog sto ona donosi.

Nisu toliki problem sami hamburgeri, imamo mi puno vecih problema, ali Mcdonalads je samo simbol jednog strasnog procesa koji je jako tesko zaustaviti, to je razlog zasto bas i nisam odusevljen sto ce se otvoriti.

Sto se tice samih hamburgera, probao sam, nista posebno, bezukusna sintetika, ali to je evc valjda stvar ukusa. :D

mene niko ne moze natjerati da kupim bijeli luk uvezen iz kine...ne moze me niko natjerati da kupim nesto ili da jedem sto necu. Niko me ne moze natjerati da prestanem kupovati na pijaci garderobu umjesto markirane/orginal garderobe. Ko mi moze zabraniti da ja sebi nesto sasijem u krajnjem slucaju ako ne mogu to kupiti ili ako mi je sivanje jeftinija varijanta?
Kako moze jedan mcd uticati na bh trziste? Da li tebi neko brani da prosetas do nekog poljoprivrednika i kupis DOMACE voce i povrce? Jeli ti neko brani da se sam za svoje potrebe bavis stocarstvom, vocarstvom, pcelarstvom i ratarstvom?
Ako je MCD los, zasto je toliko rasprostranjen? Kako uspjeva?
Da li ti sa sigurnoscu mozes reci da je cevap 100% domaci proizvod?

Prije par mjeseci bila sam u makedoniji u ohridu i prvi dan sam imala malo ruzno iskustvo za rucak...(cak je i suza pala :D ali o detaljima necemo jer smo samo imali peh) Kada smo prosetali gradom ugledali smo MCD i ja se obradovah - ovdje nece biti fule. Medjutim, ni jednom nismo jeli tamo za 5 dana. Noc pred polazak smo vecerali u restoranu gdje su nam donjeli hljeb koji je izgledao kao da ga je neko copao :D Malo posuh i mali komadici :D
Zasto nisam jela u MCD? Zato sto mi je izgledao kao dobar plagijat...imao je samo veliku reklamu MCD i nista vise...ko neki poluzapusteni gril.
Sve one teorije o MCD koje sam do tada znala bile su pod ?... I zaista ne vidim kako taj jedan fast food moze sjebati kluturu bosanske kuhinje. Mozda bi se zaista vise trebali pozabaviti ispravnosti nase DOMACE hrane i upoznati se sa odakle cevabdzinice nabavljaju meso i onaj jogurt koji navedoh u proslom primjeru.

i jedan super primjer koliko mozemo uticati na kvalitet robe koju kupujemo.
BH izvozi jako puno nepreradjenog drveta...ali isto tako uvozi jako puno preradjenog iako mi imamo i uslove i radnu snagu spremnu da pocne raditi. Elem, Samo u SA kantonu imate nekoliko fabrika namjestaja - DOMACE. Kada odete da kupite trpezarijski stol, kupicete poljski proizvod...nema domaceg...Kako? Rijetko cete kupiti puno drvo...sve sama iverica i klinci palci...Kada bi IKEA htjela otvoriti u SA svoju radnju...koliko bi vas vristalo da ce time ugroziti bh proizvodjace? (necemo sad o onim spekulacijama ikea-konjuh)...

zakljucak: potrudimo se mi da standardizujemo kvalitetu domacih proizvoda a za ove stranjske - ko voli nek izvoli. Kada pred nosom imas jasne dokaze da je "hamo hamic" kupio veterinarski pregledano meso i bakterijoloski ispravno mlijeko i da bi u slucaju trovanja i sl mogao platiti kaznu da mu i praunuci otplacuju, tada ce svi oni mucnut malo glavom i paziti sta ti nosi na tanjiru. Eto to je problem BiH a ne MCD.
Ateista

#1216 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by Ateista »

Amazonka27 wrote:

mene niko ne moze natjerati da kupim bijeli luk uvezen iz kine...ne moze me niko natjerati da kupim nesto ili da jedem sto necu. Niko me ne moze natjerati da prestanem kupovati na pijaci garderobu umjesto markirane/orginal garderobe. Ko mi moze zabraniti da ja sebi nesto sasijem u krajnjem slucaju ako ne mogu to kupiti ili ako mi je sivanje jeftinija varijanta?
Kako moze jedan mcd uticati na bh trziste? Da li tebi neko brani da prosetas do nekog poljoprivrednika i kupis DOMACE voce i povrce? Jeli ti neko brani da se sam za svoje potrebe bavis stocarstvom, vocarstvom, pcelarstvom i ratarstvom?
Ako je MCD los, zasto je toliko rasprostranjen? Kako uspjeva?
Da li ti sa sigurnoscu mozes reci da je cevap 100% domaci proizvod?

Prije par mjeseci bila sam u makedoniji u ohridu i prvi dan sam imala malo ruzno iskustvo za rucak...(cak je i suza pala :D ali o detaljima necemo jer smo samo imali peh) Kada smo prosetali gradom ugledali smo MCD i ja se obradovah - ovdje nece biti fule. Medjutim, ni jednom nismo jeli tamo za 5 dana. Noc pred polazak smo vecerali u restoranu gdje su nam donjeli hljeb koji je izgledao kao da ga je neko copao :D Malo posuh i mali komadici :D
Zasto nisam jela u MCD? Zato sto mi je izgledao kao dobar plagijat...imao je samo veliku reklamu MCD i nista vise...ko neki poluzapusteni gril.
Sve one teorije o MCD koje sam do tada znala bile su pod ?... I zaista ne vidim kako taj jedan fast food moze sjebati kluturu bosanske kuhinje. Mozda bi se zaista vise trebali pozabaviti ispravnosti nase DOMACE hrane i upoznati se sa odakle cevabdzinice nabavljaju meso i onaj jogurt koji navedoh u proslom primjeru.

i jedan super primjer koliko mozemo uticati na kvalitet robe koju kupujemo.
BH izvozi jako puno nepreradjenog drveta...ali isto tako uvozi jako puno preradjenog iako mi imamo i uslove i radnu snagu spremnu da pocne raditi. Elem, Samo u SA kantonu imate nekoliko fabrika namjestaja - DOMACE. Kada odete da kupite trpezarijski stol, kupicete poljski proizvod...nema domaceg...Kako? Rijetko cete kupiti puno drvo...sve sama iverica i klinci palci...Kada bi IKEA htjela otvoriti u SA svoju radnju...koliko bi vas vristalo da ce time ugroziti bh proizvodjace? (necemo sad o onim spekulacijama ikea-konjuh)...

zakljucak: potrudimo se mi da standardizujemo kvalitetu domacih proizvoda a za ove stranjske - ko voli nek izvoli. Kada pred nosom imas jasne dokaze da je "hamo hamic" kupio veterinarski pregledano meso i bakterijoloski ispravno mlijeko i da bi u slucaju trovanja i sl mogao platiti kaznu da mu i praunuci otplacuju, tada ce svi oni mucnut malo glavom i paziti sta ti nosi na tanjiru. Eto to je problem BiH a ne MCD.
Ne kazem ja da ce to ugroziti domacu proizvodnju, samo ne mislim da ce nesto posebno doprinijeti time sto ce se zaposliti 20-tak ljudi.

Pitas ko ce ti zabraniti da kupujes domaci luk? Moze, ide se u tom smjeru. Moci ces imati domace voce i povrce samo ako ga imas u basti, ali ga neces moci prodavati i kupiti, u tom smjeru ide svijet i EU, jednog dana ce i kod nas biti zabranjeno prodavati voce i povrce ako ono nije od specijalnog genetski modifikovanog i sintetickog sjemena i slicno.

MD je samo simbol tog nacina zivota i zato mi smeta, vidim to kao jedan simbolican pocetak ovoga svega i kod nas.

Sto se tice domacih firmi i kontrole, to je skroz druga prica. MD je po tom pitanju sigurniji, u to nema sumnje, ali kod tog pristupa hrani se pretjeruje. U americi je zabranjeno toliko nekih "stetnih" sastojaka i hrana koja to sadrzi, ali im je hrana opet 20x nezdravija od nase. Znam za neke ljude koji su se u americi udebljali od tih njihovih tzv. dijetalnih proizvoda. Kad su presli na ono sto tamo zovu organsku ishranu, u prevodu kad su neasli neku od nasih prodavnica tamo i poceli opet jesti nasu masnu i kaloricnu hranu - smrsali su. Toliko o tome koliko je americka hrana zdrava. Zabrane neke stetne sastojke ali zato naprave jos gore.
Risto Kuglarić

#1217 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by Risto Kuglarić »

Ateista wrote: Pitas ko ce ti zabraniti da kupujes domaci luk? Moze, ide se u tom smjeru. Moci ces imati domace voce i povrce samo ako ga imas u basti, ali ga neces moci prodavati i kupiti, u tom smjeru ide svijet i EU, jednog dana ce i kod nas biti zabranjeno prodavati voce i povrce ako ono nije od specijalnog genetski modifikovanog i sintetickog sjemena i slicno.
ako pod domaći luk podrazumijevaš genetski nemodificiran, nećeš ga moći imati ni u svojoj bašti jer uskoro nećeš moći nabaviti genetski nemodificirano sjeme.
Haris.ba

#1218 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by Haris.ba »

Ova prica me dosjeca na nedavnu besjedu jednog legendarnoga profesora medrese. Ukratko:

Kaze kako se mi busamo u prsa kako smo higijenski osvjesteni i cisti sto peremo guzicu vodom. A kako su ko biva stranjci "prljavi" - valjda sto ne plakaju guzove. A dalje veli: ti stranjci se slomise cisteci svoje avlije i ulice i okucnice i slicno. A mi ciste guzice hodamo po prljavim gradovima.

Isto ti je i sa ovom americkom prodavnicom brze hrane. To je prodavnica brze hrane na americki nacin. Da li ima bolje i jeftinije? Ima. Ali ljudski rod svakako nije poznat po tome da uvijek bira bolje i jeftinije. Tako ako nekad MacD. zaluta na ove bliske prostore predvidjam im veoma veliku prodju na ovom trzistu. :D
Ateista

#1219 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by Ateista »

Risto Kuglarić wrote:
Ateista wrote: Pitas ko ce ti zabraniti da kupujes domaci luk? Moze, ide se u tom smjeru. Moci ces imati domace voce i povrce samo ako ga imas u basti, ali ga neces moci prodavati i kupiti, u tom smjeru ide svijet i EU, jednog dana ce i kod nas biti zabranjeno prodavati voce i povrce ako ono nije od specijalnog genetski modifikovanog i sintetickog sjemena i slicno.
ako pod domaći luk podrazumijevaš genetski nemodificiran, nećeš ga moći imati ni u svojoj bašti jer uskoro nećeš moći nabaviti genetski nemodificirano sjeme.
Pa neces, osim ako neko bude imao samoodrzivu bastu od koje bi imao dovoljno i luka i sjemenja za iducu godinu.

Edit: Naravno, od genetski modifikovanog sjemena se nece moci dobiti novo sjeme nego se mora svaki put ponovo kupovati, zato ce to moci samo oni koji sad to rade prirodnim putem pa nastave, ali i tih ce vjerovatno vremenom biti sve manje i manje.
Amazonka27

#1220 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by Amazonka27 »

pa eto vam prilike da se obogatite u buducnosti...pocnite sa skupljanjem sjemena prirodnim putem i bicete trazeni na trzistu :D jelde ko ce to raditi?
karanana

#1221 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by karanana »

Triland demantira
U Alti neće biti McDonald'sa
Iako je portal Sarajevo-x.com dobio nezvanične informacije da u Sarajevo uskoro stiže McDonald'sov restoran, iz Triland Developmenta, investitora u Alta Shopping Center, stigla je izjava da u ovom američkom mallu neće biti poslovnica najpoznatijeg svjetskog lanca brze hrane.
"Ne možemo govoriti u ime McDonald'sa, ali možemo potvrditi da u Alta Shopping Centeru se neće nalaziti njihova poslovnica", kazala je Naida Damadžić, portparol firme Triland Development.

Iako su našoj redakciji upućeni jasni signali vezano za vijest da će McDonald's ipak 'osvanuti' u Alti, i to riječima 'da ko pročita članak, shvatiće', ubrzo je stigao demant vijesti ali ne i najave dolaska McDonald'sa u Sarajevo.

Triland Development je demantirao samo da se najveći svjetski lanac restorana neće nalaziti u njihovom objektu, dok su za ostatak priče željeli skinuti odgovornost sa sebe.

Pregovori sa McDonald'som ipak su vođeni u skorije vrijeme i očito da predstavnici Trilanda nisu uspjeli postići dogovor te je time još za neko vrijeme prolongirano njegovo otvaranje u glavnom gradu BiH.

Neki od naših izvora koji su imali priliku posjećivati Triland, tvrdili su da su materijali za kampanju bili prisutni tamo, poput reklamnih postera i drugog, što navodi na zaključak da je u Altu, kao američku investiciju, bilo planirano useljavanje McDonald'sa ali da se to sada ipak neće desiti.

Razlog neuspjeha pregovora za sada još uvijek nije poznat.

Pregovori o otvaranju McDonald'sovog restorana vođeni su i prije nekoliko godina, kada je 'crveni' restoran trebao biti smješten u Gradskoj kafani u Sarajevu, no ni tada dogovor nije postignut.

Sarajvo-x

sta sada sa ovom rajom koja je vec otisla na treninge u begesh? :lol:
mrtva kokoš

#1222 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by mrtva kokoš »

haymo koji se sl. shopping centar otvara, mc donald`sa u alti nema :-) :-)
Halleluhwah

#1223 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by Halleluhwah »

Dule Savić, Dule Savić, Dule Savić!
Neko nas levati. :mrgreen:
mrtva kokoš

#1224 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by mrtva kokoš »

kako ce se zvati onaj preko puta...
da pocnemo sa novom kampanjom, ako ga mi sami necemo dovesti ko ce :D :-) :skoljka: :oops:
Halleluhwah

#1225 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by Halleluhwah »

Locked