Ateista wrote:
Hoce nekim boljim, ali i nekim jos gorim stvarima, polako idemo prema zapadu i prema sve vecem uvodjenju sinteticke hrane, genetski modifikovanog voca i povrca. Vec danas voce i povrce nije kao sto je nekad bilo, mogu misliti sta ce tek biti kada se uvedu neke "svjetske norme" pa se ne bude smjela jesti normalna i prirodna hrana vec samo sinteticka i genetski modifikovana, ne vidim to bas kao neki napredak.
McDonald's nije problem sam po sebi. Samo otvaranje ce mozda stvarno donijeti i neke pozitivne stvari, problem je vise globalan a Mcdonalds je samo jedan od osnovnih simbola - simbol jednog modernog vremena i tihe moderne okupacije u kojoj nam se sve servira i namece, sta da radimo, gdje da idemo, sta da jedemo i sta da kupujemo, i sto je najbitnije kako da razmisljamo. Simbol je globalizacije i svega negativnog sto ona donosi.
Nisu toliki problem sami hamburgeri, imamo mi puno vecih problema, ali Mcdonalads je samo simbol jednog strasnog procesa koji je jako tesko zaustaviti, to je razlog zasto bas i nisam odusevljen sto ce se otvoriti.
Sto se tice samih hamburgera, probao sam, nista posebno, bezukusna sintetika, ali to je evc valjda stvar ukusa.

mene niko ne moze natjerati da kupim bijeli luk uvezen iz kine...ne moze me niko natjerati da kupim nesto ili da jedem sto necu. Niko me ne moze natjerati da prestanem kupovati na pijaci garderobu umjesto markirane/orginal garderobe. Ko mi moze zabraniti da ja sebi nesto sasijem u krajnjem slucaju ako ne mogu to kupiti ili ako mi je sivanje jeftinija varijanta?
Kako moze jedan mcd uticati na bh trziste? Da li tebi neko brani da prosetas do nekog poljoprivrednika i kupis DOMACE voce i povrce? Jeli ti neko brani da se sam za svoje potrebe bavis stocarstvom, vocarstvom, pcelarstvom i ratarstvom?
Ako je MCD los, zasto je toliko rasprostranjen? Kako uspjeva?
Da li ti sa sigurnoscu mozes reci da je cevap 100% domaci proizvod?
Prije par mjeseci bila sam u makedoniji u ohridu i prvi dan sam imala malo ruzno iskustvo za rucak...(cak je i suza pala

ali o detaljima necemo jer smo samo imali peh) Kada smo prosetali gradom ugledali smo MCD i ja se obradovah - ovdje nece biti fule. Medjutim, ni jednom nismo jeli tamo za 5 dana. Noc pred polazak smo vecerali u restoranu gdje su nam donjeli hljeb koji je izgledao kao da ga je neko copao

Malo posuh i mali komadici
Zasto nisam jela u MCD? Zato sto mi je izgledao kao dobar plagijat...imao je samo veliku reklamu MCD i nista vise...ko neki poluzapusteni gril.
Sve one teorije o MCD koje sam do tada znala bile su pod ?... I zaista ne vidim kako taj jedan fast food moze sjebati kluturu bosanske kuhinje. Mozda bi se zaista vise trebali pozabaviti ispravnosti nase DOMACE hrane i upoznati se sa odakle cevabdzinice nabavljaju meso i onaj jogurt koji navedoh u proslom primjeru.
i jedan super primjer koliko mozemo uticati na kvalitet robe koju kupujemo.
BH izvozi jako puno nepreradjenog drveta...ali isto tako uvozi jako puno preradjenog iako mi imamo i uslove i radnu snagu spremnu da pocne raditi. Elem, Samo u SA kantonu imate nekoliko fabrika namjestaja - DOMACE. Kada odete da kupite trpezarijski stol, kupicete poljski proizvod...nema domaceg...Kako? Rijetko cete kupiti puno drvo...sve sama iverica i klinci palci...Kada bi IKEA htjela otvoriti u SA svoju radnju...koliko bi vas vristalo da ce time ugroziti bh proizvodjace? (necemo sad o onim spekulacijama ikea-konjuh)...
zakljucak: potrudimo se mi da standardizujemo kvalitetu domacih proizvoda a za ove stranjske - ko voli nek izvoli. Kada pred nosom imas jasne dokaze da je "hamo hamic" kupio veterinarski pregledano meso i bakterijoloski ispravno mlijeko i da bi u slucaju trovanja i sl mogao platiti kaznu da mu i praunuci otplacuju, tada ce svi oni mucnut malo glavom i paziti sta ti nosi na tanjiru. Eto to je problem BiH a ne MCD.