zenicaone wrote:[Matrix] wrote:
E moj sine,onog trenutka kad je covjek poceo da govorti,sigurno je primjetio da moze na jednostavan nacin,ubjedjivanjem
utjecati na ponasanja i osjacanja drugih,da moze lagati.Najvaznije sto je ili sto nauculi,mnogo kasnije,je da cutimo.Zaista u dve reci
moze stati svaka laz,samo istina moze stati u cutanje.Vec beskrajno puta sam rekao ljubav nije moguce izreci,ali moguce
je pokazati.Istina lijepo je kad neko adresisra na vase ime tih par rijeci ali to je tek parola na jednoj vecem vasaru.
Kad ja kazem da volim osobu koju cesto spominjem,to proizvodi mnoga znacenja,citavu jednu stvarnost u toj zbilji
ja sam spreman bezuvjetno uciniti za nju bilo sta i bilo kada ,bez naknade,bez uvjetovanja.Da,ljubav je zaista beskornisna i
u tome je njena stvarna moc.
kao sto sam rekao vec ranije dozivljaj ljubavi je cisto subjektivan i varira od covjeka do covjeka - tako da ono sto je za tebe ljubav ne mora biti i za mene.
lijepo je govoriti velike i lijepe rijeci ali rijeci su cesto uskracene za djela pa ih nema nekad smisla ni izgovarati. a ja sam se izjasnio sta mi je bila namjera u gornjem slucaju ali je problem ocito veci nego sto sam pretpostavio (moja greska) tako da ga jedna simpaticna izjava s moje strane nije uspjela poljuljati vec mozda i produbiti - jebi ga ljudski je i pogresiti al nije nikom glava pala s ramena

Jasno je svakome ko hoce da vidi da se moderni svijet ,cak i na istoku (veliki gradovi Kine,Tajvan ,Japan is l) koriste tzv zapadni simulakrum.Zapad je u postmoderni uspio da simulira svoju realnost a to znaci da iza proizodjenja stvarnosti ne stoje nikave objektivne referencije,rijeci ne odrazavju stvari niti stanja vec se kao kopije bez originala transportuju do konzumenta,ljudi.Kad ja kazem , "volim te" ili sta god da napisem ovdje djelo je simulakra,nema zbilje koja odrazava ovo sto govorim a posebno nema svijeta iz kojeg i o kojem govorim.Cak i praksa dokazivanja ljubavi je samo simulacija iz holivudskih filmova,tamo se cesto kaze :"Dokazi mi koliko me volis...".Masovna konzumacija interneta,socijalnog inzenjeringa (facebook i sl) tog vrela simulakruma,
ucunila je da ljudi sami proizvode iluzije (iluzija je dakako ono se se empirijski ne moze opravdati).Ljubav se tako uspjesno kopira ,mjesaju se stara i nova znacenja da bi se dobio jedan kohezivni element sasvim izmisljenje "zajednice" (virtual comminity).Ona je izmisljena utoliko jer ne moze "prstom" ukazati na elemente svoje zbilje,ljubav kao reprezentacija,kao slika,u krajnjoj namjeri da postane dovoljno stvarna ,poput pinokia stalno u potrazi za nacinima da
bude Ziva ,da bude Realna.
Nasa osjecanja jesu stvarna ,ali pogledajte u njihov svijet i vidjet cete da nisu ona ta koja proizvode zbilju ljubavi
vec da se ta stvarnost poput svih novih potreba projecira iz simuliranog izvora masovne konzumacije znacenja.
Rijeci "volim te" mogu proizvesti blazeni osjecaj necije paznje ali zar isti isjecaj ne izazivaju slike umiruce djece u Africi !
Jucer je receno na vjestima da svake godine od gladi umre 84.000 djece,kako to da ste plakali za M.J-em a niste ni suze
pustili ni trunke pijeteta i zaljenja za desetine tisuca umorene djece ! Kako to ?! Ne zavaravajte se,objasnjenje nije u vama,naprosto
zato jer se i opravdanja projeciraju.Kako bi rekao Lacan,pojedincano mi smo djelo jednog Velikog Drugog.