Idemo pred skupštinu!

Post Reply
perke

Post by perke »

Herc wrote:Ma kakvi studenti,veceras ce se napiti pa ce prespavati sutrasnje demonstracije.Zato ja ne izlazim veceras :-D
.... a bice i toplog graha za mamurluka :D vidimo se danas pred skupstinom!!!
Den

Post by Den »

kako ja mogu znati da ce pare koje ja dam pokretu DOSTA biti dobro u ptrijbljene a da nece sluziti za kupovinu nove nikije za nekog pojedinca?
Herc

Post by Herc »

den,uskoro ce izvjestaj koliko smo para potrosili,koliko dobili...a mi mozemo i bez finansijske pomoci.Sporije,ali novac nije bitan.Bitna je volja da se nesto promijeni.
senada

Post by senada »

Herc wrote:den,uskoro ce izvjestaj koliko smo para potrosili,koliko dobili...a mi mozemo i bez finansijske pomoci.Sporije,ali novac nije bitan.Bitna je volja da se nesto promijeni.
... mogu mislit koliko "imate" kad vam je skupa obicna zvizdaljka... a bome jos kako kosta i sam odlazak i povratak (prijevoz) na plato a tek letke, boje, sprejevi, papir, exeri, ljepilo... i ko zna koliko jos materijala ne racunajuci trud.... ipak su te stvari barem u fizickom dijelu za mlade a bome i u idejnom jos i vise.....
svaka vam cast!
klif

Post by klif »

Novac ce pristizati. Polako ali sigurno. Ovo nije stvar od danas do sutra.
Herc

Post by Herc »

ma novac je najmanji problem.Jos samo nam bubnjevi trebaju i to je to sto se tice vecih investicija.Plakate i letke je lako napraviti.
senada

Post by senada »

klif wrote:Novac ce pristizati. Polako ali sigurno. Ovo nije stvar od danas do sutra.
Pokrenuti ovaj narod je vise od uspjeha.. Bila sam izgubila nadu i uhvatio me bijes na sve i svakoga.... na samu sebe.... OVDJE pokrenuti dvoje ljudi za prave konstruktivne, progresivne ideje i promjene da SVIMA bude sutra bolje je isto sto u normalnom svijetu pokrenuti hiljade..... licno sam se uvjerila u to...
Jednom je Stolac vrlo jasno ODBIO svaku politicku pomoc a samim tim i MITO! To trebaju SVI da znaju!
morti

Post by morti »

Raja kako ocjenjujete protest?

Meni je bio DOBAR SKROZ, sam što sam očekivo više raje!!!

Vi?!
vesela

Post by vesela »

najbitnije je da ste uradili sta ste planirali!...za veci odziv ste sami znali da nece ici lako, ali nikad se ne zna! :thumbup:

@senada

ovo za Stoca treba uokviriti!...i podsjecati cesto!
Herc

Post by Herc »

Ljudi su trazili ...

Finansijski Izvještaj

Sa današnjim stanjem primili smo:

75Eura ili 146KM (Kliff
100KM (zatražena anonimnost)
50KM (Vesela)
10KM (Zatražena anonimnost)
10KM (zatržena anonimnost)

Ukupno 316KM

Sa današnjim danom potrošili smo:

26KM baterije za kasetofon
185KM Megafon
50KM Hrana
14KM DV kaseta za Video Kameru
26KM baterije za megafon
20KM Ultra
60KM 20 Majica
8KM Kafe
26KM Baterije
14KM DV kaseta za Video Kameru
50KM Hrana
15KM Letci

Ukupno 494KM

Stolac92 u minusu od 178KM
Vingo

Post by Vingo »

A fotelja? :D
Koliko trazite? :D
Stolac92

Post by Stolac92 »

Samo da navedem da sam izvještaju prepravio:

"Stolac92 u minusu"

u

"U minusu smo"

jer iako sam ja lično javiše u minusu ima tu još pojedinaca koji su uračunati u ovaj minus iznos. Naveo sam kao minus jer ne mogu priuštiti da doniram tu lovu. Tako da kad bude mogućnosti da mi se vrati ta pozajmica vrlo rado ću je prihvatiti. Ali ako bude trebalo nastavit ćemo mi samo. Nije ovdje u pitanju lova nego dobra volja. Mnogo je lakše naći lovu nego ljude sa dobrom voljom.

Mislim da je danas bilo super. Najbolja stvar je to što u ponedeljak imamo radni sastanak gdje će nas biti oko 20-tak. To su ljudi koji su srce ovog Pokreta i polako se počinjemo bolje organizovati, a samim tim će i naše aktivnosti imati veći efekat. A mediji su super... jeste li gledali Kresu na Hayatu... sad svi krive one druge... uhvatili su se za glavu...

Pita Senad Kresu je li Hadžipašić ili Hadžiflašić, a ovaj mu odgovara Hadživlašić... lafao sa Vlašića... sami sebi jame kopaju u koje će se do grla zakopati... vakat da i oni malo govna počnu jesti koje ovaj narod već godinama servirano od njih jede...

Bravo braćo i sestre.

Volim vas!
senada

Post by senada »

Bili ste na vijestima jedne od lokalnih tv kuca ( FTV-a ili (i?) BHT1) i cio dan na FTV i BHT1 TELETEXT-ovima - pod naslovom:Protesti u Sarajevu zbog poskupljenja struje.

Brojnost je tek sada najmanje bitna.Izdrzali ste najteze, Stolac je bivao sam barem mjesec ledenih dana... pa dvoje... troje.. i evo da ste dostigli da vas je bilo recimo pedesetoro ili stotina, obzirom na nas mentalitet to je izuzetan, ogroman uspjeh.

Raduje me prezentacija vaseg finansijskog izvjestaja, neka se vidi koliko ste "zaradili" za ovih skoro ce pola godine, a bome bez novca se moze, to ste dokazali ali veoma, veoma tesko.

@Vesela, Stolac ce ti potvrditi da je imao dobre politicke ponude za potporu, ali je glatko i casno odbio.

C E S T I T K E
bpsang

Post by bpsang »

evo da se i ja ukljucim u raspravu...
kad bi bilo svaki dan ovako, uz nadopunu nekoliko ljudi koji se prikljuce setnjom bilo bi super, kao dva momka koji su stali uz nas u Ferhadiji.
nADAM SE DA CE DOCI VRIJEME KADA CE PLATO BITI UZAK ZA SVE KOJI TREBAJU DOCI.

Danasnji protest je bio Vise nego uspjesan bas zbog buke koje smo proizveli u centru grada,
Morate priznati da se to odavno nije desilo...
Zbog svega toga mislim da ce mo uspjeti u svakom narednom okupljanju

POZDRAV DOMOVINI I NJIHOVIM PATRIOTIMA
vesela

Post by vesela »

Smatram da bi smo sada trebali zrelo i trezveno analizirati zasto omladina ne dolazi u vecem broju, ili uopsteno zasto sarajlije ne dolaze u vecem broju, jer to je osnovni cilj pokreta, koji je sada poznat u gradu i zna se da neprekidno radi.

Mislim da, prvenstveno treba prestati sa "napadima" i rijecima "sramite se". Ne zvuci mi kao pametan potez.

Stolac je upoznao momka, koji je dosao u moje ime. On je vrlo postovan zet u mojoj familiji. Rodjen 1975.g. a pocetkom 93. bio u prvim redovima na linijama. 18.g. star, bez vojne obuke, svega se nagled'o i dozivio. Ostao je u Sarajevu, ima kcerkicu i bori se za opstanak. Jede ga iznutra sve ono protiv cega se pokret DOSTA bori, da ne nabrajam sad. Kaze da su Stolac i drugi,koje je vidio pravo fina raja.

Ali...on nema zivaca za mirne proteste. Veli da treba da se skupi 30.000 sarajlija (bosanaca) i da ulete u Skupstinu i da ih razbucaju k'o bugarsku skupstinu...kaze da bi im s merakom dusu na nos vadio...

Ova generacija je puno izgubila i tesko ih je podici na mirne demonstracije, kad dobro znaju da se ni ratom nisu mogli rijesiti osnovni problemi drzave.

Druga grupa omladine i studenata razmislja srcem, a ne glavom. To su jako mladi ljudi, koji bi da se sve rijesi na brzaka, jer njima nedostaje iskustvo. Pokusavaju da ZIVE, znaci raja, kafic, diskac....I tu nema nista pogresno.

Mislim da pokret treba imati "zaduzene" za informisanje ovih ljudi o pokretu. Danas su ljudi jako nepovjerljivi, treba im vremena da shvate da ZAISTA postoje osobe kao Stolac (i drugi) spreman da stoji svaki dan, pored obaveza, cak i porodicnih, ako sam dobro shvatila, da Stolac nije prihvatio primamljive politicke ponude, jer se on bori protiv korupcije i kurvanjskih politickih igara i da ulaze svoja sredstva (zajedno sa drugim na platou) da bi probudio svijest, prvenstveno kod omladine, jer omladina je najveci kapital jedne drzave.

Da ne duzim, i ovo je previse, ali mislim da je vrijedno da razmijenimo misljenja na ovu temu. Mozda nadodjemo kako okupljati vise ljudi.
Herc

Post by Herc »

Svako od nas je razmisljao o nasilnom ulijetanju u parlament,ali ipak,ne mozes ljude pozvati na tako nesto jer bi protesti bili unaprijed sprijeceni.
vesela

Post by vesela »

Herc wrote:Svako od nas je razmisljao o nasilnom ulijetanju u parlament,ali ipak,ne mozes ljude pozvati na tako nesto jer bi protesti bili unaprijed sprijeceni.

potpuno se slazem...samo sam pokusala shvatiti kako danas ljudi razmisljaju i (ne)reaguju na svakodnevne nepravde
Herc

Post by Herc »

Reci cu ti kako reaguju...Prolazimo pored pravnog fakulteta,bilo nas je par stotina(skupilo se usput) i Demir govori na megafon :stunenti izlazite napolje!!!! ..a onih dvadesetak studenata sto je sjedilo ispred fakulteta trceci pobjegose u zgradu :D :D
vesela

Post by vesela »

morala sam se nasmijati! :D
Vodenjak

Post by Vodenjak »

vesela wrote:morala sam se nasmijati! :D
PrEznam da sam i ja! :lol: :lol:
senada

Post by senada »

Meni to nije smijesno.To bi trebalO biti nasi buduci organi sudske i zakonodavno-pravne vlasti :shock:
morti

Post by morti »

Kad smo pičili Ferhadijom izgledalo je ko da nas ima na hiljade...onako, CIJELA FERHADIJA :D
A onda se ponovo izdvojismo od "ostatka grada" i opet nas stotinu...

Al biće...polako!!!

.........................

vesela, skroz si u pravu!
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=44

Piše: Asaf BEĆIROVIĆ

09/04/06

Image

Image
Demonstranti nosili i "zlatnu fotelju" (Foto: Senad GUBELIĆ)

Pokret ”Dosta”: Ima li života prije smrti?

Lijepo proljetno vrijeme izmamilo je u subotu nekoliko desetina Sarajlija na Marindvor, pred zgradu Zajedničkih instuticija BiH, gdje su mirno, u organizaciji pokreta Dosta, prosvjedovali protiv poskupljenja struje. Među njima i penzioner Husnija Nuhefendić.
Priča, jedva preživljava sa 167 KM penzije. Tješi se, nije sam, no je na hiljade ljudi poput njega. Objašnjavamo mu kako su vlasti poskupljenjem struje i tom njihovom preživljavanju odlučili stati na put.

Mladi i “mladi”
“Šta sad!? Kad Kresi dam 40 KM za struju, Vodovodu 30, Toplanama - 40, Sarajevogasu - 20, ni za hljeba mi ne ostane. Sikiram se, promećem kroz život. Nedavno me moždani opalio. I ne opalio! Predsjednik nam sa dvadeset džipova ide u lov dok narod jedva kraj s krajem sastavlja”, ljuti se Husnija.

Žestoki su, bogme, i ostali penzioneri. Kamerama pokazuje čekove s bijednim ciframa, psuju i struju i vladu i sve po spisku. Jedan od njih poziva na ustanak. Drugi objašnjava...
“Prošla su vremena ustanaka. Sad se problemi rješavaju sastancima”.

Primjetno je, među prosvjednicima su najmnogobrojniji bili umirovljenici, oni s minimalnim mirovinama. Društvo im je, sem jednog psa, pravilo tek nekoliko aktivista i simpatizera pokreta Dosta. Čini se, penzioneri su i najradikalniji i najprosperitetniji dio bosanskohercegovačkog društva. “Zvali smo sindikate, silna udruženja građana da nam se pridruže na ovim mirnim prosvjedima. Neće! Pitaju ko smo, šta smo, kakva smo to mi organizacija?”, priča Demir Mahmutćehajić. Objašnjava, pokret Dosta nema predsjednika, tek dvadesetak omladinaca koji konsenzusom donose odluke. A “ulica im je kancelarija”. Činjenica da se njihovom pozivu odazvalo tek nekoliko desetina demonstranata, ne smeta im. Nastaviće s demonstracijama, s protestnim šetnjama.

“Definitivno, očekujemo da Parlament zabrani poskupljenje struje. Ovo ne smiju gurnuti pod tepih”, nada se Mahmutćehajić.

Image
Demonstranti pokazali energiju

Kreso i Tesla
Istovremeno, na Skenderiji u zgradi DPO, omladinci koji ne haju za pokret Dosta i njegove akcije, organizovali su se u novu političku stranku. Budu li nalik na aktuelne političare, a ne na aktiviste pokreta Dosta, višak su na političkoj sceni.

Neko od umirovljenika izračuna kako će struja poskupjeti ne pet, nego sedamnaest posto. I svi se dadoše u račun. Računaju koliko će poskupjeti hljeb, mlijeko, povrće, voće...
“Ama, nije meni do mene! Mogu ja pojest’ krišku hljeba, ali mi djeca ne mogu od toga živjeti”, vajka se naš Husein.

I prije nego su prosvjednici krenuli na protestnu šetnju gradom, pojeli su topli pasulj. Počastila ih organizacija Hrana, a ne oružje. U toj organizaciji vjeruju kako bi naše društvo i vlast trebali više vrednovati ljudski život u odnosu na materijalna dobra.
U šetnji gradom, protestanti su nosali i “zlatnu fotelju”, transparente kojima su se bunili protiv poskupljenja struje. Jednog od mlađih protestanata pitamo bi li se Nikola Tesla mogao zaposliti u Elektroprivredi BiH. “Naravno! Samo bi Tesla kod Krese očitavao ona mjerila za struju”, smije se. Elem, u BiH, zemlji bogatoj sirotinjom, teško se živi. Na “sreću”, živi se sve kraće.

Gdje su studenti?
Slušamo, grupa penzionera raspravlja zašto nema na stotine studenata na protestu. Jedan zaključuje kako studenti ni na izbore ne izlaze jer se biračka mjesta rano zatvaraju. Drugi, pak, misli kako bi masovni i zajednički protesti studenata, radnika i rudara mogli izazvati parlamentarnu krizu. “Nismo mi, bolan, taka zemlja! U nas će ti parlamentarnu krizu prije izazvati nestanak kolača u skupštinskoj menzi, nego poskupljenje struje. Evo, da struja sto posto poskupi, ništa se ne bi desilo”, vjeruje on.

Image
I ove subote častila organizacija “Hrana, a ne oružje”
Vingo

Post by Vingo »

Ovo je odlican tekst.... :-D
klif

Post by klif »

Istovremeno, na Skenderiji u zgradi DPO, omladinci koji ne haju za pokret Dosta i njegove akcije, organizovali su se u novu političku stranku. Budu li nalik na aktuelne političare, a ne na aktiviste pokreta Dosta, višak su na političkoj sceni.

Zna li se nesto vise o ovome?
Post Reply