Valjda se ima i pravo na to da ti je svejedno za nametnutim identitetima i prilično prolaznim i promjenjivim kategorijama te vrste identiteta i da se zoveš i daješ ime djetetu kako se tebi dopada. Ne mora faktor stida uopšte imati nikakvu ulogu.vjeshalica wrote: ↑29/12/2021 12:27Nijedna druga religija nije davala imena svojoj djeci koja znacajno odudaraju od njihovih u odnosu na muslimane na ovim rpostorima. Ako znas sta mislim.Poznajem dobro jednu pravoslavnu porodicu. Znaci brate, crkvena imena,i ja to izuzetno cijenim. Strogo se drze svoga. Dodju ovi sto su se stidili svega, jos iz onog sistema krenu davat djeci imena nigdje veze, neki se nisu htjeli sunetiti jer je to protiv onog sistema,eto Tito im u kitu gleda...hudnici ne znaju nista o tome ko to sve praktikuje i da se ne moze iskljucivo za religiju vezivat....hudnici hudi
Tzv. "paradžemati" - legla umobolnika
-
crveni_makovi
#1201 Re: Tzv. "paradžemati" - legla umobolnika
- skafiskafsnjak
#1202 Re: Tzv. "paradžemati" - legla umobolnika
Nja njaBloo wrote: ↑29/12/2021 12:33Srecom pa ne.moze "bukvalno".skafiskafsnjak wrote: ↑29/12/2021 12:14
Znao sam.... U kontekstu vremena u kojem je objavljeno. Isto kao sto se poziva na ubijanje nevjernika. U danasnjem kontekstu se ne moze bukvalno "prevesti". Nisam.teolog da bas objasnim ali sam siguran u to.
Ev jedno objasnjenje
Dozvoljeno je družiti se sa nevjernikom koji nema krvave ruke spram muslimana zbog toga što nam je blizu – komšija ili rođak ili ortak na poslu, ili zbog toga što je pošten i lijepog ponašanja i ahlaka, ili je osoba učena itd..![]()
Imamo.ove zakone...zatvore, robije...![]()
Pa.jeboga, ako bismo tako gledali, onda nijedna vjera ne bi pozivala na mir nego na rat
- skafiskafsnjak
#1203 Re: Tzv. "paradžemati" - legla umobolnika
Joj bas bukvalno shvatas....scarr wrote: ↑29/12/2021 12:27Pa upravo je u tome stvar taj kontekst, ja ti kažem u 21 stoljeću je po meni apsurdno da vezes nevjernika sa stvarima koje sam nabrojao u par postova prije.skafiskafsnjak wrote: ↑29/12/2021 12:14
Znao sam.... U kontekstu vremena u kojem je objavljeno. Isto kao sto se poziva na ubijanje nevjernika. U danasnjem kontekstu se ne moze bukvalno "prevesti". Nisam.teolog da bas objasnim ali sam siguran u to.
Ev jedno objasnjenje
Dozvoljeno je družiti se sa nevjernikom koji nema krvave ruke spram muslimana zbog toga što nam je blizu – komšija ili rođak ili ortak na poslu, ili zbog toga što je pošten i lijepog ponašanja i ahlaka, ili je osoba učena itd..
A kako ćeš znati da je neko lijepog ponašanja ili ahlaka ako ga ne upoznaš ranije? I dakle ja bih se trebao družiti ako mi je komšija, ali ukoliko ja želim da se družim s njima onda to nije poželjno ukoliko nisu pa sad ovo sve nabrojano.
Malo stvari iz islama, i prakticno svake religije se moze smjestiti u današnji kontekst. Religije su u svojoj srži koncipirane da dijele ljude i da prave razlike među ljudima, kao poštuj ti njega al znaj da je on loš čovjek, i da se ne bi trebao družiti s njim jer on vjeruje u drugog Boga. Puna nam usta demokratije ravnopravnosti a živimo u svijetu religija koje te zapravo uče neravnopravnosti i supremaciji.
Ne znam zašto bi se u bilo kom kontekstu pozivalo na ubijanje nevjernika, odnosno ubijanje ljudi koji ne dijele iste religijske stavove. Po meni ako kažeš ubij nevjernika u bilo kom kontekstu ili vremenu je pogrešno i ne čini tr drugačijim od tog čovjeka koji tebe radi religijske određenosti želi izbrisati. Borimo se protiv zlih ljudi, fašista, šovinista i raznih drugih izopačenih ličnosti ali ne protiv nevjernika.
Imas li ti nekog prijatelja, a da si ono isao da ga mahsuz upoznas ? E vidi onog tamo,.odoh ga upoznati.
Spletom raznih okolnosti osobe stupe u kontakt i tako nastanu prijateljstva.
Pozivalo se na ubijanje jer su tada cesto ratovali.... I nevjernici su bili protiv muslimana. Sta mislis sto je Poslanik preselio u Medinu? Zato sto nije sigurno u Mekki bilo.
Elem nejse, puno je do naseg shvatanja.... Ti shvatas kako shvatas, zato si mozda ateista i to je to. Ja to POSTUJEM.
Pozz
- Bloo
- Globalna šefica
#1204 Re: Tzv. "paradžemati" - legla umobolnika
Ma.sve nesto na.mir pozivaju...skafiskafsnjak wrote: ↑29/12/2021 12:45Nja nja![]()
Pa.jeboga, ako bismo tako gledali, onda nijedna vjera ne bi pozivala na mir nego na rat![]()
Bolje meni svoju ateisticku guzicu cuvat i imati drzavne zakone...sto je sigurno sigurno.
Moram svoju raju, lijepe muslimane, educirati da me ne trebaju imati za bliskog prijatelja. Dzehenem.im ne gine.
Ovih.skoro 40 godina, zivjesmo u zabludi.
Srecom, neki ljudi misle svojom glavom kada je potrebno, a ne uleminom. Mikromenadzment svakog aspekta zivota je easy way out pretpostavljam od odgovornosti.
- skafiskafsnjak
#1205 Re: Tzv. "paradžemati" - legla umobolnika
Ama sta ti je ? O cemu pricas ?Bloo wrote: ↑29/12/2021 12:51Ma.sve nesto na.mir pozivaju...skafiskafsnjak wrote: ↑29/12/2021 12:45
Nja nja![]()
Pa.jeboga, ako bismo tako gledali, onda nijedna vjera ne bi pozivala na mir nego na rat![]()
Bolje meni svoju ateisticku guzicu cuvat i imati drzavne zakone...sto je sigurno sigurno.
Moram svoju raju, lijepe muslimane, educirati da me ne trebaju imati za bliskog prijatelja. Dzehenem.im ne gine.
Ovih.skoro 40 godina, zivjesmo u zabludi.
Srecom, neki ljudi misle svojom glavom kada je potrebno, a ne uleminom. Mikromenadzment svakog aspekta zivota je easy way out pretpostavljam od odgovornosti.![]()
Kada je nekome ulema rekla s kim da se druzi?
-
scarr
#1206 Re: Tzv. "paradžemati" - legla umobolnika
Bukvalno shvatam u svrhu rasprave i postavljam ta bukvalna pitanja, jer je religija pragmaticna i sama po sebi dogma i rijetko kad dozvoljava odstupanja.skafiskafsnjak wrote: ↑29/12/2021 12:49
Joj bas bukvalno shvatas....
Imas li ti nekog prijatelja, a da si ono isao da ga mahsuz upoznas ? E vidi onog tamo,.odoh ga upoznati.
Pozivalo se na ubijanje jer su tada cesto ratovali.... I nevjernici su bili protiv muslimana. Sta mislis sto je Poslanik preselio u Medinu? Zato sto nije sigurno u Mekki bilo.
Elem nejse, puno je do naseg shvatanja.... Ti shvatas kako shvatas, zato si mozda ateista i to je to. Ja to POSTUJEM.
Pozz
Slažem se da je sve stvar shvatanja i interpretacije, tako isto i ja shvatam i interpretiram neke stvari i vrijeđa me kad me musliman gleda drugim očima jer ne postim i ne klanjam, popijem ponekad a dijelimo istu kulturu i tradiciju i pritom me naziva nevjernikom(ne imputiram nista tebi, vec su mi se desavale ovakve stvari). Ateist nisam, više sam agnostik.
Ma ja, poštuju muslimani ove ateiste i nevjernike al eto biraju da se ne druze s njima ako ne moraju, da ih ne zene ili se ne udaju za njih. Isto tako i crnu rasu poštuju al' nemoj ga Boga ti sa mojim djetetom u školi, i nek se ne druži moje dijete s njim. Nije isto naravno, ali sličan je pattern.
-
Capljina74
#1207 Re: Tzv. "paradžemati" - legla umobolnika
To je epp predstava.vatrogasac wrote: ↑29/12/2021 11:50Nezaobilzna ikonografija Božića protiv koje Crkva nema ništa protiv.
![]()
Kod vjernika to nećeš naći. Posebno ne kod nas, u Srbiji već lakše.
I ta Nova godina je pagansko što je ostalo.
Naveo sam kada je crkvena Nova godina.
Last edited by Capljina74 on 29/12/2021 13:05, edited 1 time in total.
-
kakavdanakneiskustvu
#1208 Re: Tzv. "paradžemati" - legla umobolnika
ja upitah ima li djed mraz povezanost sa nekom religijom,to što dijeli paketiće par dana nakon velikog katoličkog praznika nema veze,ne dijeli ih zbog božića nego zbog nove godinevatrogasac wrote: ↑29/12/2021 11:50Nezaobilzna ikonografija Božića protiv koje Crkva nema ništa protiv.
![]()
- skafiskafsnjak
#1209 Re: Tzv. "paradžemati" - legla umobolnika
Ti sada generalizujes. Ako su takvi u tvojoj okolini, ne znaci da su svi. Ja imam dosta poznanika i prijatelja koji ne praktikuju vjeru.scarr wrote: ↑29/12/2021 13:00Bukvalno shvatam u svrhu rasprave i postavljam ta bukvalna pitanja, jer je religija pragmaticna i sama po sebi dogma i rijetko kad dozvoljava odstupanja.skafiskafsnjak wrote: ↑29/12/2021 12:49
Joj bas bukvalno shvatas....
Pozz
Slažem se da je sve stvar shvatanja i interpretacije, tako isto i ja shvatam i interpretiram neke stvari i vrijeđa me kad me musliman gleda drugim očima jer ne postim i ne klanjam, popijem ponekad a dijelimo istu kulturu i tradiciju i pritom me naziva nevjernikom(ne imputiram nista tebi, vec su mi se desavale ovakve stvari). Ateist nisam, više sam agnostik.
Ma ja, poštuju muslimani ove ateiste i nevjernike al eto biraju da se ne druze s njima ako ne moraju, da ih ne zene ili se ne udaju za njih. Isto tako i crnu rasu poštuju al' nemoj ga Boga ti sa mojim djetetom u školi, i nek se ne druži moje dijete s njim. Nije isto naravno, ali sličan je pattern.
A pazi sada ovo.... Ja jucer kazem da ne slavim novu godinu niti imam jelku....nazvase me turbo vjernikom i retardom . Retard sam jer sam vjernik i ne slavim to? Jesu li retardi i turbo vjernici svi koji nemaju jelku u kuci?
Pattern koji si naveo granici sa rasizmom
- vjeshalica
#1210 Re: Tzv. "paradžemati" - legla umobolnika
Ne mora,ali uglavnom nisu htjeli da se identificiraju preko imena da pripadaju određenoj skupini.Neke ljude je jednostavno stid svog porijekla. U razloge necu da ulazim.crveni_makovi wrote: ↑29/12/2021 12:37Valjda se ima i pravo na to da ti je svejedno za nametnutim identitetima i prilično prolaznim i promjenjivim kategorijama te vrste identiteta i da se zoveš i daješ ime djetetu kako se tebi dopada. Ne mora faktor stida uopšte imati nikakvu ulogu.vjeshalica wrote: ↑29/12/2021 12:27
Nijedna druga religija nije davala imena svojoj djeci koja znacajno odudaraju od njihovih u odnosu na muslimane na ovim rpostorima. Ako znas sta mislim.Poznajem dobro jednu pravoslavnu porodicu. Znaci brate, crkvena imena,i ja to izuzetno cijenim. Strogo se drze svoga. Dodju ovi sto su se stidili svega, jos iz onog sistema krenu davat djeci imena nigdje veze, neki se nisu htjeli sunetiti jer je to protiv onog sistema,eto Tito im u kitu gleda...hudnici ne znaju nista o tome ko to sve praktikuje i da se ne moze iskljucivo za religiju vezivat....hudnici hudi
-
scarr
#1211 Re: Tzv. "paradžemati" - legla umobolnika
Ne generalizujem ja, nisam rekao da su svi nego kažem da me vrijeđa kada na taj način shvataju mene i moje stavove. I mislim da se treba razlikovati nevjernik od osobe koja ne praktikuje vjeru. Odnosno razlikovati religiju i vjeru. Za.mene to nisu iste stvari i upravo u tome je bit ove rasprave.skafiskafsnjak wrote: ↑29/12/2021 13:05Ti sada generalizujes. Ako su takvi u tvojoj okolini, ne znaci da su svi. Ja imam dosta poznanika i prijatelja koji ne praktikuju vjeru.scarr wrote: ↑29/12/2021 13:00
Bukvalno shvatam u svrhu rasprave i postavljam ta bukvalna pitanja, jer je religija pragmaticna i sama po sebi dogma i rijetko kad dozvoljava odstupanja.
A pazi sada ovo.... Ja jucer kazem da ne slavim novu godinu niti imam jelku....nazvase me turbo vjernikom i retardom . Retard sam jer sam vjernik i ne slavim to? Jesu li retardi i turbo vjernici svi koji nemaju jelku u kuci?
Pattern koji si naveo granici sa rasizmom![]()
Ma apsolutno je tvoja stvar da li slavis ili ne slavis, da li kitis ili ne, meni smeta sto ce moj drug iz djetinjstva reć svom djetetu e vidis sine oni su nevjernici, odnosno nisu pravi muslimani, odnosno nisu Bošnjaci jer se moje dijete uslikalo sa djeda mrazom, ili slavi novu godinu.
Baš me interesuje koliko bi bilo vjernika danas da roditelji djecu ne uzmu za ruku pa u dzamiju nego da ga puste da on sam skonta da li je to ono sto on zeli, da li se tako osjeca itd. Pritom da ga uči lijepom ponašanju i svemu onome lijepom i dobrom što se kroz religiju propagira.
Pattern je diskriminacija, pa bila ona na osnovu boje kože, religije ili neke druge stvari nije bitno. Kad ti kroz religiju kazes o vjernici cuvajte se nevjernika oni su ovo, ono, to je da izvines meni diskriminatorno jer kako neko moze znat kakva sam ja osoba na osnovu mog religijskog opredijeljenja. Ako si pravi vjernik i ako vjerujes u nesto, nikakav nevjernik tebe nece pokolebati, niti ti imas potrebu njega nešto ubjeđivati i govoriti mu šta valja a šta ne, što se on mora čuvati nevjernika? Imaš svoju religiju, svog Boga drugi te ne zanimaju.
- vjeshalica
#1212 Re: Tzv. "paradžemati" - legla umobolnika
Ja sam ti rekla sta mislim pobogu pa procitaj. Mislim da trebas uraditi sta ti mislis da treba odnosno kako ti procjenis. Ako smatras da se sa njim mozes druziti druzi se. Ja ti to ne bi zabranila isto kao sto ti ne bi nametnula da se druzis ako neces. Nije moje misljenje krucijelno u vasim odnosima, jer se taj odnos tice vas dvojice,a ne mene kao trece sa svojim misljenjem.scarr wrote: ↑29/12/2021 12:32Mene zanima tvoje mišljenje, ne bih pisao po forumu da me zanima šta Bog zna i vidivjeshalica wrote: ↑29/12/2021 12:30
Moraces o tom svom prijateljstvu pitati Ulemu sta misli o tome, moje misljenje je da radis sta mislis da treba, a da Bog vidi i zna bolje.
-
scarr
#1213 Re: Tzv. "paradžemati" - legla umobolnika
Ne radi se o nama dvojici, nisam se ja zapitao da li se ja trebam druziti s katolikom, zaboli me može bit klingonac ako je dobar insan druzit cu se s njim.vjeshalica wrote: ↑29/12/2021 13:20Ja sam ti rekla sta mislim pobogu pa procitaj. Mislim da trebas uraditi sta ti mislis da treba odnosno kako ti procjenis. Ako smatras da se sa njim mozes druziti druzi se. Ja ti to ne bi zabranila isto kao sto ti ne bi nametnula da se druzis ako neces. Nije moje misljenje krucijelno u vasim odnosima, jer se taj odnos tice vas dvojice,a ne mene kao trece sa svojim misljenjem.
Mene zanima kakav je tvoj sud o ljudima koji se druze sa ljudima druge religije, samoinicijativno ne silom prilika. Da li ti te ljude smatraš kjafirima?
- vjeshalica
#1214 Re: Tzv. "paradžemati" - legla umobolnika
Ne smatram nikakvim kafirima ni čafirima ni nevjernicima. Meni to licno ne smeta ako neko vidi prijatelja u nekome ko je druge konfesije.scarr wrote: ↑29/12/2021 13:23Ne radi se o nama dvojici, nisam se ja zapitao da li se ja trebam druziti s katolikom, zaboli me može bit klingonac ako je dobar insan druzit cu se s njim.vjeshalica wrote: ↑29/12/2021 13:20
Ja sam ti rekla sta mislim pobogu pa procitaj. Mislim da trebas uraditi sta ti mislis da treba odnosno kako ti procjenis. Ako smatras da se sa njim mozes druziti druzi se. Ja ti to ne bi zabranila isto kao sto ti ne bi nametnula da se druzis ako neces. Nije moje misljenje krucijelno u vasim odnosima, jer se taj odnos tice vas dvojice,a ne mene kao trece sa svojim misljenjem.
Mene zanima kakav je tvoj sud o ljudima koji se druze sa ljudima druge religije, samoinicijativno ne silom prilika. Da li ti te ljude smatraš kjafirima?
-
scarr
#1215 Re: Tzv. "paradžemati" - legla umobolnika
vjeshalica wrote: ↑29/12/2021 13:25Ne smatram nikakvim kafirima ni čafirima ni nevjernicima. Meni to licno ne smeta ako neko vidi prijatelja u nekome ko je druge konfesije.scarr wrote: ↑29/12/2021 13:23
Ne radi se o nama dvojici, nisam se ja zapitao da li se ja trebam druziti s katolikom, zaboli me može bit klingonac ako je dobar insan druzit cu se s njim.
- skafiskafsnjak
#1216 Re: Tzv. "paradžemati" - legla umobolnika
Isto tako je tvoja stvar sta ti radis. Ako si vjernik, kod mene je to plus za tebe jer je to.osobina koju volim. Ako nisi vjernik, onda nije minus. Postujem.scarr wrote: ↑29/12/2021 13:19Ne generalizujem ja, nisam rekao da su svi nego kažem da me vrijeđa kada na taj način shvataju mene i moje stavove. I mislim da se treba razlikovati nevjernik od osobe koja ne praktikuje vjeru. Odnosno razlikovati religiju i vjeru. Za.mene to nisu iste stvari i upravo u tome je bit ove rasprave.skafiskafsnjak wrote: ↑29/12/2021 13:05
Ti sada generalizujes. Ako su takvi u tvojoj okolini, ne znaci da su svi. Ja imam dosta poznanika i prijatelja koji ne praktikuju vjeru.
Pattern koji si naveo granici sa rasizmom![]()
Ma apsolutno je tvoja stvar da li slavis ili ne slavis, da li kitis ili ne, meni smeta sto ce moj drug iz djetinjstva reć svom djetetu e vidis sine oni su nevjernici, odnosno nisu pravi muslimani, odnosno nisu Bošnjaci jer se moje dijete uslikalo sa djeda mrazom, ili slavi novu godinu.
Baš me interesuje koliko bi bilo vjernika danas da roditelji djecu ne uzmu za ruku pa u dzamiju nego da ga puste da on sam skonta da li je to ono sto on zeli, da li se tako osjeca itd. Pritom da ga uči lijepom ponašanju i svemu onome lijepom i dobrom što se kroz religiju propagira.
Pattern je diskriminacija, pa bila ona na osnovu boje kože, religije ili neke druge stvari nije bitno. Kad ti kroz religiju kazes o vjernici cuvajte se nevjernika oni su ovo, ono, to je da izvines meni diskriminatorno jer kako neko moze znat kakva sam ja osoba na osnovu mog religijskog opredijeljenja. Ako si pravi vjernik i ako vjerujes u nesto, nikakav nevjernik tebe nece pokolebati, niti ti imas potrebu njega nešto ubjeđivati i govoriti mu šta valja a šta ne, što se on mora čuvati nevjernika? Imaš svoju religiju, svog Boga drugi te ne zanimaju.
Da roditelji ne odvedu djecu u dzamiju bilo.bi malo.vjernika zato sto je danas takvo vrijeme gdje se na internetu i tv "servira" sve i svasta. Pa jbg roditelj i sluzi da ti ukaze na oravi put. Misljenja sam da mozes dijete tako odgojiti , ali kada ono bude razmisljalo 100% svojom glavom, ne mora znaciti da ce misliti i dalje tako. A ako odgojis pravilno , mislim da tako i ostaje. Da ne bude toga " e on je nevjernik" ili takvih prica, to mi je odvratno. Misljenja sam da vjera donosi vise dobra nego zla .
Ja nikoga ne ubjedjujem ni u sta niti sam ikada pokusavao. Mene su npr pokusavala neka "braca" u te njihove "krugove" uvuci.... To sam "odjebao" po kratkom postupku.
- Idemedosumom
#1217 Re: Tzv. "paradžemati" - legla umobolnika
Braca hoce da te vrate "izvornom" islamu, a ti tako
- skafiskafsnjak
- vjeshalica
#1219 Re: Tzv. "paradžemati" - legla umobolnika
Ima da te tekfire
- Impressum
- Location: njih je zivot razocarao dok skakucu jer ne mrze Bosnu koja je sampion oooo oooo oooo
- skafiskafsnjak
-
Capljina74
#1222 Re: Tzv. "paradžemati" - legla umobolnika
Objesili Đeda?
Tako mu i treba kada gleda vjeru i naciju.
A vamo priča Tuzla vazda crvena bila.
Tako mu i treba kada gleda vjeru i naciju.
A vamo priča Tuzla vazda crvena bila.
- vjeshalica
#1223 Re: Tzv. "paradžemati" - legla umobolnika
Sreca pa je u Konzumu, da nije u BingLu
-
kakavdanakneiskustvu
-
El_comadante
#1225 Re: Tzv. "paradžemati" - legla umobolnika
Ja koliko znam nisi kafir I neizlazis iz vjere ako se druzis sa nekim ko nije musliman.scarr wrote: ↑29/12/2021 13:23Ne radi se o nama dvojici, nisam se ja zapitao da li se ja trebam druziti s katolikom, zaboli me može bit klingonac ako je dobar insan druzit cu se s njim.vjeshalica wrote: ↑29/12/2021 13:20
Ja sam ti rekla sta mislim pobogu pa procitaj. Mislim da trebas uraditi sta ti mislis da treba odnosno kako ti procjenis. Ako smatras da se sa njim mozes druziti druzi se. Ja ti to ne bi zabranila isto kao sto ti ne bi nametnula da se druzis ako neces. Nije moje misljenje krucijelno u vasim odnosima, jer se taj odnos tice vas dvojice,a ne mene kao trece sa svojim misljenjem.