Cassius Longinus wrote:
A u k, ovo ako je skroz točno je siebano u 3pm.
Što se tiče preglasavanja, tamo gdje je reguliran "etnički princip" 3/3 onda je " u redu" da dva preglasaju jednoga, zar nije tako? Tj ko brani Bošnjacima i Srbima da preglasaju Hrvate ili Boš i Hr da preglasaju Srbe. Tako je i zamišljeno namjerno i baš s tim ciljem, nije li? Pada mi na pamet ustavni sud BiH(za kojeg mi opet nije jasno zašto se ignoriraju njegove presude, tj kako je to točno moguće). Dakle govorimo o mogućnosti a ne o trendu da su Hrvati i Srbi u političkom savezništvu u nekim poljima.
Ne, to je trend. Opet ponavljam, HDZ i SNSD, dvije stožerne stranke srpskog i hrvatskog naroda, već 13 godina su u čvrstoj koaliciji.
Što se tiče Ustavnog suda BiH, u njemu sjede po dva predstavnika svakog naroda, plus troje međunarodnih sudija.
Presude se ne poštuju jer već 20 godina nema nikakvih sankcija za one koji ne poštuju odluke Suda. To, naravno, vodi k tome da i drugi kažu "a zašto bih baš ja poštovao presude kad ih i drugi ignoriraju bez ikakvih sankcija?". Zatvoreni krug.
Cassius Longinus wrote:
Predsjedništvo SFRJ npr je bilo dizajnirano baš s tom svrhom i mehanizmom, problem je nastao kad je Slobo instalirao dva svoja i Momu u CG, Slovenci su se tad praktički prestali pojavljivati tamo, da se Bogić Bogićević nije ispostavio kao superstar vjerojatno bismo ovo ovdje pisali ćirilicom.
Predsjedništvo BiH ima relativno ograničene mogućnosti. Zbig njihove statičke funkcije je u prošlosti više puta predlagano da Predsjedništvo bude zamijenjeno predsjednikom s dva potpredsjednika, obzirom da uglavnom igraju ceremonijalne uloge.
Cassius Longinus wrote:
Ugl, šta više čitam o Bih to mi je manje toga jasno, da budem potpuno iskren. I sve sam skloniji mišljenju da to sve treba ukinuti, da treba ukinuti sve nacionalne stranke i formirati jednu vladu, jednog predsjednika, premijera i ministarski kabinet, ukinuti entitete. A ono gdje se ostavi autonomija bili bi kantoni. Naravno, nemoguće, ali bilo bi praktično. Otprilike.
A čuj. Jedino što je betonirano u BiH je Dejton, sa svim svojim kontradikcijama. Svaki od 10 kantona već sad ima skoro jednake ingerencije poput Republike Srpske, plus Domovi naroda u Parlamentu FBiH i Parlamentarnoj skupštini BiH... Suštinski, svaki narod jeste zaštićen.
Nemoguće je bilo šta promijeniti bez saglasnosti sva tri naroda, tako da... To je što je.