Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Locked
Hajvan

#1201 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hajvan »

Kikibombona wrote:
Hajvan wrote:ako ste vi neki apratcik nase stranke, ja se gorko kajem sto za istu glasah ikad.
Hajde bolan, bice novi izbori, ne pati zbog toga. :D
:lol: :mrgreen:

ako sta ne zahebu, a nadam se da nece, cini mi se da nemam boljeg izbora...
drug_profi

#1202 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by drug_profi »

Nemam ja problema kad se sa nekim ne slazem.
Prije svega znam da ne mogu uvijek biti u pravu.
Mogu imati pogresne informacije, mogu biti subjektivan...

Ali oko ovoga stvarno ne mogu prihvatiti da grijesim. Zakon se mora postovati. Za svakog mora biti isti.
Zivot u gradu ima svoja pravila. Moras ih postovati.
Zivot u kotlini trazi odredjene mjere, Moraju se donijeti.
Ja_Ja

#1203 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Ja_Ja »

Svi bi nesto hami da zabranjuju, da ga u sur dovode, da ga zalupanim nazivaju, a malo ko pise o alternativi koja je ponudjena hami. Ne mozes s prosjecnom platom u fbih da popunis sve rupe,tako da na jednom ili vise mjesta mora da curi.
Styling

#1204 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

Ja_Ja wrote:Svi bi nesto hami da zabranjuju, da ga u sur dovode, da ga zalupanim nazivaju, a malo ko pise o alternativi koja je ponudjena hami. Ne mozes s prosjecnom platom u fbih da popunis sve rupe,tako da na jednom ili vise mjesta mora da curi.
Sa prosjecnom platom u BiH, pa cak i nizom u Tesnju ili Gorazdu mozes sasvim pristojno zivjeti. Tamo nema nezaposlenih. Hamo treba da se prilagodi svojim mogucnostima. Ako ne mozes zivjeti u skladu sa pravilima i zakonima koji vaze za zivot u glavnom gradu ti se preselis u manji grad i sa platom koju imas zivis super.
bunk

#1205 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by bunk »

Hami je potrebno da mu sjasu s grbace opterecenja na placu kakvih nema nigdje.
Pa da mu poslodavac moze isplatiti placu dostojnu covjeka.
Jer mozemo demonizirati poslodavce jer ima stoke jos uvijek koja izrabljuje ljude i zene neljudskim uslovima rada i placom koja nije dovoljna ali toga je sve manje.
Jer koliko god tesko bilo otic preko grane pojavila se alternativa.
A svi poslodavci koji postuju svoje radnike,uplacuju im doprinose i trude se isplatiti koliko toliko normalnu pkacu( pricam iskljucivo o realnom sektoru) su optereceni nevjerovatnim iznosima parafiskalnih nameta koje svaka opcina izmislja za sebe preko suludih opterecenja na placu do toga da se pdv mora platiti bez obzira jel izdata otpremnica naplacena ili ne..
Ambijent za poslovanje realnog sektora je uzasan.
A jedini krivac su prekobrojni uposleni na budzetu.
Ne mislim na policiju,sud,zdravstvi i skolstvo( mada i u skolama direktori kradu nevidjeno) nego na sve ostale.
Vodovod u svakoj opcini ima barem 40% nepotrbnih koji se u kancelarijama naguravaju guzicama a sav posao od njih 5 moze obaviti 18- godisnjak s laptopom.

Isto vazi i za komunalna preduzeca te svaku od opcinskih sluzbi.
A svakom od tih prekobrojnih realni sektor mora zaraditi platu.
Preko ledja Hame .
Nazalost. Jer ovakvu budzetsku potrosnju( plus 170 nivoa vlasti i uposleni u njoj) ne bi mogla financirati Kanada..
Banksy

#1206 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Banksy »

Chmoljo wrote:Koja patetika čovječe.

Il si hamo, il si bradica iz delikatesne. Nema sredine.

Gledam, prestravljeni ljudi Černobilom, radijacijom, zebnja, strah...

Presmiješno, u odnosu na to kolika je spremnost ovdašnjeg čovjeka da zabije glavu u pijesak i paničnom strahu da će se nešto promijeniti.
Chmoljo wrote:Ovdje se zamjenjuju teze. Čak se ide do toga da se ljudi nazivaju rasistima jer su za poštivanje zakona :shock: pretjerujete ba.

Kada se odmaknemo patetike i te neke podjele papak fgr, selo grad, sda sdp, ljevica desnica - opet dođemo do toga da se zakon mora poštovati.

Zašto nije popularno insistirati na primjeni zakona?

Pa onda će se hamo naljutiti, i neće više glasati za takve. Jer hamo ne traži priliku da se stvori povoljna klima da zaradi više para, nego je zadovoljan što gumu može ložiti. To je njemu dosta i ne traži više. To je logika političkih elita.

Sad, ko je hamo? Ako je suditi po onome što prezentujete ovdje - Hamo je očito stanovnik zeničko sarajevske kotline, tuzlanskog bazena, krajine ili ono nešto malo mostara, muslimanskog bekgraunda, neobrazovan, bez volje da išta u životu nauči više od onoga što je naučio do velike mature, u vječnoj potrazi za nejasnim zakonskim odredbama koje može iskorištavati na štetu društva i države. I glasač ZNA NAROD čiji. Ili sličnih.

Ja mislim da je ovo u startu neumjesno. Jer može neko reći da nije tako, ali realno, kada ste ga nazvali hamo, znamo da je ovo približan opis.

Pa da posložimo ovako stvari:

U Sarajevu su se namjestile stvari tako da postoji šansa za nešto novo i drugačije. Od strane vlasti. Kako stvari stoje i ako potraje, to nešto novo bi se moglo i desiti. Možda. Tada će, ako bude tako, loptica biti na "hamama" jer će se vidjeti da li stvarno ljudi žele promjenu na bolje, za napredak, za uvođenje reda, za priliku da se lakše zaradi i plati šta treba, umjesto da se pri kršenju zakona poziva na loše materijalno stanje. I patetiku.

Ja zaista mogu razumjeti ljude koji životare. Vjerujte mi da mogu. I da zbog toga rade neto što se ne bi trebalo. Bojim se samo da se većina nije navikla na takvo ponašanje, da bi i u slučaju boljih mogućnosti ostalo tako.

Ono što ne mogu razumjeti je kako u takvim sredinama na izborima razvaljuju oni koji su doveli do takvog stanja. Ali hajde de, vidjećemo koliko će šestorka glasova dobiti u Ilijašu, Ilidži ili Hadžićima.

A što se tiče konkretno saobraćaja - bitno je poredati prioritete. Prvi i osnovni za rješavanje problema saobraćaja - zagađenja, parkinga, opterećenosti cesta - jeste dobar gradski prevoz.

Poslije toga, dolazi kaznena politika i problem se rješava. Nema rezultata ako ljudima ne ponudiš prihvatljivu alternativu.
:thumbup:

Hrpa šuplje. U sistemu koji je uspostavljen zadnjih 30 godina, Hamo je taj kojem se ide na ruku, to je njegov sistem, za njega kreiran, s hrpom lažnih povlastica i izmišljenih privilegija. Uz nepostojanje pravne džave koja u svakom segmentu ide Hami na ruku. Nije Hamo ovdje donji, već onaj koji bi poštovao zakon, živio po pravilima, koji je svjesno i namjerno i trajno i ciljano eliminiran iz novouspostavljenog Haminog svijeta, kreiranog upravo da repproducira ovakvog Hamu.
Itd.
Kikibombona

#1207 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Kikibombona »

Banksy wrote: :thumbup:

Hrpa šuplje. U sistemu koji je uspostavljen zadnjih 30 godina, Hamo je taj kojem se ide na ruku, to je njegov sistem, za njega kreiran, s hrpom lažnih povlastica i izmišljenih privilegija. Uz nepostojanje pravne džave koja u svakom segmentu ide Hami na ruku. Nije Hamo ovdje donji, već onaj koji bi poštovao zakon, živio po pravilima, koji je svjesno i namjerno i trajno i ciljano eliminiran iz novouspostavljenog Haminog svijeta, kreiranog upravo da repproducira ovakvog Hamu.
Itd.
Kako se njemu ide na ruku i kako je njegov sistem ako Hamo:

1. Radi u realnom sektoru slabo placene fizicke poslove
2. Sa tim primanjima tesko zivotari, narocito ako je podstanar ili ima stambeni kredit, porodicu
3. Svaki novi namet najteze pogadja upravo Hamu jer je siromasan
4. Hamo je toliko siromasan da jedva odrzava auto staro 20-25 godina i grije se na cumur
5. Mora stediti na svemu da djeci kupi mobitel ili patike
6. Svakih 5 godina ode vikend u Neum da se malo smoci

Za Hamu je jedini spas odlazak u Njemacku. Za njega u ovakvoj drzavi nema normalnog zivota.
...

Hamo nije stranacki uhljeb. Za njih je nakaradni sistem napravljen, za poganu tzv. 'elitu'. Hamo vuce kao konj da bi elita zivjela neralno dobro. Pomjesali ste Hamu sa stranackim uhljebima i parazitima.

Mogu samo reci, dabogda se svi potusili u cumuru, bolje nismo zasluzili kada je nasa 'inteligencija' lopovska i nesposobna. Hamo zna iskopati kanal ili okreciti stan, ali usljivi politicar ne zna uraditi svoj dio posla. Samo lozi Hamo, najjeftiniji cumur!!
Porodice Foht

#1208 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Porodice Foht »

Dobar Kiki. Stislo mi se u zelucu zbog Hame. :|
tovarish

#1209 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by tovarish »

Hamo nije uhljeb, jedva sastavlja kraj sa krajem, al i dalje redovno glasa za "našu" SDA koja nas brani od Srba i Hrvata.

Tako da ima i Hamo svoju krivicu.
Banksy

#1210 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Banksy »

Kikibombona wrote:
Banksy wrote:
Nisi unpravu. Polaziš od zacrtanog stava, pa ga puniš poluistinama i populističkim frazama koje apsolutno ne stoje ubrealnosti,
Zahtijeva duži odgovorr, kad stignem, obećavam.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1211 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Chmoljo »

Ja mislim da sada samo Oliver Mlakar zna ko je Hamo.
madner

#1212 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by madner »

Hamo nije cvjecka, ali kakva crna selidba. Platu ima ovdje, kucu takodje. Hamo ide ali razlika u plati mora biti takva da se isplati.

Sto se tice nameta, radna snaga je jeftinija od konkurencije, kao i porezi. Ovaj stranacki potrcko sigurno nije radio u realnom sektoru.
Styling

#1213 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

Meni je zao Hame i njegove situacije, ali to ga ne abolira od odgovornosti da postuje pravila zivota u velikom gradu. Ne treba grad da se prilagodjava Hami nego Hamo gradu. Ponavljam kao papagaj, ako Hamo ne moze sebi da priusti zivot u gradu ne treba u gradu ni da zivi. Nemam saosjecanja prema Hami koji na silu vozi dvicu trulju staru 300 godina iako ne moze sebi da je priusti i kucu na dva sprata, cetiri vode , bez fasade, a da ne govorimo da je kuca napravljena protivzakonito bez dozvole za gradnju, kanalizacije, Itd. Hamu treba dovesti ured i u suru.
bunk

#1214 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by bunk »

Hamo ili Hamin babo su nosili uniformu Armije BiH kad je trebalo.Odbranili grad i Drzavu.
Najbolja generacija ikad u istoriji BiH.
To ih abolira od svega.
Hamo dezerter vozi bmw ili daimlera i predmet je divljenja nazalost.
Hamo ratni profiter isto..
Ali i dezerter i profiter bi sad vozali auta svetosavskom ili beloorlovskom da ne bi Hame sto gume nalozi jer nema za ugalj ili drva...
Valja obje strane novcica pogledat.
Kikibombona

#1215 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Kikibombona »

Ne mogu se osloboditi zluradosti jer sirotinja truje finu gradsku raju. Samo lozite. Uostalom, ako Zenicani, Kakanjci, Tuzlaci i drugi mogu gutati kancerogene cestice dok pune budzetE, mozete i vi u Sarajevu sumpor dioksid. Sve po zaslugama, svima nama. Sve smo ovo itekako zasluzili.

I mozete plakati koliko hocete, nista se nece promijeniti dok ne poraste standard. I ja bih prvi lozio cumur da imam 700km platu. Ne bih imao izbora, suocen sa teskim prezivljavanjem, morao bih naci najjeftiniji nacin za grijanje. Nikome nije drago loziti cumur, svi bi voljeli podesiti regulator na konvektoru i uzivati. Ja imam pet konvektora i fenomenalno rade. Ljepota... al' je racun papren.

Ne zagadjujem ni mrvicu, nemam nikakvo auto, ne lozim nista, ne pusim cigare. Nikoga ne trujem i nista ne prljam, ali za bijedu imamo apsolutno razumjevanje. I ja bih radio isto da sam na njihvom mjestu.
putokaz1

#1216 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by putokaz1 »

Uvjek smo se mi Tuzlaci vama rugali,pa od 9 ančelnika nijedan crveni
ASad se vi nama rugate
:D
Kikibombona

#1217 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Kikibombona »

I veliki broj ovih sto bacaju drvlje i kamenje na sirotinju koja lozi cumur puse cigare u objektima i tako truju i usmrdjuju nepusace. :D

I naravno, voze auta iz kojih izlazi behar. :D

Ma hajte molim vas...
JThomas

#1218 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JThomas »

to za ćumur i konvektor je apsolutno neosnovana generalizacija. prešao bi na plin ali nema para. jašta bi, prosječni stanovnik bosne i hercegovine, hamo, mitar ili anto, urban, poluurban ili ruralan će ekstra prihode najprije usmjeriti u novo auto i mobitel, pa tek onda u bilo šta drugo. i boli ga kurac i za zagađenje i za opšte dobro generalno. u stvarnosti, u nas sa rastom prihoda najčešće raste bahatost i kurcobolja za druge.

koliko je ljudi na plinu po defaultu koji mu je život "dodijelio", a koliko ga je uvelo mahsuz. svijesti nema, svijest je nula. i dvjesta godina biće priča - čukun čukun unuk onih koji su branili. materijalno stanje jeste za neke razlog, ali je za mnoge i alibi...
A_A_AKCIJA

#1219 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by A_A_AKCIJA »

Hamo, heroj a ne zločinac! :bih:

Hamo je prvi uveo plin u Sarajevu, jer je gasifikacija urađena upravo u padinskim dijelovima još prije rata.
Hamo se ne grije na plin, kao i 51% onih koji su prestali da se griju od 2008. Razlog je cijena plina. Prije toga je skrko 1500 za plinski bojler i jedno duplo toliko za radijatore, ali nema para za grijanje.
Nemate pojma koliko je ovakvih slučajeva.

Zakoni su jasni i moraju se poštovati. Ali, mene zanimaju ta famozna pravila ponašanja u gradu. Đe se to ima pročitati? Ko je to pisao, osmislio..? Možda i ja nekad zglajzam, a priznajem nisam štivo držao u rukama, pa ako neko ima... Pliz...

Da budemo pošteni i iskreni, ovo jeste najveći Hamin problem:
...u nas sa rastom prihoda najčešće raste bahatost i kurcobolja za druge.
Ljude zaboli za Hamu, osim kad im kvari pejzaž siluetom truhle višnje G2 na semaforu...
Prezrena mitološka vrsta ljudi, kriva za sve, sa najmanje resursa da išta promijeni.
Od Hame se očekuje sve,
Da za cenera ili manje unosi namještaj
Da pere aute cijeli dan za 5 maraka, konobariše, bere maline...
Uz to i da bude nosilac promjene, protestuje protiv Tegeltije, izađe na Prajd, ne glasa za SDA, grije na toplinske pumpe, ide u večernju školu, reciklira plastiku, i živi van grada jer se ne uklapa.

Sve ostalo je šuplja.

Average Joe, ili naš Hamo je kičma svake ekonomije. Od toga profila ljudi ovisi toliko stvari da se ne mogu nabrojati. Daj Hami bolje uslove i sve će biti OK.

Da dokažem poentu. Koliko vas uzima fiskalni račun od Hame kada dođe da vam okreći stan? Platite li mu za ruke i za doprinose da uplati? Teta koja vam čuva djecu ili čisti stan, jel tih par stoja dobije na ruke, ili imate sklopljen ugovor o djelu sa istom? Platite li svoj dio Poreznoj upravi? Jel mislite da je normalno platiti nekoga 400KM a da od toga ona sebi plati zdravstveno, PiO i grijanje na plin? Jel joj zaprijetite da je muž ne dovozi golfom dvicom da se djeca ne zakašlju, pa joj platite GRASov kupon da može doći?

Hoćete li sutra svojevoljno uzeti skupljeg molera 60%, ali koji sve plaća državi, ili mislite da mu je dosta 1000KM bruto mjesečno, pa nek se snalazi, ali nipošto da loži čumur. Kad ga mahnete, pa skrhate to vaše ne G2 auto, vi pravo u ovlašteni servis, ili za 3 puta manje kod nekog autolimara u Buća Potoku? Vodoinstalatera, automehaničara, frizera, bilo kojeg majstora...? Hamu?

Za sve navedene radnje ste dužni platiti porez, a ja ga ne znam da plaća. Tu se može šverati pored zakona? Vi, obrazovani, dobro plaćeni, progresivni, urbani, a ne iz favela, varate državu i ne poštujete zakone, a hoćete da ih poštuje neko u duplo goroj situaciji od vas!

Tačno zamišljam scenu, proljeće, žena zovnula molera, Hamu. On dao predračun od 500 KM, ali naš pravdoljubivi borac za pravnu državu kaže: ne ne, ja poštujem zakone, bio je Mirso jučer i ponudio da okreći za 800! On plaća doprinose, i legalan je, njega ćemo, draga, da kreči! Šta je 300 KM naspram osjećaja pravde koji me ozari kada poštujem zakone, a ne ko tamo neki, Hamo, tobejarabi, anarhista i čumuroložac sa Briješće brda! Ko će graditi ovu državu, ako nećemo mi, srećo? Hahahahaahhaahhahahahahaahha

Kada budete spremni plaćati skuplje, da biste imali uređenu državu, i Hamo će se dovesti u red, jer će imati od čega. Oh, wait, pola bi vas postalo Hamo, da to sve mora plaćati kako spada i po zakonu :D . Naravno, u tom zecu leži grm :-D

Zato, udri Hamu, da ne bi postao Hamo. Da se ne pravimo ludi.
bingov buraz

#1220 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by bingov buraz »

Odličan post.
drug_profi

#1221 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by drug_profi »

Ludilo.
Sve je jasno.
Ako se ko jos pita zasto.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1222 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Chmoljo »

još jedan krug patetike uz standardni uzvik pri redovnoj policijskoj kontroli: a što mene kažnjavaš a ne njega?!
to za ćumur i konvektor je apsolutno neosnovana generalizacija. prešao bi na plin ali nema para. jašta bi, prosječni stanovnik bosne i hercegovine, hamo, mitar ili anto, urban, poluurban ili ruralan će ekstra prihode najprije usmjeriti u novo auto i mobitel, pa tek onda u bilo šta drugo. i boli ga kurac i za zagađenje i za opšte dobro generalno. u stvarnosti, u nas sa rastom prihoda najčešće raste bahatost i kurcobolja za druge.
ovo.
славянин

#1223 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by славянин »

Ima i faktor koji i one sto su spremni platiti vise jer postuju zakon - brzo usmjeri u suprotno.Taj faktor je korumpiranost drzavnog aparata - tako da imas i dosta ljudi koji bi mozda i platili vise - ali kome ce to platiti ? Onim sto dijele mezu pa se izdaju mos misliti ;-) U uredjenijim drzavama svaka druga je "ja placam porez i ocu da ovo popravite" kod nas "ja placam porez da moze raditi 80k ljudi u javnim preduzecima i da se tale za radna mjesta,tendere i slicno"
hizo ramidovic

#1224 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by hizo ramidovic »

I tako, dok se pljuje i urinira po hami i njegovom g2, meho se poslije posla zavalio u koznu fotelju, gleda zg i boli ga prangija za hamu, g2, cumur i slicne gluposti...
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#1225 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by izvrsni direktor »

bunk wrote:Hami je potrebno da mu sjasu s grbace opterecenja na placu kakvih nema nigdje.
Pa da mu poslodavac moze isplatiti placu dostojnu covjeka.
Jer mozemo demonizirati poslodavce jer ima stoke jos uvijek koja izrabljuje ljude i zene neljudskim uslovima rada i placom koja nije dovoljna ali toga je sve manje.
Jer koliko god tesko bilo otic preko grane pojavila se alternativa.
A svi poslodavci koji postuju svoje radnike,uplacuju im doprinose i trude se isplatiti koliko toliko normalnu pkacu( pricam iskljucivo o realnom sektoru) su optereceni nevjerovatnim iznosima parafiskalnih nameta koje svaka opcina izmislja za sebe preko suludih opterecenja na placu do toga da se pdv mora platiti bez obzira jel izdata otpremnica naplacena ili ne..
Ambijent za poslovanje realnog sektora je uzasan.
A jedini krivac su prekobrojni uposleni na budzetu.
Ne mislim na policiju,sud,zdravstvi i skolstvo( mada i u skolama direktori kradu nevidjeno) nego na sve ostale.
Vodovod u svakoj opcini ima barem 40% nepotrbnih koji se u kancelarijama naguravaju guzicama a sav posao od njih 5 moze obaviti 18- godisnjak s laptopom.

Isto vazi i za komunalna preduzeca te svaku od opcinskih sluzbi.
A svakom od tih prekobrojnih realni sektor mora zaraditi platu.
Preko ledja Hame .
Nazalost. Jer ovakvu budzetsku potrosnju( plus 170 nivoa vlasti i uposleni u njoj) ne bi mogla financirati Kanada..
Patetnicno je kad sda-ovac kritikuje sistem. Jednostavni ne ide.
Gdje si ti vidio da radnik vw kritikuje golfa, da radnik nutele kaze da nutela ne valja? Nema smisla..
Locked