piupiu wrote:
E, nećemo tako, Dino. Da li su žene prije toga imale izbor? Ima i izbor prije izbora, oprosti. Ja ti govorim da su mi se pranana i nana borile da se feredže i zarovi skidaju, a ti ništa. Ne želiš čuti, ne svidja ti se ideja da se je tako nešto moglo ženama pasti na pamet, je l' da? Ti ne praviš razliku izmedju žena iz viših slojeva društva i iz gradova i izmedju, recimo, seoske žene, koja se nije ni pokrivala jer joj je to otežavalo rad. Pošto imamo etnografske studije, onda i to znamo. Dakle, prvo to.
Drugo, i u gradovima je bilo žena koje nisu bile iz imućnih porodica i morale su raditi, posebno u periodu Prvog svjetskog rata, kad su muškarci mobilisani. Medju takvima je bila i moja pranana, koja je bila medju ženama koje su borile za ženska prava, radila je u ćilimari i samim tim bila u drugačijoj poziciji od žene koju je babo držao zaključanu u avliji. One su se borile za svoja prava, a takva su uključivala ne samo uska radnička prava, nego i šire društvene ideje.
Treće, zar skidanje feredže nije počelo još sa Austro-Ugarskom? Zar rasprava o skidanju feredža i obrazovanju žena počela prije 2. svj rata sa uvodjenjem pučkih škola? Zar ta debata nije bila poprilično vatrena medju muslimanskim intelektualcima i vjeroučiteljima - muškarcima? Zar reis Čaušević nije držao da se žene mogu otkriti i prije komunista? Zar u AFŽ-u nije bilo žena? Zar misliš da se žene ne ugledaju jedna na drugu, da mladje žene nisu i same često htjele da se skinu? Imam sliku svoje nane iz 1946., kao 17-ogodišnjakinje, otkrivene, kosa joj do ispod pojasa seže. Zakon je donesen tek 1950.. Ali nećeš ti da čuješ da i žena ima volju, džaba je. Rekoh ti ja, nije istorija ni samo muška, ni samo vjerska, ni samo nacionalna.
Meni je veci fenomen, definitivno za socioloskog istrazivanja, spremnost na poslusnost doklegod postoji percepcija jednakosti izazvana opstim drustvenim dresiranjem (obdaniste, skola, vojska, fakultet, radno mjesto, itd.) te obezbjedjenjem osnovnih potreba za fizicko odrzavanje zivota.
Za to ti ne treba istraživanje, samo dvije riječi - feudalizam i zadruga (zadruga kao organizacija porodice).
Ali, takodje sam za detaljno istrazivanje efekata kolektivizacije i posljedica po selo, demografiju, porodicu, ... Ima tu jos interesantnih eksperimenata ciji efekti nikada nisu ni povrsinski prepoznati.
Kakve veze to ima sa ženama i feredžom? Mene više zanima uticaj muškarca na položaj žene, sorry.