Položaj žene u islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

da li islamske šerijatske propise prema ženama, treba potpuno izbaciti iz naše tradicije?

da
72
55%
ne
59
45%

Total votes: 131

Gojeni H

#1201 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Gojeni H »

wewa wrote:
halali, zenska zaboravnost i to :evil:
Hej, al' de da ti ovo ispricam.

Kaze dosao neki novinar iz komunistickog svijeta Kisindzeru. I poce on:

"Znate, kod nas u socijalizmu zene su ravnopravne sa muskarcima, neke su vec I predsjednici ili premijeri. Morate priznati da Sjedinjene drzave daleko zaostaju za Istokom. Kada cete vi konacno imati zenu za predjsednika."

Kaze Kisindzer:

"Znate, zene u velikoj mjeri doprinose americkom drustvu, ali po pitanju tako odgovornog mjesta kao sto je predsjednicko, mi smo veoma oprezni.
Znate, zena je veoma emotivno bice ... I kada se naljuti, kada bi zemaljska kugla visila o koncu, ona bi u napadu bijesa taj konac presjekla I nakon sto bi shvatila sta je uradila, rekla: "sta uradih!" :D

*ovo malo sovinisticki, da probijemo led. :D
arzuhal

#1202 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

Gojeni H wrote:
wewa wrote:

"Znate, kod nas u socijalizmu zene su ravnopravne sa muskarcima, neke su vec I predsjednici ili premijeri. Morate priznati da Sjedinjene drzave daleko zaostaju za Istokom. Kada cete vi konacno imati zenu za predjsednika."

Kaze Kisindzer:

"Znate, zene u velikoj mjeri doprinose americkom drustvu, ali po pitanju tako odgovornog mjesta kao sto je predsjednicko, mi smo veoma oprezni.
Znate, zena je veoma emotivno bice ... I kada se naljuti, kada bi zemaljska kugla visila o koncu, ona bi u napadu bijesa taj konac presjekla I nakon sto bi shvatila sta je uradila, rekla: "sta uradih!" :D

Pa jes, kada pogledam Trumpa i Merkel, naprimjer, tačno to vidim: staloženog i promišljenog državnika-muškarca i plahu ženu razvaljenu od klimaksa...
Gojeni H

#1203 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Gojeni H »

wewa wrote:
sekerbay wrote:... Pa, imaju hidžabe da ne bi bile uznemiravane.
ovoliko od komentara na boldirano
Ja malo prije pisao o tome. U Saudiji se zena sa hidzabom moze lako iznenaditi ... moze biti vidjena kao "laka" zena.
Gojeni H

#1204 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Gojeni H »

arzuhal wrote: Pa jes, kada pogledam Trumpa i Merkel, naprimjer, tačno to vidim: staloženog i promišljenog državnika-muškarca i plahu ženu razvaljenu od klimaksa...
Kapacitet je tu negdje. :D
wewa

#1205 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by wewa »

arzuhal wrote:
Gojeni H wrote:
wewa wrote:

Kaze Kisindzer:

Pa jes, kada pogledam Trumpa i Merkel, naprimjer, tačno to vidim: staloženog i promišljenog državnika-muškarca i plahu ženu razvaljenu od klimaksa...
ima samo 1 tema kod koje se uzdam u mizoginiju, a to je sudbina Sultanije kao kandidatkinje za clanicu predsjednistva.
inace jok.
sekerbay

#1206 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by sekerbay »

arzuhal wrote:Merkel
Hoćeš da kažeš da merkel vlada u njemačkoj :shock:
o tempora o mores :-D
harač

#1207 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by harač »

arzuhal wrote:
Bloo wrote:
arzuhal wrote:Da nema žena ja bih život proživio i smrt dočekao u stanju krajnje i premanentne uznemirenosti...A ko bi to sebi poželio? Osim harača možda...
A ti si jedan, koliko primjetih, veoma smiren i staložen čovjek, da ne kažem...neuznemiren?
:mrgreen:
:lol:

Samo ću reći ovo: ha-ha. Eto, otpovrnuh.
trazio meme za heideggera, nasao kierkegaarda, izvornog vjerskog hipstera

Image
Bloo
Globalna šefica

#1208 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

Ni kod susjeda nije bolje sa stanjem zena. Ah, gdje nestade progresivni katolicizam..
http://www.index.hr/mobile/clanak.aspx? ... id=1028699
wewa

#1209 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by wewa »

Bloo wrote:Ni kod susjeda nije bolje sa stanjem zena. Ah, gdje nestade progresivni katolicizam..
ne, ako je moguce, gore je. zabrana abortusa visi u zraku.
Bloo
Globalna šefica

#1210 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

harač wrote: trazio meme za heideggera, nasao kierkegaarda, izvornog vjerskog hipstera

Image
Od svega toga, ja imam samo anxiety :|
Bloo
Globalna šefica

#1211 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

wewa wrote:
Bloo wrote:Ni kod susjeda nije bolje sa stanjem zena. Ah, gdje nestade progresivni katolicizam..
Kod nas ti ne brane zakonski, ali postoje perfidniji nacini. Uvjeri te da abortus nije potreban, iako je zena koja nije znala da je trudna, prode kemoterapiju i operaciju pod totalnom anestezijom.
Na.to sve, kada insistiras na abortusu i totalnoj, lijecnik ti kaze da moze samo lokalna. Pa opet vadi nalaze i cuda.
wewa

#1212 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by wewa »

Bloo wrote:
wewa wrote:
Kod nas ti ne brane zakonski, ali postoje perfidniji nacini. Uvjeri te da abortus nije potreban, iako je zena koja nije znala da je trudna, prode kemoterapiju i operaciju pod totalnom anestezijom.
Na.to sve, kada insistiras na abortusu i totalnoj, lijecnik ti kaze da moze samo lokalna. Pa opet vadi nalaze i cuda.
ih, o ginekologiji u nas i tretmanu zena ispod svakog civilizacijskog minimuma mogla bih do sabaha...
Bloo
Globalna šefica

#1213 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

wewa wrote: ih, o ginekologiji u nas i tretmanu zena ispod svakog civilizacijskog minimuma mogla bih do sabaha...
Moja bolna tačka.
Manjak edukacije i tradicionalna sredina su ubitačan combo po žensko reproduktivno zdravlje.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1214 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Nurudin »

Još gubite , ali evo haman pa vas pola želi šerijatske propise u BiH.
Što bi rek'o onaj zmaj kad je jedno jutro izašao iz pećine, koja se nalazi iza sedam mora, sedam gora ..." a u p.m đe ja ovo živim?!"
Bloo
Globalna šefica

#1215 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

Nurudin wrote:Još gubite , ali evo haman pa vas pola želi šerijatske propise u BiH.
Što bi rek'o onaj zmaj kad je jedno jutro izašao iz pećine, koja se nalazi iza sedam mora, sedam gora ..." a u p.m đe ja ovo živim?!"
Ne razumijem te na šta/koga se referiraš.
Ko gubi?
Polovica od čega/koga? Forumskog življa?
Koje šerijatske propise?
harač

#1216 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by harač »

Bloo wrote: Od svega toga, ja imam samo anxiety :|
vidim potencijal za sith-a
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1217 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Nurudin »

Bloo wrote:
Nurudin wrote:Još gubite , ali evo haman pa vas pola želi šerijatske propise u BiH.
Ko gubi?
Koje šerijatske propise?
ćjooj ...jesi dobro ti ? :D

*na rezultate glasanja moja ti
Bloo
Globalna šefica

#1218 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

Nurudin wrote:
Bloo wrote:
Ko gubi?
Koje šerijatske propise?
ćjooj ...jesi dobro ti ? :D

*na rezultate glasanja moja ti
Ah, ta tvoja mala anketica gore koju uspješno ignorišem.

Samo ti. :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#1219 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

harač wrote:
Bloo wrote: Od svega toga, ja imam samo anxiety :|
vidim potencijal za sith-a
:mrgreen:

Thank you Master
Connaisseur Karlin

#1220 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Connaisseur Karlin »

Gojeni H wrote:
piupiu wrote:
Ništa meni na Balkanu nije zanimljivije nego naše crno-bijele muške istorije. To što je neko jednog dana rekao 'skidaj' ne znači da to žene nisu htjele i da to nijednoj ženi samoj ne bi i nije palo na pamet. Moje su se pranana i nana, iskrene vjernice, borile da se to skine. Ne u Savezu Komunista, nego kao obične sarajevske žene. Da mi je naći jednog muškarca, jednu ženu, bilo koga, istoričara, sociologa, nekoga, da malo počne razbijati te mitomanske, nacionalne, muške istorije gdje je skidanje feredže 'komunistička prisila nad bošnjačkim narodom' samo zato što se fino uklapa u tekuću mitologiju. :)
Ne odvlaci paznju citalaca. Dilema je da je nema. Da li su zene imale izbor? - Nisu. Sva prica se tu zavrsava.

Meni je veci fenomen, definitivno za socioloskog istrazivanja, spremnost na poslusnost doklegod postoji percepcija jednakosti izazvana opstim drustvenim dresiranjem (obdaniste, skola, vojska, fakultet, radno mjesto, itd.) te obezbjedjenjem osnovnih potreba za fizicko odrzavanje zivota.

Ali, takodje sam za detaljno istrazivanje efekata kolektivizacije i posljedica po selo, demografiju, porodicu, ... Ima tu jos interesantnih eksperimenata ciji efekti nikada nisu ni povrsinski prepoznati.
spremonost za polsusnost , pises kao da je istinski dobrovoljna :shock: :D :lol:
Connaisseur Karlin

#1221 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Gojeni H wrote:
piupiu wrote: E, nećemo tako, Dino. Da li su žene prije toga imale izbor? Ima i izbor prije izbora, oprosti. Ja ti govorim da su mi se pranana i nana borile da se feredže i zarovi skidaju, a ti ništa. Ne želiš čuti, ne svidja ti se ideja da se je tako nešto moglo ženama pasti na pamet, je l' da? Ti ne praviš razliku izmedju žena iz viših slojeva društva i iz gradova i izmedju, recimo, seoske žene, koja se nije ni pokrivala jer joj je to otežavalo rad. Pošto imamo etnografske studije, onda i to znamo. Dakle, prvo to.

Drugo, i u gradovima je bilo žena koje nisu bile iz imućnih porodica i morale su raditi, posebno u periodu Prvog svjetskog rata, kad su muškarci mobilisani. Medju takvima je bila i moja pranana, koja je bila medju ženama koje su borile za ženska prava, radila je u ćilimari i samim tim bila u drugačijoj poziciji od žene koju je babo držao zaključanu u avliji. One su se borile za svoja prava, a takva su uključivala ne samo uska radnička prava, nego i šire društvene ideje.

Treće, zar skidanje feredže nije počelo još sa Austro-Ugarskom? Zar rasprava o skidanju feredža i obrazovanju žena počela prije 2. svj rata sa uvodjenjem pučkih škola? Zar ta debata nije bila poprilično vatrena medju muslimanskim intelektualcima i vjeroučiteljima - muškarcima? Zar reis Čaušević nije držao da se žene mogu otkriti i prije komunista? Zar u AFŽ-u nije bilo žena? Zar misliš da se žene ne ugledaju jedna na drugu, da mladje žene nisu i same često htjele da se skinu? Imam sliku svoje nane iz 1946., kao 17-ogodišnjakinje, otkrivene, kosa joj do ispod pojasa seže. Zakon je donesen tek 1950.. Ali nećeš ti da čuješ da i žena ima volju, džaba je. Rekoh ti ja, nije istorija ni samo muška, ni samo vjerska, ni samo nacionalna.
Meni je veci fenomen, definitivno za socioloskog istrazivanja, spremnost na poslusnost doklegod postoji percepcija jednakosti izazvana opstim drustvenim dresiranjem (obdaniste, skola, vojska, fakultet, radno mjesto, itd.) te obezbjedjenjem osnovnih potreba za fizicko odrzavanje zivota.
Za to ti ne treba istraživanje, samo dvije riječi - feudalizam i zadruga (zadruga kao organizacija porodice).
Ali, takodje sam za detaljno istrazivanje efekata kolektivizacije i posljedica po selo, demografiju, porodicu, ... Ima tu jos interesantnih eksperimenata ciji efekti nikada nisu ni povrsinski prepoznati.
Kakve veze to ima sa ženama i feredžom? Mene više zanima uticaj muškarca na položaj žene, sorry.
:shock:
Ko je tebe nasekir'o? :D

Da li su zene prije toga imale izbora? Dobro pitanje. Vjerovatno nisu. Ustaljene drustvene norme, ali razlike vjerovatno u nijansama. Nikada medjutim necemo saznati koliko je zena osim tvoje nene I pranene bilo protiv nosenja zara.
Kod komunisticke prisile, znamo da je bio veliki broj zena protiv toga.

Ustvari, sva ta prica je sasvim nebitna, bitan je faktor drzave I njenog uzimanja za pravo da namece gradjanima pravila ponasanja u domenu koji bi trebao biti iskljucivo privatni, licni, kakogod. Ti si zadovoljna sto je drzava upotrijebila sredstvo prisile da onemoguci ljudima da se oblace kako hoce, bez udara na minimum drustvene norme ... ti, obrazovana, inteligentna, tolerantna I zena prilicno sirokih pogleda na zivot.

Vidis, to je meni fenomen.

Pokusavam da razumijem. Dosta citam o ruskoj historiji u zadnje vrijeme. Pronalazim bolne, nevjerovatne slicnosti ...
piupiu :thumbup:

Gojeni H. , dzaba ti toliko citanje knjiga, nisu ti nikad ni otovrile intelektulane horizonte :)
Connaisseur Karlin

#1222 Re: da li je žena u islamu ponižena?

wewa wrote:
Bloo wrote: Upravo čitam trenutnu dramu oko Gorana Samardžića da jednoj blogerici Citiram: izmuze - sperme u fildzan ako joj zatreba za pravljenje djeteta.
I njegovu reakciju nakon što je sve izašlo u javnost.
I tvoj članak i ovo dolje što sam postala (objava jedne poznanice) ima jedan te isti korijen. Odnos društva (duboko patrijahalnog u našem slušaju, te samih muškaraca i žena) prema ženama. Uhvaćeni smo u ponavljajući šablon, ovakvo društvo i mi sami odgajamo nove generacije koje su nesvjesne svoje mizoginije.
Evo zašto je to moguće. Zato što smo svi/e mi na određeni način omogućili i omogućile ovakvu situaciju. Govoreći danas o #meetoo pokretu u svijetu, a pogotovo na Islandu (gdje je, usput budi rečeno, objavljeno oko 600 novinarskih priča o slučajevima seksualnog nasilja i uznemiravanja, dok u BiH, koliko ja znam, nije objavljena nijedna), Cynthia Enloe je govorila o tome kako je za analizu razloga zašto se seksualno nasilje dešava potrebno promišljati o vezama između različitih seksisičkih i mizoginih praksi koje cvjetaju, jer su one nerazdvojive u patrijarhatu. Evo šta Cynthia kaže: "Nakon #metoo pokreta, glavna reakcija je bila da treba 'napraviti razliku' – nemojmo kažnjavati na isti način čovjeka koji ispriča seksističku šalu i čovjeka koji nekoga seksualno uznemirava ili čovjeka koji je nekoga silovao. Održivi patrijarhat kreira mreža fenomena, a osobe koje podržavaju ovaj sistem nisu počinioci, nego omogućivači, muškarci i žene koji će reći 'ma on je samo muškarac'." U ovome je sadržano sve što želim reći. Mi smo sve ovo dozvolili i dozvolile. Mi smo ti/e koji će braniti osobu koja je mizogina ili je seksista, mi smo ti/e koji će okrenuti glavu, mi smo ti/e koji ćemo se nasmijati na seksističku šalu, mi smo ti/e koji/e pristajemo na patrijarhat i na seksualno zlostavljanje i uznemiravanje svaki put kada neko poput Gorana Samardžića napiše nešto slično nekome u inbox, kada neko to objavi, i kada sistematski branimo tu osobu, pravdajući seksizam i mizoginiju društvenim statusom te osobe, i skoro pa vješajući joj medalju oko vrata kojom je se čisti od svake odgovornosti za sranje koje je izgovorila/napravila.

Ja ne želim više biti dijelom kulture omogućivanja seksualnog nasilja i uznemiravanja. Sljedeći put kad mi se desi seksualno nasilje i/ili uznemiravanje, ja ću o njemu javno govoriti. Onda će horda ljudi željeti iskoristiti svoje demokratsko pravo slobodnog govora da mi kaže da sam agresivna nedojebana feministkinja, i da pretjerujem, a neće mi reći da je seksualno nasilje i/ili uznemiravanje pogrešno, neće mi reći da je dobro što govorim javno o tome, neće mi reći da je korisno promišljati opresivne prakse koje žene dehumaniziraju tako što im se nudi sperma, piće u kafani, najbolji seks ikad, posao, ____ (ubaciti po želji). Čime je svaka od nas dužna bilo kojem muškarcu za bilo šta? Zašto smo dužne pravdati seksizam? Zato što su oni u suštini - a ovo mi je omiljena sintagma na svijetu - "dobre osobe"?

Sljedeći put kad neko ispriča seksističku šalu, neću se iznervirati i početi objašnjavati zašto je to pogrešno, nego ću tražiti od te osobe da mi objasni zašto je to smiješno. Ako može da mi objasni. A neće moći. Kao što kaže Cynthia Enloe: "Odlučiti da se ne smiješ seksističkoj šali je politički čin."
eh, da.
tesko je pomiriti se s cinjenicom da je seksizam, patrijarhat i mizoginija, kao savrseni buljabez, kod nas do te mjere odomacen da se ni ne primijeti - odnosno, da se svaka reakcija i rijec protiv ovih pojava, pa i pokretackih mehanizama naseg drustva ismijava i odbacuje kao tipicno ponasanje 'agresivnih nedojebanih feministkinja' ili jos rjedjih primjeraka 'papucara'.
ali nije da imam(o) nekog izbora osim nastaviti progovarati i nastojati uticati na mikrokosmos barem. pocevsi eto od toga da sin i kcerka imaju isti izlaz i iste kucne duznosti i prava.
gospodicne :thumbup: :thumbup:
Connaisseur Karlin

#1223 Re: da li je žena u islamu ponižena?

u HR su podjeljeni, sukob sa KC je on the grand level :)
triconja

#1224 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by triconja »

Sace 50 stranica, e na kakve vi gluposti trosite slova, a sve 4 jedna te ista forumasa :izet: :lol: :lol: :lol:
MarlboroGold

#1225 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by MarlboroGold »

triconja wrote:Sace 50 stranica, e na kakve vi gluposti trosite slova, a sve 4 jedna te ista forumasa :izet: :lol: :lol: :lol:
Nastavi od pedesete :D
Post Reply