Ateizam vs. Religija
- Idemedosumom
-
Hakiz
#1202 Re: Ateizam vs. Religija
Očenaš:Dozer wrote:Ja mislim da je danas, u 21. vijeku, sasvim jasno da su religije, a s njima i pripadajuce knjige, sto naravno ukljucuje i boga, najklasicnija moguca ljudska izmisljotina bazirana na nekadasnjim ljudskim ogranicenjima i nemogucnostima da objasne sve oko sebe.
Bilo je pitanje kako bi bog izgledao po nama, ateistima... Hajde da zanemarimo totalni besmisao ovog pitanja koje se upucuje - ateistima, ali pokusacu dati odgovor.
Ako bih se vodio svim ovim sto religijske knjige i vjernici tvrde za boga, ali i sve ostalo, pogotovo ono "da je sve od boga", pa onda sve to ubacio u kontekst istorijskih i trenutnih cinjenica, jedini logican zakljucak o tome sta je i kakav je bog jeste da se raid o totalnom kretenu.
Jedno takvo savrsenstvo da stvori jedno ovakvo nesavrsenstvo kakvo je covjek, to moze samo debil.
Da ne pricamo o svakom mogucem zlu koje je to "stvaranje" u proteklih 2-3.000 godina prouzrocilo upravo toj tvorevini, tj. ljudima, a uzrokuje ga i dan-danas...
Eto, to je taj "super bog iz druge galaksije"... Po meni
Imam i ja jedno pitanje za teiste - zasto se ljudi bogu mole cesto gledajuci prema nebu?
Da li to znaci:
a) da je bog negdje u svemiru?
b) da je nekada davno nesto sto su ljudi smatrali bozanstvom sletilo s neba?
Oče naš, koji jesi na nebesima, sveti se ime tvoje, dođi kraljevstvo tvoje, budi volja tvoja, kako na nebu tako i na zemlji. Kruh naš svagdanji daj nam danas, i otpusti nama duge naše, kako i mi otpuštamo dužnicima našim, i ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od zla. Amen.
To "...koji jesi na nebesima..." vjerovatno je razlog.
Last edited by Hakiz on 06/04/2018 23:16, edited 1 time in total.
- ExNihilo
#1203 Re: Ateizam vs. Religija
Dozer wrote: Imam i ja jedno pitanje za teiste - zasto se ljudi bogu mole cesto gledajuci prema nebu?
Da li to znaci:
a) da je bog negdje u svemiru?
b) da je nekada davno nesto sto su ljudi smatrali bozanstvom sletilo s neba?

top kek
-
Hakiz
#1204 Re: Ateizam vs. Religija
Nego, kada smo već kod hrišćana, pitanjce:
Boga niko nije stvorio, oduvijek je, je li tako?
Kako onda u Zdravomariji:
Zdravo, Marijo, milosti puna, Gospodin s Tobom. Blagoslovljena Ti među ženama i blagoslovljen Plod utrobe Tvoje, Isus. Sveta Marijo, Majko Božja, moli za nas grešnike sada i na času smrti naše. Amen.
može pisati "...Sveta Marijo Majko božija..."
Zdravo, Marijo, milosti puna, Gospodin s Tobom. Blagoslovljena Ti među ženama i blagoslovljen Plod utrobe Tvoje, Isus. Sveta Marijo, Majko Božja, moli za nas grešnike sada i na času smrti naše. Amen.
- ExNihilo
#1205 Re: Ateizam vs. Religija
Pa odnosi se na Đisusa, jbt. 
-
Hakiz
#1206 Re: Ateizam vs. Religija
Ali, on je nedjeljiv dio svetog trojstva koje je božje jedno. Dakle sin je otac i otac je sin, oba su bog. I na kraju, lijepo piše: majko božija.ExNihilo wrote:Pa odnosi se na Đisusa, jbt.
- ExNihilo
#1207 Re: Ateizam vs. Religija
Odnosi se na Isusa.
- Bloo
- Globalna šefica
#1208 Re: Ateizam vs. Religija
Ne zaboravi duha svetoga.Hakiz wrote:Ali, on je nedjeljiv dio svetog trojstva koje je božje jedno. Dakle sin je otac i otac je sin, oba su bog. I na kraju, lijepo piše: majko božija.ExNihilo wrote:Pa odnosi se na Đisusa, jbt.
Marija je tu samo vessel.
- Connaisseur Karlin
#1209 Re: Ateizam vs. Religija
napisano u NZHakiz wrote:Nego, kada smo već kod hrišćana, pitanjce:
Evanđelje po Luki, religijska je knjiga, dio Novoga Zavjeta. Kratica je (Lk). Napisao ga je sv. Luka. Najvjerojatnije je drugo po redu pisanja.
Napisao ga je sv. Luka, obraćenik iz poganske grčke obitelji, liječnik po zanimanju i dugogodišnji suradnik apostola Pavla, u Antiohiji Sirijskoj oko 75.- 80. g. Lukino je Evanđelje u prvom redu bilo namijenjeno kršćanskim zajednicama, koje su se sastojale od obraćenika s poganske vjere (dakle oni, koji nisu pripadali židovskoj vjeri.) Tako je sastavio Evanđelje, da njegovi čitatelji mogu u Isusu prepoznati Boga
- arzuhal
#1210 Re: Ateizam vs. Religija
Jedan od najmarljivijih učenika čika Googleta, naša Karlin...
21. stoljeće

- Connaisseur Karlin
#1211 Re: Ateizam vs. Religija
treba znati sto ukucati u Googlearzuhal wrote:Jedan od najmarljivijih učenika čika Googleta, naša Karlin...21. stoljeće
![]()
- HardcoreMX
#1212 Re: Ateizam vs. Religija
....
Last edited by HardcoreMX on 07/04/2018 00:22, edited 1 time in total.
- arzuhal
#1213 Re: Ateizam vs. Religija
Ja te i ohrabrujem na što više c/p-a, a manje svojim riječima, tad najlakše skontam o čemu je riječConnaisseur Karlin wrote:treba znati sto ukucati u Googlearzuhal wrote:Jedan od najmarljivijih učenika čika Googleta, naša Karlin...21. stoljeće
![]()
lakse c/p od obajasnajvanja
- Connaisseur Karlin
#1214 Re: Ateizam vs. Religija
skorpijetino jednaarzuhal wrote:Ja te i ohrabrujem na što više c/p-a, a manje svojim riječima, tad najlakše skontam o čemu je riječConnaisseur Karlin wrote:treba znati sto ukucati u Googlearzuhal wrote:Jedan od najmarljivijih učenika čika Googleta, naša Karlin...21. stoljeće
![]()
lakse c/p od obajasnajvanja
- Bloo
- Globalna šefica
#1215 Re: Ateizam vs. Religija
Nemojte samo opet atributalno početi 
- arzuhal
#1216 Re: Ateizam vs. Religija
Ja se čvrsto držim priloga samo, ništa pridjevi...Bloo wrote:Nemojte samo opet atributalno početi
- Connaisseur Karlin
#1217 Re: Ateizam vs. Religija
to je moguce ako se aroznja bude fino ponasaoBloo wrote:Nemojte samo opet atributalno početi
- MarlboroGold
#1218 Re: Ateizam vs. Religija
Prvo Smrčak pa 100 praznih mjesta, pa onda možda Karlin...arzuhal wrote:Jedan od najmarljivijih učenika čika Googleta, naša Karlin...21. stoljeće
![]()
-
sekerbay
#1219 Re: Ateizam vs. Religija
Ma nema ni po hadisu. Tačnije, ima po hadisima, ali onim koji su odgovarali vlastodršcima. Naravno, često slabim, izmišljenim, kao i pogrešnim prevodima kur'ana.Idemedosumom wrote:JVC wrote:Idemedosumom wrote: Pravnih škola u islamu ima i više nego 4. Ali niti jedna država nema sistem uređen po Kur'anu.
Naša religija je oteta! Čim prije to shvatimo, tim prije ćemo urediti naš mikrokosmos.
Zavladalo je neznanje. U vjeru pozivaju ljudi za koje je poslanik rekao da ih se boji više nego dedžala. To je bio njegov strah za umet.
Pričaš sa čovjekom koji slovi za hadiskog stručnjaka i shvatiš koliko ustvari ne zna.
Dođeš do zaključka da je jadnik samo izdanak neke škole koja je eto dominantna.
Umjesto da ga uče pravom znanju, oni ga nauče da zastupa njihovo mišljenje.
Ps.
Vidi dozera, propo mu plan za stranku pa se vratio da palamudi tam gdje je najtanji
-
sekerbay
#1220 Re: Ateizam vs. Religija
I da, kad ponudiš rješenje tj ponudiš dva dženeta, dunjalucki i ahiretski, a to je ono što sam kur'an nudi, primjećuješ da okreću glave, iako se radi o projektu u kojem rizikujes sve pa čak i život, jer bi se morao uhvatiti u koštac sa bjelosvjetskim šejtanima, istočnim i zapadnim. 
Problem je što šejtani koji su ih uzjahali znaju da bi taj sistem izbio njihovo najjače oružje, a to su vino i kocka.
Problem je što šejtani koji su ih uzjahali znaju da bi taj sistem izbio njihovo najjače oružje, a to su vino i kocka.
-
kerima1
#1221 Re: Ateizam vs. Religija
Mozes li mi objasniti ovo oteta religija i koju ti slijedis ako tako smatras?Ma nema ni po hadisu. Tačnije, ima po hadisima, ali onim koji su odgovarali vlastodršcima. Naravno, često slabim, izmišljenim, kao i pogrešnim prevodima kur'ana.
Naša religija je oteta! Čim prije to shvatimo, tim prije ćemo urediti naš mikrokosmos.
Zavladalo je neznanje. U vjeru pozivaju ljudi za koje je poslanik rekao da ih se boji više nego dedžala. To je bio njegov strah za umet.
Pričaš sa čovjekom koji slovi za hadiskog stručnjaka i shvatiš koliko ustvari ne zna.
Dođeš do zaključka da je jadnik samo izdanak neke škole koja je eto dominantna.
Umjesto da ga uče pravom znanju, oni ga nauče da zastupa njihovo mišljenje.
-
sekerbay
#1222 Re: Ateizam vs. Religija
Mogu. Ustvari mogu al ne sad.
Previše sam se potrošio na bespotrebnim temama i raspravama poput one o poligamiji.
Uglavnom, režimski kler drži monopol, upravljaju školama u kojima se izučava vjera, te uz pomoć ogromnih novčanih sredstava gura tu ideologiju po čitavom svijetu.
Kad uzmu škole i džamije, krv propišaš dok vratiš tamo gdje treba. Pogotovo ako znamo kakav je narod.
Pravi islam je prirodna vjera skrojena po mjeri insana i bez nekih nameta i ograničavanja.
Previše sam se potrošio na bespotrebnim temama i raspravama poput one o poligamiji.
Uglavnom, režimski kler drži monopol, upravljaju školama u kojima se izučava vjera, te uz pomoć ogromnih novčanih sredstava gura tu ideologiju po čitavom svijetu.
Kad uzmu škole i džamije, krv propišaš dok vratiš tamo gdje treba. Pogotovo ako znamo kakav je narod.
Pravi islam je prirodna vjera skrojena po mjeri insana i bez nekih nameta i ograničavanja.
- JVC
#1223 Re: Ateizam vs. Religija
Khkhkh malo sam confusedsekerbay wrote: Pravi islam je prirodna vjera skrojena po mjeri insana i bez nekih nameta i ograničavanja.
- Dozer
#1225 Re: Ateizam vs. Religija
Nisi bas pazio na casusekerbay wrote: Ps.
Vidi dozera, propo mu plan za stranku pa se vratio da palamudi tam gdje je najtanji
Da jesi, u startu one price bi skontao da ja nisam, niti planiram praviti bilo kakvu stranku
A da sam s logikom tanak...tesko.
Problem je sto u religijama nema logike