AKCIZE: Ko izda - pizda

Post Reply
channel10

#1201 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by channel10 »

klixoris wrote:
channel10 wrote:Nakon ovoga ide oporezivanje cijelog toplog obroka, oporezivanje zemlje, kuce, stana, garaze pa sve do zraka.
Pa vec neko vrijeme intenzivno pripremaju oporezivanje cijelog toplog, naknade za prijevoz i podizanje stope poreza na dohodak. Mene iskreno cudi da to do sada nisu ni usvojili. Ocito ih je malo "zabacilo" ovo sa akcizama
A i ovo za imovinu samo cekam da provuku... Ja mislim da ce udariti i sa oporezivanjem stednji gradjana jer u zadnje vrijeme jako cesto objavljuju informacije kako gradjani imaju milijarde stednje po bankama, a bilo bi kao, eto, fino da se to investira u nesto...
Dobro si me podsjetio. Ide i to, cak i do oporezivanja dividende. Jednostavno sve uzimaju. Jos da provuku zakon o oduzimanju 4 kasike supe, 5 kasika glavnog jela i kasika deserta (da ne dobiju secer). Ocekujem red pred vratima ovih uhljebljenih nehljeba.
dale cooper

#1202 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by dale cooper »

Bloo wrote:
dale cooper wrote:Ovo je samo pokazalo ko u stvari vlada BiH i kako su naši političari obične jebene marionete pod kontrolom
međunarodne zajednice. A lideri vodećih političkih stranaka u BiH papirni tigrovi bez stvarne snage i samostalne
mogućnosti odlučivanja u svim relevantnim i bitnim stvarima za zemlju. Nadam se da će to jednom shvatiti
i glasačko tijelo.
Mislim da je to irelevantno.
Sve dok im se dopušta (od strane te iste zajednice) da se iživljavaju nad građanima i ubiru ogromne plate i dodatna kapanja sa strane i imaju nekažnjeno imovinu sa sumnjivim porijeklom i da se ponašaju ko plemstvo, radit će oni šta god im se kaže sve dok od toga imaju PROFIT.
It's just a statement of fact. Kao i uvijek na narodu je da odluči šta će uraditi sa tim saznanjem. Po dosadašnjoj praksi
vjerovatno ništa. :D Ovi će svakako raditi ovo što rade dokle god budu u mogućnosti.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1203 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by mk ultra »

edo_79 wrote:
Čega?
šta misliš čija je nadležnost kad se nešto desi na autoputu?

gdje je punkt zimske službe?

odakle se plaća ispitivanje tunela svakih 6mj?

itd... ništa to nije jeftino
isto ko ni radna klasa što radi tamo :mrgreen:

12h smjena u kućici
Last edited by mk ultra on 15/12/2017 15:15, edited 1 time in total.
Haris.ba

#1204 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by Haris.ba »

edo_79 wrote:
Haris.ba wrote:
mk ultra wrote:nije ni cilj da se pravi od novca naplaćenog na cestarini, već da se naplaćenim novcem vraća kredit... i to se radi uspješno
Nije ni to cilj. Donekle. Dovoljno je da se od putarine mogu podmiriti svi troškovi održavanja. Ako, šta ostane za vraćati kredit - dobro. Krediti se vraćaju iz između ostalog akciza.
Čega?
Ako uspiju iz putarina vršiti održavanje autoputa usljed amortizacije - ja to smatram uspjehom.

P.S.
Ja godinama zagovaram da se ukine cestarina. Ali, to je neka druga tema.
Last edited by Haris.ba on 15/12/2017 15:16, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#1205 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by Bloo »

dale cooper wrote:
Bloo wrote:
dale cooper wrote:Ovo je samo pokazalo ko u stvari vlada BiH i kako su naši političari obične jebene marionete pod kontrolom
međunarodne zajednice. A lideri vodećih političkih stranaka u BiH papirni tigrovi bez stvarne snage i samostalne
mogućnosti odlučivanja u svim relevantnim i bitnim stvarima za zemlju. Nadam se da će to jednom shvatiti
i glasačko tijelo.
Mislim da je to irelevantno.
Sve dok im se dopušta (od strane te iste zajednice) da se iživljavaju nad građanima i ubiru ogromne plate i dodatna kapanja sa strane i imaju nekažnjeno imovinu sa sumnjivim porijeklom i da se ponašaju ko plemstvo, radit će oni šta god im se kaže sve dok od toga imaju PROFIT.
It's just a statement of fact. Kao i uvijek na narodu je da odluči šta će uraditi sa tim saznanjem. Po dosadašnjoj praksi
vjerovatno ništa. :D Ovi će svakako raditi ovo što rade dokle god budu u mogućnosti.
Da, ali iz tvog posta neko može i pomisliti da su oni jadni prisiljeni i ucijenjeni. :cry:
Tugy plaky
General War

#1206 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by General War »

channel10 wrote:
klixoris wrote:
channel10 wrote:Nakon ovoga ide oporezivanje cijelog toplog obroka, oporezivanje zemlje, kuce, stana, garaze pa sve do zraka.
Pa vec neko vrijeme intenzivno pripremaju oporezivanje cijelog toplog, naknade za prijevoz i podizanje stope poreza na dohodak. Mene iskreno cudi da to do sada nisu ni usvojili. Ocito ih je malo "zabacilo" ovo sa akcizama
A i ovo za imovinu samo cekam da provuku... Ja mislim da ce udariti i sa oporezivanjem stednji gradjana jer u zadnje vrijeme jako cesto objavljuju informacije kako gradjani imaju milijarde stednje po bankama, a bilo bi kao, eto, fino da se to investira u nesto...
Dobro si me podsjetio. Ide i to, cak i do oporezivanja dividende. Jednostavno sve uzimaju. Jos da provuku zakon o oduzimanju 4 kasike supe, 5 kasika glavnog jela i kasika deserta (da ne dobiju secer). Ocekujem red pred vratima ovih uhljebljenih nehljeba.
Ah, nije prvi put...
Image
edo_79

#1207 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by edo_79 »

mk ultra wrote:
edo_79 wrote:
Čega?
1 - šta misliš čija je nadležnost kad se nešto desi na autoputu?

2 - gdje je punkt zimske službe?

3 - odakle se plaća ispitivanje tunela svakih 6mj?

4 - itd... ništa to nije jeftino
1 - Kad se nešto desi na autoputu, izgovor je ''neprilagođena brzina uslovima na putu'' ''opet golf dvica itd .... ne stoji

2 - To ona služba što je u po januara snijeg iznenadi??

3 - Ko vrši ispitivanje tunela i ako iste vrši zašto su tuneli u tako očajnom stanju??

4 - itd ..... naravno da nije jeftino, dok se rodbina uhljebi, dok se svako ugradi, to NI ALLAH DRAGI namirit nemože
Last edited by edo_79 on 15/12/2017 15:20, edited 2 times in total.
edo_79

#1208 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by edo_79 »

Haris.ba wrote:Ako uspiju iz putarina vršiti održavanje autoputa usljed amortizacije - ja to smatram uspjehom.

P.S.
Ja godinama zagovaram da se ukine cestarina. Ali, to je neka druga tema.
Pa sa ovakvim intenzitetom saobraćaja, ne moraju održavati autoput sljedećih 20 godina ....
Thorgerson

#1209 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by Thorgerson »

zippoo87 wrote: evo jedna meni nelogicnost u pravljenju autoputa...ko god da ga je projektovao i poceo graditi,ako je glavna prica autoputa Vc da spoji sjever i jug BiH,kao i sjever i jug Hr i to je bila glavna prica prije 15+ godina
ako je to tako i ako su se svi slozili oko ovog,zasto se autoput nije poceo praviti prvo na sjeveru i na jugu,spajajuci se u sredini,jer bi tako ovi sto putuju kroz BiH a idu recimo iz HR na more,nekako i pregrmili nedostatak autoputa kroz srednju BiH,a naplacali bi se putarina...takodjer i sa juga ako krenu prema sjeveru
ovako se autoput poceo graditi iz samog sredista drzave,prema sjeveru i jugu...i ostavljen je na finansiranje iskljucivo gradjana srednje BiH...od Zenice do Sarajeva i to je to

po meni potpuno naopaka strategija i kao sto se sada vidi,potpuno neproduktivna...jer autoputevi kao preduzece nisu solventni i zive iskljucivo od kredita,tj. od transfera novca koje im da politika,jer su do sada sve pare isle u budzet pa onda se njima da nesto,kao da grade
gdje godnesto zavisi od politike,tu nema napretka,jer napredak nije fokus kriminalcima
Krenimo redom od Sjevera, da vidimo sta bi ti radio.

- Hrvate boli qrac za most na Savi (sam evo vidis koliko se to razvlaci, namjerno, pitanje je hoce li 2018 biti gotov). Dakle to otpisi da se moglo uraditi prije, taj dio koji pripada Federaciji - most na Savi i dionica od Odzaka do RS-a.

- Idemo dalje, RS boli qrac za svoj dio Vc, dakle tih 50km otpisi. Oni ce to napraviti kada bas budu morali.

- Dolazimo do Doboja prema Zenici (taj dio se sada radi, tacnije manji dio te dionice kod Zenice)

- Preskocio bio eto jel to i ovo prema Tarcinu? Srednja Bosna. OK. Preskacemo.

- Dolazimo do najskupljeg dijela autoputa mozda u ovom dijelu Evrope. Od Tarcina prema Jablanici. Bil to radio? Kako i cime? Tunel prenj, citava dionica od Tarcina prema Konjicu sami vijadukti i tuneli.

- Neces ni to raditi, mislim ni ne mozes nemas lovu. Ok, ostaje ti dio Mostar prema Plocama, sto relativno nije previse zahtjevno ni skupo. To se moglo odraditi. Ali, ostaje pitanje zasto bi neko se jebavao i putovao kroz BiH od Odzaka do Mostara jedno 4-5h da bi se dokopao nekih 100ak km autoputa? Mislim da bi to malo ko uradio.

Pored ovoga navedenog ostaje ta nacionalisticka podjela autoputa. Dakle, moras dati malo kilometara bosnjacko autoputa i malo hrvatskog autoputa. A i srbe pustit da i oni naprave malo srpskog autputa.
General War

#1210 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by General War »

mk ultra wrote:
edo_79 wrote:
Čega?
šta misliš čija je nadležnost kad se nešto desi na autoputu?

gdje je punkt zimske službe?

odakle se plaća ispitivanje tunela svakih 6mj?

itd... ništa to nije jeftino
isto ko ni radna klasa što radi tamo :mrgreen:

12h smjena u kućici
...i tako cijele godine :D :-)
dale cooper

#1211 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by dale cooper »

Bloo wrote:
dale cooper wrote:
Da, ali iz tvog posta neko može i pomisliti da su oni jadni prisiljeni i ucijenjeni. :cry:
Tugy plaky
Ne znam, mislim da je poenta mog posta bila jasna. U svakom slučaju nije ovo što si gore navela, da ne bude zabune. :D
mk ultra

#1212 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by mk ultra »

edo_79 wrote:

1 - Kad se nešto desi na autoputu, izgovor je ''neprilagođena brzina uslovima na putu'' ''opet golf dvica itd .... ne stoji

2 - To ona služba što je u po januiara snijeg iznenadi??

3 - Ko vrši ispitivanje tunela i ako iste vrši zašto su tuneli u tako očajnom stanju??

4 - itd ..... naravno da nije jeftino, dok se rodbina uhljebi, dok se svako ugradi, to NI ALLAH DRAGI namirit nemože
ako se nešto desi u Vlakovu na autoputu, dolazi vatrogasac iz Zenice...

jeste ta je služba, pa koliko god, očiste ga... ne ko prije kad je SDP bio kad se guralo non stop, malo manje ali se čisti

tuneli su sasvim solidni, i garantujem bolji nego u HR... svi redom na autocesti A1, od Vijenca do onog dole u Ljubuškom, i svaki sam prepješačio i znam dobro šta pišem

a o uhljebima, to je posebna priča... u upravnoj zgradi u Dubrovačkoj bogapitajkoliko pravnika koji sjede
a da ne govorim da imaju i upravnu u mostaru u kojoj isto niko ništa ne radi
i opet sve putarina podmiri...

Hrvatskoj nije u interesu Autoput kroz BIH
i mislim da je to jedan od velikih razloga zaostajanja izgradnje
Last edited by mk ultra on 15/12/2017 15:25, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1213 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by Truba »

dje je sad naslovnica avaza da sbb nije za akcize :D
edo_79

#1214 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by edo_79 »

mk ultra wrote:
edo_79 wrote:

2 - To ona služba što je u po januiara snijeg iznenadi??

ako se nešto desi u Vlakovu na autoputu, dolazi vatrogasac iz Zenice...

jeste ta je služba, pa koliko god, očiste ga... ne ko prije kad je SDP bio kad se guralo non stop, malo manje ali se čisti

tuneli su sasvim solidni, i garantujem bolji nego u HR... svi redom na autocesti A1, od Vijenca do onog dole u Ljubuškom, i svaki sam prepješačio i znam dobro šta pišem

a o uhljebima, to je posebna priča... u upravnoj zgradi u Dubrovačkoj bogapitajkoliko pravnika koji sjede
a da ne govorim da imaju i upravnu u mostaru u kojoj isto niko ništa ne radi
i opet sve putarina podmiri...
Ja koliko vidim ti govoriš o autoputu u pravcu Hercegovine ..... šta je sa ostatkom ??

Kakve veze ima sad SDP s ovim svim .... ja govorim o neefikasnosti, bez obzira kojoj stranačkoj opciji pripadali dotični zaposlenici
General War

#1215 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by General War »

Usvajanjem Zakona o akcizama u BiH gorivo će u prosjeku poskupjeti za 9 KM po rezervoaru

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH usvojen je u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, a Klix.ba donosi pojašnjenje šta znači usvajanje navedenog zakona.
Cestarina će se prema usvojenom Zakonu o akcizama u BiH plaćati za 0,15 KM po litru tečnog naftnog plina više, što će s PDV-om iznositi 0,18 KM po litru. To znači da će građani za punjenje rezervoara koji naprimjer prima 50 litara goriva plaćati 9 KM više nego do sada.

Zastupnik u Parlamentu BiH Momčilo Novaković objasnio je za Klix.ba da će se usvojenim zakonom povećati cijene akciza na lož-ulje, što praktično znači da će građani koji se griju na lož-ulje više plaćati grijanje.

"Kad je riječ o cijenama goriva, dizela i supera: povećavaju se cestarine. Povećanje cestarina za 15 feninga praktično znači porast cijena goriva za 18 feninga, imajući u vidu PDV. To će proizvesti lančanu reakciju na ostale proizvode. To je više od deset posto sadašnje cijene", kaže Novaković za Klix.ba.

Istakao je da skok od 10 posto cijene nafte ne može zaobići i cijene ostalih proizvoda.

"Ako se uzme u obzir da inače cijene nafte na svjetskom tržištu rastu, onda prema nekim procjenama možemo očekivati da će cijene nafte skočiti na 2,5 KM. Možete samo zamisliti šta će se desiti s poskupljenjima grijanja, hljeba, osnovnih namirnica, transporta i tako dalje", istakao je Novaković.

Objasnio je da se ove putarine plaćaju kroz cijene goriva i da to nema nikakve veze kroz plaćanje putarina na autoputevima ili prilikom registracije vozila, kako se to nagađalo u javnom prostoru.

"Ovaj zakon odnosi se isključivo na povećanje cijena goriva i one odmah skaču, čim zakon bude objavljen u Službenom listu", tvrdi Novaković.

Napoemnuo je da ključni motiv usvajanja zakona nije da građanima bude bolje, već da EBRD i MMF steknu veću sigurnost kod naplate već datih kredita.

"Došlo je u pitanje vraćanje tih kredita pa su međunarodne institucije sebi osigurale to vraćanje kredita. Nema govora ni o kakvom razvoju, a u to ćemo se uskoro uvjeriti", kategoričan je Novaković.

Potcrtao je da su jučer pokušali utvrditi ko je predlagač Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH.

"Predlagač je bilo Vijeće ministara pa je na jedan volšeban način predlagač postao Dom naroda. Nama je zakon došao kao prijedlog Doma naroda, što dovodi u pitanje legitimiteta takvog postupka", ističe Novaković. :-)

Prema njegovim riječima, jedna grupa zastupnika će kroz apelaciju tražiti da se utvrdi da li je povrijeđen poslovnik.

"Ja sam uvjeren da nije moguće mijenjati proceduru koju je predlagač predložio, a to je bila skraćena procedura", zaključio je Novaković.

Zastupnica Maja Gasal-Vražalica kazala je za Klix.ba da će usvojene akcize dovesti do linearnog povećanja, što znači da će po rezervoaru goriva cijene biti više za blizu 10 maraka.

"Mi ne znamo ni ko je predlagač zakona i izrazili smo sumnju u transparentnost korištenja sredstava. Ono što je stavljeno na jedinstveni račun je totalno netransparentno. I mi smo ostali uskraćeni za više informacija, jer nije bilo predlagača na sjednici", kazala je Gasal-Vražalica.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu BiH, a primjenjivat će se od prvog radnog dana mjeseca koji slijedi nakon njegovog stupanja na snagu.
General War

#1216 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by General War »

mk ultra wrote:
Hrvatskoj nije u interesu Autoput kroz BIH
i mislim da je to jedan od velikih razloga zaostajanja izgradnje
:? :-) :ljulja: :ekser:

Blago tebi
mk ultra

#1217 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by mk ultra »

edo_79 wrote: Ja koliko vidim ti govoriš o autoputu u pravcu Hercegovine ..... šta je sa ostatkom ??

Kakve veze ima sad SDP s ovim svim .... ja govorim o neefikasnosti, bez obzira kojoj stranačkoj opciji pripadali dotični zaposlenici
pa jesu neefikasni... iz razloga jer Hrvatima (Hrvatskoj) ne paše autoput kroz BiH

ta dionica do mostara se neće nikad ni završiti, možda neka dionica mostar bijača ili dijelovi
Bloo
Globalna šefica

#1218 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by Bloo »

dale cooper wrote:
Bloo wrote:
dale cooper wrote:
Tugy plaky
Ne znam, mislim da je poenta mog posta bila jasna. U svakom slučaju nije ovo što si gore navela, da ne bude zabune. :D
Ja znam samo da će mi hrenovka u lisnatom opet poskupiti :cry:
dale cooper

#1219 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by dale cooper »

Bloo wrote: Ja znam samo da će mi hrenovka u lisnatom opet poskupiti :cry:
Mala cijena za platiti ako će nam doći IKEA. :mrgreen:
Itsoktobealone

#1220 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by Itsoktobealone »

commendatore wrote:ove orgijske cestitke oligarhiji koju su prije 7-10 dana optuzivali za nacionalizam i ko zna sta sve jos pokazuje svo licemjerje medjunarodne zajednice.... sad im je odjednom vladajuca oligarhija predmet pohvala.....

izgleda da ce se od ovih para finansirat vanjski dug BIH jer drugacije mi nema logike ovoliko hvalospjeva jbt....

volio bih ako ima neko strucniji da mi objasni ove cestitke - jebo te odjednom smo drzava za pohvalu - iako smo juce bili propali ko kauc?????
Ja ću ti objasniti činjenično stanje na terenu a na tebi je da izabereš koliko ćeš toga prihvatiti a koliko ne. Ako ti šta znači, ja sam jedan od onih koji su (indirektno) radili na sastavljanju reformske agende.

Vrlo jednostavno. Akcize su bile dio agende. Nijemci i Britanci fakat (u dubini duše) vjeruju da će ove akcize biti dobar korak naprijed za izgradnju infrastrukture u državi koja je NEOPHODNA za bilo kakvu internacionalizaciju prometa i poslovanja te rasta i izvoza i uvoza sa ostatkom Evrope (ne samo države u okruženju). Ponavaljam već n-ti put da akcize ko akcize (set ekonomskih mjera) nisu problem i da 97% ljudi koji ovdje pišu protiv toga nemaju veze sa vezom. Vjerovatno nisu nikad ni pročitali slova kako akcize djeluju generalno a niti kako te akcize utječu na specifičan primjer, u ovom slučaju BiH.

Prihvatanjem akciza ti je sada otvoreno da dobiješ ostatak tranše od €550 miliona koji je namijenjen BiH kao dio extended stand-by aranžmana. I ponovo nema veze ove akcize sa garancijom prema stranim kreditorima (IMF i EU) kao što neki pišu jer su krediti od strane internacionalnih institucija po automatizmu "first priority" krediti. U prevedenom, sutra da država bankrotira i krene iz početka, IMF bi bio prvi koji bi se isplatio, tj. radilo na vračanju kredita nazad. Znači garancija nije upitna, garancije je uvijek bilo makar trebalo 500 godina za to.

Čestitke dolaze od stranaca jer je ovo dobar potez gledajući striktno reformne polise. Nezadovoljstvo ljudi nije (i ne bi trebalo biti) tom reformom nego nedostatkom povjerenja da će povećani priliv novca u državi ići na ono što je namijenjeno: izgradnju puteva (u najmanju ruku) kao u Sloveniji, Mađarskoj, Bugarskoj a da ne pričam možda o nekoj razvijenijoj EU državi.

Plan agende (DE i GB) jeste da se ovo ukorporira fino sa poreskim rasterećenjem privrednika (68-71% je neto opterećenje, 41.5% je u bruto - zakonska kategorija) gdje bi onda privatni sektor prodisao i aman više zapošljavao -> više proizvodili -> više trgovali -> više plate -> više cijene -> viši standard. Ovo ti ne moram puno objašnjavati, ovo je ekonomija 101.

Nadam se da shvataš šta hoću da kažem. Ovo su činjenice koje se mogu provjeriti. Živio!
Thorgerson

#1221 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by Thorgerson »

mk ultra wrote:
edo_79 wrote: Ja koliko vidim ti govoriš o autoputu u pravcu Hercegovine ..... šta je sa ostatkom ??

pa jesu neefikasni... iz razloga jer Hrvatima (Hrvatskoj) ne paše autoput kroz BiH

ta dionica do mostara se neće nikad ni završiti, možda neka dionica mostar bijača ili dijelovi
Kakve veze bolan imaju hrvati sa nasom nesposobnoscu... :roll:

Objasni mi na koji nacin hrvati mogu kociti izgradnju autoputa?

Tu izgradnju koci nasa nesposobnost i biranje propalih politicara i jadova kakav je Terzic. Cim je izabran ja sam znao da ce proci dugo vremena dok mi vidimo gotov kilometar autoputa. Znam ljude koji su saradjivali s njim dok je bio direktor jedne gradjevinske firme. Dakle, tacno sam znao da smo najebali.
edo_79

#1222 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by edo_79 »

dale cooper wrote:
Mala cijena za platiti ako će nam doći IKEA. :mrgreen:
To je ženama jako bitno :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
edo_79

#1223 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by edo_79 »

Thorgerson wrote:
mk ultra wrote:

Kakve veze bolan imaju hrvati sa nasom nesposobnoscu... :roll:

Objasni mi na koji nacin hrvati mogu kociti izgradnju autoputa?

Tu izgradnju koci nasa nesposobnost i biranje propalih politicara i jadova kakav je Terzic. Cim je izabran ja sam znao da ce proci dugo vremena dok mi vidimo gotov kilometar autoputa. Znam ljude koji su saradjivali s njim dok je bio direktor jedne gradjevinske firme. Dakle, tacno sam znao da smo najebali.
Ja evo kontam cijelo vrijeme kakve veze Hrvati imaju sa autoputem .... al jok .... nemogu nać vezu nikako ....
klixoris

#1224 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by klixoris »

Trazi da izvade hrenovku i ostave staru cijenu :mrgreen:
edo_79

#1225 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by edo_79 »

Itsoktobealone wrote:
commendatore wrote:ove orgijske cestitke oligarhiji koju su prije 7-10 dana optuzivali za nacionalizam i ko zna sta sve jos pokazuje svo licemjerje medjunarodne zajednice.... sad im je odjednom vladajuca oligarhija predmet pohvala.....

izgleda da ce se od ovih para finansirat vanjski dug BIH jer drugacije mi nema logike ovoliko hvalospjeva jbt....

volio bih ako ima neko strucniji da mi objasni ove cestitke - jebo te odjednom smo drzava za pohvalu - iako smo juce bili propali ko kauc?????
Ja ću ti objasniti činjenično stanje na terenu a na tebi je da izabereš koliko ćeš toga prihvatiti a koliko ne. Ako ti šta znači, ja sam jedan od onih koji su (indirektno) radili na sastavljanju reformske agende.

Vrlo jednostavno. Akcize su bile dio agende. Nijemci i Britanci fakat (u dubini duše) vjeruju da će ove akcize biti dobar korak naprijed za izgradnju infrastrukture u državi koja je NEOPHODNA za bilo kakvu internacionalizaciju prometa i poslovanja te rasta i izvoza i uvoza sa ostatkom Evrope (ne samo države u okruženju). Ponavaljam već n-ti put da akcize ko akcize (set ekonomskih mjera) nisu problem i da 97% ljudi koji ovdje pišu protiv toga nemaju veze sa vezom. Vjerovatno nisu nikad ni pročitali slova kako akcize djeluju generalno a niti kako te akcize utječu na specifičan primjer, u ovom slučaju BiH.

Prihvatanjem akciza ti je sada otvoreno da dobiješ ostatak tranše od €550 miliona koji je namijenjen BiH kao dio extended stand-by aranžmana. I ponovo nema veze ove akcize sa garancijom prema stranim kreditorima (IMF i EU) kao što neki pišu jer su krediti od strane internacionalnih institucija po automatizmu "first priority" krediti. U prevedenom, sutra da država bankrotira i krene iz početka, IMF bi bio prvi koji bi se isplatio, tj. radilo na vračanju kredita nazad. Znači garancija nije upitna, garancije je uvijek bilo makar trebalo 500 godina za to.

Čestitke dolaze od stranaca jer je ovo dobar potez gledajući striktno reformne polise. Nezadovoljstvo ljudi nije (i ne bi trebalo biti) tom reformom nego nedostatkom povjerenja da će povećani priliv novca u državi ići na ono što je namijenjeno: izgradnju puteva (u najmanju ruku) kao u Sloveniji, Mađarskoj, Bugarskoj a da ne pričam možda o nekoj razvijenijoj EU državi.

Plan agende (DE i GB) jeste da se ovo ukorporira fino sa poreskim rasterećenjem privrednika (68-71% je neto opterećenje, 41.5% je u bruto - zakonska kategorija) gdje bi onda privatni sektor prodisao i aman više zapošljavao -> više proizvodili -> više trgovali -> više plate -> više cijene -> viši standard. Ovo ti ne moram puno objašnjavati, ovo je ekonomija 101.

Nadam se da shvataš šta hoću da kažem. Ovo su činjenice koje se mogu provjeriti. Živio!
Nisu problem prijatelju kad imaš platu od 5000 KM, diplomatski imunitet, službeno vozilo itd itd itd ..... ali kad imaš platu 700 kermi, ženu i jedno il dvoje djece .... onda su akcize ITEKAKO PROBLEM..... pusti se šuplje ba ....

više plate .... GROHOTOM SE SMIJEM :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo:
Post Reply