BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
insomnia78

#1201 Re: RE: Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by insomnia78 »

Niemand wrote:
detroit-mercy wrote: Nije sve umjetno, mozes naci sve od najkvalitetnije hrane do najveceg hamelja :mrgreen: koliko platis tako i dobijes.
Ovdje gdje ja zivim, odes na farmu i kupis direct ako hoces od Amisha :mrgreen:
A glede prezderavanja, ja ti nosam one fitbitove :mrgreen: po rukama sto mjere i kad kahnes a kamoli sta viska da uneses.
Redovan ucesnik polumaratona :wink:
Pa svugdje imas skuplje i bolje opcije, razlika je sta dobijes gdje sa osnovnim nekim budzetom. Ne moze svako priustiti samo najskuplje.

A nasmija me s tim cudom na ruci, jel mjeri i kad forumas [emoji38]

Te amishe bi bas voljela vidjeti uzivo. :D
Pa eno ti vehabija
MyTao

#1202 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by MyTao »

jeza u ledja wrote:
MyTao wrote: Hajd' izvini :) Nije mi prvi put da to cujem tako da tu ima nesto :)

Zelim reci da se hrana u SAD-u kontrolise puno... a ameri su poznati po tome sto imaju jako dobar quality control :) Tako da se ne slazem sa kritikama kako se svasta gura u hranu, narod se hrani lose itd itd...
:?
U EU je sistem kontrole kvaliteta hrane bolji.
Mislio sam da je to opste poznato. :?
Ne znam dali imaju bolji ili losiju kontrolu hrane... Hocu da kazem da Amerika tradicionalno ima jako dobru Quality Control (ne samo hrane, vec generalno). Ko se bavi kvalitetom zna da su Japanci najjaci po tom pitanju, ali malo ljudi zna da su 99% stvari i metoda pokupili od Amera...

Mislim da je hrana kvalitetna, problem je sta se jede i koliko se jede... Ne mozes jesti kolace sa po 100g secera u jednom servingu i ocekivati da budes OK :)
jeza u ledja

#1203 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by jeza u ledja »

Niemand wrote:
Pa u cemu je onda problem sa brojkama pretilih? Ne moze biti da je relacija ko sto jez kaze bogati-siromasni, jer kao sto rekoh, onda ispada je usa bijeda puka, sto znamo da je malo pretjerano.

Na net-u mozes naci neke informacije o kontroli svega i svacega po svijetu, po tom usa i nije bas toliko stroga.

A za tu radnju nit sam cula nit znam sta je to, al generalno, bio proizvodi su vrlo cesto navlakusa. Zdrava i neprskana paprika umotana u plastiku i nije bas toliko zdrava.
Ah, u cemu je problem.

Prvo i osnovno - Amerikanci se NE KRECU dovoljno. Jednostavno cijeli fizicki sistem je eliminisao potrebu za hodanjem.

Drugo - hrana je JEFTINA. Benzin je jeftin, trziste je otvoreno, ponuda ogromna, pogotovo kad je u pitanju hrana najslabije kvalitete, preradjena i napicana prezervativima.

Trece - siromasni Ameri nisu sustinski siromasni. On je siromasan u odnosu na prosjek. Nije siromasan u odnosu na ostatak svijeta, cak naprotiv. Kultura zdravog zivljenja nije dovoljno promovisana, a takvo nesto zadnje dostize do manje obrazovanih ljudi.

Cetvrto - kultura jedenja vani, umjesto kuci. Ljudi nemaju vremena za kuhanje jer vise rade. A brza hrana je najmanje kvalitetna i puna masti i secera.

Kad ti mozes 2 litra kokakole kupit za dolar, neces kupovat sok od narandze za 3. Kad mozes za 1 po funti kupit pile od 23 kile, neces kupovat ono free range za 3. Itd.

Veliki je problem u tome sto i vlada puca subvencije za proizvodnju kukuruza, pa se jebeni corn syrup u svaki jebeni proizvod stavlja.
detroit-mercy

#1204 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by detroit-mercy »

Niemand wrote:
detroit-mercy wrote: Nije sve umjetno, mozes naci sve od najkvalitetnije hrane do najveceg hamelja :mrgreen: koliko platis tako i dobijes.
A glede prezderavanja, ja ti nosam one fitbitove :mrgreen: po rukama sto mjere i kad kahnes a kamoli sta viska da uneses.
Pa svugdje imas skuplje i bolje opcije, razlika je sta dobijes gdje sa osnovnim nekim budzetom. Ne moze svako priustiti samo najskuplje.

A nasmija me s tim cudom na ruci, jel mjeri i kad forumas :lol:

Mjeri i kad spavas kolko milja predjes u snu :mrgreen:
Nije stvar samo da li je nesto skupo ili jeftino. Problem je da su se ljudi ulijenili pa im je sve problem napraviti ili skuhati. Restorani su dugo godina bili jako jeftini, polugotova hrana jako jeftina. Ko ce se drkati poslije posla i kuhati. I tako jedna dvije generacije i dobijes sto dobijes.
Medjutim, generalno javno mijenje se mijenja i to vidis po ponudi supermarketa i prodavnica, po podacima koje iznose na pakovanjima i mnoge druge stvari.
detroit-mercy

#1205 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by detroit-mercy »

Jack Be Nimble wrote:
detroit-mercy wrote:
Jack Be Nimble wrote:Meni je najbolje kada ja odem mami na rucak, a ona priprema kinesku kuhinju :D Sada joj je glavna kineska cetvrt za kupovanje namirnica. Tu nadje bolje meso nego u Whole Foods.
Jel zna sta kupuje, da joj umjesto janjeta ne podvalue afganistanskog hrta :mrgreen:
Zna citati, a janjetinu ne kupuje kod njih. Za janjetinu su Sirijanci i Somalijanci...mozes kupiti u Coscu janje, ali ono iz NZ ne bude svjeze ko domaca. Ali jeftiniji, citavo janje oko $109, kod sirijanca $170 ali dan prije zaklano.
Jel Halal :mrgreen: .
Jack Be Nimble

#1206 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Jack Be Nimble »

Napomena, sad ce Bayern Arsenal/Real Napoli. Pripremite strimove na poslu.
Connaisseur Karlin

#1207 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Connaisseur Karlin »

Niemand wrote:Mislim da je to do nepca, bez zezancije. Jeste vi citali "sarajevski marlboro" i fazon sa cigarama da ne smekaju isto? :D

Mozda je to u pitanju. Meni je npr milka preslatka i ne mogu je ocima.
Lindt je sinonim kvalitetne svajcarske cokolade,a ne Milka :-D Lindt od 70% kakoa :-D

Hershey je jedna od najodvartnih cokolada koju sam probala :-)

Fina je i Godiva, belgijska cokolada :)
detroit-mercy

#1208 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by detroit-mercy »

Jack Be Nimble wrote:Napomena, sad ce Bayern Arsenal/Real Napoli. Pripremite strimove na poslu.
Ovaj sto sjedi iza mene je zaduzen za to :mrgreen: .
Jack Be Nimble

#1209 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Jack Be Nimble »

detroit-mercy wrote: Jel Halal :mrgreen: .
Ma danas je sve halal i kosher. U americkom marketu imaju halal sekciju.
Connaisseur Karlin

#1210 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

pustopoljina wrote:milka je i preslatka i premasna, ali milka nije " the finest chocolate", milka je obicna, normalna cokolada, malo bolja, sa milion vrsta, nije to u klasi sa izabranim cokoladama, od posebno odabrane vrste kakaa, sa posebno organskim kakao maslacem itd. itd.normalna, kupis djetetu cokoladu. to je milka.
lindt je klasa iznad, a ima i finije od lindt-a.
pustopoljina,koja je bolja od Lindt, da probam :kiss:
Niemand

#1211 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Niemand »

Jack be nimble najjaci :D :lol:

Ne znam vala, da ne odgovaram sad svakom odvojeno, ako je to bas tako, onda vala vazi i ona cuvena nije sve ni u parama.
jeza u ledja

#1212 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by jeza u ledja »

pustopoljina wrote:
Jack Be Nimble wrote:Sta ja znam, meni sva kuhinja istocnoto od Istanbula pa tamo na drugu stranu Juzne Amerike falja. Zapadna kuhinja sem kolaca mi vise nije toliko mila.
Perzijska je fenomenalna...ostalo samo bezmesno.
meni je mediteranska vrh vrhova. Clean eating :)
One teriyaki, soy, oyster.hbt. tamo se sigurno nalazi i "karika koja nedostaje"...indijsku isto mogu, ali mi je samo losa kopija perzijske.
Pho pravim po receptu atille hildmana :D nema nikakvog mesa.
U kini mislim da bih samo rizu jela. U japanu bi vec mirnije spavala :D
Ali nema do dok pecnica ne zamirise.
Indijska hrana i perzijska dvije sasvim razlicite stvari. Problem je sto je na Zapadu popularizovana Punjabi hrana koja ima donekle slicnosti sa perzijskom. No opet drukciji skroz zacini.

Pho nije pho bez mesne podloge. Naravno, sve danas ima bez mesa i vegan.
Connaisseur Karlin

#1213 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Jack Be Nimble wrote:
detroit-mercy wrote: Jel Halal :mrgreen: .
Ma danas je sve halal i kosher. U americkom marketu imaju halal sekciju.
ne treab ti halal sekcija,jer je vecina npr. jogurta i pudinga kosher

shalom i tebi ;-)
jeza u ledja

#1214 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by jeza u ledja »

Niemand wrote:

Ma danas ti je postalo sve naopako. Jednostavan zelenis i povrce postao skup, a kravetina za koju je trebalo ihihi izdvojit kosta sitnicu. Preradjeni proizvodi koje treba ovo i ono isto tako.
Connaisseur Karlin

#1215 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

pustopoljina wrote:mene je oduvijek zanimalo da li je kod prosjecnog francuza dorucak fakat kroasan sa malo dzema i kafa?
da li je engleski sa onim baked bean i przenom slaninom
da li su pancakes bas tipicni americki dorucak (ono- vikendom, kao kod nas kljukusa :D )
kad pise "wiener frühstück" a ono sir i salama i maslac i dzem...bio mi je "wiener frühstück" citavo moje bihacko skolsko djetinjstvo do rata :-) :lol: jest da nismo imali kajzerice i kornspitz, nego kruh ili onih 5 kifli :lol:
u hotelim svih lokacija koje si rekla jeste :-D a kod kuce, definitvno nije uvijek :)

grah sa slaninom u 6 ujutro :D :lol:
Fudo387

#1216 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Fudo387 »

detroit-mercy wrote:
Niemand wrote:

Mjeri i kad spavas kolko milja predjes u snu :mrgreen:
Nije stvar samo da li je nesto skupo ili jeftino. Problem je da su se ljudi ulijenili pa im je sve problem napraviti ili skuhati. Restorani su dugo godina bili jako jeftini, polugotova hrana jako jeftina. Ko ce se drkati poslije posla i kuhati. I tako jedna dvije generacije i dobijes sto dobijes.
Medjutim, generalno javno mijenje se mijenja i to vidis po ponudi supermarketa i prodavnica, po podacima koje iznose na pakovanjima i mnoge druge stvari.
Nama kreteni na poslu dali to cudo, kao neki wellness program. Kad predjes odredjeni broj milja posalju ti check na 500 dolara. Ja ga svezo cuki oko noge, jedan dan otvorim postansko sanduce tamo check i naka diploma, kao cestitamo...poslije drugog checka me nazvali i rekli da sam terminated iz programa.
Supci. :twisted:
detroit-mercy

#1217 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by detroit-mercy »

I tako ti se Amerikanci slomise od posla :mrgreen: samo poso i pidzama.
Gori smo od budzetlija u Bosni ;-)
exliberal-ex

#1218 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by exliberal-ex »

Ja svratih da vidim o cemu se prica...posto je jagnje u Costco !!.... :lol: :lol: :lol:

ps
al se mora priznat da imaju najbolju teletinu....barem ovdje kod mene
da nebude da sam samo dosao da vas kritikujem :D
radiša

#1219 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by radiša »

Fudo387 wrote: Nama kreteni na poslu dali to cudo, kao neki wellness program. Kad predjes odredjeni broj milja posalju ti check na 500 dolara. Ja ga svezo cuki oko noge, jedan dan otvorim postansko sanduce tamo check i naka diploma, kao cestitamo...poslije drugog checka me nazvali i rekli da sam terminated iz programa.
Supci. :twisted:
:lol:
Jesi namazan,jesi ga to vezo za blatobran da sto brze nabijes kilometre :D
Connaisseur Karlin

#1220 Re: RE: Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Niemand wrote:
insomnia78 wrote:
Niemand wrote:Veca auta, vece kuce, huge, great, fantastic, a sad i pilici veci. :D
Da l' su i sise vece i jesu li gospodje dol' sire
Uozbilji se :twisted:

A tvojoj gospodji zavidim kad vidim cijene kozmetike. :cry:
Niemand, u FRA zene ne mogu kupiti farbu za kosu u samoposluzi :) moras kod frizerke :D ili preko granice :)
Connaisseur Karlin

#1221 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Karabaja wrote:Njemački discounter lanac
aka Aldi , ma bezveze :-)
detroit-mercy

#1222 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by detroit-mercy »

exliberal-ex wrote:Ja svratih da vidim o cemu se prica...posto je jagnje u Costco !!.... :lol: :lol: :lol:

ps
al se mora priznat da imaju najbolju teletinu....barem ovdje kod mene
da nebude da sam samo dosao da vas kritikujem :D
Kod nas ne prodaju janjad pa se moram ic zajebavat sa Amishima, kod jarana u Kanadi vec imaju janjad.
Al je teletina i ona janjeca rebarca :thumbup: na flashu odhranjeno :mrgreen: .
animals

#1223 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by animals »

jeza u ledja wrote:
Niemand wrote:
Pa u cemu je onda problem sa brojkama pretilih? Ne moze biti da je relacija ko sto jez kaze bogati-siromasni, jer kao sto rekoh, onda ispada je usa bijeda puka, sto znamo da je malo pretjerano.

Na net-u mozes naci neke informacije o kontroli svega i svacega po svijetu, po tom usa i nije bas toliko stroga.

A za tu radnju nit sam cula nit znam sta je to, al generalno, bio proizvodi su vrlo cesto navlakusa. Zdrava i neprskana paprika umotana u plastiku i nije bas toliko zdrava.
Ah, u cemu je problem.

Prvo i osnovno - Amerikanci se NE KRECU dovoljno. Jednostavno cijeli fizicki sistem je eliminisao potrebu za hodanjem.

Drugo - hrana je JEFTINA. Benzin je jeftin, trziste je otvoreno, ponuda ogromna, pogotovo kad je u pitanju hrana najslabije kvalitete, preradjena i napicana prezervativima.

Trece - siromasni Ameri nisu sustinski siromasni. On je siromasan u odnosu na prosjek. Nije siromasan u odnosu na ostatak svijeta, cak naprotiv. Kultura zdravog zivljenja nije dovoljno promovisana, a takvo nesto zadnje dostize do manje obrazovanih ljudi.

Cetvrto - kultura jedenja vani, umjesto kuci. Ljudi nemaju vremena za kuhanje jer vise rade. A brza hrana je najmanje kvalitetna i puna masti i secera.

Kad ti mozes 2 litra kokakole kupit za dolar, neces kupovat sok od narandze za 3. Kad mozes za 1 po funti kupit pile od 23 kile, neces kupovat ono free range za 3. Itd.

Veliki je problem u tome sto i vlada puca subvencije za proizvodnju kukuruza, pa se jebeni corn syrup u svaki jebeni proizvod stavlja.
Nezdrava i nekvalitetna hrana..
samo nek je jeftino..
bem ti Ameriku..
Connaisseur Karlin

#1224 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Niemand wrote:Bgm vama nije lako s tom hranom.
Zasto :)
jeza u ledja

#1225 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by jeza u ledja »

animals wrote: Nezdrava i nekvalitetna hrana..
samo nek je jeftino..
bem ti Ameriku..
Fuck yeah! :D
Post Reply