Na engleskom se cesto koristi pojam bosnian nation za sve drzavljane BiH. I na drugim jezicima bez obzira u kojem se kontekstu spominjemo uvijek je bosnian, bosnien, bosnier,.... sto je skracenica od Bosanci i Hercegovci. Isto kao kada koristimo british za Britance.emi_eft wrote:Citam i razocarana sam u manjak znanja o procesima medjunarodnog prava i time sto kako vidim, skoro pa niko ovdje ne uvidja da je 1. tuzba i sklopljena na nacin da se MORA izgubiti 2. da su namjerno koristeni termini koji su tesko dokazivi i s kojima je nemoguce dobiti ovaj spor 3. da vlasti u BiH namjerno 10 godina nista ne rade na ovom slucaju da bi odjednom 20 dana prije isteka roka kao pravili reviziju 4. da je ovo obicna Bakirova manipulacije glupog Bosnje da se opet zagrije za Bakira (eno vam clanaka klixa i komentara ispod " To Bakire" "Jest da je lopov, al svaka mu cast za ovo" itd 5. Da se vec koristeni dokazi NE SMIJU koristiti opet 6. da je u dva navrata na sudu dokazano da se genocid desio samo u Srebrenici (znamo svi da nije bas tako, ali je pojam genocid strasno sterilno definisan i tesko dokaziv, ako je u recimo u Prijedoru vecina muskaraca muslimana prezivjela , to je "dokaz da nije bio cilj istrijebiti jedan citav narod" - unatoc Trnopolju i sl, znam nije fer--ali je nazalost tako 7. U samoj tuzbi pise da hoce da dokazu da "Srbija vrsi genocid nad BOSANCIMA". Sta ovo konkretno znaci ? Da je kako bismo dobili tuzbu potrebno dokazati da je SRBIJA HTJELA DA ISTRIJEBI BOSANCE. Kao prvo, ko su danas de iure Bosanci? "Ostali", eto ko smo, u principu ne postojimo. Dalje - u ocima suda -ako je Srbija htjela da istrijebi "Bosance" po definiciji ljude koji zive u BiH -zar i Srbi nisu ljudi koji zive u BiH? Dalje - ako je Srbija htjela da istrijebi Bosance iz BiH, zasto su Bosanci u odredjenim dijelovima BiH pusteni na miru? Onda - gdje su dokazi da je de facto Srbija htjela da istrijebi muslimane i Hrvate, ili jos gore Bosance a ne samo da pripoji BiH sebi, ili stvori drzavu Srba u BiH? Zasto su ostavljani ljudi koji su se prikljucili VRS? Gdje je dolaz da su vojne akcije i naredbe o istim dolazile iz Srbije?
Znamo svi sta je bilo, ali u ocima suda, de facto dokazati da zemlja gdje u Sandzaku muslimani nisu dirani je gotovo pa nemoguce. Tvrdim da su namjerno koristene rijeci "genocid" i"Bosanci"kako bi se smanjila sansa da dobijemo presudu.
Da su koristili "zlocin protiv covjecnosti" ili "ratni zlocin" bilo bi jasno ko dan, i vec bi nasi politicari sjedili sa par milijardi u svicarskim bankama. Zast je koristena najgora i najteze dokaziva kvalifikacija zlocina? Zasto Bosanci? Zasto, vrag sam zna.
Poenta je da treba biti hladne glave i trezveno ovo gledati. Ovo je propao slucaj.
Slobodno recite da sam los patriota. Po meni je velika budala i neprijatelj ove zemlje neko ko se bori da se ovo pokrece kad pravno imamo 0 sanse, potrosicemo pare i ispasti budale.
Nazalost, malo je strucnih, a milion hobi istoricara i pravnika
Prema kome cemo ispasti budale? Nekoga u svijetu interesuje ova utakmica?
Izgubili smo tuzbu prije 10 god i zivjeli sa time skroz normalno. Da se to samo potvrdi - opet ista stvar, nije mi jasno koju bruku, sramotu,.. spominjete,.. pa nije svijet mahala gdje ljudi tracaju i gledaju koga da ismiju.
Nije bitan ishod revizije tuzbe - vec da je u toku i da traje. U najgorem slucaju se moze potvrditi ista presuda i nema tu nikakve drame. Ali vrijeme dok traje je itekako bitno jer nemamo pojma kakva ce biti klima u svijet unarednih godina. Srpski lobi ulazi u kulminaciju, srpska politika probila led radeci zabranjene stvari nekaznjeno, tabua vise nema,.. i tu nam proces tuzbe koji je u toku moze pomoci. Jer teze je gurati svoju srpsku stvar u diplomatiji kada se za da ti traje sudjenje za genocid. Koji se usput receno vec zaboravio u svijetu kada se spomene Bosnia - i tu ces prije naci slike mudzahedina.
A najbitnija stvar je izmedju nas - lakse je zivjeti sa nepravdom ako znas da si sve pokusao sto si mogao. A podsjecam da se radi o skroz legalnom cinu i neka se Moore, MZ sikiraju - ne radimo nista kontra zakona kako naseg tako i medjunarodnog. Svaki iole ponosan narod na planeti koji je u ovakvoj situaciji bi iskoristio sve moguce i nemoguce adute. Mislim, koji je vama ... ljudi? Prepali se unaprijed gubljenja spora a zivite vec 10 god sa time, prepali se krize a vec je imate - pa nisu se desili referendumi, pisanje po Sudu, hapsenje generala, zabrana jezika,... zato sto smo mi talasali isti nam je q sa srpskom politikom i sa tuzbom i bez tuzbe. Samo je razlika sto im vec zacrtan posao otezavas tuzbom a usput si cist prema sebi i svojima. Uradio si sto si mogao i vidi sta mozes dalje.
Ta politika zatvaranja u cahuru i netalasanja da nebi koga naljutio nam nikada nije dobro donijela.