kike-tike wrote:
Problem zagađenja vazduha u Sarajevu je decenijski, roditelji mi govore da je bilo prije rata i gore. Ne znam odakle ti informacija da je problem nastao tek prije par godina.
Jeste ali nije u ovom obimu, ni blizu. Ovakvih epizoda nije bilo prije 10 godina, ili su bile izuzetak, a sada ih imamo svake zime. Sve su duze i gore, a rezultat su upotrebe uglja. Ne auta kako to SDA tvrdi, vec uglja.
Meni je jasno da ljudima u Sarajevu to bas i nije najjasnije jer nije industrijski grad i nema rudnike, ali ja sam odrastao kraj rudnika i elektrana. Mi od toga zivimo, a Sarajevo zivi od politike, pa su nam i kvalifikacije takve - ne vidim da puno ljudi u Sarajevu studira rudarstvo i energetiku, vec se drze politike i dzamije. I mi se drzimo onog sto mi znamo - rada i tehnike.
Dakle:
Ugalj nije plin. Ugalj je dosta prljavije gorivo od plina. U uglju ima dosta sumpora, narocito u ovom SMECU koje prodaju po Sarajevu -a prodaju ga upravo zato jer kupci u Sarajevu ne znaju razliku izmedju hrpe blata i lignita punog sumpora i kvalitetnog ugla. SO2 se dobije upotrebom takvog uglja.
Ako kome nije jasno zasto se ovo desava kada se potrosnja plina smanjila za 40%, najbolje bi mu bilo da se odmah upuca i ustedi nam malo zraka.
Mozemo malo i pricati o cijeni plina i zasto je postao tako skup kada je nestalo "subvencija" po SDA receptu - tipa da cijela FBiH sanira dug prema Rusima za plin na koji se grije Sarajevo.

Sad kazu nemaju para. Pa naravno da nemaju kada su od para poreskih obveznika FBiH sanirali dug koji nije ni trebao nastati i uhljebili stotine idiota u nekoliko preduzeca za distribuciju plina.

Sada neka to Sarajevo rjesava, ali ovaj put bez para iz ostatka drzave, jer ih prvi put nisu bas najmudrije iskoristili.
Dzaba sve. Mozes baliji dati milijardu, al on ce te sutra opet peglati da mu das cenera. I SDA mozete dati jos stotine miliona da "sanira" komunalnu privredu, ali od to ce i dalje biti samo bacanje para. Zato jer jednostavno... Nema ko to rjesiti... Ovo je problem za struku, ne za politiku - iz cega slijedi da ga Sarajevo nece moci rijesiti kao sto nije moglo rijesiti ni GRAS, ni ViK, ni ZOI, pa ni jebenu turisticku zicaru do Trebevica.