detroit-mercy wrote:ElDzidziIbnDzo wrote:detroit-mercy wrote:Bez obzira na to sto se te titule kupuju, DM je fakat gigant sto se tice uslova rada.
Onda se valjda tu krije I jedan odgovor zasto raja odlazi, jer jedan DM je gigant

. Na Zapadu, ti poslovi tipa DMa us u principu zadnji poslovi

.
Sto je prodaja nekih proizvoda u jednoj prodavnici "zadnji posao" kako ti to nazivas? Jel to nesto iz ponizenja raditi?
Pa Boga mi svemoguceg.Da ljudi znaju sta ih ceka na Zapadu,deset puta bi jos razmislili prije nego bi otisli iz Bosne.
Ja znam da ce se naci mnogi i poceti postavljati neka glupava pitanja,pa sto se ne vrate kad je lose pa ovako pa onako,ali kad dodjes vani,i vidis u biti kroz neko vrijeme realnu sliku ljudi koji su se ispalili iz BiH,skontas da su jedno veliko niko i nista,jad,cemer i sirotinja koja se khurci tudjim parama-citaj kreditom.
Tako da,nemoj nam soliti pamet kako evropske zemlje jedva cekaju nekog Bosnju da mu dadnu upravljanje nekom kompanijom ili mjesto hirurga u velikom univerzitetu.
De malo, uzmi daha, napij se vode.
Niti jedan posao nije raditi iz ponizenja. Digresija je bila da je to posao za koji ti ne treba nista, nikakva kvalifikacija, nikakve vjestine. Obicno su ti poslovi medju slabije placenim, sad sto se za jedno slobodno mjestu u DMu u javi 4000 ljudi ne znaci da je to neka zivotna karijera, nego govori o drugim stvarima zbog kojih raja napusa BiH. Bolje ti je biti elektricar, limar, tokar nego raditi za pultom u DMu. To sto je kod nas prominentnije raditi u DMu nego biti tokar, elektricar ili varioc je stvar pogresno poslozenih vrijednosti.
Btw. sta ce hirurg na velikom univerzitetu

obicno su po bolnicama, jedino ako ne predaju. Svi hirurzi iz BiH danas rade kao hirurzi sirom svijeta, svi nasi inzinjeri rade kao inzinjeri sirom svijeta. Tako da nemoj da prepadas raju tom spikom kako tamo "eto jedva cekaju jednog Bosnju inzinjera", cinjenica je da svaka firma jedva ceka dobrog inzinjera i doktora i tokara i zidara, varioca.
A upravljanje kompanijom se nikome ne daje nego se mora zasluziti, samo kod nas se upravjanje firmom daje po partijskoj zasluzi

pa te to mozda malo zbunjuje.[/quote]
Bosanski inzinjeri,doktori,hirurzi i profesori rade sirom svijeta kao inzinjeri,doktori,hirurzi i profesori...al u KHURCU. Pusti se te lozionicke price,da ne kazem debilne. Lozis bezveze raju po forumu,i sad neki mladi inzinjer kada procita to sto ti pises samo gleda kako ce se zanogetati iz zemlje jer ga eto kao vani ceka med i mlijeko.
To su ba suplje price i prazne floskule.
Ne zbunjuje mene nista,nego pricam o realnostima. Otidji vani pa predaj jednu od bosanskih diploma,odmakni se i posmatraj hoce li ljudi biti odusevljeni tvojom diplomom ili ce je provjeriti 180 puta prije i nego ti daju i najmanju sansu.A najvjerovatnije te nece ni pozvati na intervju.
Uozbilji se i budi realan.