Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post Reply

Da li razumijete zasto ljudi glasaju za Trumpa?

Poll ended at 06/10/2016 21:19

Razumijem
108
59%
Ne razumijem
68
37%
Ne zelim odgovorit
8
4%

Total votes: 184

jeza u ledja

#1201 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

SkyLimit wrote:Da mi imamo političara kao što je Trump, ja bi lijepio plakate za njega kao dobrovoljni aktivista.

Čovjek lijepo kaže da će zabraniti svim muslimanima ulazak u državu. Kratko, jasno i direktno. Nema dodatnih objašnjenja. A oni nek vide međusobno kakvi su i šta sve ima između njih, što bi se on time zamarao.

Jednako tome bi bilo da mi Bošnjaci imamo političara koji bi jasno rekao da na sve kršćane Europljane gleda kao na križare, da je na muslimane Bosne 1992. - 1995. proveden klasični križarski pohod u duhu onih srednjovjekovnih te da ne želi u Europsku Uniju aka Križarsku Uniju. I nema tu objašnjavanja, nek se oni dogovore ko je uveo embargo a ko nije, ko je dopustio genocid u Srebrenici, ali to je njihov problem sad, mi svoje znamo.

Meni bi se bosanski Trump veoma, veoma dopao.
Really?
Image
jeza u ledja

#1202 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Evo slika sa zadnjeg dana republikanske konvencije, tokom govora Trumpa:

Image

:D
stakasa

#1203 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by stakasa »

jeza u ledja wrote:
stakasa wrote:
madner wrote:Trump je klasicni kandidat koji ima vecu podrsku od anketirane. Hillary ako je sad blizu nema nikakve sanse.
I ja mislim. Uz to je tip totalno nekonvencionalan a mjere ga konvencionalnim metodama. On ima momentum i to je najvaznije. Za njega glasaju bjelci koje on naziva white trashom, latinoamerikanci... i svi nezadovoljnici. A puno ih je. Trump moze pobjedit ma kako to suludo zvucalo
Naravno da Trump moze pobjediti.
No diskutabilno je da ima momentum. Oko konvencije jedne stranke kandidat iste obicno dobija neki momentum, medjutim kod Trumpa se ne vidi niskakav znacajan napredak. Citao sam neki clanak nedavno koji kaze da su ankete poprilicno stabilne vec neko vrijeme i mada je recimo Hillarina podrska pala sa 6.8% krajem juna na 2.7% danas, treba napomenuti da je Trumpova podrska opala od kraja maja kada je nakratko cak i vodio u anketama (mislim da je to bilo jedini put u godinu dana).
Sad, svasta se moze promjeniti u narednim mjesecima, i mijenjace se, pa cemo vidjeti. :D
Prekratak ti je vremenski horizont. Idiot ima momentum i prilike mu idu na ruku. Evo recimo ovo u Minhenu - sve vise i vise ljudi ce govoriti Trump je u pravu sto se tice muslimana, trenutna rjesenja ne funkcionisu, daj cvrstu ruku ko Putin i Erdogan itd
bole1st

#1205 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by bole1st »

General War wrote:

:babinsin:
Nisu pratili ovu temu od pocetka inace bi znali ko ce bit republikanski kandidat. Jos su malo i poranili, morace u Novembru pravit reprizu. :izet:
bole1st

#1206 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by bole1st »

Nate Silver na Twitteru:
"Don't think people are really grasping how plausible it is that Trump could become president. It's a close election right now."
Malo upuceniji znaju da ovo prakticno znaci da je stvar gotova, Trump osvaja 1/1.
jeza u ledja

#1207 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

bole1st wrote:Nate Silver na Twitteru:
"Don't think people are really grasping how plausible it is that Trump could become president. It's a close election right now."
Malo upuceniji znaju da ovo prakticno znaci da je stvar gotova, Trump osvaja 1/1.
Malo upuceniji?
Na Nate Silverovoj stranici Clinton 60%-Trump 40%.

Znaci ti si upuceniji od Nate Silvera, ili si upuceniji da tumacis njegove komentare koji unatoc tome sto govore nesto drugo, i unatoc tome sto njegova stranica govori nesto drugo - ti zakljucujes da je prakticno stvar gotova. Maestralno. :lol:
jeza u ledja

#1208 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

stakasa wrote: Prekratak ti je vremenski horizont. Idiot ima momentum i prilike mu idu na ruku. Evo recimo ovo u Minhenu - sve vise i vise ljudi ce govoriti Trump je u pravu sto se tice muslimana, trenutna rjesenja ne funkcionisu, daj cvrstu ruku ko Putin i Erdogan itd
Pitanje je da li ovakvi dogadjaji idu na ruku Trumpu. Po meni je Clintonova more "hawkish" nego Trump. Postoji granica gdje prica poput Trumpove prelazi u proziran za supljak za obicnog gradjanina. Za nas ostale naravno to je od pocetka supljak.

Cijelu godinu gledamo teroristicke napade.
stakasa

#1209 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by stakasa »

jeza u ledja wrote:
stakasa wrote: Prekratak ti je vremenski horizont. Idiot ima momentum i prilike mu idu na ruku. Evo recimo ovo u Minhenu - sve vise i vise ljudi ce govoriti Trump je u pravu sto se tice muslimana, trenutna rjesenja ne funkcionisu, daj cvrstu ruku ko Putin i Erdogan itd
Pitanje je da li ovakvi dogadjaji idu na ruku Trumpu. Po meni je Clintonova more "hawkish" nego Trump. Postoji granica gdje prica poput Trumpove prelazi u proziran za supljak za obicnog gradjanina. Za nas ostale naravno to je od pocetka supljak.

Cijelu godinu gledamo teroristicke napade.
Nadam se da si ti u pravu
bole1st

#1210 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by bole1st »

Nate Silver je za republikanske prajmarise svakodnevno pravio nevjerojatnu gimnastiku da bi sebe (i druge) uvjerio da Trump nece biti nominovan (odnosno da bi umanjio sanse da bude nominovan). Obzirom da je Nate genije i ozbiljno jak sa brojovima ta gimanstika je bila zabavna za pratiti i vrlo poucna. Iz prve ruke se moglo vidjeti kako bias unistava objektivnost i kod najjachih strucnjaka. Sad vidimo da je cak i Nate blizu predaje, sto znaci da brojevi govore ono sto je bilo i za ocekivati (Trump > Hilari).
jeza u ledja

#1211 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

bole1st wrote:Nate Silver je za republikanske prajmarise svakodnevno pravio nevjerojatnu gimnastiku da bi sebe (i druge) uvjerio da Trump nece biti nominovan (odnosno da bi umanjio sanse da bude nominovan). Obzirom da je Nate genije i ozbiljno jak sa brojovima ta gimanstika je bila zabavna za pratiti i vrlo poucna. Iz prve ruke se moglo vidjeti kako bias unistava objektivnost i kod najjachih strucnjaka. Sad vidimo da je cak i Nate blizu predaje, sto znaci da brojevi govore ono sto je bilo i za ocekivati (Trump > Hilari).
Brojevi govore ono sto je bilo i za ocekivati? Mislis ti si ocekivao/ocekujes nesto? :wink:
Je li ti palo na pamet da Nate Silver sada pokusava da se over-correct bivajuci oprezan?

Nema sta da se Nate Silver predaje. Nije on navijac. Njemu je posao da tacno predvidja.

Bez obzira cemu se ti nadao i sta zelio postoje samo 3 moguce opcije ishoda ovih izbora, i to poredane po vjerovatnoci:

1) Hillary tjesno uzima
2) Hillary uzima lopatom
3) Trump tjesno uzima

Opcija "Trump uzima lopatom" se nece desiti.

Pod uzimanje lopatom smatram nesto poput pobjede Obame nad McCainom, naravno ne nesto da jedan uzme 45 od 50 drzava.

Sad ti ako hoces da vjerujes u nesto drugo, unatoc anketama i unatoc predvidjanju Nate Silvera i puno drugih, to je vec ozbiljan problem. Za tebe. :wink:
bole1st

#1213 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by bole1st »

jeza u ledja wrote: Nema sta da se Nate Silver predaje. Nije on navijac. Njemu je posao da tacno predvidja.
Njemu jest, al njegovom mozgu nije, jer je sasvim podlegao anti-Trump bias-u i bio je potpuno slijep za argumente koje idu Trumpu u prilog. Na primjer nije uracunao da ce Kruz i Kasich u kasnijim drzavama izgubiti dio glasova od trenutka kad postane jasno da su ispali iz trke za nominaciju. Racunao je u modelima da ce Kruz i Kasich zadrzati sve glasace iz anketa do kraja (nulta korekcija za gubitnika u odnosu na trenutne ankete) , to je presmijesno i za studenta, ne za svjetski priznatog strucnjaka, uvjetna vjerojatnost 101. Cak i za nekog ko ne razumije matematiku to je zdravorazumski jasno.
jeza u ledja wrote: Pod uzimanje lopatom smatram nesto poput pobjede Obame nad McCainom, naravno ne nesto da jedan uzme 45 od 50 drzava.
Meni je uzimanje lopatom sve vise od 10 poena razlike u glasovima, npr 50-40-10, a elektori kako se namjeste. Jedina prava opasnost po Trumpa je odustajanje Hilari i kandidiranje Bidena.
jeza u ledja

#1214 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Da, i to je sve Nate Silver podrobno objasnio u jednom clanku prije par mjeseci. :wink:

Predlazem ti da se kandidujes za njegovu poziciju na 538. Milione ces zaraditi. :thumbup:

Zamisli koje pare na kladionici mozes uzeti! Samo 25% sanse ima
jeza u ledja

#1216 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Zadnje 2 ankete Trump vodi. Cetiri od zadnje 3 vodi. +1, +2 i +3. U cetvrtoj anketi vodi Clinton +4. Ocigledno je dobio nesto boba tokom konvencije, sto je bilo ocekivano, plus WikiLeaks u vezi emaila.. Vidjecemo da li je to trend. U poll of polls Clinton vodi 1.9%. Zadnji put je ovako mala razlika bila pocetkom juna.
Jack Be Nimble

#1217 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Jack Be Nimble »

Trump moze lako doci do pobjede. Samo treba 3-4 drzave na svoju stranu staviti a to barem nije toliko tesko. Moglo bi biti da Klinkonta dobio vise glasova, ali on matematicki da uzme. Ja ne sumnjam nimalo u njegovu pobjedu.
Kikibombona

#1218 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Kikibombona »

jeza u ledja wrote:Zadnje 2 ankete Trump vodi. Cetiri od zadnje 3 vodi. +1, +2 i +3. U cetvrtoj anketi vodi Clinton +4. Ocigledno je dobio nesto boba tokom konvencije, sto je bilo ocekivano, plus WikiLeaks u vezi emaila.. Vidjecemo da li je to trend. U poll of polls Clinton vodi 1.9%. Zadnji put je ovako mala razlika bila pocetkom juna.
Ima li ikakve sanse da u trku sa Trampom udje Dzo Bajden?

Nekarizmaticna Hilari ce vjerovatno izgubiti od Trampa.

Stari vuk Bajden bi uzeo Trampa na iskustvo.
jeza u ledja

#1219 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Ne panicite. Ja sam i dalje poprilicno siguran u pobjedu Hillary.

U stvari, mozda nije "poprilicno siguran" dobar izraz, vise govorim o prognozama na osnovu anketa. Pratim ove ankete pomno, ovo je vec 5 ciklus i one su uvijek na kraju bile tacne. E sad, vrlo lako se moze desiti da ankete prevagnu totalno u Trumpovu korist. Ako se to desi i bude stabilno nekoliko sedmica, e onda cemo se zabrinuti. Mada ni to ne znaci nista, jel. U sustini, jedino ankete malo pred izbore mogu dati pravu sliku, a na to cemo se nacekati. No mislim da ako Clinton zadrzi vodjstvo do pred par sedmica pred izbore, da ce onda sigurno pobjediti.

Trump je wild card, priznajem, ali to samo po sebi ne garantuje pobjedu.

Sto se tice samih brojeva. Jedan problem koji Trump (i Republikanci generalno imaju) je sto se njihova baza smanjuje. Sve vise crvenih drzava postaje ljubicasto, a plave drzave ostaju plave. Virginia je poveca drzava koja je sada skroz presla u plavu kolumnu. Colorado je najveca drzava Zapada (ne racunajuci West Coast) i postala je plava. Nevada i New Mexico postaju plavlji. Arizona je sada u igri (trenutno Hillary ima blagu prednost), a to je drzava koja je zadnja 4 ciklusa bila crvena. North Carolina je sada u opticaju takodje i bare-bare je.
Trump je privukao neke nove glasace, ali je isto tako mnoge odbio, i sa umjerene ali i sa ultra-konzervativne strane. Kad pogledate kolekciju drzava i brojeve koji trenutno stoje, Trumpu (ili bilo kojem Republikancu) treba bas dosta toga da se poklopi. Demokrati treba mnogo manje i ima pet puta vise kombinacija za pobjede. (Npr. nekad je bilo zlatno pravilo Ohio i Florida - ko njih dobije uzece izbore. Danas Demokrati potencijalno ne treba ni jedna od tih drzava, a Republikancu treba barem jedna gotovo sigurno.)

Ne znam. Kad kladionice pocnu davati bar priblizno jednake sanse onda cu stvarno misliti da je utrka tijesna. Trump je dobio malo vecu podrsku zbog konvencije - to je normalna stvar ako pratite izbore. Plus ovi teroristicki napadi, plus curenje informacija u vezi emailova, nesto u vezi Sandersa mescini. Danas je ona azdaha Wasserman-Schulz dala ostavku, to je bila jedna od glavnih zelja Sandersovih glasaca u vezi stranke. Kad bude konvencija i kad se Sanders obrati raji kako bog zapovijeda, a hoce, ja mislim, ocekujem uptick u podrsci Clintonovoj.

Sve je ovo suplja, ja sam svjestan toga. Ali nekim ljudima je tesko argumentovati bez strahovitog navijanja ili panicenja. Meni je sama utrka uvijek interesantna.

Ja licno, a ovo je samo moje misljenje, ocekujem u narednim mjesecima satiranje Trumpa od strane demokratske masine. Jednostavno oni su toliko vicni tome, a kod Trumpa ima toliko materijala da bi bilo pravo iznenadjenje da oni ne uspiju u tom blacenju. Ljudi ne kontaju da su u vezi Clintonove negativna misljenja vec davno davno dobro ugazena, utvrdjena i potvrdjena da tu nema puno mjesta za padanje. Kod Trumpa je daleko od toga i kod njega oscilacije mogu biti drasticne. Moje je misljenje da on mnogo vise moze pasti, nego porasti. Favorability ratings su mu konzistentno slabije od Clintoninih, cak i u anketama u kojim on vodi. Mislim da mnogi jednostavno ne kontaju tezinu njegovih gafova. Ako ovi iz Clinton kampanje propuste tu priliku to ce biti najveci gaf u historiji politike. :D....kojeg bi se mogli prisjecati generacijama. :run:
k3ngur

#1220 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by k3ngur »

Mozel neko da napise od ovih sto u Americi zive i sto se razumiju u par tacaka sta je pozitivno a sta negativno za Trumpa i Clinton.
drastic

#1221 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by drastic »

k3ngur wrote:Mozel neko da napise od ovih sto u Americi zive i sto se razumiju u par tacaka sta je pozitivno a sta negativno za Trumpa i Clinton.
sta kaze obama za hillary
daddy-kool

#1222 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by daddy-kool »

http://michaelmoore.com/trumpwillwin/

5 REASONS WHY TRUMP WILL WIN
by Michael Moore
bole1st

#1223 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by bole1st »

k3ngur wrote:Mozel neko da napise od ovih sto u Americi zive i sto se razumiju u par tacaka sta je pozitivno a sta negativno za Trumpa i Clinton.
Na stranu sto neces naci nikog nepristrasnog, ovo ti je ko da pitas jel bolje da kupim autobus ili kamion. Zavisi sta ti treba, ako si progresivni globalista Crooked Hilari ce ti vecinom biti pozitivna, ako si konzervativni (americki) nacionalista onda Trump.

Ako te zanimaju neki bas detalji, najbolja analiza koju sam ja vidio je od Nassim Taleba (uz anti-Hillary bias):

Image
k3ngur

#1224 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by k3ngur »

Hvala za odgovor i tabelu, donekle znam za Trumpove ideje i njegove istupe na tv, al opet ova tabela malo vise razjasnjava neke stvari kao na primjer odnosi sa Iranom i Saudijom pa cak i Rusijom, onda porez na bogate i bankarstvo. Znaci moglo bi biti tako poprilicno.

Hilary ce znaci da nastavi stopama demokrata al ce se malo modifikovati. Ipak na kraju koliko vidim obadvoje nisu bas pozeljni al treceg nema pa zato je Hilary po meni bolje da dodje na vlast jer znamo Clintone i znamo otprilike kako ce voditi. Ovoga niko nezna mislim politicki jer koliko sam vidio u njegovoj biografiji mijenjao je cas demokrate cas republikance tako da se za njega nikad nece znat.
KB9

#1225 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by KB9 »

trump je spas za ameriku
Post Reply