Ne panicite. Ja sam i dalje poprilicno siguran u pobjedu Hillary.
U stvari, mozda nije "poprilicno siguran" dobar izraz, vise govorim o prognozama na osnovu anketa. Pratim ove ankete pomno, ovo je vec 5 ciklus i one su uvijek na kraju bile tacne. E sad, vrlo lako se moze desiti da ankete prevagnu totalno u Trumpovu korist. Ako se to desi i bude stabilno nekoliko sedmica, e onda cemo se zabrinuti. Mada ni to ne znaci nista, jel. U sustini, jedino ankete malo pred izbore mogu dati pravu sliku, a na to cemo se nacekati. No mislim da ako Clinton zadrzi vodjstvo do pred par sedmica pred izbore, da ce onda sigurno pobjediti.
Trump je wild card, priznajem, ali to samo po sebi ne garantuje pobjedu.
Sto se tice samih brojeva. Jedan problem koji Trump (i Republikanci generalno imaju) je sto se njihova baza smanjuje. Sve vise crvenih drzava postaje ljubicasto, a plave drzave ostaju plave. Virginia je poveca drzava koja je sada skroz presla u plavu kolumnu. Colorado je najveca drzava Zapada (ne racunajuci West Coast) i postala je plava. Nevada i New Mexico postaju plavlji. Arizona je sada u igri (trenutno Hillary ima blagu prednost), a to je drzava koja je zadnja 4 ciklusa bila crvena. North Carolina je sada u opticaju takodje i bare-bare je.
Trump je privukao neke nove glasace, ali je isto tako mnoge odbio, i sa umjerene ali i sa ultra-konzervativne strane. Kad pogledate kolekciju drzava i brojeve koji trenutno stoje, Trumpu (ili bilo kojem Republikancu) treba bas dosta toga da se poklopi. Demokrati treba mnogo manje i ima pet puta vise kombinacija za pobjede. (Npr. nekad je bilo zlatno pravilo Ohio i Florida - ko njih dobije uzece izbore. Danas Demokrati potencijalno ne treba ni jedna od tih drzava, a Republikancu treba barem jedna gotovo sigurno.)
Ne znam. Kad kladionice pocnu davati bar priblizno jednake sanse onda cu stvarno misliti da je utrka tijesna. Trump je dobio malo vecu podrsku zbog konvencije - to je normalna stvar ako pratite izbore. Plus ovi teroristicki napadi, plus curenje informacija u vezi emailova, nesto u vezi Sandersa mescini. Danas je ona azdaha Wasserman-Schulz dala ostavku, to je bila jedna od glavnih zelja Sandersovih glasaca u vezi stranke. Kad bude konvencija i kad se Sanders obrati raji kako bog zapovijeda, a hoce, ja mislim, ocekujem uptick u podrsci Clintonovoj.
Sve je ovo suplja, ja sam svjestan toga. Ali nekim ljudima je tesko argumentovati bez strahovitog navijanja ili panicenja. Meni je sama utrka uvijek interesantna.
Ja licno, a ovo je samo moje misljenje, ocekujem u narednim mjesecima
satiranje Trumpa od strane demokratske masine. Jednostavno oni su toliko vicni tome, a kod Trumpa ima toliko materijala da bi bilo pravo iznenadjenje da oni ne uspiju u tom blacenju. Ljudi ne kontaju da su u vezi Clintonove negativna misljenja vec davno davno dobro ugazena, utvrdjena i potvrdjena da tu nema puno mjesta za padanje. Kod Trumpa je daleko od toga i kod njega oscilacije mogu biti drasticne. Moje je misljenje da on mnogo vise moze pasti, nego porasti. Favorability ratings su mu konzistentno slabije od Clintoninih, cak i u anketama u kojim on vodi. Mislim da mnogi jednostavno ne kontaju tezinu njegovih gafova. Ako ovi iz Clinton kampanje propuste tu priliku to ce biti najveci gaf u historiji politike.

....kojeg bi se mogli prisjecati generacijama.