Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post Reply
hAZNADAR

#1201 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by hAZNADAR »

Ko je jos osim tebe primarnim izvorom pobio tezu Klaica i Hadzijahica koju su poslije preuzeli i mnogi drugi? Da uputimo senzacionalnu vijest svim historijskim zavodima i institutima kako je vrli forumas sa klixa i par recenica srusio historicare, stari mit tako sto je otkrio primarni izvor za kojeg oni nisu znali ili ga nisu dobro protumacili? :lol:
Kad vec spominjemo Tvrtka II, njega je bizantski historicar i savremenik Laonik Halkokondil nazvao ilirskim kraljem. Pa ce mitoman citati kako je napisano doslovno i skontati po danasnjem obicaju a historicar tumaciti u svjetlu ondasnjih obicaja. Tako isto i poljski Bośniacy u historijskom kontekstu zna se sta znaci.

Bosnjacka laka konjica nije obavezno bila sastavljena samo od Bosnjaka. Taj stil lake konjice su preuzele i druge armije i tako nazvale konjicke jedinice sastavljene od svojih ljudi.

Primjerice ovdje imas spisak vojnika Bosnjaka u Danskoj 1801. Danska imena.
http://koegearkiverne.dk/wp-content/upl ... elling.pdf

Image

Image
https://www.theapricity.com/forum/showt ... orps/page3

Detaljnije na poljskom gdje se navodi i Strażnica Bośniacka u mjestu Mragovu.
http://www.it.mragowo.pl/straznica-bosn ... 28,pl.html

Medjutim ime je bosnjacko. U pruskoj vojsci su Bosniaken, u poljskoj Bośniacy, na engleskom Bosniak,... a jedinice tog imena su imali i Danci Bosniakkerne i Holandjani Bosniaques. Sve su to Bosnjaci. Poljaci su Bosnjacima zvali stanovnike Bosne sve do novih prilika u BiH gdje su Bosnjaci postali etnonim i onda su uveli izraz Boszniacy. Ali u ranijim pisanjima i tumacenjima se Bośniacy uvijek Bosnjaci.

Ovo nisam pisao za tebe vec za druge kad smo svakako of topic. Znam da ces lupiti opet neku glupost bez ikakvog dokaza, argumenta,...

Buduci da sam slicne rasprave vodio sa srpskim mitomanima i njihovim pokusajima da degradiraju bosnjacko ime - mozda ova rasprava u neku ruku dokazuje sljepilo ljevice.
General War

#1202 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by General War »

Sjoo sto smori :-)
I ko je sad od njih ljevicar? Ah da, Tvrtko :mrgreen:
hAZNADAR

#1203 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by hAZNADAR »

General War wrote:Sjoo sto smori :-)
Pa red je i da se pokaze pamet ljevice. Vrlo rado smaram

A ti rece da vi imate Tvrtka a mi Aliju. Ko ste to vi?
NeDirajSirotinju

#1204 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by NeDirajSirotinju »

Može li mi neko objasniti zašto se ovdje raspravlja tema bosanstvo vs bošnjaštvo po milijarditi put? Fakat ne razumijem, šta je problem.
Dozer

#1205 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by Dozer »

hAZNADAR wrote:
Dozer wrote: . Prvo zvanicno spominjanje naziva "Bosnjak/ci" desava se u 15. vijeku, odnosno nakon dolaska Osmanlija na ove prostore. Da li je to iz poljskog ili nekog desetog jezika, nebitno je. CInjenica je da se ovaj naziv ovdje nije koristio do tada. Ako jeste, daj neki dokaz toga.
Marko Marulic hrvatski pjesnik iz Splita je 1493-ce napisao pjesmu Molitva suprotiva Turkom. Izvod:

Inako t´ ne ostaju gradi tere mista,
Kano opušćaju, plinujuć sva lita.

Boj su bili š njimi Harvati, Bošnjaci,
Garci ter Latini, Sarbli ter Poljaci.

Eto još boj biju nici, a nikih ni,
A druzi ne smiju, jer jim si gnjivan ti;

https://hr.wikisource.org/wiki/Molitva_suprotiva_Turkom

Podsjecam da Bosna tada jos nije u cjelosti osvojena, srebrnicka banovina pada pod osmansku vlast 1512. jajacka sa Jajcem 1528.

Ja sumnjam da je spomen Bosnjaka u pjesmi splicanina Marka Marulica tek frisak termin i njegov izum. Ocito je vec postojala tradicija upotrebe bosnjackog imena i izvan Bosne i neovisno o osmanskom osvajanju Bosne.
Majka mu stara...1493 je kraj - 15 vijeka. Osmanlije u Srbiju dosle 1380, a od tada su trgovci ulazili i u Bosnu.
Zar Bosna nije pala 1463...? A Srebrenicka regija jos i prije toga...?
Opet kazem - termin "Bosnjaci" se na ovom prostoru nije koristio do dolaska Osmanlija. O tome naprosto ne postoji ni jedan pisani trag. Bili su/smo Bosnjani, i o tome postoje zapisi.

Ono sto mene licno nervira u svoj ovoj prici jeste taj famozni "povratak na istorijsko ime", i onda je uzeto - Bosnjaci. Zasto nije uzeto Bosnjani? To nam je jos starije ime, jer Bosna ne postoji od 15 vijeka, nego ipak nesto duze.
Mislim da svi znamo odgovor, zar ne - jer do dolaska Osmanlija u Bosni nije bilo ni islama, ni muslimana, ni Bosnjaka. Onda su Austro-Ugari, novi okupatori, nakon sto su nas "braca" Turci prodali njima k'o krdo stoke, za milion dukata, zabranili upotrebu tog naziva Bosnjaci. Onako, ili je to ipak bilo jer se radilo o nazivu do kojeg je doslo pod uticajem turskog jezika, pa da se "obrisu" svi tragovi i veze s tim?
I tada dolazi do onoga sto vec rekoh - pravoslavci se pocese izjasnjavati kao Srbi, katolici kao Hrvati, a samo muslimani ostadose Bosnjaci. Jbg, nije istorija ove zemlje i njenog naroda bas tako friska...

Da ne pricamo o modernom vremenu drzava i nacija, u kojem je za sve nas iz BiH medjunarodno priznata i poznata samo jedna nacionalnost - bosankohercegovacka, ili skraceno - bosanska.
Nema ni bosnjacke, ni srpske, ni hrvatske, ni hercegovacke, ni krajinske, ni podrinjske, ni posavske, ni bilo koje druge.

A prica o tome da je ovo "Bosanci" SAMO teritorijalna odrednica, slobodno okaciti macku o rep. Jeste, teritorijalna je odrednica, ali danas u drzavnom smislu. Isto kao i za Srbiju, Hrvatsku, Grcku, Albaniju, i bilo koju drugu medjunarodno priznatu drzavu na planeti.
Ako je "Bosanac" samo teritorijalna odrednica, onda je to isto i Srbijanac, i Hrvat, i Njemac, i Slovenac, i Makedonac, i Crnogorac, zar ne...?
Dozer

#1206 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by Dozer »

NeDirajSirotinju wrote:Može li mi neko objasniti zašto se ovdje raspravlja tema bosanstvo vs bošnjaštvo po milijarditi put? Fakat ne razumijem, šta je problem.
Zato sto to nije isto. Jedno je etnicka/narodna pripadnost i opredjeljenje, a drugo je drzavna/nacionalna pripadnost. Distinkcije su sasvim jasne.
NeDirajSirotinju

#1207 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by NeDirajSirotinju »

Nije isto, ali dajte ljudi da se maknemo već jednom sa te mrtve tačke. Svi smo nacionalno bosanci i hercegovci, a onda se dijelimo po narodima. Srpski i hrvatski nacionalisti negiraju bosansku naciju, i kažu da su nacionalno (a ne etnički) Srbi i Hrvati, ali koga boli k, idemo dalje. Nemojte na ovo vrijeme da trošimo.
Kejn

#1208 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by Kejn »

Dozer wrote:
Kejn wrote:
Dozer wrote: Onda su Bosnjaci bili svi - i katolici, i pravoslavci,
Dozer kako će pravoslavci biti Bošnjaci ako znamo da su današnji bos. Srbi uglavnom migranti iz Smederevskog Sandžaka koji su došli skupa sa Turcima u 15 vijeku?
I kako će Bošnjaci uopšte biti pravoslavci ako znamo da nema ni jedne pravoslavne crkve u pravoj Bosni do dolaska Turaka? :roll:
Siroka je ovo tema...Ali, ukratko - pravoslavaca je bilo u Bosni i prije dolaska Osmanlija, vrlo malo, a bili su nastanjeni na prostoru danasnje istocne Hercegovine. I nisu se tada ni nazivali Srbima. Bosanski pravoslavci se Srbima pocinju nazivati tek nakon odlaska Osmanlija, nekad u 19. vijeku. Isto kao i bosanski katolici Hrvatima. Svemu tome je prethodilo nekih 300 godina emisarenja iz Srbije i Hrvatske.
Na kraju krajeva, imas i dokumentovana svjedocenja emisara iz Srbije o tome kako "imaju velikih problema s pravoslavnim Bosnjacima da ih prevedu u Srbe".

Edit: Naknadno vidim da su ti drugi vec odgovorili, a ako mislis da sam ovo prepisao od njih, slobodno se malo zadaj u moje postove od prije 1-2-5-10 godina. Naci ces ovo isto sto sam ti i sada napisao.
Ok ovak ćemo...već sam primjetio da ti historija nije jača strana.
Idemo polako jedno po jedno.
Ko je vladao Istočnom Hercegovinom prije nego li je usla u sastav Bosne?
hAZNADAR

#1209 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote:
Majka mu stara...1493 je kraj - 15 vijeka. Osmanlije u Srbiju dosle 1380, a od tada su trgovci ulazili i u Bosnu.
Pobjeda u bici ne znaci i automatsku okupaciju. Srpska despotovina je trajala dugo. Vazalstvo isto nije kao osmansko prisustvo.

Zapise o osmanskim trgovcima ne poznajem, ako imas rado bi citao. Znam samo za vojne upade i vojna saveznistva i pomaganja u medjusobnim razmiricama velikasa. Bosna jeste politicki pala 1463-ce ali je bilo ugarskih protivofanziva, ponovnog zauzimanja Jajca i Posavine, Semberije,... A rekao sa Srebrnicka banovina - grad Srebrnik a ne Srebrenica.
Opet kazem - termin "Bosnjaci" se na ovom prostoru nije koristio do dolaska Osmanlija.
O tome naprosto ne postoji ni jedan pisani trag. Bili su/smo Bosnjani, i o tome postoje zapisi.
Dolazak Osmanlija nije bio u jednom danu i od tada nova era. Tek od pada Jajca 1528 i uspostave ejaleta se moze govoriti o dolasku Osmanlija. Ranije su bile samo vojske koje su protutnjale, ostavile par posada u utvrdama i otisle nazad. A proces mjenjanja govora je dug proces. Bosnjak sigurno nije prvi put spomenut od Tvrtkovog izaslanstva ili u Splitu za Marka Marulica. Prvom pisanom spomenu mora prethoditi odredjeni period usmenih.

Ono sto mene licno nervira u svoj ovoj prici jeste taj famozni "povratak na istorijsko ime", i onda je uzeto - Bosnjaci. Zasto nije uzeto Bosnjani? To nam je jos starije ime, jer Bosna ne postoji od 15 vijeka, nego ipak nesto duze.
Mislim da svi znamo odgovor, zar ne - jer do dolaska Osmanlija u Bosni nije bilo ni islama, ni muslimana, ni Bosnjaka.
To je upravo antagonizam prema islamu kojeg sam spomenuo ranije. Nisam islamofob ALI. Cuj nervira te. Bosnjani je stara govorna forma, isto kao Serbli, Horvati,.. Bosnjak dosta realniji i prilagodjen govoru. Osim toga Bosnjak nije nikada oznacavao samo muslimana - valjda su ti poznati zapisi Bosnjaka nemuslimanskog imena poput Jukica. A zastava je bila kotromanicki ljiljan, drzava se pozivala na drzavnopravnu tradiciju srednjovjekovne Bosne,... i ti mislis da je na Saboru maksuz izabran Bosnjak samo da se izbjegne predosmansko doba? :lol: Islam tebe nervira i ocito je da bi rado cenzurisao i historiju, jezik, kulturnu bastinu,... Pa umisljas da muslimani ne vole Bosnjane. :roll:

Nema ni bosnjacke, ni srpske, ni hrvatske, ni hercegovacke, ni krajinske, ni podrinjske, ni posavske, ni bilo koje druge.
Al se energija trosi na pljuvanje i negiranje samo jedne,.....

Kada covjek spomene domacu ljevicu - opcepoznato je ko im je na listi najmrzi.

Uostalom covjek je sasvim fino rekao
paleoconservative wrote:
Dokle god nam je SDooo, imat cemo titoisticku, anemicnu i arhaicnu socijaldemokratiju. I obratno: dokle god se gradjani skrase na socijalizam 70ih kao ideju napretka drzave, toliko ce Zeleni Lopovi biti jaci.
I na to bi se trebala tema vratiti.
Last edited by hAZNADAR on 04/03/2019 23:54, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#1210 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by hAZNADAR »

NeDirajSirotinju wrote:Može li mi neko objasniti zašto se ovdje raspravlja tema bosanstvo vs bošnjaštvo po milijarditi put? Fakat ne razumijem, šta je problem.
Procitaj naslov i samo ce ti se kaasti. Upravo ovo cjepidlacenje ljevice oko toga i mitomanija je dokaz sljepila.
_Scarlett_

#1211 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by _Scarlett_ »

hAZNADAR wrote:Može li mi neko objasniti zašto se ovdje raspravlja tema bosanstvo vs bošnjaštvo po milijarditi put? Fakat ne razumijem, šta je problem.
Prije 10 god sam gledala forum i vidjela iste rasprave i argumente. Od istih osoba. To su ljudi koji moraju da su u 50im sada. Znaci, to je jedna generacija koja jednostavno nije navikla na termin Bosnjak jer se sjecaju vremena kad smo bili Muslimani a Bosanac je bio neki "nenametljiv", regionalan termin bez ethnickih konotacija koji im se eto, svidio.

Vec sada primjecujem da mladi puno vise prihvataju termin Bosnjak nego prije,a kamoli za 10-20-30 god. Ono, da ne vide nikakvu prepreku izmedju toga da budu Bosnjaci etnicki i Bosanci nacionalno. A ovi od 5 banki koji nisu navikli na to ce lagano izumrijeti.
General War

#1212 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by General War »

Cim se Haze umjesa, tako to ide :mrgreen:
General War

#1213 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by General War »

hAZNADAR wrote:
General War wrote:Sjoo sto smori :-)
Pa red je i da se pokaze pamet ljevice. Vrlo rado smaram

A ti rece da vi imate Tvrtka a mi Aliju. Ko ste to vi?
Pokazana barem tebi je pamet ljevice na ovom forumu baarem u dvadeset tema, ali gdje bi takvi ko ti i nesto prihvatili drugacije.
Ci-Nick

#1214 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by Ci-Nick »

_Scarlett_ wrote:
hAZNADAR wrote:Može li mi neko objasniti zašto se ovdje raspravlja tema bosanstvo vs bošnjaštvo po milijarditi put? Fakat ne razumijem, šta je problem.
Prije 10 god sam gledala forum i vidjela iste rasprave i argumente. Od istih osoba. To su ljudi koji moraju da su u 50im sada. Znaci, to je jedna generacija koja jednostavno nije navikla na termin Bosnjak jer se sjecaju vremena kad smo bili Muslimani a Bosanac je bio neki "nenametljiv", regionalan termin bez ethnickih konotacija koji im se eto, svidio.

Vec sada primjecujem da mladi puno vise prihvataju termin Bosnjak nego prije,a kamoli za 10-20-30 god. Ono, da ne vide nikakvu prepreku izmedju toga da budu Bosnjaci etnicki i Bosanci nacionalno. A ovi od 5 banki koji nisu navikli na to ce lagano izumrijeti.
Da, ako se BiH raspadne, nas ćete zvati "Bosnonostalgičarima",.. :run:
Dozer

#1215 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by Dozer »

NeDirajSirotinju wrote:Nije isto, ali dajte ljudi da se maknemo već jednom sa te mrtve tačke. Svi smo nacionalno bosanci i hercegovci, a onda se dijelimo po narodima. Srpski i hrvatski nacionalisti negiraju bosansku naciju, i kažu da su nacionalno (a ne etnički) Srbi i Hrvati, ali koga boli k, idemo dalje. Nemojte na ovo vrijeme da trošimo.
Upravo u ovome i jeste problem, ali ne samo radi S i H komponenti, nego i radi bosnjacke, jer - i oni tupe istu pricu. I oni sebe nazivaju nacijom (politicki predstavnici), a narod to uredno prihvata kao normalno i ok.
Radi ovoga, a sto traje vec desetak godina i sto je zapravo samo prepisana matrica od Srba i Hrvata, bosnjacka politika se ne razlikuje od ove dvije ni za milimetar i ova tema bi trebala nositi naziv "Sljepilo i jalovost bosnjacke politike".
Dozer

#1216 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by Dozer »

Kejn wrote: Ok ovak ćemo...već sam primjetio da ti historija nije jača strana.
Idemo polako jedno po jedno.
Ko je vladao Istočnom Hercegovinom prije nego li je usla u sastav Bosne?
Nemam pojma. Istorija mi nije jaca strana, pa mi, eto, ti reci...

P.S. Sta je netacno u postu na koji se referises? Da prvo to rascistimo.
Dozer

#1217 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by Dozer »

hAZNADAR wrote: Zapise o osmanskim trgovcima ne poznajem, ako imas rado bi citao. Znam samo za vojne upade i vojna saveznistva i pomaganja u medjusobnim razmiricama velikasa. Bosna jeste politicki pala 1463-ce ali je bilo ugarskih protivofanziva, ponovnog zauzimanja Jajca i Posavine, Semberije,... A rekao sa Srebrnicka banovina - grad Srebrnik a ne Srebrenica.
Bosna je pala 1463, ali je bilo kontra ofanziva....? Pa jel' pala ili nije pala? :D
Kontra ofanziva znaci da se pokusava vratiti nesto sto je palo, zar ne?
A originalnih zapisa imas more po relevantnim arhivima, npr. onom u Budimpesti. Ulaz je slobodan, kao i digitalno pretrazivanje skenova, pa bujrum.
Dolazak Osmanlija nije bio u jednom danu i od tada nova era. Tek od pada Jajca 1528 i uspostave ejaleta se moze govoriti o dolasku Osmanlija. Ranije su bile samo vojske koje su protutnjale, ostavile par posada u utvrdama i otisle nazad. A proces mjenjanja govora je dug proces. Bosnjak sigurno nije prvi put spomenut od Tvrtkovog izaslanstva ili u Splitu za Marka Marulica. Prvom pisanom spomenu mora prethoditi odredjeni period usmenih.
Naravno da nije sve bilo u jednom danu. Trajalo je 80-ak godina, od 1383. do 1463. I ovo je vrijeme pocetnih ulazaka Osmanlija u Bosnu i susretanja Bosnjana s turskim jezikom. Znaci da je od pocetka njihovog vojnog i trgovackog ulaska u Bosnu, pa do prvog pisanog spominjanja "Bosnjaka" u dokumentu bosanskog vladara (Tvrtko) proteklo nekih 60-ak godina.
To je upravo antagonizam prema islamu kojeg sam spomenuo ranije. Nisam islamofob ALI. Cuj nervira te. Bosnjani je stara govorna forma, isto kao Serbli, Horvati,.. Bosnjak dosta realniji i prilagodjen govoru. Osim toga Bosnjak nije nikada oznacavao samo muslimana - valjda su ti poznati zapisi Bosnjaka nemuslimanskog imena poput Jukica. A zastava je bila kotromanicki ljiljan, drzava se pozivala na drzavnopravnu tradiciju srednjovjekovne Bosne,... i ti mislis da je na Saboru maksuz izabran Bosnjak samo da se izbjegne predosmansko doba? :lol: Islam tebe nervira i ocito je da bi rado cenzurisao i historiju, jezik, kulturnu bastinu,... Pa umisljas da muslimani ne vole Bosnjane. :roll:
Nije to antagonizam, nego cinjecno stanje. "Bosnjani" je stara govorna forma, a "Bosnjaci" prilagodjena...? Sta je onda "Bosanci"?
I, ja ne znam jel' se ti namjerno pravis blesav, ne citas sta pisem, ili ne razumijes sta pisem...? Pa ja svo vrijeme i govorim da do 19. vijeka "Bosnjak", kao ni "Bosnjanin" prije toga (prije 15 vijeka) nisu bili nazivi koji su oznacavali samo muslimane, nego sve ljude u Bosni. Tek od 19. vijeka i nakon dolaska AU i zabrane naziva "Bosnjak/ci", kao i pocetka deklarisanja katolika i pravoslavaca kao Hrvata i Srba, Bosnjaci ostaju samo tadasnji muslimani. Ali - nisu se smjeli tako nazivati, nego je tada uvedeno - Bosanci.
Al se energija trosi na pljuvanje i negiranje samo jedne,.....
E, negiranje koje to ti vidis ovdje, ziv bio? :D
Last edited by Dozer on 05/03/2019 13:51, edited 1 time in total.
decembar2017

#1218 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by decembar2017 »

Dozer wrote:
decembar2017 wrote: Kazu da je sevap neukog nauciti nesto pa da evo jedan mala lekcija.

Nije vazno sta si mislio, zelio ili planirao vec sta je rezultat. tako to sto je nas bajni madner mislio, zelio ili planirao da opise desnicu nema veze jer je ispala ljevica:
Ako se vratis na tu stranicu, pa sve dalje od tog njegovog posta, mislim da ces bez vecih problema shvatiti da si jedini ti taj koji si to "shvatio" tako kako jesi :D
a kako go gleda na narod barem sda ne zove svoje glasace da su "sitnozuba stoka " ili " okupljeni u toru". Cak ni na ovom forumu ne mozes nesto tako cuti od sda-ovaca ili desnicara dok je bas suprotno od samozvanih ljevicara. Ne mislim na one redovne trolove i botove vec samozvanih koji godinama furaju prica o ljevici kao spasitelju Bosne i naroda a taj isti narod ismijavaju i gledaju sa prezirom i sto je najjadnije i ti si jedan od njih. Pogledaj samo svoje postove na temi o popisu ili inace , o " dijaspori koja glasa za SDA " i sl , tako da ni moralno a ni cinjenicno nemas sta da kazes, jedino ako zelis da budes stitonosa madneru kao sto je PM tebi .
Posto ocito volis da dijelis lekcije, evo onda jedna i tebi. Al' ovo je zivotna, i primjenjiva je na puno siri dijapazon stvari od samo politickih.

Nije bitno ono sta neko kaze ili ne kaze nekome, nego ono sto taj radi ili ne radi nekome. ;)
A tvoja SDA prica jedno, ali radi nesto dijametralno suprotno od onoga sto prica. I to sve upravo - svom narodu u koji se zaklinje.
Fino sam te zamolio za neke argumente, ali uzalud se ponadah da si ti sposoban za takvo nesto... Diskusija ti se svodi na lupetanja poput ovih o kojekakvih stitonosama, a istovremeno uopste ne kontas da upravo ti izigravas stitonosu SDA :D
Zato ne zelim da ulazim u diskusiju sa tobom na tu temu jer si i previse puta pokazao svoje misljenje i stavove o tome, moj ti je savjet hajde ti na temu o ratovanju pa tamo prodaji ribarske price, ovdje si svoju masku skinuo.
Ne da ne zelis, nego nisi ni sposoban da udjes u pravu diskusiju s bilo kim, pa je onda "najpametnije" reci da ne zelis da ulazis u diskusiju jer, kao, sagovornik nije vrijedan tvog vremena i (ne)intelgencije :D.
Vrh, nema sta :D
Ja maske nemam. To sam sto sam, takav sam kakav sam, i kazem ono sto mislim i vidim da se desava. Ne pakujem gluposti i supljake u celofan kako bi izgledali ljepse ;)
If you know what I mean... :D
Napisati da neko kopira gubitnicku srpsku politiku se moze odnositi jedino na ljevicu jer nikada nisam cuo da je neko iz " desnice " Bosnjake opisivao kao " sitnozubu stoku sabijenu u toru " kao sto su "ljevicari " radili bas na ovom forumu i sto je najjadnije ne samo ovdje, to rade i u stvarnom zivotu.
I ako to nije srpska politika a i ako nije gubitnicki svoju glasacku bazu , jer srbi a ni hrvati ljevicu iz Sarajeva i Tuzle ili bilo kakvu ljevicu ne postuju ni 5 % onda ne znam sta da kazem, slobodno neka nastave sa tom pobjednickom politkom :D

A tvoja SBB bajka je upravo to, prica o postenju i kako sda pljacka i krade a fahro nam je spasitelj koji je posten samo ima mali zejeb u tome, ni sbb a ni ljevica nisu ni 1 % posteniji ili sposobniji i to se do sada pokazalo ne znam koliko puta. A i promasio si temu jer se ovdje radi o sljepilu i jalavosti ljevice pa ako si mislio da ces braniti ljevicu jer spominjes da ljevica a i sbb rade nesto bolje ili postenije za narod hajde jusku u krilu jer nisi ti za ovog posla.
decembar2017

#1219 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by decembar2017 »

Dozer wrote:
hAZNADAR wrote: Zapise o osmanskim trgovcima ne poznajem, ako imas rado bi citao. Znam samo za vojne upade i vojna saveznistva i pomaganja u medjusobnim razmiricama velikasa. Bosna jeste politicki pala 1463-ce ali je bilo ugarskih protivofanziva, ponovnog zauzimanja Jajca i Posavine, Semberije,... A rekao sa Srebrnicka banovina - grad Srebrnik a ne Srebrenica.
Bosna je pala 1463, ali je bilo kontra ofanziva....? Pa jel' pala ili nije pala? :D
Kontra ofanziva znaci da se pokusava vratiti nesto sto je palo, zar ne?
To ti je kao i sa vikicevcima, borili se, borili se, borili se i na kraju nam slavni vikicevac priznao da su "oslobodili i odbranili" ono sto su im alija i radovan dogovorili vec 1991 a hiljade postova napisa o toj borbi :-)
Dozer

#1220 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by Dozer »

_Scarlett_ wrote: Prije 10 god sam gledala forum i vidjela iste rasprave i argumente. Od istih osoba. To su ljudi koji moraju da su u 50im sada. Znaci, to je jedna generacija koja jednostavno nije navikla na termin Bosnjak jer se sjecaju vremena kad smo bili Muslimani a Bosanac je bio neki "nenametljiv", regionalan termin bez ethnickih konotacija koji im se eto, svidio.

I kada mi izumremo, ovi mladi ce hladno rasturiti BiH jer sve za sta znaju u zivotu je podjela na Bosnjake, Hrvate i Srbe. 90% ih se nije maklo dalje od svoje mahale, RS je vec sad za njih druga drzava (nedavno slusam jednog momka od nekih 25-26 godina kako, sav unezvijeren, pita jarana za stolom da li mu za Banja Luku treba pasos, jer ga firma salje tamo na neki trening :shock: ), ali ipak im to ne smeta da znaju sve o svemu i svakome. Aferim...

A ti isti mladi, kad dodju na fakultet i treba da popune upisnicu na kojoj postoje dvije rubrike - Etnicka pripadnost/Narodnost i Nacionalnost (ne znam da li je i danas tako, prije 10-ak godina je bilo), nemaju pojma sta da upisu pod Nacionalnost. Toliko o tome sto uopste znaju sta im je nacionalnost, a pogotovo o tome da "nemaju prepreku" da se etnicki pisu kao jedno, a nacionalno kao drugo.

I uopste se ovdje ne radi o navici na neki termin. Meni licno je svejedno kako se ko naziva i u sta se svrstava. Problem je u tome sto smo jedina drzava na planeti koja negira vlastitu drzavnu nacionalnost, a koja je jedina medjunarodno priznata i poznata nacionalnost svih nas iz BiH.
A takva politika, koja je primarno srpska i hrvatska ovdje, postepeno je postala i bosnjacka. Ako vi u tome ne vidite problem, i ako ne mozete ni naslutiti cemu to vodi, onda...jbg...
Dozer

#1221 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by Dozer »

decembar2017 wrote: Napisati da neko kopira gubitnicku srpsku politiku se moze odnositi jedino na ljevicu jer nikada nisam cuo da je neko iz " desnice " Bosnjake opisivao kao " sitnozubu stoku sabijenu u toru " kao sto su "ljevicari " radili bas na ovom forumu i sto je najjadnije ne samo ovdje, to rade i u stvarnom zivotu.
I ako to nije srpska politika a i ako nije gubitnicki svoju glasacku bazu , jer srbi a ni hrvati ljevicu iz Sarajeva i Tuzle ili bilo kakvu ljevicu ne postuju ni 5 % onda ne znam sta da kazem, slobodno neka nastave sa tom pobjednickom politkom :D

A tvoja SBB bajka je upravo to, prica o postenju i kako sda pljacka i krade a fahro nam je spasitelj koji je posten samo ima mali zejeb u tome, ni sbb a ni ljevica nisu ni 1 % posteniji ili sposobniji i to se do sada pokazalo ne znam koliko puta. A i promasio si temu jer se ovdje radi o sljepilu i jalavosti ljevice pa ako si mislio da ces braniti ljevicu jer spominjes da ljevica a i sbb rade nesto bolje ili postenije za narod hajde jusku u krilu jer nisi ti za ovog posla.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Hajd' se dogovori sam sa sobom ba - jesam li ljevicar, ili sam SBB-ovac? :D (Hint: SBB nije ljevica, niti je ikada bio. To je samo jedna ekstenzija SDA, isto kao i A-SDA prije toga, a jos ranije SBiH, a i jos poneki ;)).
Nabijem ti i SDA i SBB, zajedno s Bakirom i Fahrom, znas vec na sta :D
A i sve ostale koje ti svrstavas u "ljevicu" :D
Jusko se pise velikim slovom jer je licna imenica, oooo ti, veliki pismeni branioce SDA (klasican primjer SDA glasaca i clana), a osim sto smo privatno prijatelji i ratna braca, njegova politicka opredjeljenja i pripadnosti me savrseno ne zanimaju.
Ali, sumnjam da tvoj mozgic ovo moze uopste shvatiti, a pogotovo prihvatiti ;)
To ti je kao i sa vikicevcima, borili se, borili se, borili se i na kraju nam slavni vikicevac priznao da su "oslobodili i odbranili" ono sto su im alija i radovan dogovorili vec 1991 a hiljade postova napisa o toj borbi :-)
A ove ljude kad spominjes, to treba da radis s postovanjem i da stojis u stavu "mirno". Za razliku od tvog Bakira koji je cijeli rat cuvao trezore i podrume, kao i Fahre koji mu je lizao guzove, a onda dobio par miliona od donacija da pokrene bosnjacko glasilo "Avaz" i izigrava velikog novinara, ovi ljudi su branili tu tvoju, vjerovatno tada tek rodjenu, a mozda i nerodjenu guzicu. Dakle, pssssst, i ne uzimaj te ljude u usta ako to ne radis s postovanjem.
Last edited by Dozer on 05/03/2019 10:43, edited 2 times in total.
decembar2017

#1222 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by decembar2017 »

Dozer wrote:
decembar2017 wrote: Napisati da neko kopira gubitnicku srpsku politiku se moze odnositi jedino na ljevicu jer nikada nisam cuo da je neko iz " desnice " Bosnjake opisivao kao " sitnozubu stoku sabijenu u toru " kao sto su "ljevicari " radili bas na ovom forumu i sto je najjadnije ne samo ovdje, to rade i u stvarnom zivotu.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Hajd' se dogovori sam sa sobom ba - jesam li ljevicar, ili sam SBB-ovac? :D (Hint: SBB nije ljevica, niti je ikada bio. To je samo jedna ekstenzija SDA, isto kao i A-SDA prije toga, a jos ranije SBiH, a i jos poneki ;)).
Nabijem ti i SDA i SBB, zajedno s Bakirom i Fahrom, znas vec na sta :D
A i sve ostale koje ti svrstavas u "ljevicu" :D
Jusko se pise velikim slovom jer je licna imenica, oooo ti, veliki pismeni branioce SDA (klasican primjer SDA glasaca i clana), a osim sto smo privatno prijatelji i ratna braca, njegova politicka opredjeljenja i pripadnosti me savrseno ne zanimaju.
Ali, sumnjam da tvoj mozgic ovo moze uopste shvatiti, a pogotovo prihvatiti ;)

Kao i uvijek, nije trebalo puno da spadnu maske :D
Dozer

#1223 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by Dozer »

Kao i uvijek, lupetas gluposti. Drugo od tebe ni ne ocekujemo. O kakvim tacno maskama pricas?
paleoconservative

#1224 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by paleoconservative »

Amerika je rjesila taj problem.

Nationality: American

Ethnicity: African-American, Caucasian, Asian-American, Native American, Pacific Islander...

Sto je kontroverzno da ja po etnickoj pripadnosti budem srbin/hrvat/bosnjak/jamaikanac, a po nacionalnosti bosanac - drzavljanin Bosne i Hercegovine, gdje sam rodjen i cije imam drzavljanstvo?
Dozer

#1225 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by Dozer »

Nista u tome nije sporno. Normalnim ljudima....
I nije samo Amerika to rijesila na taj nacin, nego kompletan civilizovani svijet, koji je odavno napustio plemenske principe.
Last edited by Dozer on 05/03/2019 13:53, edited 1 time in total.
Post Reply