Ma Staljin je igrao na Tita a Tito ga je jednostavno - "izradio" (ovo ne pišem u kontekstu hvalospjeva već čisto historijski)Sarajmen wrote:Slažem se da nije bio presudan, al' jeste razvoj događaja iz 1948. godine bio povezan sa njom. Predhodno neupućene treba upoznati a upućenije podsjetiti na područje Trsta i Koruške, jer su jedinice jugoslovenskje vojske oslobodile grad Trst i njegovu okolinu, haman svu pokrajinu Veneto su držali pod kontrolom. Staljin se tome radovao jer je smatrao da će preko novostvorene Jugoslavije u svojoj zoni interesa moći da ostvari stare ciljeve , da ne kažem snove Rusa o izlasku na topla mora. Logično je da je podržavao vojno zauzimanje Trsta i jugoslavesnke zahtjeve da te teritorije zadrži. Amerikanci i Britanci nisu bili takvog mišljenja, već su tražili da se jugoslovenska vojska povuče i tako otklone očekivani uticaj Rusije ka dubini Evrope. Nađen je neki kompromis da se grad Trst podijeli na dvije zone i da svako bude zadovoljan...Jugoslavija je vladala tzv zonom ''B'' al' da ne peglamo sada o tome. Zaključimo da se taj problem nije u suštini riješio sve do aprila 1948 godine, kada se u Italiji održavaju prvi demokratski izbori.
Rezolucija IB jeste pokušaj Staljina da stavi pod kontrolu JB Tita i KPJ , jer nepokoren JB Tito znači da se dovodi u pitanje ruska interesna sfera na tom području i izlazu na more. Eto, tako sam ja to zaključio, ne ulazeći u ideološku pozadinu Rezolucije IB, već razmišljajući čisto pragmatički i interesno kao i svi igrači tog vremena.
Staljin je koliko sam zapamtio , igrao vrlo namazano ka saveznicima, pa je prolongirao više puta sastanke sa njima jer je na terenu jačao svoju poziciju. Tako je i bilo, pošto je bio vezan za stalna borbena djelovanja i ratište, oni su prihvatili da se sastanak održi na Jalti (Krim) da mu kao eto izađu u susret. Tu su shvatili da je on na terenu isuviše jak , da je dosta prijestonica već zauzeo ili je na dobrom putu da ih zauzme. Dakle, Staljin je imao dominantnu poziciju i ako se slažemo u vezi onog cilja izlaska na topla mora, onda je valjda izvjesno da je Jugoslavija bila njegova interesna sfera ako ne sva, onda njen najveći dio.
Tito je zamijenio Gorkića u vrijeme najveće "ježovštine" tj. najbrutalnijih čistki sredinom tridesetih , dakle Tito je morao biti 100 % lojalan i odan , morao je biti veći Staljin od Staljina da bi preuzeo partiju u to vrijeme.
KPJ je bila marginalna u moru izbjegličkih partija u Moskvi , zbilja marginalna...olakšavajuća okolnost joj nije bila ni to što Kraljevina Jugoslavija i SSSR nisu imale diplomatske odnose , nisam sigurna ko je donio odluku o povrtaku rukovodstva partije iz Moskve u zemlju ali se to ni izbiliza nije moglo učiniti bez Staljinove saglasnosti.
Dalje , Staljin kao da ispočetka nije bio uvjeren u pobjedu partizana (SSSR nije slao vojnu pomoć sve dok to nisu počeli masovno raditi - Englezi , isto tako zbog uspostavljanja diplomatskih odnosa Kraljevine i SSSR krajem marta 1941 , na radio Moskvi se nisu emitovale vijesti o partizanskim borbama u zemlji , tek nakon što je Draža u potpunosti raskrinkan pa su te vijesti počele emitivati radio-stanice u Londonu i Vašingtonu , slijedila je Moksva) ali se kasnije razuvjerio pa je vjerovatno pristao na tu neku podjelu 50:50 (možda je sam mislio da je ovo limit) , no dokaz da je igrao na Tita je bio njegov misteriozni "nestanak" tj. let sa Visa u Moskvu krajem 1944 bez da je to znao iko od saveznika.
Tito je u Moskvi bio 24 sata i nikada nećemo znati šta je tamo zapravo pričao i obećao Staljinu (Čerčil je odmah shvatio da je izgiran ali on je svakako nedugo potom izgubio izbore).
A Tito je nakon tog leta Moskvu - izbjegavao , nije išao više tamo, slao je Đilasa , Kardelja , Mošu , Koču.....
Jalta je bila dogovor trenutnog ratnog rezultata i procjene kraja rata , i Poljska je recimo trebala biti 50:50 kao i Jugoslavija ali znamo da od toga nije bilo ništa , dakle Tito je žestoko isporemetio sve Staljinove planove pa i taj o Sovjetima na toplim morima.
Zašto Staljin nije napao Jugoslaviju - ne znam , naravno da se nije bojao Jugoslavije , naravno da ne bi bilo trećeg svjetskog rata , Staljin je bio i grozna , surova i sujetna osoba pa mu je sigurno bila povrijeđena sujeta.....pretpostavljam da sam prave razloge navela u prethodnom postu....
I da ti više ne repliciram i ne dosađujem...poruka je : "zona A , zona B(e) , biće naše obadve"
Srdačan pozdrav.