Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post Reply

Po vasem misljenju ko ima medju demokratskim kandidatima najvece sanse da osvoji nominaciju ?

Bernie Sanders
46
43%
Hillary Clinton
61
57%

Total votes: 107

jefferson

#1201 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

sigh wrote:
jefferson wrote:
sigh wrote:Pa i za Sandersa su svi bili sigurni da nema nikakve sanse, da ce biti gotov nakon SC, pa eto frajer je pobjedio u 20 drzava, sigurno ce ici sve do konvencije i Hillary nece moci uzeti nominaciju bez superdelegata. Najvecu gresku mogu napraviti ako budu podcijenivali Trumpa. Iza njega ce se partija kad tad ujediniti, on ce sad vjerovatno postati malo umjeren. On ima cak mogucnost da otkine neke liberalne glasove sa svojim pozicijama o slobodnoj trgovini i ratu. Hillary ce takodjer, vjerovatno nakon konvencije, otici malo prema centru. :)
Kako nece uzeti bez superdelegata kada iam skoro 300 izabranih delegata vise? Sanders mora zueti sve ostale drzave sa vise od 70%, a to nema teorije.
Drugo , HRC iam 3 miliona vise glasova od BS. Takodje, demografska struktura glasaca BS je vrlo labilna. Vaznije je imati kao glasace rgupu preko 45g, jer oni izlaze glasati. Ova djecurlija hoce-nece. Takodje, BS je pobjedio u sigurnim demokratskim i sigurnim republikanskim drzvama. HRC je uzela vrlo bitne drzave koje treba uzeti u Novembru. Tos to je BS uzeo West Virginiju ili Washington znaci kao i lanjski snijeg u novembru.
Ne sporim da nije uzela nominaciju ali joj trebaju glasovi superdelegata jer hipoteticki ako bi se njeni superdelegati okrenuli Sandersu on bi uzeo nominaciju, hocu da kazem da bez superdelegata vjerovatno nece dostici cifru od 2383 potrebnih delegata. Prije par mjeseci se ovo nije ocekivalo, vecina je mislila da ce Hillary to uzeti bez ikakvih problema i da ce Sanders odustati na pocetku utrke. Sad opet ta ista vecina misli da ce Hillary lako i sa Trumpom a ja u to ne vjerujem. :)
Da li ce lako sa Trumpom ili ne je pitanje. Vidjet cemo sta Trump ima reci ili kakvu bombu baciti.
Ono sto je vazno je kako budu ljudi glasali u: Ohio, Florida, Pennsylvania, Nevada, Colorado, Virginia, Michigan, North Carolina, Wisconsin.
Ove ostale drzave se znaju za koga idu.
Medjutim, kada sam McCain kaze da bi mogao zbog Trumpa izgubiti izbore, onda znas da stvari nisu dobre za Republikance. Nije iskljuceno da i Arizonu demokrate uzmu.
Trebas uzeti u obzir da kada se zavrsi konvencija demokrata, da ce Obama izaci i biti na putu sa HRC, da bi mobilizovao crnacke glasove. Ono tipa: glas za HRC je glas za mene i slicno.
Clontonova kampanja ce pokusati prodati pricu kako su izbori teski, neizvjesni cime bi drzali demokratsku bazu na ivici i natjerali ih da glasaju. Vecina novinara koji su prodemokratski orijentisani vec su poceli pjevati tu pricu, kako ce biti tesko itd.
Ja sam rekao prije par stranica, Republikanci su se pozdravili od bjele kuce, njima je problem sta ce biti sa Kongresom zbog Trumpa.
AenemA

#1202 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by AenemA »

Ja mislim da HRC jos uvijek visi FBI za vratom i svasta se tu moze desiti. Koliko su republikanci u govnima sa Trumpom toliko su i demokrate sa HRC.
Nadam se da Elizabeth Warren postane kakva civija u HRC administraciji...ukoliko dodje do toga.
jao_situacije

#1203 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jao_situacije »

koliko se spominje delaware izbjegavanje poreza itd. sad kad se podigla prašina sa panama papersima
negdje sam naletio da i trump i hilary imaju firme registrirane na toj nekoj fiktivnoj adresi u delawareu
jefferson

#1204 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

jao_situacije wrote:koliko se spominje delaware izbjegavanje poreza itd. sad kad se podigla prašina sa panama papersima
negdje sam naletio da i trump i hilary imaju firme registrirane na toj nekoj fiktivnoj adresi u delawareu
Svi imaju fiktivne adrese u DE. DE je raj za finansije.
jao_situacije

#1205 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jao_situacije »

jefferson wrote:
jao_situacije wrote:koliko se spominje delaware izbjegavanje poreza itd. sad kad se podigla prašina sa panama papersima
nema reakcija kao u uk i islandu ?
jefferson

#1206 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

jao_situacije wrote:
jefferson wrote:
nema reakcija kao u uk i islandu ?
Kakvih rekacija ba? Pa americka je drzva. Mzoes imati racun gdje hoces. Na kraju placas iste federalne poreze, jedina je razlika u drzavnim porezima i jos nekim cakama.
Kakve veze ima gdje imas racun u SAD. Sve dok si u nekoj od drzava registrovan to je to. Ovdje se komplet firme sele zbog 0.5% poreza i slicno a da neko napravi problem zbog racuna.
Sto se tice Panama papira, treba uzeti u obzir da je u SAD kultura: tvoje pare tvoj izbor. Sve dok zakon ne kaze da je to ilegalno to nije problem drzave.
Ako pak drzava donese zakone da je to ilegalno (a izgleda da se krece u tom pravcu, ne zbog individua nego kompanija koje otvaraju fiktivna predstavnistva u irskoj i Poljskoj) onda je to nesto drugo.
Ja_Ja

#1207 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

Ma pokusali su joj napakovati do sada sve i svasta i opet joj ne mogu nista. Previse je mocna za njih.
jefferson

#1208 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

Ja_Ja wrote:Ma pokusali su joj napakovati do sada sve i svasta i opet joj ne mogu nista. Previse je mocna za njih.
Ma nije da je mocna, nego od kako su u politici Clintonove razabiru na proste dijelove. Nema se sta vise naci. Sto se moglo naci naslo se. Drugo, vise od pola zivota Bill i Hillary su predmet republikanskih napada. Oni su postali strucnjaci u politickom prezivljavanju.
Gojeni H

#1209 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Gojeni H »

Ja_Ja wrote:Quinnipiac..hahaha. I vi se sprdate po forumu.Bernie nema vise nikakve sanse osim da ima neke zestoke "landslide" pobjede, sto se naravno nece desiti. Gotovo sve sto je uzeo, uzeo je s malom razlikom. A ova sprdnja oko Trumpa i nekih anketa je u najmanju ruku smijesna.

U Americi zivi preko 50 miliona Latinoamerikanaca (17% stanovnistva), kao i preko 37 miliona crnaca (12% stanovnistva). Jedino iznenadjenje sto se moze u Novembru desiti jeste da demokrate uzmu Teksas uz pomoc Meksa. Kakav crni Trump!

Zasto mislis da upravo ova cinjenica, te bezuslovna podrska ovog dijela stanovnistva demokratima, ne moze stvoriti animozitet kod vecine bjelacke populacije koja bi se mogla okrenuti prema Trumpu?
Ili da citiram izjavu lika kojeg igra Matt Damon u Dobrom pastiru, :

"Mi imamo Ameriku. Svi vi ostali ste posjetioci." ;-)
ultima_palabra

#1210 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by ultima_palabra »

Ma ne može... Trump ima solidnu bazu koja je dovoljna da se pometu primaries u raštelovanoj GOP, ali na nacionalnom nivou na svakog njegovog fana dolazi nekoliko njih koji ga smatraju antihristom.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1211 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Chmoljo »

Gojeni H wrote:
Zasto mislis da upravo ova cinjenica, te bezuslovna podrska ovog dijela stanovnistva demokratima, ne moze stvoriti animozitet kod vecine bjelacke populacije koja bi se mogla okrenuti prema Trumpu?

zato što ta bjelačka nije monolitna i ne sastoji se od zatucanih redneka.
Ja_Ja

#1212 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

Chmoljo wrote:
Gojeni H wrote:

Upravo, Trumpova politika rezonuje samo sa ovim koji do sada glasaju za njega. Amerika nije najmocnija drzava na svijetu zato sto u njoj zive idioti poput Trumpa, naprotiv.
jefferson

#1213 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

Gojeni H wrote:
Ja_Ja wrote:Quinnipiac..hahaha. I vi se sprdate po forumu.Bernie nema vise nikakve sanse osim da ima neke zestoke "landslide" pobjede, sto se naravno nece desiti. Gotovo sve sto je uzeo, uzeo je s malom razlikom. A ova sprdnja oko Trumpa i nekih anketa je u najmanju ruku smijesna.

U Americi zivi preko 50 miliona Latinoamerikanaca (17% stanovnistva), kao i preko 37 miliona crnaca (12% stanovnistva). Jedino iznenadjenje sto se moze u Novembru desiti jeste da demokrate uzmu Teksas uz pomoc Meksa. Kakav crni Trump!

Zato sto nije svaki bijelac rasista. Ovo mi izgleda kao posmatranje iz BH perspektive gdje svi idu u svoj tor, sto je naravno uslovljeno ratovima, klanjem, itd, itd.
Medjutim tako to nefunkcionise u SAD koja ce vrlo brzo imati vise manjina nego bjelaca, tj. bit ce manjinsko-vecinska drzava.
Ja sam rekao an temi o Trumpu, ovo sto se desava je normalna reakcija onih koji su zaostali u rapidnoj globalizaciji, stos e vidi kroz reakcije ovih guvernera u Indiani, Sjevernoj akrolini i slicno sa svojim homofobnim ispadima. Medjutim, zna se ko vuce konce u SAD, i kada firme iz Kalifnornije kazu: jebite se vi, mi sad s vama necemo da posao pravimo, odmah se ucute, tj. zna se ko vedri i oblaci u SAD.
Nevada ti je extra primjer. Republikanci su tu izabrali tipa koji ima Latino korijenje i frajer digao porez, sto je medju republikanskom elitom iz vremena Busha koja je jos uvijek jaka, totalno neshvatljivo. Ali vremena se mjenjanju, a i Republikanci ce se promjeniti. Istina, ovi bijeli rasisti koji su dobili megafon zbog Trumpa pa svi misle cijela amerika ode u PM, ce se i dalje valjati u blatu i ponekad ovako napraviti ispad neki.
Gojeni H

#1214 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Gojeni H »

Chmoljo wrote:
Gojeni H wrote:

Naravno da nije. Ali, da bjelci znaju biti prilicno homogenizirani, pokazuje historija.
Srednja klasa na jugu nije nimalo zadovoljna imigrantskom politikom.
Trump samo treba sjevernjacima pokazati da je manje los od Clintonke.
Avetinho

#1215 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Avetinho »

Gojeni H wrote:
Chmoljo wrote:
Naravno da nije. Ali, da bjelci znaju biti prilicno homogenizirani, pokazuje historija.
Srednja klasa na jugu nije nimalo zadovoljna imigrantskom politikom.
Trump samo treba sjevernjacima pokazati da je manje los od Clintonke.
Kako mislis da bi im mogao pokazati?
klavirdžija

#1216 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by klavirdžija »

Ono što je meni ovdje najinteresantnije i indikativno, je da američka politička scena i dalje tone. Ni Clintonka, a još manje Trump ili Bernie nemaju dugoročno rješenje za probleme američke ekonomije koji će se odraziti na cijeli svijet. Trump danas izreče jednu (polu)istinu, da Amerika ne može bankrotirati jer štampa dolar. To je ono čega će se hvatati ko god da pobijedi, jer drugog izlaza (ako je i to nekakav izlaz, makar i po ogromnoj unutrašnjoj cijeni) ionako nema.

A kad Amerika polako tone, i veći od nas se raspadaju...
prog321

#1217 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by prog321 »

Nije poluistina nego cista istina. Amerika ne moze bankrotirati jer uvijek moze istampati dolare da pokrije dug. :-D
Jedina prijetnja dolaru je euro, ali isti bankari (zidovi) kontrolisu FED , BoE i ECB.
Oni su napravili sistem gdje stampanja novca ne vodi kaosu. Mogu infinitivno stampati i ne mogu biti kaznjeni u vidu inflacije i devalvacije.

Meni je samo krivo sto se mi ne mozemo ugurati u tu fintu. :-D
klavirdžija

#1218 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by klavirdžija »

Poluistina je jer bi toliki stepen inflacije doveo do totalnog raspada sistema, i obveznica, i finansija i to proizvodnje što još uvijek nije iselila u Mexico i Kinu. Skupo bi prodali svoju kožu, ali bi je (tako) prodali.

Te navodne orkestrirane židovske kontrole globalnog bankarskog sistema su priče za malu djecu od 7 do 77 godina, sve bi otišlo u helać kad bi se ubrzano počeo štancati novac po Slobinom "receptu".
prog321

#1219 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by prog321 »

Ne moze doci do velike inflacije kad stampanje novca ide samo u jednom smjeru. FED ---> Banke
Srednja klasa, obicni covjek nema skoro pa nista od njih. Krediti su nesto jeftiniji i to je to.

Prica o zidovskim bankama nije bajka. To datira stoljecima i ako hoces opisat cu ti kako je pocelo i razvijeno u modernom dobu ? :-D
klavirdžija

#1220 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by klavirdžija »

Ma ja, a Kinezi i resto svijeta bi im nastavili isporučivati robu za monopoly money :lol: Al u limburgu.

Time bi jedino mogli totalno obezvrijediti vanjeske dugove koje je s ovom ekonomijom i nemoguće vratiti. Cijena je totalni raspad sistema, dakle klasično skupo prodavanje kože. Ko misli da međunarodna ekonomija fercera kao u crtanim gdje petorica židova sa kapuljačama na glavama odlučuju gdje će šta biti, jednostavno nema veze sa stvarnošću.
prog321

#1221 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by prog321 »

Petero je tacan broj. :-D Sve je pocelo sa pet brace zidova koji su od malih banki u 18 stoljecu stvorili financijske institucije jace od bilo koje drzave na svijetu.
Za kapuljace nisam siguran ali da vladaju svijetom u to bih se mogao zakleti :-D

I sta mislis ko financira Kineske dugove ? Naravno da ce kupovati dolarom ili eurom jer druga opcija ne postoji.
jefferson

#1222 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

Bilo je pitanje kada cemo doci do zidova, masona, CIA, i slicnih prica.
prog321

#1223 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by prog321 »

Znam da nije tema, pa cu kratko.
Financijski svijet kojeg danas poznajemo je kreiran od jedne familije, zidovske familije koja vlada zapadnom hemisferom od 18 stoljeca.
Rijec je o Rothschild familiji.
Sve je pocelo sa rodjenjem papa Rothschilda u Njemackoj 1744e. On je imao 5 sinova koje je poslao u Frankfurt, Napoli, London, Pariz i Bec , i za kratko vrijeme nevezano ko je vladao u tim zemljama zauzeli financiranje tih drzava. Poznata je prica kada je Napoleon porazen u bitki kod Waterlooa da je rodjak iz Pariza javio Rothschildu u Londonu da su Englezi pobjedili , koji je zauzvrat kupio britanske obveznice i preko noci postao najbogatiji Englez. Danas sve najskuplje cetvrti Londona su u vlasnistvu tih Rothschilda koji su svoj uticaj pocetkom 20 vijeka preselili u FED.
Jedan od najvaznijih dostignuca Rothschild familije je financiranje kreiranja Izreala. A najnovije dostignuce je uticaj kojeg su prosirili na ECB.
Zato nema razlike izmedju FED, BoE i ECB. Jedna familija sa nevjerovatnim financijskim resursima ih sve kontrolise. :-D
jeza u ledja

#1224 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

prog321 wrote:Znam da nije tema, pa cu kratko.
Financijski svijet kojeg danas poznajemo je kreiran od jedne familije, zidovske familije koja vlada zapadnom hemisferom od 18 stoljeca.
Sve je pocelo sa rodjenjem papa Rothschilda u Njemackoj 1744e. On je imao 5 sinova koje je poslao u Frankfurt, Napoli, London, Pariz i Bec , i za kratko vrijeme nevezano ko je vladao u tim zemljama zauzeli financiranje tih drzava. Poznata je prica kada je Napoleon porazen u bitki kod Waterlooa da je rodjak iz Pariza javio Rothschildu u Londonu da su Englezi pobjedili , koji je zauzvrat kupio britanske obveznice i preko noci postao najbogatiji Englez. Danas sve najskuplje cetvrti Londona su u vlasnistvu tih Rothschilda koji su svoj uticaj pocetkom 20 vijeka preselili u FED.
Jedan od najvaznijih dostignuca Rothschild familije je financiranje kreiranja Izreala. A najnovije dostignuce je uticaj kojeg su prosirili na ECB.
Zato nema razlike izmedju FED, BoE i ECB. Jedna familija sa nevjerovatnim financijskim resursima ih sve kontrolise. :-D
:meza1:
jefferson

#1225 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

prog321 wrote:Znam da nije tema, pa cu kratko.
Popravi mi dan. Osjecam se deset puta bolje u vezi svog zdravlja.
Post Reply