Da li ce lako sa Trumpom ili ne je pitanje. Vidjet cemo sta Trump ima reci ili kakvu bombu baciti.sigh wrote:Ne sporim da nije uzela nominaciju ali joj trebaju glasovi superdelegata jer hipoteticki ako bi se njeni superdelegati okrenuli Sandersu on bi uzeo nominaciju, hocu da kazem da bez superdelegata vjerovatno nece dostici cifru od 2383 potrebnih delegata. Prije par mjeseci se ovo nije ocekivalo, vecina je mislila da ce Hillary to uzeti bez ikakvih problema i da ce Sanders odustati na pocetku utrke. Sad opet ta ista vecina misli da ce Hillary lako i sa Trumpom a ja u to ne vjerujem.jefferson wrote:Kako nece uzeti bez superdelegata kada iam skoro 300 izabranih delegata vise? Sanders mora zueti sve ostale drzave sa vise od 70%, a to nema teorije.sigh wrote:Pa i za Sandersa su svi bili sigurni da nema nikakve sanse, da ce biti gotov nakon SC, pa eto frajer je pobjedio u 20 drzava, sigurno ce ici sve do konvencije i Hillary nece moci uzeti nominaciju bez superdelegata. Najvecu gresku mogu napraviti ako budu podcijenivali Trumpa. Iza njega ce se partija kad tad ujediniti, on ce sad vjerovatno postati malo umjeren. On ima cak mogucnost da otkine neke liberalne glasove sa svojim pozicijama o slobodnoj trgovini i ratu. Hillary ce takodjer, vjerovatno nakon konvencije, otici malo prema centru.
Drugo , HRC iam 3 miliona vise glasova od BS. Takodje, demografska struktura glasaca BS je vrlo labilna. Vaznije je imati kao glasace rgupu preko 45g, jer oni izlaze glasati. Ova djecurlija hoce-nece. Takodje, BS je pobjedio u sigurnim demokratskim i sigurnim republikanskim drzvama. HRC je uzela vrlo bitne drzave koje treba uzeti u Novembru. Tos to je BS uzeo West Virginiju ili Washington znaci kao i lanjski snijeg u novembru.
Ono sto je vazno je kako budu ljudi glasali u: Ohio, Florida, Pennsylvania, Nevada, Colorado, Virginia, Michigan, North Carolina, Wisconsin.
Ove ostale drzave se znaju za koga idu.
Medjutim, kada sam McCain kaze da bi mogao zbog Trumpa izgubiti izbore, onda znas da stvari nisu dobre za Republikance. Nije iskljuceno da i Arizonu demokrate uzmu.
Trebas uzeti u obzir da kada se zavrsi konvencija demokrata, da ce Obama izaci i biti na putu sa HRC, da bi mobilizovao crnacke glasove. Ono tipa: glas za HRC je glas za mene i slicno.
Clontonova kampanja ce pokusati prodati pricu kako su izbori teski, neizvjesni cime bi drzali demokratsku bazu na ivici i natjerali ih da glasaju. Vecina novinara koji su prodemokratski orijentisani vec su poceli pjevati tu pricu, kako ce biti tesko itd.
Ja sam rekao prije par stranica, Republikanci su se pozdravili od bjele kuce, njima je problem sta ce biti sa Kongresom zbog Trumpa.